Nieuws / Artikelen met het woord

57629 artikelen gevonden. Artikel 36366 tot 36370
Bron: meervrijheid.nl
Geplaatst: zondag 30 december 2012

Hoe goud ontgonnen wordt

In de onderstaande documentaire staan de processen vermeld die nodig zijn om goud te ontginnen en te verwerken.

Bron: nu.nl
Geplaatst: zondag 30 december 2012

Centrale bank Egypte krap bij kas

De centrale bank van Egypte heeft bijna geen buitenlandse valuta meer in kas. De voorraad buitenlands geld bevindt zich op een 'kritiek' niveau, deelde de bank zaterdag mee.

Egypte kan nog maar ternauwernood aan zijn internationale verplichtingen voldoen, zei de bank zonder cijfers te noemen.

Bron: trouw.nl
Geplaatst: zondag 30 december 2012

'Ook mannen in pak komen nu naar de voedselbanken'

Lange tijd bekommerden de Spanjaarden zich niet om de crisis. Nu gaan ze bijna dagelijks de straat op. Sociale uitsluiting ligt op de loer.

Binnen families zie je ruzies ontstaan als gevolg van de crisis. Ik maak mij zorgen.

Het gezondheidscentrum in een gegoede wijk in Madrid ziet eruit als een kraakpand. Aan de muren prijken spandoeken. Daarop staan leuzen tegen de privatiseringsplannen van de publieke gezondheidszorg. Binnen zit de wachtkamer vol. Alleen urgente gevallen worden hier geholpen.

Bron: nrc.nl
Geplaatst: zaterdag 29 december 2012

Schuldencrisis en inflatie – wordt 2013 het jaar van de Zwitserse goldrush?

De BBC wijdde afgelopen week een reportage aan de ‘goldrush’ in Zwitserland. De goudindustrie is booming in het land. Niet zo vreemd. Economie-redacteur Egbert Kalse stelde in september al in NRC Handelsblad:

En de inflatie loopt op. In de eerste plaats in de Verenigde Staten, waar de centrale bank (de Fed) de geldpers dit jaar opnieuw stevig heeft aangezet. De dollar wordt daardoor minder waard. En de dollar is de munt waarin goud wordt afgerekend. Kalse schreef eerder dit jaar:

“Hoe meer de Fed zich met de economie bemoeit, des te groter is [volgens beleggers] het risico op inflatie. De Fed verruimt immers de geldhoeveelheid zonder dat daar extra productie tegenover staat. Door het extra aanbod [van dollars] daalt de koers en als op de lange termijn de [economische] groei weer aantrekt, kan dat leiden tot geldontwaarding.”

Bron: trouw.nl
Geplaatst: zaterdag 29 december 2012

Herstel van de economie vereist vertrouwen in elkaar

De verwachtingen voor het komend jaar zijn niet gunstig. Het Centraal Planbureau verwacht een negatieve economische groei (-0,5 procent), een daling van de koopkracht (-1,25 procent) en een stijging van de werkloosheid (6 procent). De Nederlandsche Bank verwacht eveneens krimp. Het Centraal Bureau voor de Statistiek vertelt dat het consumentenvertrouwen een absoluut dieptepunt heeft bereikt (-39).