Nieuws / Artikelen met het woord

57644 artikelen gevonden. Artikel 36561 tot 36565
Bron: RT[z]
Geplaatst: zaterdag 22 december 2012

IMF: Frans tekort hoger dan 3 procent in 2013

Frankrijk slaagt er volgend jaar niet in om aan zijn eigen doelen voor het overheidstekort te voldoen. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag.

Bron: RT[z]
Geplaatst: zaterdag 22 december 2012

Italiaanse premier Monti stapt op

Mario Monti, de minister-president van Italie heeft vrijdagavond officieel zijn ontslag aangeboden aan president Giorgio Napolitano, meldt de persvoorlichting van de president in een verklaring.

Het opstappen van Monti en zijn technocratische regering komt niet als een verrassing. De nu demissionaire premier had eerder al aangegeven af te zullen treden wanneer het Italiaanse parlement de begroting voor 2013 goed zou keuren. Dit gebeurde vrijdag.

Bron: deaandeelhouder.nl
Geplaatst: zaterdag 22 december 2012

ECB heft verbod Griekse schulden op

De Europese Centrale Bank staat Grieks staatspapier of door de Griekse staat gegarandeerde schulden weer toe als onderpand bij herfinancieringsoperaties. Dat meldt de ECB vandaag.

Bron: RT[z]
Geplaatst: vrijdag 21 december 2012

Wall Street verliest hoop begrotingsakkoord

De politieke impasse over de Amerikaanse begroting zorgde vrijdag voor flink verliezen op Wall Street. Beleggers vrezen dat er dit jaar geen akkoord meer zal worden gesloten over de aanpak van de staatsschuld. Daardoor neemt de kans op een nieuwe economische recessie toe.

In de middaghandel stond de toonaangevende Dow-Jonesindex 1,2 procent lager op 13.154 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent tot 1425 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 1,4 procent lager op 3007 punten.

Bron: telegraaf.nl
Geplaatst: vrijdag 21 december 2012

Die vervloekte 3%

Volgens de laatste prognose van het CPB komt het overheidstekort uit op 3,3%  (dus over de EU limiet van 3%). Om aan de EU norm te voldoen,  zou er nog eens €2 miljard bezuinigd moeten worden. Hiermee laait de discussie weer op of we het tekort moeten laten oplopen om zodoende de economie niet de nek om te draaien (neo-Keynesiaans), of dat we strenger moeten bezuinigen om het vertrouwen van de financiële markten te behouden (neoliberaal). Nu is er voor beide standpunten wat te zeggen, maar uiteindelijk is het allemaal een vorm van symptoombestrijding.

De neo-Keynesiaan wil het tekort laten oplopen om zo de economie een steuntje in de rug te geven, maar dit is in de huidige omstandigheden net zo iets als een gokverslaafde die nog meer geld gaat lenen om de illusie van betere tijden nog een paar dagen te verlengen. Als het overheidstekort oploopt, dan zal dat ene bouwbedrijf, die meubelboulevard en de autodealer op de hoek het nog even langer kunnen volhouden. Maar wat dan? Wachten op een ridder op een wit paard? Een nog hoger tekort (meer lenen)? Kortom, deze strategie is een zeer dure vorm van uitstel, maar biedt geen enkele oplossing.