Nieuws / Artikelen met het woord

57282 artikelen gevonden. Artikel 38881 tot 38885
Bron: trouw.nl
Geplaatst: donderdag 11 oktober 2012

Bezuinigen kan de economie zozeer schaden dat het middel erger is dan de kwaal

Zelden was economisch nieuws zo opwindend. Wijsheden die ze in politiek Den Haag voor waar aannemen, bijvoorbeeld over wat te doen als het economisch tegenzit, staan onder economen ter discussie.

Zo blijkt bezuinigen nog schadelijker voor de economie dan lang werd gedacht. Het lijkt logisch om te bezuinigen wanneer je schulden uit de hand lopen, maar toch is dat niet altijd verstandig. Door te bezuinigen, krijgen mensen minder te besteden, waardoor de economie verder inzakt. Dat bezuinigingen zulke ongewenste effecten hebben, was bekend. Maar de ongewenste effecten blijken groter dan werd vermoed.

Bron: beurs.nl
Geplaatst: donderdag 11 oktober 2012

ECB verdedigt nieuw obligatie-opkoopprogramma 'OMT'

De Europese Centrale Bank (ECB) verdedigt donderdag zijn nieuwe obligatie-opkoopprogramma, de zogenaamde 'Outright Monetary Transactions' (OMT), door te vermelden dat het een "noodzakelijk, proportioneel en effectief" beleidsinstrument is, waar enkel een beroep op zal worden gedaan na een "grondige beoordeling", en om "voor zover nodig" prijsstabiliteit in de eurozone te bereiken.

De centrale bank wijdt een hoofdstuk in zijn maandelijkse bulletin aan deze omstreden kwestie. De ECB betoogt dat obligatie-opkopen in de secundaire markt in geen geval gebruikt moeten worden "om het ten doel gestelde verbod op monetaire financiering te omzeilen", of voor het bijdrukken van geld om noodlijdende regeringen te financieren.

Bron: iex.nl
Geplaatst: donderdag 11 oktober 2012

We hebben inflatie nodig!

Het IMF heeft gesproken. Gij zult inflatie krijgen! Niet dat ik schrik van de opmerking van het IMF, want ik roep al jaren dat alleen geldontwaarding ons nog enig soelaas biedt. Maar om van het IMF te vernemen dat de waarde van ons geld flink moet gaan verminderen, is toch wel een game changer. Game changers veranderen in hun markten de regels van het spel en laat het IMF nou net over ons financiële systeem gaan.

De groeiverwachtingen van het IMF voor diverse economieën zijn flink neerwaarts bijgesteld en vooral de zorgen over Europa zijn groot. Spanje en Italië staan in 2012 in z’n achteruit en voor alle Europese landen zijn de verwachtingen voor 2013 neerwaarts aangepast. Bezuinigen is terecht volgens het IMF niet de sleutel tot de oplossing.

Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 11 oktober 2012

Portugese regering eens over bezuinigingen

De Portugese regering heeft de voorbereidingen voor de begroting van 2013 afgerond. De details worden komende week openbaar gemaakt, als de begroting ter goedkeuring aan het parlement wordt voorgelegd.

Dat is donderdag bekend geworden. De begroting bevat forse bezuinigingsmaatregelen om het overheidstekort naar beneden te brengen.

Bron: RT[z]
Geplaatst: donderdag 11 oktober 2012

Werkloosheid Griekenland stijgt naar nieuw record tot 25,1%

De werkloosheid in Griekenland is in juli verder opgelopen en wederom naar een nieuw record gestegen, blijkt donderdag uit data van het nationale statistiekbureau Elstat.

Het werkloosheidspercentage steeg in juli naar 25,1%, waarbij het percentage voor juni opwaarts werd bijgesteld naar 24,8% van de eerder vermeldde 24,4%.