Nieuws / Artikelen met het woord

57296 artikelen gevonden. Artikel 39436 tot 39440
Bron: nrc.nl
Geplaatst: donderdag 27 september 2012

Spanje zet opnieuw mes in begroting - 40 miljard extra bezuinigingen

De afgelopen week demonstreerden duizenden Spanjaarden bij het congresgebouw in Madrid tegen de nieuwe bezuinigingen. De veertig miljard komt bovenop de bezuinigingen van 65 miljard die al eerder zijn aangekondigd.

De nieuwe hervormingen zullen de Spanjaarden na vijf crisisjaren dan ook nog meer pijn doen, schreef onze correspondent Merijn de Waal vandaag in NRC Handelsblad. De plannen die premier Rajoy presenteerde zijn in nauw overleg met Brussel en Berlijn opgesteld. De Waal:

“Spanje staat door zijn hoge begrotingstekort (9,2 procent van het bbp, eind 2011) al onder verscherpt Europees toezicht. In juni werd die bemoeienis nog groter toen Madrid maximaal 100 miljard euro vroeg voor zijn wankele financiële sector. Vooral regionale spaarbanken (cajas) zijn sterk geraakt door de vastgoedcrisis.”

Bron: RT[z]
Geplaatst: donderdag 27 september 2012

Spanje presenteert hervormingsplan, voorziet lichte recessie in 2013

De Spaanse regering heeft donderdag na enkele uren uitstel dan toch een economisch hervormingsplan gepresenteerd waarmee het land zijn begrotingstekort naar beneden hoopt te dringen.

De Spaanse overheid is van plan in 2013 met name te bezuinigen binnen de publieke sector als onderdeel om het tekort op de begroting terug te dringen naar de Europese norm van 3%, waaraan het land in 2014 aan moet voldoen. Tot nu steeg het begrotingstekort in de periode januari-augustus tot 4,7% van het bbp. De regering heeft er vertrouwen in dat de doelstelling voor 2012; een tekort van 6,3% van het bbp gehaald wordt.

Volgend jaar verwacht de regering verder een lichte recessie waarbij de economie met 0,5% krimpt.

Bron: volkskrant.nl
Geplaatst: donderdag 27 september 2012

80-jarige miljardair sticht eurosceptische partij

De Oostenrijks-Canadese miljardair Frank Stronach heeft donderdag een nieuwe eurosceptische partij opgericht. De partij wil volgend jaar meedoen met de verkiezingen voor de Oostenrijkse Tweede Kamer. Zij heeft nu vier parlementsleden, overlopers van andere partijen.

De partij Team Stronach wil de euro in zijn huidige vorm afschaffen en vervangen door een nationale munt per land. Ook is Stronach voor invoering van een vlaktaks (één belastingtarief) van 25 procent en wil hij de bureaucratie bij de overheden terugdringen.

Bij de presentatie haalde de 80-jarige zakenman die rijk is geworden als oprichter van auto-onderdelengigant Magna, uit naar bondskanselier Angela Merkel van Duitsland. 'Of ze is gek, of ze heult met de banken', zei Stronach.

Bron: beursig.nl
Geplaatst: donderdag 27 september 2012

Klein herstel voor Europese beurzen

Vandaag konden de AEX index en de BEL20 wat op adem komen na de flinke koersdalingen van gisteren toen de beurzen in Amsterdam en Brussel ruim -1,5% daalden. Beleggers waren vandaag in afwachting van de maatregelen die Spanje zal gaan nemen om de economie te stimuleren. Deze maatregelen werden gepresenteerd kort voordat de beurzen in Europa de dag afsloten. De beurzen staan de laatste dagen in het teken van onzekerheid omtrent de aanpak van de schulden in Spanje.

Uit China kwamen er geruchten dat er mogelijk extra stimuleringsmaatregelen voor de economie zouden komen en dit gaf de koersen van aandelen een steun. Volgende week maandag wordt het cijfer over de Chinese inkoopmamagersindex (PMI) voor september bekendgemaakt. Dit cijfer kan bij een teleurstelling een teken zijn dat er sneller maatregelen worden genomen om de economie te gaan stimuleren.

De Spaanse premier Rajoy presenteerde tegen het einde van de middag economische hervormingen en bezuinigingen om het hoge begrotingstekort terug te dringen. Morgen komen de uitkomsten van de stresstests voor de Spaanse bankensector naar buiten. “De focus is nog steeds gericht op Spanje”, stelt Van Zeijl. “Veel beleggers verwachten dat het land mogelijk dit weekend al gaat aankloppen voor steun bij het Europese noodfonds.” Hij wijst er op dat de hoge schuldenlast in Spanje pas een probleem gaat vormen, als er geen vertrouwen meer is bij de financiële markten.

Bron: CD Fund.com
Geplaatst: donderdag 27 september 2012

China investeert $10 miljard in goudmijn in Venezuela

Venezuela en China hebben deze week een overeenkomst gesloten om het Las Cristinas goud project te ontwikkelen. In totaal investeert CITIC, China’s grootste conglomeraat, $40 miljard in huisvesting, petroleum en mineralen in Venezuela.

Zeker $10 miljard hiervan wordt opzij gelegd om de Las Cristinas goudmijn te bouwen, en de Venezolaanse grondstoffen in kaart te brengen. Met 17 miljoen ounces is dit een van de grotere goudafzettingen die er bestaan. Een tijdje geleden heeft Chavez met veel bombarie de Venezolaanse goudreserves uit Londen naar het land laten verschepen, en we kunnen verwachten dat de productie uit Las Cristinas niet de markt opkomt.