Nieuws / Artikelen met het woord

57645 artikelen gevonden. Artikel 39506 tot 39510
Bron: trouw.nl
Geplaatst: vrijdag 5 oktober 2012

Economische onrust zal politieke koers Iran niet veranderen

De economische onrust in Iran, mede veroorzaakt door sancties, zal niet het einde inluiden van het Iraanse regime. Ook is de kans klein dat Iran zijn nucleaire standpunt wijzigt, zeggen analisten.

'De markt staat onder grote spanning en dat heeft een enorme crisis veroorzaakt voor de overheid', zei Djavad Salehi-Isfahani, econoom aan de universiteit Virginia Tech, gisteren tijdens een debat in het Wilson Center in Washington.

Bron: beursig.nl
Geplaatst: vrijdag 5 oktober 2012

ECB handhaaft rente, AEX en BEL20 sluiten bijna onveranderd

De AEX index en de BEL20 gingen aan het begin van de dag nog goed uit de startblokken maar na ongeveer een uur handel daalden de koersen en kwamen beide indexen licht in het rood te staan. Beleggers keken vandaag uit naar de uitkomst van de monetaire vergadering van de ECB (Europese Centrale Bank) over het rentebesluit. Later in de middag had de president van de ECB, Mario Draghi, het besluit verder toegelicht.

Dat de ECB het belangrijkste rentetarief blijft hanteren op 0,75% was geen verrassing maar de toespraak na het bekendmaken van het rentebesluit was licht teleurstellend. Waar beleggers hoopten op meer informatie omtrent het steunen van onder meer de economie in de Eurozone bleven uitspraken hierover uit.

Bron: wijwordenwakker.org
Geplaatst: vrijdag 5 oktober 2012

Hoe Goldman Sachs de ECB kaapte

In September 2008, slaagde de toenmalige Minister van Financiën van de V.S. Henry Paulson, tevens voormalig Directeur van Goldman Sachs, erin om 700 miljard dollar los te peuteren van het Amerikaanse Congres, bestemd voor de redding van banken. Om dit voor elkaar te krijgen moest hij op z’n knieën voor het Congres bezwerend, dat het complete financiële systeem wereldwijd zou instorten, als er niet aan de reddingsoperatie zou worden meegewerkt en dat de bailout een eenmalige operatie zou zijn. Paulson’s pleidooi voor het TARP (Troubled Asset Relief Program), ondervond wel tegenstand vanuit het Congres en werd uiteindelijk verworpen.

In december 2011 kreeg de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, voormalig vice president van Goldman Sachs Europa, het voor elkaar om een lening aan Europese banken van 1000 miljard euro erdoor te drukken, zonder aan wie dan ook toestemming te hoeven vragen. In februari 2012 werd het verdrag tussen zeventien eurolanden getekend voor de oprichting van een permanent noodfonds, het Europees Stabiliteit Mechanisme (ESM), waaraan in de media nauwelijks aandacht werd besteed. Het ESM legt een open-eind financiële druk op de overheden van de eurolanden en laat de belastingbetaler opdraaien voor alle bedragen die de eurocraten controllers via het ESM gaan opeisen.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 5 oktober 2012

Vele Amerikanen hebben minder dan $ 100 spaargeld

Vorige maand steeg het consumentenvertrouwen van de Amerikanen die $15,000-$25,000 per jaar verdienen fors van 43,5 tot 62,4, het hoogste niveau sinds april 2009. De reden van de plotse stijging is moeilijk te achterhalen, maar wat wel geweten is, is dat de helft van deze laagverdieners minder dan $ 100 op hun spaarrekening hebben staan. Niet bepaald een appeltje voor de dorst en houvast voor een sterk consumentenvertrouwen.

[...]

Bron: MarketUpdate.nl
Geplaatst: donderdag 4 oktober 2012

Productie goudmijnen Zuid-Afrika 39% lager door stakingen

Bloomberg bericht dat de goudproductie van Zuid-Afrikaanse goudmijnen flink te lijden heeft onder tal van stakingen. De dagelijkse productie zou inmiddels 39% lager zijn dan normaal, omdat veel mijnwerkers het werk hebben neergelegd. Ze eisen een salarisverhoging die compenseert voor de inflatie.

De mijnwerkers die halverwege augustus het werk neerlegden in een platinamijn van Lonmin kregen onlangs een loonsverhoging van 22% toegekend, een verhoging die vier keer zo groot is als de officiële inflatie in Zuid-Afrika. Dit resultaat voedde de ontevredenheid van mijnwerkers elders in het land, waardoor er nieuwe stakingen uitbraken in diverse goudmijnen. Bij grote mijnbouwbedrijven als AngloGold Ashanti Ltd. (ANG) en Gold Fields Ltd. (GFI) is het werk ook (deels) neergelegd, waardoor de totale mijnproductie van Zuid-Afrika flink is ingezakt. Volgens Bloomberg hebben de stakingen in diverse goudmijnen tot gevolg gehad dat de dagelijke goudproductie nu 39% lager ligt dan normaal.

[...]