Nieuws / Artikelen met het woord

57606 artikelen gevonden. Artikel 40801 tot 40805
Bron: Belegger.nl
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Nico Pantelis: Goudstandaard of fiatgeld?

Er woedt een hevige discussie over een mogelijke terugkeer naar de goudstandaard. We bekijken de voor- en nadelen, en wat de toekomst in petto heeft voor ons geldsysteem.

Deze week eens geen uitgebreide beurscommentaren van ons. U kent inmiddels onze visie. Alhoewel september een woelige beursmaand kan worden, zullen markten uiteindelijk hoger kruipen, waarbij het echte spektakel te vinden zal zijn bij de edelmetalen. Daarvan kreeg u afgelopen vrijdag al een voorproefje (Goud: +2%, Zilver: +4%). Alhoewel we in dezelfde sfeer blijven, gaan we ditmaal de ideologische tour op: willen we terug naar de goudstandaard of niet? Dit onderwerp kan de aandachtige lezer van de financiële pers niet zijn ontgaan. Vele economen, marktspecialisten, politici, beurshandelaars, … lieten in de voorbije weken hun licht schijnen over de goudstandaard.

[...]

Bron: RT[z]
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Juncker aanwezig bij rentevergadering ECB

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, zal donderdag aanwezig zijn bij de rentevergadering van de Europese Centrale Bank.

Volgens een verklaring zal Juncker dan de analyse van de eurogroep over de economische en financiële situatie van de eurozone presenteren aan het ECB-bestuur. In de vergadering moet de ECB beslissen over eventuele nieuwe steunmaatregelen voor de zwakke eurolanden, zoals het opkopen van Spaanse en Italiaanse obligaties.

Bron: volkskrant.nl
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Bundesbank-president Weidmann: gehaat in Zuid-Europa

De 44-jarige president van de Duitse centrale bank is een eenzaam man. Als enige bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) houdt hij vast aan een strikte interpretatie van de taakopvatting van de Europese Centrale Bank. In de visie van Weidmann moet de ECB de waarde van de euro bewaken en niets anders. Prijsstabiliteit is het enige waar de ECB zich om zou moeten bekommeren. Het met de geldpers ondersteunen van onder schulden bezwijkende overheden valt daar niet onder, aldus de hoogste man van de Bundesbank.

Tot pak 'm beet twee jaar geleden zou iedereen bij de ECB dat roerend met hem eens zijn geweest. Maar twee jaar geleden was de euro niet in gevaar. Sindsdien is de ECB minder principieel geworden, onder het motto: prijsstabiliteit is een mooi streven, maar als de euro ondertussen kapotgaat, schieten we ons doel voorbij.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Amerika is opgedeeld in 2 werelden

Het land wordt namelijk met een chronisch probleem van werkloosheid geconfronteerd. Officieel zit ongeveer 8 % van de Amerikanen zonder baan, maar de onofficiële cijfers zijn ronduit onthutsend: maar liefst 15 % van de bevolking heeft geen volwaardige baan.

Het probleem van de werkloosheid blijkt heel diep te zitten. De economie in de U.S. is eigenlijk opgedeeld in 2 werelden die mijlenver uit elkaar liggen. Er is de digitale wereld en alles wat daarmee samenhangt, en er is de brick-and-mortar wereld. Deze laatste heeft betrekking op fabrieksjobs en dergelijken.

Bron: RT[z]
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Staat haalt 3,5 miljard dollar met dollarbond

De Nederlandse staat heeft met de uitgifte van een nieuwe 3-jarige dollarobligatie 3,5 miljard dollar (2,8 miljard euro) opgehaald. Dat werd woensdag bekendgemaakt door de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën.

De obligatie loopt tot 12 september 2015. De orderontvangst lag op 7 miljard dollar. De couponrente bedraagt 0,25 procent.