Nieuws / Artikelen met het woord

57644 artikelen gevonden. Artikel 40811 tot 40815
Bron: Beurs.com
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Paper money collapse door Detlev Schlichter

Detlev S. Schlichter is schrijver en econoom uit de Oostenrijkse school. Hij heeft bijna 20 jaar in de financiële sector gewerkt, zijn werkgevers waren onder andere Merrill Lynch, J.P. Morgan en Western Asset Management. Tijdens zijn carrière had Schlichter miljarden aan beleggingen van klanten onder zijn hoede. Verder werkte hij ondermeer als commentator op TV en radio en hij schreef artikelen voor de Wall Street Journal, TheStreet.com en Mises.org. Hij is lid van het Cobden Centre in Londen, een vrije markt denktank die zich bezig houdt met geld en het bankwezen. In 2009 verliet Schlichter de financiële sector om zich volledig te richten op zijn eerste boek, Paper Money Collapse – The Folly of Elastic Money and the coming Monetary Breakdown. Het boek verscheen in september 2011 bij Wiley & Sons.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Kapitaalvernietiging door dalende rente

In de afgelopen 30 jaar hebben we te maken met steeds lagere rentevoeten. Laten we eens kijken naar de grafiek van de 10-jaars rente in Amerika:

In 1981 bedroeg de piek circa 16%, vandaag de dag bedraagt de rente 1,6%. Professor Antal Fekete heeft aangetoond dat een dalende rente leidt tot kapitaalvernietiging. Alle economen, beleidsmakers, experts en commentatoren lijken dit punt volledig te missen.

In 2008 vroeg iedereen zich af: hoe kon een bank als Bear Stearns zo snel kopje onder gaan, terwijl het vlak voor het moment suprême nog sterke balanscijfers liet zien? Uiteraard klopten de cijfers van Bear niet en werd de balans veel mooier voorgesteld dan ze in werkelijkheid was. Maar dit was meer dan alleen fraude. Fraude kan namelijk niet verklaren waarom vrijwel het complete bankensysteem ineens zonder kapitaal zat, terwijl ze de jaren daarvoor nog sterke groeicijfers en winst lieten zien.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Column Kees de Kort | Van kwaad tot erger

Dat er niet zo gek veel nieuws uit de toespraak van Ben Bernanke kwam is nauwelijks verrassend. Erger is het dat de aandacht daarna meteen he-le-maal weg is.

"Dat geeft aan dat het belang van de uitspraak niet zo groot geweest is. In aandelenland doet de economische realiteit kennelijk helemaal niet ter zake. Het gaat er alleen maar om wat de centrale banken doen. En dan vergeten we ook nog dat de centrale banken al héél veel gedaan hebben.

Bron: infonu.nl
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Wat zijn derivaten?

Decennia geleden waren banken risicoloze ondernemingen die hun vizier meer op de lange termijn hadden gericht dan op de korte termijn. Echter, dit beeld veranderde vanaf de jaren 80 op drastische wijze. Het motto werd 'snel veel geld verdienen'. Er werd op een steeds riskantere manier ondernomen, waardoor er een groeiende behoefte ontstond aan middelen om deze risico's af te dekken. Derivaten boden een oplossing hiervoor. Een derivaat heeft zelf geen waarde, maar ontleent deze aan de onderliggende waarde. Daarmee is de waarde van een derivaat afhankelijk van de prijsontwikkeling.

Derivaten hebben grofweg twee doelen: het beperken van risico of het speculeren om zodoende beleggingswinst te behalen. Er zijn vele soorten derivaten. De belangrijkste zullen we hieronder bespreken.

Bron: beurs.nl
Geplaatst: woensdag 5 september 2012

Beurzen tonen weinig beweging

De Europese beurzen schommelden woensdag rond de slotstanden van een dag eerder. De stemming werd daarbij gedrukt door een verdere krimp van de dienstensector in de eurozone. Ook wacht de markt in spanning op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

,,De beurzen laten weinig beweging zien en de omzetten zijn laag. In het aandeel ING wordt wel aardig gehandeld na de aankondiging van de verkoop van een belang in een Amerikaanse bank. Voor de rest is het wachten op de plannen van de ECB", aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.