Nieuws / Artikelen met het woord

57875 artikelen gevonden. Artikel 40891 tot 40895
Bron: visionair.nl
Geplaatst: zondag 9 september 2012

Video: Star Trek economie

Wat als in de verre toekomst geld niet meer bestaat? Deze suggestie is minder vreemd dan het lijkt. Alles wijst erop dat er een tijdperk van overvloed aanbreekt, zo overvloedig zelfs dat materiële behoeften niet meer relevant zijn omdat het lachwekkend weinig hulpbronnen kost om ze te bevredigen.

In deze clip uit een aflevering van Star Trek:The Next Generation legt Enterprise-kapitein Jean Luc Picard aan een eeuwenlang ingevroren rijkaard uit hoe de economie in de 24e eeuw werkt. De man komt voor een onaangename verrassing te staan.

Ongeveer te vergelijken dus met hoe een vorst uit de achttiende eeuw zou reageren als hij wakker zou worden in het West-Europa van de eenentwintigste eeuw. Op het eerste gezicht verongelijkt. Daarna zou hij waarschijnlijk blij zijn dat hij van een aantal soms dodelijke infecties werd afgeholpen en ‘s winters niet hoefde te kleumen.

Bron: trouw.nl
Geplaatst: zondag 9 september 2012

Duitsland schuift langzaam op naar de rand van Europa

In plaats van een leidende rol te spelen bij de redding van de euro, ontwikkelt Duitsland zich hoe langer hoe meer tot een remmende factor. De Bondsrepubliek geeft steeds vaker signalen af die doen twijfelen aan de bereidheid tot financiële solidariteit met de zwakke landen in de eurozone. Duitsland laat zijn sterke schouders steeds meer hangen.

Het land houdt de rest van Europa nu al maanden in spanning over zijn steun aan het noodfonds ESM en het fiscale pact. Volgende week woensdag doet het Federale Constitutionele Hof eindelijk een uitspraak over de legitimiteit van die steun. Het parlement had daartoe al in juni met ruime meerderheid besloten.

Bron: nrc.nl
Geplaatst: zondag 9 september 2012

ECB gaat staatsobligaties opkopen – 'geen quick fix, wel krachtig signaal'

De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi kondigde zojuist tijdens een persconferentie aan dat ECB onder strikte voorwaarden staatsobligaties gaat opkopen van verschillende landen.

Het gaat om eurolanden waarvan de rente zodanig oploopt dat ze de stabiliteit van de euro in gevaar kan brengen, voornamelijk in Zuid-Europa. Dat meldt persbureau AP op basis van de uitspraken van Draghi. De schuldpapieren hebben een looptijd van maximaal drie jaar. Die landen moeten dan in ruil voor het opkopen van de obligaties formeel steun vragen bij het Europese noodfonds en zich zo onder toezicht plaatsen van de ECB.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: zondag 9 september 2012

Goud bijna op record in verschillende valuta

Deze week steeg de goudprijs tot een recordprijs van 32.300 Roepie per 10 gram goud. De prijs voor goud in India steeg in de aanloop van het huwlijksseizoen waardoor de vraag naar goud fors stijgt in land van ’s werelds grootste goudconsumptie. Ook de zilverprijs boekte een nieuw record met 61.100 Roepie per kg door de stijgende vraag vanuit de industrie en muntsmids.

Bron: trouw.nl
Geplaatst: zondag 9 september 2012

Bezuinigingen bezorgen Portugal diepe recessie

De Portugese economie is in het tweede kwartaal met 1,2 procent gekrompen. Vooral de binnenlandse vraag en de investeringen leden onder de bezuinigingen die het land moet doorvoeren als gevolg van de ontvangen Europese noodsteun.

Dat meldde het Portugese statistiekbureau INE vrijdag. De cijfers komen overeen met die uit een eerste raming medio augustus. In het eerste kwartaal kromp de economie in Portugal ook al, maar slechts met 0,1 procent.