Nieuws / Artikelen met het woord

57628 artikelen gevonden. Artikel 41136 tot 41140
Bron: RT[z]
Geplaatst: dinsdag 28 augustus 2012

Beurzen lager door zorgen om wereldeconomie

De Europese beurzen deden dinsdag een stap terug. Onder meer een verlaging van de groeiverwachting voor de Japanse economie en een onverwachte, scherpe daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten drukten het sentiment.

Bovendien wachten beleggers de bijeenkomst van centrale bankiers later deze week af. Dinsdag werd bekend dat president Mario Draghi en andere bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) de top in de VS laten schieten. Zij zijn druk met de voorbereidingen voor de beleidsvergadering van volgende week.

Bron: beurs.nl
Geplaatst: dinsdag 28 augustus 2012

Beurzen doen stap terug

De Europese beurzen deden dinsdag een stap terug. De stemming werd gedrukt door een verlaging van de economische groeiverwachtingen in Japan. Beleggers bleven daarnaast terughoudend in afwachting van de bijeenkomst van centrale bankiers later deze week.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 329,40 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 502,12 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,7 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een dik uur na opening 0,1 procent hoger.

Bron: deaandeelhouder.nl
Geplaatst: dinsdag 28 augustus 2012

`Portugal proefkonijn voor nieuwe obligatieaankopen ECB`

De Europese Centrale Bank zal in het kader van het nieuwe opkoopprogramma voor staatsobligaties als eerst Portugese schulden kopen omdat het land lijkt te voldoen aan de eisen voor de bailout, verwachten economen van JPMorgan Chase.

In een note schrijven de economen dat van de door de crisis getroffen eurolanden, Portugal het meest in aanmerking komt voor ECB-steun. Griekenland licht waarschijnlijk achter op het schema voor bezuinigingen en hervormingen, de Ierse rente is al relatief laag en Spanje en Italië hebben nog geen noodhulp aangevraagd, redeneren de economen.

Bron: trouw.nl
Geplaatst: dinsdag 28 augustus 2012

Eurocrisis is pas voorbij als er een knoop wordt doorgehakt

Dit weekeinde bezocht de Griekse premier Samaras Parijs en Berlijn om te pleiten voor afzwakking en vertraging van de afgesproken Griekse hervormingen en bezuinigingen. De Europese beslissing hierover valt in september en hangt af van de bevindingen van de inspecteurs van EU en IMF over de situatie in Griekenland. Verder moet het Duitse Constitutionele Hof zich nog uitspreken over de toelaatbaarheid van de uitbreiding van het noodfonds. Tot slot vallen de belastingopbrengsten in Portugal tegen, zodat dit land waarschijnlijk opnieuw om steun moet vragen. Kortom, het einde van de crisis is nog lang niet in zicht.

De belangrijkste reden waarom de crisis zo hardnekkig is, is dat de Europese aanpak eenzijdig gericht is op sanering van de overheidsfinanciën en te weinig doet aan de kern van het probleem: de probleemlanden zijn onvoldoende concurrerend, waardoor de tekorten op hun lopende rekening alsmaar oplopen. Ook in het verleden hadden zij met dit probleem te kampen, maar toen konden de lire, de drachme en de peseta gedevalueerd worden ten opzichte van de gulden en andere valuta. Zo konden hoge prijzen in bijvoorbeeld drachmen vanwege structurele problemen, als te hoge lonen, geneutraliseerd worden. Met de invoering van de euro hebben de probleemlanden die mogelijkheid opgegeven.

Bron: bnr.nl
Geplaatst: dinsdag 28 augustus 2012

Spaanse veiling levert 1,7 miljard op

Spanje is er vandaag in geslaagd korte leningen te plaatsen tegen rentes die aanzienlijk lager waren dan bij de vorige vergelijkbare veiling. Spanje haalde 1,7 miljard euro op met een lening voor 3 maanden.

De gemiddelde rente op de lening bedroeg 0,95 procent, tegen 2,4 procent bij de vorige veiling. Een lening voor 6 maanden bracht 1,9 miljard euro op, tegen 2 procent rente. Bij de vorige veiling moest Spanje nog 3,7 procent rente bieden over leningen voor een halfjaar.