Nieuws / Artikelen met het woord

58133 artikelen gevonden. Artikel 41611 tot 41615
Bron: nu.nl
Geplaatst: woensdag 29 augustus 2012

Lagere olieprijs na uitblijven schade Isaac

De prijzen van Brentolie en ruwe Amerikaanse olie daalden woensdagochtend licht nadat schade in de Golf van Mexico door Orkaan Isaac was uitgebleven.

Energieconcerns, waaronder Shell, staakten in de afgelopen dagen in totaal 90 procent van de productie in het olierijke gebied.

Dat zorgde, samen met een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden en een afzwakkend consumentenvertrouwen in de VS, voor hogere olieprijzen.

Bron: intrinsiekewaardenul.nl
Geplaatst: woensdag 29 augustus 2012

Niet sparende Chinees, maar ontbreken monetair anker is oorzaak crisis

Econome Heleen Mees is op 28 augustus gepromoveerd op de stelling dat de Chinese spaarder de kredietcrisis heeft veroorzaakt. Chinezen zijn inderdaad grote spaarders. China kent geen verzorgingsstaat zoals wij die hebben in het westen en Chinezen zijn daardoor geneigd meer geld opzij te zetten voor ziekte of de oude dag dan wij dat doen. 

Het geld dat de afgelopen jaren opzij werd gelegd werd uitgeleend aan westerse overheden en banken, waardoor er sprake was van lagere lange termijn rente en een overschot aan liquiditeit in het banksysteem. Deze overdaad heeft bijgedragen aan onverantwoord gedrag bij banken en huizenbezitters, resulterend in de kredietcrisis, aldus Mees.

Dat de Chinezen zoveel konden sparen komt overigens ook door het feit dat de Chinese overheid jarenlang de renminbi tegen een lage koers vastkoppelde aan de dollar. Amerikanen (maar ook Europeanen) konden hierdoor veel Chinese producten goedkoop importeren waardoor China veel geld verdiende. De spaarzin van de Chinezen kan dus net zo goed worden toegerekend aan deze valuta-interventie. Hoewel Mees zeker een belangrijk punt aansnijdt, is het spaargedrag van de Chinezen slechts een symptoom binnen een breder geheel. Om dit te zien moeten we verder terug kijken in de geschiedenis.

Bron: beurs.nl
Geplaatst: woensdag 29 augustus 2012

AEX zakt in het rood

De beurs in Amsterdam is woensdag na een vlakke opening in het rood gezakt. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. De markten blijven in afwachting van de mogelijke acties van de centrale banken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 328,63 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 502,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,5 procent.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: woensdag 29 augustus 2012

Deze grafiek maakt voor eens en voor altijd een einde aan de discussie over de goudstandaard

Volgens Paul De Grauwe is een terugkeer naar de goudstandaard een terugkeer naar “donkere tijden”. Naar welke tijden hij dan precies verwijst, is me niet meteen duidelijk. Zijn collega Krugman verwijst naar de crisissen van 1893, 1907, 1932, … om aan te tonen hoe instabiel de wereld in die tijd was.

Wil Krugman dan zeggen dat het huidige systeem van “fiat currencies” een toonbeeld van stabiliteit is? De afgelopen 20 jaar hadden we de Mexico-crisis, de Aziatische crisis, het faillissement van LTCM, het leeglopen van de internetbubbel, de subprimecrisis en de Europese schuldencrisis.

Een indrukwekkende verzameling aan crisissen, nietwaar? En dan heb ik het enkel over de laatste 20 jaar!

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: woensdag 29 augustus 2012

"Goud kan beste prestatie sinds 2010 neerzetten"

Recent is de goudprijs opnieuw gaan ‘lopen’ en dat heeft zowel bij investeerders als bij analisten heel wat positieve reacties losgeweekt. Algemeen wordt verwacht dat de opgaande beweging nog een verlengstuk gaat krijgen en dat de goudprijs nog flink kan oplopen.

Bloomberg deed z’n wekelijke rondvraag bij een aantal goudhandelaren en –specialisten. Die verwachten gemiddeld dat de goudprijs op het einde van dit jaar in de buurt van 1.800 dollar zal staan. Daarmee zou het goud de beste prestatie leveren sinds de stijging met 30 % in 2010.