Nieuws / Artikelen met het woord

57289 artikelen gevonden. Artikel 41921 tot 41925
Bron: RT[z]
Geplaatst: vrijdag 27 juli 2012

'ECB neemt misschien verlies op Griekenland'

De Europese Centrale Bank (ECB) en nationale banken van eurolanden nemen misschien verliezen op hun leningen aan Griekenland, in een laatste poging om het land binnen de eurozone te houden. Dat schrijft persbureau Reuters vrijdag op basis van uitspraken van anonieme Europese diplomaten.

Bron: RT[z]
Geplaatst: vrijdag 27 juli 2012

'Wall Street opent hoger'

De beurzen op Wall Street openen vrijdag naar verwachting licht hoger. Beleggers hopen dat zowel de Amerikaanse centrale bank als de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week maatregelen zullen nemen om de economie te sitmuleren en de eurozone te stabiliseren.

Op macro-economisch terrein werd voorbeurs bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal conform verwachting met 1,5 procent is gegroeid. In het voorgaande kwartaal werd de groei opwaarts herzien tot 2 procent. In het eerste halfuur van de handel zal nog het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan worden vrijgegeven.

Bron: nu.nl
Geplaatst: vrijdag 27 juli 2012

Spanje vult regiofonds deels met bankleningen

De Spaanse regering vult haar regionale noodfonds voor een deel met leningen van banken. Dat maakte de regering vrijdag bekend.

Madrid kondigde eerder deze maand aan een noodfonds van 18 miljard euro beschikbaar te stellen voor Spaanse regio's met financiële problemen.

Daarbij werd aangegeven dat daarvoor 6 miljard euro werd onttrokken aan de Spaanse staatsloterij. Waar de rest van het fonds vandaan moest komen was nog onbekend.

Bron: realiteitsblog.nl
Geplaatst: vrijdag 27 juli 2012

Kan de ECB Ëberhaupt de Euro redden?

Net als een gewone bank heeft de ECB ook een balans. En een balans, het woord geeft het al aan, moet in evenwicht zijn. Toen de ECB begin 2012 ruim 1000 miljard euro uit ging lenen aan de in moeilijkheden verkerende Europese banken, middels het LTRO-programma, veranderde de balans van de ECB ingrijpend. Aan de passiva-kant verschenen allemaal twijfelachtige zaken zoals Griekse, Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. Onderpand dat de Europese banken in moesten leveren om geld te kunnen lenen van de ECB. De ECB hanteerde gewoon de volledige waarde van die obligaties, wetende dat de kans groot is dat die waarde flink af kon nemen of zelfs tot nul zou kunnen afwaarderen.

Geen fantastisch onderpand dus, maar ja, in de gehele bankensector geldt de regel dat staatsobligaties als heilig beschouwd worden en dat die tegen 100% van de waarde, als zijnde niet-risicodragend op de balans geplaatst mogen worden. Hoe irreëel deze regel ook is, historisch gezien.

Bron: Express.be
Geplaatst: vrijdag 27 juli 2012

Letland roept Griekenland op eurozone 'zo snel mogelijk te verlaten'

De Letse minister van Financiën Andris Vilks vraagt Griekenland zo snel mogelijk de eurozone te verlaten teneinde de monetaire unie - tot dewelke Letland in 2014 wil toetreden - niet verder te beschadigen.

‘Er moet een manier worden gevonden om Griekenland uit de eurozone te halen, met zo min mogelijk pijn. Hoe sneller, hoe beter, denk ik,’ aldus Vilks. 'We moeten ophouden de illusie te wekken dat Griekenland in de eurozone kan blijven.'