Nieuws / Artikelen met het woord

57296 artikelen gevonden. Artikel 42976 tot 42980
Bron: RT[z]
Geplaatst: maandag 2 juli 2012

'Beurzen openen vlak'

De Europese beurzen gaan maandag naar verwachting vlak openen.

''We maken even een pas op de plaats na de rally van vrijdag'', zei hoofd IG markets Nederland Barry van der Laan maandag.

,,We hebben niet echt een reden om heel veel hoger te gaan dan vrijdag, maar het is al mooi als we de winsten van vrijdag vasthouden'', zei Van der Laan.

Bron: isgeschiedenis.nl
Geplaatst: maandag 2 juli 2012

De Amsterdamse Wisselbank (1609-1820)

Orde in het geldwezen. Tot enkele maanden geleden zullen weinig mensen lang stilgestaan hebben bij de precieze werking van het bancaire systeem. De kredietcrisis heeft echter allerlei vragen opgeroepen. Is het geld eigenlijk wel veilig op de bank? En wat doet de bank er precies mee? Vierhonderd jaar geleden, op 31 januari 1609, werd de Amsterdamse Wisselbank opgericht, een indirecte voorloper van de Nederlandsche Bank. Hoe was men toen in staat vertrouwen te winnen en de financiële orde en stabiliteit te versterken?

Bron: nu.nl
Geplaatst: zondag 1 juli 2012

'President Barclays stapt op'

LONDEN - De president van de raad van commissarissen van de Britse bank Barclays, Marcus Agius, stapt volgende week op. 

Dat meldden de BBC en de Britse krant The Guardian zondag. Agius gaf de afgelopen zes jaar leiding aan de raad van commissarissen.

Amerikaanse en Britse toezichthouders legden Barclays vorige week omgerekend ruim 357 miljoen euro aan boetes op. De bank zouden tussen 2005 en 2009 twee rentetarieven hebben geprobeerd te manipuleren.

Bron: Express.be
Geplaatst: zondag 1 juli 2012

Europa's andere crisis: geboorteratio en demografie

Onder druk van de economische crisis is de heropbloei in de vruchtbaarheidsgraad van de laatste tien jaar omgeslagen in een nieuwe crisis,schrijft The Economist.

Van de vijftien landen die de cijfers voor 2011 al hebben vrijgegeven, zijn er elf waar de vruchtbaarheidsgraad (het verwachte aantal kinderen per vrouw) is gedaald. De grootste dalingen vinden plaats in de landen die economisch het hardst werden getroffen: Spanje zakt van 1.46 in 2008 naar 1.38 in 2011, Letland van 1.44 naar 1.20.

Landen met relatief hoge vruchtbaarheidsgraden, zoals de Scandinavische landen, ondervinden dezelfde tendens: Noorwegen zakt van 1.95 naar 1.88, Denemarken van 1.88 naar 1.76. De heropbloei is sinds 2008 dus gestopt en vanaf 2010 vrijwel helemaal uitgevaagd.

Volgens de 'vader van de economische wetenschap' Adam Smith is economische onzekerheid slecht voor de vruchtbaarheid. Anderen counteren die stelling door te zeggen dat er meer geboorten plaatsvinden gedurende een recessie omdat werkloze vrouwen de periode van werkloosheid gebruiken om de kinderen te krijgen die ze sowieso wensen. Hoewel demografische trends gewoonlijk erg traag veranderen lijkt Adam Smith nu gelijk te krijgen.

Bron: nu.nl
Geplaatst: zondag 1 juli 2012

Alle ogen op de ECB

Daarbij zijn alle ogen nu gericht op de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag zijn maandelijkse beleidsvergadering houdt.

Onder druk om het uiteenvallen van de euro te voorkomen, besloten Europese leiders in de nacht van donderdag op vrijdag dat het Europese noodfonds ESM direct banken kan ondersteunen en ook obligaties van eurolanden kan gaan kopen.