Nieuws / Artikelen met het woord

57629 artikelen gevonden. Artikel 43311 tot 43315
Bron: nu.nl
Geplaatst: zondag 1 juli 2012

'President Barclays stapt op'

LONDEN - De president van de raad van commissarissen van de Britse bank Barclays, Marcus Agius, stapt volgende week op. 

Dat meldden de BBC en de Britse krant The Guardian zondag. Agius gaf de afgelopen zes jaar leiding aan de raad van commissarissen.

Amerikaanse en Britse toezichthouders legden Barclays vorige week omgerekend ruim 357 miljoen euro aan boetes op. De bank zouden tussen 2005 en 2009 twee rentetarieven hebben geprobeerd te manipuleren.

Bron: Express.be
Geplaatst: zondag 1 juli 2012

Europa's andere crisis: geboorteratio en demografie

Onder druk van de economische crisis is de heropbloei in de vruchtbaarheidsgraad van de laatste tien jaar omgeslagen in een nieuwe crisis,schrijft The Economist.

Van de vijftien landen die de cijfers voor 2011 al hebben vrijgegeven, zijn er elf waar de vruchtbaarheidsgraad (het verwachte aantal kinderen per vrouw) is gedaald. De grootste dalingen vinden plaats in de landen die economisch het hardst werden getroffen: Spanje zakt van 1.46 in 2008 naar 1.38 in 2011, Letland van 1.44 naar 1.20.

Landen met relatief hoge vruchtbaarheidsgraden, zoals de Scandinavische landen, ondervinden dezelfde tendens: Noorwegen zakt van 1.95 naar 1.88, Denemarken van 1.88 naar 1.76. De heropbloei is sinds 2008 dus gestopt en vanaf 2010 vrijwel helemaal uitgevaagd.

Volgens de 'vader van de economische wetenschap' Adam Smith is economische onzekerheid slecht voor de vruchtbaarheid. Anderen counteren die stelling door te zeggen dat er meer geboorten plaatsvinden gedurende een recessie omdat werkloze vrouwen de periode van werkloosheid gebruiken om de kinderen te krijgen die ze sowieso wensen. Hoewel demografische trends gewoonlijk erg traag veranderen lijkt Adam Smith nu gelijk te krijgen.

Bron: nu.nl
Geplaatst: zondag 1 juli 2012

Alle ogen op de ECB

Daarbij zijn alle ogen nu gericht op de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag zijn maandelijkse beleidsvergadering houdt.

Onder druk om het uiteenvallen van de euro te voorkomen, besloten Europese leiders in de nacht van donderdag op vrijdag dat het Europese noodfonds ESM direct banken kan ondersteunen en ook obligaties van eurolanden kan gaan kopen.

Bron: nu.nl
Geplaatst: zondag 1 juli 2012

Europees olie-embargo tegen Iran van kracht

Sinds zondag komt geen druppel Iraanse olie Europa nog in. Het embargo dat de Europese landen hebben afgesproken, is op 1 juli van kracht geworden.  

Verzekeringsmaatschappijen in de EU mogen olietankers van en naar Iran niet langer verzekeren.

De Verenigde Staten hebben ''het collectieve besluit van de 27 EU-landen'' geprezen. Iran moet stappen nemen om iets te doen aan de zorgen van de internationale gemeenschap over zijn nucleaire activiteiten, verklaarde het Witte Huis zondag.

Bron: CD Fund.com
Geplaatst: zondag 1 juli 2012

Chinese mijnbouwinvesteringen in Afrika in één jaar met $140 miljard gestegen

Chinese mijnbouwinvesteringen in het buitenland zijn vorig jaar zeer sterk toegenomen. Terwijl er in 2010 nog sprake was van een totaalbedrag van iets meer dan $100 miljard, is dit vorig jaar meer dan verdubbeld, tot $217 miljard. Er is volgens de China Mining Association (CMA) geïnvesteerd in 284 bedrijven. Deze bedragen zijn exclusief investeringen in olie en gas.

[...]