Nieuws / Artikelen met het woord

57860 artikelen gevonden. Artikel 43916 tot 43920
Bron: RT[z]
Geplaatst: vrijdag 22 juni 2012

Consumptie krimpt al bijna een jaar

Nederlandse huishoudens hebben in april 2 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in april 2011.

De afname is bijna even groot als in maart (1,8 procent). De consumptieve bestedingen zijn al bijna een jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Bron: Express.be
Geplaatst: vrijdag 22 juni 2012

Waarom de economische successen van Estland en Letland geen voorbeeld zijn voor Europa

Letland bewijst dat besparingen wel werken. Het land wordt dan ook vaak als voorbeeld aangehaald door centrale bankiers en andere bezuinigingsgoeroes. Maar Letland is allesbehalve een succes en evenmin een voorbeeld voor Europa, schrijven Michael Hudson en Jeffrey Sommers in de Financial Times. Indien de werkloosheidsgraad er ‘maar’ 15% bedraagt sinds de economie in de periode 2008 - 2010 met 25% kromp, dan is dat vooral te ‘danken’ aan het feit dat 200.000 Letten (zo’n 10% van de bevolking) de voorbije 10 jaar hun land hebben verlaten. Hoe meer er werd bezuinigd, hoe meer mensen hun land verlieten.

Toen de crisis toesloeg besliste de regering - onder dwang van Europa - om de lonen van ambtenaren met 30% te reduceren. Men hoopte op die manier te compenseren voor de lage arbeidsproductiviteit in het land. Maar het was niet die maatregel die Letland redde. Het waren de EU en IMF-bailouts, die straks moeten worden terugbetaald.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 22 juni 2012

Angst knijpt beleggers de keel dicht: Wall Street beleeft slechtste dag in drie weken

Geween en tandengeknars weerklonk gisteren op de beurs van Wall Street, die haar slechtste dag in drie weken beleefde. Er kwam in de loop van een sessie een algemene verkoopgolf los die niets of niemand spaarde. Op zo’n zwarte dag moet goed nieuws met een vergrootglas gezocht worden.

De investeerders vrezen dat de Fed de zaak niet ernstig genoeg neemt. De economie in de U.S. dreigt in snel tempo te vertragen, maar daar lijkt de centrale bank niet echt wakker van te liggen. Er wordt slechts mondjesmaat actie ondernomen, voorlopig blijft alles beperkt tot een verlening van Operation Twist.

[...]

Bron: Forum.BeursBox.nl
Geplaatst: vrijdag 22 juni 2012

Een reset naar nul

Na de Tweede Wereldoorlog is de economie in Nederland en België ‘op nul gezet’.

Al het geld dat voor en tijdens de oorlog was uitgezet, werd ongeldig verklaard. Met die actie kon volgens de toenmalige regering heel veel zwart geld ongeldig verklaard worden. Als je namelijk niet kon hardmaken hoe je aan het geld was gekomen, dan kreeg je geen kans het geld om te wisselen.Het werkte in theorie beter dan dat het in de praktijk ging, maar het idee was goed. Er werden een paar criminelen geraakt door de actie. Helaas werden ook enkele trouwe spaarders hard geraakt. Hun spaarzaamheid werd niet geloofd, ze raakten hun geld kwijt in de omwisseling.

Bron: RT[z]
Geplaatst: vrijdag 22 juni 2012

Monti: falen EU-top kan leiden tot dodelijke spiraal

De Italiaanse premier Mario Monti heeft gewaarschuwd voor apocalyptische consequenties mocht de voor volgende week geplande EU-top falen.

Daarmee zet de premier een dodelijke spiraal uiteen waarvan de consequenties eerder politiek dan economisch van aard zijn, stelt de Britse krant the Guardian donderdagavond op zijn website.