Nieuws / Artikelen met het woord

57285 artikelen gevonden. Artikel 43946 tot 43950
Bron: nuzakelijk.nl
Geplaatst: maandag 11 juni 2012

'EU werkt aan nieuw plan met euro-obligaties'

Europese instituties zijn een omvangrijk plan aan het optekenen waarin ook de uitgifte van euro-obligaties mogelijk wordt gemaakt.

Onder andere Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, en ECB-president Mario Draghi werken aan het plan, zo meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van anonieme bronnen. Duitsland heeft altijd gezegd tegen het uitgeven van gezamenlijke obligaties te zijn.

Bron: realiteitsblog.nl
Geplaatst: maandag 11 juni 2012

Wanneer gaat een bank nou failliet? Uitgebreide analyse

Momenteel staan de kranten dagelijks vol met artikelen over de problematiek rond banken in Griekenland en Spanje, maar ook in de rest van Europa staan weer (of: nog steeds) veel banken op de rand van de afgrond. De vraag is nu: wanneer is een bank nou echt failliet? Kan een bank niet gewoon extra geld creëren uit het niets? Waarom gaat een bank überhaupt failliet? En, hoe staat het er met de Nederlandse banken voor?

Bron: Express.be
Geplaatst: maandag 11 juni 2012

Ex-president van Catalonië over de Spaanse spilzucht: 'Het was alsof we dronken waren'

‘De grote obsessie van de Spanjaard bestaat erin van zijn rijkdom te profiteren en boven alles aan zijn buurman te tonen dat hij even rijk of rijker is dan hem. Dat is zijn obsessie. Dat is Spanje.’ Dat zegt de Catalaanse politicus Jordi Pujol, die tussen 1980 en 2003 president was van de Generalitat de Catalunya en daarmee een van de belangrijkste Spaanse politici van de post-Francoperiode is, in een interview met de Financial Times. Pujol is niet te beroerd om een deel van de schuld op zich te nemen: 'Dat gevoel dat alles makkelijk was tijdens de boomjaren van de economie, het was alsof we dronken waren, wij hadden dat ook.'

Ook de analogie die hij daarna schetst om de Spaanse spilzucht uit te leggen mag er zijn:

Bron: knack.be
Geplaatst: zondag 10 juni 2012

Spanje: steun aan banken is steun aan staat

Zeggen dat de reddingsoperatie er een is voor de Spaanse banken en niet voor de Spaanse staat is misleiding: de Spaanse staat kan zich absoluut niet meer financieren zonder actieve bijstand van haar banken. Indirect, maar zeer reëel, is de steun aan de Spaanse banken dan ook steun aan de Spaanse staat.

Nu de kogel door de kerk is om de Spaanse banken vanuit Europa te ondersteunen, putten alle betrokken bewindslui zich uit om er op te wijzen dat het om een reddingsoperatie voor de Spaanse banken en niet voor de Spaanse staat gaat. Vandaar een light-regime voor de Spaanse staat inzake voorwaarden verbonden aan deze lening vanwege het Europese noodfonds (EFSF/ESM).

Bron: Goud.com
Geplaatst: zondag 10 juni 2012

Komende vergadering van de Amerikaanse centrale bank

Er wordt heel wat verwacht van de komende vergadering van de Amerikaanse centrale bank op 19 en 20 juni. Alle markten inclusief goud en zilver kijken er met argusogen naar uit. Maar evengoed kan er out of the blue een gecoördineerde actie komen van de Fed, de ECB en…?