Nieuws / Artikelen met het woord

57320 artikelen gevonden. Artikel 44591 tot 44595
Bron: Express.be
Geplaatst: dinsdag 29 mei 2012

Ontvet de Staat! Kleine overheden genereren meer groei

Politici, de media en het volk blijven klagen over de extreme gevolgen van de besparingspolitiek, terwijl er amper aan de macht en omvang van de overheid wordt geraakt. Maar, in tegenstelling tot de groeiplannen van die politici is de beste stimulus een ontvetting van de staat.

De Wall Street Journal wijst in een recent artikel naar een studie van het Centre for Policy Studies waaruit blijkt dat de grootte van de staat, als percentage van het BBP, een enorme invloed heeft op de economische groei van een land. Om de economie te doen groeien, moet de staat kleiner worden, stellen de onderzoekers.

Bron: Express.be
Geplaatst: dinsdag 29 mei 2012

Eurobonds en de les van Oost-Duitsland: je bent maar gered als je jezelf hebt gered

De attitude van de Duitsers en hun bondskanselier Angela Merkel kan op nogal wat kritiek rekenen in de rest van Europa. Er wordt echter te weinig begrepen dat deze attitude grotendeels het gevolg is van de lessen die het land trok uit de relatief recente unificatie.

De onwil van de Duitsers om de rest van de eurozone te subsidiëren is niet enkel te wijten aan hun traditionele spaarethiek, maar ook aan het feit dat Duitsland voor de hereniging in het begin van de jaren 1990 een 2.000 miljard euro uitgaf aan het Oosten, zonder daar duidelijke voordelen van te zien. Een typische Duitser stelde het als volgt aan de New York Times: ‘Geld alleen helpt niet. Je bent maar gered als je jezelf hebt gered.’

Bron: RT[z]
Geplaatst: dinsdag 29 mei 2012

Wall Street opent met winst

De Amerikaanse beurzen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, zijn dinsdag hoger geopend. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende zorgen over de Spaanse bankensector.

Bron: RT[z]
Geplaatst: dinsdag 29 mei 2012

'Wall Street begint hoger'

In New York, waar beleggers terugkeren na een lang weekeinde, zullen de beurzen dinsdag naar verwachting hoger openen. De winsten zullen daarbij waarschijnlijk beperkt blijven door de aanhoudende zorgen over de Spaanse bankensector.

Bron: beurs.nl
Geplaatst: dinsdag 29 mei 2012

Bankrun, actie nu!

In landen als Griekenland en Spanje onttrekken mensen op grote schaal spaargeld aan hun banken en gaan elders in Europa sparen of beleggen (de Grieken zijn al tijden een van de grootste investeerders in vastgoed in Londen). Dit is een gevaarlijke situatie omdat het redden van de banken grote hoeveelheden geld gaat kosten, geld dat er niet is.

In Spanje lijkt de overheid de Spaanse bank Bankia te willen redden door het uitgeven van nieuwe staatsobligaties die ze vervolgens willen inruilen voor de aandelen van de bank (feitelijk een nationalisatie). De staatsobligaties die Bankia verkrijgt kunnen dan als onderpand dienen voor nieuwe kredieten bij de ECB.