Nieuws / Artikelen met het woord

57325 artikelen gevonden. Artikel 4666 tot 4670
Bron: Express.be
Geplaatst: woensdag 14 september 2016

We hebben het nog nooit zo goed gehad als vandaag

Het menselijk ras beleeft de grootste welvaart uit zijn geschiedenis. Dat is de boodschap van het boek ‘Ten Reasons to Look Forward to the Future’ van de Zweedse journalist Johan Norberg.

De auteur wijst erop dat de mens op het gebied van zowel gezondheid, rijkdom, vrijheid, veiligheid, voeding als onderwijs het beste tijdperk uit de geschiedenis beleeft. Indien het geloof in het menselijk vernunft, de globalisering en de vrije markt behouden blijft, zal die situatie in de toekomst volgens Norberg bovendien alleen nog maar verbeteren.

Hij waarschuwt daarbij echter dat vanuit verschillende hoeken bewegingen kunnen worden opgemerkt die deze elementen willen aanvallen.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: woensdag 14 september 2016

Italiaans referendum heeft nu al effect

In november (of begin december) wordt in Italië een referendum gehouden over enkele constitutionele wijzigingen. Op zich niets wereldschokkend ware het niet dat premier Matteo Renzi zijn lot heeft verbonden aan de uitkomst ervan. Wat niemand vandaag echter wil, is een Italië zonder regering. Bovendien zit de vrees, na Brexit, er dik in dat het met referendums verkeerd kan aflopen. Op de obligatiemarkten is mijn zich daar volgens Bloomberg al van bewust.

De Italiaanse eerste minister Matteo Renzi gaat het volk vragen om de macht van de Senaat te beperken en het Parlement te versterken. Hij wil zo voor een meer stabiele regering zorgen. Dit laatste kan Italië wel gebruiken want sinds WOII heeft het land 63 regeringen gekend. Maar er zit een addertje onder het gras: als Renzi het referendum verliest dan stapt hij op en komt de Italiaanse politiek opnieuw in een impasse terecht. Geen goede zaak aangezien het land aankijkt tegen een schuldenberg en de banksector door een diep dal gaat.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: woensdag 14 september 2016

Een krimpende taart

Uiteindelijk is het de onzekerheid die een drukkend effect heeft op de investeringen in een land. En zo kan de tot nu toe beperkte economische schade van de Brexitdreiging op de langere termijn nog flink toeslaan, zegt macro-econoom Kees de Kort.

Bedrijven zullen langzaam maar zeker geneigd zijn hun aandacht te verschuiven van Londen naar andere plaatsen. 'Die onzekerheid heeft te maken met wat uiteindelijk de afspraken worden tussen de EU en Engeland. Daar is totaal geen zicht op, dus zolang die onzekerheid blijft bestaan en misschien zelfs groter wordt, gaan de langetermijnfactoren onder druk staan.' Van de Britse centrale bank hoef je geen heil te verwachten, zegt Kees de Kort. 'Die zijn net zo ver de weg kwijt als onze goede vriend in Frankfurt.'

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: woensdag 14 september 2016

Ray Dalio: de obligatiemarkt zit in een bijzonder gevaarlijke situatie

Ray Dalio is de succesvolle CEO van ’s werelds grootste hedge fund. Bridgewater werd succesvol door de unieke spreiding onder het beheer van de activa. Nu waarschuwt Ray Dalio dat de schuldmarkt zijn limieten bereikt, obligaties zijn naar zijn mening dan ook bijzonder gevaarlijk.

De obligatiemarkt is een gevaarlijke plaats omdat de mogelijkheden van de centrale banken beperkt zijn. Volgens Ray Dalio kunnen de rentevoeten globaal niet veel lager. Quantitative Easing gaat ook niet meer werken omdat de ‘spreads’ tussen de obligaties zo laag zijn.

Bron: nu.nl
Geplaatst: woensdag 14 september 2016

Juncker wil EU-investeringsfonds verdubbelen tot 630 miljard euro

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) moet worden verdubbeld tot 630 miljard euro en met twee jaar uitgebreid tot 2020.

Dat stelde Jean-Claude Juncker woensdag voor in zijn jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement.

Het Juncker-plan, zoals het naar de geestelijke vader ervan ook bekendstaat, werd eind 2014 opgericht om particuliere investeerders via Europese garanties te verleiden geld te steken in infrastructuur- en innovatieprojecten voor de periode 2015 tot 2018. Volgens Juncker zou het al in 2020 tot 500 miljard euro moeten worden uitgebreid, oplopend tot 630 in 2022.