Nieuws / Artikelen met het woord

Lehman Brothers

138 artikelen gevonden. Artikel 41 tot 45
Bron: Express.be
Geplaatst: woensdag 10 december 2014

Baltic Dry Index weerspiegelt de paniek op grondstoffenmarkten

 De Baltic Dry Index, de index die de prijsevolutie van bulkvervoer - vooral grondstoffen - op zee uitdrukt, is in de afgelopen maanden steeds dieper wegzakt. De recente prijsdaling is vergelijkbaar met de situatie zes jaar geleden, toen het omvallen van de Amerikaanse zakenbank LEHMAN BROTHERS het financieel systeem zijn de grondvesten deed daveren.

Want niet alleen olie is fors goedkoper geworden, andere grondstoffen zijn eveneens door de knieën gegaan.

Het olieverhaal is heel specifiek en werd al een aantal keer in detail belicht door het analistenteam van BNP Paribas. Hier is het niet alleen een verhaal van minder vraag en meer aanbod, maar moet ook worden toegeschreven aan de Opec, met Saoedi Arabië op kop, die niet meer bereid is om unilateraal productie te verminderen en voor marktaandeel vechtl.

Bron: volkskrant.nl
Geplaatst: zondag 16 november 2014

Groei in Europese Unie gaat met slakkengang

Plotseling blijkt dat Griekenland na vele jaren krimp al drie kwartalen uit recessie is. Het land realiseerde in het derde kwartaal zelfs de grootste economische groei van alle eurolanden (0,7 procent). Het Griekse statistiekbureau produceert alleen jaar-op-jaar-cijfers, dus tastte iedereen in het duister over de groeiontwikkeling per kwartaal. Eurostat heeft die kwartaalcijfers nu zelf uitgerekend. Daaruit blijkt dat de Griekse economie al in het eerste kwartaal van 2014 0,8 procent groeide. Ook in vergelijking met een jaar geleden blijkt de Griekse economie al twee kwartalen op rij zwarte cijfers te schrijven.

De bleekneuzige groeicijfers in het eurogebied verhogen de druk op de Europese Centrale Bank om meer geld in de Europese banken te pompen. Vooral de Verenigde Staten, die bang zijn dat de stagnatie in Europa slecht uitpakt voor hun eigen economie, pressen de ECB om actie te ondernemen. De Amerikaanse en Britse economieën hebben de krimp van na de crisis van 2008 inmiddels volledig ingelopen. Die economieën zijn nu zelfs groter dan in 2008, terwijl de economie van de eurozone nog altijd kleiner is dan voor de ondergang van LEHMAN BROTHERS.

Duitsland is vlak langs een recessie gescheerd. In het tweede kwartaal kromp de Duitse economie namelijk 0,1 procent en twee kwartalen krimp achter elkaar is een recessie. Gelukkig groeide de economie van de buren nipt in het derde kwartaal. Daarmee bespaarden de Duiters zichzelf de schande lotgenoot te zijn van Italië en Cyprus, de enige twee EU-landen met een krimpende economie. De Duitse groei was het afgelopen kwartaal vooral te danken aan de binnenlandse consumptie, aldus het Duitse statistiekbureau. De export bleef ongeveer op hetzelfde niveau. Zorgwekkend is dat de industriële productie in Duitsland al een paar maanden onder druk staat. Duitse producenten zijn in enquêtes al zes maanden somber over de vooruitzichten voor de Duitse economie.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: woensdag 5 november 2014

Maak je vooral geen zorgen om de dalende grondstoffenprijzen!

Niet alleen in Australië lijkt de grondstoffenhausse af te nemen, ook elders in de wereld zijn er tekens aan de wand dat er meer aan de hand is. “De koersen dalen tegen een tempo dat niet meer is gezien sinds de val van LEHMAN BROTHERS”, beweert ZeroHedge,”we maken ons wellicht zorgen om niets en in geen geval wijst de dalende trend op een economische zwakte.”

Bron: Beurs.com
Geplaatst: woensdag 17 september 2014

Hoe ziet de wereldeconomie eruit 6 jaar na LEHMAN BROTHERS?

De val van de Amerikaanse zakenbank LEHMAN BROTHERS leidde tot de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie van de jaren 1930. Binnen enkele dagen na het faillissement, stond het hele Amerikaanse en mondiale financiële systeem op het punt van instorten.

Zes jaar later, is de wereldeconomie er niet in geslaagd om te herstellen en blijft ze in een aanhoudende stagnatie, met de steeds groter risico op een nieuwe financiële crisis. In de eurozone is de economische productie nog steeds niet op het niveau van 2007; Japan staat wederom op de rand van een recessie; en Chinese economische expansie hapert. De groei van de Amerikaanse economie is nu 16 procent lager dan die van 2005-2007, met cumulatieve productie verliezen van in totaal ongeveer 80 procent van het bruto binnenlands product.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: woensdag 10 september 2014

Huidige situatie lijkt sterk op die van het jaar 2008

Het jaar 2008 is een jaar dat de investeerders niet makkelijk zullen vergeten. In de lente van dat jaar begon het te rommelen toen de grote Amerikaanse zakenbank Bear Stearns verzoop. Bear Stearns werd toen op het nippertje gered, een beslissing waar sommigen nog altijd spijt van hebben. Misschien zou het een lesje geweest zijn wanneer the Bear niet gered was.

De donderwolken werden in de zomer van 2008 steeds donkerder en de explosie kwam in de herfst van het jaar. Het omvallen van LEHMAN BROTHERS was een raar moment. Iedereen hield de adem in en vroeg zich af wat het volgende zou zijn wat er kon gebeuren. Even zag het er zelfs naar uit dat de wereld zou vergaan.

De markten stonden in rep en roer en alleen dankzij het kordate optreden van de centrale banken, met op kop de Amerikaanse Fed kon het boeltje min of meer intact gehouden worden. Bovendien moet nog de vraag gesteld worden of we wel degelijk in rustiger vaarwateren zijn beland. Want onderhuids rommelt er toch weer van alles.Live koersen Grondstoffen
 
 
GOUD
Troy
Ounce
$
ZILVER
Troy
Ounce
$
PLATINA
Troy
Ounce
$
PALLADIUM
Troy
Ounce
$
RHODIUM
Troy
Ounce
$
OLIE CRUDE
Barrel /
158,99 L
$
 
OLIE BRENT
Barrel /
158,99 L
$
 
AARDGAS
mmBtu
=293kWh
$