Nieuws / Artikelen met het woord

PIIGS

71 artikelen gevonden. Artikel 56 tot 60
Bron: Telegraaf.nl
Geplaatst: woensdag 26 januari 2011

EU-noodfonds is magneet

Het EFSF (European Financial Stability Facility), ook wel bekend als het noodfonds voor zwakke eurolanden, blijkt een schitterende nieuwe doping te zijn waarmee de problemen voor de PIIGS even verdoofd kunnen worden. Een echte oplossing is het helaas niet:

Het noodfonds voor zwakke eurolanden (EFSF) heeft gisteren onder overweldigende belangstelling obligaties kunnen plaatsen op de openbare kapitaalmarkt. Er werd voor 5 miljard opgenomen, maar het aantal inschrijvingen was zo groot dat het fonds ook 50 miljard uit de markt had kunnen nemen.

Het succes van de eerste emissie van het EFSF was een opsteker voor de euro ($1,3688), maar betekent concurrentie voor de staatsleningen van de goedpresterende landen in de eurozone.

De ’rush’ op de obligaties komt op een moment dat de eurozone in de zwaarste crisis zit sinds de euro twaalf jaar geleden werd gelanceerd. Al na enkele minuten kon de European Financial Stability Facility (EFSF) de boeken sluiten, de eerste 5 miljard was binnen met een looptijd van vijf jaar.

Juist vanwege de enorme belangstelling kon het fonds een veel lagere couponrente aan de lening hangen dan analisten voor mogelijk hadden gehouden. Die hadden gedacht dat de couponrente iets boven de 3% zou uitkomen, maar uiteindelijk werd het 2,8%.

Het geld dat nu is binnengekomen gaat in het reddingspakket ter waarde van 85 miljard dat is opgetuigd voor Ierland, het ESF heeft hierin een aandeel van 17 miljard.

Bron: Blik op de Beurs
Geplaatst: dinsdag 18 januari 2011

PIIGS-landen blijven aan infuus ECB

De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor 2,3 miljard euro aan staatsobligaties uit perifere eurolanden opgekocht. Waarschijnlijk is het geld gestoken in Spaans en Portugees papier, om een succesvolle veiling te garanderen.

Het is de grootste aankoop van ‘Club Med’ papier door de ECB sinds 13 december 2010, toen werd 2,7 miljard euro aan obligaties uit de markt gehaald. De ECB geeft geen inzage in de landen van wie het obligaties koopt. Algemeen wordt aangenomen dat dit nu voornamelijk staatspapier uit Spanje en Portugal betreft. In totaal heeft de ECB voor ruim 76 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht.

Bron: BNR NieuwsRadio
Geplaatst: dinsdag 11 januari 2011

Kees de Kort: morgen wordt het ook weer licht

De Euro: geen liquiditeitsprobleem, maar een solvabiliteitsprobleem. Beleggers kunnen hun roze bril voorlopig nog ophouden.

Jean-Claude Trichet, president van de Europese Central Bank, kan niets anders dan alleen maar roepen dat het economisch weer zal gaan opknappen. Iedereen denkt nog steeds dat de problemen in de PIIGS landen opgelost kunnen worden. Echter schuiven we de problemen nog steeds voor ons uit. Er is geen sturing, noch coƶrdinatie. De kern van het probleem wordt niet opgelost maar vooruitgeschoven, nu bijvoorbeeld door noodinjecties die vanuit Japan en China moeten komen.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 30 december 2010

De Euro, vergiftigd medicijn

Waar nieuwe euro’s vandaan komen, en waarom de PIIGS-landen tussen hamer en aambeeld zitten.

Er is een nieuw reddingsfonds voor de eurozone in de maak. Het zou beschikken over een ‘ongelimiteerde financieringscapaciteit’.

Dat zou ik ook wel willen, zo’n fonds. Het klinkt als een ‘ezeltje-strek-je’!

Het geld voor zo’n fonds komt is niet afkomstig van een grote verborgen schatkist, maar wordt eenvoudigweg uit het niets bijgemaakt.

Ik praat wel eens met een bankier of een ambtenaar, en die reageren vaak ongelovig als ik stel dat overheden, banken en centrale banken er samen voor zorgen dat er iedere dag geld uit het niets wordt bijgemaakt.

Toch is het zo. Laten we even kijken hoe dat precies werkt.

Bron: Slim Beleggen
Geplaatst: maandag 15 november 2010

CDS PIIGS versus Hongarije/Roemeniƫ

Beleggers hebben tegenwoordig meer vertrouwen in de toekomst van de Europese Oostbloklanden, dan de noodlijdende PIIGS landen. Dat valt af te leiden uit de oplopende CDS premies op PIIGS vergeleken met de dalende CDS premies op Hongarije of Roemenië.Live koersen Grondstoffen
 
 
GOUD
Troy
Ounce
$
ZILVER
Troy
Ounce
$
PLATINA
Troy
Ounce
$
PALLADIUM
Troy
Ounce
$
RHODIUM
Troy
Ounce
$
OLIE CRUDE
Barrel /
158,99 L
$
 
OLIE BRENT
Barrel /
158,99 L
$
 
AARDGAS
mmBtu
=293kWh
$