Nieuws / Artikelen met het woord

export

1098 artikelen gevonden. Artikel 191 tot 195
Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 17 november 2015

Jakobsen: dollar piekt binnenkort, grondstoffenbodem in zicht

Alles draait om de US dollar. Volgens Steen Jakobsen van Saxo Bank leven we nu in een ‘primitieve economie’, waarbij de richting van de dollar alle toekomstige scenario’s bepaalt. Sinds de financiële crisis steeg de totale schuldenlast in de wereld ten opzichte van het bbp met 17%-punten. Dat is $ 57 biljoen aan nieuwe schuld. Waarvan het meeste geleend in opkomende markten, inclusief China, en in dollars. De verkoopgolf in opkomende markten is in feite een grote margin call op die dollarschulden, aldus de strateeg. Door de dalende lokale valuta’s stijgt de schuld. Dat zet ook druk op de westerse economieën.

Een ander effect van de sterke dollar is lagere grondstoffenprijzen. En daardoor moeten grote EXPORTeurs als Saudi-Arabië, Noorwegen, Mexico en Brazilië nu hun spaarpotjes aanspreken, in plaats van dat ze die vullen. De netto-impact van minder spaargeld dat wereldwijd een bestemming zoekt is hogere financieringskosten. Dat is al terug te zien in de gestegen bedrijfsobligatierendementen, met name in speculatievere hoek. Kortom: of de Fed de rente nu verhoogt in december of niet, de markt is al een tijd aan het verkrappen.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: zondag 15 november 2015

Beter laat dan nooit

Het zit de Russen niet mee. Lage olieprijzen hebben een enorme economische implosie teweeggebracht. Op twee jaar tijd zijn drie miljoen Russen in de armoede gestort. De lonen en pensioenen zijn geknipt, de prijzen gestegen.

Keynesiaan, liberaal en socialist waren het over één zaak roerend eens: Rusland is té gevoelig voor olieprijsschommelingen. Maar daar was het men al over eens in 1990. Anno 2015 is de olie en het gas nog altijd goed voor ruim 90% van de Russische EXPORT.

Op 25 jaar tijd hebben de Russen vrijwel niks ondernomen. Op enkele succesverhalen in de retail en IT na is de economie hoegenaamd niet gediversifieerd.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 10 november 2015

Iran bepaalt in grote mate het lot van de oliemarkt

Het lot van de oliemarkt hangt in grote mate af van een serie olievelden in West-Iran. Sinds 2012 produceren deze velden veel minder olie dan mogelijk, vanwege de Amerikaanse en Europese sancties die de EXPORT in grote mate beperken. Maar nu er dit jaar een nucleaire deal is bereikt, werken engineers hard om de productiecapaciteit weer volop te laten draaien.

“Wanneer de sancties zijn opgeheven, is het ons recht om de productie weer terug te laten keren op historische niveaus,” zo waarschuwde de Iraanse minister van Olie, Bijan Namdar Zanganeh, vorige maand tijdens een internationale conferentie in Teheran.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 10 november 2015

“Wereldeconomie is er slechter aan toe dan we denken”

De afgelopen maanden hebben veel grote zakenbanken hun voorspellingen naar beneden moeten bijstellen. En deze adviesverlagingen hadden niet alleen betrekking op de aandelen, maar ook op de groei van de wereldeconomie. Veel economen zijn bang voor een wereldwijde groeivertraging en deze angst komt niet zomaar uit de lucht vallen.

De afgelopen maanden zijn we er immers achter gekomen dat de zogenoemde ‘BRIC-landen’ hun beste tijd wel gehad lijken te hebben. De Braziliaanse economie is in een neerwaartse spiraal terecht gekomen en ook de Russische economie kampt de laatste jaren met de nodige groeiproblemen. De grootste angst ontstond echter pas toen de Chinese economie scheurtjes liet zien. De Chinese EXPORT is de afgelopen maanden flink in waarde gedaald en volgens de economen kan de vertraging van de Chinese economie een bedreiging zijn voor de rest van de wereld.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 9 november 2015

Economisch beleid in China ter discussie na teleurstellende handelscijfers

Afgelopen zondag werden de Chinese handelscijfers gepubliceerd. Zowel EXPORT als import zijn er weer op achteruit gegaan. Opnieuw rijst de vraag of de ondersteuningsmaatregelen van de Chinese overheid voldoende doeltreffend zijn. Peking reageert vol vertrouwen en zegt dat het jaar 2016 voor een ommekeer zal zorgen.

China doet het op zich niet slecht met een lagere, maar beter dan verwachte, economische groei. Vorige week constateerden we nog een verhoogde industriële productie maar toch laten de recente gepubliceerde handelscijfers een ander beeld zien.Live koersen Grondstoffen
 
 
GOUD
Troy
Ounce
$
ZILVER
Troy
Ounce
$
PLATINA
Troy
Ounce
$
PALLADIUM
Troy
Ounce
$
RHODIUM
Troy
Ounce
$
OLIE CRUDE
Barrel /
158,99 L
$
 
OLIE BRENT
Barrel /
158,99 L
$
 
AARDGAS
mmBtu
=293kWh
$