Bijbehorende Video's
Lees ook:
donderdag 25 september 2014
vrijdag 19 september 2014
dinsdag 8 juli 2014
vrijdag 20 juni 2014
woensdag 14 mei 2014
donderdag 1 mei 2014
zondag 27 april 2014
donderdag 10 april 2014
dinsdag 1 april 2014
vrijdag 14 maart 2014
zaterdag 22 februari 2014
woensdag 22 januari 2014
donderdag 16 januari 2014
dinsdag 14 januari 2014
zondag 12 januari 2014
zaterdag 23 november 2013
donderdag 21 november 2013
donderdag 14 november 2013
woensdag 23 oktober 2013
vrijdag 21 september 2012

Oplopende spanningen in de Oost-Chinese Zee

Het jarenlange dispuut over wie nu eigenlijk een piepkleine eilandengroep in de Oost-Chinese Zee bezit, krijgt een nieuwe, gevaarlijke dimensie doordat China in feite een no-fly zone heeft opgericht boven het gebied. Maar ook Japan en Zuid-Korea azen al lang op de eilanden voor de rijke viswateren, de belangrijke vaarroutes en de potentie van olie en gas. Het Chinese leger gaat nu direct het luchtruim streng beheren, een nieuwe stap in een politiek maar ook economisch machtsspel.

China heeft een Air Defence Identification Zone (ADIZ) ingesteld boven een groot deel van de Oost-Chinese Zee, inclusief het luchtruim boven de eilandengroep die zij Diaoyus noemt en die voor Japan de naam Senkakus draagt. Het ministerie van Defensie waarschuwt dat “China's armed forces will adapt defensive emergency measures to respond to aircraft that do not co-operate in the identification or refuse to follow the instructions”. De move is een nieuwe escalatie in het reeds lang aanslepende dispuut over aan wie de eilandengroep in kwestie toebehoort. Zowel Zuid-Korea, Japan als China vinden dat hij binnen hun territorium valt.

Japan heeft onmiddellijk geprotesteerd: Wij proberen niet te overreageren maar ons land kan deze eenzijdige actie niet accepteren. Amerika bij monde van staatssecretaris Kerry keurt de nieuwe zet af omdat deze de gemoederen in de streek opnieuw verhit: “Wij zijn diep verontrust”. De Senkakus Eilanden vallen onder de onderlinge veiligheidsovereenkomst tussen de VS en Japan. Zuid-Korea merkt dan weer het probleem op dat China's ADIZ het eigen ADIZ van Zuid-Korea overlapt. En het is al meteen raak: 2 Amerikaanse militaire vliegtuigen zijn de “verboden” zone al binnengevlogen zonder toestemming te vragen aan China...

De waarde van deze eilandengroep

Je zou zeggen: wat kan iemand een groepje van 8 onbewoonde eilanden, 7 vierkante kilometer klein in de middle of nowhere schelen? Goeie vraag: ze liggen dicht bij belangrijke scheepvaartrouten, hebben rijke viswateren en er zou olie of gas te vinden zijn.

Vele claims

Reeds in 1895 lijfde Japan ze in. Na WOII kwamen ze onder Amerikaans trusteeship maar werden in 1971 teruggegeven aan Japan. China houdt echter vol dat haar claim nog véél ouder is: “fully proven by history and legally well-founded”. Ze vallen daarmee onder de administratie van Taiwan. Daarbij claimt China dat Taiwan een Chinese provincie is (dat is nog een heel ander dispuut!), wat Taiwan helemààl niet vindt en nu claimt Taiwan ook de eilandengroep. Kunt u nog volgen?

In 2010 nam Japan nog de bemanning van een Chinees schip dat in de betreffende wateren voer gevangen, wat een diplomatieke rel veroorzaakte en in verschillende Chinese steden tot anti-Japan demonstraties leidde. Maar dit is slechts één van de vele confrontaties tussen beide landen de afgelopen 15 jaar vooral.

Politiek en economie

Is het machtsvertoon van te kunnen zeggen “dit is van ons”; is het om de grondstoffen te doen; in ieder geval is de plaatselijke toestand er danig onveiliger op geworden en extra gespannen. De risico's van “een” accident worden steeds groter...

U.S. Warns China Over East China Sea Maritime Grab

Bronnen:

Economist.com
Reuters.com
Bbc.co.uk

comments powered by Disqus