Bijbehorende Video's
Lees ook:
donderdag 25 september 2014
vrijdag 19 september 2014
dinsdag 8 juli 2014
vrijdag 20 juni 2014
woensdag 14 mei 2014
donderdag 1 mei 2014
zondag 27 april 2014
donderdag 10 april 2014
dinsdag 1 april 2014
vrijdag 14 maart 2014
zaterdag 22 februari 2014
woensdag 22 januari 2014
donderdag 16 januari 2014
dinsdag 14 januari 2014
zondag 12 januari 2014
zaterdag 23 november 2013
donderdag 21 november 2013
donderdag 14 november 2013
woensdag 23 oktober 2013
vrijdag 21 september 2012

Robert Ford geeft nederlaag in Syrië toe

WILLY VAN DAMME’S BLOG – 31 maart 2014 – Het was in de eerste helft van 2012 dat velen in het westen al de kop zagen rollen van de Syrische president Bashar al Assad. Van Robert Ford, officieel toen Amerikaans ambassadeur in Syrië, tot journalist en rebellentrainer Jorn De Cock, bijna allen in het westen zagen de overwinning voor zich. Nog enkele weken en de ‘vrije’ Syrische jongens gingen het klaren. Met Syrië dan de chaotische terroristenstaat Libië achterna.

De ontnuchtering kwam er geleidelijk aan na de zomer van 2013. Niemand denkt zo te zien tegenwoordig nog aan het veroveren van de macht door die rebellen. Het idee Assad zien te vermoorden zoals dat in Libië met Moeammar Kaddafi gebeurde blijkt een droom.

Als zowat laatste is nu ook Robert Ford overstag gegaan en erkende hij zijn nederlaag. Tijdens een toespraak vorige donderdag 20 maart voor het Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington – een van de vele Amerikaanse studiediensten – gaf hij een analyse voor de reden van zijn nederlaag. (*)

Robert Ford

Robert Ford, tot 28 februari officieel Amerikaans ambassadeur voor Syrië, in realiteit de man die ettelijke duizenden buitenlandse jihadisten naar Syrië deed lokken. Waarbij mogelijks een paar honderd Belgen met recent nog een 13-jarig Brussels kind. Als er iemand is die zich voor het Internationaal Strafhof in Den Haag zou moeten verantwoorden dan is hij het wel. Samen dan natuurlijk met zijn baas Barack Obama.

Robert Ford werd door Barack Obama aangeduid om de oorlog tegen Syrië te leiden. Niet als generaal, die leiden legers, maar als burger die de jihadisten moet voorzien van alle nodige steun, van dure hotelkamers, tot operatiekwartieren, voedsel, computers met communicatiesoftware en wapens, desnoods met instructeurs.

Hij was het die leiding gaf aan deze uiterst brutale oorlog en zorgde dat alle andere partners zoals de Fransen, de Saoedi’s, Qatari’s, Britten en Turken allemaal netjes in de pas liepen. Gezien hun tegengestelde belangen geen gemakkelijke zaak.

Eind vorige maand werd hij bedankt voor zijn diensten en opgevolgd door de joodse diplomaat Daniel Rubinstein die voordien o.m. hoofd was van de afdeling Israël en Palestina op Buitenlandse Zaken en ook consul is geweest in Jeruzalem. Een man die vermoedelijk dus op hele goede voet staat met Israël.

Volgens Robert Ford waren er drie voorname reden voor het feit dat, zoals hij het stelde, Assad nog lang aan het hoofd van het land zal staan. Zelfs al ziet hij Syrië in stukken vallen met delen van het noorden en oosten in handen van allerlei rebellengroepen.

Vooreerst was daar de grote cohesie van de regering. In de initiële fase waren er wel enkele deserties maar nooit van gevechtseenheden en ook dat laatste is nu geheel verdwenen. Geen enkele individuele soldaat lijkt nog over te lopen. Het tegenovergestelde doet zich nu voort, rebellen lopen over. De gevechtskracht van het leger is dan ook trouwens sterk toegenomen.

Tweede reden zijn volgens hem de rebellen zelf die er niet in slaagden buiten hun groep een machtsbasis te creëren. Het werd met de tijd zo erg dat zelfs conservatieve plattelandsbewoners bewerkt door allerlei lokale extremistische predikanten afhaakten. Zeker toen ze overal poogden de sharia in te voeren, soms in zijn meest extreme ridicule vorm.

De derde reden had met de internationale situatie te maken. De steun van Iran, Rusland, Irak en Hezbollah is standvastig en groot gebleken. En ook andere landen als China, Brazilië en China steunen, zij het veel discreter, Assad.

Bashar al Assad -  Met soldaten

Ondanks verwoede pogingen van de VS, Israël en een aantal andere landen zal Assad nog aan het bewind zijn na het aftreden van Barack Obama als president en van Recep Tayyip Erdogan als Turks premier.

Zij weten perfect dat de VS die jihadisten hier gebruikt en ze nadien vlotjes naar China, Rusland of Indië zou sturen. Elke door het Syrische leger gedode jihadist is er een die de Russen, Chinezen, Irakezen, Iraniërs of Indiërs niet moeten neerknallen. Het verklaart hun ondanks grote Amerikaanse druk volgehouden steun, hun zeer grote solidariteit met Assad.

De steun qua geld, wapens en de bevoorrading voor het Syrië van Assad is dan ook geen enkel probleem. Syrië is wel een grote puinhoop maar de overwinning op Assad blijkt een droom te zijn gebleken, een fata morgana.

De door de VS georkestreerde Arabische Lente brak haar tanden stuk op Syrië en Assad. Niet dat die de strijd al gewonnen heeft. Het zal nog veel zweet, bloed en tranen vergen voor de laatste jihadisten het er voor bekeken houden. Spijtig.

Bron: Willy Van Damme’s Blog.

 

 

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. Ze komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Zij kanten zich tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Zij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

 


Toen de Mediawerkgroep Syrië aan journalisten in 2011 vertelde over buitenlandse huurlingen, ontvoeringen, onthoofdingen, al-Qaida en kindsoldaten in Syrië, bleef de Mainstream Media en de politiek dit bij hoog en laag ontkennen. Het ging immers om ‘vreedzame demonstranten’.

Naarmate de tijd verstreek was het bewijs hiervoor echter zo overweldigend dat dit niet langer meer ontkend kon worden.

comments powered by Disqus