Bijbehorende Video's
Lees ook:
donderdag 25 september 2014
vrijdag 19 september 2014
dinsdag 8 juli 2014
vrijdag 20 juni 2014
woensdag 14 mei 2014
donderdag 1 mei 2014
zondag 27 april 2014
donderdag 10 april 2014
dinsdag 1 april 2014
vrijdag 14 maart 2014
zaterdag 22 februari 2014
woensdag 22 januari 2014
donderdag 16 januari 2014
dinsdag 14 januari 2014
zondag 12 januari 2014
zaterdag 23 november 2013
donderdag 21 november 2013
donderdag 14 november 2013
woensdag 23 oktober 2013
vrijdag 21 september 2012

Venezuela weert zich tegen ‘economic warfare’

Socialistisch Venezuela probeert zich met alle mogelijke middelen recht te houden in wat het een economische oorlogsvoering noemt tegen het land. Na de nationalisaties en de kapitaalcontroles uit het verleden worden nu door middel van uitzonderlijke machten voor de president, direct de winsten van de bedrijven en de prijzen die ze mogen aanrekenen aangepakt. Het voortdurende gevecht tussen socialisme en kapitalisme, zal het ooit eindigen en hoe?

President Maduro van Venezuela heeft van het Congres voor 1 jaar uitgesproken volmachten gekregen om zelfs buiten haar om wetten af te kondigen. Dat werden al meteen: de winsten van bedrijven op het grondgebied limiteren tot 15 à 30%, zodat ze consumenten niet zoals tevoren meer 5 keer de prijs van goederen kunnen aanrekenen. En de overheid meer controle geven over de import zodat de weinige valutareserves van het land juist gebruikt worden. De nationale munt de Bolivar noteert op de zwarte markt nog maar aan één tiende van de officiële koers.

Bescherming Venezolaanse familie

Hij doet dit naar zeggen om de Venezolaanse familie te beschermen door: “put in order all the handling of foreign currency that comes in because of oil income so it's nog robbed any more, so it's not squandered, not sacked from the people by the parasitic bourgeoisie”. De grootste problemen zijn de jaarlijkse inflatie van 54%, tekorten aan basisgoederen en harde munten. Op 8 december zijn er verkiezingen en de oppositie stelt al dat 15 jaar socialistisch bewind – onder Maduro en wijlen Hugo Chavez – het land geschaad heeft.

Olie

't Is dus crisis in Venezuela maar... 't is zowat overal in de wereld min of meer crisis. Olie-inkomsten tellen voor meer dan 50% van het BNP en het land is het 5de grootste lid van de OPEC. De belangrijkste handelspartner is (oh ironie) de VS, niet bepaald politieke vrienden. Maar Noord-Amerika heeft olie nodig en Venezuela dollars.

Chavez deed het zo slecht nog niet

Sinds wijlen president Chavez currency controls invoerde in 2003 om kapitaalvlucht tegen te gaan, begon de Bolivar stelselmatig te verzwakken en vandaar vandaag tekorten van bloem, koffie, suiker en zelfs... toiletpapier. Afgezien hiervan werd er in de afgelopen tien jaar maatschappelijk en sociaal enorm veel bereikt (ook door nationalisaties). De ongeletterdheid werd van de kaart geveegd, studeren is gratis zelfs op universitair niveau, de algemene armoede werd gehalveerd en de extreme armoede met 70% teruggedrongen. Kortom: de ongelijkheid in Venezuela is de laagste van het continent geworden.

Het is een wankele balans die socialistisch Venezuela heeft recht te houden: ze willen niks met het kapitalisme van de buitenwereld te maken hebben maar... hebben dat buitenland wel degelijk nodig als handelspartner. Van innerlijke stress gesproken...

Bronnen

Aljazeera.com
Wikipedia.org

Venezuela Tightens State Control Over Its Economy

comments powered by Disqus