Geplaatst: vrijdag 16 november 2012

Wat hebben grote beleggers Warren Buffet en George Soros met goud?

De afgelopen jaren deden grote namen als Warren Buffet en George Soros opmerkelijke uitspraken over de toenemende populariteit van goud. Beiden hebben hun sporen in de beleggingswereld verdiend. Zo realiseerde Buffet tussen 1965 en 2005 een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 22 procent, het dubbele van wat beursindex Standard & Poor’s 500 over dezelfde periode behaalde.

George Soros zal de historie in gaan als de man die de Bank of Engeland op de knieën kreeg. Begin jaren negentig werd op grote schaal met het Britse pond gespeculeerd, waar ook Soros flink aan verdiende, en zag de Engelse regering zich genoodzaakt de munt te laten devalueren. Soros’ Quantum Fund behaalde tussen 1970 en 2000 een gemiddeld rendement van 30 procent. In 2010 trok hij de aandacht met zijn opmerking dat goud de ‘ultieme bubbel’ is. Weinigen begrepen de achtergrond van deze uitspraak. Soros bedoelt hiermee dat wanneer alle andere financiële bubbels zijn leeggelopen, inclusief die van de als zo veilig beschouwde Amerikaanse staatsobligaties, goud als enige veilige belegging overblijft. De gigantische vlucht van geld in goud zal naar zijn idee leiden tot de grootste bubbel aller tijden.

Toen Soros begin 2011 de meeste van zijn beleggingen in goud verkocht, dachten veel beleggers dat de zakenman de bubbel zag barsten. Later bleek dat er sprake was van slimme winstnemingen nadat de goudprijs in korte tijd was verdubbeld. Soros investeerde vervolgens een deel van zijn winst in twee beursgenoteerde goudbedrijven: Freeport- McMoRan Copper & Gold en Goldcorp. Nadat de goudprijs zich had hersteld, kocht hij een jaar later zijn positie in de goud-ETF weer dubbel en dwars terug. Warren Buffet investeert uitsluitend in bedrijven die waarde toevoegen en op die manier rendement opleveren. Met deze strategie werd hij een beleggersicoon. Vanaf 1966 groeide zijn eigen vermogen van 100.000 dollar tot meer dan 30 miljard dollar en werd hij tijdelijk de rijkste man op aarde. Buffet benadrukt graag en vaak dat goud geen enkele vorm van productief rendement oplevert. Een van zijn meest geciteerde uitspraken is: ‘Het wordt in Afrika of ergens anders uit de grond gehaald. Dan smelten we het, begraven het weer en betalen mensen om het te bewaken. Het heeft geen nut’.

Toch investeerde Buffet begin 2012 in een grote Britse keten van goudverkopers. Een weinig voor de hand liggende daad voor iemand die niet in de waarde van goud gelooft. In de jaren negentig verwierf Buffet trouwens al eens een behoorlijke positie op de zilvermarkt. Toch lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de investeerder ooit beleggers zal aansporen hun dollars in goud om te zetten. Met zijn invloed zou dit onmiddellijk leiden tot een crash van de dollar en mogelijk tot de instorting van het totale financiële systeem.

Willem Middelkoop, 16 november 2012

Deel dit artikel op NUjij.nl
comments powered by Disqus
Overzicht columns van:
Willem Middelkoop
Redacteuren:
7 artikelen
20 artikelen
40 artikelen
6 artikelen
12 artikelen
14 artikelen
76 artikelen
3 artikelen
22 artikelen
2 artikelen
17 artikelen
4 artikelen
8 artikelen
17 artikelen
9 artikelen
20 artikelen
109 artikelen
2 artikelen
6 artikelen
56 artikelen
67 artikelen
15 artikelen
5 artikelen
19 artikelen