Bijbehorende Video's
Lees ook:
donderdag 25 september 2014
vrijdag 19 september 2014
dinsdag 8 juli 2014
vrijdag 20 juni 2014
woensdag 14 mei 2014
donderdag 1 mei 2014
zondag 27 april 2014
donderdag 10 april 2014
dinsdag 1 april 2014
vrijdag 14 maart 2014
zaterdag 22 februari 2014
woensdag 22 januari 2014
donderdag 16 januari 2014
dinsdag 14 januari 2014
zondag 12 januari 2014
zaterdag 23 november 2013
donderdag 21 november 2013
donderdag 14 november 2013
woensdag 23 oktober 2013
vrijdag 21 september 2012

Saoudi's en Israëlis hebben concrete plannen voor aanval op Iran

Israël en Saoedi-Arabië smeden naar verluid plannen om Iran aan te vallen, zo de afloop van de internationale onderhandelingen over het verrijken van uranium door Iran hun niet zou bevallen. Twee onwaarschijnlijke bondgenoten vinden mekaar aldus als mogelijke partners in crime.

De Israëlische geheime dienst Mossad werkt met officiële figuren uit Saoedi-Arabië aan plannen om Iran aan te vallen. Dit in geval de besprekingen in Genève tussen world powers en Iran mislukken, of als ze wel slagen maar het nucleaire programma van Iran niet effectief inperken. De bron van dit opvallende bericht is de Sunday Times. Het is zelfs mogelijk dat Saoedi-Arabië Israël reeds het groen licht heeft gegeven om gebruik te maken van haar luchtruim. Ook zou Saoedi-Arabië zelf nucleaire wapens besteld hebben in Pakistan. De voormalige Israëlische militaire inlichtingendienst baas Amos Yadlin benadrukt dat “unlike other potential regional threats, the Saoudi one is very credible and imminent”.

Partners in crime

Het zijn op z'n minst onwaarschijnlijke nieuwe bondgenoten – Israël en Saoedi-Arabië. Ze hebben geen officiële diplomatieke relaties met elkaar en zijn bijzonder verdeeld over de Palestijnse Zaak, waarin Saoedi-Arabië de Palestijnen steunt en de terugtrekking eist van Israël uit de Bezette Gebieden sinds 1967. Doch deze kwestie lijkt voorlopig naar de achtergrond verdrongen want al in 2012 bevestigde de Israëlische premier “friendly and strong” relaties tussen beide landen.

Iran als deel van de axis of evil

Iran en Saoedi-Arabië aspireren beide Islamitisch leiderschap en hebben een historisch compleet verschillende kijk op de regio. Iran is daarbij uitgesproken anti-VS terwijl Saoedi-Arabië net pro-VS is. Ze hebben ook een andere policy voor de aardolie die ze beide bezitten; Saoedi-Arabië heeft veel reserves en kijkt naar de lange termijn terwijl Iran relatief veel minder aardolie bezit en eerder voor hoge prijzen gaat op korte termijn. En tenslotte: Iran wenst geen koninkrijken in de Islamitische wereld.

Liever had Saoedi-Arabië de VS voor haar kar gespannen maar de relaties tussen beide landen zijn de laatste maanden flink bekoeld.; de VS willen evenzeer Iran klein krijgen (voormalig president Bush noemde het land nog in 2002 deel van de axis of evil, samen met Noord-Korea en Irak), maar ze vinden het nu nog niet het moment om openlijk (en opnieuw) ten strijde te trekken.

Westerse machten, Israël en Saoedi-Arabië verdenken Iran ervan de verrijking van uranium te willen gebruiken om een atoombom te maken, wat echter steeds sterk ontkend werd.

De ware beweegredenen

Israël en Saoedi-Arabië kunnen echt wel denken dat Iran een atoombom wil verkrijgen, maar de VS zijn er meest op uit Iran pro-westers te maken, “in te lijven” als het ware, zoals ze al tientallen jaren bezig zijn hun macht uit te breiden, met Irak en Libië als recente voorbeelden. De VS zijn de gijzelneming van haar ambassadepersoneel in Iran eind jaren '70 nooit vergeten. Hun slogan is nog steeds “wie niet voor ons is, is tegen ons”. En wat die axis of evil betreft die nog steeds opgeld doet ; Irak: check. Iran: work in progress. Noord-Korea: werk voor later.

Saudis team up with Israel to plan strike against Iran

comments powered by Disqus