Lees ook:
donderdag 25 september 2014
vrijdag 19 september 2014
dinsdag 8 juli 2014
vrijdag 20 juni 2014
woensdag 14 mei 2014
donderdag 1 mei 2014
zondag 27 april 2014
donderdag 10 april 2014
dinsdag 1 april 2014
vrijdag 14 maart 2014
woensdag 22 januari 2014
donderdag 16 januari 2014
dinsdag 14 januari 2014
zondag 12 januari 2014
zaterdag 23 november 2013
donderdag 21 november 2013
donderdag 14 november 2013
woensdag 23 oktober 2013
vrijdag 21 september 2012

Saudi-Arabië en Qatar strijden zich over Syrië

Sinds de Chinezen maar vooral de Russen heel duidelijk gemaakt hebben een NATO interventie in Syrie te zullen tegenwerken heeft de USA alle interventieplannen voor een regime-change van Baschar al-Assad voorlopig bevroren.
 
De oorlog in Syrie gaat nu verder door de rebellen te trainen en van wapens te voorzien vanuit Turkije. Ook bestaat een groot deel van de rebellen uit buitenlanders, huurlingen en religieuze Soennie-extremisten, vanuit o.a. Libie,Tsjetsjenie, Irak en Afghanistan. Ook bestaan de Syrische rebellen uit een kleine groep Europese Salafisten, bij ons vooral bekend vanwege het uitdelen van korans, protesteren tegen een burka verbod en het willen invoeren van de strenge islamitische wetgeving ´de Sharia´ in Europa.
 
Deze rebellen te Syrie worden ondersteund met wapens uit oliegeld vanuit Qatar en Saoudi-Arabie via de hiervoor opengestelde grenzen van Turkije.
 
Door de toenemende reeks bomaanslagen in drukke bevolkingscentra van Alleppo en Damaskus (uitgevoerd door de rebellen en nooit veroordeeld door de westerse leiders en media) en de eindeloze reeks executies onder de andersdenkenden zijn ze de steun van de Syrische bevolking  verloren.
 
Er is geen breed draagvlak onder de Syrische bevolking ter ondersteuning van de rebellen, hierdoor kunnen ze ondanks alle buitenlandse steun de oorlog niet winnen. De rebellen zijn aan de verliezende hand waardoor er ook steeds meer strijd ontstaat tussen de rebellen onderling. Hierdoor onstaat er steeds meer wrijving tussen de grootste (pro-NATO) ondersteuners van de rebellen, Saoudi-Arabie en Qatar.
 
Saoudi-Arabie ondersteund de extremistische Salafisten met huurlingen, training, geld en wapens. Qatar geeft een zelfde ondersteuning aan het moslimbroederschap.
 
Beide radicale Soennitische rebellenbewegingen zijn een deel van het Free Syrian Army, ondersteund door het westen. In Turkije zijn er al vanaf het begin van de demonstraties trainingskampen van waaruit ze over de grens opereren in Syrie.
 
De regering Erdogan in Turkije heeft het steeds moeilijker met een groot deel van de Turkse bevolking zelf om deze bemoeienis in het Syrische conflict uit te leggen. Het grootste deel van de Turkse bevolking ziet de radicale moslimstrijders het liefst vandaag nog uit Turkije vertrekken. Hoe langer dit conflict duurt, des te moeilijker de regering Erdogan het hiermee krijgt.

Gisteravond hoorde ik de fractievoorzitter van D66 Alexander Pechthold bij een uitzending van Pauw en Witteman vertellen dat Rusland wapens in het vliegtuig transporteerde over Turks grondgebied naar Syrie.
Dit is onjuist, in het betreffende vliegtuig waren geen wapens aanwezig. Alleen onderdelen voor radar installaties, deze worden ook voor normaal civiel gebruik benut en worden vaker in normale passagiersvliegtuigen getransporteerd. Verder was deze lading ook op de laadlijst gedeclareerd, daar was niets geheim aan. De Turkse regering beweerde dat er munutie in de lading was aangetroffen, dit bleek echter later niet te kloppen. Ook hierin heeft Erdogan bij zijn eigen bevolking gezichtsverlies geleden. Als de Russen wapens naar Syrie transporteren hoeven ze dit ook helemaal niet via passagiersvliegtuigen te doen, dat kan gewoon via marine schepen die aanmeren in de haven van Tartus.
 
Dit toont eens te meer dat ze in de politiek in Den Haag totaal geen benul hebben van de Geo-politiek om ons heen. Met de NATO is dit overigens een totaal ander verhaal. Die weten heel goed wat er speelt, alleen gaat het de NATO niet om democratie.

Het hoofdkwartier van de rebellen bevindt zich te Adana, Turkije. Ook op dit hoofdkwartier is er strijd ontstaan tussen de ondersteuners van de Salafisten en het moslimbroederschap.
 
Zelfs als het de rebellen zal lukken om het regime van Assad ten val te brengen is de kans op vrede in Syrie erg klein. Behalve de te verwachten vervolging van de minderheden als Christenen en Alawieten zal er zo goed als zeker ook een oorlog ontstaan tussen de radicale Soennitische rebellenbewegingen onderling.
 
Het westerse ondersteunen van de Free Syrian Army is in ieder geval geen middel om vrede te bereiken in Syrie, het is slechts een middel om het Assad regime ten val te brengen.
 
Met de val van Assad zal ook de Russische marine basis te Tartus ophouden te bestaan. Daarmee is dan de Militaire Russische invloed in het Middelandse Zeegebied beeindigd. Dit is de reden waarom de NATO en onze regeringen (en media) de Free Syrian Army ondersteund. Dit is de reden waarom Rusland de regering van Baschar al-Assad ondersteund. Op deze manier komt er helaas geen vrede voor de Syrische bevolking en zal de strijd eindeloos door blijven gaan.
 

comments powered by Disqus