Bijbehorende Video's
Lees ook:
donderdag 25 september 2014
vrijdag 19 september 2014
dinsdag 8 juli 2014
vrijdag 20 juni 2014
woensdag 14 mei 2014
donderdag 1 mei 2014
zondag 27 april 2014
donderdag 10 april 2014
dinsdag 1 april 2014
vrijdag 14 maart 2014
zaterdag 22 februari 2014
woensdag 22 januari 2014
donderdag 16 januari 2014
dinsdag 14 januari 2014
zondag 12 januari 2014
zaterdag 23 november 2013
donderdag 21 november 2013
donderdag 14 november 2013
woensdag 23 oktober 2013
vrijdag 21 september 2012

Zware tijden op komst voor de olie producerende landen inclusief Saoedi Arabie

In de media wordt veel geschreven over de schade die de lage olieprijs aanricht aan de economie van Rusland.

 

Er zijn echter twee redenen, hele eenvoudige redenen, waardoor de USA zelfs harder in de olie industrie getroffen gaat worden.


1/ Rusland produceerd vooral ouderwets conventionele olie.
In de USA heeft de productie van conventionele olie reeds in de 70er jaren gepiekt.
Daarna werd er veel conventionele olie gewonnen in Alaska maar deze heeft inmiddels ook al gepiekt.
In de USA is er een boom (bubble) in de ONconventionele olie, vooral dmv de reeds lang bekende (70er jaren) techniek van Hydraulic Frackturing = Fracking, tight rock, shale (schalie) oil / gas.
In tegenstelling tot de productie van conventionele olie is de productie bij Fracking erg kostbaar.
Dit is de reden dat deze reeds lang bekende techniek pas de laatste jaren is toegepast bij de hoge olieprijs. Anders is het compleet zinloos. Daarbij kost de winning van onconventionele olie veel meer energie als de winning van conventionele olie. Hier wordt gesproken over Energy Invested Of Energy Returned, het wordt exponentieel moeilijker om de productie op peil te houden.

Hetzelfde verhaal met het deep sea drilling, alleen bij een hoge olieprijs heeft dit zin, in tegenstelling tot ouderwets conventioneel winnen.

2/ De reden dat er in zo een grote mate aan de onventionele olie en gas winning is gedaan in de USA dmv Hydraulic Frackturing (Fracking) is het financiele beleid van de FED.
Gratis geld richting Wall Street die dit vervolgens richting de Fracking Industrie sluizen.
Zelfs met een hoge olieprijs is het hele Fracking verhaal op termijn nauwelijks winstgevend.
Er is een heel groot verschil tussen de verschillende "spots" waar geproduceerd wordt.
Bij de investeringen echter wordt ervan uitgegaan alsof alle spots van deze hoge kwaliteit zijn.
Hierdoor wordt er gigantisch veel kapitaal in de fracking industrie gepompt met hoge verwachtingen, een mega bubbel, zelfs met een olieprijs van boven de 100 US Dollar.
Zoals altijd worden de makkelijke goede spots als eerste aangeboord, men plukt ook als eerste de mooiste en makkelijkst bereikbare appels.
Echter is er voor de toekomst vanuit gegaan dat het altijd zo mooi en makkelijk zal blijven. Er zijn genoeg experts die waarschuwen dat de toename van de productie steeds moeilijker is. Om voor dezelfde prijs en energie dezelfde hoeveelheid van de mooiste appels te blijven plukken zal niet mogelijk zijn, met het gehele fracking avontuur is dit niet anders. Frackonomics wordt dit genoemd.

Daarbij is de olieprijs nu ook nog eens gecrashed, dit zal de neergaande spiraal versnellen.

Het bundelen van de goede en slechte spots in deze claims, voorzien van een Tripple A rating, daarbij verzekerd met een cds (Credit Default Swap) schuift het risico af op andere partijen die deze bundels als zijnde een veilige investering met gegarandeerde winst in hun portefeuille nemen.

Dit doet meer als een beetje denken aan de onroerend goed crisis veroorzaakt door goedkoop geld met een lage rente ter stimulering van de economie veroorzaakt door het beleid van de FED van voor 2008.

Toen werd ook gedacht dat de bomen oneindig tot in de hemel door zullen blijven groeien.
Triomfantelijk werd de VS het Saoedi America van de toekomst genoemd. Zelfvoorzienend in de olie productie en consumptie, sterker nog, de nieuwe exporteur van olie!
Vooralsnog moet de USA nog steeds een groot deel van zijn olie importeren, vooral uit Canada, Mexico, Nigeria en Venezuela.


Bildergebnis für petrodollar

De reden waardoor de USA nog steeds overeind blijft en voorlopig overeind zal blijven is vanwege de Petro Dollar.
Iedereen die olie (en alle andere grondstoffen) koopt / verkoopt moet dit in de Fiat Currency US Dollar doen.
Er moeten grote reserves dollars aangehouden worden om economische schommelingen (zoals nu te Rusland) te kunnen opvangen.

Als Saoedi Arabie de USA echt hard zouden willen pakken verkopen ze hun olie (hoofdzakelijk richting Azie) niet meer in US Dollars.

Als dit gebeurd voorspel ik dat we opeens in onze media tal van verschrikkelijke berichten horen en lezen over het onmenselijke regime aldaar.
Dat het een extreme dictatuur is met een oneindige rij van mensen rechten schendingen en dat ze het terrorisme ondersteunen wereldwijd.
Allemaal waar overigens. Nu zal de media dit echter niet laten zien omdat de familie Saoed op dit moment nog steeds als een belangrijke en trouwe bondgenoot van ons, de NATO geldt.
De media die we hebben is de NATO media. Alles wat men hoort, ziet of leest op tv, de kranten of tijdschriften is zo als dit door de NATO (zelf) censuur gegaan is. Dit is een zeer effectieve methode om de mening van het volk te manipuleren.
Niet voor niets dat Josef Guebbels, de minister van propaganda onder de Nazi's, de ontwikkeling van de televisie wilde versnellen.

De bestuurders in onze media zijn alleen op deze positie zo lang als ze bereid zijn om het bekende gekleurde beeld te blijven tonen, ditzelfde geld voor hun medewerkers. Onafhankelijk journalistiek werk wordt niet gewaardeerd door de chef. Zelfcencuur is dus aan te raden. De veel te hoge schulden voor het huis en de auto dienen toch bediend te worden.

Het is treurig in hoeverre we keer op keer gemanipuleerd worden om weer een oorlog te kunnen voeren. Zoals met de babies die in Koeweit door de Iraakse troepen uit de coufeuses gepakt werden en op de grond werden gegooit, alles gelogen bleek later. De massa vernietigings wapens zijn nog steeds niet gevonden. De beelden van russische tank colonnes die de Oekraine inrijden bleken jaren oud te zijn. En zo blijft het eindeloos door gaan.

Mocht Saoedi Arabie de NATO niet meer ondersteunen dan wordt het volk zo gemanipuleerd in de media dat iedereen (de grootste groep mensen) er van overtuigd raakt dat een regime wissel (als in Afghanistan, Irak, Libie en Syrie) absoluut noodzakelijk is voor een veiligere wereld.
Het is interessant hoe efficiënt en snel steeds een publieke opinie omgedraaid kan worden.

Eerst waren de rebellen in Libie en Syrie pro democratie activisten die ondersteund moesten worden, desnoods door bombardementen, later waren het gematigde rebellen, nu zijn het terroristen. Hetzelfde als met de Taliban in Afghanistan, eerst Mujahedin, vrijheidsstrijders, nu terroristen. Ook de Viet Cong in Vietnam werd eerst door de USA bewapend en getraind. De lijst van de door het westen ondersteunde terroristische organisaties is eindeloos lang.

Mc Cain ontmoet ISIS kopstuk Abu Bakr al-Baghdadi.

http://julius-hensel.com/wp-content/uploads/2014/08/john-mccain-and-the-leader-of-isis.jpg

 

Abdel Hakim Belhadj, bondgenoot van de USA tegen Ghadaffi,  ISIS kopstuk te Libië

Bildergebnis für Abdelhakim Belhadsch usa

2011 BBC news, CNN, NOS etc: Pro democratie activisten of gematigde rebellen.

Bij een regime wissel is het niet noodzakelijk dat er een nieuw regime komt die NATO friendly is.
Wat bereikt dient te worden is een complete chaos door verschillende terroristische groepen te financieren, trainen en te bewapenen.
Deze groepen zullen elkaar steeds bestrijden, zoals bv Al Qaida, Al Nusra, en IS in Syrie. DIVIDE ET IMPERA!
Eventueel is er altijd nog de optie om het land daarbij terug in de steentijd te bombarderen. Om publieke steun hiervoor te bereiken moet de publieke opinie in de media gemanipuleerd worden.
Het betreffende land is dan in ieder geval als gevaar voor de interesses van de NATO (lees de multinationals die via politici / marionetten regeren in de USA / EU / UK) volledig uigeschakeld. De interesses van de NATO staan gelijk aan de interesses van de 1% die vrijwel alle macht hebben in de plutocratie waarin wij leven. De media zorgt ervoor dat we eenzijdig en slecht geinformeerd blijven en deze interesses in onze ontwetendheid zullen blijven steunen.

Vroeger trokken we tegen elkaar ten strijde voor de eer van onze koning, nu ondersteunen we het steeds maar weer bombarderen van landen die niet in de interesses van de heersende 1% handelen.

Op dit moment leeft de Islamitische Staat o.a. van de export van olie. Het is moeilijk voor te stellen dat de grootste luchtmacht ter wereld, de internationale coalitie onder leiding van de USA, niet in staat is om de vrachtwagens die de olie transporteren of de productie faciliteiten zelf uit te schakelen. Klaarblijkelijk is het niet het doel om IS uit te schakelen. Waarschijnlijker is het dat het doel is om de gebiedsuitbreiding van IS richting het oosten te stoppen en dat ze meer de strijd moeten opnemen in het westen tegen Assad. Overigens is er nog steeds geen enkel bewijs dat Assad achter die gifgas aanval zat, de bewijzen wijzen eerder naar Al Nusra, ook ondersteund door de bondgenoten van de USA.

Tevens functioneert deze, met het toekomstig door onze kinderen te betalen belastinggeld, vernietiging van land, cultuur en bevolking als een waarschuwing voor de met ons bevriende dictators, de "goede" dictators als bv Saddam Hoessein destijds of het regime in Saoedi Arabie nu.

Dit weten de dictators in Saoedi Arabie maar al te goed, ze zullen hun olie voorlopig dus nog braaf in de fiat currency US Dollar blijven verkopen. Deze familie Saoed heeft de absolute macht in het naar hun vernoemde land, gecreerd door de Engelsen en beschermd door de Verenigde Staten. Ze zijn doodsbang dat er meer roep naar vrijheid of zelfs democratie komt en zullen dus hun beschermers in het westen wat betreft de petro dollar trouw blijven.

 

Het Ghawar olieveld. Dit is wereldwijd veruit het grootste olieveld ooit ontdekt en ontgonnen. Ontdekt te 1948 en te 1951 in gebruik genomen. Normaal piekt de pruductie van een veld tussen de 40 tot 45 jaar na het in gebruik nemen ervan. Sinds 1968 zijn er geen nieuwe olievelden ontdekt in dit land. Ze produceren steeds meer onconventionele dure olie uit de zee, de Persische Golf, dit omdat de productie uit de oude velden op het land afneemt. Verder is het aantal rigs de laatste 10 jaar verdubbeld, ondanks dat is de totale productie van Saoedi Arabie op 10 miljoen vaten per dag gelijk gebleven.

Bildergebnis für ghawar

In de arabische landen vind een ongekende bevolkings toename plaats, dit is ook het geval in Saoedi Arabie. Meer mensen verbruiken meer energie voor water ontzilting, landbouw, transport etc. In Saoedi Arabie neemt het binnenlandse verbruik met 2% per jaar toe. Dit is een verdubbelingstijd van 35 jaar. Het binnenlandse verbruik ligt nu op de 2 miljoen vaten per dag.

Bildergebnis für ghawar

In Saoedi Arabie in het grootste olieveld, het Ghawar olieveld is men begonnen met het injecteren van water (1998) en CO2 (2009). Dit is slecht nieuws, met het injecteren begint men pas als de productie niet meer op peil gehouden kan worden. Dit is de laatste fase van de olie productie van het veld. Hiermee wordt begonnen al rond de 80% van alle winbare olie reeds gewonnen is. De productie in de laatste fase heeft een afname van gemiddeld 6,7% per jaar. Vergelijkbare velden als het Ghawar veld zijn er op onze planeet tot heden niet ontdekt, zelfs niet in de diepzee.

 

Meer informatie hierover vind u in de toegevoegde videos.

Hans Peter, Goudportal

comments powered by Disqus