EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Corruptie & Schandaal
di 20 aug
Celstraf voor Royal FloraHolland-werknemer die 4,3 miljoen verduisterde
 

De Royal FloraHolland-werknemer die werd verdacht van het verduisteren van 4,3 miljoen euro, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie.

 
do 15 aug
Belg strijkt 1 miljoen dollar op bij handel met voorkennis op Wall Street
 

Een Belg met een topfunctie in de energiesector heeft 1 miljoen dollar winst gemaakt bij beurshandel met voorkennis op Wall Street. Hij kreeg hulp van een ex-studiegenoot die hij kende van op de universiteit in Brussel. Nicolas Z. (46) werd op vraag van het FBI opgepakt in Europa en uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij in de gevangenis zit. Hij riskeert vijf jaar cel.

 
wo 7 aug
Fiscus eist 100 miljoen euro van Belgen die doen alsof ze in Monaco wonen
 

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft sinds vorig jaar al 147 dossiers geopend van Belgen die doen alsof ze in Monaco wonen om te genieten van de belastingvoordelen die daarmee gepaard gaan. Dat schrijft De Tijd vandaag. De fiscus claimt al 99,6 miljoen euro aan belastingen van Belgen die “domiciliefraude” plegen.

 
di 2 jul
Vrouw geeft 3 miljoen euro spaargeld mee aan nepagenten
 

Een vrouw uit het Zwitserse Zürich heeft maar liefst 3,2 miljoen euro (3,6 miljoen Zwitserse Frank) overgemaakt aan telefoonoplichters. Die maakten haar wijs dat ze van de politie waren en een discreet onderzoek voerden naar fraude binnen de bank.

 
vr 28 jun
Celstraffen voor grootschalige beleggingsfraude, oplichting en witwassen
 

De personen achter de beleggingsfondsen Hollandsche Wind en Noordenwind zijn vrijdag schuldig bevonden aan fraude, witwassen en het oplichten van investeerders voor in totaal 8,7 miljoen euro. De Rechtbank Amsterdam legde vijf celstraffen op tussen de 18 en 48 maanden en een beroepsverbod van gemiddeld drie jaar.

Het Openbaar Ministerie had vier jaar tegen hen geeïst. Met de twee beleggingsfondsen Noordenwind en Hollandsche Wind werden bijna driehonderd investeerders opgelicht.

 
do 13 jun
Bancaire waakhond waarschuwt voor nieuwe witwasgolf in Europa
 

De Europese Unie heeft niet de juiste middelen om een nieuwe golf aan witwaspraktijken te voorkomen, waarschuwt de baas van de bancaire waakhond EBA.

De EBU heeft vorig jaar meer bevoegdheden gekregen naar aanleiding van het witwasschandaal bij de Deense bank Danske Bank. Daarbij werden tussen 2007 en 2015 voor honderden miljarden aan dubieuze geldstromen werden verwerkt via de tak in Estland.

 
do 13 jun
Meerderheid banken ziet stijging fraudegevallen en schadebedrag
 

Zo'n 60 procent van de banken had vorig jaar te maken met een groei van zowel het aantal fraudegevallen als het schadebedrag. Dat blijkt uit de Global Banking Fraud Survey 2019 van KPMG, die hiervoor veertig banken ondervroeg.

 
do 6 jun
Gigantische corruptie weegt op Russische ruimtevaart
 

De Russische ruimtevaartindustrie wordt door een gigantische corruptie geplaagd. Dat zegt de Russische Sledstvennyi Komitet (Sledkom), tegenhanger van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI). Opgemerkt wordt dat miljarden roebels aan financiële middelen zijn verdwenen. Een aantal leidende figuren van de sector zit inmiddels in een Russische gevangenis of is naar het buitenland gevlucht. De problemen zouden inmiddels zo zwaar zijn geworden dat de activiteiten van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos in het gedrang zouden komen.

 
do 23 mei
Politie haalt cryptocurrency-mixer offline die criminelen gebruiken als ‘witwasmachine’
 

De politie heeft een einde gemaakt aan een witwasmethode voor criminelen. Rechercheurs haalden woensdag een zogeheten cryptocurrency-mixer uit de lucht, een witwasmachine voor crimineel geld. Zes servers van BestMixer.io zijn in beslag genomen in Nederland en Luxemburg. Er is nog niemand opgepakt.

 
di 21 mei
Oplichter belooft rendement in bitcoins maar brast 2 miljoen van investeerders op aan luxeleven
 

Een 33-jarige Nederlander is opgepakt omdat hij mensen zou hebben opgelicht. Hij vertelde investeerders dat hij een miningfarm beheerde, een datacentrum waar aan elkaar geschakelde computers dag en nacht werken om bitcoins te delven. Het Nederlandse gerecht denkt dat de verdachte al het geld - ruim 2 miljoen euro - uitgaf aan auto’s, motoren, reizen en gokken.

 
ma 20 mei
Waarom steekt Trump zo veel tijd en middelen in het geheim houden van zijn financiën?
 

Specialisten van de anti-witwascel van het Amerikaanse filiaal van de Deutsche Bank vonden in 2016 en 2017 verschillende dubieuze transacties waarbij de Amerikaanse president Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner in 2016 en 2017 betrokken waren. Ze vroegen hun oversten de zaak aan te kaarten bij de Amerikaanse waakhond voor financiële misdaden. Maar de top van de bank – die de bedrijven van Trump en Kushner miljarden dollar heeft geleend – legde de vraag naast zich neer.

 
vr 17 mei
EU beboet vijf banken voor in totaal 1 miljard om valutahandelskartel
 

De EU-antitrustautoriteit heeft donderdag vijf banken beboet voor het vormen van een kartel op de valutamarkt voor elf munteenheden, waaronder de Amerikaanse dollar en de euro, maakt de Europese Commissie donderdag bekend.

 
vr 17 mei
Justitie Italië eist tot 8 jaar cel tegen ex-bankiers die boeken vervalsten
 

Het Openbaar Ministerie van Italië heeft donderdag celstraffen tot acht jaar geëist tegen oud-bankmedewerkers van Deutsche Bank, Banca Monte dei Paschi di Siena en de Japanse bank Nomura.

De verdachten zouden hebben meegewerkt aan het vervalsen van de boeken van de Italiaanse probleembank. Hiermee werden de verliezen van de bank rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren.

 
wo 15 mei
Vancouver is de witwashoofdstad van de wereld
 

In British Columbia, de meest westelijke provincie van Canada, is het voorbije jaar voor meer dan 5 miljard dollar internationaal crimineel geld witgewassen. Dat blijkt uit een rapport van de provinciale overheid. Buitenlandse criminelen gebruiken lacunes in de lokale wetgeving om de inkomsten uit hun misdadige activiteiten naar Canada te brengen en in het legale circuit te kunnen injecteren.

 
ma 6 mei
Er zijn 52 redenen waarom we fraude plegen; dit zijn de 25 meest voorkomende
 

Fraudeurs zijn meestal geen doorgewinterde criminelen, maar normale mensen met een moreel kompas die onder zware financiële druk staan. Dr. Muel Kaptein van de Rotterdam School of Management onderzocht (.pdf) wat mensen zoals u en ik tot fraude doet overgaan. Hij vond 52 oorzaken van fraude. De 25 belangrijkste inzichten uit Kapteins studie staan hier.

 
do 2 mei
China: elke dag een groot fraudeverhaal
 

Cijfers uit China zijn niet onbetrouwbaar, ze zijn dusdanig volkomen ongelooflijk onbetrouwbaar. Macro-econoom Kees de Kort zou bijna dagelijks een groot fraudeverhaal uit het Chinese bedrijfsleven kunnen oplepelen. En toch gelooft het IMF dat het in de Aziatische emerging markets beter gaat. Wellicht geldt dat voor een paar kleine landjes, maar China en India presteren heel matig.

 
vr 5 apr
Drie ex-werknemers Nederlands bedrijf verdacht van witwassen 1,2 miljard
 

De Fiod heeft drie voormalige werknemers van een Nederlands bedrijf aangehouden, zo is vrijdag bekendgemaakt. De drie worden verdacht van het witwassen van ongeveer 1,2 miljard dollar (1,07 miljard euro) voor een klant in India.

 
wo 3 apr
'Onthullingen Panama Papers leverden wereldwijd al ruim 1 miljard euro op'
 

Overheden hebben drie jaar na de eerste publicaties over de Panama Papers al meer dan een miljard euro aan boetes en achterstallige belasting geïncasseerd, meldt Trouw woensdag.

 
di 2 apr
Moody's: Europese banken hebben al miljarden aan witwasboetes betaald
 

Europese banken hebben van 2012 tot 2018 ruim 16 miljard dollar (zo’n 14,2 miljard euro) aan boetes moeten betalen vanwege tekortschietende controles op witwassen en het overtreden van handelsrestricties, meldt Moody’s dinsdag.

 
wo 27 mrt
Noord-Korea maakte 500 miljoen euro buit bij cyberaanvallen
 

Noord-Korea heeft over een periode van twintig maanden meer dan 500 miljoen euro in virtuele valuta gestolen. Dat zegt een rapport van een groep internationale experts dat aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is voorgesteld. De experts analyseerden virtuele geldstromen die de voorbije twee jaar werden geregistreerd. Volgens het rapport maakte een speciale eenheid van het Noord-Koreaanse leger daarbij gebruik van cyberaanvallen op buitenlandse financiële instellingen.

 
za 16 mrt
Ex-top Steinhoff pleegde miljardenfraude door winsten op te blazen
 

De oud-bestuurders van het Zuid-Afrikaanse meubelwinkelbedrijf Steinhoff hebben jarenlang de winsten van het bedrijf overdreven en zich zo schuldig gemaakt aan een boekhoudschandaal van 6,5 miljard euro, zo is vrijdag bekendgemaakt.

Steinhoff is statutair in Nederland gevestigd en voert in Duitsland het budgetmeubelmerk Conforama.

 
vr 8 mrt
Bulgaarse bende kraakt safes, bank weigert vergoeding: “40.000 euro in kluis gestopt. En plots was het weg”
 

40.000 euro spaarcenten van zijn grootmoeder stopte Brusselaar Alain Talloen in januari 2013 in een bankkluisje bij BNP Paribas Fortis. Elf maanden later bleek het geld spoorloos verdwenen. “Het werk van een Bulgaarse dievenbende”, vertelt Alain, die zelf nog 5 andere slachtoffers in het Brusselse traceerde en nu ook Vlaamse gedupeerden hoopt te vinden. “Want de bank trok zijn beloofde compensatie in en samen staan we sterker.”

 
di 5 mrt
ING en ABN Amro betrokken bij nieuw Russisch witwasschandaal
 

De Groene Amsterdammer ( Investico onderzoeksjournalisten) komt met een nieuwe publicatie over een nieuw Russische witwasschandaal, waar de Nederlandse banken ABN Amro en ING bij betrokken zijn. Het is niet voor het eerst dat ABN AMRO en ING Bank betrokken zijn bij witwaspraktijken, zie: ABN Amro duikt op in Panama Papers: witwassen en fraude en ING witwaspraktijken: Bank sluist 100 miljoen euro weg voor Trustkantoor.

 
ma 4 mrt
Verdacht Russisch geld naar België versluisd via Litouwse banken
 

Schermbedrijven in belastingparadijzen hebben voor miljarden euro’s aan Russisch geld anoniem de wereld rondgestuurd, via twee Litouwse banken. Een deel van dat verdachte geld is in België beland. Dat meldt het weekblad Knack vandaag, dat meewerkte aan de ‘Troika Laundromat’, een internationaal journalistiek onderzoek.

 
ma 4 mrt
'Russische bank waste miljarden wit, ook via Nederlandse banken'
 

De Russische Troika Bank waste jarenlang miljarden euro's wit, en sluisde het geld via twee zwakke Litouwse banken door naar Europa. Bijna 1 miljard euro kwam in Nederland terecht, waar er onder meer twee luxe jachten van worden gekocht.

 
wo 20 feb
Zwitserse bank UBS krijgt boete van 3,7 miljard euro voor witwassen
 

Een Franse rechtbank heeft de Zwitserse bank UBS voor 3,7 miljard euro beboet voor betrokkenheid bij het witwassen van geld. Verder moet het concern als compensatie 800 miljoen euro aan de Franse overheid betalen.

De bank wordt verweten tussen 2004 en 2012 Franse cliënten te hebben geholpen met het verbergen van ruim 10 miljard euro aan bezittingen.

 
vr 1 feb
Oud-bestuurder Microsoft geeft fraude van miljoen dollar toe
 

De voormalige directeur sportmarketing van Microsoft heeft toegegeven dat hij door fraude met geldtransacties een miljoen dollar (870.000 euro) heeft opgestreken. Jeff Tran heeft onder meer Super Bowlkaartjes die voor werknemers van Microsoft bedoeld waren voor flinke bedragen verkocht.

 
do 31 jan
Opkomst van autocraten voedt de corruptie
 

De opkomst van autocraten vormt een voedingsbodem voor toenemende corruptie. Die waarschuwing staat in een rapport van de organisatie Transparency International. Met het succes van populistische en autocratische leiders zijn volgens de organisatie wereldwijd heel wat democratische instellingen onder druk geraakt. Transparency International wijst erop dat ook Europa niet aan die trend ontsnapt. Hongarije en Turkije zijn daarvan het bewijs.

 
do 31 jan
Europese Commissie: Acht banken eurozone verdacht van kartelvorming
 

De Europese Commissie verdenkt acht banken uit eurozonelanden van kartelvorming tussen 2007 en 2012. Ze zouden concurrenten hebben buitengesloten van de aankoop van en handel in Europese staatsobligaties. De Commissie bracht de banken daarvan donderdag op de hoogte.

 
wo 30 jan
Grootmeesters van het kapitalisme geven toe: het systeem is stuk
 

[...]

Toch was ‘s werelds elite, vorige week verzameld in Davos, zich goed bewust van het feit dat het kapitalistisch systeem stuk is. Ze weten ook dat wanneer ze daar niets aan doen, er zaken dreigen te gebeuren die ze niet zullen appreciëren.

Verschillende onder hen lieten tijdens het jongste World Economic Forum dan ook verstaan te begrijpen dat de kapitalistische slinger is doorgeslagen:

[...]

 
do 24 jan
Onderzoek naar banden van Donald Trump met Deutsche Bank
 

Deutsche Bank heeft vanuit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vragen ontvangen over de zakelijke banden met president Donald Trump. Dat liet het Duitse financiële concern donderdag weten.

 
ma 14 jan
'Ex-topman Nissan Carlos Ghosn kreeg 7 miljoen via Nederlands bedrijf'
 

[...]

Toch werd Ghosn vorig jaar februari op de loonlijst gezet van de joint venture, waardoor ook hij voor bonussen in aanmerking kwam. Dat gebeurde volgens de krant zonder medeweten van andere directieleden.

Ghosn zit al sinds half november in de cel in Japan op verdenking van belastingfraude ...

 
do 3 jan
'Oud-Nissan-topman betaalde miljoenen aan zakenlieden met geld Nissan'
 

Ghosn zou 32 miljoen dollar en 16 miljoen dollar hebben betaald aan Nissan-dealers in Oman en Libanon. Dit zou de Fransman gedaan hebben uit de 'CEO reserve', een fonds binnen Nissan speciaal voor de topman gereserveerd.

 
vr 28 dec
Promoten van crypto’s beboet: kijk uit wie u ‘volgt’!
 

Twee beroemdheden worden fel beboet voor het promoten van cryptomunten. Floyd Mayweather, de Amerikaanse gewezen bokskampioen, en DJ Khaled, een bekende rapper uit hetzelfde land, werden veroordeeld tot het betalen van respectievelijk $600.000 en $150.000. ‘De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de twee beboet vanwege het onrechtmatig promoten zonder de juiste inlichting van ontvangen vergoedingen.’

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs