EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
(Geo-) politiek
wo 22 jan
Merkel: “We moeten ons niet afsluiten voor China”
 

Westerse machten moeten China insluiten in een multilaterale wereldorde en Beijing als gelijke behandelen. Dat zei de Duitse bondskanselier Merkel deze week tijdens de ceremonie voor de Henry A. Kissingerprijs. De Westerse wereld moet volgens haar voorkomen dat China geïsoleerd raakt en er een bipolaire wereldorde ontstaat zoals tijdens de Koude Oorlog.

 
wo 15 jan
VS en China tekenen deelakkoord om kou voorlopig uit de lucht te halen
 

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben woensdag in het Witte Huis een gedeeltelijk handelsakkoord ondertekend. Met het deelakkoord komt er voorlopig een eind aan maanden van handelsspanningen waarbij de partijen elkaar beurtelings met importtarieven om de oren sloegen.

 
wo 15 jan
Waarom toch die steeds legere beloften van onze politici?
 

We slaapwandelen met zijn allen in de richting van het staatskapitalisme à la China. We zien al steeds inniger banden tussen bureaucratie, de financiële sector en het (grote) bedrijfsleven. En kiezers? Die mogen wel stemmen, maar veel te kiezen valt er niet.

 
di 14 jan
Iraanse economie lijdt zwaar onder de economische sancties
 

Iran lijkt duidelijk als verliezer uit de strijd met de VS te komen. Trump kondigde onlangs nieuwe economische sancties aan die er voor moeten zorgen dat de Iraanse economie nog verder onder druk komt te staan. En mogelijk zullen andere Westerse landen het voorbeeld van de VS binnenkort doen opvolgen. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor de Iraanse economie.

 
ma 13 jan
‘Handelsakkoord China en VS betekent geen einde van handelsoorlog’
 

Het zogeheten ‘phase one’ handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten betekent niet dat het conflict tussen beide landen is beëindigd. Hiervoor waarschuwt Myron Brilliant, vicepresident van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

 
ma 13 jan
Poetin: “Nord Stream 2 begin volgend jaar gereed”
 

Rusland hoopt eind dit jaar of begin volgend jaar de Nord Stream 2 te voltooien. Dat zei president Poetin zaterdag tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel. Het Russische energiebedrijf Gazprom neemt de werkzaamheden van Allseas over, dat het grootste gedeelte van de pijpleiding heeft aangelegd. Het bedrijf staakte haar werkzaamheden vanwege Amerikaanse sancties. Rusland had gehoopt de Nord Stream 2 dit jaar al in gebruik te kunnen nemen, maar door vertraging met vergunningen liepen de werkzaamheden uit. In oktober verleende Denemarken de vergunning voor het laatste segment van 147 kilometer, ondanks politieke druk vanuit de VS. Daarna volgden Amerikaanse sancties tegen alle bedrijven die aan de gaspijpleiding werkten.

 
za 11 jan
VS legt Iran extra sancties op na aanvallen op Amerikaanse bases
 

De Verenigde Staten (VS) hebben vrijdag aangekondigd Iran extra sancties op te leggen vanwege de aanvallen op twee legerbases in Irak waar ook Amerikaanse militairen zaten.

 
za 11 jan
Goudkoers stokt na aanval Iran
 

De goudkoers steeg begin deze week naar recordhoogte na de vergeldingsactie van Iran. Met een raketaanval op twee militaire bases van de Verenigde Staten in Irak dreigde een escalatie, maar die bleef gelukkig uit. Trump liet daarna in een persconferentie weten dat hij niet uit is op een oorlog met Iran.

 
wo 8 jan
Rusland en Turkije openen officieel TurkStream gaspijpleiding
 

Rusland en Turkije hebben vandaag de TurkStream officieel in gebruik genomen. Deze nieuwe pijpleiding kan op jaarbasis 31 miljard kubieke meter gas vanuit Rusland naar Turkije en Europa transporteren. Daarvan is bijna de helft bestemd voor Turkije, de rest gaat naar verschillende Europese landen. Speciaal voor de openingsceremonie bracht de Russische president Poetin een bezoek aan Turkije.

 
wo 8 jan
Poetin en Erdogan openen nieuwe aardgasleiding ‘TurkStream’
 

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan hebben officieel de gaspijpleiding TurkStream geopend. Jaarlijks zal meer dan 30 miljard kubieke meter gas van de Russische producent Gazprom door de pijpleiding richting Turkije en Europa stromen.

 
di 7 jan
VS versus Iran: waar wachten we op
 

Tot op moment van dit schrijven lijkt de rust weer te zijn terug gekeerd. Maar voor hoe lang? Dat is de grote vraag natuurlijk. De spanning is nog wel om te snijden. Er zijn zoveel bedreigingen geuit over en weer en dat houdt de spanning er nog wel even in. Totdat de eerste klap valt. Het is wachten op Iran die heeft gezworen wraak te nemen. Dus er zullen zeker nog klappen moeten vallen.

 
ma 6 jan
Goud, olie en crypto’s up door verhevigde spanningen tussen VS en Iran
 

Het is geen wonder dat beleggers richting safe havens, veilige havens vluchten. Wie immers weet dat achter Iran het machtige Rusland en China staan in dit, eufemistisch, conflict? De dollar verliest (lichtjes voorlopig) aan waarde op maandag 6 januari 2020, wat gewoon, maar ook ongewoon is. Gewoon, omdat het land een grote of kleine oorlog dreigt in te gaan. Maar ook ongewoon, omdat traditioneel die Amerikaanse munt eveneens zo’n safe haven is.

 
ma 6 jan
Frankrijk waarschuwt VS: Sancties voor digitaks zullen wij vergelden
 

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire heeft de Verenigde Staten maandag gewaarschuwd dat het land zich niet moet wagen aan sancties tegen de digitaks. Dan zullen er vergeldingsacties volgen, zei hij in een radio-interview met France Inter.

 
ma 6 jan
Trump dreigt met zware sancties voor houding Irak
 

Amerikaans president Donald Trump dreigt ermee om sancties op te leggen aan Irak nadat zij hebben besloten om buitenlandse troepen het land uit te wijzen. Dat beslisten de Irakezen nadat de Amerikanen een luchtaanval hadden gepleegd op de luchthaven van Bagdad, waarbij onder andere een Iraanse topgeneraal om het leven kwam. De spanningen lopen dus op.

 
ma 6 jan
China heeft goede relatie met Iran, komen de handelsgesprekken nu in gevaar?
 

De Verenigde Staten van Amerika hebben een belangrijke Iraanse generaal gedood tijdens een luchtaanval op de luchthaven van Bagdad. Dit heeft uiteraard gevolgen op verschillende vlakken maar heeft dit ook gevolgen voor de handelsgesprekken tussen de Amerikanen en China gezien China een goede band heeft met Iran? Experts denken van niet.

 
ma 6 jan
Griekenland, Israël en Cyprus sluiten deal voor nieuwe gaspijpleiding
 

Griekenland, Israël en Cyprus sloten deze week een deal voor een nieuwe onderzeese gaspijpleiding. De pijpleiding van ongeveer 1.900 kilometer moet aardgas uit het oostelijk Middellandse Zeegebied naar Europa transporteren. Het is de verwachting dat deze pijpleiding in 2025 gereed is.

 
ma 6 jan
Olieprijzen blijven stijgen na dood Iraanse generaal: escalatie conflict kan ook consument treffen
 

De prijs van ruwe olie blijft maandag stijgen, na de Amerikaanse aanval eind vorige week waarbij de belangrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani om te leven kwam. Ook de beurzen duiken omlaag.

 
vr 3 jan
Olieprijs stijgt meer dan 4 procent na dood van Iraanse generaal Soleimani
 

De olieprijzen zijn meer dan 4 procent gestegen in Azië na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij een Amerikaanse aanval in Bagdad.

 
vr 3 jan
Olieprijs omhoog na Amerikaanse aanval op Iraanse generaal
 

De olieprijs is vrijdag gestegen nadat bij een Amerikaanse luchtaanval op een vliegveld in de Iraakse hoofdstad Bagdad een Iraanse generaal is omgekomen. Qassem Soleimani zou achter de felle demonstratie bij de Amerikaanse ambassade van eerder deze week zitten.

 
di 31 dec
Fase 1-deal zegt nog weinig
 

Er lijkt een deal te zijn tussen de VS en China. En daar mag je gerust een hard hoofd in hebben. Het werd door de Amerikanen met veel tamtam aangekondigd, de Chinezen bleven stil, er was geen gemeenschappelijke persconferentie, er zijn geen details over bekend, onbekend is wanneer de deal getekend wordt. Dus waar hebben we het over?

 
za 28 dec
Eerst zien en dan geloven
 

De voorlopige handelsdeal tussen de VS en China maakt de financiële markten al enthousiast. Toch blijft het doodstil vanuit China. 'De vraag is nu of de Chinezen wel zover willen gaan als wordt beweerd', zegt Kees de Kort. Maar ook als China weigert om in te gaan op de handelsdeal, kan de Amerikaanse president Donald Trump de Chinezen nog steeds de schuld geven van het mislukken van de deal, denkt de BNR macro-econoom. 'Als de Chinezen denken dat ze nog pijn kunnen accepteren, dan zullen ze dat doen.'

 
za 28 dec
Deze dreigbrief stuurden Amerikaanse senatoren aan Allseas
 

Vorige week gaf de Amerikaanse president Donald Trump groen licht voor sancties tegen Nord Stream 2. De Verenigde Staten eisen van bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van deze gaspijpleiding dat ze hun werkzaamheden per direct neerleggen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze zware economische sancties. Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Allseas bezweek onder de politieke druk en besloot direct haar activiteiten te staken.

 
di 24 dec
Rusland opent spoorbrug naar de Krim
 

De Russische president Poetin heeft deze week de nieuwe spoorbrug naar de Krim geopend. Bijna vier jaar is er gewerkt aan een nieuwe spoorlijn die de Krim met het vasteland van Rusland verbindt. De spoorbrug is met 19 kilometer de langste van Europa en met een prijskaartje van $3,7 miljard misschien ook wel de duurste. Het is het sluitstuk van een prestigeproject, waarmee Poetin het schiereiland binnen Russische invloedssfeer brengt.

 
ma 23 dec
Chinezen verkopen noodzaak als concessie
 

China doet een concessie en verlaagt de importtarieven op onder andere varkens. Maar dat doen de Chinezen uit 'noodzaak en weloverwogen eigenbelang', zegt Kees de Kort. 'Het is geen teken van kracht, maar het verkopen van noodzaak als een concessie, goedkope PR waar helemaal niemand in trapt.' De groei zwakt ook af in China en dus kondigt Peking een steunpakket aan.

 
zo 22 dec
Erdogan dreigt Amerikaanse sancties te vergelden
 

Turkije neemt vergeldingsmaatregelen als de Verenigde Staten sancties opleggen aan Turkse bedrijven. Dat zegt de Turkse president Erdogan vandaag tijdens het Kuala Lumpur topoverleg in Maleisië. Hij doelt hiermee op Amerikaanse sancties tegen Russisch aardgas. Deze sancties hebben niet alleen betrekking op Nord Stream 2, maar ook op Turkstream.

 
za 21 dec
Trump ondertekent wet die sancties oplegt om Europees-Russische gasleiding
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) een wet ondertekend die sancties oplegt aan bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de Nord Stream 2-gaspijpleiding, meldt BBC News.

 
za 21 dec
Allseas stopt met Nord Stream 2 door Amerikaanse sancties
 

Allseas staakt haar werkzaamheden aan de Nord Stream 2 pijpleiding. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Het Nederlands-Zwitserse bedrijf neemt deze stap vanwege nieuwe Amerikaanse sancties. Afgelopen nacht zette president Trump zijn handtekening onder de National Defense Authorization Act, een wet die eerder al door het Huis van Afgevaardigden was aangenomen.

 
vr 20 dec
Merkel veroordeelt Amerikaanse sancties tegen Nord Stream 2
 

De Duitse bondskanselier Merkel veroordeelt de Amerikaanse sancties tegen Nord Stream 2, maar is niet van plan tegenmaatregelen te treffen. Merkel zei dat Duitsland dit soort extraterritoriale sancties veroordeelt, maar dat er geen plannen zijn voor sancties tegen de VS. “Ik zie geen andere optie dan om in gesprek te blijven en duidelijk te maken dat we dit soort praktijken niet goedkeuren”, zo verklaarde de bondskanselier in het Duitse parlement.

 
wo 18 dec
Trump naar World Economic Forum in Davos, Johnson niet
 

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om volgende maand naar het Economisch Forum (WEF) in Davos af te reizen. Volgens verscheidene ministeries in de VS worden plannen voor een bezoek aan het WEF gesmeed. De Britse premier Boris Johnson zei eerder geen heil te zien in het forum en komt niet.

 
ma 16 dec
VS wil Nord Stream 2 met sancties blokkeren
 

De Amerikaanse regering blijft Europa onder druk zetten om niet meer aardgas uit Rusland te importeren. Zo heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden deze week nieuwe sancties tegen de Nord Stream 2 goedgekeurd, de pijpleiding die Europa de komende decennia moet voorzien van aardgas. De sancties zijn gericht tegen alle bedrijven die deelnemen aan dit internationale project, waaronder ook een aantal Nederlandse bedrijven.

 
za 14 dec
Phase one deal is een feit, eindejaarsrally heeft vrij spel
 

De Verenigde Staten en China hebben een handelsovereenkomst gesloten met elkaar na een lange tijd van discussiëren en onderhandelen. Nu de spanningen omtrent de ‘phase one deal’ wegebben, kunnen de aandelenmarkten beginnen aan hun eindejaarsrally. Daarenboven is er ook nog de brexit die, na de overwinning van Boris Johnson, hoogstwaarschijnlijk zal doorgaan. Beleggers kunnen de komende weken dus gerust ademhalen.

 
vr 13 dec
China en VS kondigen voorlopig handelsakkoord aan
 

De VS en China hebben een voorlopig handelsakkoord bereikt. Dat hebben zowel Peking als de Amerikaanse president Donald Trump vandaag bevestigd. “We zijn een erg groot eerstefase-akkoord overeengekomen”, aldus de Amerikaanse president op Twitter.

 
vr 13 dec
Eerst zien en dan geloven
 

De voorlopige handelsdeal tussen de VS en China maakt de financiële markten al enthousiast. Toch blijft het doodstil vanuit China. 'De vraag is nu of de Chinezen wel zover willen gaan als wordt beweerd', zegt Kees de Kort. Maar ook als China weigert om in te gaan op de handelsdeal, kan Amerikaans president Donald Trump de Chinezen nog steeds de schuld geven voor het mislukken van de deal, denkt de BNR macro-econoom. 'Als de Chinezen denken dat ze nog pijn kunnen accepteren, dan zullen ze dat doen.'

 
vr 13 dec
VS en China bereiken beperkt handelsakkoord, melden Amerikaanse media
 

De Amerikaanse regering heeft een eerste deel van een voorlopig handelsakkoord bereikt met de Chinese overheid, melden verschillende Amerikaanse media vrijdag op basis van anonieme bronnen. Hiermee lijkt de geplande verhoging van invoertarieven op 15 december van de baan.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs