EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
(Geo-) politiek
ma 16 sep
Perfecte timing: de VS hebben eindelijk hun excuus om Iran aan te vallen
 

Zo makkelijk gaat dat (nou ja…) Niemand anders, geen enkel land behalve dan the usual suspects Israël en Saoedi Arabië, dat stond te popelen om Iran aan te vallen? Tot als bij wonder het perfecte excuus uit de hemel komt vallen. Zo ongeveer letterlijk, d.m.v. drones vanuit buurland Jemen. Op zaterdag 14 september 2019 veranderde ‘ons’ hele wereldbeeld, toch? Kijk: bondgenoten van Iran vallen Saoedi Arabië aan! We waarschuwden hier nog in juni jl. voor op Biflatie.nl. Hoed u schreven we, voor provocaties. Al dan niet in scène gezet. Voorwendsels om alsnog Islamitisch Iran de oorlog te verklaren. Dat zal nu wel niet lang op zich laten wachten…

 
do 12 sep
Handelsoorlog VS - China: “Gesprekken over interim-handelsdeal”
 

Adviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump hebben gepraat over een interim-handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Daarbij zouden importtarieven op Chinese goederen uitgesteld kunnen worden en in bepaalde gevallen zelfs ongedaan gemaakt. Dat melden bronnen bij het Witte Huis aan persbureau Bloomberg.

 
do 12 sep
Trump beschuldigt ECB van koersmanipulatie
 

De Europese Centrale Bank (ECB) schaadt de Amerikaanse export door de waarde van de euro omlaag te sturen ten opzichte van de dollar. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump in reactie op de nieuwe stimuleringsmaatregelen die de ECB vandaag aankondigde.

 
do 12 sep
Donald Trump stelt importheffingen met twee weken uit
 

Amerikaans president Donald Trump heeft laten weten dat de importheffingen op 550 miljard dollar aan Chinese goederen, die vanaf 1 oktober geactiveerd zouden worden, met twee weken zullen worden uitgesteld en pas in voege zullen treden op 15 oktober. Hij doet dit als ‘gesture of good will’ richting China en op vraag van de vicepremier van China vermits de Volksrepubliek China zijn 70 jaar bestaan viert op 1 oktober. 

 
wo 11 sep
Frankrijk: “Europa moet relatie met Rusland herstellen”
 

De tijd is gekomen om het wantrouwen tussen Europa en Rusland te verminderen, omdat zij op strategisch en economisch niveau partners zouden moeten zijn. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian na afloop van een ontmoeting met zijn Russische collega Sergei Lavrov in Moskou.

 
wo 11 sep
‘China zal handelsoorlog winnen en Amerikaanse technologie vaarwelzeggen’
 

Hoelang de handelsoorlog nog zal duren, weet waarschijnlijk alleen Amerikaans president Donald Trump. Maar volgens een strateeg is de uitkomst wel al bekend, China zal de oorlog namelijk gaan winnen en zal zo een zeven jaar nodig gaan hebben om onafhankelijk te zijn van Amerikaanse technologiebedrijven. Uiteindelijk zal China er sterker uitkomen, aldus de strateeg.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zal uiteindelijk ‘gewonnen’ worden door de Chinezen, dat beweert althans Independent Strategy voorzitter en strateeg David Roche. Daarenboven zullen ze er ook voor zorgen dat ze onafhankelijk gaan worden van Amerikaanse technologiebedrijven en hun eigen sector fors versterken en uitbreiden door investeringen.

 
di 10 sep
'China wil betere handelsdeal VS door Amerikaanse producten te kopen'
 

China zal naar verwachting meer Amerikaanse landbouwproducten importeren om zo te proberen een betere handelsdeal met de Verenigde Staten veilig te stellen. Dat schrijft de Chinese krant South China Morning Post (SCMP) dinsdag op basis van een anonieme bron.

 
ma 9 sep
Poetin wil topoverleg G8 met China en India
 

Rusland is bereid een nieuwe bijeenkomst van de G8 te organiseren, op voorwaarde dat ook India en China mogen deelnemen. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin deze week tijdens het Eastern Economic Forum in Vladivostok. Hij staat open voor een nieuwe bijeenkomst van de G8, waar Rusland sinds 2014 van uitgesloten wordt.

 
ma 9 sep
Export China krimpt door handelsoorlog met VS
 

China begint de gevolgen te merken van de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten. De verkopen naar de VS waren afgelopen augustus 16 procent lager dan een jaar eerder, toen de handelsoorlog tussen de twee landen oplaaide.

 
ma 9 sep
De wereldwijde politieke onzekerheid blijft toenemen
 

Tijdens de afgelopen jaren is de politieke onzekerheid in de wereld fors toegenomen. Het jaar 2016 vormde daarbij het keerpunt. Sinds dat jaar is de onzekerheid aanzienlijk toegenomen. En dat was mede te danken aan de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit. Moeten we ons zorgen maken over de wereldwijde politieke onzekerheid?

In de zomer van 2016 stemde de meerderheid van de Britten voor uittreding uit de Europese Unie. En sinds dat moment is er behoorlijk veel veranderd. En dat is niet alleen binnen de Britse landsgrenzen te voelen, maar ook binnen de Europese landsgrenzen. Drie jaar later stevenen de Britten alsnog af op een harde Brexit. En dat scenario behoorde drie jaar geleden nog niet tot de mogelijkheden.

 
do 5 sep
Chinezen nemen gas terug in Hongkong
 

De Chinese economie staat er zwakker voor dan wij denken. Dat zou het terugtrekken van de uitleveringswet in Hongkong kunnen verklaren, zegt Kees de Kort. De Chinezen beschouwen Hongkong als hun achtertuin en als het daar uit de hand loopt zou het handelsconflict verder kunnen escaleren. 'Terwijl hun economie in zware problemen zit nog meer tegenwerking [krijgen], dat is natuurlijk geen recept om vooruit te komen.'

 
do 5 sep
China negeert sancties en sluit miljardendeal met Iran
 

China gaat de komende jaren miljarden investeren in de oliesector en de infrastructuur van Iran. De twee landen sloten in 2016 al een strategisch partnerschap, maar nu zijn ook de eerste concrete investeringen bekend geworden. China zal de komende vijf jaar voor $280 miljard investeren in de olie- en gassector en voor $120 miljard in transport en infrastructuur. In ruil daarvoor krijg China voorrang bij nieuwe projecten en een vaste korting op de levering van olie en gas.

 
di 3 sep
Nouriel Roubini doet bijnaam ‘Dr. Doom’ opnieuw eer aan: “Een enge tijd voor de globale economie”
 

Professor Roubini ziet het opnieuw somber in voor de wereldeconomie. Zoals de geopolitiek evolueert is een recessie in 2020 zo goed al zeker. Het is de VS tegen China en de VS tegen Iran. Et al. In onderstaand interview vallen heel wat economisch nare termen. Recessie, stagflatie, handelsoorlog, koude oorlog zelfs.

 
di 3 sep
Trump waarschuwt China opnieuw in handelsconflict
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een waarschuwing gegeven aan China in het slepende handelsconflict tussen beide economische grootmachten. Trump schreef op Twitter dat hij zich harder zal opstellen in zijn eventuele tweede termijn als er geen handelsdeal wordt bereikt vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020.

 
ma 2 sep
China dient klacht in bij Wereldhandelsorganisatie vanwege importtarieven VS
 

De Chinese overheid heeft een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de Amerikaanse importtarieven. Volgens de Chinese overheid schenden de tarieven de afspraken die zijn gemaakt in Osaka tussen de VS en China.

Afgelopen weekend voerde de Verenigde Staten een extra importtarief in van 15 procent op Chinese goederen zoals schoenen, horloges en televisies. Als tegenmaatregel voerde China een importtarief in op Amerikaanse olie.

 
ma 2 sep
Vele Iraanse olieproducten ontsnappen aan Amerikaanse sancties
 

De Iraanse export van ruwe petroleum is door de sancties van de Verenigde Staten met 80 procent ingekrompen, maar de export van andere olieproducten blijft nagenoeg onaangeroerd. De verkoop van deze producten brengt Iran ongeveer 500 miljoen dollar per maand op. Dat blijkt uit ramingen van het persbureau Reuters. Iran produceert niet alleen ruwe petroleum. Het land brengt ook benzine, stookolie, scheepsbrandstoffen en aardgas op de markt.

 
ma 2 sep
VS voert aangekondigde importheffingen in
 

De Verenigde Staten gaan zondag naar verwachting een aantal nieuwe tarieven hanteren op Chinese goederen.

De Amerikaanse importheffingen vormen een nieuw hoofdstuk in de handelsoorlog tussen beide grootmachten.

 
vr 30 aug
Handelsoorlog VS-China: beleggers vluchten in goud en bitcoin
 

Cryptobeurs eToro ziet vanuit het VK coninue accumulatie van goud en bitcoin. Vooral einde 2018 en in april 2019 zag de beurs de orders torenhoog gaan. Zowel goud traditioneel als ‘nieuwkomer’ bitcoin worden gekocht als tegengewicht voor internationale spanningen. Als vlucht naar ‘zekerheid.’ Voor spanningen en grote onzekerheid op geopolitiek en economisch gebied. Die zijn er dan ook, helaas, meer dan genoeg. Met een escalerende handelsoorlog en alle gevolgen vandien als voornaamste katalysator. Met mogelijk nog meer nare ontwikkelingen in het verschiet.

 
do 29 aug
Amerikaans-Chinees handelsconflict bedreigt ook internationale internetverbindingen
 

De Verenigde Staten bekijken of het mogelijk is om de aanleg van een onderzeese telecomkabel tussen Los Angeles en Hongkong te verbieden. De Amerikaanse overheid zou immers bedenkingen hebben bij de Chinese partij die bij het project is betrokken. Ook zou men problemen hebben met de directe verbinding die Hongkong door de kabel met de Verenigde Staten zou krijgen. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld.

 
do 29 aug
De internationale rol van de dollar lijkt nog lang niet uitgespeeld
 

De Verenigde Staten zullen hun positie op de internationale oliemarkt de volgende jaren nog gevoelig uitbreiden. Het land investeert immers zwaar in nieuwe pijpleidingen om de voorraden vanuit de productiesites naar de uitvoerhavens te transporteren. Dat zegt een rapport van Citigroup naar aanleiding van de opstart van een nieuwe pijpleiding tussen het Permbekken op de grens van Texas en New Mexico en de havenstad Corpus Christi langs de Golf van Mexico.

 
wo 28 aug
Komt er nog iets in huis van een deal met Iran?
 

De Amerikaanse president Donald Trump profileert zich graag als de ‘master-dealmaker’. Heeft hij op binnenlands gebied een en ander voor mekaar gebracht, dan leest zijn palmares op vlak van de Amerikaanse buitenlandpolitiek iets minder vlot.

 
di 27 aug
Thailand meer in de picture door handelsoorlog
 

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China is over het algemeen geen goede zaak, maar niet iedereen ondervindt problemen. Landen zoals Vietnam en Thailand lijken net te profiteren van de handelsperikelen tussen de twee grootste economieën ter wereld. Investeerders lijken zich ook steeds meer te richten tot Thailand sinds de handelsoorlog.

 
ma 26 aug
Turkije wil aansluiting op Russisch betaalsysteem
 

Turkije en Rusland hebben in juli gesprekken gevoerd over de implementatie van een alternatief betaalsysteem, zo meldt Bloomberg. De twee landen kwamen bijeen kort nadat de Verenigde Staten hadden gedreigd met nieuwe sancties vanwege de S-400. Turkije heeft een aantal van deze Russische luchtafweersystemen gekocht, tot ongenoegen van de Verenigde Staten.

 
ma 26 aug
China waarschuwt USA voor zware gevolgen
 

De relatie tussen de USA en China lijkt er niet beter op te worden. In Washington werd onlangs beslist om de tarieven op Chinese goederen ter waarde van 550 miljard dollar te verhogen. China is hier uiteraard niet mee opgezet en waarschuwt de Amerikanen dat hun acties zware gevolgen zullen hebben. Zij vinden dat de USA onterecht de tarieven verhogen.

 
ma 26 aug
Trump en Abe bevestigen handelsakkoord tussen Japan en VS
 

De Verenigde Staten en Japan zijn het eens geworden over een handelsakkoord, bevestigen de Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe zondag. De handelsdeal zal waarschijnlijk in september getekend worden en binnen een jaar van kracht worden.

 
za 24 aug
Trump verhoogt aangekondigde importheffingen op Chinese goederen
 

De Verenigde Staten stellen hogere importheffingen in voor goederen uit China, meldt president Donald Trump vrijdagavond. De aankondiging volgt na het Chinese besluit om de invoertarieven op Amerikaanse goederen te verhogen.

 
vr 23 aug
Deze 10 grafieken tonen het effect van de Chinese groeivertraging op de wereldeconomie
 

De Chinese economie is de voorbije kwartalen trager gegroeid dan het bbp van het land laat uitschijnen. De economische groei in China noteerde in juli op zijn laagste niveau in 27 jaar. De langdurige handelsoorlog met de Verenigde Staten blijft de op één na grootste economie ter wereld wel degelijk achtervolgen.

 
vr 23 aug
Handelsconflict escaleert, China voert nieuwe invoertarieven in
 

China heeft opnieuw invoertarieven op Amerikaanse goederen ingevoerd als represaille voor de invoertarieven die de Amerikanen al eerder instelden. Het gaat om de export van goederen met een waarde van zo'n 75 miljard dollar (bijna 68 miljard euro).

 
di 20 aug
Amerikaanse whiskey vreest voor oplopende handelsoorlog met Europa
 

De Amerikaanse whiskey-producenten hebben op een jaar tijd meer dan 20 procent van hun export naar Europa verloren. Reden voor die terugval zijn de introductie van Europese importtarieven. Dat zegt de Amerikaanse Distilled Spirits Council, vertegenwoordiger van de Amerikaanse whiskey-producenten. De Europese Unie besliste in juni vorig jaar tot een heffing van 25 procent op de invoer van Amerikaanse whiskey.

 
di 20 aug
Macron: “Europa strekt van Lissabon tot Vladivostok”
 

Europa en Rusland moeten een nieuwe band van vertrouwen opbouwen, omdat Rusland ook bij Europa hoort. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron voorafgaand aan een ontmoeting met de Russische president Poetin. Hij sprak van een Europa dat strekt van Lissabon tot aan Vladivostok. Deze woorden werden in het verleden ook al eens door zijn Russische collega uitgesproken.

 
vr 16 aug
Groenland tegen Trump: 'We zijn niet te koop, maar willen best zakendoen'
 

Groenland is niet te koop, zo laat de minister van Buitenlandse Zaken weten na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump overweegt het eiland te kopen. Wel staat Groenland ervoor open zaken te doen met de Amerikanen.

Groenland, een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken, heeft naar verluidt de interesse van Trump gewekt omdat het rijk is aan uranium en andere zeldzame aardmetalen. Ook is het grootste eiland ter wereld geopolitiek gezien interessant.

 
do 15 aug
Muntoorlog zet markten op scherp
 

De handels- en muntoorlog tussen de VS en China heeft deze week wereldwijd de markten in rep en roer gezet. Wat is de stand van zaken en wat wordt de volgende stap?

Langetermijnrentes op een historisch dieptepunt, aandelenmarkten die klappen krijgen, de goudprijs op het hoogste peil in zes jaar en een olieprijs die sterk terugvalt. De financiële en grondstoffenmarkten hebben een bewogen week achter de rug.

[...]

 
do 15 aug
Dit is het economische effect van een complete handelsoorlog...
 

Beleggers lijken voorlopig nog aardig goed om te kunnen gaan met het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump. Dit protectionistische beleid heeft de spanningen in de wereld doen toenemen. Als gevolg van de globalisering zijn landen immers sterker economisch met elkaar verbonden geraakt. Een handelsoorlog kan dus dramatische economische gevolgen hebben.

De economen van Oxford Economics hebben onderzocht wat het economische effect kan zijn van een complete handelsoorlog. En uit dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat de totale wereldeconomie geraakt gaat worden door handelsbeperkingen. Juist omdat we door de jaren heen zo afhankelijk van elkaar zijn geraakt.

 
wo 14 aug
Kans op een "mondiale" handelsoorlog neemt toe
 

Door het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump neemt de kans op een mondiale handelsoorlog toe. De president van de VS heeft tijdens de voorbijgaande maanden diverse importtarieven opgelegd die gevolgen hadden voor meerdere landen. Op dit moment wordt met name China hard geraakt, maar ook Europa kan in de toekomst last krijgen van het handelsconflict.

Trump is van mening dat Amerika jarenlang geconfronteerd is met ‘oneerlijke handel’. Met een beschuldigende vinger werd onder andere gewezen naar China die volgens de president van de VS zich schuldig maakt aan het stelen van intellectuele eigendommen. Daarnaast beschuldigde hij de Chinezen ook van ‘dumping’. Hier is sprake van wanneer goederen verkocht worden beneden de kostprijs om op die manier min of meer de concurrentie kapot te maken.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs