EUR/USD: | GOUD: | ZILVER: | BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
13
kliks
Bron: Edelmetaal-info.nl
10
kliks
 
(Geo-) politiek
zo 27 mei
Saoedische regering wil Duitse bedrijven boycotten
 

Het besluit van Europese landen om vast te houden aan de Iran deal blijft niet zonder gevolgen. Niet alleen dreigen er nu Amerikaanse sancties tegen verschillende Europese bedrijven, ook wordt Europa op achterstand gezet in onderhandelingen met Saoedi-Arabië. Zo meldt het Duitse Spiegel dat kroonprins Mohammed bin Salman besloten heeft Duitse bedrijven voortaan uit te sluiten van nieuwe deals met de Saudische regering.

 
do 24 mei
Europa, China, Rusland en Iran komen op 25 mei bijeen
 

Vertegenwoordigers van de EU, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland en Iran komen vrijdag in Wenen bij elkaar om te bespreken hoe ze de deal met Iran kunnen voortzetten zonder de Verenigde Staten. Opvallend is de afwezigheid van de Verenigde Staten, die zich eerder deze maand eenzijdig terugtrokken uit de eerder gemaakte afspraken met Iran.

 
wo 23 mei
Tijdelijke ‘wapenstilstand’ tijdens handelsoorlog tussen China en USA
 

De onderhandelingsgesprekken van de afgelopen dagen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zijn precies goed verlopen. Amerikaans president Donald Trump heeft de importheffingen op Chinees staal opgeschort nadat beide landen vooruitgang hebben geboekt in hun handelsrelatie. Dat zei Amerikaans minister van Financiën Steve Mnuchin tijdens een interview met Fox News.

 
wo 23 mei
Iran en Rusland overwegen cryptomunt om Amerikaanse sancties te omzeilen
 

Sinds de Verenigde Staten zich terugtrok uit de nucleaire overeenkomst met Iran, heerst er veel onzekerheid rond het islamitische land. De kans is zelfs groot dat president Trump binnenkort strenge sancties zal opleggen aan Iran. Om die sancties te omzeilen, overweegt Iran het gebruik van cryptomunten.

 
di 22 mei
EU begint gesprekken over vrijhandel met Australië en Nieuw-Zeeland
 

De EU-handelsministers hebben het licht op groen gezet voor onderhandelingen over vrijhandelsverdragen met Australië en Nieuw-Zeeland. EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) reist de komende weken naar de hoofdsteden Canberra en Wellington voor de officiële start van de gesprekken.

 
di 22 mei
China belooft meer goederen uit Verenigde Staten te kopen
 

De kou tussen China en de Verenigde Staten lijkt enigszins uit de lucht nu de Chinezen plechtig hebben beloofd meer Amerikaanse goederen te zullen kopen. 

Dat verklaarden de partijen na dagen van overleg in Washington om een einde te maken aan de handelsspanningen tussen de twee landen, aldus de Chinese vicepremier Liu He tegen staatspersbureau Xinhua. 

 
di 22 mei
Het Zwitserland van het Midden Oosten is niet meer wat het is geweest
 

Na een sterke groeiperiode sinds het begin van dit decennium, heeft de economie van het sultanaat Oman het voorbije jaar opnieuw een inkrimping moeten melden. Bovendien wordt het land met een belangrijke uitstroom van kapitaal geconfronteerd. Die problemen kunnen volgens Donna Abu-Nasr, analist bij het persbureau Bloomberg, belangrijke consequenties hebben.

 
ma 21 mei
Mnuchin: "Amerikaanse handelsoorlog met China on hold"
 

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin heeft deze nacht op de zender Fox News gezegd dat de handelsoorlog tussen zijn land en China voorlopig stilligt. De Amerikaanse importheffingen op Chinees staal zijn opgeschort, nadat beide landen vooruitgang hebben geboekt bij de handelsbesprekingen die de afgelopen twee dagen zijn gehouden.

 
za 19 mei
Trump zet Duitsland onder druk vanwege Nord Stream 2
 

De Amerikaanse president Trump zou Duitsland onder druk hebben gezet om te stoppen met het Nord Stream 2 project, zo meldt de Wall Street Journal op basis van verschillende bronnen. Tijdens een ontmoeting met bondskanselier Merkel vorige maand in Berlijn zou hij gezegd hebben dat Duitsland het project moet staken om een trans-Atlantische handelsoorlog te vermijden. In ruil daarvoor zou de Amerikaanse president de weg vrij maken voor nieuwe handelsafspraken met de Europese Unie.

 
za 19 mei
Olietransporteurs vermijden olie uit Iran
 

Europese raffinaderijen hebben nu al moeite om olie uit Iran te krijgen, omdat olietankers deze route beginnen te ontwijken. Verschillende Europese bedrijven die de tankerschepen bezitten zijn terughoudend geworden met het vervoer van Iraanse olie, omdat ze vrezen voor sancties van de Amerikaanse regering.

 
do 17 mei
EU overweegt handelsstrategie voor in stand houden Iran-deal
 

De EU overweegt Europese bedrijven die zowel in Iran als de VS actief zijn te beschermen tegen Amerikaanse sancties. De unie zet hier mogelijk een nooit eerder gebruikte verordening voor in.

Met de verordening erkent de EU de sancties niet en kunnen ondernemingen gewoon blijven draaien. Voor eventuele verliezen kunnen ze worden gecompenseerd.

 
do 17 mei
EU en NAVO veroordelen brug naar de Krim
 

Zowel de Europese Unie als de NAVO veroordelen de nieuwe brug naar de Krim en zien het project als de zoveelste schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. In een verklaring zegt NAVO-woordvoerder Piers Cazalet dat de Krim onderdeel is van Oekraïne en dat de brug daarom in strijd is met de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land.

 
wo 16 mei
George Soros staakt activiteiten in Hongarije
 

De Open Society Foundation van George Soros heeft onder zware politieke druk besloten haar activiteiten in Hongarije te staken en haar kantoor over te plaatsen naar Berlijn. Volgens Patrick Gaspard van de Open Society Foundation kunnen de werknemers en hun activiteiten niet langer beschermd worden tegen inmenging door de Hongaarse regering.

 
wo 16 mei
Merkel: 'Geen oplossing Syrië zonder Rusland, Turkije en Iran'
 

De situatie in Syrië inmiddels zo omvangrijk geworden dat er geen oplossing mogelijk is zonder Rusland, Turkije en Iran daarbij te betrekken, dat zei de Duitse bondskanselier Merkel woensdag in een toespraak. Landen als Saoedi-Arabië en Jordanië zouden ook aan dat proces moeten deelnemen. Merkel zei ook dat Europa meer zou moeten doen om het geweld in Syrië te stoppen.

 
wo 16 mei
Zuid-Korea en Japan willen olie uit Iran blijven kopen
 

Zuid-Korea en Japan willen als bondgenoten van de Verenigde Staten een uitzondering op de nieuwe sancties tegen Iran, omdat deze sancties het op termijn onmogelijk maken om olie uit dat land te importeren. Met de nieuwe Amerikaanse sancties hebben andere landen zes maanden de tijd om alle lopende contracten met Iran te verbreken en andere leveranciers voor olie te zoeken.

 
wo 16 mei
Donald Tusk haalt uit naar Trump: "Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig"
 

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft woensdag hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Trump. Met zijn besluit om de internationale deal met Iran te verbreken heeft Trump haar Europese bondgenoten ‘van alle illusies verlost’.

 
ma 14 mei
Grafiek: "De energiesector beschikt nog over voldoende potentieel"
 

De olieprijs wist tijdens de afgelopen week enorm goede zaken te doen. Als reactie op het besluit van Donald Trump om het nucleaire akkoord met Iran te verbreken, steeg een vat ruwe olie naar boven de 70 dollar. Zelfs als de olieprijs niet verder in waarde zal gaan stijgen, beschikt de energiesector nog over voldoende potentieel.

De beslissing van Donald Trump om de banden met Iran op te zeggen, kwam niet als een complete verrassing. Al wekenlang zinspeelde Trump op een verbreking van het nucleaire akkoord. Ook de Europese leiders, Macron en Merkel, konden Trump niet op een andere gedachte brengen. Ondanks het feit dat de markt dit besluit al grotendeels had ingeprijsd, wist de uiteindelijke beslissing nog wel een impuls te geven aan de olieprijs.

 
vr 11 mei
Venezolaanse olieschok belangrijker dan die in Iran
 

Er is de voorbije dagen vooral gesproken over de impact van Amerikaanse sancties tegenover Iran op de internationale oliemarkt, maar volgens Spencer Jakab, columnist bij de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, zou er eerder naar Zuid-Amerika moeten worden gekeken. Volgens Jakab is er immers een aanzienlijke kans dat de oliesector in Venezuela helemaal zal instorten.

De columnist wijst er immers op dat Venezolaanse olieproductie door twee belangrijke problemen wordt bedreigd. Indien die bedreigingen zich daadwerkelijk doorzetten, moet volgens Jakab met een even zware impact rekening worden gehouden als door een vernieuwing van de sancties tegenover Iran.

 
do 10 mei
Hoe oliemachten van de wereld de deal met Iran zullen aangrijpen
 

Ondanks de duidelijke signalen die president Trump de afgelopen maand heeft afgegeven is zijn besluit om de nucleaire deal met Iran te verlaten nog steeds in staat de markt te shockeren. Het lijkt erop dat de markt, en de meeste Europese politici, niet geloofden dat Washington de stap zou zetten om eenzijdig de deal te verlaten. Ondanks intensieve Europese pogingen om Washington te overtuigen in de Iran-deal te blijven en opnieuw met Iran te onderhandelen, heeft de Amerikaanse president de wereld een duidelijke boodschap voorgelegd: de president zal zijn eerdere beloften met betrekking tot Iran nakomen.

 
do 10 mei
Merkel: "Europa kan niet langer vertrouwen op bescherming door Verenigde Staten"
 

Europa kan er niet meer op vertrouwen dat ze door de Verenigde Staten beschermd zal worden en daarom moet Europa het heft in eigen hand nemen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag tijdens een bijeenkomst in de Duitse stad Aken, waar ze haar Franse collega Emmanuel Macron feliciteerde met het binnenhalen van de Charlemagne prijs.

 
wo 9 mei
'Saoedi-Arabië kan met extra productie gebrek aan Iraanse olie opvangen'
 

Saoedi-Arabië kan meer olie produceren en daarmee de gevolgen van sancties tegen Iran opvangen. Het land gaat dat echter niet alleen doen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde dinsdag aan dat zijn land de nucleaire deal met Iran opzegt en weer economische sancties tegen het land instelt.

 
wo 9 mei
Poetin: "De hele wereld ziet dat monopolie van de dollar onbetrouwbaar is"
 

Het monopolie van de dollar als wereldreservemunt voor veel landen een gevaar, zo concludeerde de Russische president Poetin. Ook sprak hij zijn voornemen uit om de economische soevereiniteit van Rusland versterken, zodat het land minder afhankelijk wordt van de dollar. In zijn eerste optreden na zijn inauguratie zei Poetin dat Rusland in het verleden naïef is geweest door te denken dat andere landen zich aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie zouden houden, terwijl die regels steeds vaker geschonden worden om bepaalde landen onder druk te kunnen zetten.

 
di 8 mei
WTO roept op om handelsspanningen via diplomatie op te lossen
 

Leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) maken zich zorgen over de oplopende handelsspanningen en het groeiende protectionisme wereldwijd. In een gezamenlijke verklaring roepen 41 leden overheden over de hele wereld op om eventuele geschillen via diplomatie de wereld uit te helpen.

 
di 8 mei
Israël mobiliseert leger en opent schuilkelders
 

Israël heeft haar troepen in een hogere staat van paraatheid gesteld nadat er ‘ongebruikelijke militaire bewegingen’ van het Iraanse leger in Syrië werden waargenomen. Ook zijn schuilkelders in het door Israël bezette gedeelte van de Golanhoogten opengesteld voor een mogelijke evacuatie. Deze waarschuwing kwam vlak voordat president Trump de nucleaire deal met Iran eenzijdig verbrak. Ook heeft de Amerikaanse ambassade in Israël een negatief reisadvies voor de Golanhoogten uitgebracht.

 
di 8 mei
Trump verbreekt nucleaire deal met Iran
 

De Verenigde Staten trekken zich terug uit de deal over het nucleaire programma van Iran, zo maakte de Amerikaanse president Trump dinsdag bekend. Hij verdenkt Iran van het sponsoren van terrorisme en verwacht dat het land onder de huidige afspraken toch kernwapens zal ontwikkelen, wat volgens hem een nieuwe wapenwedloop in het Midden-Oosten zal veroorzaken.

 
ma 7 mei
Duitsland en Frankrijk houden vast aan Iran deal
 

Duitsland en Frankrijk hebben vandaag nogmaals bevestigd dat ze de internationale afspraken met Iran zullen blijven respecteren, ook wanneer de Verenigde Staten besluit om zich eenzijdig terug te trekken. President Trump wil de afspraken die door zijn voorganger Obama gemaakt werden openbreken en liet weten dat hij daar dinsdagmiddag een besluit over zal nemen.

 
ma 7 mei
'VS krijgt zelf hardste klappen van protectionisme'
 

De toename van protectionisme in de internationale handel ondermijnt de wereldeconomie. De Verenigde Staten krijgen daarbij de hardste klappen te verwerken, zegt de Europese Centrale Bank (ECB).

 
vr 4 mei
‘Gebrek aan economische kennis bij Nederlandse politici zorgelijk’
 

Politicoloog Sander Boon (1971) poneert vanuit zijn decennialange ervaring dat de kennis van economie in de Nederlandse politiek sterk te wensen overlaat. Tijdens een interview dat u hieronder kunt volgen, doet hij heel wat opmerkelijke en intelligente uitspraken.

 
vr 4 mei
VS wil handelsoverschot met China halveren
 

De Amerikaanse regering wil dat China zijn handelsoverschot met de Verenigde Staten aanzienlijk terugdringt. 

Nu nog worden vanuit China veel meer producten naar de VS verscheept dan andersom. Het verschil is momenteel nog 375 miljard dollar. Dat gat moet in 2020 met minstens 200 miljard dollar zijn verkleind.

 
wo 2 mei
Juncker: "Geen Europese veiligheidsagenda zonder Rusland"
 

Europa moet het contact met Rusland herstellen en er moet een einde komen aan de retoriek die past bij een Koude Oorlog. Dat zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in een interview met de Volkskrant. Ook is er volgens hem is er geen veiligheidsagenda voor Europa denkbaar zonder Rusland daarin te betrekken.

 
wo 2 mei
Iran moet $6 miljard betalen aan slachtoffers 9/11
 

Een rechtbank in New York heeft bepaald dat Iran verantwoordelijkheid draagt voor de terreuraanslagen van 11 september 2001 en dat het land daarom voor miljarden dollars aan schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden. Volgens rechter Judge George B. Daniels is de Islamitische Republiek van Iran, de Iraanse Revolutionaire Garde en de centrale bank van het land aansprakelijk voor de dood van 1.008 mensen die door de aanslagen om het leven kwamen.

 
wo 2 mei
Israël: Iran liegt over kernwapens en kernprogramma
 

De Israëlische premier Netanyahu verklaart bewijs te hebben dat Iran liegt over kerwapens en het kernprogramma. Op een ‘geheime locatie’ zouden honderdduizend dossiers met blauwdrukken, foto’s, video’s en presentaties verstopt zijn. Het zogenaamde archief zou bewijzen dat Iran zich helemaal niet hield aan zijn beloften in 2015 geen nucleaire wapens te ontwikkelen. De olieprijs stijgt fors.

 
ma 30 apr
EU probeert uit alle macht handelsoorlog te voorkomen
 

De EU zet zich schrap voor een handelsoorlog met de Verenigde Staten. Een tijdelijke uitzondering op de in maart ingestelde Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium loopt op 1 mei af. 

 
ma 30 apr
Ontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea kan resulteren in een nieuwe crash
 

De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar voor het eerste in 10 jaar tijd weer ontmoet. Afgelopen vrijdag spraken de leiders Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in met elkaar. Naast de vriendelijke woorden die de leiders over elkaar uitspraken, moeten beleggers niet al te enthousiast zijn. Het kan namelijk resulteren in een complete ramp voor de financiële markten.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs