Passagiersvliegtuigen uit China zijn vanaf 16 juni niet langer welkom in de Verenigde Staten (VS), maakt het Amerikaanse ministerie van Transport woensdag bekend. In de afgelopen maanden liepen de spanningen tussen Peking en Washington door de coronacrisis weer op.
De Europese centrale bank heeft zichzelf in de problemen gewerkt door staatsobligaties te gebruiken als onderpand voor het Europese financiële systeem. Dat zegt Sander Boon in een interview bij Café Weltschmerz. De ECB volgde het voorbeeld van de Verenigde Staten, waar staatsobligaties ook de rol van goud hebben overgenomen als veilig onderpand. Daardoor is een steeds kwetsbaarder financieel systeem opgebouwd, dat alleen kan functioneren zo lang de waarde van staatsleningen gegarandeerd wordt.
De gesprekken tussen oliekartel OPEC en Rusland zijn volgens ingewijden in een impasse geraakt door de weigering van Irak om de eigen olieproductie sneller te beperken, meldt persbureau Bloomberg donderdag.
De relatie tussen de Chinezen en Washington kan nog moeilijker als president Trump beslist China te straffen voor de Hongkong-kwestie. China is namelijk van plan om de autonomie van Hongkong in te perken. Dat wordt echter niet geaccepteerd door de Verenigde Staten van Amerika. Daarenboven zouden verschillende mensenrechten geschonden worden en ook dit kan tegen China gebruikt worden. Dit komt uiteraard behoorlijk ongelegen gezien de situatie.
Terwijl Amerika wil dat China in het gareel van de wereldeconomie loopt, wil China dat Hong Kong in het gareel van Peking loopt. Met de komst van Trump is de houding van de Verenigde Staten ten opzichte van China veranderd, wat heeft geleid tot een handelsconflict. Momenteel overschaduwd door de coronacrisis, maar is niet weg.
De Nord Stream 2 pijpleiding krijgt geen uitzondering op de Europese richtlijnen voor de energiemarkt. Dat heeft de Duitse netbeheerder onlangs besloten. Dit betekent dat er ook voor deze nieuwe pijpleiding een strikte scheiding moet komen tussen eigenaar en exploitant. Het is een tegenvaller voor Gazprom en de vijf Europese energiebedrijven achter dit project. Door dit besluit zal het langer duren voordat men de pijpleiding kan exploiteren.
De pandemie zal er hoogstwaarschijnlijk voor gaan zorgen dat de beloofde aankopen van Amerikaanse goederen door China niet zullen overeenkomen met hetgeen is afgesproken tijdens het ondertekenen van de handelsovereenkomst. Wat betekent dit precies? Dat de Amerikanen moeilijk kunnen gaan doen en bijvoorbeeld de ‘deal’ opblazen.
De pandemie fungeert als olie op het vuur inzake de escalatie tussen de Verenigde Staten en China. De twee grootste economieën ter wereld zitten al een tijdje verwikkeld in een strijd maar de pandemie kan er voor gaan zorgen dat China aan het langste eind trekt. De geopolitieke spanningen zullen alleen maar gaan toenemen en dat kan gaan wegen op de beurzen.
Het Russische schip dat het laatste stuk van de gaspijpleiding door de Oostzee moet aanleggen is op de plek van bestemming aangekomen. Drie maanden was de Akademik Cherskiy onderweg om vanuit de Stille Oceaan naar Europa te varen. Nu het schip op de plek van bestemming is kan Rusland beginnen aan de laatste 147 kilometer van de Nord Stream 2.
Men beweert dat we de piek van COVID-19 hebben bereikt en dat het aantal besmettingen zal blijven dalen. Toch nemen de zorgen bij beleggers en investeerders niet af, de politieke relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China omtrent het virus wordt nu de grootste zorg op de markten. President Trump beschuldigt Peking ervan het virus verspreid te hebben.
De Amerikaanse president Donald Trump dwong Saudi-Arabië met chantage tot een lagere olieproductie. Dat stellen ingewijden aan persbureau Reuters. Trump zou in een gesprek met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman gedreigd hebben dat Amerikaanse troepen het land zouden verlaten. Om dat te voorkomen, kreeg Saudi-Arabië de opdracht om oliekartel OPEC te overtuigen minder olie op te pompen.
Saoedi-Arabië en andere leden van oliekartel OPEC overwegen naar verluidt hun olieproductie verder te verlagen, meldt The Wall Street Journal (WSJ) dinsdag. De olieproducenten zouden reageren op de enorme prijsval van vaten olie uit de VS.
Olieproducerende landen sloten afgelopen maandag definitief een historisch akkoord om de olieproductie te beperken. Nog nooit spraken landen af om de productie zo fors te verlagen, maar analisten vrezen dat het effect zal uitblijven.
Noorwegen is bereid om haar olieproductie te beperken indien het plan van OPEC wordt uitgevoerd, meldt Reuters zaterdag.
De Noorse minister van Olie en Energie liet aan Reuters weten na te denken over de omvang van eventuele productiebeperkingen.
De energieministers van de twintig grootste economieën hebben geen verdere afspraken gemaakt over het beperken van de olieproductie. In de slotverklaring na afloop van een videoconferentie vrijdag staat alleen dat de landen bereid zijn maatregelen te treffen "om de stabiliteit van de energiemarkt te waarborgen".
Een definitief akkoord van olieproducerende landen om de olieproductie te verlagen hangt af van de deelname van Mexico. Dit verklaarde de minister van Energie van Saoedi-Arabië vrijdag.
Oliekartel OPEC en Rusland (samen OPEC+) zijn het donderdag eens geworden over een verlaging van de olieproductie. De dagelijkse productie wordt met tien tot elf miljoen vaten teruggebracht. Mogelijk geldt de maatregel tot 2022.
De olieprijs is donderdag aan het eind van de dag weer gedaald, na de hele dag ruim hoger te hebben gestaan. Reden voor de plotselinge daling zijn geruchten over een deal, de inhoud daarvan zou tegenvallen volgens investeerders. De beperking van de olieproductie zou niet omvangrijk genoeg zijn.
Door de coronacrisis is de vraag naar olie sterk teruggelopen. Daar komt een steekspel tussen Rusland en Saoedi-Arabië, die de productie juist hebben opgevoerd, bovenop. Het gevolg daarvan is dat de olieprijs is gekelderd. Is die lage olieprijs schadelijk voor duurzame energie?
De digitale bijeenkomst tussen Rusland en OPEC, het samenwerkingsverband tussen veertien olie-exporterende landen, is uitgesteld vanwege een oplopende ruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland, meldt Reuters zaterdagmiddag.
De topbijeenkomst tussen OPEC en Rusland zou op maandag 6 april plaatsvinden, maar wordt nu mogelijk naar woensdag 8 of donderdag 9 april verplaatst.
De Amerikaanse president Donald Trump is bereid importheffingen op ruwe olie of andere maatregelen in te voeren indien dat nodig is om de energiesector in zijn land te beschermen. Dat zei hij zaterdag op een persconferentie.
Het huidige optimisme van analisten en de media dat een einde komt aan het aanhoudende geruzie binnen de OPEC+ ruzie over de olieprijs is volkomen ongerechtvaardigd. De voortdurende volatiliteit van de oliemarkt, de strijd tussen toonaangevende producenten om marktaandeel, de logistieke onmogelijkheid om Amerikaanse productieverlagingen af te dwingen en de voortdurende vraaguitval als gevolg van COVID-19 zijn geen problemen die door een OPEC-bijeenkomst kunnen worden opgelost.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag gezegd dat hij overweegt "substantiële heffingen" op geïmporteerde olie in te voeren als de prijs van olie zo laag blijft.
De olieprijs stijgt wederom flink als reactie op de aankondiging van een videovergadering van OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Maandag overleggen de landen over het beperken van de eigen olieproductie.
De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat er alsnog een akkoord komt tussen Rusland en Saoedi-Arabië om de olieproductie te beperken. Dit moet ook de olieprijs flink stutten.
Rusland heeft een vliegtuig vol met hulpgoederen naar New York gestuurd. Het Antonov An-124 toestel met aan boord mondkapjes en medische apparatuur arriveerde woensdag op het John F. Kennedy vliegveld. Het vliegtuig vertrok dinsdag vanuit Moskou maakte tussenstops in Ierland en Canada om bij te tanken
Oliekartel OPEC is er dinsdag niet in geslaagd om een datum vast te stellen voor noodonderhandelingen, die een einde kunnen maken aan de prijzenoorlog op de oliemarkt. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat onder meer Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Nigeria hebben gezegd dat ze geen behoefte hebben aan extra overleg.
De olieprijs is gekelderd en sommige soorten zijn in jaren niet zo goedkoop geweest. Zo dook de prijs van de oliesoort West Texas Intermediate voor het eerst sinds jaren onder de 20 dollar (ongeveer 18,28 euro) per vat. Brent, de andere belangrijke maatstaf, deed het niet veel beter.
Geld De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben maandag telefonisch contact gehad. Ze bespraken onder meer de olieprijs. Die is maandag opnieuw fors gedaald, tot het laagste niveau sinds 2002. De coronacrisis zorgt voor een veel lagere vraag naar het zwarte goud.
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin zetten hun hoogste energieambtenaren aan het werk om iets te doen aan de vrije val waarin de olieprijs is beland. Die vrije val wordt veroorzaakt door de sterk afgenomen vraag én ruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië over productiebeperkingen.
Geld De olieprijzen zijn maandag opnieuw fors gedaald. De prijs voor een vat van de Europese soort Brent kwam uit op het laagste niveau sinds 2002. De coronacrisis zorgt voor een veel lagere vraag naar het zwarte goud. De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om maandag met zijn Russische collega Vladimir Poetin te bellen.
De olieprijs is afgelopen week voor de vijfde week op rij gedaald. Hiermee zakte de prijs van een vat olie naar het laagste punt sinds 2003. De grondstofprijs daalt, door een combinatie van terugvallende vraag door de uitbraak van het coronavirus en een stijging van de productie.
In bijna dertig jaar tijd is de olieprijs niet zo hard gedaald als maandagochtend. Werd er vrijdag nog bijna 45 dollar (bijna 40 euro) betaald voor een vat Brentolie, maandagochtend ging het om 31 dollar. Een daling van ruim 30 procent.
De olieprijs ging vrijdag hard onderuit, nadat Rusland de geplande productieverlaging van de OPEC afwees. Op donderdag kwamen olieproducerende landen bijeen om de aanhoudende daling van de olieprijs te stoppen. Het voorstel was een gecoördineerde productieverlaging van 1,5 miljoen vaten per dag, op voorwaarde dat Rusland dat zou steunen. Maar dat gebeurde niet, waardoor de olieprijs met 9% onderuit ging.
Bedankt voor je aanmelding.
Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.
Goudportal.nl
Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.
Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.
Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].
Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.
Goudportal.nl