EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
(Geo-) politiek
wo 13 nov
Rusland en China zoeken toenadering tot elkaar
 

Europa is nog altijd de belangrijkste handelspartner van Rusland, maar de laatste jaren richten de Russen hun blik meer naar het oosten. Daardoor pakt China een steeds groter marktaandeel van de EU af. Sinds 2002 groeide het marktaandeel van China in de totale import van Rusland van 3% naar 21%. Ter vergelijking, in dezelfde periode zakte die van de EU van 53% naar 40%.

 
wo 13 nov
Trump spaart de Europese auto-industrie. Dit is waarom…
 

De Amerikaanse president Trump maakt zijn dreiging om de invoer van Europese auto’s in de VS met 25% te gaan belasten niet hard. De bestaande invoerheffing van 2,5% blijft gewoon gehandhaafd.

 
wo 13 nov
Witte Huis gaat bouw van de muur 24/7 livestreamen
 

Het Witte Huis gaat ‘wall cams’ installeren in het grensgebied met Mexico om de bouw van de door president Trump beloofde muur te ‘livestreamen’. Dat schrijft de Washington Post. Op die manier wil de regering Trump de publieke steun voor het project aanzwengelen.

 
di 12 nov
China investeert miljoenen in Griekse haven
 

China gaat €600 miljoen investeren in de haven van Piraeus. Dat is de uitkomst van een staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Griekenland. Het Chinese transportbedrijf COSCO Shipping wil de Griekse haven ontwikkelen tot belangrijk knooppunt voor handel tussen Azië en Europa. Ook stelt de Europese Investeringsbank een lening van €140 miljoen beschikbaar om de Griekse haven verder te ontwikkelen.

 
zo 10 nov
Apple snel weg uit Rusland?
 

Het Russische parlement heeft een eerste ontwerp van een wet goedgekeurd die producenten van elektronica (van smartphones tot Smart TV) wil verplichten Russische apps te pre-installeren op hun apparaten. Met de wet lijken de Russen vooral Apple te willen treffen. De iPhonemaker pre-installeert namelijk nooit vreemde apps op zijn apparaten. Apple had eerder al gezegd mogelijk Rusland te zullen verlaten als de wet definitief werd goedgekeurd.

 
vr 8 nov
Macron verklaart NAVO hersendood
 

De Franse president Emmanuel Macron verklaart de NAVO hersendood, omdat er geen effectieve coördinatie meer is binnen de militaire alliantie. Er is een strategisch en politiek probleem ontstaan, waardoor het beleid niet effectief en eenduidig meer is. Zo zien de VS het verbond meer als een commercieel project, terwijl Turkije eigenhandig een operatie in Syrië is gestart.

 
vr 8 nov
Trump heeft nog niet ingestemd met terugschroeven heffingen
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft naar eigen zeggen nog geen toestemming gegeven om de heffingen op Chinese producten gedeeltelijk terug te schroeven. Dat heeft hij gezegd tegen journalisten in het Witte Huis. Volgens Trump wil Peking opgelegde tarieven wel gedeeltelijk terugdraaien.

 
do 7 nov
Einde aan het handelsconflict? No way
 

Het Chinese ministerie van Handel zegt nou wel dat er beperking van de importtarieven zit aan te komen, maar ik zie geen enkele reden waarom Trump zou bewegen. Trump weet dat de Chinese economie in de problemen is, dat de Chinese pijngrens nog niet bereikt is en dat Beijing concessies gaat doen. Tussen droom en realiteit zit heel veel. In China's geval Donald Trump.

 
do 7 nov
Waarom is Nord Stream 2 zo belangrijk voor Europa?
 

Nord Stream 2 is belangrijk voor de Europese energievoorziening, omdat we nog grotendeels afhankelijk zijn van aardgas. Afnemende binnenlandse productie en toenemende vraag betekent dat Europa nieuwe aanvoerroutes nodig heeft. Dat zeiden verschillende experts uit de energiesector begin oktober tijdens de Russian Energy Week.

 
wo 6 nov
Wat hebben komst euro en val Sovjet-Unie met elkaar te maken?
 

Dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Die gebeurtenis kan niet los worden gezien van het leiderschap van Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie. Minder bekend is dat Gorbatsjov met zijn ‘perestrojka’ de linkse politiek in heel Europa wilde steunen. De gevolgen zijn tot op de dag van vandaag voelbaar.

 
wo 6 nov
‘Phase one deal zal niet zorgen voor heropleving’
 

De zogenoemde ‘phase one deal’ die de Amerikanen en Chinezen vermoedelijk gaan ondertekenen deze maand, gaat helaas niet veel oplossen. Dat vreest voormalig minister van Financiën Larry Summers. De uitdagingen zullen veel meer nodig hebben dan een ‘phase one deal’. De problemen zitten volgens Summers veel dieper en vergen veel meer inspanningen.

Beleggers zien het graag gebeuren, de Verenigde Staten van Amerika en China gaan vermoedelijk deze maand nog de ‘phase one deal’ ondertekenen. Donald Trump zou op zoek zijn naar een gepaste locatie om samen te komen en de overeenkomst te bekrachtigen.

 
di 5 nov
Azië, geruststellend slecht
 

Nee, er komt echt geen deal tussen de Verenigde Staten en China, zegt Kees de Kort. Trump weet dat zijn economische groei afzwakt, in China worden de problemen per dag groter, zegt Kees de Kort. 'En daar komt nog bij: in het Amerikaanse Congres krijgt Trump steeds meer steun van de Democraten, vooral als het gaat om kwesties als discriminatie en mensenrechten in China.' Niet alleen Hong Kong, maar ook India zijn zorgenkindjes.

 
di 5 nov
Kan Zuckerberg Trump pijn doen?
 

Republikeinse politici maken zich zorgen over een nieuwe dreiging die de kansen op herverkiezing van president Trump kan dwarsbomen. Wat als Facebook – net als Twitter – straks politieke advertenties op zijn platform gaat verbieden of beperken?

 
ma 4 nov
Groot Aziatisch handelsakkoord in de maak
 

Er is iets op til in Azië, volgens Thailand is er een groot handelsakkoord in de maak waarbij veel Zuidoost Aziatische landen bij betrokken zijn. Om u een idee te geven, het akkoord zou één derde van het wereldwijde bbp in beslag nemen. Men verwacht dat de leden van de ASEAN ergens in 2020 een akkoord zullen bereiken voor een mega Asia Pacific trade pact.

 
zo 3 nov
Turkije kiest Russische gevechtsvliegtuigen
 

Turkije en Rusland hebben bijna een overeenkomst bereikt over de levering van 36 Russische gevechtsvliegtuigen. Het gaat om straaljagers van het type Sukhoi Su-35, relatief nieuwe toestellen die vijf jaar geleden werden gelanceerd. Deze deal is opmerkelijk, omdat Turkije niet zo lang geleden nog Amerikaanse vliegtuigen op haar verlanglijstje had staan.

 
vr 1 nov
Breken er zware tijden aan voor de Amerikaanse productiesector?
 

Vanmiddag wordt het groeicijfer over de Amerikaanse productiesector gepubliceerd. De verwachting is dat dit PMI-cijfer zal verbeteren ten opzichte van de vorige maand. Ondanks dat wordt er nog steeds gerekend op een stand onder de 50-lijn. En zolang dit cijfer onder de 50-lijn blijft noteren, zal er sprake zijn van een krimp.

De handelsoorlog tussen de VS en China heeft er voor weten te zorgen dat de wereldwijde productiesector het lastig heeft. Door de opgelegde importheffingen is de wereldhandel immers in verval geraakt. En dit heeft uiteraard negatieve gevolgen voor de productiesector. Ook de Amerikaanse productiesector heeft het al enkele maanden lastig. En die situatie kan de komende maanden nog verder gaan verslechteren.

 
do 31 okt
Syrië: Een bestandsopname en een prognose
 

Oktober was een maand met grote geopolitieke aardverschuiving in het noordoosten van Syrië. Dat is tenminste het beeld dat uit het nieuws van de afgelopen weken naar voren komt. Toch valt daar nog wel het nodige op af te dingen. Voordat we op deze indruk wat nuances aanbrengen is het noodzakelijk de gebeurtenissen van begin deze maand op hoofdlijnen door te nemen.

 
wo 30 okt
Denemarken geeft vergunning voor Nord Stream 2
 

Denemarken heeft goedkeuring gegeven voor de aanleg van de Nord Stream 2. Daarmee is het laatste obstakel voor deze nieuwe pijpleiding van Rusland naar Duitsland weggenomen. Deze pijpleiding zou eind dit jaar al in gebruik worden genomen, maar door het uitblijven van de benodigde vergunningen in Denemarken liep het project vertraging op.

 
wo 30 okt
Voor Iran moet olieprijs meer dan verdrievoudigen
 

Om volgend jaar een begroting in evenwicht te kunnen voorleggen, zou Iran zijn olie aan 194,6 dollar per vat moeten kunnen verkopen. Dat zegt een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Iran is vooral door Amerikaanse sancties economisch zwaar geraakt. De Iraanse export is teruggevallen tot 60,3 miljard dollar, tegenover 103,2 miljard dollar vorig jaar.

 
di 29 okt
Russische Power of Siberia pijpleiding gereed
 

Gazprom is klaar om de Power of Siberia in gebruik te nemen, een nieuwe pijpleiding waarmee Rusland gas naar China kan exporteren. Met een lengte van ongeveer 3.000 kilometer is dit de langste pijpleiding in het oosten van Rusland. Via deze nieuwe route kan Rusland aardgas van verschillende velden in Irkoetsk en Jakoetië naar China transporteren. Deze nieuwe route wordt eind dit jaar in gebruik genomen.

 
ma 28 okt
Trump rekent op snel akkoord met China
 

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht snel zijn handtekening onder een gedeeltelijke handelsovereenkomst met China te zetten. Volgens Trump liggen de onderhandelingen voor op schema.

 
ma 28 okt
Chinees geld moet Nigeria nieuwe haven bezorgen
 

Het Singaporese bedrijf Toleram wil in de Nigeriaanse stad Lagos een nieuwe haven bouwen. De onderneming, die zich vooral heeft toegespitst op de handel in noedels, zou voor het nieuwe project Lekki Port steun krijgen van Chinese partners. Bedoeling is dat de nieuwe site de grootste haven van West-Afrika zou worden.

 
zo 27 okt
ECB en Chinese centrale bank verlengen valutaswap
 

De Europese en Chinese centrale bank hebben hun valutaswap met nog eens drie jaar verlengd. Dat maakte de ECB eerder deze week bekend. Deze valutaswap bestaat sinds 2013 en is bedoeld als vangnet voor banken in de eurozone en China. In tijden van crisis kunnen de centrale banken elkaars valuta beschikbaar stellen, zodat banken hun verplichtingen in euro’s en yuan kunnen nakomen.

 
za 26 okt
VS en China dicht bij overeenkomst over 'eerste fase' van handelsakkoord
 

De Verenigde Staten en China naderen een akkoord over "de eerste fase" van een handelsakkoord, meldden beide partijen vrijdag. Amerikaanse aandelenbeurzen sloten de week hierdoor hoger af en naderden vrijdag het hoogste niveau ooit.

 
wo 23 okt
Poetin heeft Midden-Oosten cadeau gekregen
 

5 dagen nadat de VS Syrië hebben verlaten, werpt de Russische president Poetin zich op als de nieuwe beslissingsnemer in de regio. Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan kwamen dinsdag tot een overeenkomst over de toekomstige machtsverhoudingen in Syrië.

 
wo 23 okt
Poetin wil handel met Afrika komende vijf jaar verdubbelen
 

De Russische president Vladimir Poetin wil de handel van Rusland met Afrika de komende vijf jaar verdubbelen, van 20 miljard Amerikaanse dollar (18 miljard euro) in 2018 naar zo’n 40 miljard (of 36 miljard euro) in 2024. Dat zei hij woensdag op de eerste Russisch-Afrikaanse top in Sotsji.

 
ma 21 okt
Importheffingen VS gaan in, Europa dreigt met tegenmaatregelen
 

Als reactie op het verhoogde importtarief dat de Verenigde Staten vanaf vrijdag op vijftig Europese producten gaat Europa "mettertijd" extra heffingen opleggen aan Amerikaanse producten. Dat zegt Eurocommissaris Caecilia Malmström.

 
ma 21 okt
VS legt extra heffingen op. EU: “Geen andere keuze dan tegenmaatregelen te treffen”
 

De 7,5 miljard dollar aan extra douaneheffingen die de Verenigde Staten vanaf vandaag opleggen op Europese producten, “geven ons geen andere keuze dan tegenmaatregelen te treffen”. Dat zegt Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström.

 
ma 21 okt
China wil 2,4 miljard dollar aan sancties vanwege windmolentarieven VS
 

China wil dat er 2,4 miljard dollar (ruim 2,1 miljard euro) aan sancties wordt ingesteld voor de handelstarieven die de Verenigde Staten al sinds het presidentschap van Barack Obama berekenen over onder meer zonnepanelen en windmolens. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) oordeelde eerder al dat deze tarieven onterecht zijn.

 
do 17 okt
EU over Turkije: “We kunnen weinig doen”; maar is dat wel zo?
 

De EU staat in het Turks-Koerdisch conflict voor de zoveelste maal aan de zijlijn. “Wij kunnen weinig doen”, is wat we vaakst van onze politici te horen krijgen. Een Nederlands voorstel, om het geld dat kandidaat-EU-lidstaat Turkije nu al van Brussel krijgt in te trekken, haalde het niet. Dat het uiteindelijk nog tot een wapenembargo kwam, vonden sommige regeringsleiders al een hele prestatie.

 
wo 16 okt
Rusland en Saoedi-Arabië sluiten miljardendeals
 

De Russische president Poetin bracht deze week voor het eerst in twaalf jaar een staatsbezoek aan Saoedi-Arabië. Tijdens deze bijeenkomst spraken de regeringsleiders van beide landen over meer samenwerking op de energiemarkt, onder andere via de OPEC+. Ook maakte het investeringsfonds van Saoedi-Arabië bekend dat ze nog eens $2 miljard zal investeren in de Russische economie.

 
di 15 okt
Erdogan houdt 50 Amerikaanse kernwapens “gegijzeld”
 

Door de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, laat de Amerikaanse president Trump de Islamitische Staat toe zich te herorganiseren en en doet hij een cadeau aan Bashar Al-Assad, Rusland en Iran. Zelden is een beslissing van Trump zo snel en door beide Amerikaans politieke families massaal veroordeeld. Vanaf nu wordt het moeilijk om de naam Trump van de politieke en historische gevolgen in de regio te scheiden...

 
di 15 okt
Trump dreigt economie van Turkije te 'vernietigen' vanwege inval Syrië
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op maandag de staaltarieven voor Turkije verhoogd naar 50 procent. Ook dreigde hij met meer sancties vanwege de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. "Ik ben bereid om hun economie te vernietigen als zij verdergaan op dit gevaarlijke pad."

 
ma 14 okt
Trump houdt poot stijf en wint op alle fronten
 

Een echte handelsdeal met de Verenigde Staten komt er pas als de Chinezen de pijngrens in hun economie bereiken. Maar blijkbaar is het nog niet zo ver: concessies worden nog niet gedaan en ook Trump houdt zijn poot stijf, zegt Kees de Kort. 'Dat kán Trump ook doen, want hij wint aan alle, alle, alle kanten.'

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs