EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
44
kliks
Bron: businessinsider.com
30
kliks
Bron: Geotrendlines.nl
27
kliks
Bron: Geotrendlines.nl
24
kliks
20
kliks
 
(Geo-) politiek
wo 22 mei
'VS overweegt meer Chinese techbedrijven op zwarte lijst te zetten'
 

Na de sancties voor het Chinese techbedrijf Huawei, zou de Amerikaanse regering soortgelijke maatregelen overwegen tegen het Chinese videosurveillancebedrijf Hikvision en een aantal andere Chinese techbedrijven.

Als Hikvision op een zwarte lijst zou worden gezet, zou het moeilijker worden voor het bedrijf om Amerikaanse technologie te kopen en moeten Amerikaanse bedrijven eerst goedkeuring van de overheid krijgen voordat zij onderdelen leveren aan het bedrijf, schrijft onder meer de New York Times.

 
wo 22 mei
VS dreigt met sancties tegen Nord Stream 2
 

De Verenigde Staten werken aan sancties tegen bedrijven die aan de Nord Stream 2 bouwen. Dat zei de Amerikaanse minister van Energie Rick Perry tijdens een bezoek aan Oekraïne, waar hij de inauguratie van de nieuw gekozen president Volodymyr Zelenskiy bijwoonde. Wat de sancties precies inhouden is nog niet bekend.

 
di 21 mei
Turkije wil samen met Rusland nieuw S-500 raketsysteem bouwen
 

De Turkse president Erdogan wil de militaire samenwerking met Rusland verder versterken. Na de aanschaf van S-400 luchtafweersystemen wil hij ook gezamenlijk nieuwe S-500 raketsystemen bouwen. Dat zei de president zaterdagavond tijdens een vraag en antwoord sessie op een universiteit in Istanboel.

 
di 21 mei
VS komt 'binnenkort' met sancties om Europees-Russische gasleiding
 

De Verenigde Staten komen 'in de niet al te verre toekomst' met sancties op bedrijven die betrokken zijn bij het aanleggen van Nord Stream 2, een gasleiding van Rusland naar Duitsland. Dat kondigt de Amerikaanse energieminister Rick Perry dinsdag aan.

"De weerstand tegen Nord Stream 2 is nog zeer aanwezig in de Verenigde Staten", aldus Perry tijdens een bezoek aan Oekraïne.

 
ma 20 mei
Rusland en Venezuela overwegen de dollar te vervangen door roebels en petro’s
 

Aldus Jorge Valero, de Venezolaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Beide landen zoeken een makkelijkere en meer effectieve manier om onderling betalingen af te handelen, voegde hij er nog aan toe. De sancties vanwege de VS nopen Venezuela, dat nog steeds lijdt onder hyperinflatie, zich tot cryptomunten te wenden. En Rusland heeft ook nog een appeltje te schillen met de Verenigde Staten. Om dezelfde reden want ook dit land wordt gesanctioneerd.

 
ma 20 mei
China spreekt steun uit voor Iran
 

China heeft afgelopen vrijdag haar steun uitgesproken voor Iran door de Amerikaanse sancties tegen het land te veroordelen. De Chinese diplomaat Wang Yi ontmoette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in Beijing en vertelde hem dat China de positie van Iran ondersteunt. Ook benadrukte hij het belang van goede contacten tussen beide landen, nu de situatie dreigt te escaleren.

 
za 18 mei
VS stoppen met heffingen op staal en aluminium uit Canada
 

De Verenigde Staten stoppen met de heffingen op geïmporteerd staal en aluminium uit Canada. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de VS en Canada.

De stap gaat uiterlijk binnen 48 uur in. Ook zou Washington de importheffingen op staal en aluminium uit Mexico willen schrappen.

 
vr 17 mei
Trump verbiedt Amerikaanse bedrijven te werken met Huawei
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een volgende stap gezet in zijn telecom-oorlog met de Chinese smartphonemaker Huawei. Een nieuw decreet moet ervoor zorgen dat telefoons van buitenlandse makelij quasi-geband kunnen worden. Die zouden een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

 
vr 17 mei
Turkije wil levering S-400 raketsysteem niet uitstellen
 

Turkije is niet van plan de levering van het Russische S-400 luchtafweersysteem uit te stellen. Daarmee geeft het land geen gehoor aan het verzoek van de Verenigde Staten om te wachten met de plaatsing van het luchtafweersysteem. De Russische diplomaat Yury Ushakov zei daar tegenover persbureau TASS het volgende over.

 
do 16 mei
'Trump stelt nieuwe heffingen op Europese auto's uit'
 

De Verenigde Staten stellen hogere tarieven voor de invoer van auto's en auto-onderdelen uit de Europese Unie en Japan met maximaal zes maanden uit. Dat schrijft persbureau Bloomberg woensdag op basis van bronnen.

 
wo 15 mei
Een andere blik op Rusland: Marie-Thérèse ter Haar en Eric van de Beek
 

Wat is er met Rusland gebeurd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie? En hoe komt het dat de relatie tussen het Westen en Rusland de laatste jaren zo moeizaam verloopt? Journalist Eric van de Beek sprak voor Café Weltschmerz met Marie-Thérèse ter Haar van de Rusland & Oost-Europa Academie. Volgens Marie-Thérèse ter Haar hebben veel Nederlanders door de politiek en de media een verkeerd beeld gekregen van Rusland.

 
wo 15 mei
Voormalig Goldman CEO noemt hogere importtarieven ‘not a bad idea’
 

De Verenigde Staten van Amerika doen er goed aan om de importtarieven op Chinese goederen te verhogen, dat beweert althans voormalig Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein. De Amerikanen ondervinden ongetwijfeld last van de handelsoorlog, maar op lange termijn zijn het toch de Chinezen die het meeste schade zullen oplopen. Blankfein noemt het een goed middel om te onderhandelen.

De spanningen tussen ’s werelds grootste economieën liepen vorige week op. Trump verhoogde de importtarieven van 10 naar 25 procent en China reageerde door evenzeer hun importtarieven te verhogen. De financiële markten zien het niet graag gebeuren, maar Lloyd Blankfein beweert dat het zo slecht nog niet is. Hij is van mening dat de USA uiteindelijk de winnaar zal zijn.

 
wo 15 mei
De handelsoorlog: Wat Trump doet is gevaarlijk, niet dom
 

De Amerikaanse econoom en academicus Tyler Cowen denkt dat de manier waarop Trump zijn land in het handelsoorlog positioneert een overwinning kan opleveren.

Dat is opmerkelijk, want Cowen is zeker geen fan van de Amerikaanse president. Hij is dan ook niet de eerste de beste. In 2011 noemde The Economist hem ‘een van de invloedrijkste economen’ van het eerste decennium van de 21e eeuw. Ook Foreign Policy Magazine rekende hem dat jaar bij de ‘top 100-denkers van de wereld’.

 
di 14 mei
Verenigde Staten gaat een extra $300 miljard aan Chinese goederen belasten
 

Het kantoor van de U.S. Trade Representative (USTR) heeft maandag een voorstel ingediend voor extra importtarieven op Chinese goederen. Het kantoor wil een extra 300 miljard dollar Chinese goederen gaan belasten.

President Trump stelde onlangs dat hij twijfelde om nog extra goederen te belasten, maar nu lijkt de knoop doorgehakt.

 
di 14 mei
China en VS blijven praten ondanks escalerend handelsconflict
 

China en de Verenigde Staten blijven in overleg, ondanks hun steeds verder uit de hand lopende handelsoorlog, meldt de Chinese overheid dinsdag.

De afgelopen weken is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten weer opgelaaid. Afgelopen vrijdag verhoogde de VS de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen van 10 procent naar 25 procent. Maandag sloegen de Chinezen terug met invoertarieven op 60 miljard aan Amerikaanse goederen.

 
ma 13 mei
Chinezen hebben zich ongelofelijk in Trump vergist
 

De Chinese handelsinstelling is: we onderhandelen een deal en in laatste instantie gaan we lopen mekkeren. Dat kón ook heel lang, omdat ze een geliefde handelspartner waren. Maar bij Trump pakt die strategie iets anders uit, zegt Kees de Kort. 'Die heeft de beuk erin gegooid. Ze hebben zich daar volkomen op verkeken en ik denk dat ze geen plan-B hebben.'

 
ma 13 mei
Analist J.P. Morgan: handelsconflicten worden het nieuwe normaal
 

De voorspelling van de analist van J.P. Morgan komt terwijl de Verenigde Staten en China in een hevig handelsconflict blijven. Vorige week verhoogde president Donald Trump de importtarieven op Chinese goederen. China dreigde op zijn beurt weer met wraak.

Sullivan gelooft dat we dergelijke conflicten vaker zullen zien. De Verenigde Staten was voorheen altijd de supermacht in de wereld. Maar nu komt een land als China op het toneel. Hierdoor vindt er een verschuiving van macht plaats op het wereldwijde toneel.

 
ma 13 mei
China 'zal niet zwichten voor Amerikaanse druk' in oplopend handelsconflict
 

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt niet te zullen zwichten voor de Amerikaanse druk in het opnieuw oplaaiende handelsconflict tussen de twee landen.

De handelsoorlog tussen de twee landen escaleerde vrijdag toen de Amerikanen invoertarieven verhoogde van 10 tot 25 procent op 200 miljard dollar aan Chinese goederen.

 
ma 13 mei
Trump: “Act now or face a far worse deal”
 

President Trump doet er nog een schepje bovenop. Vorige week liet hij de handelsoorlog escaleren door de importtarieven van bepaalde goederen te verhogen van 10 naar 25 procent. Zaterdag zette hij de Chinezen nog meer onder druk door hun de keuze te geven: nu actie ondernemen of een nog slechtere handelsrelatie tijdens zijn tweede ambtstermijn.

Donald Trump is op dreef, niet in de positieve zin. Want los van zijn tweet waarmee hij de handelsoorlog deed escaleren, doet hij er nog een schepje bovenop door te zeggen dat China een veel slechtere deal met de USA zal hebben als ze geen actie ondernemen en de handelsbalans tussen beide landen in evenwicht brengen. Die inspanning moet uiteraard van de Chinezen komen.

 
vr 10 mei
Groeimarkten valuta’s hebben het opnieuw moeilijk
 

De spanningen rondom de handelsoorlog zijn tijdens de afgelopen dagen weer flink opgelaaid. Vanaf vandaag zal China geconfronteerd worden met nog hogere Amerikaanse importtarieven. En volgens Trump hebben de Chinezen dit volledig aan zichzelf te danken. En tot nu toe zijn met name de groeilanden de verliezers van deze handelsoorlog.

Vandaag worden de Amerikaanse importtarieven op diverse Chinese producten verhoogd van 10 naar 25 procent. Volgens Trump heeft China afspraken geschonden uit de handelsgesprekken en als gevolg daarvan moeten ze volgens de president van de VS boeten. Ondanks de verhoging van de importtarieven, zal de Chinese vicepremier nog wel afreizen naar Washington voor verdere handelsbesprekingen. De vraag is alleen hoe effectief deze gesprekken zullen zijn.

 
vr 10 mei
Chinese officiële cijfers: 100% bullshit
 

Het handelsconflict: van dreiging naar praktijk, en dit is nog maar het begin. Want in de VS werd altijd gesproken van de tweetrapsraket die begon met de verhoging van de bestaande tarieven - en dat is nu gebeurd - gevolgd door het belasten van nog veel meer producten. De hamvraag: wat gaat China doen?

 
vr 10 mei
Trump verhoogt toch importtarieven, Aziatische markten reageren gemengd
 

Wat we niet voor mogelijk achtten enkele weken geleden, gebeurt dan toch. Amerikaans president Trump heeft de importheffingen op een deel van de goederen verhoogd van 10 naar 25 procent. Marktkenners waren overtuigd dat we een akkoord zouden krijgen, maar het tegenovergestelde gebeurde. De Aziatische markten reageren gemengd maar vreemd genoeg toch eerder positief.

Donald Trump had het eerder deze week al aangekondigd via Twitter, het verhogen van de importtarieven op een deel van de Chinese goederen van 10 naar 25 procent. De financiële markten reageerden angstig na zijn tweet maar de uiteindelijke reactie lijkt het toch mee te vallen.

 
vr 10 mei
Catch 22: VS en Iran zetten EU volledig klem
 

De Iraanse president Rohani kondigde eerder deze week aan dat zijn land opnieuw uranium gaat verrijken indien Europa er binnen de 60 dagen niet in slaagt de handel met Iran (voornamelijk olie en banken) te beschermen. Verrijkt uranium is nodig om kernbommen te ontwikkelen. De aankondiging werd onmiddellijk gevolgd door bijkomende sancties vanuit Washington. Naast olie wordt het nu ook onmogelijk om in staal en andere metalen met de Islamitische Republiek te handelen.

 
vr 10 mei
Peking zal 'hard terugslaan' na verhoogde importtarieven VS
 

De Chinese autoriteiten in Peking hebben aangekondigd hard te zullen terugslaan, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de importtarieven op sommige Chinese goederen vrijdag heeft verhoogd van 10 naar 25 procent .

De Chinese handelsminister zegt de maatregel van Trump "zeer te betreuren", maar gaat niet in op hoe het land hierop zal reageren.

 
do 9 mei
Amerikanen belemmeren de vrije handel
 

Wekenlang werd beleggers voorgehouden dat een handelsakkoord tussen de Amerikanen en de Chinezen dichtbij was. Vorige week liet het Witte Huis zelfs nog weten dat de handelsonderhandelingen voortvarend verliepen. Toch is tijdens de afgelopen dagen duidelijk geworden dat de Amerikanen weer lijnrecht tegenover de Chinezen staan.

Donald Trump heeft zich, sinds zijn aantreden als president van de VS, volledig gestort op de Amerikaanse handel. Volgens Trump maakten diverse landen zich schuldig aan het oneerlijk voeren van handel. Zo wees Trump meermaals met een beschuldigende vinger richting de Chinezen.

 
do 9 mei
Pompeo: “Rusland is agressief in Arctische Oceaan”
 

Rusland is agressief in de Arctische Oceaan en ook China moet goed in de gaten worden gehouden. Dat zei Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, eerder deze week tijdens een toespraak in Finland. Hij spreekt van een toenemende militaire aanwezigheid van Rusland in deze regio.

 
do 9 mei
Wie volgt Juncker en Tusk op? Geruchten rond Merkel en Rutte, maar ook de naam van Charles Michel valt
 

De Europese Unie kan, na vijf jaar oude grijze mannen met Jean-Claude Juncker en Donald Tusk, op zoek naar nieuw leiderschap na 26 mei. De Europese partijen sturen hun ‘spitzenkandidaten’ naar voor, maar het is lang niet zeker dat die straks de topjobs invullen. Want de EU-regeringsleiders staan niet te springen. Hier en daar circuleren dus anderen namen, onder ander die van Angela Merkel en Mark Rutte, maar ook zelfs premier Charles Michel.

 
do 9 mei
President Trump verhoogt druk op Iran met nieuwe sancties
 

Precies één jaar nadat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit de Iran-deal, op 8 mei 2018, legt de Amerikaanse president Donald Trump Iran nieuwe sancties op. De maatregelen zijn specifiek gericht op de aluminium-, staal-, ijzer- en kopersectoren van het land.

"De maatregelen van vandaag zijn gericht op de Iraanse omzet uit industriële metalen - zo'n 10 procent van de Iraanse export", schrijft de Amerikaanse president woensdag in een verklaring. Landen die Iraans metaal importeren, worden gewaarschuwd.

 
do 9 mei
Trump: China heeft afspraken in handelsgesprekken geschonden
 

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft China afspraken geschonden in de handelsgesprekken tussen de VS en het Aziatische land. "Dat kunnen ze niet doen, dus zullen ze moeten betalen", aldus Trump woensdag tijdens een bijeenkomst in Florida.

Afgelopen zondagavond meldde Trump onverwacht dat hij vrijdag hogere importheffingen gaat invoeren op Chinese producten. Maar de vraag was of dit een onderhandelingstactiek was of niet.

 
wo 8 mei
Degene die als eerste door de pijngrens gaat, die gaat concessies doen
 

China komt eind deze week toch naar de handelsbespreking met de VS. Macro-econoom Kees de Kort is niet verbaasd: 'Ik denk dat China zich realiseert dat ze hun hand overspeeld hebben'.

 
wo 8 mei
'China schrapt grote toezeggingen en brengt handelsdeal VS in gevaar'
 

De Chinese overheid heeft fundamentele aanpassingen aangebracht in de conceptversie van de handelsovereenkomst met de Verenigde Staten. De resultaten van maandenlange gesprekken zouden hiermee teniet gedaan worden, zeggen meerdere anonieme Amerikaanse bronnen woensdag tegen persbureau Reuters.

 
di 7 mei
Trumps dreigtweets naar China: Tactisch, maar niet zonder risico
 

Ondanks de Amerikaanse dreigementen komen China en de Verenigde Staten waarschijnlijk alsnog tot een handelsakkoord, denken economen. Maar het blijft wel afwachten hoe de Chinese overheid reageert op de tweets van Trump.

Trump tweette zondagavond dat hij vanaf vrijdag de importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese import wil verhogen van 10 procent naar 25 procent.

 
di 7 mei
Column: Politieke economie
 

De laatste maanden horen we steeds meer over Modern Monetary Theory (MMT) als middel om de economie te stimuleren. Het uitgangspunt van deze theorie is dat overheden een grotere rol krijgen in de sturing van de economie. In plaats van indirecte stimulering via centrale banken moeten overheden de economie rechtstreeks gaan stimuleren, bijvoorbeeld door overheidsuitgaven te verhogen of belastingen te verlagen. De achterliggende gedachte is dat overheden op deze manier de geldhoeveelheid beter kunnen sturen en verdelen dan centrale banken.

 
ma 6 mei
Goldman Sachs: dit is wat je kan verwachten van de handelsoorlog tussen de V.S. en China
 

De huidige ontwikkelingen in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China hebben een knelpunt bereikt. Dat stelt zakenbank Goldman Sachs. Volgens de bank is de kans op een succesvolle deal nog steeds aanzienlijk, maar lager als voorheen.

Onlangs twitterde president Trump over een verhoging van importtarieven. En volgens journalist Edward Lawrence heeft vicepremier Liu naar aanleiding van de tweet zijn trip naar Washington afgezegd.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs