EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
(Geo-) politiek
vr 18 jan
'China voert invoer vanuit VS stevig op om handelsoverschot af te bouwen'
 

China heeft aangeboden om zes jaar lang de import vanuit de Verenigde Staten stevig op te voeren. Dit zou de relatie tussen de twee landen meer in balans moeten brengen, schrijft persbureau Bloomberg vrijdag op basis van bronnen.

 
vr 18 jan
'VS overweegt invoertarieven op Chinese producten op te heffen'
 

De VS zou overwegen om de invoertarieven op Chinese producten op te heffen, zo laten anonieme bronnen weten aan The Wall Street Journal. De Amerikanen zouden zo de handelsgesprekken met China willen bevorderen. 

 
di 15 jan
'China adviseert staatsbedrijven niet naar de VS te reizen'
 

De Chinese regering heeft sommige staatsondernemingen geadviseerd niet naar de Verenigde Staten te reizen, meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van anonieme bronnen.

Als bestuurders een reis toch moeten maken, dienen ze extra voorzichtig te zijn met hun apparatuur. Dit is naar verluidt de boodschap van de commissie die de ruim honderd staatsondernemingen beheert.

 
wo 9 jan
Aziatische markten hoger in navolging van handelsgesprekken
 

De markten in Azië hebben hun beursdag bijzonder positief afgesloten nadat de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zijn gestart. Beleggers en investeerders hopen op een definitieve overeenkomst tussen beide landen zodat één struikelblok alleszins van de baan is.

Vishnu Varathan, hoofdeconoom en strateeg bij Mizuho Bank, is alvast tevreden met de ontwikkelingen tussen beide landen en ziet de heropgestarte handelsgesprekken als een positieve wending in de handelsoorlog. Het is volgens hem nu afwachten hoe de gesprekken verder evolueren.

 
di 8 jan
Russische ambassadeur: 'Russisch gas goedkoper voor Nederland dan Amerikaans gas'
 

Nederland moet zelf bepalen wat beter voor het land is; het goedkope Russische of het dure Amerikaans gas. Dat schrijft de Russische ambassadeur in Nederland Alexander Shulgin dinsdag in een open brief in De Telegraaf.

De ambassadeur reageert ermee op een open brief van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, afgelopen december.

Daarin riep hij Nederland op om niet mee te werken aan het Russische gasproject Nord Stream 2....

 
ma 7 jan
China en VS praten over handelsoorlog: Is een deal dichtbij?
 

Maandag en dinsdag ontmoeten Amerikaanse en Chinese regeringsvertegenwoordigers elkaar in de Chinese hoofdstad Peking. Het uiteindelijke doel is om een oplossing te vinden voor hun conflict, maar hoe waarschijnlijk is dat? En wat staat er eigenlijk op het spel? 

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China sleept zich inmiddels al maanden voort. De twee landen hebben elkaar in 2018 importheffingen opgelegd ter waarde van honderden miljarden dollars.

 
ma 7 jan
Dit zijn de sterkste democratieën ter wereld
 

De laatste Democracy Index van de Economist Intelligence Unit (EIU) dateert van 2016. Daaruit blijkt dat er in 72 landen een daling van de democratische waarden werd vastgesteld. De verhouding van landen met dalende democratische waarden tegenover landen met stijgende democratische waarden was 1 op 2. Dit zijn de 10 sterkste democratieën.

[kaart]

 
ma 7 jan
5 landen verdelen olierijke Kaspische Zee onder elkaar
 

De staatshoofden van Rusland, Iran, Kazachstan, Azerbeidzjan en Turkmenistan hebben een akkoord ondertekend waarin het juridische statuut van de Kaspische Zee wordt vastgelegd. Dat is een primeur sinds de val in 1991 van de Sovjet-Unie.

[...]

 
vr 4 jan
China gaat concessies doen
 

De shutdown van de Amerikaanse overheid heeft een direct lijntje met de Sino-Amerikaanse onderhandelingen rond het handelsconflict volgende week. Trump zet met de het sluiten van de overheid de hakken in het zand: hij wil hoe dan ook die muur financieren, en peilingen en enquêtes tonen aan dat veel Amerikanen het met hem eens zijn.

 
vr 4 jan
Overleg China en VS over handelsoorlog op 7 en 8 januari in Peking
 

Chinese en Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers zullen 7 en 8 januari elkaar ontmoeten in de Chinese hoofdstad Peking om de handelsoorlog tussen beide landen te bespreken.

Dat meldt het Chinese ministerievan Handel op zijn website. Het doel van het gesprek is om een einde te maken aan de handelsoorlog, die inmiddels al maanden duurt.

 
do 3 jan
Merkel: Landen moeten bereid zijn soevereiniteit over te dragen
 

Volgens de Duitse bondskanselier Merkel moeten landen bereid zijn een deel van hun soevereiniteit op te geven. Dat zei ze in november in een toespraak over het spanningsveld tussen globalisering en nationale soevereiniteit. Ook is ze van mening dat Europese landen meer soevereiniteit moeten overdragen naar de Europese Unie. Wel is het volgens haar belangrijk dat dit proces ordelijk verloopt, dus met goedkeuring van nationale parlementen.

 
di 1 jan
China versus Amerika
 

Trump en Xi belden met elkaar: de deal die gaat komen wordt groter en belangwekkender dan je je kan voorstellen - maar dat gaat niet gebeuren. Het verhaal van de economische rivaliteit tussen China en Amerika is nog lang niet afgelopen en gaat nog veel onprettiger worden, zegt macro-econoom Kees de Kort. Het handelsconflict is onderdeel van een groter verhaal over buitenlandse toegang tot de Chinese markt, en de patenten- en copyrightafspraken.

 
zo 23 dec
'Trump bespreekt ontslag van voorzitter Amerikaanse centrale bank'
 

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt het ontslag van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed). Dat meldt Bloomberg op basis van vier bronnen.

Trump hekelt al langer het beleid van het hoofd van de Amerikaanse centrale bank. Hij is het oneens met de renteverhogingen die Powell deze week doorvoerde. Ook neemt hij de voorzitter de dalingen op de beurzen kwalijk.

 
za 22 dec
Nederland wordt gechanteerd!
 

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra stuurt Nederland en andere Europese landen de boodschap: ‘gebruik geen Russisch gas of…’ Hij neemt letterlijk het woord sancties in de mond of beter: typt het tot tweemaal toe neer in een Opinie of Open Brief in genoemde krant. Die kunt u hier zelf volledig lezen. Het is niet minder dan chantage. Nederland moet dit, Rusland moet dat, Europa moet zus en zo… Het is de zelfbenoemde politieagent van de wereld die spreekt. De huidige Amerikaanse regering onder leiding van president Trump natuurlijk. Die politieagent vrààgt, maar met een revolver achter zijn rug klaar om…

 
wo 19 dec
China lijdt onder de handelsoorlog met de VS
 

Afgelopen week werden er meerdere tegenvallende Chinese macrocijfers gepubliceerd. Het is duidelijk geworden dat de Chinese economie op dit moment zwaar lijdt onder de handelsoorlog met de VS. In tegenstelling tot de Amerikanen zijn de Chinezen een stuk afhankelijker van de handel.

Donald Trump liet tijdens de afgelopen dagen weten dat de gesprekken met de Chinezen goed verlopen. Beleggers hebben er overigens weinig vertrouwen in, want Trump heeft tijdens de afgelopen maanden meermaals laten weten dat een ‘deal’ dichtbij was. Helaas was dit telkens tevergeefs en werden er juist weer nieuwe importheffingen opgelegd.

 
di 18 dec
EU en China beschuldigen VS van protectionisme en verzwakken WTO
 

De Europese Unie en China hebben de Verenigde Staten maandag bij een bijeenkomst van handelsorganisatie WTO beschuldigd van protectionisme en het verzwakken van de handelsorganisatie.

"Het multilaterale handelssysteem verkeert in een diepe crisis en de VS is daar het epicentrum van", zei de Belgische EU-ambassadeur Mark Vanheukelen maandag toen het handelsbeleid van de VS werd doorgelicht.

 
ma 17 dec
5 landen verdelen olierijke Kaspische Zee onder elkaar
 

De staatshoofden van Rusland, Iran, Kazachstan, Azerbeidzjan en Turkmenistan hebben een akkoord ondertekend waarin het juridische statuut van de Kaspische Zee wordt vastgelegd. Dat is een primeur sinds de val in 1991 van de Sovjet-Unie.

[...]

 
vr 14 dec
China trekt hoger tarief invoerheffing op Amerikaanse auto's tijdelijk in
 

De Chinese regering trekt een extra heffing van 25 procent op auto's van Amerikaanse makelij voor een periode van drie maanden in. De importheffing op Amerikaanse auto's gaat daardoor per 1 januari omlaag van 40 procent naar 15 procent.

De stap moet helpen de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten te verlichten.

 
di 11 dec
Politici krabbelen terug: helpt protest dan toch?
 

In tal van landen lijkt ‘de politiek’ plots en onverwacht terug te krabbelen. Beseffen verantwoordelijken, bestuurders, toppolitici misschien eindelijk dat ze net iets te ver zijn gegaan? In hun grenzeloze kleine en grote dictaturen en zogenaamde ‘ambities’? In zich profileren, uitleven, profiteren en onrechtvaardgiheid ten koste van de man en vrouw in de straat? Begint massaal protest her en der vruchten af te werpen? De positieve tekenen daarvan zijn nog pril. Maar een kentering in wanbeleid in het algemeen, groot en klein, lijkt op komst. Zeer minimaal nog, maar toch? We noemen enkele voortekenen op.

 
di 11 dec
Trumps handelsoorlog is nefast voor de VS, maar goed voor zijn herverkiezing
 

Handelsconflicten zijn slecht voor het bedrijfsleven van de Verenigde Staten, maar zouden wel eens cruciaal kunnen blijken voor de herverkiezing van Amerikaanse president Donald Trump. Dat zegt politiek commentator Ramesh Ponnuru in een column voor het persbureau Bloomberg. In het kader van een herverkiezing zou Trump er volgens Ponnuru dan ook mogelijk goed aan doen om de klachten over de negatieve gevolgen van de handelsoorlog met China te negeren.

[...]

 
di 11 dec
De Chinese machtsgreep in Zuid-Europa: "Als de EU niet investeert doen wij het"
 

In alle stilte hebben China en Portugal vorige week een aantal handelsovereenkomsten gesloten die duidelijk maken hoe de Chinezen op kleinere EU-landen focussen om hun invloed in de eenheidsmarkt uit te breiden.

De Chinese leider Xi Jinping vertrok daags na de G20 in Buenos Aires richting Portugal op staatsbezoek. En passant maakte hij van de gelegenheid gebruik om er een aantal investeringsovereenkomsten te ondertekenen.

[...]

 
vr 7 dec
OPEC-landen en Rusland gaan olieproducten samen verlagen
 

Oliekartel OPEC is in samenspraak met bondgenoten tot een akkoord gekomen over de verlaging van de olieproductie, melden bronnen rond de olievergaderingen van vrijdag in Wenen.

De dagelijkse productie wordt in totaal ingeperkt met 1,2 miljoen vaten. De OPEC-landen zullen gezamenlijk 800.000 olievaten per dag minder gaan produceren.

 
vr 7 dec
OPEC en Rusland beslissen weldra opnieuw over olieproductie
 

Nu de olieprijzen opnieuw fors aan het dalen zijn, vinden de OPEC en zijn collega-olielanden dat het hoogtijd is om opnieuw rond te tafel te zitten om eventuele maatregelen vast te leggen die de olieprijzen terug de hoogte kunnen induwen. Er is echter onenigheid tussen de leden.

 
do 6 dec
'OPEC-landen willen productie verlagen, Rusland moet nog instemmen'
 

De OPEC-landen zijn donderdag tot een voorlopig akkoord gekomen over de verlaging van de olieproductie. Het oliekartel wacht nu op goedkeuring van Rusland om de exacte productieverlaging te bepalen, melden bronnen rondom de vergadering van de OPEC in Wenen.

 
do 6 dec
Mogelijk terugdringen olieproductie OPEC doet prijzen kelderen
 

De olieprijzen gaan na berichten over de mogelijke ingreep door oliekartel OPEC hard omlaag. Leden van het kartel besluiten pas over het al dan niet verlagen van de olieproductie als bekend is in hoeverre partner Rusland bereid is mee te doen, werd donderdag bekend.

Zowel een vat Amerikaanse olie als Brentolie zakte hiermee tegen het middaguur bijna 5 procent in prijs. De olieproducerende landen zijn deze dagen in Wenen bijeen om over ingrepen in de olieproductie te beslissen. De Russische energieminister Alexander Novak, die ook in Wenen aanwezig was, is naar Moskou teruggekeerd, vermoedelijk voor overleg met president Vladimir Poetin.

 
do 6 dec
OPEC besluit pas over verlaging olieproductie na deelname Rusland
 

Leden van oliekartel OPEC besluiten pas over het al dan niet verlagen van de olieproductie, als bekend is in hoeverre partner Rusland bereid is mee te doen. De olieproducerende landen zijn deze dagen in Wenen bijeen om over ingrepen in de olieproductie te beslissen.

De Russische energieminister Alexander Novak, die ook in Wenen aanwezig was, is naar Moskou teruggekeerd, vermoedelijk voor overleg met president Vladimir Poetin.

 
wo 5 dec
'VK loopt risico op langdurige Brexit-onderhandelingen met Brussel'
 

Het Verenigd Koninkrijk zal bij het uitblijven van een transitieakkoord nog langdurig vastzitten in onderhandelingen met Brussel. Dat schrijft de Britse procureur-generaal Geoffrey Cox in het woensdag gepubliceerde juridisch advies over het huidige Brexit-akkoord.

In het document schrijft Cox onder meer dat onder de zogeheten 'backstop'-regeling, die intreedt als de EU en het VK geen akkoord bereiken in de transitieperiode, het Verenigd Koninkrijk "voor onbepaalde tijd" vast zal zitten in "langdurige en repeterende rondes van onderhandelingen".

 
ma 3 dec
Trump en minister vertrouwen op snelle handelsdeal met China
 

Amerikaanse president Donald Trump en minister van Financiën Steven Mnuchin zijn hoopvol over een toekomstige handelsdeal met China. Dat laten ze maandag weten, na de gesprekken die Trump afgelopen weekend met Xi Jinping voerde.

 
ma 3 dec
Qatar trekt zich terug uit samenwerkingsverband OPEC
 

Qatar trekt zich per 1 januari terug uit de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC). Dat heeft de energieminister van Qatar aangekondigd op een persconferentie in Doha.

Het Golfstaatje zei na het vertrek niet langer gebonden te zijn aan productieafspraken door de OPEC.

 
zo 2 dec
Trump dreigt ermee uit handelsakkoord NAFTA te stappen
 

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt uit het vrijhandelsakkoord NAFTA te stappen als de Democraten niet instemmen met het nieuwe handelsakkoord dat Trump ter vervanging van NAFTA sloot met Canada en Mexico. Dat schrijft The New York Times.

 
za 1 dec
Wereldleiders bijeen voor G20-top in Buenos Aires, oproep tot brede dialoog
 

De top tussen de twintig grootste economieën van de wereld, de G20, is begonnen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De Argentijnse president Mauricio Macri riep de overige wereldleiders op tot een brede dialoog.

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet Xi Jinping, president van China, op zaterdag. De leiders gaan samen dineren en zullen vermoedelijk de handelsoorlog tussen beide landen bespreken.

 
za 1 dec
Optisch compromisje
 

Geen schijn van kans dat er een oplossing voor de handelsoorlog komt op de top van de G20, denk macro-econoom Kees de Kort. Het handelsconflict is immers het belangrijkste breekijzer van Trump om China in het internationale gareel te krijgen. Maar Xi geeft geen krimp - dat zou een teken van zwakte zijn, terwijl hij juist moet leveren voor binnenlandse consumptie. Op de top komt een optisch compromisje om de scherpe kantjes er even af te halen.

 
vr 30 nov
Oekraïense president bedankt EU op Facebook voor 500 miljoen euro
 

Oekraïne heeft 500 miljoen euro van de Europese Unie ontvangen. Dat zegt de president van het land in een bericht op Facebook. 

"Heel erg bedankt", schrijft president Petro Poroshenko op zijn persoonlijke Facebookpagina. "Het is een heel belangrijk signaal voor de standvastige hulp van de Europese Unie tegen de recente uitdagingen van de Russische aanvaller."

 
di 27 nov
'Trump kan volgende week al importtarief invoeren op Europese auto's'
 

De Amerikaanse president Donald Trump kan volgende week al, na de aankomende G20-top, importheffingen invoeren op geïmporteerde auto's, meldt het Duitse weekblad Wirtschaftswoche dinsdag op basis van Europese bronnen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs