EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
42
kliks
40
kliks
24
kliks
 
(Geo-) politiek
zo 21 jul
Het Westen heeft een grote vergissing gemaakt in het Midden-Oosten
 

De Amerikaanse politiek is altijd een kwestie van twee partijen geweest. Twee blokken die elkaar bevechten zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen van hun beslissingen op de wereldwijde geopolitiek en markten. De huidige beslissing van de Amerikaanse Senaat plaatst Washington nu in dezelfde competitie als het Verenigd Koninkrijk, dat door de Brexit-crisis in een politieke impasse verkeert. In een tijd dat de wereld naar een mogelijke escalatie in de Perzische Golf kijkt, heeft de Amerikaanse Senaat, in al haar wijsheid, besloten de druk van de VS op een van de enige overgebleven bondgenoten in de regio, Saoedi-Arabië, te verhogen.

 
do 18 jul
Instex betaalsysteem voor Iran in gebruik genomen
 

Het nieuwe INSTEX betaalsysteem dat Europese landen kunnen gebruiken voor handel met Iran is klaar voor gebruik. Dat heeft Federica Mogherini, de vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, begin deze week bekendgemaakt. Het betaalsysteem werd in januari al gelanceerd, maar kan nu ook daadwerkelijk door verschillende Europese landen worden gebruikt.

 
do 18 jul
Kan Turkije nog in de Navo blijven?
 

De Europese Unie gaat politieke en economische sancties tegen Turkije uitvaardigen vanwege de gasboringen die dat land doet in wateren voor de kust van het Turkse deel van Cyprus. De hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besloten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is allerminst onder de indruk.

 
do 18 jul
Handelsconflict China-VS beïnvloedt regio
 

Het Chinese vuur tast nu ook andere delen van Azië aan. Ook de twaalfde economie van de wereld, Zuid-Korea, kent nu afzwakkende groei en onzekere economische vooruitzichten.

 
di 16 jul
'WTO gaat groen licht geven voor Amerikaanse tarieven op EU-producten'
 

De Europese Unie verwacht dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) akkoord zal gaan met Amerikaanse handelstarieven tegen Europese producten. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

 
ma 15 jul
China dreigt Amerikaanse bedrijven te boycotten om wapenverkoop Taiwan
 

China zal de zakenrelaties verbreken met Amerikaanse bedrijven die wapens verkopen aan Taiwan. Dit heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd zonder details te geven over welke bedrijven het gaat.

 
ma 15 jul
VS willen militaire coalitie opzetten om olietransporten in de Golf te beschermen
 

De Verenigde Staten proberen een militaire coalitie op poten te zetten die olietankers beschermt die door de Straat van Hormuz varen. De voorbije weken zijn schepen die langs die route passeren aangevallen of bij hun doorgang gehinderd.

 
ma 15 jul
Poetin: “Wereld heeft behoefte aan internationale spelregels”
 

De wereld is onvoorspelbaarder en gevaarlijker geworden, omdat niet alle landen zich aan internationale afspraken houden. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin eerder deze maand in een uitgebreid interview met de Financial Times. Hij merkt op dat er tijdens de Koude Oorlog ook spanningen waren, maar dat alle landen toen de internationale spelregels respecteerden.

 
do 11 jul
'Europa moet zich voorbereiden op Amerikaanse importtarieven'
 

Europa moet zich voorbereiden op Amerikaanse importtarieven op verschillende vlakken, zegt Peter Beyer, een Duits parlementslid en coördinator voor trans-Atlantische samenwerkin.

 
do 11 jul
Rusland bouwt nieuwe snelweg naar China
 

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft onlangs groen licht gegeven voor de aanleg van een nieuwe snelweg. De nieuwe snelweg wordt meer dan 2.000 kilometer lang en heeft de bijnaam ‘Meridian Highway’ gekregen.

 
wo 10 jul
Afrikaanse vrijhandelszone een economische ‘gamechanger’
 

Het is de omschrijving die het IMF geeft aan de Afrikaanse Continentale Vrijhandelszone (AfCFTA). Het kostte de Afrikaanse Unie (AU) wel 17 jaar om deze tot stand te brengen. Die Unie betaat uit niet minder dan 55 landen en telt 1,25 miljard burgers. De potentie! Op zondag 7 juli 2019 was de vrijhandelszone een officieel feit. Die handel tussen de lidstaten telt nu nog maar voor 16 procent. Bedoeling en verwachting is dat dit binnen twee jaar tot 60 procent zal oplopen. Wie zegt dat eendracht geen macht betekent? (Antwoord: de tegenstanders van een Verenigd Europa.)

 
wo 10 jul
Handelsoorlog bedreigt tweede termijn Trump
 

De handelsoorlog tussen de USA en China brengt heel wat schade met zich mee voor de Amerikaanse, Chinese en wereldeconomie. Daar stopt het echter niet, het zou ook nefast kunnen zijn voor de kansen van Trump om een tweede ambtstermijn te mogen uitoefenen. Hij wordt ofwel een ‘tariff president’ of een ‘two-term president’, maar niet beide tegelijk.

 
ma 8 jul
China nu ook een maritieme supermacht
 

Groot-Brittannië was tijdens de negentiende eeuw de grootste maritieme macht van de wereld. Die rol werd tijdens de twintigste eeuw door de Verenigde Staten overgenomen, maar nu dreigt China zich die positie steeds meer toe te eigenen. Het land zet steeds meer maritieme verbindingen op met andere continenten. Daarbij bouwt China ook talrijke buitenlandse uitvalsbasissen uit, tot grote onrust van westerse landen.

 
wo 3 jul
Washington dreigt met invoerheffingen op nog eens 89 Europese producten
 

De Verenigde Staten dreigen ermee de invoer van 89 Europese producten extra te gaan belasten. Het zou gaan om invoerheffingen op goederen voor een totale waarde van 4 miljard dollar, waaronder o.a. Schotse whisky, Italiaanse pasta en kaas. Of het zo ver komt hangt af van een geschil dat beide blokken momenteel voor de rechtbanken van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) uitvechten. Dat geschil betreft de vermeende oversubsidiëring van de Europese luchtvaartindustrie, die de VS zou benadelen.

 
di 2 jul
Waarom is Zweden bang voor Rusland?
 

In januari 2018 berichtte Geotrendlines over een handleiding van de Zweedse overheid, waarin ze de bevolking instrueerde wat te doen bij een mogelijke invasie van een vreemde mogendheid. De brochure ‘If war comes’ lag enkele maanden later bij alle Zweedse huishoudens op de deurmat. In het 20 pagina’s tellende boekje staan lijstjes met voedsel en andere zaken die iedere inwoner moet prepareren bij een aanval, maar ook handleidingen over hoe om te gaan met nepnieuws en wat de te doen bij een terroristische aanslag. De regering in Stockholm bracht de brochure voornamelijk uit vanwege de toenemende dreiging uit Rusland.

 
di 2 jul
Japan maakt zich 'ernstig zorgen' over Brexit zonder deal
 

De Japanse minister van buitenlandse zaken stelt donderdag tegen de BBC dat hij zich "ernstig zorgen maakt" over de gevolgen van een Brexit zonder deal. De ruim duizend Japanse bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk actief zijn, zijn volgens Taro Kono bang voor de "negatieve gevolgen" die deze uitkomst zou hebben voor hun werkzaamheden.

 
di 2 jul
Die handelsdeal tussen de VS en China kan zomaar misgaan
 

De Amerikaanse minister van Financiën zegt dat de VS er voor 90 procent uit is met het handelsconflict met China. Maar dat moet nog maar blijken, zegt BNR-macro-econoom Kees de Kort. Dit handelsconflict is hét verhaal van het jaar geworden, maar zo krijgt het een veel groter gewicht dan het heeft, zegt hij. 'China is natuurlijk een dictatuur en je moet de baas niet irriteren dus het zou me niets verbazen als de onderhandelaars op pad gestuurd worden met verhalen die helemaal niet kloppen. Dus die deal kan helemaal misgaan.'

 
ma 1 jul
Democraten geven Trump rugdekking in China
 

Donald Trump heeft het toch maar weer geflikt: hij heeft China gedwongen tot grote concessies om tot een staakt-het-vuren te komen in het onderlinge handelsconflict. Tóeval dat de Amerikaanse president net nú een bezoek bracht aan Kim Jong-un? Geen sprake van! Die concessies liggen er heel dik bovenop, zegt Kees de Kort. 'Xi heeft tegen Kim gezegd dat hij nou maar een beetje vriendelijk moet doen tegen Trump: die kan met Kim gaan praten over kernwapens, in ruil voor het niet verder opvoeren van het handelsconflict.'

 
vr 28 jun
Trump: 'Ik heb China geen uitstel van importtarieven beloofd'
 

De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet aan China te hebben beloofd verdere importheffingen op Chinese goederen uit te stellen. Trump zei dit de dag voor zijn geplande gesprek met de Chinese president Xi Jinping.

 
vr 28 jun
VS: sancties voor elk land dat Iraanse olie importeert
 

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran lopen vrijdag verder op, nadat de Amerikaanse Iran-gezant Brian Hook aankondigde sancties te zullen opleggen aan alle landen die Iraanse olie importeren.

 
di 25 jun
Amerikanen hopen Israëlisch-Palestijns conflict te beëindigen met geld
 

Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft zijn voorstel voor een mogelijke oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict voorgesteld. Het plan Peace to Prosperity van Kushner ziet voor de problemen echter vooral zakelijke oplossingen. Geen enkele van de betrokken partijen lijkt echter veel heil te zien in de plannen die naar voor zijn gebracht.

 
di 25 jun
EU-lidstaten geven groen licht voor handelsakkoord met Vietnam
 

Europese ministers hebben groen licht gegevens voor een handelsakkoord tussend e Europese Unie en Vietnam. De overeenkomst zal de tarieven op 99 procent van alle goederen verlagen de komende tien jaar.

 
di 25 jun
Trump: “Andere landen moeten zelf hun olietankers gaan beschermen”
 

De Amerikaanse president Donald Trump schrijft in een reeks tweets dat andere landen voortaan best zelf kunnen instaan voor de verdediging van hun olietankers, wanneer die door de Straat van Hormuz passeren.

 
ma 24 jun
“VS wil Europese producenten van telecomapparatuur verplichten buiten China te produceren”
 

De regering Trump bekijkt of het Europese producenten van telecomapparatuur die wordt geïntegreerd in 5G-netwerken kan verplichten hun ontwikkeling en productie buiten China te verhuizen. Dat schrijft de Wall Street Journal. Indien de Amerikanen hun plannen doorzetten, dreigt dat enorme gevolgen te hebben voor bedrijven als Nokia en Ericsson

 
ma 24 jun
'De G20 gaat weinig voorstellen'
 

De G20, macro-econoom Kees de Kort denkt er het zijne van. Veel voorstellen zal het niet, die ontmoeting tussen Xi Jinping en Donald Trump. 'Als alles meezit dan komt er een soort overeenkomst tussen Amerika en China over misschien een gedeelte van de handel.'

 
do 20 jun
EU-sancties tegen Rusland verlengd tot januari 2020
 

De economische sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft lopen worden met zes maanden verlengd tot eind januari 2020. De 28 regeringsleiders hebben daar unaniem mee ingestemd tijdens een top in Brussel.

De strafmaatregelen werden in 2014 ingesteld vanwege de steun van Moskou aan pro-Russische rebellen in Oekraïne. Het conflict is nog altijd gaande. In het oosten van Oekraïne vinden vrijwel dagelijks nog gevechten plaats, ondanks de gesloten wapenstilstand.

 
do 20 jun
Amerika kan niet zonder zwakkere dollar: “Trump gaat dollar als wapen inzetten”
 

“Ik zit al 30 jaar in vak, maar tot deze week heb ik NOOIT geweten dat een buitenlands politicus, laat staan een Amerikaans president, commentaar gaf op de beslissingen van een centrale bank in een andere regio.” Dat schrijft Steen Jakobsen, de Chief Investment Officer van de Deense Saxo Bank, in een e-mail aan deze redactie.

 
do 20 jun
Mexico akkoord met handelsverdrag VS en Canada
 

De Mexicaanse regering heeft als eerste ingestemd met het vrijhandelsverdrag tussen het Zuid-Amerikaanse land, de Verenigde Staten en Canada. Met een overweldigende meerderheid van 114 om 4 stemde de Mexicaanse senaat in met ratificatie van het verdrag.

 
wo 19 jun
Communisme nog steeds erg populair in China
 

Ondanks het succes van het recente volksprotest in Hongkong is het einde van het communisme in China nog lang niet in zicht. Dat zegt Tyler Cowen, professor economie aan de George Mason University, in een opiniebijdrage voor het persbureau Bloomberg. De Chinese bevolking weet volgens Cowen immers goed dat het communisme de voorbije decennia een snelle groei en een relatieve stabiliteit heeft gebracht.

 
wo 19 jun
Column: Economisch terrorisme
 

Toen de Amerikaanse president tijdens zijn verkiezingscampagne sprak over ‘America First’ wisten we al een beetje welke kant het op zou gaan. Trump wil de Amerikaanse industrie weer concurrerend maken en doet dat door de eigen industrie te beschermen en importheffingen op te leggen aan goederen uit het buitenland. Een gevaarlijke strategie, omdat een handelsoorlog ook de internationale verhoudingen op scherp zet. Verschillende landen hebben inmiddels hun ongenoegen uitgesproken over het roekeloze en volstrekt onvoorspelbare beleid van president Trump.

 
di 18 jun
President China en VS komen voor G20 samen voor 'uitgebreid overleg'
 

Voorafgaand aan de G20-top zullen Amerikaanse president Donald Trump en Chinese president Xi Jinping samenkomen voor een "uitgebreid overleg". Dat zei Trump dinsdag op Twitter.

Hij schreef verder dat hij een "erg goed" telefoongesprek had met Xi, wat lijkt op een poging tot toenadering na een bewogen periode. Tijdens het overleg is het de bedoeling om de relatie van de twee landen te herstellen, en de oplopende handelsspanningen te verminderen. Mogelijk is het doel zelfs om een handelsakkoord te sluiten.

 
di 18 jun
Waarom Huawei uiteindelijk ten onder zal gaan
 

Het Chinese technologieconcern Huawei kan de door de VS opgelegde economische sancties onmogelijk overleven. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. Halfgeleiders…

 
ma 17 jun
Macron: “Europa moet nieuwe dialoog met Rusland voeren”
 

Europa zou een nieuwe dialoog met Rusland moeten voeren om het wederzijdse vertrouwen weer te herstellen. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron eerder deze week in een interview met de Zwitserse televisiezender RTS. Hij verdedigde een multilaterale wereldorde, waarin de veiligheid van Europa niet alleen via de NAVO gegarandeerd kan worden.

 
ma 17 jun
India verhoogt importtarieven op producten uit VS
 

India heeft vanaf vandaag hogere importheffingen ingesteld op een reeks Amerikaanse producten, zoals kikkererwten, fosforzuur, appels, amandelen en walnoten en nog tientallen producten. Daarmee reageert India op soortgelijke maatregelen die Washington nam. Al met al is de verhoging naar verluidt goed voor circa 217 miljoen dollar aan extra inkomsten voor India.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs