EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Oorlog & Conflicten
di 26 mei
‘Spanningen tussen Washington en Peking zullen nog verergeren’
 

De spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zullen gaan verergeren naarmate de presidentsverkiezingen dichterbij komen. Dat is zowat de algemene consensus van experten en marktkenners over de situatie. Beide landen kwamen voor de pandemie al niet goed overeen met elkaar. Door de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van China omtrent het verspreiden van COVID-19, is de situatie alleen maar geëscaleerd.

 
ma 25 mei
USA zet verschillende Chinese bedrijven op zwarte lijst
 

De Verenigde Staten van Amerika hebben vrijdag aangekondigd dat ze 33 Chinese bedrijven op de zwarte lijst zullen plaatsen omdat ze zogezegd de Chinese overheid hebben geholpen met het bespioneren van de Oeigoerse bevolking of verbanden hebben met het maken van massavernietigingswapens voor het Chinese legers. Het is niet zeker of deze beweringen kloppen maar het komt de USA wel goed uit om de druk op China op te voeren.

 
vr 15 mei
Trump dreigt alle banden met China te verbreken
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op dit moment geen behoefte om met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping te praten. Dat zei hij donderdag in een interview met Fox Business Network. Hij dreigde zelfs alle banden met China te verbreken.

[...]

 
vr 15 mei
Nieuwe escalatie tussen USA en China is ‘the last thing we need’
 

Nu de wereldeconomie probeert te herstellen van een pandemie, lijkt een nieuw probleem zich al te presenteren. De relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China is opnieuw aan het ontsporen wegens Amerikaanse beschuldigen omtrent COVID-19 aan het adres van Peking. ‘The last thing we need’ volgens zakenbank JPMorgan.

 
wo 1 apr
Crisis 2.0 in 2020 : Italië deelt kopstoot uit, EU knock out?
 

Ineens zijn de zuidelijke EU-lidstaten weer furieus op de noordelijke EU-landen, met Italië voorop. Heftig wijzend naar Nederland, het kleine polderlandje, dat het lef had om de zuidelijke staten te beschuldigen van een wanordelijke staatshuishouding. Met paginagrote advertenties in ‘Deutsche Zeitungen’ proberen Italiaanse politici bij het Duitse publiek op het sentiment te spelen. Hier wordt dus op de man gespeeld. Wordt het menselijk leed, aangericht door een pandemie, aangegrepen om meelij op te wekken.

 
wo 8 jan
‘Eerste schot van Wereldoorlog III afgevuurd!’
 

‘Gisteren besloten de VS om de topgeneraal van Iran te vermoorden.’ Generaal Soleimani was de nummer twee verantwoordelijke van het islamitische land. Zo startte trendvoorspeller Gerald Celente op 3 januari 2020 het nieuwe jaar. Het is voor trieste, dramatische, gevaarlijke dagen als deze dat Celente al lang geleden waarschuwde. Dat WO III met deze moord begonnen is, lijdt voor de Amerikaan geen twijfel. Hij herinnert ons er nogmaals aan dat de oorlog(en) met Irak ook onder valse voorwendsels zijn gestart. Maar in 2020 is Iran duidelijk aan de beurt. President Trump benoemde het immers als “the number one terrorist state”, moet je nagaan. Foutje, corrigeert Celente, dat is nu net Amerika!

 
wo 8 jan
Het is begonnen…
 

Woensdag 8 januari 2020 vroeg in de ochtend vuurde Iran meer dan een dozijn ballistische raketten af op Amerikaanse doelen in Irak. Het is een wraakneming voor de dood van generaal Soleimani een paar dagen tevoren. De hoge militair was een volksheld, een oorlogsheld omdat hij mee IS hielp verslagen. Iran wordt reeds jaren op alle mogelijke manieren gekneveld door de VS. Sancties; afgesloten van het wereldbetaalverkeer; verboden olie uit te voeren, de grootste inkomstenbron,…

 
wo 8 jan
Goud en olie omhoog na Iraanse aanval op Amerikaanse troepen
 

De prijs van goud en olie zijn woensdag opnieuw gestegen na de Iraanse aanval op Amerikaanse troepen. De aandelenbeurzen in Azië staan in de min.

 
ma 6 jan
Een oorlog te ver?
 

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of het onderwerp ‘World War 3’ is alweer trending topic op twitter. Met een raketaanval op de luchthaven van Bagdad heeft het Amerikaanse leger een belangrijke Iraanse generaal gedood. Ook stuurden de Verenigde Staten een paar duizend extra militairen naar de regio om de ‘veiligheid te garanderen’.

 
ma 21 okt
Ray Dalio: “4 soorten oorlogen simultaan aan de gang”
 

“Centrale banken kunnen nog weinig doen nu de wereldeconomie een natuurlijke terugval kent. De globale cyclus deint stilaan uit en we zitten in wat ik een ‘grote verzakking’ zou noemen. Er zijn ook twee parallellen met de jaren 1930.”

 
vr 11 okt
Erdogan rekruteert 18.000 terroristen om oprichting ‘terroristische staat’ te verhinderen
 

Turkije heeft niet minder dan 18.000 extra soldaten gerekruteerd om zijn offensief tegen de Koerden te leiden. De meeste onder waren actief bij lokale islamistische milities, waaronder de Syrische tak van Al Qaeda. Dat meldt de Franse nieuwszender Europe 1.

 
zo 15 sep
Aanval op Saudisch olieverwerkingscomplex Abqaiq is wel degelijk de gevreesde ‘Big One’
 

De Saudische olieproductie is op slag gehalveerd nadat de olievelden van Abqaiq door een reeks drones werden aangevallen. Wie achter de aanslag zit is nog niet duidelijk. De Saudi’s zelf wijzen naar de Jemenieten, de VS beschuldigt Iran.

 
ma 9 sep
‘Handelsoorlog zit in beginfase van een Koude Oorlog’
 

De twee grootste economieën ter wereld bevinden zich al in de beginfase van een nieuwe Koude Oorlog, aldus Niall Ferguson. Een zware uitspraak die benadrukt dat de situatie tussen de Verenigde Staten en China niet snel zal verbeteren. De econoom, die verbonden is met de Stanford University, is van mening dat het niet enkel een ‘handels’oorlog is.

Wie denkt dat het conflict tussen de Verenigde Staten van Amerika en China enkel rond handel draait, heeft het volgens econoom Niall Ferguson mis. Tijdens een interview met CNBC op het Ambrosetti Forum in Italië, zei Ferguson dat Donald Trump niet meer in de positie is om de handelsoorlog te doen wegebben door simpelweg de handelsperikelen op te lossen.

 
ma 19 aug
2 miljoen mensen aan het protesteren in Hong Kong
 

De demonstranten eisen democratische hervormingen en minder inmenging van China. Daar zitten de Chinezen niet op de wachten en staan klaarvoor eventuele confrontaties. De hebben tevens een economisch motief. Hieronder een sfeerimpressie. Het paraplu protest in Hong Kong.

[video]

 
di 13 aug
Protesten in Hongkong: Een negatief domino-effect voor de economie
 

Actievoerders vullen de straten en de luchthaven van Hongkong. Men is bang dat China meer invloed zal krijgen in de onafhankelijke regio. Het lijkt erop dat die dreiging niet alleen politieke, maar ook economische gevolgen heeft. Wat precies? NU.nl beantwoordt vier vragen over de kwestie.

 
di 6 aug
Van handelsoorlog naar valutaoorlog
 

Doen de Chinezen aan koersmanipulatie? Niet te hard van stapel lopen zegt Kees de Kort. De ophef over de devaluatie van de yuan, een daling van 1%, doet hij af als 'pennenlikkersopwinding'. 'Iedereen maakt lawaai, maar er gebeurt heel weinig.' Ook al is er ruzie tussen twee landen, de mondiale, opgetelde stromen veranderen veel minder. De bestaande handelsrelaties moeten gewoon even herschikt worden. Zo gaan de Chinezen nu alle sojabonen in Brazilië kopen en moeten de landen die daar kochten ergens anders heen, de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Toch blijft het het beeld van een teruglopende mondiale economie nog steeds zichtbaar.

 
do 25 jul
China is bereid tot oorlog/ Amerikaans oorlogsschip in kustwateren is provocatie
 

Een Amerikaans oorlogsschip vaarde in de nacht van 24 op 25 juli 2019 in de zee tusen het Chinese vasteland en Taiwan. Het wordt door China gezien als een provocatie. Vastberaden als het land blijft om het eiland als deel van China te zien. Een afvallige provincie dan wel. Maar aan dit standpunt valt niet te tornen, dixit het Chinese ministerie van Defensie. Nog op 24 juli voor het Amerikaanse oorlogsschip passeerde meldt het zelfs bereid te zijn tot oorlog hieromtrent…

 
ma 22 jul
Deze wapendeal kan een nieuwe ‘koude oorlog’ ontketenen
 

De langverwachte en gevreesde levering van Russische S-400-raketsystemen aan Turkije is begonnen. Ondanks Amerikaanse en Europese waarschuwingen dat Ankara de Russische wapenovereenkomst moet heroverwegen, om economische en mogelijk militaire sancties te voorkomen, heeft de Turkse president Erdogan voet bij stuk gehouden.

 
ma 22 jul
Komt er een nieuwe ‘koude oorlog’ door wapendeal?
 

De langverwachte en gevreesde levering van Russische S-400-raketsystemen aan Turkije is begonnen. Ondanks Amerikaanse en Europese waarschuwingen dat Ankara de Russische wapenovereenkomst moet heroverwegen, om economische en mogelijk militaire sancties te voorkomen, heeft de Turkse president Erdogan voet bij stuk gehouden.

 
vr 19 jul
Staan we aan de rand van een Derde Wereldoorlog?
 

Het conflict tussen de VS en Iran is afgelopen dagen aanzienlijk ernstiger geworden. Een oorlog tussen de twee naties werd op het allerlaatste moment afgeblazen door president Trump nog maar een tweetal weken geleden. Maar sindsdien zijn de geo-politieke spanningen weer opgelopen. Is de kans op een militair treffen almaar groter geworden. Wel blijven er discrete onderhandelingen achter de schermen plaatsvinden. Zo doet Iran het voorstel haar nucleaire installaties te laten onderzoeken, in ruil voor opheffing van de Amerikaanse sancties.

 
ma 15 jul
Ruzie tussen Zuid-Korea en Japan escaleert
 

In Azië lopen de wrijvingen tussen de technologische grootmachten Japan en Zuid-Korea verder op. Reden voor de onenigheid zijn de beperkingen die Japan aan de export van een aantal hoogtechnologische materialen naar Zuid-Korea heeft opgelegd. Zuid-Korea heeft verontwaardigd de afschaffing van de heffingen geëist. Japan zegt echter met de maatregel zijn nationale veiligheid te willen beschermen. Zuid-Korea zou volgens de Japanse overheid immers de controle op deze gevoelige producten onvoldoende ernstig nemen. Maar achter de maatregel lijken echter ook oude wonden en vetes schuil te gaan.

 
vr 21 jun
Iran, Noord-Korea, Venezuela… Trump en de kwadratuur van de cirkel
 

Als we de New York Times mogen geloven beval de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond aanvallen op een reeks militaire installaties in Iran. Maar toen de vliegtuigen die de aanvallen moesten uitvoeren al op weg waren, trok hij de orders in extremis terug in. Omdat hij werd gewaarschuwd dat er 150 doden zouden vallen. Een vraag die hij blijkbaar niet had gesteld vooraleer hij het order gaf.

 
do 20 jun
Trump twittert olieprijs verder omhoog
 

De olieprijs is donderdag flink gestegen na tweets van de Amerikaanse president Donald Trump over een door Iran neergeschoten Amerikaanse drone. Trump schreef op Twitter dat Iran "een hele grote fout had gemaakt!". De olieprijs schoot hierdoor verder omhoog, vanwege de toenemende angst voor een militair conflict tussen Iran en de Verenigde Staten.

Omstreeks 17.00 uur steeg de prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, met 4,1 procent naar 64,30 dollar (zo'n 56,93 euro). Een vat Amerikaanse olie werd 5,5 procent duurder en was 56,71 dollar waard.

 
do 20 jun
Olieprijs schiet omhoog na neerhalen Amerikaanse drone door Iran
 

De olieprijzen zijn donderdag flink gestegen nadat een Amerikaanse militaire drone werd neergeschoten in Iran. De prijzen stijgen vanwege de toenemende angst voor een militair conflict tussen Iran en de Verenigde Staten.

Omstreeks 12.00 uur steeg de prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, met 2,7 procent naar 63,45 dollar (56,15 euro). Een vat Amerikaanse olie werd 2,9 procent duurder en was 55,5 dollar waard.

 
vr 14 jun
Wie heeft baat bij een escalatie van geweld in de Straat van Hormuz?
 

In de Golf van Oman, net ten zuiden van de ingang tot de Straat van Hormuz, zijn donderdagochtend twee olietankers aangevallen. Het gaat om een Japans en een Noors schip. Beide zouden door een torpedo zijn geraakt. De Verenigde Staten zeggen dat Iran achter de aanval zit. Maar ze hebben geen bewijzen. Internationale waarnemers hebben vragen bij de vermeende Iraanse betrokkenheid. Wat heeft Iran te winnen bij een aanval op een Japanse olietanker op het moment dat de Japanse premier Shinzo Abe in Teheran is voor een ontmoeting met de Iraanse leiders? De angst voor een confrontatie tussen Iran en de Verenigde Staten laait ondertussen opnieuw op.

 
di 4 jun
Chinese productiesector lijdt onder handelsoorlog
 

Afgelopen vrijdag verschenen er verontrustende cijfers over de Chinese productiesector. Het Chinese productie PMI-cijfer kwam uit onder de 50-lijn, en dat impliceert krimp. Het is duidelijk dat de Chinese economie lijdt onder de handelsoorlog met de VS.

Het handelsgevecht tussen de Amerikanen en de Chinezen is losgebarsten. Beide grootmachten wisten een maand geleden niet tot een handelsakkoord te komen en als reactie daarop werden er over en weer importtarieven opgelegd. Op korte termijn is het met name de Chinese economie die de verliezer van deze handelsoorlog is.

 
vr 31 mei
Verenigde Staten gaat nu ook de handelsoorlog aan met Mexico; alle goederen worden belast
 

De Verenigde Staten zal vanaf 10 juni alle Mexicaanse goederen belasten. Eerst zal er een tarief van 5 procent gelden. En dat zal worden verhoogd naar 25 procent, als Mexico geen actie neemt tegen illegale immigranten die de Verenigde Staten binnen dringen. Dat meldde het Witte Huis donderdag.

President Donald Trump kondigde de tarieven eerst aan op twitter.

 
vr 31 mei
De handelsoorlog en China’s ‘nucleaire optie’ tegen de dollar
 

Wat als China zich op een gegeven moment te zeer beledigd voelt? Aangevallen in een handelsoorlog die het land nooit gezocht heeft? Wat als China zou besluiten géén Amerikaanse staatsobligaties (treasurys) meer te kopen? Het wordt ook wel de ‘nuclear option’ genoemd want in dit opzicht spelen de VS in theorie met vuur. Vuur dat hun ooit mighty greenback wel eens kan doen opbranden? Van kopen is trouwens al lang geen sprake meer. Wel integendeel: China is die obligaties reeds aan het vérkopen, en in 2019 meer dan ooit zelfs…

 
vr 31 mei
China beschuldigt Verenigde Staten van 'puur economisch terrorisme'
 

Het uitlokken van handelsconflicten is "puur economisch terrorisme", zegt een Chinese diplomaat donderdag over de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken zegt dat China geen voorstander is van harde maatregelen zoals sancties, invoertarieven en protectionisme.

 
vr 31 mei
Het verleden heeft aangetoond dat een handelsoorlog zelden winnaars kent
 

Het handelsconflict met China wordt hier in Europa op enige afstand gevolgd zonder dat er vanuit Brussel tot dusver noemenswaardige initiatieven waren te beluisteren. Wel is sprake van minder positieve verwachtingen betreffende de economische groei. Europa vormt als tweede economische macht een belangrijke factor op internationaal economisch en politiek terrein maar doet er actief te weinig mee!

 
di 28 mei
Chinese nieuwszender haalt uit naar Fox News
 

De Chinese televisiezender CGTN heeft hard uitgehaald naar het Amerikaanse Fox News vanwege diens berichtgeving over de handelsoorlog. In een nieuwsitem over het handelsconflict zei presentatrice Trish Regan van Fox News dat China ten koste van de Verenigde Staten profiteert van de huidige situatie. Ook zei ze dat de Chinezen met hun handelsoverschot ‘miljarden hebben gestolen’ van de Amerikanen.

 
do 23 mei
VN: “Wereld nooit dichterbij een nucleaire oorlog sinds W.O.II dan vandaag”
 

De wereld staat momenteel dichter bij nucleaire oorlog dan op enig ander moment sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Die waarschuwing komt van Renata Dwan, hoofd van het United Nations Institute for Disarmament Research (Unidir). Ze benadrukt daarbij dat de dreiging van een wereldwijd nucleair conflict een urgent probleem is. “De traditionele afspraken rond wapenbeheersing zijn uitgehold en onderhandelingen rond ontwapening raken steeds meer in een impasse,” voert Dwan aan. Volgens haar hebben ook de media momenteel onvoldoende aandacht voor die dreiging.

 
do 23 mei
China dient formeel protest in tegen VS na sancties Huawei
 

China gaat formeel in protest tegen de Verenigde Staten vanwege de aanpak van Huawei, de tweede grootste verkoper van smartphones ter wereld na Samsung, dat in de VS op een zwarte lijst is geplaatst. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel vandaag gemeld.

 
wo 22 mei
Amerikaanse bedrijven bang voor 'vergelding' na Huawei-acties VS
 

Een lobbygroep van Amerikaanse bedrijven die actief zijn in China maakt zich "ernstig zorgen" over Chinese vergelding na de maatregelen tegen Huawei. Dat zegt de voorzitter van de groep met de naam AmCham China woensdag tegen de BBC.

De VS voegde Huawei onlangs toe aan een lijst met bedrijven die beperkt worden in hun zakenrelaties in Amerika. De handelsspanningen tussen de twee landen zijn hiermee nog verder opgelopen.

 
" ... Everything is in a bubble ..." — Peter Schiff

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/usergp/domains/goudportal.nl/public_html/gp3_def/includes/c_allesover.php on line 34
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs