EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
43
kliks
40
kliks
24
kliks
 
Oorlog & Conflicten
vr 19 jul
Staan we aan de rand van een Derde Wereldoorlog?
 

Het conflict tussen de VS en Iran is afgelopen dagen aanzienlijk ernstiger geworden. Een oorlog tussen de twee naties werd op het allerlaatste moment afgeblazen door president Trump nog maar een tweetal weken geleden. Maar sindsdien zijn de geo-politieke spanningen weer opgelopen. Is de kans op een militair treffen almaar groter geworden. Wel blijven er discrete onderhandelingen achter de schermen plaatsvinden. Zo doet Iran het voorstel haar nucleaire installaties te laten onderzoeken, in ruil voor opheffing van de Amerikaanse sancties.

 
ma 15 jul
Ruzie tussen Zuid-Korea en Japan escaleert
 

In Azië lopen de wrijvingen tussen de technologische grootmachten Japan en Zuid-Korea verder op. Reden voor de onenigheid zijn de beperkingen die Japan aan de export van een aantal hoogtechnologische materialen naar Zuid-Korea heeft opgelegd. Zuid-Korea heeft verontwaardigd de afschaffing van de heffingen geëist. Japan zegt echter met de maatregel zijn nationale veiligheid te willen beschermen. Zuid-Korea zou volgens de Japanse overheid immers de controle op deze gevoelige producten onvoldoende ernstig nemen. Maar achter de maatregel lijken echter ook oude wonden en vetes schuil te gaan.

 
vr 21 jun
Iran, Noord-Korea, Venezuela… Trump en de kwadratuur van de cirkel
 

Als we de New York Times mogen geloven beval de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond aanvallen op een reeks militaire installaties in Iran. Maar toen de vliegtuigen die de aanvallen moesten uitvoeren al op weg waren, trok hij de orders in extremis terug in. Omdat hij werd gewaarschuwd dat er 150 doden zouden vallen. Een vraag die hij blijkbaar niet had gesteld vooraleer hij het order gaf.

 
do 20 jun
Trump twittert olieprijs verder omhoog
 

De olieprijs is donderdag flink gestegen na tweets van de Amerikaanse president Donald Trump over een door Iran neergeschoten Amerikaanse drone. Trump schreef op Twitter dat Iran "een hele grote fout had gemaakt!". De olieprijs schoot hierdoor verder omhoog, vanwege de toenemende angst voor een militair conflict tussen Iran en de Verenigde Staten.

Omstreeks 17.00 uur steeg de prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, met 4,1 procent naar 64,30 dollar (zo'n 56,93 euro). Een vat Amerikaanse olie werd 5,5 procent duurder en was 56,71 dollar waard.

 
do 20 jun
Olieprijs schiet omhoog na neerhalen Amerikaanse drone door Iran
 

De olieprijzen zijn donderdag flink gestegen nadat een Amerikaanse militaire drone werd neergeschoten in Iran. De prijzen stijgen vanwege de toenemende angst voor een militair conflict tussen Iran en de Verenigde Staten.

Omstreeks 12.00 uur steeg de prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, met 2,7 procent naar 63,45 dollar (56,15 euro). Een vat Amerikaanse olie werd 2,9 procent duurder en was 55,5 dollar waard.

 
vr 14 jun
Wie heeft baat bij een escalatie van geweld in de Straat van Hormuz?
 

In de Golf van Oman, net ten zuiden van de ingang tot de Straat van Hormuz, zijn donderdagochtend twee olietankers aangevallen. Het gaat om een Japans en een Noors schip. Beide zouden door een torpedo zijn geraakt. De Verenigde Staten zeggen dat Iran achter de aanval zit. Maar ze hebben geen bewijzen. Internationale waarnemers hebben vragen bij de vermeende Iraanse betrokkenheid. Wat heeft Iran te winnen bij een aanval op een Japanse olietanker op het moment dat de Japanse premier Shinzo Abe in Teheran is voor een ontmoeting met de Iraanse leiders? De angst voor een confrontatie tussen Iran en de Verenigde Staten laait ondertussen opnieuw op.

 
di 4 jun
Chinese productiesector lijdt onder handelsoorlog
 

Afgelopen vrijdag verschenen er verontrustende cijfers over de Chinese productiesector. Het Chinese productie PMI-cijfer kwam uit onder de 50-lijn, en dat impliceert krimp. Het is duidelijk dat de Chinese economie lijdt onder de handelsoorlog met de VS.

Het handelsgevecht tussen de Amerikanen en de Chinezen is losgebarsten. Beide grootmachten wisten een maand geleden niet tot een handelsakkoord te komen en als reactie daarop werden er over en weer importtarieven opgelegd. Op korte termijn is het met name de Chinese economie die de verliezer van deze handelsoorlog is.

 
vr 31 mei
Verenigde Staten gaat nu ook de handelsoorlog aan met Mexico; alle goederen worden belast
 

De Verenigde Staten zal vanaf 10 juni alle Mexicaanse goederen belasten. Eerst zal er een tarief van 5 procent gelden. En dat zal worden verhoogd naar 25 procent, als Mexico geen actie neemt tegen illegale immigranten die de Verenigde Staten binnen dringen. Dat meldde het Witte Huis donderdag.

President Donald Trump kondigde de tarieven eerst aan op twitter.

 
vr 31 mei
De handelsoorlog en China’s ‘nucleaire optie’ tegen de dollar
 

Wat als China zich op een gegeven moment te zeer beledigd voelt? Aangevallen in een handelsoorlog die het land nooit gezocht heeft? Wat als China zou besluiten géén Amerikaanse staatsobligaties (treasurys) meer te kopen? Het wordt ook wel de ‘nuclear option’ genoemd want in dit opzicht spelen de VS in theorie met vuur. Vuur dat hun ooit mighty greenback wel eens kan doen opbranden? Van kopen is trouwens al lang geen sprake meer. Wel integendeel: China is die obligaties reeds aan het vérkopen, en in 2019 meer dan ooit zelfs…

 
vr 31 mei
China beschuldigt Verenigde Staten van 'puur economisch terrorisme'
 

Het uitlokken van handelsconflicten is "puur economisch terrorisme", zegt een Chinese diplomaat donderdag over de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken zegt dat China geen voorstander is van harde maatregelen zoals sancties, invoertarieven en protectionisme.

 
vr 31 mei
Het verleden heeft aangetoond dat een handelsoorlog zelden winnaars kent
 

Het handelsconflict met China wordt hier in Europa op enige afstand gevolgd zonder dat er vanuit Brussel tot dusver noemenswaardige initiatieven waren te beluisteren. Wel is sprake van minder positieve verwachtingen betreffende de economische groei. Europa vormt als tweede economische macht een belangrijke factor op internationaal economisch en politiek terrein maar doet er actief te weinig mee!

 
di 28 mei
Chinese nieuwszender haalt uit naar Fox News
 

De Chinese televisiezender CGTN heeft hard uitgehaald naar het Amerikaanse Fox News vanwege diens berichtgeving over de handelsoorlog. In een nieuwsitem over het handelsconflict zei presentatrice Trish Regan van Fox News dat China ten koste van de Verenigde Staten profiteert van de huidige situatie. Ook zei ze dat de Chinezen met hun handelsoverschot ‘miljarden hebben gestolen’ van de Amerikanen.

 
do 23 mei
VN: “Wereld nooit dichterbij een nucleaire oorlog sinds W.O.II dan vandaag”
 

De wereld staat momenteel dichter bij nucleaire oorlog dan op enig ander moment sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Die waarschuwing komt van Renata Dwan, hoofd van het United Nations Institute for Disarmament Research (Unidir). Ze benadrukt daarbij dat de dreiging van een wereldwijd nucleair conflict een urgent probleem is. “De traditionele afspraken rond wapenbeheersing zijn uitgehold en onderhandelingen rond ontwapening raken steeds meer in een impasse,” voert Dwan aan. Volgens haar hebben ook de media momenteel onvoldoende aandacht voor die dreiging.

 
do 23 mei
China dient formeel protest in tegen VS na sancties Huawei
 

China gaat formeel in protest tegen de Verenigde Staten vanwege de aanpak van Huawei, de tweede grootste verkoper van smartphones ter wereld na Samsung, dat in de VS op een zwarte lijst is geplaatst. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel vandaag gemeld.

 
wo 22 mei
Amerikaanse bedrijven bang voor 'vergelding' na Huawei-acties VS
 

Een lobbygroep van Amerikaanse bedrijven die actief zijn in China maakt zich "ernstig zorgen" over Chinese vergelding na de maatregelen tegen Huawei. Dat zegt de voorzitter van de groep met de naam AmCham China woensdag tegen de BBC.

De VS voegde Huawei onlangs toe aan een lijst met bedrijven die beperkt worden in hun zakenrelaties in Amerika. De handelsspanningen tussen de twee landen zijn hiermee nog verder opgelopen.

 
wo 22 mei
Britse providers doen Huawei in de ban
 

De Britse telecomaanbieders Vodafone en EE bieden voorlopig geen telefoons van Huawei aan voor hun nieuwe 5G-netwerken, omdat het Chinese techbedrijf die toestellen mogelijk niet meer van updates kan voorzien. Huawei is door de Verenigde Staten op een zwarte lijst gezet en daarom heeft Google besloten dat de Chinezen niet meer de officiële versie van besturingssysteem Android mogen gebruiken.

 
di 21 mei
Iran verviervoudigt zijn productie van verrijkt uranium
 

Iran heeft zijn productiecapaciteit voor de verrijking van uranium verviervoudigd. Dat heeft Behrouz Kamalvandi, woordvoerder van de Atomic Energy Organization of Iran, bevestigd. Hij verwees daarbij naar de oplopende spanningen tussen zijn land en de Verenigde Staten. Die wrijvingen zijn ook duidelijk op Twitter, waar de Amerikaanse president Donald Trump en Javad Zarif, Iraans minister van buitenlandse zaken, elkaar met bedreigingen en verwensingen te lijf gaan.

 
di 21 mei
China dumpt in één maand $ 20,5 miljard aan Amerikaanse obligaties
 

Uit de meest recente data blijkt dat China in maart voor $ 20,5 miljard aan Amerikaanse obligaties heeft verkocht. Door deze verkoopactie is het totale eigendom aan Amerikaanse obligaties teruggebracht tot $ 1,12 biljoen. En dat is het laagste niveau in meer dan twee jaar tijd.

Tijdens de afgelopen dagen zijn de handelsspanningen tussen China en de VS verder geëscaleerd. Over en weer zijn er nieuwe importtarieven opgelegd. Daarnaast onderzoekt China op dit moment de mogelijkheid voor het grootschalig dumpen van Amerikaanse staatsobligaties, die de Chinezen in bezit hebben.

 
ma 20 mei
Demonstraties gele hesjes al zes maanden bezig
 

Afgelopen zaterdag waren er in Frankrijk opnieuw demonstraties van de gele hesjes. De protesten verliepen over het algemeen rustig, maar er waren ook plekken waar het opnieuw tot harde confrontaties kwam. De volgende beelden geven een impressie van de demonstraties van gele hesjes in verschillende steden in Frankrijk.

 
vr 17 mei
Britten minimaliseren Amerikaanse berichten over Iraanse dreiging
 

Er zijn geen aanwijzingen dat Iraanse groeperingen in het Midden-Oosten aanvallen tegen westerse doelwitten zouden overwegen. Dat heeft generaal-majoor Chris Ghika, de Britse commandant van de missie tegen terreurgroep Daesh, gezegd. Ghika reageerde daarmee op een oproep van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, dat het Amerikaans overheidspersoneel in Irak heeft gevraagd het land te verlaten. De Amerikaanse overheid had immers benadrukt mogelijke Iraanse acties tegen westerse doelwitten niet uit te sluiten.

 
vr 17 mei
Chinezen willen ‘volksoorlog’ tegen de VS
 

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten heeft de voorbije dagen een drastische escalatie gekend. China lijkt inmiddels echter zozeer geïrriteerd dat de staatsmedia van het land de Verenigde Staten van hebzucht en arrogantie beticht hebben. In een aantal editorialen is er zelfs sprake van een volksoorlog tegen de Verenigde Staten.

 
do 16 mei
Heiko Maas waarschuwt Verenigde Staten voor conflict met Iran
 

De Verenigde Staten riskeren een militair conflict met Iran, zo waarschuwt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. In een parlementair debat over deze kwestie zei hij dat het risico op een escalatie als gevolg van een ongelijk kan toenemen.

 
do 16 mei
Verenigde Staten sturen troepen naar Midden-Oosten?
 

De Amerikaanse regering zou van plan zijn 120.000 troepen naar het Midden-Oosten te sturen. Dat schrijft de New York Times op basis van anonieme bronnen binnen de regering. De zending van nog meer militairen naar deze regio past binnen de strategie van John Bolton, de veiligheidsadviseur van president Trump. Hij ziet Iran als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio.

 
di 14 mei
Handelsconflict China – VS: Onderhandelingen worden een oorlog
 

Het handelsconflict tussen de VS en China escaleert. Een snelle verzoening lijkt steeds verder af, nu beide partijen het conflict via de media uitspelen.

 
di 14 mei
Golfregio: VS houden 120.000 troepen klaar voor als situatie escaleert
 

Het Pentagon heeft aan de regering Trump plannen voorgesteld om 120.000 troepen naar de Golfregio in het Midden-Oosten te zenden in het geval Iran Amerikaanse troepen zou aanvallen of zijn werk zou versnellen om een kernbom te maken. Dat meldt de New York Times. Het initiatief komt van nationaal veiligheidsadviseur John Bolton.

 
ma 13 mei
China slaat waarschuwing Trump in de wind: invoerheffingen stijgen tot 25 procent
 

China slaat terug in de handelsoorlog met de VS. Vanaf 1 juni worden de importheffingen op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen opgetrokken tot 25 procent. De aandelenbeurzen gaan verder omlaag na de bekendmaking.

 
ma 13 mei
China slaat terug en verhoogt invoertarieven op Amerikaanse producten
 

China is van plan om vanaf 1 juni invoertarieven te heffen op 60 miljard aan Amerikaanse producten. De maatregel is een vergeldingsactie voor invoertarieven die de Amerikanen vorige week op Chinese producten invoerden.

In totaal zullen de tarieven worden verhoogd op 5.140 Amerikaanse producten.

 
ma 13 mei
China slaat terug: gaat ook hogere invoerrechten heffen
 

China versus VS: de stand was 0-1. Die wordt op 1 juni 2019 1-1. Vanaf dat tijdstip gaat China invoertaxen op haar beurt verhogen. Van 5 naar 25 procent op voor 60 miljard dollar waarde aan Amerikaanse goederen. Of wat had Donald Trump gedacht. Dat dit reusachtige, economisch zeer machtige land zich ging laten chanteren? Daar komt bij dat het land zich deze tegenzet kan permitteren. China heeft héél diepe zakken. De Verenigde Staten daarentegen zijn eeuwig platzak.

 
ma 13 mei
VS en China op ramkoers in handelsoorlog?
 

Op vrijdag 10 mei 2019 voerde president Trump de handelsoorlog tussen de VS en China nog op. Dit met extra invoerrechten te heffen op nog eens voor 325 miljard dollar Chinese goederen. Her en der in diverse media wordt er gewezen op de grote financiële schade die Trump hiermee indirect bij zijn kiezerspubliek aanricht. Want die gaan eerder vroeg dan laat méér moeten betalen in de winkel. Of dit verstandig is met nog een jaar te gaan voor de herverkiezing waarvan hij zo zeker lijkt? Dat laten we in het midden. In ieder geval speelt hij hoog spel. Daarbij moeten we niet vergeten dat de man àltijd nogal hoog spel heeft gespeeld in zijn lange, zeer succesvolle carrière als zakenman. De Epic Economist vreest in ieder geval voor dramatische ontwikkelingen, met bijzonder nare gevolgen voor alvast de Amerikaanse economie en de beurzen van de VS...

 
za 11 mei
BREAKING! Trump geeft opdracht tot verhoging tarieven op "alle" Chinese goederen
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft handelsgezant Robert Lighthizer opdracht gegeven om handelstarieven in te stellen op alle resterende goederen die uit China worden geïmporteerd.

Het kantoor van Lighthizer heeft dat bevestigd. Volgens de handelsgezant is de waarde van de goederen waarvoor de handelstarieven gaan gelden ongeveer 300 miljard dollar (zo'n 267 miljard euro). Meer details worden later naar buiten gebracht.

 
vr 10 mei
Peking zal 'hard terugslaan' na verhoging van importtarieven VS
 

De Chinese autoriteiten in Peking hebben aangekondigd hard te zullen terugslaan, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de importtarieven op sommige Chinese goederen vrijdag heeft verhoogd van 10 naar 25 procent.

De Chinese handelsminister zegt de maatregel van Trump "zeer te betreuren", maar gaat niet in op hoe het land hierop zal reageren.

 
do 9 mei
Iran of de fabricage van een vijand: stevenen we af op een nieuwe oorlog in de Golf?
 

Iran trok zich dinsdag terug uit delen van het nucleaire akkoord dat het in 2015 sloot met de internationale gemeenschap. Dat meldt het Iraanse persagentschap IRNA en is ondertussen door president Rohani bevestigd. Het land wil opnieuw uranium gaan verrijken. Verwacht wordt dat dit zal leiden tot een breuk met de Europese landen en nieuwe economische sancties van de EU tegenover Iran. Ook dreigt het conflict met de VS nu nog verder op de spits te worden gedreven.

 
ma 6 mei
De Eurovisieoorlog
 

In de Gazastrook is deze ochtend vroeg een staakt-het-vuren ingegaan nadat dit weekeinde zeker 27 Palestijnen en 4 Israëliërs om het leven kwamen bij de meest gewelddadige confrontaties sinds 2014. De terreurorganisaties Hamas en Islamic Jihad vuurden zaterdag ruim zeshonderd raketten op Israël af vanuit Gaza. Het rakettenschild Iron Dome onderschepte er daarvan een tweehonderdtal. Israël beantwoordde dat geweld en raakte daarbij volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zeker 260 militaire doelen.

 
di 26 mrt
Frankrijk gaat legermacht inzetten tegen relschoppers
 

De Franse regering zet komend weekend militaire anti-terreureenheden in om openbare gebouwen te beschermen tegen demonstraties van de gele hesjes, zo meldt Bloomberg. De speciale eenheden, die worden ingezet bij anti-terreuroperaties, zullen in Parijs worden opgesteld om de orde te bewaken.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs