EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Economie Algemeen
ma 24 feb
Het coronavirus heeft effect op 42% van het Chinese BBP
 

Volgens de economen van Standard Chartered kan 42% van het Chinese BBP geraakt worden door het coronavirus. En volgens de economen kan die economische schade uiteindelijk overal in de wereld voelbaar worden. De financiële markten kunnen daar ook zonder twijfel door geraakt worden.

 
ma 24 feb
Draaien centrale banken de geldkraan weer open?
 

De uitbraak van het coronavirus brengt beleggers in verwarring. Ondanks alle berichten over de negatieve impact op de economie blijven de aandelenkoersen stijgen. Tegelijkertijd zien we een vlucht naar veilige havens, want de rente op staatsleningen daalt en de goudprijs schiet omhoog. De aandelenmarkt suggereert dat het allemaal goed gaat, terwijl de rally in staatsobligaties en edelmetaal het tegenovergestelde doet vermoeden. Ook de prijsdaling van olie en koper suggereert dat de economische groei afzwakt. Bij groeiende economie zou je immers een stijging van de olieprijs en koperprijs mogen verwachten.

 
zo 23 feb
Chinese centrale bank belooft meer stimulus
 

De Chinese centrale bank, The People’s Bank of China, heeft laten weten dat ze verdere stappen zullen ondernemen om de economie te ondersteunen. Dit zal onder andere inhouden dat ze meer gaan investeren in infrastructuur maar ook het versoepelen van leningen voor bedrijven en gezinnen. De Chinese economie kan wat hulp gebruiken door de strenge maatregelen die men heeft genomen in verband met het coronavirus.

 
zo 23 feb
China en het Coronavirus/Covid19: dweilen met de kraan open
 

Miljoenen Chinezen worden verordend morgen, maandag 24 februari 2020 terug op hun werk te verschijnen. De fabriek van de wereld die China is, kan zich financieel-economisch niet veroorloven te lang gesloten te blijven. Maar hoe al die werknemers dat praktisch moeten doen? Met reisbeperkingen alom. En ongetwijfeld in een sfeer van algemeen wantrouwen. Want wie van de tallozen waarmee je noodgedwongen in contact komt is besmet, en wie toch niet? Wanneer angst regeert, en je moet kiezen tussen brood op de plank brengen en misschien je leven riskeren? Maar er zijn nog bijkomende ontwikkelingen en gevaren die oprijzen op zondag 23 februari 2020; rond het nog immer uitbreidende Coronavirus/Covid19...

 
za 22 feb
Grafiek: Het moment van de waarheid voor de euro
 

De dollar weet al weken terrein te winnen. Als gevolg daarvan staat de koers van de EUR/USD al weken onder druk. Voor de ‘euro- believers’ is het te hopen dat de dollar niet nog meer terrein weet te winnen. Een meerjarige steunlijn staat immers op dit moment onder grote druk.

 
za 22 feb
De ernst van het volstrekt uit de hand gelopen monetaire systeem
 

Ondanks de handelsperikelen en de spreiding van het coronavirus blijft de beurs niettemin ferm stand houden. Dit heeft te maken met de gewekte verwachtingen van de Fed om de geldla wederom verder open te trekken, ‘should worse come to worse’. Over de negatieve effecten hiervan – ultra lage rentes en de almaar toenemende koopkrachtontwaarding – blijft het stil. Logisch omdat deze “stilte” op het oog sinds 2008 “gewerkt” blijkt te hebben. Vanaf het dieptepunt destijds is deze langste ‘bull market’ ooit met de factor 3,5 of met 350% gestegen!

 
vr 21 feb
Deze kamer in Parijs kost... 945.000 euro
 

In Parijs kijkt niemand er meer van op: huizen waar miljoenen voor worden neergeteld en appartementen die alleen nog door de allerrijksten te betalen zijn. Maar nu is er toch verrassing alom. In de Franse hoofdstad is namelijk een piepkleine studio te koop gezet voor de prijs van maar liefst 945.000 euro.

 
vr 21 feb
Deze Chinese sectoren hebben het moeilijk
 

De ‘shutdown’ in China, omwille van het coronavirus, zorgt voor economische problemen in het land. Fabrieken en consumenten worden beperkt in hun doen en laten. De heropstart gaat moeizaam maar is wel noodzakelijk want verschillende sectoren beginnen flink af te zien van het stopzetten van de economische activiteiten, hieronder een kort overzichtje.

COVID-19, zo wordt het coronavirus nu genoemd, heeft een groot deel van de Chinese economie lam gelegd. Fabrieken en consumenten kunnen niet meer doen wat ze willen. Fabrieken liggen stil en consumenten moeten thuis blijven en komen zelden nog buiten, dit heeft uiteraard een grote impact op de Chinese economie.

 
vr 21 feb
Autoverkoop in China 92 procent lager als gevolg van coronavirus
 

In China, de grootste markt voor personenwagens ter wereld, worden door het coronavirus COVID-19 fors minder voertuigen verkocht. Het aantal registraties lag gemeten over de eerste twee weken van februari 92 procent lager dan een jaar eerder.

 
vr 21 feb
Koopwoningen 6,3 procent duurder in januari
 

Bestaande koopwoningen zijn in januari met 6,3 procent duurder vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag.

 
vr 21 feb
Het Verhaal van het Jaar 2020: Coronavirus/Covid19 (5)
 

Wat een bijzonder nare start van het jaar 2020! Triest en dramatisch dat het zogenaamde ‘verhaal van het jaar’ een virus is, uitgebroken in december 2019 in China. Geen dag gaat voorbij of nieuwe besmettingen worden ergens vastgesteld. Of overlijdens in weer andere landen. 28 Landen and counting… Buiten de plaatselijke persoonlijke drama’s voor elkeen, met zijn en haar vrienden en familiekring, is er het grotere plaatje. Het Coronavirus/Covid19 kan wel eens de Black Swan zijn die de wereldeconomie voor een hele poos verlamt.

 
do 20 feb
Verenigd Koninkrijk brengt duurzaam biljet van 20 pond in omloop
 

Vanaf donderdag kunnen de Britten betalen met een nieuw biljet van 20 pond met daarop een zelfportret van de beroemde schilder Joseph Mallord William Turner. Het is het derde pondbiljet dat is gemaakt van polymeren in plaats van papier en daardoor duurzamer en moeilijker te vervalsen is.

 
do 20 feb
Het IMF is nog steeds een groep beroepsoptimisten
 

Een maand na de positieve voorspellingen van IMF-directrice Kristalina Georgieva kan macro-econoom en beurscommentator Kees de Kort al de balans opmaken. 'Het IMF blijf zo weinig realistisch mogelijk.'

 
do 20 feb
Deze grafieken tonen het grote Chinese probleem…
 

De Chinese economie wordt op dit moment geteisterd door het coronavirus. Door dit virus zijn nog steeds heel wat fabrieken gesloten. En de economische schade wordt met de dag groter. Wij hebben twee grafieken gevonden die het grote Chinese probleem van dit moment uitstekend in kaart brengen.

 
do 20 feb
Warren Buffet vergelijkt Bitcoin met zeeschelpen
 

An sich is dat niet pejoratief. Schelpen werden nog als geld gebruikt, als ruilmiddel. Drieduizend jaar geleden waren zeldzame schelpen een betaalmiddel in de kustgebieden van Oost-Afrika, Zuidoost-Azië, de westkust van Noord-Amerika en in Oceanië. Met de nadruk op ‘zeldzaam’. Wat zeldzaam is, niet overvloedig voorradig, krijgt vanzelf een hogere waarde. Vergelijk het met antiek tegenover Ikea fabrikaten. Niet zoals de Amerikaanse dollar, wel zoals bitcoin et al. Toch blijft de meest succesvolle belegger ter wereld zweren bij de greenback.

 
do 20 feb
De internetzeepbel valt in het niet bij de huidige zeepbel
 

De internetzeepbel kenmerkte zich door zeer hoge waarderingen bij de meeste aandelen. Met name de technologie- en internetaandelen waren bijzonder ‘duur’ geprijsd. Toch lijkt de huidige zeepbel nog erger te zijn. En dat kan uiteindelijk grote gevolgen voor de beurskoersen gaan hebben.

De huidige Bull Market is al sinds het jaar 2009 van kracht. Tijdens de afgelopen 10 jaar wisten de beurzen fors in waarde te stijgen. De Amerikaanse beurzen wisten daarbij in positieve zin op te vallen. Zo weet Wall Street al jaren de beste beursprestatie af te leveren.

 
wo 19 feb
Wat is de Fed van plan met de rentecurve?
 

De Federal Reserve overweegt een nieuw instrument om grip te krijgen op de rente. Deze maand publiceerde de centrale bank zelfs een nieuw rapport over de effecten van deze maatregel, die voor het laatst werd toegepast tijdens de Tweede Wereldoorlog. De centrale bank nam deze maatregel toen om de financiering van de overheidstekorten in goede banen te leiden. Pas in 1951 slaagde de Fed erin dit beleid te beëindigen. Dat de centrale bank dit zware instrument in vredestijd opnieuw overweegt is een teken aan de wand. Het verschijnen van dit nieuwe rapport van de Fed is duidelijke aanwijzing dat de centrale bank inderdaad gaat doen wat wij een paar weken geleden al schreven in dit insider artikel. Abonnees kregen een uitgebreide analyse van deze nieuwe plannen.

 
wo 19 feb
Meer of minder geld naar de EU? Dit moet je weten over de begrotingstop
 

De Europese lidstaten staan donderdag op een speciaal ingelaste top tegenover elkaar in de strijd om de de EU-begroting. De lidstaten zijn het niet eens over hoe gevuld de portemonnee van de EU moet zijn en waar het aan uitgegeven moet worden. De positie van Nederland is duidelijk: niet méér afdragen aan de EU en de begroting moet gemoderniseerd worden. Om deze doelen te behalen zet Nederland in op een verlaging van de EU-begroting van 1 procent van het Europese bruto nationaal inkomen.

 
wo 19 feb
De gigantische Chinese kredietzeepbel in beeld gebracht
 

De Chinese overheid is al jaren bezig met het stimuleren van de economie. Om haar concurrentiepositie te verbeteren wist de Chinese overheid al meermaals de munt te laten devalueren. Ook maken steeds meer Chinese bedrijven zich schuldig aan het stelen van intellectuele eigendommen. Het grootste gevaar moet echter gezocht worden in de hoek van de Chinese banken.

 
wo 19 feb
Chinese media onder strenger toezicht in de VS
 

Chinese media die actief zijn in de Verenigde Staten kunnen strenger toezicht verwachten. De Amerikaanse regering heeft namelijk vijf Chinese zenders aangemerkt die zich voortaan moeten inschrijven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse regering wil alle werknemers en bezittingen van deze Chinese media op Amerikaans grondgebied registreren. Volgens woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is deze maatregel nodig omdat de Chinese regering deze media zou gebruiken als propaganda-instrument. Zij verklaarden tegenover Reuters: “De controle over zowel de inhoud als de redactie zijn gedurende de regeerperiode van Xi Jinping steeds sterker geworden. Deze mensen zijn in feite een arm van de Chinese Communistische Partij. De controle op de Chinese staatsmedia is steeds draconischer geworden.”

 
wo 19 feb
Pensioenfondsen: het wordt veel slechter
 

De slecht-nieuws-berichten over ons pensioenstelsel sieren weer de voorpagina’s van de mainstreammedia. Vergeef mij mijn luchtige woordgebruik. Het is natuurlijk bepaald niet sierlijk maar bijzonder triest. In Nederland waar we pochten over het beste pensioenstelsel ter wereld wordt nu flink gemopperd over de neergang van een onhoudbaar stelsel. Een jarenlang overleg tussen werkgevers, vakbonden en regering heeft geleid tot een akkoord.

 
wo 19 feb
Brexit doet recordaantal bedrijven naar Nederland verhuizen
 

Door het Britse vertrek uit de Europese Unie hebben sinds de zomer van 2016 140 ondernemingen ervoor gekozen om zich in Nederland te vestigen. Het afgelopen jaar verhuisden 78 ‘Brexitbedrijven’ naar Nederland, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) woensdag.

 
wo 19 feb
Moeten we ons zorgen maken over de krimp bij de Japanse economie?
 

Aan het begin van deze week werd bekend gemaakt dat de Japanse economie het op dit moment niet gemakkelijk heeft. Tijdens het laatste kwartaal van 2019 werd de Japanse economie geconfronteerd met een serieuze krimp. En volgens de meeste economen zien de verwachtingen voor de rest van het jaar er ook niet bepaald florissant uit.

 
wo 19 feb
‘Economische groei in China daalt wellicht naar 3,5 procent in Q1’
 

De Chinese economische groei gaat dit kwartaal vermoedelijk rake klappen krijgen. Volgens zakenbank Morgan Stanley heeft het coronavirus een zware impact op de economie. De marktkenners vermoeden daarom dat het groeicijfer voor dit kwartaal teleurstellend zal zijn. Investeerders moeten niet schrikken als het groeicijfer slechts 3,5 procent bedraagt.

 
di 18 feb
Grootste Europese bank HSBC schrapt 35.000 banen
 

HSBC gaat de komende drie jaar zo'n 35.000 banen schrappen, omgerekend 15 procent van alle banen bij het bedrijf. Zo wil de bank de in het afgelopen jaar gedaalde winst opkrikken.

 
di 18 feb
Fed-balans stijgt naar het hoogste niveau in 16 maanden tijd
 

De Amerikaanse centrale bank probeert er op dit moment alles aan te doen om de rust op de rentemarkt te bewaren. Als gevolg daarvan greep de Fed tijdens de afgelopen maanden meermaals bij de repo-markt in. En die ingrepen hebben grote gevolgen gehad voor de Fed-balans.

 
di 18 feb
ABP ziet dekkingsgraad dalen door beurseffect coronavirus en lage rentes
 

Pensioenfonds ABP meldt dat de dekkingsgraad op 31 januari op 94,1 procent kwam. Dat is 3,7 procentpunt lager dan de dekkingsgraad van eind december. De daling is te verklaren door een combinatie van aanhoudend lage rentes en het schrikeffect op de beurzen door het coronavirus 2019-nCoV, aldus woordvoerder Jos van Dijk.

 
di 18 feb
Autoverkoop in EU met 7,5 procent gedaald in januari
 

De registratie van nieuwe auto’s in de Europese Unie lag in januari 7,5 procent lager dan in januari vorig jaar. Volgens Europese sectorfederatie ACEA is de daling te wijten aan nieuwe belastingen.

 
di 18 feb
ECB speelt paniekvoetbal, supporters zijn het beu
 

Het is al jaren een hot item, de dalende rente met destructieve gevolgen voor de maatschappij. Ik heb vaak gewaarschuwd dat de aanhoudend lage rente op termijn onhoudbaar is. Voor de banken en voor ons consumenten, rekeninghouders, belastingbetalers, spaarders, leners, en noem maar op. We zijn niet alleen burgers maar tegelijk de hier genoemde groep mensen die op verschillende manieren hun geld laten circuleren in de maatschappij. Een samenleving die financieel totaal afhankelijk is van de capriolen van centrale bankiers.

 
di 18 feb
Eilandstaten en Panama toegevoegd aan EU-lijst met belastingparadijzen
 

De Europese ministers van Financiën melden dinsdag dat Panama, de Seychellen, de Kaaimaneilanden en Palau, een eilandenstaat in de Grote Oceaan, zijn toegevoegd aan de lijst met belastingparadijzen.

 
di 18 feb
Nu Brexit een feit is: Kaaimaneilanden op zwarte lijst belastingparadijzen
 

De EU-ministers van Financiën hebben de Kaaimaneilanden op de zwarte lijst van belastingparadijzen gezet. De drie eilanden in de Caraïbische Zee zijn een Brits overzees gebied. Het besluit komt nog geen drie weken na de brexit.

 
di 18 feb
Deze ‘gap’ kan zorgen voor een forse beurscorrectie
 

De ‘Global M2 Liquidity’ indicator zit al weken in een dalende trend gevangen. Deze indicator is een maat voor de geldhoeveelheid in 12 verschillende Westerse landen. M2 is een bredere maat voor de geldhoeveelheid dan M1, die alleen contant geld en het controleren van deposito’s omvat. M2 houdt namelijk ook rekening met gemakkelijk converteerbare geldmiddelen (aandelen en obligaties bijvoorbeeld).

 
di 18 feb
Mensen met geld hebben nu hun beste jaren
 

De huidige ontwikkeling van de beurs biedt de Amerikanen met geld de beste jaren van hun leven, zegt Kees de Kort. 'Het is een ontzagwekkende plus voor het vertrouwen van mensen die beleggen, en dat is geen kleine groep.'

 
di 18 feb
Japanse economie krimpt als gevolg van btw-verhoging
 

De Japanse economie is in de laatste maanden van het afgelopen jaar flink gekrompen, doordat consumenten en bedrijven het mede door een btw-verhoging lieten afweten in de bestedingen. De vooruitzichten voor het land zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus 2019-nCoV in China ook niet florissant.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs