EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Economie Algemeen
ma 16 sep
Rusland wil voortaan in euro’s en yuan lenen
 

Rusland zal dit jaar en volgend jaar geen geld meer lenen in dollars, maar in andere valuta zoals de euro en de yuan. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov vorige week donderdag. Op deze manier wil Rusland haar blootstelling aan de dollar verkleinen. Eerder zette de centrale bank van Rusland al een deel van haar valutareserves om van dollars naar euro’s en yuan.

 
ma 16 sep
‘6 procent handhaven wordt moeilijk’
 

De Chinese economie groeit gemiddeld met 6 procent, wat behoorlijk veel is maar wel minder is dan vorig jaar en de jaren daarvoor. De vraag is nu hoe hard de Chinese economie gaat groeien de komende jaren. Premier Li Keqiang waarschuwt dat het moeilijk wordt om de huidige groei te handhaven, vooral door de aanhoudende handelsoorlog met de Verenigde Staten.

 
ma 16 sep
Dekkingsgraden twee grootste pensioenfondsen onder 90 procent.
 

De dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland zijn in augustus tot onder de 90 procent gedaald. Dat maken ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) maandag bekend, meldt Het Financieele Dagblad.

 
ma 16 sep
Er dreigen alsnog kortingen op de pensioenen: Hoe kan dat?
 

Het gaat goed met de economie, de werkloosheid blijft dalen en er ligt een Pensioenakkoord. Hoe kan het dat pensioenfondsen dan toch in zwaar weer zitten en misschien vanaf volgend jaar zelfs moeten korten?

 
ma 16 sep
Chinese autoverkoop dondert naar beneden
 

De Chinese autoverkopen zouden de volgende drie jaar tot een bescheiden groei kunnen terugvallen. Mogelijk zou er zelfs een inkrimping kunnen volgen. Dat hebben woordvoerders van de China Association of Automobile Manufacturers (Caam), gezegd. Daarmee reageert de organisatie op de verkoopcijfers van de Chinese autoproducenten tijdens de maand augustus. Daarbij lieten de verkopen voor de veertiende opeenvolgende maand een daling optekenen. Ook bij wagens met een duurzame aandrijving was er voor de tweede maand op rij een achteruitgang.

 
ma 16 sep
De eurozone werkt aan een digitale munt
 

If you can’t beat them, join them. Moeten ze bij de ECB gedacht hebben. De wereld der cryptomunten wordt té omvangrijk en werkt ondertussen té ingrijpend. Dus laat ons méédoen. Iets in die zin waarschijnlijk. Digitale plannen strokent in ieder geval met de nieuwe wind die verwacht wordt door Europa te waaien. Met Christine Lagarde als gedoodverfde nieuwe president van die ECB vanaf 1 november 2019. Zij toonde zich reeds meermaals een voorstander van de digitale economie.

 
ma 16 sep
Spaargeld wordt boetegeld, ECB bedankt!
 

Ons geld is voortdurend een punt van discussie. Wat is ‘ons geld’ dan wel precies? Om daar eerst een duidelijke betekenis aan te geven. Het geld dat wij als eerzame hardwerkende burgers met ons allen verdienen, uitgeven en een deel er van opzij leggen als appeltje voor de dorst. Ooit brachten we ons spaargeld naar de bank die het op een afgezonderde spaarrekening plaatste en daarvoor als dank een rentevergoeding bijschreef op onze spaarbankboekjes. Het was tevens het verdienmodel van de bank die het ingeleende spaargeld kon uitlenen als persoonlijke lening of hypotheek. Het spaargeld was bedoeld voor uitgestelde aankopen voor later wanneer we daaraan toe waren.

 
zo 15 sep
ECB laat spaarders de rekening betalen
 

Mario Draghi heeft deze week zijn belofte waargemaakt. Voor zijn vertrek als president van de centrale bank kondigde hij nog even een nieuw stimuleringsprogramma en een renteverlaging aan. De centrale bank zal met ingang van november voor €20 miljard per maand aan obligaties opkopen, zonder een einddatum op te geven. Ook worden de voorwaarden voor nieuwe liquiditeitssteun voor banken versoepeld. Daardoor kunnen banken goedkoper en voor een langere termijn geld lenen van de centrale bank.

 
zo 15 sep
Verenigde Staten helpen Suriname met tekort aan dollarbiljetten
 

[...]

De omvang van het transport is niet bekend. Het tekort aan dollarbiljetten is volgens de Surinaamse centrale bank een direct gevolg van de actie van het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat in 2018 een geldzending van bijna 20 miljoen euro in beslag nam. Dat leidde namelijk tot het stopzetten van activiteiten van geldtransporteurs van en naar het land.

 
vr 13 sep
DNB-president Klaas Knot haalt uit naar nieuwe 'big bazooka' van ECB
 

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), spreekt zich vrijdag in een persbericht duidelijk uit tegen de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde.

 
vr 13 sep
Waarom QE 2.0 en verdere renteverlagingen ongewenst zijn, tevens advies aan Lagarde
 

Nog twee nachtjes slapen en het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) komt weer bij elkaar. Als ik ze één A4-tje zou moeten en mogen geven, dan zou ik ze het gedicht The Road Not Taken van Robert Frost voorschotelen, zodat ze eraan herinnerd worden dat er meer dan één weg is die te bewandelen is.

[...]

 
vr 13 sep
Draghi zijn laatste kunstje: nieuw opkoopprogramma en nog negatievere rente
 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een nieuwe opkoopprogramma aangekondigd. Iedere maand zal er 20 miljard euro aan obligaties worden opgekocht, voor hoe lang het nodig blijft volgens de bank. Ook verlaagde de centrale bank de depositorente van -0,4 naar -0,5 procent.

Markten werden niet verrast door het nieuwe opkoopprogramma, dat ook wel quantitative easing (QE) wordt genoemd. De beslissingen van Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, waren grotendeels al ingeprijsd in de koersen.

 
vr 13 sep
Consumentenbond: Meerderheid haalt spaarrekening leeg bij negatieve rente
 

Een meerderheid van de spaarders zou bij een negatieve spaarrente het geld van de spaarrekening halen, concludeert de Consumentenbond op basis van een onderzoek onder zevenduizend panelleden.

 
vr 13 sep
Geldpers aanzetten is nieuw 'koste wat kost'-moment voor ECB
 

De Europese Centrale Bank (ECB) zet opnieuw de geldpers aan. Voor het eerst sinds 2015 wordt een nieuw omvangrijk programma aangekondigd om de economie van de eurozone te stimuleren. Deskundigen verwachten dat de ECB nog lang de Europese economie zal stimuleren.

 
vr 13 sep
Podcast: Sander Boon over negatieve rente en staatsobligaties
 

Waarom is de rente op staatsobligaties negatief, terwijl vrijwel alle Westerse economieën diep in de schulden zitten? En hoe komt het dat er in tijden van crisis zoveel vraag is naar staatsleningen? Sander Boon legt in deze podcast van ‘De Geldbubbel’ uit dat de staatslening het fundament vormt van ons geldsysteem. Dat verklaart ook waarom centrale banken nu wederom de rente verlagen en opnieuw staatsobligaties opkopen.

 
do 12 sep
ECB verlaagt rente en kondigt stimulering van €20 miljard per maand aan
 

De ECB heeft vandaag besloten de rente te verlagen en het opkoopprogramma opnieuw op te starten. De depositorente is met 10 basispunten verhoogd naar -0,5%, terwijl de overige rentetarieven gelijk blijven. Ook gaat de centrale bank met ingang van november voor €20 miljard per maand obligaties opkopen. Alle eerder opgekochte obligaties blijft de centrale bank vooralsnog doorrollen.

 
do 12 sep
Europese Centrale Bank haalt ‘bazooka’ boven en verlaagt depositorente naar -0,5 procent
 

De Europese Centrale Bank heeft de depositorente vandaag verlaagd van -0,4 naar -0,5 procent. De basisrente blijft ongewijzigd op nul procent, waardoor banken gratis geld kunnen blijven lenen. De centrale bank lanceert vanaf 1 november ook een nieuw economisch steunprogramma. Ze zal maandelijks voor 20 miljard euro schulden opkopen.

 
do 12 sep
Geldpers aanzetten is nieuw 'whatever it takes'-moment voor ECB
 

De Europese Centrale Bank (ECB) zet opnieuw de geldpers aan. Voor het eerst sinds 2015 wordt een nieuw omvangrijk programma aangekondigd om de economie van de eurozone te stimuleren. Deskundigen verwachten dat de ECB nog lang de Europese economie zal stimuleren.

 
do 12 sep
ECB wil negatieve rente voor banken versoepelen?
 

De ECB onderzoekt mogelijkheden om de negatieve rente voor banken te verlagen, zo meldt persbureau Reuters. Op die manier wordt de druk op de banken verminderd die veel overtollige reserves aanhouden bij de centrale bank. Vooral Franse en Duitse banken hebben last van de boeterente, die in 2014 door de centrale bank werd ingevoerd. Er zouden plannen zijn voor een stapsgewijs systeem, waarbij het rentetarief van -0,4% niet meer over het volledige bedrag berekend wordt.

 
do 12 sep
Helikoptergeld: geeft de ECB ons donderdag elk 1.000 euro als kerstgeschenk?
 

[...]

Al in 2015 herhaalde een reeks economen het idee. Die schreven toen het volgende: “Elke inwoner van de eurozone zou €175 per maand moeten ontvangen, gedurende 19 maanden. Met dat geld kunnen ze bestaande schulden afbetalen of het naar wens besteden. Door op een directe manier uitgaven en werk te stimuleren, zou elk van beide benaderingen veel effectiever zijn dan de plannen van de ECB voor conventionele QE.”

 
do 12 sep
Kleinste groei Nederlandse koopkracht sinds einde economische crisis
 

De gemiddelde Nederlander is er vorig jaar 0,3 procent in koopkracht op vooruitgegaan ten opzichte van 2017. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds het einde van de economische crisis in 2013 is de groei van de koopkracht niet meer zo gering geweest.

 
do 12 sep
Weer een 'big bazooka' van de ECB, maar omvang is onbekend
 

"The ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro (De ECB is bereid om alles te doen wat nodig is om de euro te behouden, red.)", verklaarde centralebankpresident Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zo'n zeven jaar geleden tijdens de Europese schuldencrisis.

 
wo 11 sep
Nergens wordt het beter
 

In geen enkel land gaat het economisch beter worden dan het nu is. Dat blijkt uit het laatste beeld van de OESO, vertelt Kees de Kort.

 
wo 11 sep
De dollar ligt aan het infuus; got gold? got crypto?
 

Je hoort en leest het steeds vaker op het einde van de zomer van 2019. De term ‘currency wars’, oorlog tussen de fiatmunten. De ‘race to debase’, hoe lager je munt noteert hoe beter voor de uitvoer. Ook het einde van de dollar als wereldreservemunt zou nabij zijn. Het is wel een reuze belangrijk onderwerp, wat de uitkomst ook zal zijn. En in hoeverre al dit speculeren op waarheid berust. Want dat einde wordt al wel langer dan een paar jaar aangekondigd. En toch doet de greenback nog steeds zijn ding. For the record: ook wij zijn ervan overtuigd dat die Amerikaanse munt…niet zal verdwijnen, dat niet. Maar de status van wereldreservemunt verliezen? Niet aan twijfelen.

 
wo 11 sep
Hongkong doet bod van 31 miljard pond op London Stock Exchange
 

De beurs van Hongkong (HKEX) heeft onverwachts een bod van 31,6 miljard pond (28,6 miljard euro) gedaan op de beurs van Londen, de London Stock Exchange (LSE). Dat meldt CNN.

Hongkong wil met het voorstel "de twee bedrijven combineren". Een deal zou de "wereldwijde kapitaalmarkten de komende decennia herdefiniëren", aldus Charles Li, de CEO van HKEX.

 
wo 11 sep
“Wall Street is too big to fail”
 

Als we de kranten mogen geloven dan breken er binnenkort zware tijden aan. Volgens diverse economen is de kans levensgroot dat we binnen een jaar geconfronteerd worden met een recessie. En ook in de VS zijn alle alarmbellen, onder andere door de ontwikkelingen binnen de obligatiemarkt, afgegaan. En een eventuele recessie kan funest zijn voor de beurzen.

De groei van de wereldeconomie staat op dit moment onder druk, dat zal de meeste beleggers niet ontgaan zijn. Inmiddels zijn de centrale banken daar ook doordrongen van en die proberen nu alle zeilen bij te zetten om een eventuele recessie te voorkomen. Toch is het nog maar de vraag of deze stimuleringsmaatregelen op tijd komen.

 
wo 11 sep
[...] terwijl Amerikanen vrezen voor recessie en hogere prijzen
 

De populariteit van de Amerikaanse president Donald Trump gaat achteruit, terwijl een meerderheid van de Amerikanen vreest voor een recessie en de gevolgen van de handelsoorlog met China. Dat blijkt uit een poll van de Amerikaanse krant The Washington Post en ABC News.

 
wo 11 sep
'Weerstand tegen basisinkomen neemt af: Evenveel voor- als tegenstanders'
 

De weerstand tegen het basisinkomen neemt af. De achterban van VVD, FvD en SGP is tegen, net als die van CDA en PVV. Inmiddels is onder de kiezers van politieke partijen SP, GroenLinks, PvdD, PvdA, D66, 50plus en ChristenUnie de meerderheid positief. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Vereniging Basisinkomen.

 
wo 11 sep
Dalende Amerikaanse autoverkopen voorspellen weinig goeds…
 

De meeste Amerikaanse macrocijfers zien er nog steeds redelijk goed uit. Zeker in vergelijking met veel andere ontwikkelde economieën. Toch is er één indicator die een gevaarlijke trend laat zien. En die trend kan uiteindelijk ook dodelijk zijn voor de Amerikaanse beurzen.

 
di 10 sep
Kunnen de centrale banken de wereldeconomie redden?
 

Het monetaire landschap is tijdens de afgelopen 12 maanden drastisch veranderd. De tegenvallende groei van de wereldeconomie heeft er voor weten te zorgen dat de centrale banken terug op het gaspedaal zijn gaan staan. Zo voerde bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank onlangs nog een renteverlaging door. En de verwachting is dat de Europese centrale bank ook met de nodige stimuleringsmaatregelen zal gaan komen.

Een jaar geleden zag alles er nog compleet anders uit. Destijds was bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank nog druk bezig met het verhogen van de rente. Ook Mario Draghi, voorzitter van de ECB, liet destijds weten dat de Europese centrale bank binnenkort op de rem zou gaan staan. De handelsoorlog en de nadelige economische gevolgen daarvan gooiden echter roet in het eten.

 
di 10 sep
Wall Street kan last krijgen van dure dollar
 

Sinds het begin van vorig jaar staat de euro versus de dollar al flink onder druk. En dat was voor veel beleggers even wennen, want in het jaar 2017 wist de euro juist veel terrein ten opzichte van de dollar te winnen. Van die stijging is op dit moment niets meer over. Volgens sommige analisten moeten we in de toekomst zelfs rekening houden met pariteit tussen de euro en de dollar.

Dat de dollar tijdens de afgelopen anderhalf jaar zulke goede zaken heeft gedaan is eigenlijk niet vreemd te noemen. Relatief gezien wist de Amerikaanse economie het immers veel beter te doen dan de Europese economie. Daarnaast verlaagde de Europese centrale bank de rente naar een all-time dieptepunt, terwijl de Amerikaanse centrale bank enkele renteverhogingen doorvoerde.

 
ma 9 sep
Wat is de echte boodschap van negatieve rente?
 

Geld toe krijgen bij een hypotheeklening, negatieve spaarrentes, de wereld op z’n kop. Er zijn geen goede verklaringen voor. Boeken van economen worden herschreven, nieuwe theorieën zien het daglicht en worden weer het raam uitgegooid. Op het eerste gezicht is het inderdaad zeer vreemd wat er allemaal gebeurt, toch is er wel een goede verklaring voor. Gek genoeg stoelt die verklaring op de werking van een geldsysteem dat al een aantal decennia terug is losgelaten, de goudstandaard.

 
ma 9 sep
De wereldeconomie: 86 biljoen dollar in één grafiek
 

De staat van de wereldeconomie verandert constant, aldus Visualcapitalist. Ook u en wij beïnvloeden deze, met waar we boodschappen doen en benzine tanken, bijvoorbeeld. ‘And as consumer preferences, technology, trade relationships, interest rates, and currency valuations change — so does the final composition of the world’s $86 trillion economy.’

 
ma 9 sep
Pensioen en sparen kost geld, krediet niet…
 

Met een beetje fantasie toon ik aan hoe we meegaan in de zotheid van een doorgeslagen monetair krediet gedreven tijdperk. Een nieuw monetair tijdperk wordt ingeluid. Ooit wilden we in onze arbeidzame leven wat bewaren voor onze oude dag want onze AOW-volksverzekering is in deze tijd niet toereikend om in de kosten van het levensonderhoud te voorzien. Een aanvullend pensioen is daarbij onmisbaar. Of een lijfrente die men afsluit bij een verzekeraar. Hoe je het ook bekijkt, in dit tijdperk waarin we een “welvaartsvaste” verzorgingsstaat hebben opgebouwd willen we graag zekerheid voor de toekomst.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs