EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
42
kliks
40
kliks
24
kliks
 
Economie Algemeen
vr 19 jul
Verkopen van halfgeleiders voorspelt weinig goeds
 

Volgens diverse economen en analisten moeten we een blik werpen op de verkoop van halfgeleiders indien we willen bepalen hoe het met de wereldeconomie gesteld is. De verkoop van halfgeleiders heeft namelijk een voorspellend karakter in zich zitten. En dat is de afgelopen jaren meermaals gebleken. Volgens de huidige cijfers laten deze verkopen een minder rooskleurig beeld zien.

 
vr 19 jul
Internetbank N26: “Winstgevendheid is voor ons geen essentiële indicator”
 

N26, een Duitse neo-bank die een aantal Europese online banken groepeert en haar focus richt op millennials, heeft 170 miljoen dollar opgehaald in een tweede kapitaalronde. Het bedrijf wordt daarmee op 3,5 miljard dollar gewaardeerd.

 
vr 19 jul
Met wat voor renteverlaging moeten we rekening houden?
 

Tijdens de laatste dag van juli staat het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. De verwachting is dat Fed-voorzitter Jerome Powell op 31 juli een renteverlaging zal gaan aankondigen. De vraag is niet meer óf er een renteverlaging komt, maar hoe groot de renteverlaging zal zijn.

Op dit moment beweegt de Amerikaanse rentestand in de bandbreedte van 2,25%-2,50%. En volgens analisten schatten beleggers de kans op 100% in dat Powell aan het einde van deze maand een renteverlaging zal gaan doorvoeren. Dit heeft hij zelfs onlangs min of meer al verklapt. De vraag is alleen wel hoe groot de renteverlaging zal zijn.

 
vr 19 jul
Euro is erg populair; ECB allerminst
 

20 jaar na zijn invoering geniet de euro grote populariteit onder de burgers van de eurozone. 75% onder hen zijn de munt gunstig gezind. 20% zijn tegen. Dat blijkt uit de laatste eurobarometer van de Europese Commissie, die dateert van 21 december vorig jaar. De crisisjaren hebben de populariteit van de ECB daarentegen niet vooruit geholpen.

 
vr 19 jul
Krimpt binnenkort de Amerikaanse productiesector?
 

De Amerikaanse productiesector heeft het al maanden lastig. Dat is overigens niet vreemd, want ook elders in de wereld staan de productiesectoren onder druk. En dat is voor het grootste deel te danken aan de handelsoorlog. Het handelsbeleid van Donald Trump heeft vergaande gevolgen gehad voor de wereldwijde productiesector. En de Amerikaanse productiesector zou zelfs binnenkort te maken kunnen krijgen met een krimp.

 
do 18 jul
De slachtoffers van inflatie
 

De Federal Reserve, Amerikaanse centrale bank, staat op het punt de intrestvoet te verlagen. We schrijven juli 2019. De beurskoersen zijn er gek op. Beleggers zijn er gek op. Verslaafd als ze zijn aan immer meer goedkoop geld. Dat haast vanzelf zijn weg naar de aandelenbeurzen vindt. Maar ook in Europa wordt inflatie voorgesteld als een positief iets. Ze is te laag, heet het dan. (Zo laag dat de reële intrestvoet in meer en meer landen negatief is.) Maar zijn er dan geen negatieve effekten van inflatie? Is er niemand die de prijs betaalt van ‘gratis’ geld? Toch wel, en het zijn altijd weer dezelfden…

 
do 18 jul
Centrale banken zijn terug in de stimuleermodus
 

De centrale banken zijn dit jaar een ander pad ingeslagen. Zo hanteren de meeste centrale banken op dit moment een ‘ruimhartig’ monetair beleid. Zo is bijvoorbeeld de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank aan het einde van deze maand een renteverlaging zal gaan doorvoeren.  En de verwachting is dat dit ruimhartige monetaire beleid nog wel even zal standhouden.

 
do 18 jul
Welke landen bezitten de meeste Amerikaanse schulden?
 

De totale schuld van de Verenigde Staten is inmiddels de $22 biljoen gepasseerd (ofwel 22.000 miljard). Maar welke landen bezitten nu de meeste Amerikaanse schulden?

 
do 18 jul
‘De Fed mag niet al zijn wapens tegelijk inzetten’
 

De Federal Reserve heeft reeds aangegeven het rentebeleid te gaan versoepelen. Eind deze maand wordt verwacht dat ze de rente met 25 basispunten gaan verlagen. De markten verwachten nog meer acties van de Amerikaanse centrale bank, maar dat is volgens Deutsche Bank CIO niet aangewezen. Hij verwacht een rustigere en afwachtende aanpak van de Fed.

Christian Nolting, CIO van de Deutsche Bank Wealth Management, is er van overtuigd dat de Federal Reserve eind deze maand de rente gaat verlagen met 25 basispunten. De komende 12 maanden zal de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk nog eens de rente gaan verlagen. Meer acties van de Federal Reserve moeten we niet verwachten, aldus Christian Nolting.

 
wo 17 jul
Le Maire: “Bretton Woods systeem heeft haar grenzen bereikt”
 

De internationale monetaire orde van Bretton Woods moet worden herzien, omdat het systeem zijn grenzen heeft bereikt. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire in een toespraak bij de Franse centrale bank. Hij merkte op dat het bestaande systeem voor nieuwe uitdagingen staat, zoals de opkomst van China als nieuwe wereldmacht en de alternatieve koers die de Verenigde Staten wil varen.

 
wo 17 jul
Globale schuldenberg bedraagt nu 250.000 miljard dollar
 

Op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar had de wereld een gemeenschappelijke schuldenlast van 246,5 biljoen dollar. Dat bedrag vertegenwoordigt bijna 320 procent van de wereldwijde economische productie. Dat blijkt uit een rapport van het Institute of International Finance (IIF). De toename was vooral te wijten aan nieuwe leningen van de Amerikaanse regering en aan kredietopnames in het wereldwijd bedrijfsleven.

 
wo 17 jul
ABN Amro negatiever over aandelen en adviseert goud te verkopen
 

MeesPierson is de private bank van ABN Amro en deze heeft laten weten de algehele vermogensverdeling (assetallocatie) gewijzigd te hebben. ABN AMRO is minder positief over aandelen en verlaagt de weging van neutraal naar onderwogen. Binnen de aandelenportefeuille geeft de bank nu meer de voorkeur aan de sector gezondheidszorg (defensiever setor). Tegelijkertijd schat ABN AMRO MeesPierson de sector industrie negatiever in (van neutraal naar onderwogen). De weging in grondstoffen is na de verkoop van de positie in goud weer neutraal. In de obligatieportefeuille is de positie in bedrijfsobligaties versterkt.

 
wo 17 jul
Staat er een limiet op het aantal muntstukken dat een handelaar verplicht is als betaling te aanvaarden?
 

Een handelaar is verplicht tot 50 afzonderlijke muntstukken te aanvaarden voor één enkele betaling. De regel is geldig in België, net als in alle 27 andere landen van de Europese Unie.

 
wo 17 jul
Chinees beton vertoont scheuren
 

Goed, eigenlijk hoeven we het er niet eens over te hebben: de neergang in China is al een tijdje geleden ingezet en die zet zich voort, in een behoorlijk rechte lijn naar beneden.

 
wo 17 jul
Leidt een renteverlaging tot een nieuwe Bear Market?
 

Tijdens de afgelopen weken wisten de aandelenmarkten goede zaken te doen. Dit was mede te danken aan de woorden van Jerome Powell. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank liet tijdens zijn laatste interview nog weten dat de Fed klaar staat om in te grijpen. En daarmee doelde Powell volgens analisten op een renteverlaging later deze maand. Moeten beleggers eigenlijk wel blij zijn met zo’n renteverlaging?

Als we de economen mogen geloven dan bewegen we op dit moment in de zogenoemde late fase van de economische cyclus. Een dergelijke late fase kenmerkt zich door lage werkloosheid, hoge bedrijfswinsten en een relatief laag groeipercentage. Het probleem van deze fase is dat het vanaf dit punt alleen maar slechter kan gaan. Met uiteindelijk een ‘gezonde’ recessie tot gevolg. Dit hoeft niet per se een diepe recessie te zijn zoals we in de jaren 2001 en 2008 gezien hebben.

 
wo 17 jul
Insiders waren voor het laatst in januari 2018 zo pessimistisch gestemd
 

Op Wall Street werden er tijdens de afgelopen handelsdagen nieuwe recordkoersen op de borden getoverd. Eigenlijk lijkt de stier dit jaar wel onverslaanbaar te zijn. Mede daardoor noteert de S&P 500 index op dit moment ook ongeveer 20% hoger dan de slotstand van 2018. Toch lijken de insiders niet bepaald onder de indruk te zijn van de huidige beursrally. Zij waren voor het laatst in januari 2018 zo pessimistisch gestemd.

 
di 16 jul
IMF-voorzitter Christine Lagarde stapt per half september op
 

Voorzitter van het International Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde stapt per 12 september op. Dat liet ze dinsdag in een officieel bericht weten.

 
di 16 jul
In Galicië staan 400 dorpen te koop
 

In Galicië, een Spaanse provincie die in het zuiden grenst aan Portugal, denkt een enkele vastgoedmakelaar ruim 400 kleine dorpen te kunnen verkopen. Tot nog toe heeft hij drie dorpen verkocht, terwijl een vijftal dorpen wordt klaargemaakt om in de verkoop te gaan. Maar in totaal zijn er meer dan 400 van deze dorpjes rijp om in de aanbieding te gaan.

 
di 16 jul
IMF-voorzitter staat achter stimulerend beleid centrale banken
 

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) staat achter nieuw stimulerend beleid van centrale banken. Althans dat zei David Lipton. Hij is de huidige voorzitter van het IMF in afwezigheid van Christine Lagarde. Volgens Lipton is soepeler monetair beleid gerechtvaardigd om de wereldwijde economische groei vast te houden.

In het huidige jaar hebben centrale banken zelf ook al aangegeven dat er mogelijk nieuwe stimulerende maatregelen komen. Zo verwachten de markten dat de Amerikaanse centrale bank deze maand nog de rente zal verlagen. Ook staat de Europese centrale bank klaar staat met nieuwe maatregelen als dat nodig is. Lipton steunt dit en voegde toe:

 
di 16 jul
Is de EUR/USD dicht bij een nieuwe lange termijn bodem?
 

De EUR/USD is bezig aan een bewogen beursjaar. Tijdens het afgelopen jaar moest de euro ten opzichte van de dollar veel waarde inleveren en de eurostieren lijken daar dit jaar verandering in te willen brengen. Enkele weken geleden leek er sprake te zijn van een opwaartse uitbraak, maar die prijsstijging werd tijdens de afgelopen week alweer ongedaan gemaakt.

Donald Trump beticht de Europeanen er al maanden van dat ze er alles aan doen om de euro zo laag mogelijk te houden. Volgens Trump probeert de Europese centrale bank op die manier de economie te stimuleren. Een lagere munt levert namelijk een concurrentievoordeel op als het gaat om de export. Daarentegen is een lagere munt juist slecht nieuws voor de import. De import wordt immers duurder. Wat dat betreft is het dus nog maar de vraag of een lagere munt goed nieuws betekent voor de Europese economie.

 
di 16 jul
Amerikaans begrotingstekort loopt verder op…
 

Tijdens de verkiezingscampagne in 2016 liet Donald Trump meermaals weten dat hij het begrotingstekort zou terugdringen indien hij president van de VS zou worden. Deze beloftes heeft Trump echter niet kunnen waarmaken. Onder zijn leiding is het begrotingstekort tijdens de afgelopen twee jaar alleen maar verder opgelopen. En de verwachting voor dit jaar ziet er ook dramatisch uit.

Volgens het Congressional Budget Office (CBO), de Amerikaanse rekenkamer, kan het Amerikaanse begrotingstekort aan het einde van dit jaar uitkomen boven de grens van 1 biljoen dollar. Eerder was de verwachting dat die grens pas in 2022 overschreden zou worden. Mocht het Amerikaanse begrotingstekort boven de magische grens van 1 biljoen dollar uitkomen, dan zou dat de eerste keer zijn sinds het jaar 2012. In de periode 2009-2012 kwam het begrotingstekort jaarlijks boven die grens uit en dat was voornamelijk te wijten aan de financiële crisis.

 
di 16 jul
Brits pond naar laagste niveau sinds april 2017 vanwege Brexit-zorgen
 

Het Britse pond is dinsdag naar het laagste punt in 27 maanden gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het pond daalde naar 1,242 dollar (1,107 euro), een daling van 0,75 procent.

Reden voor de daling van de Britse munteenheid zijn zorgen over een zogeheten 'no deal-Brexit'. De kans hierop lijkt in de afgelopen 24 uur te zijn toegenomen. De twee kandidaten om het stokje van Theresa May over te nemen als premier, Boris Johnson en Jeremy Hunt, zeiden maandagavond dat de zogeheten 'Irish backstop' "dood" was. Deze regeling uit het Brexit-akkoord moet voorkomen dat er weer een grens verschijnt tussen Ierland en Noord-Ierland.

 
di 16 jul
Wie z'n billen brandt, krijgt zalf van de centrale bank
 

Als jij domme dingen doet, moet je op de blaren zitten. Maar in de 'échte wereld' van centrale banken en aandelenmarkten werkt dat niet zo. Niks correctie, niks verlies nemen, pijn lijden moeten we tot elke prijs voorkomen.

 
ma 15 jul
Richard Branson: Britse pond zal instorten bij 'no deal-Brexit'
 

Zakenman Richard Branson verwacht dat een Brits vertrek uit de Europese Unie ervoor zal zorgen dat het Britse pond flink zal dalen naar een waarde van 1 dollar. Nu kost een pond nog 1,25 dollar.

Branson is eigenaar van een reeks bedrijven waaronder een vliegmaatschappij, een financieel dienstverlener en een mediaconcern.

 
ma 15 jul
Klimaatakkoord als vorm van fiscale stimulering
 

Het klimaatbeleid is een verkapte vorm van fiscale en financiële stimulering die als doel heeft de economie en de banken te ondersteunen. Dat zeggen Karel van Wolferen en Sander Boon in een gesprek bij Café Weltschmerz. De energietransitie is een verdienmodel dat nieuwe investeringen aanmoedigt, terwijl nog altijd niet is aangetoond of die investeringen rendabel zijn. Het doel van het klimaatbeleid is dan ook niet om het klimaat te redden, maar om miljarden in de economie te kunnen investeren.

 
ma 15 jul
Man die Enigma-code kraakte en zo Tweede Wereldoorlog hielp beslechten op Brits bankbiljet
 

Wetenschapper Alan Turing komt op een nieuw Brits bankbiljet te staan. Turing was de man die er tijdens de Tweede Wereldoorlog in slaagde om de code van het Duitse Enigma-toestel te kraken, waarmee de nazi’s hun communicatie versleutelden. Die prestatie zou miljoenen levens redden en de geallieerden uiteindelijk aan de overwinning helpen. Dankbaarheid kreeg hij er echter niet voor. Omdat hij homoseksueel was, werd hij na de oorlog chemisch gecastreerd. Hij was pas 42 toen hij onder mysterieuze omstandigheden stierf.

 
ma 15 jul
Chinese groei: zo gelogen, zo gevlogen
 

Een sterk afzwakkende import met een economie die 6 procent groeit: de Chinezen houden er weer een rijke fantasie op na. Over sommige dingen kún je niet liegen, maar in China doen ze er alles aan om de realiteit 'zoveel mogelijk te ondersteunen', zoals Kees de Kort het noemt. 'Dat doen ze bijvoorbeeld door een begrotingstekort op te voeren: meer subsidie en lagere belastingen, dat heeft wel een positief effect.'

 
ma 15 jul
Economische groei in China noteert op laagste niveau in 27 jaar
 

De economische groei in China noteert op zijn laagste niveau in 27 jaar. De langdurige handelsoorlog met de Verenigde Staten blijft de op één na grootste economie ter wereld wel degelijk achtervolgen. Volgens cijfers die het Chinese bureau voor statistiek mandag vrijgeeft groeide het Chinese bbp in het tweede kwartaal van 2019 nog met 6,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

 
ma 15 jul
Kwart van wereldwijde staatsschuld nu een negatieve rente
 

Betalen om geld uit te lenen wordt steeds normaler. In juni steeg het aantal staatsobligaties met een negatieve rente naar een totaal van 13 biljoen dollar. Sinds december is dit aantal verdubbeld en neemt nu 25 procent van de wereldwijde staatsschuld voor zijn rekening.

De verdubbeling van de ‘negatieve obligaties’ valt samen met centrale banken die weer soepeler beleid gaan voeren. Bijvoorbeeld de Fed. Waar Jerome Powell eind 2018 nog een verkrappend beleid voerde en rente verhogingen op de planning stonden, wordt nu gerekend op een rente verlagen.

 
ma 15 jul
Kan de Federal Reserve de markten ook teleurstellen met een ‘rate cut’?
 

De financiële markten worden de afgelopen weken ondersteund door de Amerikaanse centrale bank die verschillende keren heeft gehint dat ze de rentes opnieuw gaan verlagen met 25 of 50 basispunten. Maar wat als de maatregelen van de Federal Reserve niet voldoen? Bij Wells Fargo denken ze dat beleggers en investeerders eerder teleurgesteld gaan zijn.

De Amerikaanse beurzen noteren op een recordniveau dankzij een mogelijk soepeler rentebeleid van de Federal Reserve. Er is nog niks concreet beslist, maar beleggers teren op de hoop dat de bestuursleden eind deze maand gaan beslissen om de rentes opnieuw te verlagen.

 
ma 15 jul
Verschil moet/mag er wezen, maar hoeveel…
 

In de Telegraaf viel mijn oog op 2 opvallende berichten die bewust of toevallig onder elkaar in het kaderrijtje stonden. Behalve dat ik redelijk wat alternatieve nieuwssites, discussieplatformen en sociale media bezoek, volg ik ook de berichtgeving in de dagelijkse mainstream media. Het is wel handig om te weten hoe de samenleving wordt geïnformeerd via de gecontroleerde nieuwskanalen.

 
ma 15 jul
Chinese economie groeit met laagste tempo in 27 jaar
 

De economie van China is in het tweede kwartaal van 2019 met 6,2 procent gegroeid, maakt de Chinese overheid maandag bekend. De Chinese economie, de op een na grootste economie ter wereld, groeide sinds 1992 niet zo traag.

 
za 13 jul
Amerikaanse groei hield nog nooit zo lang stand
 

Al 121 maanden is er sprake van een economische groei in Amerika. Nog nooit hield de economische groeicyclus zo lang stand. En Donald Trump is van plan om deze groei door te trekken richting de verkiezingen van volgend jaar. Gaat hem dat ook daadwerkelijk lukken?

De groei van de Amerikaanse economie is nog steeds indrukwekkend te noemen. Zeker gezien het feit dat de Amerikanen in een heftige handelsstrijd zijn beland met de Chinezen. Opvallend genoeg lijkt de Amerikaanse economie hier nog de minste hinder van te ondervinden.

 
za 13 jul
Het godweethoeveelste schuldenplafond
 

Het is eigenlijk een enorme schande, de voortdurende verhoging van het schuldenplafond in de VS. In september of oktober lijkt al de volgende discussie te ontstaan over een nieuwe verhoging. Totaal belachelijk in een volwassen democratie, meent Kees de Kort. 'Dat het plafond weer bereikt gaat worden is zeker, want de Amerikaanse overheid geeft serieus meer geld uit dan er binnenkomt. Het is heel treurig dat we dat voor de godweethoeveelste keer weer gaan meemaken.'

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs