EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Economie Algemeen
vr 18 jan
Consumentenvertrouwen VS op laagste niveau in twee jaar door 'shutdown'
 

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in januari gedaald naar het laagste niveau sinds oktober 2016, blijkt vrijdag uit een eerste schatting van de Universiteit van Michigan.

De index die het consumentenvertrouwen weergeeft, daalde naar 90,7, tegenover 98,3 in de voorgaande maand. Het is de sterkste daling sinds september 2015. Economen hadden gemiddeld een stand van 96,8 verwacht.

 
vr 18 jan
Vertrouwen van CEO’s daalt en dat is een groot probleem
 

De groei van de wereldeconomie staat onder druk. Het begint steeds duidelijker te worden dat het protectionistische handelsbeleid van Trump grote invloed heeft op de wereldeconomie. Daarnaast ziet de toekomst er uiterst onzeker uit. En als gevolg daarvan daalt het vertrouwen onder de CEO’s. En dat is voor beleggers een groot probleem.

 
vr 18 jan
Ook Kroatië wil nu bij de euro
 

Kroatië bereidt een officiële vraag voor om tot de eurozone te kunnen toetreden. Dat heeft Boris Vujcic, gouverneur van de centrale bank van het land, op een Euromoney-congres in Wenen gezegd. Vujcic verklaarde daarbij in de loop van de volgende maanden een email te zullen sturen met de vraag om toegelaten te worden tot het Exchange Rate Mechanism (ERM-2), het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie dat algemeen wordt gestempeld als de wachtkamer van de euro.

[...]

 
vr 18 jan
Verenigd Koninkrijk zou EU-voorstel voor uitstel Brexit afwijzen
 

Het Verenigd Koninkrijk zou niet ingaan op een aanbod van Brussel om de Brexit uit te stellen, heeft de woordvoerder van de Britse premier Theresa May donderdag gezegd.

 
vr 18 jan
VS wegens 'shutdown' niet aanwezig op economisch congres in Davos
 

De Verenigde Staten sturen definitief geen delegatie naar het World Economic Forum dat van 22 tot en met 25 januari in Davos wordt gehouden.

Namens president Donald Trump zouden de Amerikaanse ministers Steven Mnuchin (Financiën), Michael Pompeo (Buitenlandse Zaken) en Wilbur Ross (Economische Zaken) naar het Zwitserse wintersportoord afreizen, maar dat gaat nu dus niet door.

 
do 17 jan
De Brexit: een totale clownshow
 

De politici in Engeland maken zich volledig belachelijk rondom de Brexit, zegt Kees de Kort. Dinsdag wordt nog tegen het Brexitvoorstel gestemd, maar een dag later mag May na een motie van wantrouwen wel blijven. En dan vinden we het gek dat het grote publiek het vertrouwen verliest in de politici, zegt Kees de Kort.

 
do 17 jan
Volgens deze grafiek is de beursrally slechts een tijdelijke opleving
 

Wall Street wist tijdens de afgelopen handelsdagen, ondanks de langste shutdown ooit, goede zaken te doen. De rust op de financiële markten lijkt langzaam maar zeker terug te keren. En als gevolg daarvan durven steeds meer beleggers een belegging aan. Is de bodem gezet, of is dit slechts een tijdelijke opleving?

 
do 17 jan
May: Tijd om eigenbelang opzij te zetten
 

Het is tijd dat politici het eigenbelang nu opzij te zetten en stappen zetten naar de Brexit. "Het is mijn plicht dat te doen en ik ben dat ook van plan", zei de Britse premier Theresa May woensdagavond in een verklaring nadat ze een motie van wantrouwen in het parlement had overleefd.

Ze heeft na het winnen van de vertrouwensstem meteen al gesprekken gevoerd met politici van de oppositie over het verdere Brexit-traject, zei ze in de korte toespraak voor 10 Downing Street.

 
wo 16 jan
Chinese centrale bank doet grootste stimuleringsmaatregel ooit
 

De Chinese centrale bank heeft vandaag een recordinjectie gedaan in haar economie. Zo pompte het 570 miljard yuan (83 miljard dollar) in de Chinese economie. Dit om het bankensysteem van liquiditeit te verschaffen.

Zo stelde de centrale bank van China:

 
wo 16 jan
Shutdown is een gigantische sneeuwstorm
 

Langzaam maar zeker komt het leven in de Verenigde Staten tot stilstand door de shutdown. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer vergelijkt de situatie met een sneeuwstorm: 'Alles komt op een bepaalde manier tot stilstand. Het hoeft geen blijvende schade te hebben als het maar op een ordentelijke manier verdwijnt'.

 
wo 16 jan
Grootbanken verwachten lagere aandelenkoersen in 2019
 

Er zijn twee Nederlandse grootbanken die recent hebben aangegeven lagere beurzen en aandelenkoersen te verwachten in 2019. ABN AMRO MeesPierson verlaagt de weging van aandelen van gematigd overwogen naar neutraal. Ook de Rabobank heeft laten weten geen sterk beursjaar te verwachten.

 
wo 16 jan
Goldman Sachs: 'Kans op wanordelijke no deal-Brexit is nu kleiner'
 

Internationale investeringsbank Goldman Sachs stelt dat de kans op een "wanordelijke no deal-Brexit" kleiner is na de nederlaag die premier Theresa May dinsdagavond leed. De kans op een zachte, uitgestelde of zelfs geen Brexit is juist iets groter, stelt de bank woensdag.

 
wo 16 jan
Autoverkoop EU stijgt voor vijfde jaar achtereen
 

De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in 2018 voor het vijfde achtereenvolgende jaar toegenomen. Volgens de Europese branchevereniging ACEA ging het dit keer wel om een hele kleine toename.

Met een totaal van 15,2 miljoen auto's zijn er iets meer wagens op kenteken gezet dan in 2017. Het gaat om een groei van 0,1 procent. De autobranche moest het vooral hebben van landen als Spanje en Frankrijk, waar duidelijke groei werd genoteerd. In Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk vielen de autoverkopen juist terug.

 
wo 16 jan
Britse pond gestegen na historische nederlaag Theresa May
 

Het Britse pond is ten opzichte van de euro licht gestegen nadat premier Theresa May de stemming over haar Brexit-akkoord verloor in het Lagerhuis.

Voor een pond werd tegen 09.00 Nederlandse tijd 1,1294 euro betaald, een stijging van ruim een procent ten opzichte van voor de stemming. Dinsdagavond even voor de stemming kostte het pond 1,1146 euro.

 
wo 16 jan
De 10 evenementen die 2019 zullen tekenen
 

Wordt 2019 het jaar van de Brexit? Hoe draaien de verkiezingen uit voor het Europese parlement? En zitten wereldleiders zoals Justin Trudeau en Benjamin Netanyahu op het einde van het jaar nog in het zadel? Dit zijn tien evenementen die 2019 zullen tekenen.

[...]

 
di 15 jan
Stemming 15 januari 2019: gaat Brexit mogelijk niet door?
 

Op 15 januari 2019 stemt het Britse parlement over de Brexit deal die premier May met de EU heeft onderhandeld. Tot de laatste dag doet Theresa May ontzettend veel moeite de leden van het Lagerhuis te overtuigen voor haar plan te stemmen. Maar is dat wel echt zo? Steeds vaker vallen woorden als “(…) anders niet door gaan” en “(…) of geen Brexit“. Op 14 januari ‘waarschuwde May er nog voor dat een verwerping van de huidige deal er mogelijk toe zou leiden dat het Verenigd Koninkrijk binnen de EU zou blijven’. Wij horen hier in feite een boodschap in aan haar parlementaire collega’s. Van “stem please tegen dan blijft alles bij het oude”. In november 2018, amper twee maanden geleden, verscheen zulks ook in de Britse pers hier en daar al. ‘Is Brexit now inevitable? Or it possible that Theresa May has a plan B ? For Bremain?’

 
di 15 jan
Analisten waren voor het laatst in 2009 zo pessimistisch gestemd
 

Haast niets is zo veranderlijk als het beursklimaat. Terwijl tijdens het eerste deel van 2018 er nog sprake was van extreem optimisme onder analisten, heeft dat optimisme tijdens de laatste maanden van het jaar plaats moeten maken voor extreem pessimisme. Is dat een goed of een slecht teken?

 
di 15 jan
Niemand gelooft India
 

Het jaar 2018 is in essentie teleurstellend, zelfs de OESO moet erkennen dat bijna alle landen omlaag gaan. Alleen India en Japan claimen op hetzelfde niveau te blijven. Het officiële verhaal is dat India met 7% groeit, daar gelooft niemand natuurlijk ene moer van.

 
di 15 jan
Goldman Sachs verwacht dit jaar geen recessie
 

Zakenbank Goldman Sachs verwacht dat er dit jaar geen recessie zal toeslaan in de grotere economieën. Maar de bank denkt wel dat er een lagere winstgroei zal zijn in de Verenigde Staten en Europa.

 
di 15 jan
Grote kans dat Brexit niet doorgaat, Europese beurzen gaan hoger
 

Een belangrijke dag vandaag in Londen, de deal die Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie wordt wellicht niet goedgekeurd door het Britse parlement. Dat betekent dat de Brexit op de helling komt te staan en dat er zelfs een grote kans bestaat dat er geen Brexit zal komen.

 
di 15 jan
Duitse economie ontwijkt recessie, groei naar laagste niveau in vijf jaar
 

De Duitse economie is vorig jaar met 1,5 procent gegroeid, de zwakste groei in vijf jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In 2017 liet de grootste economie van Europa nog een vooruitgang met 2,2 procent zien.

 
ma 14 jan
Shutdown Amerikaanse overheid langste in de geschiedenis
 

Zaterdag 12 januari brak een weinig te benijden record in de Verenigde Staten. Het was de 22ste dag dat een vierde deel van de overheidsdiensten gesloten bleef. Wetmakers en het Witte Huis zijn er nog steeds niet in geslaagd om tot een overeenkomst te komen. Het Huis van Afgevaardigden blijft weigeren president Trump 5,7 miljard dollar toe te kennen om een muur met Mexico te realiseren. Trump dreigt ermee de noodtoestand uit te roepen. Zijn vetorecht te gebruiken om alsnog zijn zin te krijgen. Wat niet zo makkelijk is als hij wel doet uitblijken.

 
ma 14 jan
D-Day voor Theresa May: wat staat er morgen op het spel?
 

[...]

Na maandenlange onderhandelingen bereikten de Europese en Britse brexitonderhandelaars eind november een voorlopig terugtrekkingsakkoord. May’s deal kreeg daarna -zij het met lange tanden- ook groen licht van haar regering. Ook de Europese leiders gaven hun fiat al, maar de echte grote horde ligt in het Britse parlement.

[...]

 
ma 14 jan
Kan de Eurozone wel zonder de steun van de ECB?
 

De leden van de Europese centrale bank besloten tijdens de afgelopen maand unaniem over het einde van het stimuleringspakket. Daarmee kwam er na bijna vier jaar een einde aan het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. De vraag is alleen of de Eurozone wel zonder deze economische injectie kan.

 
ma 14 jan
Is er ergens nog geld voor u? Bijna half miljard euro aan slapende tegoeden wachten op eigenaar
 

Belgen hadden eind vorig jaar 482,96 miljoen euro aan slapende tegoeden staan. Dat is 25,23 miljoen meer dan eind 2017, blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. De tegoeden kunnen nog terugvloeien naar de rechtmatige eigenaar, want pas na 30 jaar stromen ze definitief in de staatskas.

 
zo 13 jan
Dit is hoe goed de economie draait
 

Paniek op de beurs: bedrijven komen weer naar buiten met de laatste kwartaalcijfers, welke niet uiterst fraai blijken te zijn. Misschien zegt de rentecurve meer dan de Fed-economen en menig journalist menen?

[...]

 
zo 13 jan
Hoe de burger door overheid en pers worden gemanipuleerd
 

[...]

Het eerste is dat deze cijfers zijn ontstaan door positieve gegevens van voorgaande maanden naar december te verschuiven, zonder de eerder verstrekte cijfers over voorgaande maanden te hoeven verlagen. Maar nog fraaier wordt het als gekeken wordt naar de leeftijdsopbouw van de nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Bijna de gehele groei wordt veroorzaakt door 55 –plussers, terwijl de 20 tot 54- jarigen juist werkgelegenheid verliezen.  Als u dan weet dat een paar uur werk per week al voldoende is om als volledig mee te tellen, komt het beeld naar boven van opa die op donderdagochtend de post rondbrengt om zijn karig pensioen nog enigszins op te vijzelen.

[...]

 
zo 13 jan
Rusland zet dollarreserves om naar euro en yuan
 

De Russische centrale bank heeft het afgelopen jaar voor $101 miljard aan dollars omgezet naar euro en yuan. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat woensdag door de centrale bank werd vrijgegeven. In totaal werd er voor $44 miljard aan zowel Europese als Chinese valuta aan de reserves toegevoegd. Ook werd er voor een bedrag van $21 miljard geïnvesteerd in de Japanse yen.

[...]

 
zo 13 jan
China gaat buitenlands eigendom in meer lagen van economie toelaten
 

De Chinese minister van Handel heeft zondag in een interview met staatsmedia gezegd dat het vaker mogelijk moet worden voor buitenlandse bedrijven om volledig eigenaar te worden van Chinese ondernemingen. Ook wil het land de regels rond buitenlandse investeringen verder herzien. 

Naast de mogelijkheid voor buitenlandse organisaties om volledig eigenaar te worden van Chinese bedrijven, wil minister Zhong Shan vooral dat buitenlandse bedrijven meer directe investeringen gaan doen in China.

 
zo 13 jan
Britse minister: “Brexit gaat mogelijk helemaal niet door”
 

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie gaat mogelijk helemaal niet door. Daarvoor waarschuwen zowel de minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, als twee belangrijke sponsors van de brexitcampagne.

 
za 12 jan
Niet handelsoorlog, maar lagere consumentenuitgaven raken China
 

Na ruim een jaar aan handelsschermutselingen tussen China en de Verenigde Staten, bestaat de vrees dat vooral de Chinese economie hierdoor geraakt wordt. Productiecijfers liggen op de laagste niveaus in jaren en mogelijk krimpt de industrie zelfs.

Voor het eerst in ruim twintig jaar daalde de autoverkoop in China. En de Chinese economie is in 2018 weliswaar nog met waarschijnlijk 6,5 procent gegroeid, maar dit is wel de kleinste stijging sinds 2009.

 
za 12 jan
Gele Hesjes: Laatste nieuws van uur tot uur. 12 Januari 2019
 

Geen D-day maar G-day op zaterdag 12 januari 2019. Gelehesjes-dag dus. We brengen u het meest recente nieuws over het verloop van wat een heel bijzondere dag belooft te worden. Zodra er iets van belang te melden valt, zullen aparte Updates volgen. Wordt de geplande bankrun op Franse banken een historische gebeurtenis? Of loopt e.e.a. af met een sisser? Het programmaverloop van de eerste uren is alvast bekend.

 
za 12 jan
Brexit uitgesteld? Sterling gaat alvast hoger
 

Het Britse pond steeg vrijdag behoorlijk scherp nadat Britse ministers beweerden dat de kans op een uitstel van de officiële uittredingsdatum groter aan het worden is. Het Britse parlement lijkt niet overeen te kunnen komen inzake de deal die premier Theresa May met de Europese Unie heeft onderhandeld, het gevolg is een mogelijke uitstel van de Brexit.

Op 29 maart staat de Britse uittreding uit de Europese Unie ingepland maar het ziet er naar uit dat deze datum niet haalbaar gaat zijn. Volgens Britse ministers is de kans bijzonder groot dat de uittreding uit de Europese Unie uitgesteld zal moeten worden wegens omstandigheden.

 
za 12 jan
Zimbabwe introduceert nieuwe munt vanwege tekort aan dollars
 

Zimbabwe gaat dit jaar een nieuwe munteenheid invoeren, heeft de Zimbabwaanse minister van Financiën zaterdag aangekondigd. Door een tekort aan Amerikaanse dollars is het financiële stelsel in het land in ernstige problemen geraakt.

Omdat er onvoldoende geld is als onderpand voor de 10 miljard Amerikaanse dollar die elektronisch op de bank staat, vragen steeds meer bedrijven om contante betalingen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs