EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Economie Algemeen
do 21 mrt
Europese banken hebben nog altijd grote problemen
 

De kans dat Europese banken opnieuw in problemen komen bij economische tegenspoed is reëel. Zo gaat het nog altijd belabberd met Deutsche Bank. Inmiddels is naar buiten gekomen dat een fusie met Commerzbank als mogelijke oplossing zal fungeren. De vakbonden zijn zwaar tegen want zij vrezen grootschalig banenverlies. Er werken momenteel ruim 90.000 mensen bij Deutsche Bank en zo’n 50.000 bij Commerzbank. We kennen het kunstje; bij een fusie zal er waarschijnlijk fors worden gesnoeid om kosten te besparen.

 
do 21 mrt
Defaults van Chinese bedrijfsobligaties groeien op ongekend niveau
 

Het aantal Chinese bedrijven dat zijn schulden niet terugbetaalt, groeit op een ongekend niveau. Dat laten berekeningen van twee banken zien.

Het is al langer bekend dat er problemen zijn bij Chinese bedrijfsobligaties. Alleen de berekeningen van de twee banken stellen dat de situatie erger is.

 
do 21 mrt
Werkloosheid daalt naar laagste niveau sinds 2003
 

Het werkloosheidspercentage is in februari gedaald naar het laagste niveau sinds 2003. Omgerekend heeft 3,4 procent van de beroepsbevolking geen baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

 
do 21 mrt
Fed laat rente ongewijzigd en geen verhogingen dit jaar
 

De Federal Reserve (Fed) heeft woensdag besloten om de rente ongewijzigd te laten. Hiermee blijft de rente op een niveau tussen de 2,25 en 2,50 procent. Ook gaf de centrale bank aan dat er dit jaar geen rente verhogingen meer komen.

De beslissing van de Fed was unaniem. Maar het besluit is opvallend te noemen, omdat de Fed juist bezig was met het verhogen van de rente. Vorig jaar december stonden er voor 2019 nog twee renteverhogingen op de agenda. Nadat de rente in 2018 vier keer werd verhoogd.

 
do 21 mrt
Duitse denktank: Harde Brexit kost Nederland jaarlijks ruim 3 miljard euro
 

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kost Nederland jaarlijks 3,16 miljard euro, stelt de onafhankelijke Duitse denktank Bertelsmann Stiftung donderdag. Het gaat hierbij om een harde Brexit, zonder deal tussen het VK en de EU.

 
do 21 mrt
Fed is volledig op hun rug gaan liggen
 

De Amerikaanse centrale bank wilde weer terug naar de basis, maar is volgens BNR-macro-econoom Kees de Kort 'volledig op hun rug gaan liggen'. De Federal Reserve heeft in het verleden de rente enorm verlaagd om de economie te stimuleren. Dat is tot op zekere hoogte gelukt, maar gratis geld heeft consequenties, legt De Kort uit. De rente moest weer omhoog. En daarmee zet de Fed zichzelf weer buiten spel.

 
do 21 mrt
Brexit: 1.200 miljard euro heeft het VK al verlaten
 

23 grote financiële ondernemingen hebben in de aanloop naar de Brexit ongeveer 1.000 miljard Britse pond (1.200 miljard euro) uit het VK naar de rest van de Europese Unie verplaatst. Het gaat om een stijging van 800 miljard pond in vergelijking met afgelopen kwartaal. Dat blijkt uit berekeningen van consultancybureau EY.

 
do 21 mrt
3 landen huisvesten ‘duurste stad ter wereld’
 

Singapore, Hong Kong en Parijs kunnen alle prat gaan op de titel van ‘duurste stad ter wereld’. Dat blijkt uit het jaarlijkse Worldwide Cost of Living onderzoek van The Economist.

 
wo 20 mrt
De Britten maken er een clown show van
 

De nieuwe stemming over de Brexit-deal is door de Britse parlementsvoorzitter John Bercow getorpedeerd. Volgens econoom Kees de Kort maken ze er een 'clown show' van en dat is zonde, want de Europese Unie staat voor veel belangrijkere uitdagingen.

 
wo 20 mrt
OESO: Meerderheid vindt dat rijken meer belasting zouden moeten betalen
 

Meer dan de helft van de mensen in 21 OESO-landen vindt dat de overheid in hun land de rijken meer belasting zou moeten laten betalen dan ze nu doen, om met dat geld de armen te ondersteunen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In alle landen is meer dan de helft van de ondervraagden het eens met de stelling. In Griekenland, Duitsland, Portugal en Slovenië ziet zelfs 75 procent of meer dit wel zitten.

 
ma 18 mrt
Kees kent niemand die hogere prijzen wil
 

Een aantal verhalen begint inmiddels een beetje door elkaar te lopen. Zo kruisen de beroepsoptimisten elkaars wegen en de degens: trekt de economische groei weer aan of zwakt die af? De inflatie is ook een klein stukje van de realiteit: 2 procent is nog altijd het streefniveau van de ECB, maar Kees de Kort kent zelf werkelijk níemand die trek heeft in hogere prijzen. 'Gelukkig krijgen ze geen gelijk: de inflatie was, is en blijft 1,5 procent; de groei zwakt af en de inflatie blijft laag.'

 
ma 18 mrt
Waar ligt de economische groei in 2019?
 

Het zal u verbazen…of net niet? Maar het antwoord op die vraag is: in Azië en wel voor 63 procent. Om precies te zijn: de economische groei komt voor 33 procent vanuit China. Eén land dat een derde van de wereldeconomie vertegenwoordigt! Met de rest, 30 procent dus, uit de andere Aziatische landen. Dat zijn tezamen wel 42 landen, maar allemaal geconcentreerd in één en dezelfde regio van de wereld.

 
ma 18 mrt
Spaarrente zal nog lang laag blijven
 

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde aan dat ze de beleidsrente nog minstens tot eind 2019 handhaaft op het huidige historische lage niveau van 0%. Maar wat betekent dat voor uw geldbeugel?

 
ma 18 mrt
Twaalf dagen tot Brexit: Chaos na Lagerhuis-stemmingen
 

Het Verenigd Koninkrijk trekt binnenkort de deur naar de Europese Unie achter zich dicht. Of toch niet? Er staan nog twaalf dagen op de teller en we weten nog steeds niet hoe Brexit eruit gaat zien. In deze rubriek proberen we één simpele vraag te beantwoorden: "Wat gebeurde er deze week in Brexit-land?"

De week begint hoopvol voor de Britse premier Theresa May. In Straatsburg sluit May maandagavond een nieuw Brexit-akkoord met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

 
ma 18 mrt
Twaalf dagen tot Brexit: Chaos groter na stemmingen in Lagerhuis
 

Het Verenigd Koninkrijk trekt binnenkort de deur naar de Europese Unie achter zich dicht. Of toch niet? Er staan nog twaalf dagen op de teller en we weten nog steeds niet hoe Brexit eruit gaat zien. In deze rubriek proberen we één simpele vraag te beantwoorden: "Wat gebeurde er deze week in Brexit-land?"

De week begint hoopvol voor de Britse premier Theresa May. In Straatsburg sluit May maandagavond een nieuw Brexit-akkoord met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

 
za 16 mrt
'VK moet bij Brexit ná juni meedoen aan Europese verkiezingen'
 

Als het Verenigd Koninkrijk de Brexit met langer dan drie maanden uit wil stellen, dan zal het mee moeten doen met de Europese verkiezingen in mei. Zo niet, dan kan zijn EU-lidmaatschap eenzijdig worden stopgezet. Dat schrijven onder meer The Guardian en de Financial Times op basis van gelekte documenten.

 
za 16 mrt
Hetgeen u door de media en overheid voorgehouden wordt
 

Het beeld van de wereld om ons heen wordt deels bepaald door hetgeen de media ons berichten, wat des te meer geldt bij datgene wat zich afspeelt buiten ons directe zichtveld. Dit geldt op financieel gebied, waar uw beeld van uw eigen koopkracht grotendeels bepaald wordt door uw eigen ervaringen in deze, maar wordt zeker ook beïnvloed  door hetgeen u door de media en overheid  voorgehouden wordt. Het grotere verlies in koopkracht dan de officiële cijfers aangeven doet  niet zo’n zeer wanneer u elke maand nog wat overhoudt, maar anders wordt het wanneer u minder goed in de slappe was zit.

 

 
za 16 mrt
Brexit uitgesteld
 

Een grote meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft voor uitstel van de Brexit datum gestemd. Met 412 stemmen voor en 202 tegen. Het was te denken want ze komen er niet uit. Teveel onenigheid, teveel verwarring, tegengestelde belangen ook van verschillende partijen. Het is de typische reactie van politici in het algemeen. Kom je ergens niet uit, dan verschuif je de beslissing naar de toekomst. In dit specifieke geval, een eventuele scheiding van de EU, is dat au fond nog welkom. We hebben een dergelijke reactie ook op ditzelfde Biflatie voorspeld.

 
za 16 mrt
'VK verlaat EU voor juli bij lang uitstel zonder Europese verkiezingen'
 

Als het Verenigd Koninkrijk de Brexit met langer dan drie maanden uit wil stellen, dan zullen ze mee moeten doen met de Europese verkiezingen in mei. Zo niet, dan kan haar EU-lidmaatschap eenzijdig worden stopgezet. Dat schrijven onder meer The Guardian en Financial Times op basis van gelekte documenten.

Donderdag schaarde het Britse Lagerhuis zich in een stemming achter een uitstel van de Brexit. Hierbij werd echter niet gestemd over de duur van een uitstel.

 
vr 15 mrt
Deze grafiek laat zien dat de laatste dagen van de Bull Market geteld zijn
 

De meeste beleggers zullen wel weten dat de Amerikanen al gedurende lange tijd geconfronteerd worden met een begrotingstekort. Het probleem is echter dat dit begrotingstekort ook gepaard gaat met een tekort op de lopende rekening van de Amerikaanse betalingsbalans. Deze zogenoemde ‘Twin Deficit’ kan een grote bedreiging zijn voor Wall Street.

 
vr 15 mrt
Wie gaat als eerste door de pijngrens heen?
 

Het is alweer even stil rond de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, waarin de Chinezen de onderliggende partij lijken te zijn geworden. De laatste Chinese handelscijfers waren behoorlijk matig en de groei zwakt af, dus denkt BNR-macro-econoom Kees de Kort dat president Xi meer onder druk staat dan president Trump. 'De vraag is: wanneer komt hij voldoende onder druk te staan om niet alleen dingen te beloven maar ook garanties te geven?'

 
vr 15 mrt
ING: Prijsstijging woningen vlakt af, aantal verkopen daalt verder
 

Het aantal woningverkopen daalt volgend jaar naar verwachting naar 195.000. Dit jaar zal het aantal verkopen nog uitkomen op 210.000, zo schat het economisch bureau van ING in.

Er worden steeds minder woningen verkocht door de aanhoudende prijsstijgingen en het teruglopende woningaanbod.

 
vr 15 mrt
Japanse centrale bank minder optimistisch over de economie
 

De Bank of Japan (BOJ) besloot vrijdag dat het monetaire beleid onveranderd blijft. Maar de centrale bank is tegelijkertijd minder positief over de economie. Dat komt vooral door minder vraag en risico’s uit het buitenland.

De BOJ denkt dat de economie het minder zal doen door lagere export en minder output van Japanse fabrieken. De bank stelde de verwachtingen voor de export en output van fabrieken dan ook bij naar beneden. De BOJ zei daarover in een verklaring:

 
do 14 mrt
'Lonen stegen in februari het hardst sinds financiële crisis'
 

De gemiddelde loonstijging in februari lag op 2,78 procent, het hoogste punt sinds de financiële crisis van tien jaar geleden. Dat schrijft werkgeversorganisatie AWVN donderdag.

De loonstijging ligt ook hoger dan het gemiddelde van vorig jaar. In 2018 lag de gemiddelde loonafspraak nog op 2,34 procent.

 
do 14 mrt
Die kloothommels in Westminster
 

EU-president Donald Tusk vindt dat de Europese regeringsleiders zich moeten openstellen voor een lang uitstel van de Brexit, maar BNR-economiecommentator Kees de Kort moet nog zien of dat gebeurt: 'Ik denk dat de Britten in Brussel niet veel goodwill meer hebben'.

 
do 14 mrt
Campagne tegen nepnieuws kost ongeveer €1 miljoen
 

De campagne tegen nepnieuws die begin deze week van start ging kost ongeveer €1 miljoen. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren in reactie op een vraag van Martin Bosma van de PVV. Met een nieuwe website en spotjes op radio en televisie probeert de overheid ons te waarschuwen voor desinformatie. Ook verschijnen er lespakketten voor scholieren en social media tips voor ouderen.

 
do 14 mrt
Google, Uber, Disney,... multinationals sponsoren Europese politieke partijen
 

Dat een veelvoud aan industriële lobby’s voortdurend de Europese instellingen bewerkt is geen geheim. Dat ook grote bedrijven en sectorverenigingen rechtstreeks geld overmaken aan politieke partijen is minder bekend.

 
wo 13 mrt
Familie haalt Rothschild bank van de beurs
 

Edmond de Rothschild Group werd in 1953 opgericht en beheert een vermogen van 170 miljard Zwitserse frank. De bank heeft een omzet van 1,1 miljard frank. Niet alleen voert het bedrijf bancaire activiteiten uit, maar het heeft ook bijvoorbeeld wijngaarden in Frankrijk, Spanje en Zuid-Afrika en is het eigenaar van luxehotels en boerderijen.

 
wo 13 mrt
Onzekerheid dikke min voor economische groei
 

Het mag met alle Brexit-perikelen politiek gezien dan een grote chaos zijn in het Verenigd Koninkrijk, de economische schade lijkt tot nu toe mee te vallen.

 
di 12 mrt
Tweede stemming over Brexit, akkoord aangepast
 

De Britse premier May heeft van de EU wettelijke garanties verkregen over de Ierse backstop. Dit nieuwe akkoord wordt op dinsdag 12 maart 2019 voorgelegd aan het Lagerhuis. Deze tweede stemming lijkt er een van de laatste kans te worden. Zoals voorziter van de Europese Commissie Juncker schrijft: ‘Let’s bring the UK’s withdrawal to an orderly end. We owe it to history.’

 
di 12 mrt
Prijs van ‘trofee’-vastgoed daalt
 

In vijf van de populairste vastgoedmarkten van de wereld hebben de woningprijzen sinds eind vorig decennium een constante stijging gekend. Nu laten in de betrokken metropolen – Hong Kong, Londen, New York, Sydney en Vancouver – die prijzen een duidelijke terugval optekenen. Volgens experts gaan achter het fenomeen verschillende oorzaken schuil. Zij wijzen onder meer op de dalende grensoverschrijdende kapitaalstromen, een veranderend overheidsbeleid, de toenemende kosten van de kredieten en een verhoogd aanbod. In Londen zou ook de brexit een aanzienlijke impact hebben gehad.

 
di 12 mrt
Amerikaanse durfkapitaalfondsen kopen honderden huurpanden in Amsterdam en Rotterdam
 

Lokale makelaars in Amsterdam en Rotterdam hebben de voorbije maanden honderden huurpanden verzameld in opdracht van de Amerikaanse investeerder Blackstone. Het zou om een totaalbedrag van minimaal 200 miljoen euro gaan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van bronnen in de vastgoedmarkt.

[... De Amerikanen zijn niet de eerste buitenlanders die zich voor Nederlandse huurwoningen interesseren. Ook de Britse belegger Round Hill en de Duitse belegger Patrizia ...

 
di 12 mrt
Begrotingstekort? So be it!
 

Donald Trump heeft z'n begrotingsplannen naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd. Begroot is een tekort van minstens 1000 miljard dollar per jaar. De regering gaat er dus gewoon vanuit dat de komende 3 á 4 jaar er minstens een tekort gaat zijn van 1000 miljard dollar per jaar. Dat is 4 á 5 procent van het Amerikaans nationaal inkomen. Dat is veel geld.

 
di 12 mrt
EU maakt zwarte lijst met belastingparadijzen drie keer zo lang
 

De Europese Unie breidt de zwarte lijst met belastingparadijzen uit van vijf naar vijftien landen. De vijf landen die er al op stonden, hebben geen verbetering laten zien, zo maakt de EU maandag bekend.

Sinds 2017 staan Samoa, Trinidad en Tobago, Amerikaans-Samoa, Guam en de Amerikaanse Maagdeneilanden op de lijst. Die landen zijn dus op de lijst blijven staan.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs