EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
43
kliks
Bron: businessinsider.com
30
kliks
Bron: Geotrendlines.nl
27
kliks
Bron: Geotrendlines.nl
 
Economie Algemeen
wo 22 mei
Nederland geeft eerste groene obligatie uit
 

Voor de Nederlandse Staat is het een primeur. De eerste groene staatslening moet 4 tot 6 miljard euro opleveren. Het geld zal gebruikt worden om duurzame, milieuvriendelijke projecten te bekostigen. Zeker ook met het oog op klimaatveranderingen. Denk aan windmolenparken op zee en het verhogen van dijken. Energiezuinig bouwen. Vanaf vandaag, 21 mei 2019, kan erop ingetekend worden. Het zullen vooral pensioenfondsen zijn die ze willen kopen, wordt verwacht. Die zijn al langere tijd vragende partij om de pensioenmiljarden te beleggen in meer groen.

 
wo 22 mei
15 feiten over de wereldeconomie en ze zijn allemaal slecht
 

Nog voor de onderhandelingen tussen de VS en China mislukten, zag het er al niet zo best uit voor de wereldeconomie. Het zijn niet altijd de feiten en cijfers die nu volgen die de grote media halen. Maar daarom zijn ze misschien des te belangrijker. Aan de oppervlakte is alles nog prima. Lage werkloosheid, stijgende aandelenbeurzen, en met bluf en branie kom je een heel end (?!) Maar onderhuids broeit er wel wat anders. Naakte feiten en keiharde cijfers die weinig fraais doen vermoeden voor de nabije toekomst. Hier volgen er zo al 15. En nogmaals: sinds de handelsoorlog is geëscaleerd, zal e.e.a. nog verslechteren…

 
di 21 mei
De officiële werkloosheidscijfers deugen niet (deel 2)
 

In mijn vorige artikel legde ik de berekening van de werkloosheidcijfers onder een vergrootglas. Niet om de cijfers flink uit te vergroten maar meer om de interpretatie van de officiële berekening te bekritiseren. Onze overheidsinstituten zoals CBS en andere doen hun uiterste best om allerlei cijfers uit de samenleving te verzamelen om deze gestroomlijnd aan te leveren aan de hongerige ministeries die hun beleid er op afstemmen.

 
di 21 mei
Jerome Powell: bedrijfsschuld op hoogste niveau ooit, maar geen 'direct' risico voor het financiële systeem
 

Jerome Powell gaf op maandag een toespraak in Florida. Hierin stelde de voorzitter van de Fed dat de bedrijfsschuld in Amerika op het hoogste niveau ooit noteert. Maar het vormt geen direct gevaar voor het financiële systeem, stelt Powell.

In de speech beoordeelde Powell de huidige risico’s in het financiële systeem die tot de financiële crisis van 2008 leden.

 
di 21 mei
‘Indiase Warren Buffett’: India zal een enorme economische expansie tegemoet gaan
 

De Indiase miljardair Rakesh Jhunjhunwala is zeer optimistisch over de toekomstige economische groei van zijn land. De afgelopen jaren waren economisch lastig voor India. Maar nu kan het land zich volgens de superbelegger opmaken voor een enorme economische expansie.

India kende de afgelopen jaren een bankencrisis, te weinig investeringen en belangrijke hervormingen. Een van deze was de demonetisatie van alle 500 en 1.000 rupee biljetten. Hierdoor wilde de Indiase overheid de criminaliteit aanpakken. Maar dit had op de korte termijn negatieve effecten op de reguliere economie.

 
ma 20 mei
Waarom blijft de dollar zo dominant?
 

Al voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 schreef men over de val van de dollar. Met een enorme en alsmaar oplopende staatsschuld en een onverantwoord fiscaal en monetair beleid zou de wereld uiteindelijk haar vertrouwen in deze munt verliezen. Toch liep het allemaal anders, want ruim tien jaar na de crisis is deze valuta nog steeds de wereldreservemunt. Sterker nog, in bepaalde opzichten is de dollar momenteel nog groter dan tien jaar geleden.

 
ma 20 mei
Officiële werkloosheidscijfers deugen niet
 

Misschien zal mijn column worden weg gezet onder het mom van nepnieuws. Als je officiële cijfers van overheidsinstituten gaat tegenspreken dan spreek je bezijden de waarheid. In deze 21ste eeuw waarin sociale media, zoals Facebook en Twitter, hun intrede deden is het al moeilijk om in deze digitale straatpraat de ware berichten te onderscheiden van de fantasieberichten. Niet voor niets wil het Politburo in Brussel filteren op het internet van de sociale media. Maar hoe moeilijk is het nu al niet om de berichten die van overheidswege worden gepubliceerd te geloven? In deze tijd met mondige burgers en kritische lezers kun je niet zo makkelijk meer berichten de wereld in slingeren die niet overeenkomen met de keiharde realiteit in onze kwetsbare samenleving. Een samenleving die niet zo makkelijk maakbaar blijkt te zijn zoals ooit socialistische politici propagandeerden.

 
ma 20 mei
Documentaire: Chinese infrastructuur
 

China heeft zich in een paar decennia weten te transformeren tot een economische supermacht. En daarmee worden ook steeds hogere eisen gesteld aan de infrastructuur. China heeft inmiddels het grootste netwerk van snelwegen en hogesnelheidslijnen. Ook breidt het land in hoog tempo haar binnenlandse luchtvaartsector uit. Zo bouwt het land tegenwoordig haar eigen vliegtuigen.

 
ma 20 mei
Mooie cijfers nooit kapotchecken
 

Als je de cijfers een beetje uit elkaar haalt, ontstaat er een duidelijker beeld, zegt De Kort. In de particuliere sector in Japan gebeurt nog steeds niet veel. En dat levert mini-minnetjes op. Maar de overheid is er nog steviger dan anders tegenaan gegaan en dat levert dan weer een dikke plus op. Daarnaast is het feit dat de importen fors onder druk staan - macro-economisch gezien - ook een plus.

 
za 18 mei
Gerald Celente: ‘Welke handelsoorlog?’
 

Gerald Celente van Trends Journal denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Welke handelsoorlog, stelt hij retorisch de vraag. Hij voorspelde ook eerder precies dit. Goedkoop geld zal de aandelenbeurzen blijven voeden. Allemaal overroepen dus. Donald Trump zal inbinden en de Chinezen willen ook hoe-dan-ook zaken blijven doen. We horen en zien het Celente allemaal uitleggen.

 
vr 17 mei
Welk economisch herstel? Harde data tonen 'gewoon een minnetje, hoor'
 

Het gaat nog niet goed met het economisch herstel in de eurozone, ziet Kees de Kort. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat er misschien nog, maar er zijn genoeg signalen die op wat anders wijzen. Denk aan de industriële productie met een min op jaarbasis. Da's geen teken van herstel, zegt De Kort. En kijk naar de autoverkopen, toch een belangrijke economische activiteit, daar spreekt nou ook niet uit dat het herstel doorzet. Ook bijzonder: de vertrouwenscijfers wijzen dan de goede kant op, de stemming verbetert, maar de harde data? 'Gewoon een minnetje, hoor. Op maand- en jaarbasis stelt het niks meer voor.'

 
vr 17 mei
Chinese overheid zet alles in om een groeivertraging te voorkomen
 

De Chinese economie heeft het op dit moment niet makkelijk. De economie van het groeiland wordt immers geteisterd door de opgelegde importtarieven vanuit de VS. Ondertussen probeert de Chinese overheid er alles aan te doen om een groeivertraging te voorkomen. En dat kan zelfs leiden tot het eerste begrotingstekort in jaren tijd.

De handelsstrijd tussen de Amerikanen en de Chinezen lijkt met de dag heftiger te worden. Tijdens de afgelopen dagen zijn er over en weer nieuwe importtarieven opgelegd. Daarnaast onderzoekt China op dit moment de mogelijkheid voor het dumpen van Amerikaanse staatsobligaties. Met andere woorden lijkt een handelsdeal op dit moment ver weg te zijn.

 
vr 17 mei
Europese autoverkoop in april voor achtste maand op rij gedaald
 

De autoverkoop in Europa is in april voor de achtste maand op rij gedaald. Vergeleken met een jaar eerder werden 0,4 procent minder nieuwe personenwagens ingeschreven, meldt de Europese constructeurskoepel Acea.

 
do 16 mei
“De duurste koffie ter wereld”: 75 dollar voor een kopje
 

Een lekker kopje koffie kan smaken, maar ben je ook bereid 75 dollar (een kleine 70 euro) te dokken voor het zwarte goud? In Californië blijken heel wat Amerikanen er alvast het niet onaardige bedrag voor over te hebben. Het gaat dan ook om “de beste koffie ter wereld”.

 
do 16 mei
Werkloosheid in april weer verder gedaald naar 300.000
 

In april is het aantal werklozen in Nederland met zo'n 10.000 gedaald naar 300.000 mensen. Die groep is werkzoekend en direct beschikbaar voor een baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van nieuwe cijfers.

 
do 16 mei
Derk Jan Eppink over geopolitiek in Europa
 

Hoe kan Europa zich het beste opstellen ten aanzien van grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China? Volgens Derk Jan Eppink, kandidaat voor het Europees Parlement, zou Europa zich open moeten stellen voor een multipolaire wereld, waarin samenwerking met alle machtsblokken mogelijk is.

 
do 16 mei
Welke richting moet Europese Unie uit? “EVP werd recent nog verzameling dinosauriërs genoemd”
 

De ‘Spitzenkandidaten’ van zes Europese politieke families hebben gister een pittig debat gehouden over de richting die de Europese Unie de komende vijf jaar uit moet. Een paar scherpe tussenkomsten legden de inhoudelijke verschillen meermaals bloot. Wat opviel, was dat vooral de Duitser Manfred Weber als kandidaat-Commissievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) op weinig sympathie kon rekenen.

 
do 16 mei
‘Centrale banken zorgen voor meer vermogensongelijkheid’
 

Het ruime monetaire beleid van centrale banken heeft de afgelopen honderd jaar bijgedragen aan de inkomensongelijkheid in de wereld. Dat is de conclusie van een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat in opdracht van De Nederlandsche Bank werd uitgevoerd. De onderzoekers Mehdi El Herradi en Aurélien Leroy analyseerden cijfers vanaf 1920 tot en met 2015 in twaalf verschillende landen en ontdekten dat periodes met een ruim monetair beleid stelselmatig gepaard ging met een sterke toename van het inkomen van de top 1%.

 
wo 15 mei
China is een economisch wonder
 

In het eerste kwartaal deed de Chinese regering er alles, maar dan ook alles aan om die economie te ondersteunen: belastingverlaging, subsidieverhoging, kredietverstrekking. En het wonder is geschied. Want toch is het mislukt, en tóch groeicijfers tussen de 6 en de 7 procent laten zien.

 
wo 15 mei
Langetermijnrente neemt duik en staat op laagste niveau sinds 2016
 

De rente op Belgische staatsobligaties op tien jaar is vandaag gedaald naar zowat 0,38 procent. Dat is het laagste niveau sinds 2016, bevestigt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld.

 
wo 15 mei
11,4 miljard op overschot: Nederland doet wat onze regering maar niet lukt
 

In Nederland is het overschot op de rijksbegroting vorig jaar verder opgelopen tot meer dan 11 miljard euro. Dankzij de bloeiende economie haalde de overheid flink meer belastingen op. De uitgaven namen ook toe, maar minder sterk dan de inkomsten. Nederland is daarmee een veel betere leerling dan ons land, dat nog steeds kampt met een begrotingstekort van enkele miljarden.

 
di 14 mei
Kandidaat-lidstaten EU zijn het wachten beu
 

Landen uit de Westelijke Balkan wachten al jaren om tot de Europese Unie te kunnen toetreden. De procedures slepen eindeloos aan en werden herhaaldelijk door allerhande barrières opgehouden. Inmiddels beginnen een aantal van de betrokken landen duidelijke signalen van ongeduld te tonen. Dat zegt Annabelle Timsit, Europees correspondent van het magazine Quartz.

 
di 14 mei
De natte krant van China
 

China geeft toe dat het in de hoek zit waar de klappen vallen. China gaat per 1 juni tarieven op een beperkte hoeveelheid producten verhogen. Daarmee proberen de Chinezen ruimte te creëren om te onderhandelen. En dat is zwakte.

 
di 14 mei
Gaat U wel rondkomen met uw pensioen?
 

Gemiddeld komen Nederlandse mannen uit op een fors hoger (te verwachten) pensioenuitkering dan vrouwen. Wel een derde meer: 13.700 tegenover 9.200 bruto per jaar. Dit is het pensioen dat we opbouwen via ons werk, de zogenaamde tweede pijler. Deze komt bovenop de eerste pijler, het AOW. Aldus de berekening vanwege het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar onderzoeksinstituut Netspar stelt dat we onrealistische verwachtingen hebben over de omvang van ons pensioen. Kans is groot dat het lager gaat uitvallen dan we denken…!

 
di 14 mei
Krapte op arbeidsmarkt neemt verder toe, recordaantal vacatures
 

De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen naar een nieuw hoogtepunt, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook het aantal vacatures heeft een recordniveau bereikt.

 
ma 13 mei
EU: Aruba wordt van zwarte lijst met belastingparadijzen gehaald
 

Eind deze week wordt Aruba van een lijst met belastingparadijzen van de Europese Unie gehaald, naast de Britse overzeese territoria Bermuda en Barbados. Dat maakte een EU-functionaris maandag bekend.

 
za 11 mei
Zullen we ooit moeten betalen voor ons eigen geld?
 

Het is opvallend hoe de laatste maanden de rente op de financiële markten langzaam verder is gedaald. Ik houd dat angstvallig in de gaten. Het maakt mij ongerust. Waar leidt dit ons naar toe? Zullen we ooit moeten betalen voor ons eigen geld? Nooit eerder in onze monetaire geschiedenis is de rente zo laag geweest en de mondiale schuldenberg zo hoog.

 
vr 10 mei
Trumps importtarieven dreigen vooral Amerikaanse consument te raken
 

Trumps importtarieven op Chinese goederen dreigen vooral Amerikaanse consument te raken. Als de handelsoorlog verder escaleert kan het conflict een flink aantal consumentengoederen duurder maken.

 
vr 10 mei
Fed waarschuwt: ‘leveraged loans’ vormen een risico voor het financiële systeem
 

Het aantal risicovolle bedrijfsleningen is in 2018 met 20 procent gestegen. Dat stelt de Fed in het Financial Stability Report. De toename van risicovolle leningen, ook wel ‘leveraged loans’ genoemd, is volgens de Fed een trend die een risico voor het financiële systeem vormt.

 
vr 10 mei
Grootste gelddrukker ter wereld: het wordt méér cash in plaats van minder
 

‘After 201 years, German firm, Koenig & Bauer AG – the market leader for machines that print the world’s banknotes – is pushing into printing on Coke cans and beverage cartons.’ Tijdelijk toch. Want voor wie er nog aan twijfelt of er nu meer of minder cash in omloop is? Biflatie berichtte tot nu toe wel vaker over de cashloze maatschappij die in aantocht is. Of in ieder geval al flink in ontwikkeling. Maar wie de grafiek van de totale geldhoeveelheid bekijkt onderaan dit artikel gaat hier misschien wel anders over denken…

 
vr 10 mei
Is een ‘9/11’ economische crash nog altijd mogelijk?
 

9 Belangrijke vragen van lezers en kijkers worden beantwoord door Gerald Celente. De Amerikaanse trendvoorspeller en uitgever van het Trends Journal. Business consultant ook en auteur die voorspellingen doet over de wereldwijde financiële markten en andere belangrijke evenementen. Celente is een absolute goldbug ook. History before it happens is de slogan van het Trends Journal. Macro economische inzichten die je nergens anders hoort in feite. De titel is tegelijk de eerste vraag die hem gesteld wordt. Of een economische crash à la 9/11 nog steeds mogelijk is? Het antwoord vindt u in volgende video. Kijken en luisteren maar dus…!

 
vr 10 mei
Prijs bitcoin breekt door grens van 6.000 dollar
 

De prijs voor een bitcoin is donderdag gestegen boven de 6.000 dollar, het hoogste niveau ten opzichte van de dollar sinds 15 november. Ten opzichte van de euro steeg de bitcoin naar een waarde van 5.400 euro, eveneens het hoogste punt sinds november.

Mogelijk krijgt de cryptovaluta een stimulans door grotere partijen die meer mogelijkheden bieden voor investeringen in cryptovaluta.

 
do 9 mei
Hoe moeten we verder met Europa?
 

Hoe moeten we verder met Europa? Is verdere integratie de enige levensvatbare optie, of zijn er andere manieren op de Europese samenwerking vorm te geven? En is de vrees voor een Europese superstaat terecht? Sid Lukassen en Derk Jan Eppink praten bij Café Weltschmerz over het gebrek aan Europese eenheid op bepaalde onderwerpen en de overdracht van soevereiniteit naar Brussel.

 
do 9 mei
Beurzen in VS en Europa in het rood in aanloop naar hogere handelstarieven
 

De aandelenbeurzen in zowel de Verenigde Staten als Europa noteerden donderdagavond verliezen door de naderende deadline voor hogere handelstarieven vanuit de VS over Chinese producten. Vrijdag worden de huidige handelstarieven van 10 procent verhoogd naar 25 procent.

De S&P 500 daalde omstreeks 18.30 uur met 1,1 procent naar ruim 2.852 punten. De Dow Jones en technologiebeurs Nasdaq daalden met respectievelijk 1,25 procent en 1,1 procent.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs