EUR/USD: | GOUD: | ZILVER: | BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Economie Algemeen
vr 21 sep
Overheidsschuld met 12 miljard euro gedaald
 

De overheidsschuld is in de eerste helft van 2018 met 12 miljard euro gedaald naar 404 miljard euro. De staatsschuld bedroeg eind juni 54 procent van de Nederlandse economie, een daling van 3 procentpunt ten opzichte van eind 2017.

Dit blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling is te danken aan een groei van de economie, waardoor de relatieve schuld afneemt, en door aflossing van de overheid.

 
vr 21 sep
Heeft de wereldeconomie zijn piek bereikt?
 

De groei van de wereldeconomie zou zijn piek hebben bereikt en gaat nu stagneren, dat beweert althans de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Dat betekent dat de groei een plateau gaat vormen en niet verder zal uitbreiden de komende maanden.

 
do 20 sep
10 stappen om te ondernemen in je 20-er jaren om in je 30-er jaren rijk te zijn
 

Het is nooit te laat om rijk te worden. Maar hoe vroeger je begint, hoe ‘gemakkelijker’ alles wordt. Er is geen garantie, er is geen succespakket. Maar wie rijk wil worden, kan daar ook in slagen. Wanneer je de volgende 10 stappen voltooid in jou 20-er jaren, is de kans groot dat je in je 30-er jaren rijk zal zijn.

 
do 20 sep
Trump wilde ‘geld drukken’ om de staatsschuld te verlagen
 

Als presidentskandidaat beloofde Donald Trump om de federale begroting terug in evenwicht te brengen en de staatsschuld te verlagen. Toen hij als president aantrad, kwam Trump er achter dat die belofte moeilijk waar te maken was. En daardoor drong hij aan om geld te printen om op die manier de staatsschuld te verlagen.

 
do 20 sep
"85 keer maandloon sparen nodig om levenstandaard te behouden na pensioen"
 

Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen dan best 85 keer zijn nettomaandloon bijeengespaard hebben. Dat kan via het aanvullend pensioen via de werkgever, het pensioensparen en vooral het sparen zonder fiscaal voordeel. Dat becijferde HR-bedrijf Mercer.

 
do 20 sep
'De Chinezen zijn uitgetarifeerd'
 

Kees de Kort legt weer eens z'n vinger op de zere Chinese plek: China exporteert veel meer naar dan Amerika dan omgekeerd. De Chinezen zijn dus eigenlijk 'uitgetarifeerd'. China zoekt naar andere sanctiemogelijkheden, maar Amerika heeft betere kaarten.

 
do 20 sep
Amerikaanse beurs Dow Jones opent op nieuw record
 

Amerikaanse beurzen zijn naar een nieuwe recordniveau gestegen. De Dow Jones Industrial Average brak door het recordniveau dat in januari werd behaald. De S&P 500 koerst al enkele maanden op nieuwe records.

 
do 20 sep
Aka die gek van de Bank of Japan
 

Dat het vizier in de Troonrede niet verder is gericht dan de korte termijn is tot daar aan toe. Dat ook het CPB niet bereid is om ook te kijken naar de langetermijneffecten, dát vindt Kees de Kort wonderlijk. 'Er moet überhaupt veel meer aandacht ontstaan voor het optreden van centrale banken; de bubbels op allerlei plaatsen is één op één resultaat van het optreden van de financiële autoriteiten.' In Japan zijn ze evenmin gevoelig voor allerlei politieke stormen. Foute boel, zegt Kees. 'De Terminator, aka de baas van de Bank of Japan, heeft alweer gezegd dat de rente nul is en dat ze dat nog heel lang zo houden.'

 
do 20 sep
Wanneer komt er een einde aan de Amerikaanse groei?
 

Sinds medio 2009 heeft de Amerikaanse economie al te maken met een groei van het bruto binnenlands product. We zijn inmiddels ruim 9 jaar verder en de Amerikaanse economie draait nog steeds op rolletjes. Wanneer komt er een einde aan deze imposante groei?

Donald Trump Tweet bijna dagelijks over de ‘fantastische Amerikaanse economie’. Uiteraard zijn de prachtige groeicijfers volgens Trump te danken aan hem. Het woord ‘bescheidenheid’ komt duidelijk niet voor in het woordenboek van Trump. Volgens onderzoekers hebben de maatregelen van Trump pas veel later economisch effect. De huidige groei is bijvoorbeeld niet te danken aan zijn belastingenhervorming.

 
do 20 sep
Vijftien multinationals gaan handelen via blockchainplatform
 

Vijftien grote internationale bedrijven, waaronder Shell, ING, ABN AMRO en Rabobank, werken samen aan een op blockchain gebaseerd handelsplatform. Voor de ontwikkeling hebben ze samen een nieuwe onderneming opgericht genaamd Komgo, die voor het einde van het jaar online moet gaan.

 
wo 19 sep
China nog steeds de ‘meest aantrekkelijke’ opkomende markt
 

Volgens Catherine Cai, voorzitter van de Chinese tak van UBS, is China nog altijd het meest aantrekkelijke land van de ‘emerging markets’ ondanks de daling op de beurzen en de huidige situatie inzake de handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika. Cai is van mening dat de reactie op de financiële markten overdreven is, de kans op een remonte acht ze groot.

Het Chinese plaatje ziet er voorlopig niet goed uit, gemiddeld hebben de Chinese markten ongeveer 20 procent van hun waarde verloren dit jaar, dat is voornamelijk toe te schrijven aan de onzekerheid die wordt gecreëerd door het handelsconflict met de Verenigde Staten van Amerika.

 
di 18 sep
De Andere Financiële Krant gelanceerd
 

Welke lessen hebben we geleerd van het faillissement van Lehman Brothers? En functioneert ons geldsysteem na alle crisismaatregelen van verschillende centrale banken nog wel zoals het zou moeten? Zijn er misschien alternatieve geldsystemen die het overwegen waard zijn? En hoe bestendig is een internationale monetair en financieel systeem dat gebaseerd is op de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt? En zijn er in deze onzekere tijden goede redenen om terug te grijpen op goud als veilige haven? Deze onderwerpen en nog veel meer worden behandeld in De Andere Financiële Krant, de tweede editie van de Andere Krant.

 
di 18 sep
'Trump doet wat hij belooft'
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft heffingen op een groot deel van de Chinese import aangekondigd. Macro-econoom Kees de Kort is niet verbaasd, Trump doet immers wat hij belooft.

 
di 18 sep
Yellen: “Fed moet de rente langdurig laag houden”
 

Janet Yellen liet onlangs tijdens een conferentie in The Brookings Institution weten dat de Amerikaanse centrale bank wellicht de rentestanden voor een langere tijd laag moet houden. Yellen gaf aan het begin van dit jaar het stokje over aan Jerome Powell. De voormalige Fed-voorzitter kan alleen nog steeds invloed uitoefenen op het beleid. Het is dus de moeite waard om te horen wat zij te zeggen heeft.

Yellen lijkt het eens te zijn met Donald Trump. Trump liet namelijk al eerder doorschemeren dat hij niet blij was met de renteverhogingen van de Fed. De woorden van Yellen kan een lossere monetaire beleidskoers impliceren.

 
di 18 sep
Amerikaanse dollar van alle kanten onder vuur
 

Hoe lang blijft de Amerikaanse dollar de wereldreservemunt? Turkije, Rusland en Iran zijn overeengekomen onderling in de eigen munten te gaan handelen. Dat heeft de gouverneur van de Centrale Bank van Turkije laten weten. Dat betekent dus in de eerste plaats ‘petroleum, gas and fundamental products‘ en bepaalde bankzaken. Er is uitdrukkelijk aan toegevoegd dat zij niet meer de Amerikaanse dollar zullen gebruiken.

 
ma 17 sep
Zo zien de nieuwe briefjes van 100 en 200 euro eruit
 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe, in omvang kleinere, biljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. De vernieuwde groene en goudgele briefjes zijn voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine €-tekens en het portret van de mythologische figuur Europa. Ze gaan ook langer mee, in die zin dat ze minder onderhevig zijn aan slijtage.

 
ma 17 sep
G20 roept op tot WTO-hervorming om handelsspanningen aan te pakken
 

Er is een “dringende noodzaak” om de Wereldhandelsorganisatie te hervormen, zodat ze de huidige uitdagingen in de wereldhandel kan aangaan. Dat verklaarden de ministers van de groep van twintig geïndustrialiseerde landen vrijdag.

 
ma 17 sep
'Trump heeft de vrije hand'
 

Door het torenhoge consumentenvertrouwen zal Trump de sancties tegen China voorlopig kunnen doorzetten, verwacht macro-econoom Kees de Kort. Op zes november zijn er verkiezingen in de Senaat en in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, tot die tijd heeft hij min of meer de vrije hand.

 
ma 17 sep
ECB presenteert nieuwe biljetten van 100 en 200 euro
 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe, in omvang kleinere, biljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. 

De vernieuwde groene en goudgele briefjes zijn voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine €-tekens en het portret van de mythologische figuur Europa. Eerder kregen andere eurobiljetten al vergelijkbare nieuwe echtheidskenmerken.

 
ma 17 sep
Dollar gaat (mogelijk) zware weken tegemoet
 

De dollar is tot nu toe bezig aan een uitstekend jaar. De wereldmunt heeft zich tijdens de eerste 8 maanden van het jaar weten te herpakken van de desastreuze prestatie uit 2017. Overigens is Trump hier niet bepaald blij mee, want de president van de VS liet al eerder weten dat hij de dollar veel te duur vindt. Misschien krijgt hij de komende weken wel zijn zin.

 
ma 17 sep
Amerikaanse arbeidsmarkt is niet zo sterk als het lijkt
 

Het Amerikaanse werkloosheidspercentage beweegt op dit moment op een historisch laag niveau. Het percentage van 3,9% doet ons geloven dat de Amerikaanse arbeidsmarkt kerngezond is. De vraag is alleen of dat daadwerkelijk wel zo is.

Onlangs verschenen er opnieuw fantastische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo steeg vorige maand het gemiddelde uurloon met 2,9%; de sterkste stijging sinds de Grote Recessie. Josh Bivens, hoofdeconoom bij het liberale economische beleidsinstituut, is niet overtuigd van de huidige arbeidscijfers. Hij laat weten dat Amerika ver verwijderd is van ‘volledige werkgelegenheid’. Een term die de afgelopen maanden vaak is gebruikt als het ging om de Amerikaanse arbeidsmarkt.

 
ma 17 sep
'Trump mijdt klachten over valuta tegen Japan'
 

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump tijdens hun eerste ontmoeting in 2017 verteld dat het "gevaarlijk" is om het onderwerp valuta aan te snijden. Sindsdien heeft Trump volgens de premier niet meer tegen Japan geklaagd over de munt.

Abe deed de onthulling zondag tijdens een televisiedebat. Daarin werd Abe onder meer gevraagd naar de betrekkingen met de VS.

 
ma 17 sep
Je hebt 10.000 euro spaargeld en je kan het een jaar missen. Dit zijn je opties
 

Stel: je beschikt over 10.000 euro die je exact één jaar kan missen. Zijn er opties om dat geld – al was het maar een beetje – te laten renderen? We zochten het voor je uit*.

 
ma 17 sep
Het leven zoals het (niet) is: private banker
 

Als er een beroep is waar veel vooroordelen over bestaan, is het wel dat van private banker. Veel hoogpolige tapijten, dure chocolaatjes bij de koffie en elk weekend bijpraten over de beurs in de golfclub? In de échte wereld ziet het leven van een private banker er helemaal anders uit. We gingen op afspraak bij Deutsche Bank en ING.

 
vr 14 sep
Juncker: Het is absurd dat we de import van energie in dollars afrekenen
 

Europa moet meer doen om de internationale rol van de euro te versterken en de afhankelijkheid van de dollar te verkleinen. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, deze week in zijn laatste State of the Union.

 
do 13 sep
De beuk gaat erin
 

Kees de Kort ziet dat Donald Trump zijn poot stijf houdt in het handelsconflict met China. En in China zien ze dat ook. 'De Chinezen worden nerveus. Ze realiseren zich steeds meer dat zij moeten inleveren en dat Trump z'n poot stijf houdt', zegt De Kort. 'Eerder deze week waren er al verhalen dat er nog eens een keer over een bedrag van tweehonderd miljard dollar tarieven worden geheven, dus de beuk gaat erin. De Chinezen zijn aan het verliezen en dat gaat gewoon door.'

 
do 13 sep
Europese Centrale Bank ziet geen noodzaak om beleid aan te passen
 

Er wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank zal vasthouden aan het vooropgestelde beleid gezien de inflatie op een stabiel niveau blijft hangen, de groei van de eurozone is daarenboven best solide. Voorzitter Draghi voelt zich niet genoodzaakt om aanpassingen door te voeren.

Analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank tijdens de volgende zitting zal aankondigen dat het huidige beleid gewoon kan worden aangehouden gezien de stabiele inflatie en de solide groei van de Europese economie. Dat beweert Dirk Schumacher, ECB watcher bij Natixis te Frankfurt.

 
do 13 sep
Persoonlijke pensioenpotten: een eerlijk alternatief?
 

Deze week is een petitie gestart voor de komst van persoonlijke pensioenpotten. Op pensioenpetitie.nl kan deze gesteund worden. De petitie heeft als doel om de regering ervan te overtuigen dat veel mensen willen dat we in Nederland overgaan naar een pensioenstelsel met persoonlijke pensioenpotten. Want, zo stelt de petitie, pensioen moet eerlijker. Er moet een direct verband komen tussen wat je inlegt en wat je aan pensioen terug krijgt. Met de huidige collectieve pensioenpot is dat verband er niet wat heel nadelig uitpakt voor sommigen.

 
do 13 sep
Richard Branson: ‘De sleutel naar succes is een 3-daagse werkweek’
 

Miljardair Richard Branson heeft een missie: bedrijfsleiders overtuigen dat de klassieke 5-daagse werkweek niet de toekomst is. Volgens Branson laat de huidige technologische innovatie toe om minder te werken maar even efficiënt te zijn. Hierdoor kunnen werknemers minder werken voor hetzelfde geld. En meer tijd overhouden om te doen wat ze graag doen.

Hard werken is belangrijk, maar plezier hebben is minstens even belangrijk, aldus Branson. Een van de meest onderschatte ingrediënten van succes is plezier, zegt de miljardair in zijn boek “The Virgin Way: If It’s Not Fun, It’s Not Worth Doing,”.

 
do 13 sep
SuperNova: De digitale economie van de toekomst
 

SuperNova heet de eerste editie van het festival over de ‘De digitale economie van de toekomst‘. Het wordt gehouden van 27 tot en met 30 september op het Eilandje, aan de haven van Antwerpen, België. Op deze technologiebeurs zullen negentig bedrijven de laatste snufjes op techgebied tonen. Er zullen sprekers aanwezig zijn van onder meer Google en Twitter. De Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en een aantal landelijke bedrijven willen er de belangrijkste technologiebeurs van het land van maken. Ze hebben er samen drie miljoen euro voor veil om ‘de Vlaamse kennis aan de wereld bekend te maken‘ en ‘innovatieve bedrijven en mensen naar Antwerpen te lokken‘, aldus de Vlaamse minister voor Economie en Innovatie.

 
do 13 sep
New York stoot Londen van troon als belangrijkste financieel centrum ter wereld
 

New York is momenteel het belangrijkste financieel centrum ter wereld en niet langer Londen. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de halfjaarlijkse Global Financial Centers Index (GFCI 24).

 
do 13 sep
Koopkracht Nederlanders vorig jaar half procent gegroeid
 

De gemiddelde koopkracht in Nederland is vorig jaar met een half procent gegroeid.

Het gaat daarbij om de zogenoemde doorsnee-ontwikkeling, tussen individuele personen verschilt de koopkrachtontwikkeling. Zo gingen werknemers er het meest op vooruit, terwijl gepensioneerden hun koopkracht zagen afnemen.

 
wo 12 sep
Walmart verkoopt Bitcoins voor 1 dollar
 

’s werelds grootste fysieke retailer, het Amerikaanse Walmart, staat bekend om zijn goedkope prijzen. Zo kan je er vandaag zelfs een Bitcoin kopen voor 1 dollar. Wie zich wil verlekkeren aan deze Bitcoins moet zich zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde Walmart begeven. Let wel op, deze digitale munt is gemaakt van … chocolade.

 
wo 12 sep
Kostschooljongetjes met een grote bek
 

Ze komen er onderling niet uit, zoveel is duidelijk: de Engelse politiek is één grote rotzooi aangaande de Brexit en dat is nog een understatement. Het móet daarom van de EU komen en dát is de reden dat EU-Michel Barnier iets meer manoeuvreerruimte krijgt van de Europese regeringsleiders. 'Maar dat is alleen maar omdat die Engelse kostschooljongetjes, met hun grote bek en hun misplaatste realiteitsbesef, er gewoon totáál niet uitkomen.'

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs