EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Economie Algemeen
do 23 jan
Pensioenmisère: dramatische gevolgen voor samenleving nog altijd onderkend
 

Het pensioenstelsel in Nederland staat onder druk. Inmiddels is hierover een maatschappelijke discussie ontstaan en zijn de meningen van de betrokken partijen behoorlijk verdeeld. Op Biflatie.nl leest u voortaan alles wat uw pensioen aangaat. Fiscaal, wettelijk, over de nieuwste ontwikkelingen binnen de sector en wat de toekomst brengt.

 
do 23 jan
Coronavirus is streep door Chinese rekening
 

De gevolgen van het coronavirus zouden wel eens veel groter kunnen zijn dan wij denken. Het Chinese Wuhan, een stad van 11 miljoen inwoners, is in lock-down om een verdere verspreiding van het virus tegen te houden. Maar Chinees Nieuwjaar vindt komend weekend plaats en dat zou het probleem nog veel groter kunnen maken.

 
do 23 jan
Het eerste papiergeld, de eerste miljonairs en de eerste grote kredietcrisis (Deel 2)
 

Precies driehonderd jaar geleden vond de eerste grote kredietcrisis plaats. Dat was door toedoen van John Law die in Frankrijk probeerde de band tussen goud en geld los te koppelen en over te gaan op papiergeld. Wat een prachtig idee leek en in eerste instantie leek te werken, bleek echter uit te lopen op een groot monetair drama. Vooral voor de bezitters van staatsobligaties. Ook economische liep het uit op een grote mislukking, waardoor Frankrijk in een economische depressie belandde die de gehele achttiende eeuw zou voortduren. In deze driedelige serie gaan we uitvoerig in op dit uiterst belangrijke onderdeel van de monetaire geschiedenis. In deze driedelige serie gaan we uitvoerig in op dit uiterst belangrijke onderdeel van de monetaire geschiedenis. Hier volgt het tweede deel, de derde komt later deze week op de site! Klik hier voor het eerste deel.

 
do 23 jan
Europese Centrale Bank houdt rente op historisch laag niveau
 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht niet getornd aan de rentetarieven. Daarmee blijven de rentes in de eurozone op historisch lage niveaus staan. De ECB maakte verder bekend aan de eerste evaluatie van zijn monetair beleid sinds 2003 te beginnen.

 
wo 22 jan
Paul Polman en andere miljonairs dringen aan op belastinghervorming
 

In een open brief pleiten 120 bekende miljonairs voor de internationale hervorming van het belastingsstelsel, om zo belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan. Onder meer voormalig Unilever-CEO Paul Polman heeft de brief ondertekend, naast onder anderen erfgenamen van de Disney-familie. Dat schrijft CNBC.

 
wo 22 jan
Rijkste 10% van de Amerikanen bezit 84% van alle Amerikaanse investeringen
 

Er wordt regelmatig gesproken over het verschil dat er is tussen armen en rijken. In de VS is de kloof tussen arm en rijk tijdens de afgelopen jaren aanzienlijk groter geworden. De financiële crisis heeft dit proces alleen nog maar verder versterkt. Inmiddels nemen de rijke Amerikanen het grootste deel van de Amerikaanse investeringen voor hun rekening.

 
wo 22 jan
Het eerste papiergeld, de eerste miljonairs en de eerste grote kredietcrisis (Deel 1)
 

Precies driehonderd jaar geleden vond de eerste grote kredietcrisis plaats. Dat was door toedoen van John Law die in Frankrijk probeerde de band tussen goud en geld los te koppelen en over te gaan op papiergeld. Wat een prachtig idee leek en in eerste instantie leek te werken, bleek echter uit te lopen op een groot monetair drama. Vooral voor de bezitters van staatsobligaties. Ook economische liep het uit op een grote mislukking, waardoor Frankrijk in een economische depressie belandde die de gehele achttiende eeuw zou voortduren. In deze driedelige serie duiken we in dit stukje monetaire geschiedenis. Het tweede en derde deel komt later deze week op de site!

 
wo 22 jan
Nederlandse banken betaalden in 2019 zo’n €630 miljoen euro aan ECB voor negatieve depositorente
 

Nederland betaalt na Duitsland en Frankrijk het meest aan de Europese Centrale Bank (ECB) als het gaat om negatieve depositorente. De Nederlandse banken zijn goed voor 12,1 procent van alle negatieve rentelasten van de ECB. Zij hebben sinds 2016 zo’n 3 miljard euro aan de ECB betaald over hun liquiditeitsoverschot. Dat blijkt uit een analyse dat het fintech-bedrijf Deposit Solutions presenteert ter gelegenheid van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

 
wo 22 jan
Wankel India als pijler van Wereldbankvoorspelling
 

De Wereldbankvoorspellingen in de Global Economic Prospects zijn gebaseerd op onder meer economisch herstel van een emerging market als India. Eén dingetje alleen: India herstelt niet. In tegendeel! De Indiase problemen worden nog veel groter en de Indiase economie gaat nog veel minder groeien dan in 2019.

 
di 21 jan
Grote centrale banken buigen zich samen over cryptomunten
 

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat samen met een aantal andere grote centrale banken samenwerken op het gebied van cryptomunten, om uiteindelijk ook te kijken of ze zelf wat zouden hebben aan een eigen digitale munt. Dat meldt Bank for International Settlements (BIS) dinsdag.

Naast de ECB zijn ook de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zweden en Zwitserland betrokken bij het experiment.

 
di 21 jan
Nout Wellink (DNB) moet onder ede getuige over DSB lek
 

Voormalige topman van De Nederlandse Bank (DNB) Nout Wellink wordt dinsdag 21 januari 10.00 uur in de rechtbank Den Haag onder ede verhoord over zijn rol in de aanloop die leidde tot het faillissement DSB-bank. Er zijn volgens Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops voldoende feiten en omstandigheden vastgesteld waaruit het verwijtbaar gedrag van DNB en haar topman blijkt. Concreet gaat het Scheringa om het schenden van de geheimhoudingsplicht in verband met het aanvragen van de noodregeling door DNB en ministerie waardoor het faillissement van zijn DSB-bank onvermijdelijk werd.

 
di 21 jan
Wereldbank: duizend procent ongeloofwaardig
 

Je kunt niet duizend procent ongeloofwaardig zijn, maar je kunt het wél proberen! De Wereldbank doet met zijn Global Economic Prospects in elk geval een moedige poging. Maar met de samenstellers van het rapport mag je best medelijden hebben: die hebben een contract getekend om altijd positief te zijn, maar in werkelijkheid weten ze wel beter.

 
ma 20 jan
Apple-CEO Tim Cook ziet wereldwijde belastingaanpassingen als onvermijdelijk
 

Het is logisch dat er iets aan het huidige belastingssysteem moet veranderen en dat er een wereldwijde aanpak moet komen. Dat zei Apple-CEO Tim Cook maandag tijdens een evenement in Ierland. Het is een opvallende uitspraak, omdat met een hervorming ook het techbedrijf te maken krijgt met hogere belastingen.

 
ma 20 jan
IMF weer pessimistischer over wereldeconomie
 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeivoorspellingen voor de wereldeconomie weer verder verlaagd, ondanks de afgenomen handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en vooruitgang in het brexitproces. Volgens de economen van het fonds is het beeld vooral in India sterk verslechterd.

 
ma 20 jan
Een supertanker is geen speedbootje
 

Om nou te zeggen dat het er allemaal fantastisch voor staat, dat is wat overdreven. Maar zowel de inkoopmanagers als de detailhandelsverkopen in de eurozone laten een klein plusje zien, erkent Kees de Kort.

 
ma 20 jan
Jarenlang gepruts en gedoe
 

De ECB zal voorlopig gewoon vasthouden aan het bestaande beleid, in een verwoede poging die verdraaide inflatie nu eindelijk eens naar de 2 procent te jagen. Al lijken de grote centrale banken wereldwijd langzaam maar zeker door te krijgen dat hun beleid uiteindelijk geen zoden aan de dijk zet.

 
ma 20 jan
Oxfam: Tweeduizend rijksten bezitten samen meer dan 4,6 miljard armsten
 

Het verschil tussen rijk en arm neemt wereldwijd toe, schrijft Oxfam Novib in haar jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid in de wereld. De organisatie schrijft dit ieder jaar voor de start van het World Economic Forum (WEF) in Davos, een plek waar wereldleiders, CEO's, en internationale politici jaarlijks samenkomen om wereldzaken te bespreken.

 
ma 20 jan
EU heeft geprofiteerd van de handelsoorlog tussen China en de VS
 

Afgelopen week tekenden China en de VS de langverwachte fase 1-handelsdeal. Dit gedeeltelijke handelsakkoord moet de opmaat zijn naar een allesomvattende handelsdeal. Op het gebied van China was de handelsoorlog tussen de VS en China helemaal niet zo slecht voor de Europeanen. En dat is iets waar maar weinig beleggers van op de hoogte zijn.

 
zo 19 jan
Waarom is spaargeld voor banken zo duur?
 

Als eerste grootbank heeft ABN AMRO de spaarrente verlaagd naar 0 procent. De reden? Spaargeld is duur voor de bank en eigenlijk kunnen ze er weinig mee.

Waarom is spaargeld duur voor een bank?

 
zo 19 jan
Banken in overtreding: geen vergoeding op spaargeld mag niet!
 

Het is een vast terugkerend thema in mijn columns. Het repressieve rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) dat complete volkeren onder druk zet. Al jarenlang waarschuw ik voor de negatieve gevolgen van de lage rente. Eerst hebben we geprofiteerd van de voordelen, zoals de alsmaar dalende hypotheekrente, rente op persoonlijke leningen, bedrijfskredieten en staatsleningen. Het tijdvak van dalende tarieven heeft lagere rentelasten opgeleverd voor de gehele samenleving. Zowel de staat, almede bedrijven en burgers hebben geprofiteerd. Echter zal het profijt van dalende rentetarieven na enige tijd verdwijnen. Dat heb ik in mijn vorige column uitgelegd.

 
zo 19 jan
Groene planeconomie
 

Deze week lanceerde de Nederlandse overheid een nieuw investeringsfonds, gemaand Invest-NL. Met €1,7 miljard aan publieke middelen gaat dit fonds leningen verstrekken aan innovatieve start-ups en bedrijven die bijdragen aan de energietransitie. Met het Ministerie van Financiën als aandeelhouder gaat het fonds dus een actieve rol vervullen in de allocatie van kapitaal.

 
za 18 jan
Davos: wie betaalt dat, ontmoet Greta Trump en hoeveel privéjets landen er?
 

De elite van de wereld reist dit weekend af naar Davos, Zwitserland voor de vijftigste editie van het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum). Wereldleiders, CEO's, academici en internationale politici komen jaarlijks samen in het skidorp om wereldzaken te bespreken. Het thema dit jaar: klimaatproblematiek. Vijf vragen over de jaarlijkse ontmoeting tussen de groten der aarde.

 
vr 17 jan
2019 kende zwakste wereldwijde economische groei in tien jaar
 

Het jaar 2019 was het zwakste jaar voor de wereldwijde economische groei in tien jaar tijd. Volgens een rapport van de Verenigde Naties kwam de groei uit op 2,3 procent. Voor volgend jaar wordt een gematigde groei verwacht, maar de landenorganisatie waarschuwt tegelijkertijd voor de nodige groeiremmers.

 
vr 17 jan
Zwakste economische groei China in 29 jaar
 

De Chinese economie groeide in het vierde kwartaal van 2019 met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder, en dat is het laagste groeicijfer sinds 29 jaar. Dat is volgens verwachting, laat China weten.

 
vr 17 jan
Is de gouden tijd van vastgoed nu (bijna) voorbij?
 

Sinds het begin van de jaren 2000 zijn de woningprijzen in ons land meer dan verdubbeld. Wie in vastgoed investeerde, deed dus goede zaken. Maar geeft dat ook garanties voor de toekomst? Blijft het interessant om uw centen in onroerend goed te stoppen?

 
vr 17 jan
Al de welvaart op aarde in één grafiek
 

Er is 360 trillion dollar (biljoen) aan welvaart op de wereld. Visualcapitalist.com: ‘Today’s visualization comes to us from HowMuch.net, and it shows all of the world’s wealth in one place, sorted by country.’ Per werelddeel en per land zelfs wordt dit voorgesteld in een veelzeggende infografiek. Biflatie voegt er het schuldenniveau aan toe en dat maakt het pas echt interessant…

 
vr 17 jan
Alphabet overschrijdt kaap van 1000 miljard dollar
 

Een nieuw magisch moment op de Amerikaanse beurzen donderdag. Alphabet, de moederholding van zoekgigant Google, heeft een mijlpaal bereikt. Het bedrijf heeft de kaap van 1000 miljard dollar overschreden. Dit is nu al het vierde Amerikaanse techbedrijf dat deze kaap heeft bereikt. Het ziet er dus naar uit dat de honger van beleggers nog niet gestild is.

 
vr 17 jan
In Japan doen ze al heel lang hele rare dingen
 

Als iedereen macro-economisch iets voorzichtiger wordt, gaat de groei omlaag. En dat is een proces dat momenteel over de hele wereld wel zichtbaar is, zegt Kees de Kort. 'Er gebeuren rare dingen, er gebeuren onbegrijpelijke dingen en we snappen het niet meer.'

 
vr 17 jan
Economische groei daalt: voordeel lage rente loopt ten einde
 

Veel economische analisten vragen zich af waarom de huidige groeiperiode zo lang duurt. Niet dat we een hoge groei kennen van 3 tot 4 procent, zoals in vorige decennia heel gebruikelijk. Maar toch, de inflatie blijft laag en de rente ook. Dat heeft alles met elkaar te maken. Centrale banken hebben de rente omlaag gemanipuleerd om reden dat ze graag wat meer inflatie willen zien.

 
vr 17 jan
Inflatie 2020: Uw geld wordt rap minder waard
 

Consumentengoederen en –diensten waren in 2019 zo’n 2,6% duurder dan in 2018, aldus de berekeningen van onze inflatie cijfertovenaars het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tijd dus om even de balans op te maken zo begin 2020. De consumentenprijsindex (CPI) ‘geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.‘ Wat ze er niet bij vermelden is dat ze het mandje natuurlijk gewoon af en toe veranderen, zodat de uitkomst enigszins in de buurt komt van wat de machthebbers beogen. De enorme stijging van de huizenprijzen wordt hier bijvoorbeeld niet in meegenomen. Wist u dat?

 
vr 17 jan
Chinese ijver, my ass
 

Een groeicijfer van 6,1 procent? Dat is geen Chinese ijver, dat zijn Chinese sprookjes. We zijn nu 17 dagen in januari, de cijfers over 2019 zijn bekend, maar no way dat daar ook maar één enkele correctie op komt. Nu niet, en morgen evenmin.

 
vr 17 jan
Video: Wat is er aan de hand bij Deutsche Bank?
 

Deutsche Bank heeft de afgelopen jaren flinke klappen geïncasseerd op de beurs. Het aandeel kost op het moment van schrijven minder dan €8, waarmee de marktwaarde nog maar 25% is ten opzichte van de boekwaarde. De bank bungelt daarmee onderaan het lijstje van laagst gewaardeerde banken, samen met een Italiaanse probleembank als Monte dei Paschi di Siena. Beleggers hebben er dus weinig vertrouwen in dat de bezittingen van Deutsche Bank daadwerkelijk waard zijn waarvoor ze op de balans staan.

 
do 16 jan
De ongelijkheid tussen arm en rijk neemt alleen maar verder toe
 

Sinds de jaren ’80 is er al een duidelijke trend zichtbaar in de VS. De rijken worden steeds rijker, terwijl de armen steeds armer worden. De Verenigde Staten is een van de weinige Westerse landen waarbij de ongelijkheid tussen arm en rijk zo groot is. En de kans is klein dat daar in de nabije toekomst iets in gaat veranderen.

 
do 16 jan
Invest-NL opent de kluisdeuren tot Europese miljarden
 

Met de officiële lancering van Invest-NL, een investeringsfonds waar de Nederlandse overheid 1,7 miljard euro in gestoken heeft, krijgen Nederlandse bedrijven veel makkelijker toegang tot Europese gelden. Volgens een woordvoerder gaat dat over heel veel miljarden.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs