EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Economie Algemeen
vr 15 nov
Franse fiscus gaat sociale fraude opsporen via Facebook
 

La France surveillance

In Frankrijk is het wetsvoorstel 57 goedgekeurd. Het gaat om een zeer controversiële wet. Ze biedt fiscale instanties de mogelijkheid om sociale media en andere digitale platformen te monitoren. Op die manier wil men eventuele aanwijzingen van fiscale fraude opsporen.

 
vr 15 nov
'Sprankje hoop' voor pensioenfondsen na verbetering in oktober
 

[...]

"Het is maar een dagkoers, maar het geeft wel een sprankje hoop", schrijft PFZW-directeur Peter Borgdorff in een bericht. "Dat onze financiële gezondheid wat verbetert, maakt op korte termijn de kans op een verlaging van de pensioenen kleiner."

 
vr 15 nov
Double Whammy voor de Aziatische exporteurs
 

Niet alleen zwakt de Chinese economie af, het land voert nadrukkelijk een beleid van zelf maken en minder importeren. Als je kijkt naar de import/exportcijfers van Indonesië, Thailand, Japan en Korea...dat is gewoon verschrikkelijk, dat ziet er niet goed uit. Ten slotte heb je het conflict in Hongkong. Dat heeft ook een uitstraling, in de hele regio staat het vertrouwen onder druk.

 
vr 15 nov
In het oog van de orkaan of gaan we de storm doorstaan?
 

[...]

Nederland is nog steeds een van de meest competitieve economieën ter wereld. Daarvoor moeten we slechts drie landen voor laten gaan in de top tien. Dat zijn dan respectievelijk op één, twee en drie: Singapore, de VS en Hong Kong. Of deze laatste regio die plaats nog lang zal houden is twijfelachtig. De oproer en sociale onlusten tonen geen tekenen van afzwakken in de herfst van 2019. Het World Economic Forum toont zich wel ongerust over de wereldeconomie. De organisatie spreekt van een ‘lost decade of productivity’. En dit ondanks ‘the injection of more than $10 trillion by central banks.’

 
vr 15 nov
Duitse bank KfW gaat klanten geld toestoppen als ze een hypotheeklening afsluiten
 

Duitse privé-personen en kmo’s kunnen binnenkort profiteren van de negatieve rentetarieven. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De staatsbank KfW wil vanaf volgend jaar leningen met negatieve rente verstrekken aan wie bouwt. Wie geld leent krijgt dan meer geld terug dan hij voor de lening betaalt.

 
do 14 nov
Fisher: “Draghi gaat geschiedenis in als grote monetaire dwaas”
 

Mario Draghi zal de geschiedenis in gaan als één van de grootste ‘monetaire dwazen’. Dat zei voormalig hoofd van de Federal Reserve Bank van Dallas, Richard Fisher, in een interview met Bloomberg. Hij spreekt zijn bewondering uit voor de Italiaan, maar is tegelijkertijd zeer kritisch over zijn beleid. Vooral het experiment met negatieve rente is volgens Fisher een grote vergissing.

 
do 14 nov
Koers Britse pond stijgt naar het hoogste niveau in zes maanden tijd
 

Het Britse pond heeft donderdag de hoogste waarde ten opzichte van de euro in zes maanden bereikt. De koers tikte bijna 1,17 euro aan. In mei had de munt voor het laatst deze waarde.

 
do 14 nov
Een keurig getal met groeipijnen
 

Er waren mooie cijfers over de economische groei in het derde kwartaal. Maar het is nog maar de vraag hoe lang de vlag uit mag blijven. Want ondanks het 'keurige percentage' van 0.4%, is Den Haag hard op weg om het ondernemers- en consumentenvertrouwen om zeep te helpen. Dat zegt macro-econoom en economiecommentator Kees de Kort. 'Wat je ziet en hoort, wordt niet beter. en als de consument het iets rustiger aan doet, is dat voor de economie het volgende minpunt.'

 
do 14 nov
Nederlandse economie met 0,4 procent gegroeid dankzij consumentenuitgaven
 

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid, gelijk aan de twee eerdere kwartalen van dit jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in een eerste berekening.

 
do 14 nov
Duitsland ontsnapt aan recessie, kleine economische groei voor eurogebied
 

De Duitse economie is in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid, blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Door de groei ontloopt de Duitse economie een recessie; in het tweede kwartaal kromp de economie van Duitsland. Het eurogebied deed het gemiddeld gezien iets beter: de economie groeide met 0,2 procent, aldus cijfers van Eurostat.

 
do 14 nov
Werkloosheid stijgt voor het eerst in meer dan vijf jaar
 

[...]

Het aantal openstaande vacatures neemt al zes jaar elk kwartaal toe, meldt het CBS. In het derde kwartaal ontstonden er 316.000 vacatures en werden er in totaal 312.000 vervuld. Niet eerder werden er in een kwartaal zoveel vacatures vervuld.

 
wo 13 nov
'Google biedt vanaf 2020 betaalrekeningen aan onder de naam Cache'
 

Google gaat in 2020 beginnen met het aanbieden van betaalrekeningen, stelt een ingewijde woensdag. Het project moet Cache gaan heten. Het zou gaan om een samenwerking met de grote Amerikaanse bank Citigroup en een kredietunie die Stanford University verbonden is.

 
wo 13 nov
Kalverstraat in top twintig van winkelstraten met hoogste huur wereldwijd
 

De Amsterdamse Kalverstraat is één plek gezakt op de ranglijst met de winkelstraten met de hoogste huur wereldwijd. De straat staat nu op de zeventiende plaats. Causeway Bay in Hongkong is in 2019 opnieuw de winkelstraat met de hoogste huur ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse Main Streets Across the World-rapport van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

 
wo 13 nov
'Pensioenverlagingen 2020 zijn voor meeste fondsen van de baan'
 

De verlaging van pensioenen voor volgend jaar is voor de meeste fondsen afgewend, melden onder meer NOS en RTL woensdag op basis van ingewijden. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zou een verlaging van de eisen voor pensioenfondsen voorbereiden, zodat zij niet of minder hoeven te korten.

 
wo 13 nov
ABN AMRO belooft geen negatieve spaarrente voor spaargeld tot 1 ton
 

ABN AMRO belooft geen negatieve spaarrente te rekenen voor klanten met minder dan 100.000 euro op hun spaarrekening. Dat meldt de bank woensdag bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

 
wo 13 nov
Something is rotten in the state of…het Verenigd Koninkrijk
 

Nooit was de vraag naar voedselpakketten hoger dan in de herfst van 2019 in het (niet meer zo) Verenigd Koninkrijk. Het aantal miljardairs in het land is opnieuw gestegen sinds 2018. Iéts klopt hier toch niet…hmm, wat zou dat wel kunnen zijn… Wanneer zal het VK onderstaande landenlijst vervoegen met burgers die…hm, niet zo héél tevreden meer zijn?

 
di 12 nov
Feest op het Damrak, AEX breekt voor het eerst sinds 2001 door 600 punten
 

Voor het eerst sinds 2001 is de AEX-index, de belangrijkste beursindex van Nederland, door de 600 punten gegaan.

 
di 12 nov
Commerzbank overweegt negatieve rente
 

Na Deutsche Bank wil ook Commerzbank negatieve rente doorberekenen aan haar klanten. Naast grote ondernemingen moeten ook kleinere bedrijven en vermogende particulieren rente betalen over hun banktegoeden. Dat zei Stephan Engels, financieel directeur van de tweede grootste bank van Duitsland, in een gesprek met analisten van de bank.

 
di 12 nov
Is de Fed al bezig met een nieuw stimuleringspakket?
 

Tijdens de afgelopen maanden is er op monetair gebied veel veranderd. De wereldwijde centrale banken zijn een soepeler monetair beleid gaan voeren. En ook de Amerikaanse centrale bank voerde enkele stimuleringsmaatregelen door. Zo werd de rente dit jaar al drie keer verlaagd. Daarnaast zit de balanspositie van de Fed al weken in de lift. Het heeft er alle schijn van dat een nieuw QE-tijdperk is aangebroken.

In minder dan twee maanden tijd is de balanspositie van de Fed gestegen met 300 miljard dollar. En dat is te danken aan de kapitaalinjecties die de Amerikaanse centrale bank heeft moeten verrichten op de repo-markt. Deze financiële injecties moesten er voor zorgen dat de Amerikaanse rente binnen de bandbreedte van 1,50-1,75 procent zou blijven liggen.

 
ma 11 nov
Geen recessie voor het VK: lichte groei in derde kwartaal
 

In het derde kwartaal is de Britse economie met 0,3 procent gegroeid, blijkt uit nieuwe bbp-cijfers van het Britse statistiekbureau Office for National Statistics. Hiermee ontloopt het Verenigd Koninkrijk een recessie, aangezien in het tweede kwartaal nog een krimp van 0,2 procent te zien was.

 
ma 11 nov
'Centraal bankiers willen andere opzet besluitvorming binnen ECB'
 

Vier centraal bankiers binnen de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) gaan voorstellen indienen om de besluitvorming binnen de bank te veranderen. Dit meldt Financial Times maandag op basis van anonieme bronnen.

Zo zouden er onder meer voorstellen worden gedaan om regelmatig stemmingen te houden over het monetaire beleid.

 
ma 11 nov
Deze grafiek maakt duidelijk hoe belangrijk de centrale banken zijn…
 

Het jaar 2019 zal hoogstwaarschijnlijk de geschiedenisboeken in gaan als een uitstekend beursjaar. Zo staat de winstteller voor Wall Street nu al op ruim 20%. En historisch gezien verlopen de laatste handelsweken van het jaar ook vaak erg goed. Het heeft er overigens alle schijn van dat de beursrally van de afgelopen maanden voor een groot deel te danken is aan de centrale banken.

 
ma 11 nov
Amerikaanse groei wordt gefinancierd door de Amerikaanse overheid
 

Er is een verschil tussen gezonde (productiviteitsgestuurde) groei en niet-gezonde groei (excessief door schulden aangedreven). En bij de Amerikaanse economie lijkt nu van het laatste scenario sprake te zijn. Het Amerikaanse overheidstekort neemt immers steeds verder toe. En dat zou juist in deze fase van de economische cyclus niet het geval moeten zijn.

 
vr 8 nov
Financiële markten: verheven boven de samenleving
 

De twistpunten in onze samenleving worden gaandeweg groter. De kloof tussen arm en rijk is de grote stimulator. Er is sprake van oplopende maatschappelijke spanningen die wereldwijd de samenleving in een groeiend aantal landen lijkt te splijten. Het lijkt wel of we aan de vooravond staan van een mondiale revolutie.

 
vr 8 nov
Recordvolume buitenlands kapitaal in Chinese bedrijven
 

De buitenlandse aanwezigheid in het kapitaal van Chinese beursgenoteerde ondernemingen is tot een absoluut recordniveau gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de People’s Bank of China. De instelling berekende dat buitenlandse partijen eind september een belang ter waarde van 1.770 miljard yuan (229,1 miljard euro) in Chinese beursgenoteerde ondernemingen hadden opgebouwd.

 
vr 8 nov
Trendvoorspelller Gerald Celente: over economische recessie en depressie
 

Weer met een glas in de hand en opnieuw in een (hopelijk niet telkens beschonken) jolige stemming. Hij kondigt zo zijn meest recente videoboodschap aan. Trends in the News. (Op 8 november 2019 hier online.) Als altijd bijzonder luister en bekijkenswaardig natuurlijk. Nu nog vrolijk maar straks begint het vloeken en komt de boosheid naar boven. Want Gerald haat profiteurs, leugenaars en manipulators. Dat zal dit slag van lieden dan ook geweten hebben. Rara wie dan meestal als eerste de volle laag krijgt…

 
vr 8 nov
Het lachwekkende geloof van de Europese Commissie in onveranderlijkheid
 

De Europese Commissie is weer de periodieke ramingen gekomen. En zoals gebruikelijk zijn die ver bezijden de realiteit. In Brussel denken ze dat de komende tweeënhalf jaar alle blijft zoals het is: inflatie onder de twee procent, een van 1,1 procent, werkloosheid, begrotingstekort, alles blijft hetzelfde.

 
do 7 nov
Dalend aantal Amerikaanse vacatures voorspelt weinig goeds
 

Op dit moment weet de Amerikaanse economie nog steeds aan een mooi tempo te groeien. Zo kwam het meest recente economische groeicijfer nog hoger uit dan verwacht. Wat dat betreft lijkt er dus weinig aan de hand te zijn. Een belangrijke indicator voorspelt echter tegenvallende economische tijden.

De belangrijkste motor achter de groei van de Amerikaanse economie is het consumentenvertrouwen. Zolang de consumenten optimistisch gestemd zijn over de toekomst, zullen ze (grote) uitgaven blijven verrichten. En aangezien de Amerikaanse economie voor het grootste deel afhankelijk is van de binnenlandse bestedingen, zal dit een positief effect hebben op de groei van het Amerikaanse BBP. De groei van het derde kwartaal was ook voor 90% te danken aan de binnenlandse bestedingen.

 
do 7 nov
IMF-topvrouw waarschuwt voor wereldwijd schuldenrecord: niet zonder risico
 

De wereldwijde schuldenberg was nooit zo hoog, vooral door toedoen van de private sector. En dat is niet zonder risico, zo waarschuwde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Kristalina Georgieva vandaag.

 
do 7 nov
België heeft grootste begrotingstekort in eurozone
 

In 2020 stevent het begrotingstekort in België af op 2,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft de Europese Commissie geraamd in haar economische herfstprognoses. Ons land is daarmee, samen met Italië, de slechtste leerling in de hele eurozone.

 
do 7 nov
Vijf redenen waarom beurzen wereldwijd plots record na record breken
 

Het negativisme over de economie heeft plaatsgemaakt voor positivisme op de beurs. De recessievrees die het hele jaar de financiële markten in zijn grip had, is enigszins weggeëbd. Beurzen breken wereldwijd records. Wat duwt de koersen omhoog?

 
wo 6 nov
'Chinezen willen miljarden in Saudi Aramco pompen bij beursgang'
 

Chinese staatsbedrijven overwegen om gezamenlijk 5 tot 10 miljard dollar (4,51 tot 9 miljard euro) te investeren in de beursgang van het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco, meldt persbureau Bloomberg woensdag.

 
wo 6 nov
Microsoft test de 4-daagse werkweek; de productiviteit gaat door het dak
 

Microsoft Japan testte een systeem waarbij verschillende werknemers maar vier dagen per week moesten werken in plaats van vijf. Het kantoor van Microsoft wilde op die manier de werkdruk verlagen voor de werknemers. Resultaat: de productiviteit steeg er met 40%.

 
wo 6 nov
Venezolaanse exodus dreigt snel 5 miljoen vluchtelingen te omvatten
 

Sinds het midden van dit decennium zijn al 4,5 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht. Aangezien nog elke dag ongeveer vijfduizend inwoners het land verlaten, dreigt de Venezolaanse exodus snel een niveau van 5 miljoen mensen te zullen halen. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties en de Europese Unie. De experts waarschuwen echter voor aanzienlijke problemen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs