EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Trends & Transitie
wo 16 jan
Onze middenklasse zit gevangen in een schaarstesyndroom
 

"In alle rijke landen verdwijnen middenklassejobs en worden ze geabsorbeerd door hoogbetaald en laagbetaald werk. Dat is de oorzaak van de angst die nu de middenklasse domineert.”

[...]

 
wo 16 jan
Een nieuw tijdperk: de robotmens
 

Absurd! Zo graven wij, de huidige samenleving dus, ons eigen graf. Welke jonge ouders zouden nu nog kindertjes willen verwekken als je de ‘kleine onschuld’ in de wieg al op tijd moet voorbereiden op een levenslange dwangarbeid. Je bent toch volgens de huidige maatstaven nog altijd gedwongen te werken om te kunnen voorzien in de kosten van levensonderhoud. Maar misschien heb ik het mis. Helemaal mis denk ik. We gaan een ander tijdperk in. De robotisering verandert onze samenleving. De intelligente robot is al in de maak. Wordt momenteel verwekt in Japan en is in staat om binnenkort ouderen te verzorgen. Voorlopig eerst met wat hand- en spandiensten. Later, met ingebouwde chip in de arm van de hoogbejaarde, is nog meer correlatie mogelijk. Ja, er ontstaat waarachtig een relatie. Over een tiental jaren seks met de intelligente robot. De opblaaspop kan de kast in. Vraag mij af of men al studeert op conceptie en inseminatie. Ben ik blij dat de euthanasiepil al een poosje bestaat.

 
vr 11 jan
Pyongsong, het 'Silicon Valley' van Noord-Korea
 

Ruim dertig kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Pyongyang ontwikkelt het technologiecentrum Pyongsong zich steeds meer tot het Sillicon Valley van Noord-Korea. Dat zegt Philippe Pons, correspondent van de Franse krant Le Monde in Japan. De stad, die inmiddels 280.000 inwoners telt, lijkt een broeikas van een nieuwe Noord-Koreaanse economie en de wieg van een nieuwe kaste handelaars en ondernemers te worden.

[...]

 
do 10 jan
Om economische sancties te ontlopen vallen landen terug op ruilhandel
 

De Amerikaanse president Donald Trump probeert de hele wereld - politiek en economisch - zijn wil op te dringen, maar dat blijkt uiteindelijk een aantal opmerkelijke en onverwachte consequenties te hebben. Dat schrijft Nick Fouriezos, redacteur bij de nieuwssite Ozy, over de eis van Trump dat zijn handelspartners de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran, Venezuela en Rusland zouden volgen.

[...]

 
do 10 jan
7 opkomende landen bij 10 grootste economieën van 2030
 

Tegen het einde van het volgende decennium zullen de tien grootste economieën van de wereld zeven naties omvatten die momenteel als een groeiland worden bestempeld. Dat blijkt uit een rapport van de Britse bank Standard Chartered. Gesteld wordt niet alleen dat China volgend jaar de Verenigde Staten als grootste economie van de wereld - gerekend op basis van de koopkracht - zal aflossen, maar voorspeld wordt tevens dat India dat voorbeeld tegen het einde van volgend decennium zal volgen.

[...]

 
do 10 jan
6 grafieken die aantonen dat de kloof tussen de noordelijke en zuidelijke eurolanden enkel toeneemt
 

De voorbije 10 jaar zijn de noordelijke landen van de eurozone (Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Oostenrijk en Finland) en de zuidelijke landen van de eurozone (Spanje, Italië, Portugal en Griekenland) op economisch vlak enkel verder uit elkaar gegroeid.

[...]

 
di 8 jan
Dit zijn de 5 grootste risico's voor 2019
 

De Eurasia Group publiceert deze week zijn voorspellingen voor 2019. De groep werd in 1998 opgericht door Ian Bremmer en specialiseert in advies omtrent politieke risico’s. Elke jaar somt het bedrijf een tiental risico’s op die het potentieel hebben om de bestaande situatie op nationaal en internationaal vlak grondig door elkaar te schudden.

[...]

 
wo 26 dec
Koers van FedEx voorspelt weinig goeds voor de wereldeconomie
 

FedEx Corp. leverde op weekbasis bijna 15% in. Sinds de top van januari heeft het beursgenoteerde bedrijf al meer dan 40% van haar beurswaarde verloren. De harde klappen van afgelopen weken werden hoofdzakelijk veroorzaakt door de verlaging van de winstverwachting. Tevens is het management bijzonder somber gestemd over de toekomst. En daar is een duidelijke oorzaak voor te geven.

 
do 20 dec
Willem Middelkoop over het einde van de dollar
 

Willem Middelkoop in gesprek met Paul Buitink bij Cafe Weltschmerz. De heren praten over het einde van de dollar. De dollar is sinds 1944 de wereldmunt en wordt nog voor 80% gebruikt voor olietransacties, 100% voor de internationale betalingen en 65% worden de internationale reserves in dollars aangehouden. De geschiedenis stelt echter dat gedurende ca. 60/80 jaar één munt de belangrijkste is.

 
wo 19 dec
'Meer dictatuur in China'
 

In China werd 40 jaar geleden het grote veranderingsproces in gang gezet onder Deng Xiaoping. President Xi Jinping kwam daarop terug in een speech.

 
di 18 dec
Richard Branson voorspelt einde van gewone werkweek: “Weekend van drie of vier dagen wordt binnenkort realiteit”
 

Werkdagen van 9-tot-5 en vijfdaagse werkweken zullen spoedig tot de verleden tijd behoren, aldus miljardair Richard Branson. Door technologische ontwikkelingen zal deze werkindeling volgens de zakenman achterhaald worden.

 
ma 17 dec
Kassaloze supermarkten in opmars (deel 1)
 

Jeff Bezos, ’s werelds rijkste man, hoopt zijn imperium nog verder uit te breiden. Amazon Go heet het nieuwste project van de superondernemer. Een kassaloze winkel waar je binnen wandelt, een of meer producten neemt en terug buiten wandelt. Camera’s, sensoren en tal van andere technologie volgen je constant. En wat meer is, je rekening wordt automatisch gedebiteerd bij het verlaten van de winkel. Bedienden, kassiers(ters), inpakkers laat staan portiers zie je niet meer. Kan het nog futuristischer? Nieuwsagentschap Reuters kon vertrouwelijke informatie inkijken en zo komen wij, u en ik, ook nog eens iets te weten, niet?

 
za 1 dec
Japan geeft woningen nu gratis weg
 

In Japan wordt momenteel heel wat aandacht besteed aan leegstaande woningen. Op gespecialiseerde websites - die bekend staan als akiya-banken - worden steeds meer betaalbare huizen te koop aangeboden. Een groot gedeelte van die websites werden opgezet door lokale overheden, die een oplossing proberen te vinden voor het probleem van de toenemende leegstand.

[...]

 
zo 25 nov
Scheefgroei in onze samenleving: Middenklasse bezwijkt
 

Dit onderwerp komt de laatste jaren steeds vaker voorbij; de middenklasse die langzaam uitsterft. Het is een slepende trend maar toch blijkt uit diverse statistieken dat de laatste decennia er flinke verschuivingen plaats vinden in onze samenleving wat betreft de inkomensverhoudingen. De gevolgen daarvan worden voelbaar en uiten zich in een toenemende onvrede in een groeiende onderlaag van onze bevolking. We kunnen onze samenleving in een aantal gradaties verdelen, al naar gelang de intentie van de auteur. In deze column kijk ik naar de inkomensverdeling van de sociale klassen in onze Nederlandse samenleving.

 
do 22 nov
Dit segment staat op ontploffen de komende 2 tot 3 jaar
 

Als er iets vlot gaat draaien de komende 2 tot 3 jaar, dan is het de verkoop van elektrische voertuigen. Dat beweert alvast Blackrock’s hoofdstrateeg Evy Hambro. Dit segment in de auto-industrie heeft de afgelopen jaren een trage start gekend maar gaat weldra een versnelling hoger schakelen.

Volgens Evy Hambro gaat de verkoop van elektrische voertuigen de komende 2 tot 3 jaar fors versnellen. Dat komt volgens haar omdat consumenten meer mogelijkheden gaan hebben om traditionele voertuigen links te laten liggen en zich te wenden tot alternatieven.

 
di 13 nov
Dit wordt de olie van de volgende 100 jaar
 

Olie domineert al decennia onze energie-infrastructuur. Een wereld zonder olie is op dit moment ondenkbaar. Maar de dominantie van olie daalt. Er komen steeds meer (groene) alternatieven. Maar de nieuwe olie voor de komende 100 jaar is geen grondstof, maar zijn batterijen.

 
di 13 nov
IoT: In 2020 zo’n 40 zettabytes aan opgeslagen data
 

In 2020 kunnen we beschikken over 40 zettabytes aan opgeslagen data. De voorspelling is dat met de introductie van ‘internet of things’ in 2020 meer dan 30 miljard apparaten draadloos met elkaar in verbinding staan en continue data met elkaar uitwisselen. Daarnaast zijn met de komst van de quantum computer, en de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, grote stappen in dataverwerking te verwachten.

 
ma 12 nov
Chinese digitale autoritaire staat vindt steeds meer navolging
 

Wereldwijd moet worden vastgesteld worden dat regeringen steeds vaker investeren in online instrumenten, vaak naar Chinees model, om tegenstanders te onderdrukken en hun grip op de macht te versterken. Dat zegt een rapport van de denktank Freedom House, gebaseerd op een analyse van vijfenzestig landen. Opgemerkt wordt dat de internet-vrijheid vorig jaar in zesentwintig landen verder is achteruitgegaan. In negentien naties werden vorderingen opgetekend, maar vaak bleek die vooruitgang miniem.

[...]

 
zo 11 nov
Waar laten we straks onze zonnestroom? In grote batterijen op zolder
 

Uiteindelijk moeten veel huishoudens eraan: een accu die de zelf opgewekte stroom van bijvoorbeeld een zonnepaneel opslaat. Hoewel zonnepanelen enorm populair zijn, valt dat met thuisaccu's nog erg tegen. Maar het ligt voor de hand dat daar de komende jaren verandering in komt. 

Nu hebben nog maar enkele duizenden Nederlandse huishoudens een thuisaccu. Nu kunnen veel huishoudens met zonnepanelen simpelweg hun stroom terugleveren aan het energienet tegen dezelfde prijs als waarvoor ze stroom verbruiken.

 
do 8 nov
Wen er maar aan: 'fake news' wordt de norm
 

Het sociale medium Facebook maakte eerder deze week bekend 115 accounts te hebben verwijderd omdat die aan ‘buitenlandse mogendheden’ gelinkt zouden zijn. Twitter maakte van zijn kant bekend vorige week meer dan 10.000 bots te hebben verwijderd die berichten hadden gepost, die ogenschijnlijk door Democraten waren gemaakt, maar mensen ontraadden om bij de tussentijdse verkiezingen in de VS te gaan stemmen.

 
zo 28 okt
Nieuwe fabriek zet robots in … om robots te bouwen
 

Het is zover. Robots kunnen zich vanaf nu eigenhandig voortplanten. Niet in de natuurlijke, plezierige manier waarop wij het doen, maar wel aan een lopende band. De Zwitserse robotgigant ABB Robotics heeft besloten een nieuwe fabriek te bouwen waar robots zullen worden ingezet om hun soortgenoten in elkaar te vijzen. Die zal in China komen te staan en zal de productie voor Azië grotendeels op zich nemen. Tegen 2020 zouden de eerste robots er van de band moeten rollen.

 
zo 28 okt
Geheimzinnige onderhandelingen over het Europese auteursrecht
 

Begin oktober 2018 is de eerste “trialoog” vergadering gehouden over de EU copyright wetsherziening, berucht vanwege haar linkbelasting en uploadfilters. In deze reeks besloten vergaderingen moet de Europese Commissie met het Europees Parlement en de Raad (die de regeringen van de lidstaten vertegenwoordigen) de definitieve tekst opstellen die voor elk van de instellingen aanvaardbaar is. Het is de laatste kans om wijzigingen aan te brengen voordat de richtlijn wordt aangenomen. Vergaderingen zijn momenteel gepland tot aan de Kerst, hoewel het nog steeds onduidelijk is of het proces tegen die tijd kan worden afgerond.

 
vr 26 okt
(A)sociale Media
 

‘Kinderen besteden meer tijd aan smartphone dan aan vriendjes’ , is een van de conclusies van een internationaal onderzoek onder 7000 mensen in tien landen, waaronder Nederland. De helft van de vijf- tot tienjarigen heeft al een smartphone. Bij volwassenen is het al niet anders. Bijna 40 procent besteedt een tot drie uur per dag aan sociale media, aldus een ander onderzoek. Wij vinden het triest en een reuzegroot bewijs van hoe eenzaam we allemaal zijn. Hoezeer we aandacht missen. We zijn druk-druk en oh zo nieuwgierig naar wat onze ‘vrienden’ aan de andere kant van de wereld te vertellen hebben. Maar we kijken niet of nauwelijks om naar wie er vlak naast ons zit. Sociale media? Zeg maar liever asociale…

 
ma 22 okt
Invasie goedkope Chinese auto's in Europa komt op gang, en dat vanuit België
 

Na Lynk & Co dient zich een tweede Chinees automerk aan dat in Europa auto’s gaat produceren en verkopen. De Chinese autofabrikant Thunder Power wil vanaf eind 2020 elektrische auto’s produceren in Gosselies nabij Charleroi. Lynk & Co zal zijn auto’s produceren bij Volvo Cars in Gent. Mogen we binnenkort een invasie van goedkopere Chinese auto’s verwachten?

 
wo 10 okt
VK verwacht dat vijfduizend banen naar Europa verhuizen vóór Brexit
 

De Britse minister John Glen verwacht dat het Verenigd Koninkrijk vijfduizend banen in de financiële dienstverlening verliest in aanloop naar Brexit. Die banen verhuizen naar continentaal Europa.

Als minister op het gebied van financiële dienstverlening zal hij "alles doen" om te zorgen dat Londen een belangrijk financieel centrum blijft, ook na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

 
di 9 okt
Professionele gamers kunnen voor hun 30e miljonair worden
 

Miljonair worden door spelletjes te spelen. Het is de realiteit voor steeds meer jongeren. De gaming industrie groeit snel, net als het prijzengeld dat je ermee kan verdienen. Net als professionele sporters miljonair kunnen worden voor hun 30e kunnen professionele e-sporters dat tegenwoordig ook.

 
di 9 okt
Is de grens van thuiswerken inmiddels bereikt?
 

Meer thuiswerken kan wel eens de oplossing betekenen voor twee urgente problemen in onze moderne maatschappij. Of daar tenminste flink toe bijdragen. Het zijn de klimaatverandering en het mobiliteitsprobleem.

 
di 2 okt
"Diesel en benzine zijn in Denemarken verleden tijd": verkoop auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2030 niet meer toegelaten
 

Denemarken wil auto’s met verbrandingsmotoren van de straten weren. Daarom zullen vanaf 2030 geen nieuwe wagens meer verkocht mogen worden die louter op diesel of benzine rijden. Dat heeft premier Lars Løkke Rasmussen vandaag in het Deense parlement bekendgemaakt. “Diesel en benzine zijn in Denemarken verleden tijd”, aldus de Deense eerste minister.

 
di 2 okt
Uitvinder van het internet komt met nieuwe technologie
 

De uitvinder van het internet (Sir Tim Berners-Lee), heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om gebruikers hun privacy terug te geven. Zijn nieuwe bedrijf heet Inrupt en de technologie heeft de naam Solid gekregen. De slogan: ‘The future is still so much bigger than the past‘. Wanneer het nieuwe project voldoende funding bij elkaar kan sprokkelen kan het vlug gaan. Zelfs met terugwerkende kracht. Gebruikers zullen opnieuw baas zijn over al hun persoonlijke gegevens. De mening, deelname of toestemming van giganten zoals Google en Facebook werd in deze bewust niét gevraagd. De nieuwe technologie zal internet ‘op zijn kop zetten’, aldus Berners-Lee zelf.

 
di 2 okt
Topman EU-steunfonds: 'Internationale belangstelling voor euro groeit'
 

Volgens Klaus Regling, topman van het Europese steunfonds ESM, neemt de internationale belangstelling voor de euro toe. Vooral in Azië wordt de Europese eenheidsmunt door de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten steeds vaker gebruikt.

 
za 29 sep
Artificiële intelligentie: Zijn robots verantwoordelijk voor hun daden?
 

De jongste weken en dagen staat de problematiek van de killer robots - autonome machines die zelf kunnen beslissen om tot dodelijk geweld over te gaan - opnieuw in het centrum van de belangstelling. Onder meer de organisatie Campaign to Stop Killer Robots heeft zware kritiek geuit op de Verenigde Staten en Rusland, die beperkende afspraken over de inzet van de killer robots bij de Verenigde Naties hebben geblokkeerd.

 
do 20 sep
310.000 Belgen zullen job zien verdwijnen door digitalisering: dit zijn de 10 meest bedreigde beroepen
 

Niet minder dan 310.000 Belgen hebben op dit moment een job of solliciteren voor een job die in 2030 niet eens meer zal bestaan. Dat is al binnen twaalf jaar. Grote schuldige is de digitalisering: computers en robots nemen steeds meer taken over.

 
ma 17 sep
'Robotisering creëert komende vijf jaar 58 miljoen nieuwe banen'
 

De komende vijf jaar worden er wereldwijd netto banen gecreëerd door robotisering, volgens het World Economic Forum (WEF). Tot en met 2022 zouden er zo'n 75 miljoen banen kunnen verdwijnen, maar ook 133 miljoen banen ontstaan door machines die werk uit handen nemen.

Het WEF benadrukt wel dat het om voorzichtige schattingen gaat. In een rapport werden werkgevers met in totaal 15 miljoen werknemers ondervraagd over hun verwachtingen.

 
do 13 sep
Europees Parlement stemt voor online censuur
 

Woensdag 12 september 2018 is in het Europees Parlement gestemd op nieuwe wetgeving rond auteursrecht. Er is gestemd voor online censuur. Platforms worden met de nieuwe wet verantwoordelijk voor wat jij online plaatst. Dat betekent dat ze je uploads zullen filteren en bij twijfel blokkeren. Een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en een grote inperking van al het moois dat je op het internet kunt vinden.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs