EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Trends & Transitie
di 10 sep
Azië kan de draaischijf worden van de wereldeconomie
 

De economische groei van de opkomende markten is de afgelopen jaren de steunpilaar geweest van de wereldeconomie, vooral omdat de ontwikkelde landen eigenlijk aan hun groeilimiet zitten. Volgens Ian Goldin gaat Azië dé draaischijf worden voor de wereldeconomie, als dat nu al niet het geval is. De regio zal de komende jaren nog sterk blijven presteren.

Ian Goldin, voormalig vicepresident van World Bank, sprak met CNBC over de groei van de wereldeconomie en de gevolgen van het conflict tussen de Verenigde Staten en China. Hij zei dat de impact van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie niet zo heel erg groot is, niet omwille van hun sterke binnenlandse markt maar eerder omwille van externe factoren.

 
wo 4 sep
A.I. kan leiden tot 12-urige werkweek, denkt Alibaba-miljardair Jack Ma
 

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, of A.I.) zou er volgens Alibaba-oprichter Jack Ma wel eens voor kunnen zorgen dat men minder werkt.

"Ik denk dat mensen drie dagen van vier uur zouden moeten werken", aldus Jack Ma tijdens de World Artificial Intelligence Conference in Sjanghai, meldt CNBC.

 
vr 30 aug
Musk en Ma vrezen voor een demografische ramp
 

De volgende decennia zal de wereldwijde economie steeds meer met het probleem van een inkrimpende bevolking rekening moeten houden. Dit fenomeen wordt een van de grote uitdagingen waarvoor de mensheid een oplossing zal moeten vinden. Dat kwam naar voor tijdens een gesprek tussen de ondernemers Jack Ma en Elon Musk, respectievelijk oprichters van Alibaba en Tesla, op de World Artificial Intelligence Conference in de Chinese stad Shanghai.

 
vr 30 aug
FAANG-aandelen ondersteunden de beursrally niet meer
 

De FAANG-aandelen waren tijdens de afgelopen jaren dé aandelen die beleggers in de portefeuille hadden moeten zitten. Dit mandje met aandelen wist immers jaar-op-jaar de toonaangevende S&P 500 index te verslaan. Toch ziet dat plaatje er vandaag de dag compleet anders uit.

 
vr 30 aug
Wordt werken in onze vrije tijd meer en meer de norm?
 

De federale regering zette de voorbije legislatuur heel wat stappen om de arbeidsmarkt te flexibiliseren. Via flexi-jobs kunnen we onbelast bijverdienen in de horeca of detailhandel. Wie dat wenst, kan ook aan gunstige voorwaarden bijklussen in het verenigingsleven, bij particulieren en in de deeleconomie. Worden we daar met z’n allen beter van? Of zijn kwetsbare groepen eens te meer de sigaar?

 
wo 28 aug
Surveillance-camera’s die kunnen liplezen zullen maatschappij ingrijpend veranderen
 

Londen is een proeftuin voor visuele bewakingstechnologie. Naar schatting 420.000 CCTV-camera’s (closed-circuit television) staan in en rond de stad opgesteld, wat van de Britse hoofdstad de op één na meest bewaakte stad ter wereld maakt, na Beijing. Maar Naast filmen zullen deze camera’s straks ook kunnen liplezen. “1984” zal dan op een speeltuin lijken in vergelijking met de realiteit.

 
wo 28 aug
Ook bedrijven moeten alert zijn voor Chinese sociale kredietscore
 

De introductie van het controversiële sociale kredietstelsel van China is in volle gang en versnelt nog. Dat zegt een rapport van de European Union Chamber of Commerce in China. De organisatie waarschuwt dat de buitenlandse overheden zich bewust moeten worden van de potentiële risico’s van het Chinese plan. De Chinese overheid heeft een uniek plan ontwikkeld om particulieren en bedrijven sociale kredietscores toe te kennen. Het initiatief heeft internationaal al grote bezorgdheid veroorzaakt. Het systeem zou immers de strikte controle van de Communistische Partij over de Chinese samenleving en economie nog versterken.

 
di 27 aug
Steden worden steeds meer een verzameling van ‘haves’ en ‘have-nots’
 

Grote steden zien steeds meer mensen vertrekken. In Parijs is de bevolking sinds 2011 elk jaar met 11.900 mensen gedaald, in New York gaat het om 39.500 mensen vorig jaar en 37.700 het jaar daarvoor. Londen is een uitzondering, omdat de bevolking er nog toeneemt, maar dit is vooral te danken aan geboortes en immigratie. Wanneer enkel met interne migratie rekening wordt gehouden verloor de Britse hoofdstad 100.000 mensen tussen juli 2017 en juni 2018. Volgens experts gaat het om een brede trend in Europese steden.

 
wo 21 aug
Satellieten volgen u overal
 

De jongste tijd hebben satellieten de sector van de beeldvorming grote vooruitgang opgeleverd. Die progressie kan talloze sectoren belangrijke voordelen aanreiken. Tegelijkertijd is er echter ook een toenemende vrees voor een onophoudelijke surveillance. Dat zegt Shelby Brown, redacteur van Cnet, in een commentaar op een rapport van de MIT Technology Review. Op dit ogenblik zijn er volgens Brown wettelijke voorschriften die de privacy van de burger moeten beschermen. Tegelijkertijd waarschuwt ze dat nieuwe ontwikkelingen de verdedigingsmuren van de overheid zouden kunnen omzeilen.

 
ma 19 aug
Voor werknemer is vierdaagse werkweek geen utopie
 

Een meerderheid van de Europese werknemers verwacht dat technologie uiteindelijk tot een vierdaagse werkweek zal leiden. Ze zijn er immers van overtuigd dat technologie hun productiviteit en efficiëntie zal verhogen. Dat blijkt uit een studie van het bedrijf Ricoh Europe. De onderzoekers stelden vast dat 57 procent van de ondervraagde werknemers binnen een afzienbare tijd een vierdaagse werkweek mogelijk acht.

 
ma 19 aug
Elke week sluit een Amerikaanse steenkoolcentrale
 

Sinds het begin van dit decennium zijn in de Verenigde Staten al meer dan vijfhonderd steenkoolcentrales gesloten. Dit betekent nagenoeg een sluiting per week. Daarmee ging een verlies van 102 gigawatt aan capaciteit gepaard. Dat is de boodschap van een rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA). Tegen het midden van volgend decennium zijn er volgens de studie bovendien plannen om nog eens ongeveer 17 gigawatt aan steenkoolcentrales te sluiten.

 
vr 16 aug
Kwestie van tijd voordat spaarders te maken krijgen met negatieve rente
 

Het is slechts een kwestie van tijd voordat spaarders te maken krijgen met negatieve rente. Op dit moment krijg je nog steeds een positieve rente op spaargeld, maar als de centrale bank de rente verlaagt wordt dat onhoudbaar. De centrale bank zal bij een renteverlaging nieuwe maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat banken deze kosten doorbereken in de kredietverlening.

 
di 6 aug
Duitsland wil zich opwerpen als wereldleider in waterstof
 

Duitsland kijkt voor zijn energievoorziening steeds uitdrukkelijker naar waterstof als alternatief voor fossiele brandstoffen. Het land wil daarmee komaf maken met zijn afhankelijkheid van steenkool. Peter Altmaier, Duits minister van economie, kondigde aan financiering vrij te maken voor twintig onderzoekslaboratoria die zich op waterstoftoepassingen concentreren. Altmaier benadrukte bij die gelegenheid de ambitie om van Duitsland de wereldwijde pionier op het gebied van waterstoftechnologie te maken.

 
vr 2 aug
Robot zal het graf van de marketeer graven; daarna zal hij marketing vernietigen
 

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft een vijfjarig contract getekend met Persado. Dat is een bedrijf dat specialiseert in marketing en robots inzet die reclameslogans en advertenties te bedenken.

 
wo 31 jul
Saudische Neom wordt eerste non-stop surveillance stad
 

Twee jaar geleden ontvouwde Saudi-Arabië zijn plannen om langs de kust van de Rode Zee een nieuwe stad te bouwen. Neom moest volgens de omstreden Saudische kroonprins Mohammed bin Salman Salman het prototype van de nieuwe generatie steden worden. Onder meer op het gebied van technologische ontwikkeling en hernieuwbare energie moest het project een wereldwijd pionier worden.

 
vr 26 jul
Dagen van Amerikaanse technologische dominantie zijn geteld
 

India en China zullen over anderhalf decennium belangrijker centra van technologische innovatie zijn geworden dan de Verenigde Staten. De balans van de economische macht helt immers steeds meer naar nieuwe economieën over. Dat zegt een rapport van het persbureau Bloomberg, gebaseerd op een enquête bij ruim tweeduizend bedrijfsleiders over de hele wereld.

 
di 23 jul
AGI: Microsoft stopt miljard dollar in A.I. die alle capaciteiten van ons brein reproduceert
 

Het Amerikaanse techbedrijf Microsoft gaat de komende jaren 1 miljard dollar (900 miljoen euro) investeren in de ontwikkeling van een machine die in de cloud de capaciteiten van het menselijk brein reproduceert.

 
di 23 jul
Moskou krijgt grootste gezichtsherkenningsapparaat ter wereld
 

[...] Ondertussen bouwt het stadsbestuur van de Russische hoofdstad Moskou in alle stilte het grootste gezichtsherkenningsapparaat ter wereld uit.

Op dit moment beschikt de stad over amper 1.500 zulke camera’s, maar die hebben de politie al toegelaten meer dan 100 criminelen te arresteren.

 
vr 19 jul
Dit zijn de 10 meest innovatieve steden ter wereld
 

In 2050 zullen twee op drie mensen in een stad wonen. Overal ter wereld verbeteren de verbindingen in en naar steden, en toeristen komen ze massaal verkennen. Grote steden moeten dan ook creatief zijn om met allerlei uitdagingen om te gaan: betere wegen, meer toegang tot technologie, het ondersteunen van erfgoed en lokale gemeenschappen, en natuurlijk duurzaamheid nastreven. De volgende tien innovatieve steden bouwen verstandig aan een duurzame toekomst waar het voor de bewoners goed leven is.

 
di 16 jul
Boodschap van IMF aan banken: ‘Evolve or be left behind’
 

Het Internationale Monetaire Fonds heeft een serieuze boodschap voor banken en het bankensysteem wereldwijd. Het wordt tijd dat financiële instellingen evolueren en mee gaan met hun tijd of ze riskeren om achterop te hinken, vooral omdat technologiebedrijven het financiële systeem door elkaar aan het schudden zijn door de opkomst van digitaal geld.

 
di 16 jul
Huawei investeert 3,1 miljard in Italië
 

Het Chinese telecomconcern Huawei Technologies heeft plannen om de volgende drie jaar 3,1 miljard dollar te investeren in Italië. De Italiaanse regering moet zijn macht over de nationale telecomsector echter op een transparante, efficiënte en eerlijke manier gebruiken. Dat heeft Thomas Miao, directeur van Huawei Italia, gezegd. De woorden van Miao hebben betrekking op de Italiaanse plannen voor de aanleg van een netwerk voor mobiele technologie van de vijfde generatie (5G).

 
ma 15 jul
Bedrijven verlaten China ‘en masse’, maar keren niet terug naar de VS
 

Verschillende Amerikaanse fabrikanten verplaatsen hun productie naar landen buiten China, nu de handelsoorlog tussen ‘s werelds twee grootste economieën zijn tweede jaar ingaat. De Amerikaanse bedrijven werken aan een volledige transformatie van hun globale toeleveringsketens. Tientallen bedrijven waaronder kledingproducenten als Crocs, Hanes, Levi’s en Nike, maar ook producenten van computers (Dell en HP) en andere elektronica (GoPro) houden wel degelijk rekening met een langere periode van moeilijke handelsbetrekkingen. Volgens de Asian Nikkei Review plannen ook Amazon, Microsoft, Sony en Nintendo een vertrek.

 
ma 15 jul
Duitse zonne- en windenergie halen kolen in Duitsland voor het eerst in
 

De opbrengst van zonne-, water- en windenergie heeft in Duitsland het aandeel van kolen- en kerncentrales voor het eerst ingehaald. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt op basis van een analyse van de energiedenktank Agora Energiewende.

 
ma 15 jul
India haalt elke dag 74.000 mensen uit de armoede
 

China was lange tijd de wereldkampioen van de armoedebestrijding. Het land haalde de voorbije jaren dagelijks 35.000 mensen uit de armoede. Uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties blijkt nu dat India nog beter doet. Tussen 2006 en 2016 zijn daar ruim 271 miljoen mensen uit de armoede gehaald. Omgerekend gaat het over 74.250 per dag.

 
ma 8 jul
Internet is lang niet overal vrij
 

Wel integendeel: in heel wat landen wordt het medium ‘internet’ door de Staat zelfs als een bedreiging gezien. Bedreigingen dienen afgewend en dus moet het internet gecontroleerd worden. Beheerd en beheerst. Gecensureerd in heel lichte of zeer extreme mate. Van Italië en Duitsland tot Venezuela en China. Het woord en het beeld hebben hun kracht dus nog niet verloren en gelukkig maar. Of de ‘pen’ nog altijd machtiger is dan het zwaard, laten we aan uw oordeel over.

 
do 4 jul
Gaan we nu àlle vrijheden opofferen in naam van anti-witwassen?
 

Geen cashbetalingen meer boven 3000€ toegestaan en afschaffing van het 500€ biljet. Banken moeten ‘ongebruikelijke klanten’ weren en een Europese toezichthouder moet alles controleren. Dat behelst o.m. het gezamenlijke plan ‘aanpak witwassen’ van minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hun voorstellen liggen begin juli 2019 bij de Tweede Kamer.

 
do 4 jul
“Omslag naar klimaatneutralere economie levert 1,2 miljoen jobs op tegen 2030”
 

De omslag naar een klimaatneutralere economie levert de Europese Unie naar schatting meer dan een miljoen jobs op tegen 2030. Dat staat in een nieuw rapport van de Europese Commissie. Tegen 2050 zouden dat er twee miljoen moeten zijn. De jobcreatie kan het jobverlies in sectoren die met fossiele brandstoffen werken meer dan compenseren, voorspelt de Commissie. Maar dan moeten de lidstaten wel nu al inspanningen leveren om ervoor te zorgen dat werknemers volop worden bijgeschoold.

 
wo 3 jul
“Amerikaanse technologiebedrijven HP, Dell en Microsoft trekken productie weg uit China"
 

De Amerikaanse computer- en technologiebedrijven HP, Dell en Microsoft overwegen een flink deel van hun productiecapaciteit uit China weg te halen. Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei. Zo zouden ze de impact van de Amerikaanse importheffingen tegen China willen verzachten.

 
di 2 jul
Chinees sociaal kredietsysteem komt naar de VS
 

China wil tegen 2020 volledig klaar zijn met de implementatie van zijn sociaal kredietsysteem. Dat systeem krijgt onder meer in het westen veel kritiek. Toch lijken ook andere landen steeds meer stappen in die richting te zetten. De Verenigde Staten bijvoorbeeld.

 
ma 17 jun
ECB wil prominentere rol voor de euro
 

De Europese Centrale Bank steunt de Europese Commissie in het promoten van de euro als alternatief voor de dollar. De dollar geldt nog steeds als de belangrijkste internationale valuta, maar de Amerikaanse regering gebruikt deze machtspositie steeds vaker om andere landen onder druk te zetten. Daarom zoeken steeds meer landen een alternatief voor de dollar in het internationale betalingsverkeer.

 
do 13 jun
IMF-topvrouw waarschuwt voor mogelijk verstorende invloed van fintech
 

Christine Lagarde, de topvrouw van het internationaal monetair fonds (IMF), waarschuwt zaterdag voor de mogelijk verstorende invloed die technologiegiganten kunnen hebben op het wereldwijde financiële systeem.

Financiële technologie, afgekort tot fintech, maakt een snelle ontwikkeling door. Fintech heeft de toegang tot goedkope betalingssystemen vergroot, maar leidt ook tot zorgen over de toenemende dominantie van "een handvol" grote techbedrijven.

 
do 13 jun
Ook in het Westen staat persvrijheid onder druk
 

De persvrijheid komt in steeds meer landen onder druk te staan. Ook in Westerse landen lopen journalisten steeds meer risico wanneer zij onthullingen doen op basis van vertrouwelijke documenten. Een zorgwekkende ontwikkeling, zo schrijft Camille Fassett van de Freedom of Press Foundation. Niet alleen komen vertrouwelijke bronnen op deze manier in gevaar, ook wordt het werk van journalisten steeds lastiger gemaakt.

 
do 13 jun
In China kan je nu betalen met je gezicht
 

In China maakt gezichtsherkenning ook als betaalmiddel steeds meer opgang. De technologie is voor platformen zoals Alipay en WeChat Pay – respectievelijk in handen van de holdings Ant Financial en Tencent – een instrument om hun aandeel op de mobiele betaalmarkt te versterken. Dat zegt Stella Yifan Xie, correspondent van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal in Hongkong.

 
do 13 jun
Eerste Belgische geothermiebedrijf wil met tien centrales 400.000 huizen verwarmen
 

Soudal-oprichter Vic Swerts investeert samen met twee andere Kempense ondernemers 3,8 miljoen euro in Hita, een spin-off van de onderzoeksinstelling VITO. Volgens De Tijd wil Hita de komende tien jaar tien geothermiecentrales ontwikkelen, voor een totaal bedrag van 230 miljoen euro en de verwarming van 400.000 woningen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs