EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Trends & Transitie
do 21 mrt
Verwarmt Vlaanderen binnenkort milieuvriendelijk en lokaal?
 

Wist je dat Vlaanderen potentieel beschikt over een onuitputtelijke, milieuvriendelijke én betaalbare energiebron? Die energiebron is diepe aardwarmte of diepe geothermie. Kort uitgelegd: op enkele kilometers onder de grond is de temperatuur heel hoog. Diepe aardwarmte brengt via heet water die natuurlijke warmte naar de oppervlakte en gebruikt ze om onze huizen en bedrijven te verwarmen. Het ziet ernaar uit dat de techniek in de toekomst over heel Vlaanderen uitgerold kan worden.

 
ma 18 mrt
De globale vastgoedbubbel: 22 jaarlonen voor een flat van 60m2
 

Hoogopgeleide werknemers actief in de dienstensector in Hong Kong moeten 22 jaar werken om zich een flat van 60m2 te kunnen veroorloven. Dat blijkt uit de UBS Real Estate Bubble Index. Dat is zeven jaar langer dan in eender welke andere stad in de wereld.

 
ma 18 mrt
Vakbond: Fusie Deutsche Bank en Commerzbank kan 30.000 banen kosten
 

Een fusie van Deutsche Bank en Commerzbank kan ertoe leiden dat er op de langere termijn dertigduizend banen verloren gaan, laat voorzitter Jan Duschek van de Duitse vakbond Verdi maandag weten aan de tv-zender n-tv. Op korte termijn gaat het om tienduizend banen.

 
ma 18 mrt
BNP Paribas Fortis: 140 robots namen al 100 jobs in
 

BNP Paribas Fortis kondigde vorige week aan tegen eind 2021 zo’n 40% van zijn bankkantoren te zullen sluiten. Daarbij zullen ruim 2.200 banen verdwijnen, ‘zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en via plannen voor vrijwillig vertrek ‘. De afbouw komt er omdat klanten steeds minder vaak hun kantoor binnenstappen, zegt CEO Max Jadot in de weekendedities van de kranten De Tijd en L’Echo.

 
za 16 mrt
Waarom banken uiteindelijk zullen verdwijnen
 

De financiële crisis van 2008 is niet veroorzaakt door deregulering maar door de informatica. Dat staat te lezen in het boek ‘The End of Banking’ van Jonathan McMillan. Die schrijft dat de banken in het industriële tijdperk hun rol speelden, maar vandaag – in het tijdperk van het internet – onmogelijk nog te controleren zijn. Daarom moet een volledig nieuw en gedecentraliseerd financieel systeem worden bedacht, waarbij de banken zoals we die vandaag kennen verdwijnen.

 
vr 15 mrt
Wat betekent een minuut op het internet?
 

Op het internet telt namelijk iedere minuut. De plek waar miljarden mensen met elkaar in aanraking komen. Deze infographic laat zien wat er in zo’n minuutje op het internet gebeurt.

 
do 14 mrt
Azië wordt rijker, de VS armer
 

Op een en dezelfde dag twee compleet tegengestelde nieuwsfeiten in de internationale pers. Elk vanuit een heel andere kant van de wereld. Het aantal miljonairs en miljardairs in Azië neemt met sprongen toe. En het bezit van de Amerikaanse burger is aanzienlijk afgenomen. Is het een omen voor wat nog komen gaat? Een misschien wel definitieve shift van welvaart van West naar Oost?

 
do 14 mrt
Chinese metro test gezichtsherkenning als betaalmiddel
 

In Shenzhen, het technologiecentrum van China, is de lokale metro-operator een experiment met gezichtsherkenning gestart. Het concept biedt de wereld volgens experts een blik op het reizen van de toekomst. Dat zegt het Chinese dagblad South China Morning Post. Reizigers die het geselecteerde station willen gebruiken, kunnen hun gezicht laten scannen. De scanning-installatie staat op de plek waar de reizigers normaal hun met hun smartphone of metrokaart hun verplaatsen betalen.

 
wo 13 mrt
Google willigt 8 op 10 censuurverzoeken door Rusland in
 

Rusland koestert plannen om zijn internet aan een sterkere staatscontrole te onderwerpen. Daarbij zou de overheid ook de mogelijkheid krijgen om in noodgevallen de online verbindingen met de rest van de wereld door te knippen. Dat heeft de voorbije periode al tot herhaaldelijke protesten geleid.

 
di 12 mrt
Ook India gaat internet censureren
 

In India overweegt de regering van premier Narendra Modi de wetgeving op het internet aan te passen. De maatregel zou de Indiase overheid toelaten online content gemakkelijker te censureren. Dat schrijft Vindu Goel, correspondent van The New York Times in Mumbai. Goel merkt daarbij op dat de plannen van Modi in het land een verhit debat op gang hebben gebracht.

 
di 12 mrt
Japan heeft een nieuwe immigratiepolitiek, maar geeft het nooit die naam
 

Terwijl veel leiders in het westen barrières tegen de immigratie proberen op te zetten, beweegt Japan zich in de tegenovergesteld richting. Dat zeggen Jason Clenfield en Yuko Takeo, correspondenten van het persbureau Bloomberg, naar aanleiding van de introductie van visa voor ongeschoold gastarbeiders in Japan.

 
ma 11 mrt
Verenigde Staten is tweede markt voor elektrische auto’s geworden
 

In de Verenigde Staten zijn vorig jaar meer elektrische auto’s verkocht dan in de Europese Unie. Dat is te danken aan een grote golf aankopen van elektrische wagens op de Amerikaanse markt. Die prestatie is vooral door Tesla gevoed. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Transport & Environment. Het rapport wijst erop dat China ook het voorbije jaar wereldwijd marktleider is gebleven. Chinese klanten kochten immers meer dan één miljoen elektrische wagens.

 
do 7 mrt
Duitsland wordt wakker, maar het is te laat
 

China heeft grote plannen om wereldleider te worden in robotica, elektrische wagens, biotech en telecom. Daarvoor moeten buitenlandse bedrijven worden overgenomen. Vooral Duitse bedrijven zijn een gegeerd doelwit. Duitse kmo’s varen wel bij deze gang van zaken. Maar daarmee komt het gouden tijdperk van Duitsland ten einde. ‘Made in Germany’ wordt straks gewoon ‘Made in China’.

 
do 7 mrt
Opgang van digitalisering en en decentralisering in de financiële wereld
 

Het globale financiële systeem heeft de wereld rijkdom gebracht…voor zij met toegang tot de financiële centra. Hoe kan deze welvaart beter verdeeld worden en meer toegankelijk voor de rest van die wereld? Vier ontwikkelingen gaan in deze de goede kant op. Werken hand in hand en in op mekaar: de ontwikkeling van internettoegang. De toenemende verkoop van smartphones. Digitaal bankieren. En tenslotte misschien wel doorslaggevend: de opkomst van bitcoin en andere digitale munten.

 
wo 6 mrt
Internet bevindt zich op een keerpunt dat de wereld in twee dreigt te splitsen
 

Autocratische regimes maken steeds vaker gebruik van censuur waarbij ze er niet voor terugdeinzen om de bevolking zo nodig uren tot zelfs dagenlang van het internet af te sluiten. China, Iran, de Democratische Republiek Congo en Venezuela zijn maar enkele voorbeelden. Uit een recent rapport van de denktank Freedom House, gebaseerd op een analyse van vijfenzestig landen, blijkt dat de internet-vrijheid in 2017 in zesentwintig landen verder is achteruitgegaan.

 
wo 6 mrt
Blockchain smartphones in opkomst
 

Er bestaan reeds smartphones met een digitale wallet voor cryptomunten. Zoals de recentst aangekondigde en meest prominente, de Samsung Galaxy S10. We schreven er onlangs reeds over. Hij is voorzien om zowel bitcoin als ether (ethereum, ETH) te ontvangen. Hopelijk raken ze in trek bij de consument want er zijn reeds een vijftal op de markt. ‘This may just be the year of the blockchain smartphone,’ schrijft Coindesk.com. Maar startup Electroneum gaat nog een stapje verder. Een smartphone die munten mijnt, zelfs wanneer hij af staat. Tokens in feite, ETN genoemd. En hij zal maximum 80 dollar kosten!

 
di 5 mrt
Onuitputtelijke energie, milieuvriendelijke en betaalbaar, te mooi om waar te zijn?
 

Een ecologische, veilige en betaalbare energietoekomst voor Vlaanderen is mogelijk. VITO werkt eraan, met baanbrekende innovaties zoals diepe aardwarmte of diepe geothermie.

 
ma 4 mrt
De retail-apocalyps in 2019: opnieuw duizenden winkels op dodenlijst
 

De leegstand in de Belgische winkelstraten is voor het elfde jaar op rij gestegen. Op 1 januari stond 10,3% van de winkels leeg. Het gaat wel om de kleinste stijging sinds 2008. Een jaar geleden stond nog 10,1% van de winkelpanden leeg in België, in januari 2019 is dat cijfer opgelopen tot 10,3%, blijkt uit cijfers van dataverzamelaar Locatus. De leegstand in de retail is nu dubbel zo groot als bij het uitbreken van de economische crisis in 2008. Toen was slechts 5,1% van de commerciële ruimtes buiten gebruik.

 
ma 4 mrt
Burgemeesters in oorlogstijd?
 

Er was eens een tijd waarin overheden en banken ten dienste stonden van de samenleving. Daar is de afgelopen decennia verandering in gekomen. Een steeds groter deel van de samenleving gaat in toenemende mate gebukt onder het juk van een losgezongen politieke en financiële elite. Centrale banken vervullen in deze configuratie een spilfunctie. Alleen zij kunnen met hun balans de klappen van een falend politiek en financieel systeem opvangen. En ze weten het. In een recente lezing waarschuwde Bundesbank president Jens Weidmann voor het overvragen van centrale banken door zowel de financiële sector (financial dominance) als overheden (fiscal dominance). Dit kan verkeerd uitpakken als vertrouwen in de effectiviteit van centrale banken wegvalt. Het kan resulteren in een combinatie van stijgende inflatie, een stagnerende economie en sociale onrust.

 
ma 4 mrt
"Silicon Valley binnen 4 jaar niet langer belangrijkste technologieplek”
 

De Amerikaanse Silicon Valley, het gebied rond San Francisco (Californië) waar bedrijven als Facebook, Netflix, Apple en Google zijn gevestigd, zal binnen vier jaar zijn positie als belangrijkste technologieregio ter wereld kwijtraken. Vooral steden als New York, Peking, Tokio en Londen staan te trappelen om die positie over te nemen.

 
za 2 mrt
Robotica: Kunnen de VS China nog bijbenen?
 

Toch liggen de Verenigde Staten in dit domein ver achter op China. Dat land heeft een enorme voorsprong en investeert steeds meer geld in artificiële intelligentie (A.I.). Onderstaande grafiek van de International Federation of Robotics bevat de cijfers voor 2017, maar geeft toch een duidelijk beeld van de Chinese dominantie.

 
vr 1 mrt
Kalashnikov-drone is slimme bom voor extremisten
 

De Russische wapenfabrikant Kalashnikov heeft een intelligente drone ontwikkeld die tegen goedkope prijzen zou worden verkocht. Daardoor zou het toestel volgens experts echter ook bij extremisten een bijzonder grote populariteit verwerven. Zij maken daarbij de vergelijking met de beroemde AK47 die al langer door Kalashnikov wordt gefabriceerd. Ook dat wapen heeft zijn weg wereldwijd naar milities, revolutionairen en terroristen gevonden.

 
vr 1 mrt
China wil niet langer de vuilnisbak van de wereld zijn. De gevolgen voor het milieu zijn niet te overzien
 

Begin 2017 kondigde China aan om vanaf 1 januari 2018 te stoppen met het importeren van afval uit andere landen. Tot dan kon China doorgaan voor de vuilnisbelt van de wereld. De Chinezen importeerden elke jaar opnieuw zo’n 10 miljoen kubieke ton plastic afval. Goed voor zowat tweederde van alle afval in de wereld en 17 keer meer dan eender welk ander land.

 
vr 1 mrt
Tien doorbraak technologieën volgens Bill Gates
 

Niemand minder dan Microsoft oprichter Bill Gates wordt door MIT Technology Review geïnterviewd. Het Massachusetts Institute of Technology is een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Gates wordt gevraagd naar zijn toekomstvisie op technologisch vlak. Wat zijn volgens hem de tien meest belovende technologieën voor 2019 en de jaren die nog volgen?

 
vr 1 mrt
Beijing wil autoverkeer nog verder beperken
 

De Chinese hoofdstad Peking gaat het gebruik van de auto verder beperken. Het stadsbestuur hanteert al verscheidene jaren een loterij om een beperkt aantal nummerplaten toe te kennen. Bovendien mochten de auto’s niet alle dagen worden gebruikt. Op die manier hoopte men het autoverkeer, een van de belangrijke oorzaken van de zware vervuiling in Peking, onder controle te houden. Een aantal inwoners vond echter een uitweg om de beperkingen uit de weg te gaan. Daarom besliste het stadsbestuur een aantal extra regels in te voeren.

 
do 28 feb
Bezorgrobot zal het voetpad domineren
 

Bezorgrobots die bestellingen afleveren zijn vandaag nog uitzonderingen in het straatbeeld. Maar steeds meer grote transportbedrijven kondigen plannen aan die in die richting gaan. Onder hen FedEx, Amazon, Starship Technologies en nog anderen.

 
di 26 feb
Berlijn is het best bewaarde geheim van de markt voor luxewoningen
 

De immobiliënsector van Berlijn kent een aanhoudend sterke vraag. Dat blijkt uit een studie van vastgoedconsulent Knight Frank. Het rapport wijst erop dat de gemiddelde vastgoedprijzen in Berlijn het voorbije jaar met 10,5 procent zijn gestegen. Over de voorbije vijftien jaar liet de sector een groei met meer dan 120 procent optekenen. Knight Frank merkt op dat zowel de primaire als de reguliere markten de voorbije vijf jaar een sterke prijsstijging konden melden.

 
di 26 feb
Met dit robotpak wordt een bouwvakker twintig keer sterker
 

In de ontwikkeling van het pak moest Sarcos een oplossing vinden voor een hinderlijk probleem bij eerdere exoskeletten. Deze pakken reageren met enige vertraging op de bewegingen van de gebruiker, wat de besturing lastig maakt. De Guardian SO Max is van binnen uitgerust met een netwerk van speciaal ontwikkelde sensoren die bewegingen met maar een paar milliseconden vertraging overnemen. Met een minimale hoeveelheid training is het pak daardoor te gebruiken.

 
ma 25 feb
Het nieuwe mantra van de bedrijfswereld: neem zo weinig mogelijk mensen in dienst
 

Nog nooit hebben bedrijven zoveel moeite gedaan om het eigen personeelsbestand te beperken. De golf van outsourcing is een algemeen fenomeen geworden. In bijna alle economische sectoren blijkt inmiddels een opmerkelijke voorkeur voor de inschakeling van freelancers en onderaannemers. Dat zegt Lauren Weber, specialist human resources bij de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

 
do 21 feb
Europa verloor op 8 jaar twee derde van alle jobs in de productie van zonnepanelen
 

China versterkt zijn dominantie op de wereldwijde fotovoltaïsche markt. Het Aziatische land vertegenwoordigt bovendien meer dan de helft van de banen die in de sector werden gecreëerd. Europa verliest op het gebied van zonnekracht anderzijds aan belang. Dat blijkt uit een rapport van het International Renewable Energy Agency (Irena).

 
do 21 feb
De invloed van nieuwe technologie op het aantal en soort jobs
 

Welke impact zal nieuwe technologie zoals automatisering en AI (kunstmatige intelligentie) hebben op jobs en en werkkrachten? Deze infographic vertelt in 7 grafieken het verhaal op een globaal niveau.

 
wo 20 feb
Digitaal 2019: Thailand aan de top voor mobiel bankieren, handel en cryptomunten
 

In tegenstelling tot wat je zou veronderstellen, is het geen westers industrieland dat op digitaal gebied aan de top staat. Digitaal 2019 is het recentste rapport van Hootsuite, de prominente Britse researcher voor alles wat digitaal is. Van mobiel bankieren en handel tot sociale media en digitale munten. Interessant materiaal want ‘mobiel’ is de toekomst. We gaan zowat ‘alles’ met onze smartphone kunnen (mogen, moeten) doen. U kunt het volledige rapport van 221 pagina’s hier zelf inkijken.

 
wo 20 feb
Grootste stad ter wereld telt in 2100 ruim 88 miljoen inwoners
 

De grootste stad ter wereld is vandaag Tokio. In de Japanse hoofdstad wonen 38 miljoen mensen, maar dat is klein bier in vergelijking met wat volgens voorspellingen in 2100 de grootste stad zal zijn. De Nigeriaanse hoofdstad Lagos zou dan 88 miljoen inwoners tellen.

 
wo 20 feb
China is niet langer het land met de grootste bevolking
 

China is officieel nog wel het land met de grootste bevolking ter wereld, maar in werkelijkheid is het waarschijnlijk al door India voorbijgestoken. Dat zegt Yi Fuxian, professor demografie aan de University of Wisconsin, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times.

China zou wel eens aanzienlijk minder inwoners kunnen tellen dan officieel geregistreerd staat.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs