EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Trends & Transitie
zo 27 dec
In 2024 zijn de grootste economieën Aziatisch
 

Dat is: vier van de vijf grootste economieën ter wereld toch. De projectie van het IMF is in volgorde van belangrijkheid: China op nummer één (in 2020 nummer twee). Respectievelijk gevolgd door de VS (anno 2020 nog de grootste). India. Japan. En Indonesië. Tussen 2020 (op 26 december bijna ten einde) en 2024 vindt er dus, als deze verwachting klopt, een tektonische verandering plaats in het economisch landschap. Onderstaande infografiek stelt deze verschuivingen heel plastisch voor:

 
zo 27 dec
2020: ondergang democratie, opkomst van alternatieve media
 

De uitdrukking, “er is licht aan het einde van de tunnel,” wordt de laatste tijd opvallend veel gebruikt in de politiek, vooral door de minister van Volksgezondheid. Echter vrees ik dat het licht aan het einde van die tunnel ‘kunstlicht’ is. Allicht wordt het volk met de nodige metaforen moed ingesproken door politici. We moeten nog even volhouden.

 
vr 4 sep
Amerikaanse centrale bank houdt rente tot 2022 op rond de nul procent
 

De Fed houdt de rente tot 2022 rond de nul procent. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

De centrale bank zegde ook toe geljf;lkf;lsa f;ljsa f;l;lfj sld in de economie te blijven pompen in het licht van de coronacrisis. Naar verwachting krimpt de Amerikaanse economie dit jaar met 6,5 procent en is aan het eind van dit jaar meer dan 9 procent van de beroepsbevolking werkloos.

 
do 28 mei
Het nieuwe decennium, 2020-30: Overstap naar nieuw monetair tijdperk
 

Steeds meer analisten komen tot dezelfde conclusie. Dat we van een deflatoir tijdperk met stagnatie naar een tijdperk van inflatie en hyperinflatie gaan. En op dit moment is die voorspelling in feite een fluitje van een cent.

 
ma 25 mei
Mecking: ‘Dit is het begin van een deflatoire crisis’
 

We staan aan het begin van een ongekende deflatoire crisis. Dat zegt financieel economisch historicus Eric Mecking in een gesprek met Tom Zwitser bij Blue Tiger Studio. De economische fundamenten waren voor deze crisis al verslechterd, maar door het coronavirus komen veel bedrijven nu acuut in de problemen. Bedrijven verliezen niet alleen inkomsten, ook is de vrees dat meer mensen nu de hand op de knip zullen houden.

 
vr 15 mei
Dit is een planetaire omwenteling. Het wordt nooit meer zoals vroeger
 

Etienne Davignon liet Brussels Airlines verrijzen uit de as van Sabena. En ziet ze nu bedreigd, zoals ongeveer élke luchtvaartmaatschappij in een wereld die voor onbepaalde tijd nog amper vliegt. “Ik heb in mijn leven zo ongeveer álles gezien”, zegt hij aan de telefoon, “maar dit is du jamais vu. Wat we meemaken, is een planetaire omwenteling. Ik word dit jaar 88. Dit is onuitgegeven.”

 
di 12 mei
Topman Boeing voorspelt verdwijnen grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij
 

De topman van Boeing gaat ervan uit dat minstens een van de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen als gevolg van de coronaviruspandemie noodgedwongen de boeken zal moeten toedoen. Dat heeft hij gezegd in een interview dat binnenkort wordt uitgezonden, maar waarvan nu al een fragment werd verspreid.

 
wo 6 mei
Deutsche Bank introduceert negatieve spaarrente
 

In navolging op veel andere banken introduceert ook Deutsche Bank negatieve spaarrente. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt. Vermogende particulieren gaan vanaf 18 mei een half procent rente betalen over tegoeden boven de grens van €100.000. Deze negatieve rente correspondeert met de depositorente van -0,5% die de ECB in rekening brengt voor tegoeden die banken bij de centrale bank parkeren.

 
wo 29 apr
Google, Amazon en Apple: groter dan de overheid?/Data is het goud van de 21ste eeuw
 

Bezitten deze mastodonten in de praktijk reeds zo goed als monopolies, dan lijken ze anno 2020 zelfs met overheden in competitie te gaan. Too big to handle? Too big to fail? In ieder geval dreigt naar verluid Amazon de Indiase overheid af. Als die geen antitrust wetgeving schrapt, zou de Amerikaanse gigant ‘‘irreparable’ losses‘ kunnen aanrichten. In de VS zelf wordt Amazon ook beschuldigd van bepaalde wanpraktijken. ‘US senator Josh Hawley is demanding a criminal antitrust probe of Amazon as the e-commerce behemoth’s powers grow to rival the government’s own. Google and Apple, too, are now ordering governments around.’ Hier kunt u zijn officiële verzoek zelf lezen (pdf). Het bedrijf van de rijkste man ter wereld zou data gebruiken om de concurrentie (third party sellers) een hak te zetten. Naar reële monopolievorming toewerkend. De EU heeft eveneens reeds een onderzoek ingesteld.

 
di 28 apr
Hoe de VS in Oklahoma een valkuil creëerde voor haar olie-industrie
 

De waanzinnige uitverkoop van Amerikaanse ruwe olie deze week, die zelfs na het aflopen van het futurescontract in mei lijkt voort te duren, zal de wereldwijde oliemarkten, maar ook de toekomst van de Amerikaanse olie-industrie voor de komende jaren opnieuw vormgeven.

 
di 28 apr
VK breekt eigen record: ruim 438 uur zonder energie van kolencentrales
 

Het Verenigd Koninkrijk gebruikt al ruim 438 uur aaneengesloten geen energie meer die werd opgewekt door kolencentrales, meldt The Guardian dinsdag. Daarmee is het record van achttien dagen (432 uur) gebroken, dat in juni 2019 werd behaald.

 
vr 24 apr
Een miljoen voor een rijtjeshuis? Aantal miljoenenwoningen fors gestegen
 

In 2019 is het aantal miljoenenwoningen in Nederland met 21 procent gestegen: van 54.000 naar 65.000, schrijft het Financieele Dagblad. Daaronder vallen steeds meer doorsnee woningen.

 
do 23 apr
Ray Dalio: “COVID-19 marks the start of a new future”
 

Een ‘vreemde’ uitspraak van hedgefondsmanager en miljardair Ray Dalio. Hij beweert namelijk dat COVID-19 voor een nieuwe en frisse start zal zorgen en een kantelpunt heeft gecreëerd. Vooral op vlak van sociale zekerheid en dergelijke, veel landen beseffen nu des te meer dat een sociaal vangnet eigenlijk noodzakelijk is. Maar uiteraard ook op economisch vlak.

 
wo 15 apr
Gaat COVID-19 voor meer protectionisme zorgen?
 

Wat de gevolgen van COVID-19 zijn, weten we ondertussen. Maar gaat deze episode ook nare gevolgen hebben eens alles gepasseerd is? Sommige economen en marktkenners vrezen dat een aantal landen een meer protectionistisch beleid zullen gaan hanteren wat ervoor gaat kunnen zorgen dat de wereldeconomie minder hard kan gaan groeien en/of herstellen.

 
wo 15 apr
Centrale banken bereiden zich voor op monetaire reset?
 

Sinds de financiële crisis van 2008 zoeken centrale banken hun toevlucht tot goud. Volgens analisten van Goldman Sachs verdwijnt 20% van het jaarlijkse aanbod tegenwoordig in de kluizen van centrale banken. De totale goudaankopen stegen de afgelopen jaren dan ook naar recordhoogten. Ook halen steeds meer landen hun goud terug uit het buitenland. De afgelopen vijf jaar repatrieerden onder andere Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Hongarije een deel van hun goudreserves.

 
ma 30 mrt
Crisis 2.0 in 2020 : hoe lang nog?
 

Sinds de intrede van Corona in januari 2020 wordt duidelijk dat we in andere tijden verkeren. Moeilijk om te beschrijven. Zitten we in een overgangsfase naar een andere tijd van een nieuwe wereldorde of is het een tijdelijke mondiale quarantaine en leven we over een half jaar weer in het nieuwe normaal. Iedereen gokt op het laatste. Tegelijk waarschuwen anderen dat het tijdvak nadert van een nieuwe wereldorde waarbij de macht volledig wordt overgenomen door de elite.

 
wo 5 feb
Wereld Energie Outlook
 

Elk jaar sinds 1977 stelt het International Energy Agency (IEA) een rapport op over de toekomst van energie. De World Energy Outlook. Welke soort energie, van kolen tot olie en van aardgas tot hernieuwbare energie, zal meer of net minder gebruikt worden. Twee scenario’s zijn mogelijk. De wereld doet verder zoals hij anno 2020 bezig is. Met veel goede intenties maar vaak blijft het bij retoriek. Met hier en daar toch vooruitgang richting hernieuwbare energie.

 
di 4 feb
De robots van de toekomst zijn hier/Wie is Dr. Trader?
 

Hier komen de robots, daar gaat uw baan? AI, kunstmatige intelligentie, robotica en andere technologie, zoals hun ontwikkeling niet stilstaat, gaan opnieuw een aantal jobs in gevaar brengen. Transformeren en zelfs elemineren. Het stadium van robots die een auto in mekaar steken is reeds lang gepasseerd. Het zijn ook niet van de minste banen. Van dokters en advokaten tot life coaches. Maar ook chauffeurs en persoonlijke assistenten kunnen niet meer zeker zijn van hun werk in de toekomst.

 
di 4 feb
VK doet auto's op fossiele brandstof vijf jaar eerder dan gepland in ban
 

De verkoop van nieuwe auto's die rijden op benzine, diesel of de hybride varianten mogen vanaf 2035 niet meer worden verkocht in het Verenigd Koninkrijk. Dat is vijf jaar eerder dan gepland. De ban is naar voren gehaald in de strijd tegen luchtvervuiling en werd dinsdag bekendgemaakt in aanloop naar de COP26-conferentie, een klimaatoverleg dat in het VK wordt gehouden.

 
ma 27 jan
Is de top van globalisering bereikt?/Wereldwijd burgerprotest verklaard
 

Bloomberg stelde de vraag aan een aantal top zakenlui, experten en economen. Blijkbaar is de burgerrevolte in meer dan een dozijn landen toch doorgedrongen tot de MSM. Die burgers zien duidelijk meer negatieve effecten van mondialisering dan positieve. Hoewel ze protesteren in zovele landen om vaak uiteenlopende redenen, is dit misschien wel de rode draad. Fulmineren deze miljoenen malcontenten misschien (zeer gedetermineerd) tegen de symptomen van globalisering? Willen zij inderdaad géén schaalvergroting, géén wereldwijd kapitalisme, géén anoniem opgaan in een groter of het grootste geheel?

 
do 16 jan
Duitse maakkant maakt het niet zo best
 

Problemen in de Duitse maakindustrie hebben een grote uitstraling op andere Europese landen waar de maakkant nog een behoorlijke vinger in de pap heeft. En dat geldt nog eens extra voor de Duitse automarkt, zegt Kees de Kort. 'Wat heel belangrijk is, is dat het om productie- en distributieketens gaat: problemen in de Duitse auto-industrie gaan een uitstraling krijgen naar Oost-Europa, waar heel veel productievestigingen zijn.'

 
ma 13 jan
Chinese investeringen in Europa en VS op laagste niveau sinds 2013
 

Chinese bedrijven hebben het afgelopen jaar flink minder geïnvesteerd in de Europese en de Amerikaanse economie. De investeringen zijn op het laagste punt sinds 2013, zo stellen advocatenkantoor Baker McKenzie en onderzoeksinstituut Rhodium Group.

 
ma 13 jan
Hoe technologie en economie nog sterker met elkaar verbonden raakten in 2019
 

We zijn begonnen aan een nieuw jaar en een nieuw decennium die ons ongetwijfeld weer heel veel nieuwe innovaties gaan brengen. Op economisch vlak gaan we spannende tijden tegemoet. Maar als we iets van 2019 hebben kunnen leren, dan is het wel dat we op technologie kunnen terugvallen.

 
za 11 jan
Het probleem van vergrijzing wordt nog veel groter
 

Het probleem van vergrijzing is alom bekend. De meeste Westerse economieën hebben te maken met een ouder wordende bevolking en daar tegenover staan maar weinig jongeren. In de toekomst gaat dit probleem nog veel groter worden. In het bijzonder voor de Europeanen.

 
ma 6 jan
Denemarken haalt al helft van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen
 

Denemarken heeft vorig jaar een historische grens overschreden. Voor het eerst haalde het de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Daar is vooral windenergie verantwoordelijk voor.

 
do 2 jan
Opnieuw hogere banktarieven in 2020
 

Het is stilaan een traditie, maar geen vrolijke: de banken kondigen voor 2020 hogere tarieven aan. Hoe voeren banken die prijswijzigingen door? Hoe herkent u ze? Wat kunt u zelf ondernemen?

 
ma 30 dec
Japan, land van de Grijzende Zon
 

De Japanse economie doet het niet goed, de demografische ontwikkelingen voorspellen helemaal niets goeds. Demografie is de economische toekomst op de lange termijn. Het punt is niet dat de economie minder hard groeit, het gaat erom dat de kosten van de vergrijzing zo hard toenemen.

 
do 26 dec
Klimaatbeleid via de geldpers
 

Werkelijk niets wordt nagelaten om de samenleving onder het mom van ‘klimaat’ dan wel ‘vergroening’ verregaand te sturen. In Frankfurt wordt de geldpers aangezet en in Brussel wordt bedrijven voorgeschreven welke investeringen wel en welke niet oké zijn. Soms lijkt de Sovjet-Unie wel heel dicht bij.

 
vr 20 dec
China’s Social Credit Systeem: kleuterschool of gevangenis?
 

In China krijgt elke burger weldra 1000 punten. Waarvan er afgetrokken worden bij ‘slecht gedrag’. Dit is geen credit check meer zoals in de VS, waarbij nagegaan wordt of je kredietwaardig bent. Dit is een check van heel je persoonlijkheid, handel en wandel. Van je privéleven van opstaan tot slapengaan. Visualcapitalist noemt het The Game Of Life. Is het een ‘spel’ of een wurggreep? Lachwekkend of intriest? Big Brother in het kwadraat?

 
do 19 dec
Wie regeert Nederland? Kabinet Rutte of de maffia
 

Langzaam maar zeker zijn we getuige van een omschakeling van een democratie naar een politiestaat. De vrijheden in onze democratie worden 75 jaar na de Bevrijding van de 2e WO ongemerkt ingeperkt. Het lijkt er op dat we de boel niet meer in de hand hebben. Zowel politiek Den Haag alsmede Justitie en de rechtspraak verliezen hun invloed op de criminaliteit in ons kleine polderlandje.

 
di 17 dec
CPB: Vergrijzing maakt overheidsfinanciën op lange termijn onhoudbaar
 

De vergrijzing van de Nederlandse bevolking zorgt ervoor dat de overheidsfinanciën op lange termijn onhoudbaar zijn, meldt het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag. Zonder aanvullend beleid kunnen Nederlanders in de toekomst niet profiteren van dezelfde voorzieningen als nu.

 
ma 9 dec
Plofkraken als excuus voor cashloze samenleving?
 

Begin deze week besloot ABN Amro meer dan de helft van haar geldautomaten te sluiten. Een tijdelijke maatregel die naar naar verwachting enkele weken tot maanden zal duren. Volgens de bank is dit nodig om veiligheid van omwonenden te waarborgen, omdat er de laatste tijd steeds meer plofkraken zijn. Vooral automaten van ABN Amro vallen ten prooi aan criminelen, omdat deze automaten makkelijker te kraken zijn dan die van andere banken.

 
di 3 dec
China wil kwart van nieuwe wagens elektrisch tegen 2025
 

Tegen 2025 moet een kwart van de wagens die in China worden verkocht, elektrisch zijn aangedreven. Dat blijkt uit een nota van het Chinese ministerie van Industrie.

 
do 28 nov
Over Surveillance Capitalism, Big Brother bij u thuis, en de verkoop van de Amerikaanse verkiezingen
 

De Grote Dataroof is een VPRO documentaire in de reeks ‘Tegenlicht’. In het tegenlicht ziet alles er heel anders uit. Net zoals je op Hollywood, Nollywood en Bollywood scènes wel de voorgevels van gebouwen zien. Maar de verrassing zit ‘m in wie de andere zijde te zien krijgt. Die achterzijde, dat tegenlicht toont deze schitterende, maar ontluisterende docu. Wie kijkt verliest zijn laatste illusies, dus u bent gewaarschuwd! Mark Zuckerberg die on stage een immens publiek vertelt: ‘The future is privacy“. Terwijl zijn advocaten in Californië voor een rechter declameren: ‘Wie zijn gegevens vrijwillig op Facebook plaatst om ze te delen, kan geen recht op privacy meer eisen. Hier niet, en nergens in de wereld’. Die zit! Het is waar ook. De data die Facebook, Google et al. over ons verzamelen is big business.

 
" ... Everything is in a bubble ..." — Peter Schiff

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/usergp/domains/goudportal.nl/public_html/gp3_def/includes/c_allesover.php on line 34
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs