EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Trends & Transitie
wo 13 nov
Dataverkeer kan over 10 jaar één derde van alle energie ter wereld opslorpen
 

Als datacenters, communicatienetwerken en apparaten niet efficiënter worden

De wereldwijde groei van het dataverkeer zal het stroomverbruik ervan de komende jaren stevig doen toenemen. Als er geen actie wordt ondernomen, dan kan in 2030 liefst 31 procent van het totale stroomverbruik ter wereld opgaan aan dataverkeer. Dat stelt het Economisch Bureau van bank ING vandaag.

 
wo 13 nov
Economische experten voorspellen 10 trends voor het nieuwe decennium vanaf 2020
 

Op 1 januari 2020 gaat een nieuw decennium van start. Tijd om eens vooruit te kijken, vonden analisten van de Bank of America. Ze stelden een lijst op met tien belangrijke trends waar hun klanten en de rest van de wereld de komende tien jaar rekening mee moeten houden.

 
di 12 nov
Race om uw smartphone te vervangen door een slimme bril is aan de gang
 

Verschillende techbedrijven werken aan de ontwikkeling van een slimme bril die uiteindelijk onze smartphone moet vervangen. De huidige modellen zijn nog groot en duur, maar het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de prijzen dalen en de modellen kleiner worden.

 
vr 8 nov
India wordt voor vliegtuigbouwers een gigantische markt
 

Indiase luchtvaartmaatschappijen zullen de volgende twintig jaar 2.380 nieuwe vliegtuigen moeten kopen. Dat heeft Darren Hulst, een marketing-verantwoordelijke van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gezegd. India is in de luchtvaart voor het passagiersvervoer momenteel de derde grootste markt van de wereld. Experts verwachten echter dat het land over drie jaar groter zal zijn geworden dan de Verenigde Staten.

 
di 5 nov
Millennials worden rijkste generatie uit Amerikaanse geschiedenis
 

In de Verenigde Staten staan de millennials op het punt om een gigantische rijkdom te verzamelen. Tegen het einde van volgend decennium zal deze generatie van zijn babyboomer-ouders meer dan 68.000 miljard dollar erven. Dat blijkt uit een rapport van de vastgoedgroep Coldwell Banker. Volgens de studie zullen de Amerikaanse millennials op die manier hun vermogen kunnen vervijfvoudigen.

 
di 5 nov
China vervangt VS als motor van de wereldeconomie
 

China heeft de Verenigde Staten vervangen als motor van de wereldeconomie. Dat blijkt uit cijfers die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verzamelde in zijn World Economic Outlook.

 
di 29 okt
Einde globalisering, wat zijn de gevolgen
 

Het is opvallend hoeveel analisten met hun doemscenario’s voorbij komen de laatste maanden. Vooral op de alternatieve discussieplatforms op het internet. Via de mainstream media (MSM) zien we alleen de bekende economen van banken en beleidsbepalende instellingen hun verhaal doen. Deze zijn gemengd voorzichtig, geen doemscenario’s dus. Geen paniek zaaien, want daar kopen we niks voor is hun mening.

 
ma 28 okt
Edward Snowden over spionage via de smartphone
 

De afgelopen jaren is de smartphone steeds dominanter geworden in ons leven. Bijna iedereen gebruikt deze apparaten, die continu verbonden zijn met het internet, dagelijks. Maar hoe weet je als gebruiker welke gegevens de smartphone allemaal verzamelt? En hoe weet je met welke bedrijven je telefoon die data vervolgens deelt?

 
ma 28 okt
Wordt dit de doodsteek voor de dollar?
 

De titel alleen al moet doen daveren. In de VS in regeringsvertrekken al zeker. Rt.com: ‘Russia, China & India to set up alternative to SWIFT payment system to connect 3 billion people’. Iran zal zich ook aansluiten en we weten wel zeker dat er nog tal van kandidaten klaar staan. Of zich zullen opgeven als kandidaat. Hé, zijn genoemde landen niet net diegene die door de Trump administratie als ‘vijanden’ benoemd zijn? Of minstens grof beledigd werden, India dan?

 
wo 23 okt
China blijft zwaar inzetten op elektriciteit uit zonnekracht
 

Tegen eind volgend decennium zal zonnekracht wereldwijd een capaciteit van meer dan 1.500 gigawatt hebben uitgebouwd. Dat betekent bijna een verdrievoudiging tegenover het huidige niveau. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker GlobalData. Volgens de onderzoekers zullen vooral China, India, Duitsland, de Verenigde Staten en Japan het volgende decennium bijkomende capaciteit installeren.

 
wo 23 okt
IEA: Wereldwijd aanbod hernieuwbare energie groeit komende vijf jaar flink
 

Wereldwijd zal het aanbod van hernieuwbare energie de komende vijf jaar met de helft toenemen. Zonnepanelen zijn de drijvende kracht achter deze groei, voorspelt een maandag gepubliceerd rapport van het Internationale Energie Agentschap (IEA).

De groei zal niet groot genoeg zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen, waarschuwt het agentschap.

 
wo 16 okt
Zuid-Korea gaat all in met blockchain tegen 2021
 

Zuid-Korea gaat de complete handelsfinanciering van het land in de blockchain plaatsen. In 2021 moet het zo ver zijn. Van een statement en engagement gesproken! Het plan heet ‘the country’s Development Plan for Digital Trade, which was introduced by Finance Minister Hong Nam-ki on Oct. 14. Under the plan, blockchain, along with 5G and AI, will be utilized to transform the trade environment and strengthen exports.’ En opnieuw heeft het Westen, met Europa en de VS, het nakijken…

 
ma 14 okt
Voor het eerst meer energie uit duurzame bronnen dan uit fossiele in VK
 

Windmolenparken, zonnepanelen, biomassa en waterkrachtcentrales leverden in het derde kwartaal van dit jaar in het Verenigd Koninkrijk meer elektriciteit dan centrales gestookt met kolen, olie en gas. Dat blijkt uit een analyse van Carbon Brief, het kennisplatform van de European Climate Foundation.

 
ma 14 okt
1 op 5 winkels in Waalse stadscentra staat leeg
 

De voorbije 10 jaar zijn in Vlaanderen en Brussel 9.700 winkels gesloten. In Wallonië gaat het om 2.500 winkels. Op een decennium ging 15% van alle Vlaamse en Brusselse winkels dicht, blijkt uit cijfers van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen.

 
ma 7 okt
Betalen om te mogen sparen: de mensen pikken dat niet
 

Wie meer dan 100.000 euro op z’n spaarboekje heeft, moet daar rente op betálen in plaats van ze te krijgen. Dat stelt de voorzitter van de Europese bankenfederatie voor. Econoom Geert Noels vindt dat een bijzonder slecht idee, en hij is niet de enige: “Zowel bij bankiers als bij het grote publiek neemt het ongenoegen toe. Men neemt de werkende klasse haar spaarcenten af.”

 
vr 4 okt
Traditionele oliewinning start nog weinig nieuwe projecten
 

De traditionele oliewinning heeft de voorbije drie jaar weinig nieuwe boorputten in gebruik kunnen nemen. De activiteit is teruggevallen tot het laagste niveau in zeven decennia. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau IHS Markit. Achter het fenomeen gaan verschillende oorzaken schuil. Een snelle heropleving is volgens het rapport niet bijzonder waarschijnlijk.

 
di 1 okt
De nachtmerrie in de media: waarom we steeds meer informatie krijgen over steeds minder onderwerpen
 

Wie maandagavond de mobiele site van De Tijd consulteerde kreeg daar 8 keer het Vlaams regeerakkoord voorgeschoteld in de 10 eerste artikels. Ook voor HLN, De Standaard en VRT Nieuws beperkte de wereld zich gisteren grotendeels tot Jambon I en het faillissement van Thomas Cook.

 
ma 30 sep
Bedrijven zetten A.I. en gezichts-herkennings technologie in bij rekrutering personeel
 

In Groot-Brittannië zetten bedrijven voor het eerst artificiële intelligentie (A.I.) en gezichtsherkenning in wanneer ze nieuwe medewerkers rekruteren. Unilever is een van de bedrijven die het taalgebruik, de intonatie en de gezichtsuitdrukking van de verschillende kandidaten filmt wanneer ze hen een reeks vragen laten beantwoorden.

 
vr 27 sep
Fake news: “We worden belazerd waar we bij staan en de overheid doet lustig mee”
 

Het aantal landen waarin de overheid bewust foute informatie verspreidt is de voorbije 2 jaar verdubbeld tot tenminste 70. In elk van deze landen is er tenminste één politieke partij of een onderdeel van een regering, die zich schuldig maakt aan socialemediamanipulatie. Dat staat te lezen in een onderzoek van de universiteit van Oxford.

 
do 26 sep
Het nieuwe monetaire tijdperk: minder rente, minder pensioen, minder welvaart
 

We worden momenteel dood gegooid met verontrustende berichten over negatieve rente en pensioenkortingen. In de krant, op TV, via internetmedia en zelfs op de verjaardagsfeestjes hoor je de meest merkwaardige verhalen rondgaan. Een veel voorkomende opmerking is dat mensen roepen dat ze/we bestolen worden. Door de banken en centrale banken.

 
di 24 sep
Deepfakes: “We zijn maximaal 6 tot 12 maanden verwijderd van totaal geloofwaardige valse video’s”
 

We zijn maximaal 6 tot 12 maanden verwijderd van totaal geloofwaardige en virtueel ondetecteerbare deepfakes of valse video’s. Dat heeft de Chinese deepfakespecialist Hao Li verklaard in de marge van een conferentie georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology.

 
di 24 sep
Wereldwijde verkoop industriële robots boekt nieuw record
 

Het voorbije jaar zijn in de wereldwijde industrie 422.000 robots aan het werk gegaan. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat zegt een rapport van de sectororganisatie International Federation of Robotics (IFR). De organisatie zegt daarbij te verwachten dat de installaties dit jaar wellicht een terugval zal kennen, maar de volgende drie jaar zou telkens een groei van ongeveer 12 procent mogen worden verwacht.

 
ma 23 sep
Google’s supercomputer: cryptografie van defensie en cryptomunten in gevaar?
 

Google heeft ‘“quantum supremacy” with a 53-qubit quantum computer’ bereikt. Het kost daarmee slechts 200 seconden om een digitaal probleem op te lossen dat tevoren 10.000 jààr vergde! Wanneer deze technologie nog verder ontwikkeld wordt (en daaraan moet niet getwijfeld worden), loopt bijvoorbeeld de bitcoin versleuteling gevaar. Dat vergt nog altijd 256 qubit. Maar ook militaire data en communicatie zullen niet meer geheim zijn. Tegen respectievelijk 2022 en 2024 kan het al zo ver zijn, aldus de ontwikkelaars in dienst van de technologiegigant.

 
vr 20 sep
China kan race om 5G onmogelijk verliezen
 

Voor velen vormt mobiele telefonie van de vijfde generatie (5G) de basis van de toekomstige economie. De technologie zal immers allerhande innovatieve toepassingen – zoals zelfrijdende wagens, robotfabrieken of chirurgie op afstand – ondersteunen. Landen die de ontwikkeling van de technologie leiden, zullen volgens velen dan ook een overwicht – ook op het gebied van wapens – krijgen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dan ook al gezegd dat de Verenigde Staten de 5G-wedloop moet winnen. Volgens sommige analisten dreigt die dominantie echter door China te zullen worden opgeëist.

 
do 19 sep
Invoering AI en spraaktechnologie in de zorg: “Aardverschuiving voor het personeel”
 

Ziekenhuizen implementeren volop nieuwe technologieën om hun dienstverlening efficiënter te maken. Dit maakt dat sommige jobs er vandaag helemaal anders uitzien dan pakweg tien jaar geleden. Stefaan Vansteenkiste, ICT directeur van het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier, licht toe wat artificiële intelligentie en spraaktechnologie betekent voor de werkpraktijk.

 
do 19 sep
Niet alleen autocratieën willen hun burgers in het oog houden
 

Wereldwijd maken minstens vijfenzeventig landen actief kunstmatige intelligentie – zoals gezichtsherkenning – voor allerlei controledoeleinden. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de Carnegie Endowment for International Peace. Het onderzoek toont dat een groeiend aantal landen het leidende voorbeeld van China volgt en kunstmatige intelligentie inzetten om hun burgers te controleren.

 
wo 18 sep
Drones, cyberlegers en genmodificatie: heeft conventionele oorlogsvoering zijn beste tijd gehad?
 

Het fors bewaakte Saudische olieverwerkingscomplex Abqaiq vermocht afgelopen weekeinde niets tegen een gecoördineerde aanval met bewapende drones. De Saudische olieproductie halveerde op slag. Was deze aanval een voorproefje van wat ons te wachten staat op vlak van oorlogsvoering? En zijn bewapende drones de Kalasjnikovs van deze eeuw?

 
di 17 sep
Na globalisering komt regionalisering en dat is goed voor Azië en slecht voor ons
 

Grote bedrijven halen stilaan maar zeker hun toeleveringsketen weg uit China om hem naar andere landen in de regio te verplaatsen. Andere keren huiswaarts, naar Europa of de VS. Voorlopig lijken Vietnam en Mexico de grote winnaars. Het einde van de globalisering zal onvermijdelijk tot een regionalisering leiden, met naar alle waarschijnlijkheid drie belangrijke regio’s: Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Dat wordt vooral voordelig voor Azië en nadelig voor Europa en de Verenigde Staten.

 
di 10 sep
Azië kan de draaischijf worden van de wereldeconomie
 

De economische groei van de opkomende markten is de afgelopen jaren de steunpilaar geweest van de wereldeconomie, vooral omdat de ontwikkelde landen eigenlijk aan hun groeilimiet zitten. Volgens Ian Goldin gaat Azië dé draaischijf worden voor de wereldeconomie, als dat nu al niet het geval is. De regio zal de komende jaren nog sterk blijven presteren.

Ian Goldin, voormalig vicepresident van World Bank, sprak met CNBC over de groei van de wereldeconomie en de gevolgen van het conflict tussen de Verenigde Staten en China. Hij zei dat de impact van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie niet zo heel erg groot is, niet omwille van hun sterke binnenlandse markt maar eerder omwille van externe factoren.

 
wo 4 sep
A.I. kan leiden tot 12-urige werkweek, denkt Alibaba-miljardair Jack Ma
 

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, of A.I.) zou er volgens Alibaba-oprichter Jack Ma wel eens voor kunnen zorgen dat men minder werkt.

"Ik denk dat mensen drie dagen van vier uur zouden moeten werken", aldus Jack Ma tijdens de World Artificial Intelligence Conference in Sjanghai, meldt CNBC.

 
vr 30 aug
Musk en Ma vrezen voor een demografische ramp
 

De volgende decennia zal de wereldwijde economie steeds meer met het probleem van een inkrimpende bevolking rekening moeten houden. Dit fenomeen wordt een van de grote uitdagingen waarvoor de mensheid een oplossing zal moeten vinden. Dat kwam naar voor tijdens een gesprek tussen de ondernemers Jack Ma en Elon Musk, respectievelijk oprichters van Alibaba en Tesla, op de World Artificial Intelligence Conference in de Chinese stad Shanghai.

 
vr 30 aug
FAANG-aandelen ondersteunden de beursrally niet meer
 

De FAANG-aandelen waren tijdens de afgelopen jaren dé aandelen die beleggers in de portefeuille hadden moeten zitten. Dit mandje met aandelen wist immers jaar-op-jaar de toonaangevende S&P 500 index te verslaan. Toch ziet dat plaatje er vandaag de dag compleet anders uit.

 
vr 30 aug
Wordt werken in onze vrije tijd meer en meer de norm?
 

De federale regering zette de voorbije legislatuur heel wat stappen om de arbeidsmarkt te flexibiliseren. Via flexi-jobs kunnen we onbelast bijverdienen in de horeca of detailhandel. Wie dat wenst, kan ook aan gunstige voorwaarden bijklussen in het verenigingsleven, bij particulieren en in de deeleconomie. Worden we daar met z’n allen beter van? Of zijn kwetsbare groepen eens te meer de sigaar?

 
wo 28 aug
Surveillance-camera’s die kunnen liplezen zullen maatschappij ingrijpend veranderen
 

Londen is een proeftuin voor visuele bewakingstechnologie. Naar schatting 420.000 CCTV-camera’s (closed-circuit television) staan in en rond de stad opgesteld, wat van de Britse hoofdstad de op één na meest bewaakte stad ter wereld maakt, na Beijing. Maar Naast filmen zullen deze camera’s straks ook kunnen liplezen. “1984” zal dan op een speeltuin lijken in vergelijking met de realiteit.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs