EUR/USD: | GOUD: | ZILVER: | BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Crisis & Recessie
do 20 sep
OESO waarschuwt voor onweerswolken boven wereldeconomie
 

Toenemende handelsspanningen, politieke risico’s en zwakkere groeivooruitzichten voor opkomende economieën wegen op de globale economie. Daar waarschuwt de OESO voor.

 
do 20 sep
JP Morgan: Nieuwe crisis begint voor 2020
 

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan voorspelt een nieuwe financiële crisis voor 2020. Het financieel-economisch model om crises te voorspellen wat de Amerikaanse bank gebruikt, baseert zich op 5 soorten input:

 
ma 17 sep
Is de tweedeling van Nederland tussen rijk en arm een feit?
 

Het aantal miljonairshuishoudens in ons land is op het hoogste punt ooit beland. De koopkracht bij de helft van de bevolking neemt af. Is de tweedeling tussen rijk en arm een feit? Hoe valt dit te rijmen, deze ongelijkheid, in een democratisch land? Gingen we niet, ooit, in principe met z’n allen vooruit naar meer welvaart, meer welzijn, voor iederéén? Zijn deze 112.000 ‘miljonairshuishoudens’ dan alvast vooruitgelopen? Of hebben we reeds de helft van de Nederlanders achtergelaten? In ieder geval lijkt het erop dat, om Shakespeare te parafraseren: Something is rotten in the state of The Netherlands!

 
ma 17 sep
Tiende verjaardag Kredietcrisis: wat hebben we geleerd?
 

In 2008 brak wat achteraf de Kredietcrisis genoemd werd uit in de Verenigde Saten. Inhalige bankiers aldaar hadden jarenlang zogenaamde rommelhypotheken in de vorm van obligaties verkocht over heel de wereld. Toen meer en meer hypotheken niet konden afgelost worden, stortte het kaartenhuis in elkaar. De gevolgen lieten zich in de VS direct voelen. 8 miljoen mensen verloren hun baan en 6 miljoen hun woning. In de rest van de wereld waren de gevolgen nog desastreuzer. Te makkelijk verkrijgbaar krediet was de echte oorzaak. Het was de verantwoordelijkheid van de banken, maar tevens van al diegenen die dat krediet aangingen. It takes two to tango, right? Maar deze gevaarlijke dans stevende recht af op de grootste financieel-economische ramp sinds de jaren ’30. Hamvraag sindsdien is: hebben we er met z’n allen nu iets van geleerd…?

 
ma 17 sep
'Iedereen kijkt naar z'n exposure op Turkije'
 

Macro-economische voorspellingen? Kees de Kort is er niet van onder de indruk: 'Het grote punt is niet de macro-economie, het grote punt is de interactie tussen de financiële markten en de economie.' En wat Mario Draghi allemaal zegt? Tja, De Kort vraag zich eigenlijk wat hij ermee moet. 'Draghi is een beroepsoptimist die betaald krijgt om onzin uit te kramen.' Interessanter is de nieuwe rentestand in Turkije. 'Iedereen snapt dat daar de Turkse economie niet beter van wordt.' Ondanks de 'geruststellende Rabobankverhalen dat het maar een kleine economie is' kijkt intussen iedereen wat z'n exposure op Turkije is. 'Dit is het begin van de herprijzing van risico'.

 
ma 17 sep
Deze 4 experts voorspelden de vorige financiële crisis. Dit is wat ze zeggen over de volgende
 

10 jaar geleden stond de westerse wereld op de rand van de afgrond. Volgens bepaalde insiders stonden we letterlijk op enkele uren van ruilhandel en een volledige implosie van het westerse banksysteem. 4 experts zagen de bui al hangen op voorhand. Dit is wat ze te zeggen hebben over de volgende crisis.

Er waren maar weinig beleggers en analisten die de ernst van de situatie voor de financiële crisis konden inschatten. Gary Shilling, Jim Stack, Raghuram Rajan en John Mauldin konden dat wel. En opnieuw zien deze experts een gelijkenis met de periode voor 2018.

 
ma 17 sep
Tien jaar na crisis: "Vertrouwen in banksector nog altijd te laag"
 

Tien jaar na de financiële crisis is het vertrouwen in de financiële sector nog altijd te laag. Dat zegt Febelfin, de sectorfederatie, die zich baseert op de Edelman Trust Barometer die jaarlijks het vertrouwen van de maatschappij in bedrijven en sectoren meet. “De financiële sector blijft onderaan bengelen. Zelfs na dieselgate geniet de automobielsector nog altijd zo’n 20 procent meer vertrouwen dan de financiële sector. Terwijl vertrouwen in de banksector net zo belangrijk is.”

 
ma 17 sep
Nobelprijswinnaar waarschuwt voor ‘bad times ahead’
 

Nobelprijswinnaar Robert Shiller waarschuwt beleggers en investeerders voor ‘slechtere tijden’ op de financiële markten. Een vreemde uitspraak vermits de bedrijfsresultaten er over het algemeen behoorlijk goed uitzien en het momentum op de beurzen nog goed zit. Dat is net hetgeen waar hij zich zorgen om baart, volgens hem gaat het iets té goed.

 
ma 17 sep
10 redenen voor een nieuwe financiële crisis in 2020
 

Met de ‘verjaardag’ van de val van Lehman Brothers, 10 jaar geleden, kijkt de wereld naar de oorzaken en gevolgen die daar uit voort vloeiden. Lehman Brothers gaf het startsein voor een van de grootste financiële crisissen uit de geschiedenis. Maar dat weerhoudt de wereld er niet van om door een, nieuwe, gelijkaardige periode te gaan, zegt Nouriel Roubini.

 
ma 17 sep
IMF: Brexit zonder deal zal Britse economie flink doen krimpen
 

De Britse economie zal flink krimpen wanneer er geen akkoord wordt gesloten over Brexit, waarschuwt de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde maandag. 

Lagarde deed de uitspraken nadat het IMF een rapport publiceerde over de stand van zaken van de Britse economie.

 
ma 17 sep
Handelsoorlog en stijgende rentes kunnen nieuwe crisis inluiden
 

Problemen in de opkomende markten, de handelsoorlog tussen China en de USA en stijgende rentevoeten. Factoren die een nieuwe financiële crisis kunnen ‘triggeren’. Economen vrezen dat de combinatie tussen een ‘liquidity squeeze’ en handelsoorlog voor onheil zal zorgen.

Ondanks de stijgende beurskoersen en een groeiende wereldeconomie dreigen er donkere wolken te vormen boven de financiële markten. Voornamelijk omdat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten niet opgelost geraakt en omdat centrale banken de rentes aan het opkrikken zijn.

 
ma 17 sep
Overheidsschuld dreigt met 2 miljard op te lopen
 

De kans is groot dat de miljardenschuld van de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel bij de overheidsschuld moet worden geteld. Dat schrijft De Tijd vandaag.

 
vr 14 sep
Hoe lang blijft het vertrouwen in het monetaire systeem overeind?
 

Intussen worden de contouren almaar duidelijker dat aan “andere tijden” niet te ontkomen is. Het podium van het wereldtoneel laat meer en meer schuivende panelen zien zonder direct een concreet beeld te hebben van wat daar achter nu precies schuil gaat. Veel laat zich nog raden.

 
do 13 sep
Stilte voor de crash?
 

Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. De financiële crisis die daarop volgde was als een kettingreactie; een paaldanseres met haar vijf hypotheken bleek verbonden met het gapende gat in de Griekse overheidsbegroting. Is de volgende crisis te voorspellen? Welke lessen trekken we uit de vorige?

 
do 13 sep
Oud-Fed-baas Bernanke: Gevolgen financiële crisis flink onderschat
 

Volgens Bernanke was niet verwacht hoe groot de economische schade zou zijn door de crisis die uitbrak na de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008. ''Niemand zag aankomen hoe wijdverspreid en verwoestend de crisis zou zijn'', stelt Bernanke. De paniek die het financiële systeem in zijn greep kreeg was volgens hem de belangrijkste reden voor de zware diepte van de recessie.

 
vr 7 sep
Val van Lehman Brothers luidde tien jaar geleden de bankencrisis in
 

15 september 2008. Voor menig bankier brengt die datum slechte herinneringen boven. Die dag vroeg de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in de nasleep van de kredietcrisis het faillissement aan. Wat volgde was een turbulente periode waarin verschillende banken wereldwijd de jaren nadien over de kop gingen.

 
do 6 sep
Super quant voorspelt mega flash crash
 

Marko Kolanovic, een van ’s werelds beste quant beleggers (J.P. Morgan) stuurt een stevige waarschuwing de wereld in. De financiële (r)evolutie van de laatste 10 jaar verhoogt de kans op een forse flash crash substantieel. Indien de centrale banken de situatie niet onder controle krijgen, kan dit zelfs voor de ernstigste sociale onrust in 50 jaar zorgen.

 
do 6 sep
‘Volgende crisis wordt een liquiditeitscrisis’
 

De ergste financiële- en beurscrisis in 50 jaar staat eraan te komen, als we de top dog van JP Morgan mogen geloven. De volgende crisis wordt een liquiditeitscrisis. Deze waarschuwing en voorspelling komt niet van de eerste de beste. Marko Kolanovic is ‘global head of macro quantitative and derivatives research‘ en heeft een ‘Ph.D. in theoretical physics‘. In een lijvig rapport, 168 pagina’s, bestemd voor de cliënten van de investeringsbank, laat hij nog 48 andere experts en economen aan het woord. Voornamelijk geautomatiseerde, computergestuurde handel is wat de aandelenmarkten de das zal omdoen.

 
wo 5 sep
Ernstige misstanden bij de Nederlandse fiscus
 

Kleine garnalen krijgen niet waar ze recht op hebben, terwijl grote vissen rechtsvervolging mogen afkopen. ‘There’s something fishy’, hier stinkt iets, zoals de Engelse uitdrukking luidt. En wel bij onze Nederlandse belastingdienst. Het blijkt dat deze jarenlang stukken achterhield, interne memo’s ook, waardoor honderden ouders kinderopvangtoeslag misliepen. Trouw brengt deze vieze affaire nu naar buiten, en wat meer is: ‘Het bestaan van een intern onderzoek werd in juni nog ontkend door staatssecretaris Menno Snel van Financiën’!

 
wo 5 sep
Ze kunnen maar één ding doen
 

De laatste keer dat een centrale bankier besloot dat er op de korte termijn pijn moest worden geleden om zodoende op de lange termijn weer gezond te worden, was in 1980. Paul Volcker werd ervoor verketterd. Hij werd door de media zowat tot Amerikaans staatsvijand nr. 1 verklaard. Die man heeft in de jaren 1980 tot 1982 een zwaar leven gehad. Nu is de druk op centrale bankiers nog veel groter. Niemand durft de economie in een recessie te duwen om hem zodoende voor de lange termijn gezond te maken. Sterker nog, ze zijn zelfs doodsbang voor een recessie.

 
wo 5 sep
Steeds meer stenen in de vijver
 

Macro-econoom Kees de Kort blijft zich zorgen maken over de onrust op de financiële markten.

 
wo 5 sep
'Persbericht DNB had bankrun DSB kunnen voorkomen'
 

De Nederlandsche Bank (DNB) ondernam geen actie om de gevolgen van een alarmerend krantenbericht over DSB Bank te verzachten. Dat blijkt uit een verklaring van Benno van der Zaag, voormalig hoofd communicatie bij DNB.

"We zijn die ochtend wel bezig geweest met de gevolgen van dat artikel, maar de zaken gingen heel snel die dag", vertelt Van der Zaag woensdag op de laatste dag van de verhoren door Dirk Scheringa bij de rechtbank in Den Haag.

 
ma 3 sep
Turkse inflatie versnelt naar hoogste niveau in vijftien jaar
 

De inflatie in Turkije is in augustus versneld naar 17,9 procent op jaarbasis. Dit is het hoogste niveau in vijftien jaar.

 
ma 3 sep
Donkere wolken boven Amerikaanse huizenmarkt
 

Het tweede kwartaal in de Verenigde Staten was werkelijk fantastisch, maar volgens macro-econoom Kees de Kort gaat dat in het derde kwartaal niet doorgezet worden. Er pakken zich donkere wolken samen boven de Amerikaanse huizenmarkt en ook het consumentenvertrouwen krijgt een knauw. Dat past overigens beter bij de Amerikaanse inkomsens- en bestedingsontwikkelingen van dit moment, zo vertelt De Kort.

 
ma 3 sep
Het leven werd bijna 40 procent duurder sinds start millennium
 

De algemene inflatie sinds 2000 is volgens Eurostat gematigd, maar er zijn grote verschillen. De prijs van alcohol en tabak ging in Europa tussen 2000 en 2017 bijvoorbeeld met 92,1 procent de hoogte in. Voor de Belg was deze prijsstijging iets milder met een klim van 74,8 procent.

 
ma 3 sep
Hoe slecht kan deze handelsoorlog worden voor de VS?
 

Donald Trump is in een waar gevecht beland met de rest van de wereld. De president van de Verenigde Staten liet al meermaals weten dat Amerika op de ‘eerste plaats’ moet staan en daar lijkt hij alles voor over te hebben. Zo legde hij al aan diverse landen importtarieven op. Hoe slecht kan een eventuele handelsoorlog eigenlijk zijn voor Amerika?

 
vr 31 aug
Fondsbeheerders rekenen op een recessie in de tweede helft van 2019
 

De meest recente enquête van Bank of America Merrill Lynch maakt duidelijk dat steeds meer fondsbeheerders rekening houden met een Amerikaanse recessie in het tweede deel van 2019. En ondanks het feit dat dit nog een jaar van ons verwijderd is, kan dit proces een stuk sneller gaan dan waar de meeste beleggers op dit moment rekening mee houden.

 
vr 31 aug
Argentinië: wie geld leent moet daar nu 60% rente op betalen
 

De Argentijnse crisis bereikt donderdag een nieuw hoogtepunt, nadat duidelijk wordt dat het land versneld geld zal moeten krijgen van het IMF. Investeerders beginnen steeds meer te twijfelen aan de terugbetaalcapaciteit van de derde economie van Zuid-Amerika.

 
vr 31 aug
Economie wordt momenteel kunstmatig overeind gehouden
 

Het gaat al lange tijd goed in onze westerse (schuld-gedreven) welvaartseconomie. Althans dat zeggen de cijfers zoals die veelvuldig door de verschillende overheidsinstanties (CBS, banken etc.) over ons heen worden gestort. Je kan niet een krant of een nieuwssite inzien, of je wordt dood gegooid met positieve economische cijfers. De argeloze denkt, “het kabinet Rutte III doet het goed.” Nou ja, marionettenkabinet Rutte zouden we moeten zeggen. In feite is het Brussel, de EU dus, die regeert. Elk jaar dat we langer deel uitmaken van de EU worden we overvoerd met regelgeving die door de Europese Commissie is bedacht. Niet de beste regeltjes voor een zichzelf respecterend land, alleen goed voor een machtige unie. Het is een politiek van verdeel en heers. Wij een beetje minder en Zuid-Europa een beetje meer. Gewoon de koek eerlijk verdelen heet dat. Ach ja, als we opbeurende economische berichten lezen in de krant dan is het tijd om feest te vieren en roepen we hosanna in koor. Maar morgen kan het anders zijn.

 
do 30 aug
Argentinië pleit voor vervroegde uitkering van miljardenhulp IMF
 

Argentinië heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om een al eerder toegezegd noodkrediet van 50 miljard dollar versneld uit te keren. Volgens de Argentijnse president Mauricio Macri is dat nodig om financieringen voor 2019 veilig te stellen en een nieuwe crisis in het Zuid-Amerikaanse land te voorkomen.

 
do 30 aug
BIS: ‘Protectionisme uiterst gevaarlijk voor wereldeconomie’
 

De Bank for International Settlements (BIS) slaat alarm over de trend naar protectionisme. Deze is ingezet in de eerste helft van 2018. In mei 2018 startte de VS inderdaad wat nu uitgegroeid is tot een internationale handelsoorlog. President Trump legde China toen voor 50 miljard dollar hogere importtarieven op in zijn streven naar ‘America First’. De BIS is goed te beschrijven als de ‘bank der centrale banken‘. De BIS staat de centrale banken bij in het streven naar monetaire en financiële stabiliteit, en beoogt internationale samenwerking. ‘Protectionisme is uiterst gevaarlijk en het tegenovergestelde van globalisering’, aldus BIS General Manager Augustin Carstens in een speech op het jaarlijkse economisch symposium van de Federal Reserve Bank of Kansas City, van 23-25 augustus 2018.

 
wo 29 aug
Ongekende schuldcreatie zal uitmonden in monetaire crisis
 

De vaste lezer van mijn columns kent inmiddels wel “de barometerstand”, ook al verkeert de day of reckoning vooralsnog in nevelen. Deze leek zich aan te dienen bij de val van Lehman in 2008 maar werd destijds na een buitengewone krachtsinspanning door de Fed met het Amerikaanse ministerie van Financiën afgewend waartoe werkelijk alle “onoirbare” middelen geheiligd bleken. Als antwoord op een definitieve koopkrachtomslag was een Strategische Portefeuille meer dan opportuun.

 
wo 29 aug
Dit is het economische effect van een complete handelsoorlog…
 

Beleggers lijken voorlopig nog aardig goed om te kunnen gaan met het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump. Dit protectionistische beleid heeft de spanningen in de wereld doen toenemen. Als gevolg van de globalisering zijn landen immers sterker economisch met elkaar verbonden geraakt. Een handelsoorlog kan dus dramatische economische gevolgen hebben.

 
ma 27 aug
'Economische erfenis Donald Trump zal rampzalig zijn'
 

De gevolgen van het economisch beleid van Amerikaanse president Donald Trump zullen rampzalig zijn. Dit zegt Wim Boonstra, oud-hoofdeconoom bij de Rabobank en hoogleraar monetaire economie. Volgens hem zijn de Amerikaanse overheidsfinanciën aan het ontsporen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs