EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Crisis & Recessie
di 12 mrt
We staan op de rand van een wereldwijde economische crisis
 

Deze waarschuwing is de zoveelste van die aard, van tal van personaliteiten. En ook de zoveelste van één man. Een invloedrijk en bijzonder veelzijdig man. Jacques Attali (1943, Algiers) kent inderdaad een maatschappelijk zeer brede carrière tot op vandaag, maart 2019. Hij is of was ingenieur, leraar wiskunde, dirigent, ambtenaar, schrijver, politicus, adviseur van tal van landen en Franse presidenten. En boven alles een gerespecteerd econoom. Attali uit zijn bezorgdheid exclusief in de Franstalige Belgische krant l’Echo. Deze benoemt hem als niet minder dan ‘l’un des hommes les plus influents d’Europe‘. Dan kunnen we hier maar best de nodige aandacht aan besteden?

 
ma 11 mrt
Invloedrijke econoom: “We staan op de rand van een wereldwijde economische crisis”
 

De invloedrijke Franse econoom Jacques Attali (75) denkt dat we afstevenen op een nieuwe, wereldwijde economische crisis. Dat vertelt hij in het zicht van de brexit en de Europese verkiezingen aan de krant L’Echo. “Het systeem zal exploderen”, waarschuwt hij.

 
vr 8 mrt
Weer goedkope leningen van de ECB: Gaat het echt zo slecht?
 

Nauwelijks drie maanden na het einde van een omvangrijk stimuleringsprogramma om de economie van de eurozone aan te jagen, ziet de Europese Centrale Bank (ECB) zich genoodzaakt om een nieuw programma met goedkope leningen voor banken te starten.

Donderdag kondigde de ECB een nieuwe ronde zogeheten TLTRO's (spreek uit als teltro's) aan; goedkope leningen aan banken. In 2014 en 2016 werden al vergelijkbare programma's ingezet.

 
vr 8 mrt
ECB weet niet meer hoe het monster dat het zelf heeft gecreëerd gestopt kan worden
 

De euro valt als een mes nadat ECB-voorzitter Mario Draghi donderdag aankondigt vanaf september opnieuw goedkope langlopende leningen (TLTRO’s) te zullen verstrekken aan Europese banken. Dat moet banken aansporen meer kredieten te verstrekken aan zowel bedrijven als huishoudens.

 
ma 4 mrt
Mondiale schuld nu $244 Biljoen: Kredietcyclus buigt om naar kredietcrisis
 

Het einde nadert. Nou ja, van de wereldwijde kredietberg dus. Dat gaat nog een dingetje worden. Een mondiale schuld die zo de pan uitrijst zonder een noemenswaardige inflatie, dan klopt er iets niet. Precies in die landen waar de schuldenberg het meest is gestegen in de laatste 10 jaar is inflatie de laatste 12 maanden min of meer omgeslagen naar stagflatie. Economieën stagneren dus.

 
do 28 feb
Economen verwachten Amerikaanse recessie tegen 2021
 

Meer dan 75 procent van de bedrijfseconomen verwacht dat de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden tegen het einde van 2021. En bijna de helft van de ondervraagden denkt dat de Amerikaanse centrale bank de rentes zal blijven verhogen dit jaar. Althans volgens een halfjaarlijkse enquête van de National Association for Businesses Economics (NABE).

Volgens tal van bedrijfseconomen gaat het onvermijdelijke gebeuren tegen 2021, namelijk een recessie in de Verenigde Staten van Amerika. Uit een enquête blijkt dat 10 procent van de bedrijfseconomen dit jaar al een recessie verwacht, 42% verwacht er eentje volgend jaar en 25% denkt dat een recessie zal plaatsvinden in het jaar 2021. De overige 23% had hier geen mening over.

 
wo 27 feb
Red Bull maakte al 12 miljardairs
 

De beurskrach van 2018 deed 1.000 miljard dollar van de rijkdom van ‘s werelds miljardairs in rook opgaan. Tot die conclusie komt het Hurun Report. Dat is het Chinese equivalent van de Forbes Rich List.

Vooral de beurs van Japan (-43%), Shangai (-25%) en Hong Kong (- 16%) kregen rake klappen.

 
wo 27 feb
VS: richting een economische, financiële en politieke crisis
 

Dat is toch waar David A. Stockman van overtuigd is. Stockman was in de jaren ’80 republikeins Volksvertegenwoordiger en Director of the Office of Management and Budget onder president Ronald Reagan. Hij was in januari 2019 te gast in het Amerikaanse televisieprogramma ‘The Final Round.’ Hier ziet en hoort u de schrijver van o.m. ‘Peak Trump’ aan het woord.

 
ma 25 feb
Zo’n 18% Nederlandse huishoudens heeft schuldenproblemen
 

1,4 miljoen huishoudens in NL hebben schuldenproblemen, Op een totaal van 7,9 miljoen huishoudens is dat bijna 18 procent. Het gaat daarbij niet om degenen met schulden in het algemeen (want wie heeft die niet?) Maar om problematische schulden. Volgens het Nibud is de definitie daarvan: ‘Er is sprake van problematische schulden wanneer het bedrag dat in 36 maanden kan worden afgelost op de schulden, lager is dan de totale schuldenlanst.’ M.a.w.: technisch heb je een probleem wanneer je schulden niet in drie jaar kan aflossen. Dat lijkt ons reeds een flinke waarschuwing voor iedereen die van plan is om krediet aan te gaan. (Hypotheken laten we dan best terzijde want maar weinigen kunnen zich een woning aanschaffen zonder te lenen.) Maar wat doe je wanneer het reeds zover is?

 
ma 25 feb
Dit land duwt elke minuut zes mensen de extreme armoede in
 

Nigeria is het land met het grootste aantal extreem armen van de hele wereld. Het land telt 87 miljoen mensen die moeten leven met een daginkomen van minder dan 1,90 dollar, het niveau dat de Verenigde Naties als extreme armoede bestempelen. Dat is nagenoeg de helft van de totale bevolking van het land. Tenzij er een plotse ommekeer komt, dreigt die situatie alleen maar te verergeren. Dat zegt het persbureau Bloomberg. Nochtans is Nigeria de grootste olieproducent van heel Afrika.

 
di 19 feb
Monetair beleid ECB had geen effect op de economie
 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in het kader van het Quantitive Easing-programma (QE) de voorbije jaren 2.500 euro in de economie gepompt. Maar volgens twee onderzoekers van het Centraal Planbureau heeft dat onconventionele monetair beleid geen statistisch significant effect gehad op de reële economische activiteit.

 
di 19 feb
ECB-vicepresident: 'No deal-Brexit' zou schok voor Europese economie zijn
 

Een chaotische Brexit zou een flinke schok opleveren niet alleen de Britse, maar ook de Europese economie, aldus Luis de Guindos in de Franse krant Le Monde.

De Europese financiële sector is volgens De Guindos goed voorbereid op Brexit, maar dan moet er wel een terugtredingsakkoord worden getekend.

 
di 19 feb
Auto-industrie zet wereld op weg naar een recessie
 

De wereld lijkt geneigd om minder auto’s te kopen. Dat probleem heeft echter de potentie om de wereldeconomie naar een recessie te duwen. Dat staat in een rapport van Janet Henry en James Pomeroy, economen bij de bank HSBC Holdings. De onderzoekers wijzen echter meteen op een aanwijzingen dat die dalperiode wellicht van korte duur zal zijn en een heropleving zich snel zal kunnen manifesteren.

 
di 19 feb
Amerikaanse detailhandelsverkopen voorspellen onheil
 

Tijdens de afgelopen week verschenen en meerdere tegenvallende macrocijfers vanuit de VS. Beleggers schrokken met name van de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Die verkopen daalden in december onverwacht met 1,2%. En dat voorspelt weinig goeds voor de financiële markten.

Heel wat economen hebben tijdens de afgelopen dagen hun verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie naar beneden toe bijgesteld. Zo verwacht zakenbank JP Morgan dat het Amerikaanse bruto binnenlands product tijdens het vierde kwartaal met slechts 2% is gegroeid (ten opzichte van het jaar daarvoor). Een aantal weken geleden rekende JP Morgan nog op een groei van 2,6%.

 
di 19 feb
Honda bevestigt sluiting Britse fabriek, 3.500 jobs op de tocht
 

De Japanse autofabrikant Honda is van plan in 2021 zijn fabriek in het Britse Swindon te sluiten. Dat heeft het bedrijf bevestigd. Zowat 3.500 werknemers verliezen hun baan. De fabriek is goed voor circa 10 procent van de totale Britse autoproductie van ruim 1,5 miljoen auto’s.

 
di 19 feb
Schuld Amerikaanse huishoudens stijgt naar nieuw record
 

De totale schuld van Amerikaanse huishoudens groeit alsmaar door. In het vierde kwartaal van 2018 was de totale schuld nog nooit zo hoog, namelijk 13,55 biljoen dollar. Dat blijkt uit data van van de Federal Reserve Bank van New York.

De totale schuld is al een tijd hoger dan het hoogte punt in de financiële crisis. Vooral het aantal niet-hypotheekschulden groeit stevig. Deze bedragen momenteel 4,01 biljoen dollar en krijgen daarmee een steeds groter aandeel.

 
ma 18 feb
Ergste daling Eurozone industriële productie sinds 2009
 

De groei in de eurozone lijkt op dit moment haast stil te vallen. Recent werd bekend dat de Italiaanse economie tijdens het laatste kwartaal van 2018 officieel in een recessie is beland. Afgelopen week werd bekend dat de Duitse economie daar net aan wist te ontsnappen. Het is in ieder geval duidelijk geworden dat de situatie binnen de eurogrenzen er steeds beroerder begint uit te zien.

Tijdens de afgelopen maanden zijn meermaals de verwachtingen voor de groei in de eurozone naar beneden toe bijgesteld. De meeste economen maken zich met name zorgen om de ontwikkelingen in Duitsland. De motor van de Europese economie begint namelijk te pruttelen. Zo wist de Duitse economie in 2018 met ‘slechts’ 1,4% te groeien. Een jaar eerder liet de grootste economie van Europa nog een vooruitgang met 2,2% zien.

 
ma 18 feb
Zo’n 3 miljoen Nederlanders hebben problematische schulden
 

Het is schrikbarend dat in ons kleine polderlandje 1,4 miljoen huishoudens problematische schulden hebben. 1,4 Miljoen huishoudens, dat zou qua aantal mensen makkelijk 3 miljoen Nederlanders kunnen zijn. Over de gezinssamenstelling wordt namelijk in de berichtgeving niet gesproken. Veel “probleem”-huishoudens bestaan uit gebroken gezinnen door scheidingen. Meestal zijn het mensen met opgroeiende kinderen en dat is altijd de duurste periode in een mensenleven.

 
vr 15 feb
Deze recessie-indicator slaat alarm...
 

[...]

Vanaf de buitenkant gezien lijkt er dus nog geen wolkje aan de lucht te zijn. Toch ziet het plaatje er aan de binnenkant er een stuk minder rooskleurig uit. Volgens Bloomberg is de New York Fed recessie-indicator immers gestegen naar het hoogste niveau sinds 2008. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat deze recessie-indicator tijdens de laatste recessies haar waarde heeft bewezen.

 
do 14 feb
Overheidsschulden: $66 trillion oftewel 80 procent van wereld BNP
 

Er hangt een donkere wolk boven de wereldeconomie en ze heet: DEBT! Schulden, schulden, zo ver het oog reikt… De schulden van alle overheden ter wereld bedragen einde 2018 in totaal $66.000 miljard dollar. Een verdubbeling tegenover 2007. Daarvan nemen alleen reeds de VS een derde voor hun deel.

 
do 14 feb
Het is structureel mis met Japan
 

Een zeker herstel in Japan, zegt macro-econoom Kees de Kort. Maar de min van het derde kwartaal is nog niet goed gemaakt. Japan blijft doorsukkelen: een begrotingstekort dat jarenlang torenhoog was heeft geleid tot een uitstaande staatsschuld die tweeënhalf keer het nationaal inkomen is. De dynamiek is er gewoon niet - als je met gratis geld en enorme staatssteun nog niet verder komt dan 1 procent groei, dan is het structureel mis met je particuliere sector.

 
do 14 feb
Amerikaanse staatsschuld bereikt volgende mijlpaal
 

De staatsschuld van de Amerikaanse overheid heeft de grens van 22 biljoen dollar bereikt volgens data van de US Treasury Department. Het afgelopen jaar is deze in een enorm tempo gestegen en dat tempo zal voortzetten volgens analisten.

De schuld van de Amerikanse overheid is namelijk met één biljoen dollar toegenomen over de afgelopen 11 maanden volgens Michael Peterson, CEO van de Peter G. Peterson Stichting.

 
wo 13 feb
7 miljoen Amerikanen zijn gestopt met hun auto af te betalen
 

7 miljoen Amerikanen hebben een achterstand van meer dan 3 maanden op de afbetaling van hun wagen. Dat zijn er 1 miljoen meer dan bij de piek van 2010, toen de VS nog moest beginnen te herstellen van de gevolgen van de financiële crisis.

 
wo 13 feb
Grafiek: Dit jaar een beurscrash van 50%?
 

De wereldwijde aandelenmarkten werden tijdens de laatste handelsdagen geconfronteerd met de nodige beurszwakte. De stier lijkt even een adempauze te nemen na de gigantische herstelbeweging van de afgelopen weken. Toch is het nog maar de vraag of dit slechts een correctie is. Volgens sommige analisten hangen er nog genoeg donkere wolken boven de financiële markten.

Tijdens de laatste handelssessies werden de beurskoersen in negatieve zin beïnvloed door nieuws over de handelsonderhandelingen tussen de VS en China. De kans op een snel akkoord lijkt minimaal te zijn en als gevolg daarvan beginnen sommige beleggers argwaan te krijgen. Daarnaast brengt de naderende Brexit ook de nodige onzekerheid met zich mee.

 
wo 13 feb
Europa is nu plots de zwakste schakel in de wereldeconomie
 

De industriële productie in de 19 landen van de eurozone kent haar snelste groeivertraging sinds de financiële crisis. De economische groei zal dit jaar met moeite boven de 1% uitkomen, nu ook in Duitsland de economische motor sputtert. Europa en zijn economie zitten alweer in de problemen.

Niet de opkomende economieën, maar het Avondland lijkt plots het grootste obstakel voor de globale economische groei. Verschillende analisten zien de situatie in Europa dan ook snel achteruitgaan.

 
wo 13 feb
Klimaat en technologie zullen de financiële crisis van 2008 tot een voetnoot in de geschiedenis herleiden
 

De voorbije 10 jaar geleden hebben politieke crises en hun gevolgen voor de economie de Europese agenda beheerst. Die crises waren een rechtstreeks gevolg van de financiële crisis van 2008. De meeste van de problemen die daaruit zijn voortgekomen blijven tot op vandaag onopgelost. Toch zal de toekomst van de EU meer dan waarschijnlijk worden gedicteerd door 2 problemen van een gans andere grootorde. Klimaat en technologie.

 
di 12 feb
Centrale banken overspoelen het systeem met liquiditeit
 

De wereldwijde centrale banken overspoelen het systeem met liquiditeiten. Zoals u kunt zien in de onderstaande grafiek, is enkel de Fed gestopt met het uitbreiden van hun balans. De reste van de centrale banken zijn nog altijd volle bak bezig met kwantitatieve verruiming. Chart via Realinvestmentadvice

 
ma 11 feb
Wereldwijd meer dan 600.000 jobs bedreigd als er geen brexitakkoord komt
 

Indien het tot een ‘harde brexit’ komt, dan zijn er meer dan 600.000 jobs bedreigd. Dat staat in een studie die vandaag gepubliceerd werd door het Duitse onderzoeksinstituut IWH. Het onderzoek houdt dan nog enkel rekening met de daling van de export van Europese producten wereldwijd.

 
ma 11 feb
Nobelprijswinnaar: Goede kans dat wereldeconomie in recessie belandt
 

Econoom Paul Krugman, winnaar van de Nobelprijs voor de Economie in 2008, denkt dat er een goede kans is dat de wereldeconomie eind dit jaar of volgend jaar in een recessie belandt. Een reeks aan problemen speelt economieën wereldwijd tegen.

 
ma 11 feb
IMF ziet 4 donderwolken aan de horizon van de wereldeconomie
 

“Wanneer er te veel wolken aan de horizon zijn, is er maar een bliksemschicht nodig om de storm te ontketenen.” Dat zei IMF-voorzitter Christine Lagarde ter gelegenheid van het World Government Summit in Dubai. Het IMF verlaagde vorige maand al zijn globale groeiverwachting van 3,7% tot 3,5%.

 
ma 11 feb
Gerald Celente: ‘Hierdoor zal de markt gaan crashen’
 

Gerald Celente, de oprichter van het Trends Research Institute, gaat in op de protesten tegen status quo, de mindere economische cijfers, het presidentschap van Trump, de Brexit en de grote veranderingen in het financiële systeem. Mensen worden steeds sceptischer ten opzichte van het bankwezen, helemaal doordat de bonussen van de bankiers al weer zijn opgelopen tot de exorbitante niveaus van voor de kredietcrisis. Video via Goudportal.nl

 
za 9 feb
Wie gaat de Amerikaanse schulden financieren?
 

De afgelopen decennia heeft de Amerikaanse overheid niet veel moeite gehad om haar tekorten te financieren. De Amerikaanse dollar is nog altijd de wereldreservemunt, wat betekent dat centrale banken wereldwijd dollars aanhouden in hun reserves. Toch is er de laatste jaren een verandering van de trend zichtbaar. Landen als China en Japan breiden hun dollarreserves niet meer uit, terwijl een land als Rusland zelfs een groot deel van haar dollarreserves van de hand heeft gedaan.

[...]

 
vr 8 feb
Vergrijzing: Italië wordt een tweede Japan
 

Sinds 1981 hebben nooit meer Italianen hun land verlaten dan vorig jaar. Liefst 160.000 Italianen hielden het voor bekeken en zochten andere oorden op. In vergelijking met een jaar eerder is dat een stijging van 3%. Voornamelijk jongeren verlaten een land, dat al met een opmerkelijk snelle vergrijzing wordt geconfronteerd.

 
vr 8 feb
Italiaanse economie zakt dieper en dieper weg
 

Vorige week werd bekend gemaakt dat de Italiaanse economie officieel in een recessie is beland. Tijdens de laatste drie maanden van het jaar werd het Italiaanse bruto binnenlands product namelijk voor het tweede kwartaal op rij geconfronteerd met een krimp. En de vraag is of de economische situatie de komende tijd gaat verbeteren.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs