EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Crisis & Recessie
wo 10 jun
OESO: Diepste wereldwijde recessie in vredestijd ooit op komst
 

De diepste recessie van wereldeconomie ooit in vredestijd zit eraan te komen, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag. Volgens het nieuwste vooruitzicht zou de gemiddelde krimp voor 2020 6 procent bedragen.

 
wo 10 jun
Emerging Markets: grootste crisis sinds 60 jaar
 

De Wereldbank publiceerde gisteren de Global Economic Prospect. Interessant, want het gaat over de emerging markets. Het ging al langzaam wat minder in dat gebied, en wat corona betreft gaat dat er als een mokerslag doorheen. De wereldeconomie gaat met een procent of vijf krimpen, de emerging markets beleven hun grootste crisis in zestig jaar.

 
wo 10 jun
CPB vreest nieuwe bankencrisis en eurocrisis
 

Een kwart van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft onvoldoende buffers om een half jaar aan omzetverlies op te vangen. Daardoor dreigt er niet alleen een economische crisis, maar ook een bankencrisis te ontstaan. Door een sterke verwevenheid tussen banken en overheden kan dat zelfs leiden tot een eurocrisis. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw rapport over de risico’s van het financiële systeem.

 
wo 10 jun
Massa ontslagen: ook de tech sector ontsnapt er niet aan
 

Ook de technologiesector als meest veelbelovende industrie, die van de toekomst, dankt massaal personeel af. Blame it on Corona! Al kan het virus ook wel als excuus gebruikt worden. Om andersoortige bedrijfsverliezen onder die noemer te klasseren. Gebeurt vast wel, maar hier is toch veel meer aan de hand. Ook dit soort ondernemingen ziet de bui hangen. De donkere economische wolken aan de einder. Kunstmatig in leven houden wat toch vroeg of laat ten onder zal gaan, zet op termijn toch geen zoden aan de dijk. Tech bedrijven zijn geen centrale banken of regeringen! Zij zouden nooit banken, financiële instellingen die in de fout gingen gered hebben, tijdens de Kredietcrisis van 2008. Hier snoeit men, soms zelfs met de botte schaar, om asap weer lean and mean te worden.

 
wo 10 jun
DNB verwacht diepe economische crisis
 

De Nederlandsche Bank verwacht dit jaar een diepe economische crisis, zo schrijft de centrale bank in een nieuw rapport. Voor dit jaar verwacht DNB een economische krimp van 6,4%, bijna twee keer zoveel als tijdens de kredietcrisis in 2009. Wel voorziet de centrale bank dat het herstel van de economie al in de tweede helft van dit jaar wordt ingezet. Desondanks daalt het reële inkomen van de Nederlandse economie dit jaar in één klap naar het niveau van 2015.

 
di 9 jun
'Duizenden banen op de tocht bij luchtvaartmaatschappij Emirates'
 

Bij Emirates verdwijnen vanwege de coronacrisis duizenden banen, zo zeggen bronnen dinsdag. De luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten zou al begonnen zijn met het ontslaan van piloten en cabinepersoneel.

 
di 9 jun
Aantal Amerikaanse aanvragen voor werkloosheidsuitkering richting 43 miljoen
 

Vorige week hebben 1,87 miljoen Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering gedaan, waarmee het totaal aantal aanvragen van de afgelopen elf weken uitkomt op 42,6 miljoen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag bekendgemaakt.

 
di 9 jun
België: Federaal Planbureau: Belgische economie zal in 2020 grootste krimp sinds WOII noteren
 

Door de coronacrisis zou het begrotingstekort voor ons land dit jaar oplopen tot 40 à 45 miljard euro. Dat zegt minister van Begroting David Clarinval (MR) na de publicatie van de nieuwe vooruitzichten van het Planbureau. Volgens die cijfers zou de Belgische economie in 2020 krimpen met 10,6 procent. In 2021 zou dan het gedeeltelijk herstel volgen, met een groei van 8,2 procent. De binnenlandse werkgelegenheid zou over 2020 en 2021 samen met 111.000 personen afnemen.

 
di 9 jun
Werkloosheid Verenigde Staten daalt naar 13,3 procent
 

De werkloosheid in de Verenigde Staten is in mei gedaald naar 13,3 procent, zo maakt het ministerie van Arbeid vrijdag bekend. In april stond dit percentage nog op 14,7 procent, het hoogste niveau sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw.

 
di 9 jun
België: 200.000 werklozen, 50 miljard euro welvaartsverlies en stijgende staatsschuld door coronacrisis
 

De coronacrisis zadelt ons land met een gigantische kater op. Dat blijkt nog maar eens uit nieuwe prognoses door de Nationale Bank. Er komen 200.000 werklozen bij, er is een welvaartsverlies van 50 miljard euro en vooral: de staatsschuld stijgt naar “onhoudbare” niveaus.

 
di 9 jun
Wereldbank voorspelt diepste recessie sinds Tweede Wereldoorlog
 

De Wereldbank verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 5,2 procent zal krimpen, blijkt maandag uit een raming van de ontwikkelingsorganisatie. Hiermee zou de coronacrisis de wereldeconomie in de diepste recessie duwen sinds de Tweede Wereldoorlog.

 
di 9 jun
Huizencrisis op komst?
 

‘De in het eerste en tweede kwartaal van 2020 opgetreden economische schade is dermate omvangrijk, dat een diepe, vrijwel wereldwijde economische recessie onontkoombaar is.’ Aldus De Nederlandsche Bank (DVB) in het Juni nummer van haar ‘Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten.’ Zal ook de huizensector hierdoor getroffen worden, is de vraag die we vandaag stellen. Is het mogelijk dat in een deflatoire (wereld)economie onroerend goed immuun zou blijven? Vast niet zou je zeggen. Zeker voor particulieren is de eigen woning meestal het meest waardevolle bezit. Aan de andere kant heerst er nog steeds krapte op de Nederlandse woningmarkt. Misschien, heel misschien, houden beide invloeden elkaar wel in evenwicht. DNB verwacht in ieder geval dat het BNP (bruto nationaal product, goederen en diensten die we allemaal samen produceren in één jaar) zal dalen. En fors ook: met 6,4 procent oftewel dubbel zoveel als tijdens de Kredietcrisis van 2009!

 
vr 5 jun
Economen maken zich zorgen over de huidige recessie
 

Als je naar de beursborden kijkt zou je bijna vergeten dat de wereldeconomie op dit moment geconfronteerd wordt met een van de stevigste recessies ooit. Beleggers rekenen nog steeds op een gedroomd ‘V-herstel’. Steeds meer economen beginnen de moed echter op te geven.

 
vr 5 jun
Mainstreet en Wall Street: Tale of Two Worlds
 

Twee verschillende werelden als nog zelden gezien is. Waar de gewone mannen en vrouwen wonen, Mainstreet? Die staat in brand, met oproer alom. In straten, in vijftig Staten. In Frankrijk, in andere landen vast ook opnieuw. Lucifers zijn aangestoken aan de tinderbox die de Onverenigde Staten geworden zijn in nauwelijks tien dagen. Of altijd al potentieel waren sinds 1776? In die heel andere wereld worden lucifers dan weer gebruikt voor kaarsen op een feesttaart. In Wall Street. Om het zoveelste beurssucces te vieren. Mainstreet down? Wall Street up! ‘In God We Trust’ is het motto, dat ondertussen verworden is tot In Dollars We Trust.

 
di 2 jun
Kwart mkb-bedrijven komt in geldnood bij langere omzetdaling door coronacrisis
 

Als de omzetdalingen door de coronacrisis zes maanden of langer aanhouden, krijgt een kwart van de bedrijven in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) problemen om aan de kortlopende financiële verplichtingen te voldoen. Als de steunmaatregelen niet worden meegerekend, geldt dit zelfs voor de helft van de bedrijven, heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.

 
di 2 jun
Nederlandse productie valt terug naar niveau van crisisdieptepunt in 2009
 

De coronacrisis heeft in mei geleid tot een verdere, forse daling van de Nederlandse productie naar een niveau dat overeenkomt met dat van het hoogtepunt van de financiële crisis in 2009. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) dinsdag.

 
zo 31 mei
Zomer 2020: Gaan protesten Hongkong en onlusten VS overslaan naar Europa?
 

De wereldwijde samenleving is in beweging. Wakker geschud door een pandemie en de gevolgen van de afsluiting van alle belangrijke (westerse) economieën. Nog steeds verkeren we in een soort van roes. Nog niet goed beseffend wat ons is overkomen en machteloos overgeleverd aan de vele restricties die zijn opgelegd door de overheid. Nu we langzaam ontwaken uit gevangenschap dringt het besef door dat alles anders is. De gedachte dat na een lockdown het normale leven weer zal terug keren is vervangen door gevoelens van onzekerheid.

 
zo 31 mei
België: Meer dan 1,1 miljoen tijdelijk werklozen in april
 

[...] Het gaat om recordcijfers. Ter vergelijking: bij de financiële crisis van 2008-2009 kregen in de piekmaand januari 287.000 mensen een uitbetaling wegens tijdelijke werkloosheid.

 
zo 31 mei
De Grote Depressie 1929 versus De Grote Depressie 2020
 

Edelmetaalexpert en beleggingsveteraan Mike Maloney maakt bovenstaande vergelijking. Waarom? Omdat dit belangrijk is voor ons. Zou moéten van groot belang zijn, benadrukt hij zelfs. De geschiedenis herhaalt zich altijd, maar dan met een twist. Een kleine of grotere verandering, nuance die het heden, in ons geval, toch steeds weer uniek maakt. ‘Are We Headed For The Greatest Depression?’ gooit Maloney als vraag op. Wat denkt u, beste lezer, dat het antwoord wordt? Mike kennende (nou ja)…hmm. Hij onderzoekt de fundamenten van toen, 1929, en vergelijkt ze met vandaag, 2020. Hoe zagen de wereld, Amerika, de Amerikaanse economie en samenleving er toen uit. Wat leidde precies tot de grootste economische ramp nationaal, die ook internationaal repercussies had?

 
zo 31 mei
Naar een tweede burgeroorlog in de VS?
 

Meng 250 jaar openlijk en sluimerend racisme met torenhoge werkloosheid. Voeg er vier jaar politieke tegenstellingen en verscheuring aan toe. Een flinke snuif drugsproblemen nog, met de verwante criminaliteit, in alle lagen van de bevolking. Vervolgens voeg je er nationaal verspreide nervositeit bij en het verdriet om meer dan 100.000 doden wegens het Coronavirus. Rond het geheel af met de grootste tegenstellingen ooit tussen rijk en arm. Doe het allemaal in één pot die de keiharde struggle for life, for survival in de Verenigde Staten voorstelt. Vervolgens flink dooreen hutsen en wat verkrijg je? Onverenigde Staten en scènes als deze:

 
vr 29 mei
Een vierde van de VS is werkloos
 

Nooit gedacht dat nog eens in my lifetime te moeten schrijven. Je gelooft dit toch niet, en toch is het waar: meer dan 40 miljoen Amerikanen zitten zonder job. We schrijven 29 mei 2020. Benieuwd wie ze daarvan de schuld gaan geven in november 2020! De impact in zoveel mannen en vrouwen hun privéleven zal huge zijn. Zoveel minder consumenten, met zoveel persoonlijk schulden. En dat terwijl de nationale economie voor bijna 70 procent drijft op binnenlandse consumptie. Drijft? Het zal eerder zinken worden. Tien weken rapportering van werkloosheidcijfers en elke week kwamen er miljoenen bij. 160 Miljoen werkenden theoretisch waarvan 40 miljoen dus niét meer, reken maar uit. Wie twijfelt er nu nog aan een economische krimp aldaar. Een recessie? Zeg maar gerust een depressie. Gerald Celente, de eminente trendvoorspeller, had dan toch weer gelijk toen hij niet de Grote Depressie voorzag. Maar de Grootste Depressie. Ready or not: deflation, here we come…

 
do 28 mei
Opinie | De Financial 'Instability' Review van de ECB
 

Als je de Financial Stability Review van de ECB goed leest, is het eigenlijk een 'Instability' Review zegt Kees de Kort, macro-econoom en BNR economiecommentator. De ECB zegt het niet, maar volgens De Kort is de conclusie nu onafwendbaar: 'er staat een enorme financiële crisis te komen.'

 
do 28 mei
Ruim een op zes jongeren ter wereld verloor werk door coronapandemie
 

De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat het aantal jongeren zonder werk wereldwijd enorm is toegenomen tot meer dan een op de zes. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in een onderzoek naar de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid.

 
ma 25 mei
Aantal Amerikanen dat werkloos is door coronacrisis loopt op tot 38,6 miljoen
 

Het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week uitgekomen op 2,44 miljoen. Daarmee is de teller van het aantal Amerikanen dat door de coronacrisis werkloos is geraakt, inmiddels opgelopen tot 38,6 miljoen, zo maakte het ministerie van Arbeid bekend.

 
ma 25 mei
Zes op tien gezinnen lijden financieel verlies, 4 procent verloor job
 

Zo’n 62% van de Belgische huishoudens zegt geld verloren te hebben door de coronacrisis. Het gaat dan om een gemiddeld bedrag van 1.626 euro. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Vier procent van de ondervraagden verloor zijn of haar job. De organisatie stelt dat de vooruitzichten niet rooskleurig zijn en roept de regering op om de consument niet te vergeten.

 
ma 25 mei
'Twintigduizend banen bij Nissan weg door herstructurering'
 

Bij Nissan staan mogelijk twintigduizend banen op de tocht door herstructureringsplannen, zo vertellen bronnen vrijdag aan Japanse media. Het merk schrapt naar verluidt tot wel 15 procent van het wereldwijde personeelsbestand.

 
ma 25 mei
Argentinië is voor de 9e keer failliet, maar onderhandelingen met schuldeisers worden voortgezet
 

Argentinië is gisteren in wanbetaling gegaan, het land kwam een geplande betaling van 500 miljoen dollar niet na. Een regeringsbron benadrukt echter dat de onderhandelingen met de schuldeisers over een schuldherschikking voortgezet worden. Het land is nu technisch gezien voor de negende keer in haar geschiedenis failliet.

 
ma 25 mei
Recessie begint: van steunpakket naar steun via bijstand
 

Het grote gevecht om de coronarekening gaat beginnen. Wie betaalt de rekening? Zo luiden de koppen in diverse dagbladen. Nu we de zomer ingaan en het griepvirus zich voor tijdelijk heeft terug getrokken moeten we na de storm de rommel opruimen en de schade taxeren. En dienen we de rekening in bij de verzekeraar. Zo gaat dat bij stormschade en andere natuurrampen. Een pandemie is vergelijkbaar met een natuurramp. Die overkomt ons zonder dat we die kunnen tegenhouden, er was geen vaccin.

 
ma 25 mei
Europese banken zitten door coronacrisis met probleemleningen van miljarden
 

Europese banken komen door de coronacrisis in de problemen met een deel van hun leningen. Volgens een schatting van de Europese bankautoriteit EBA hebben de financiële instellingen opgeteld voor ruim 1 biljoen euro aan 'probleemleningen' uitstaan, met schuldenaren die binnenkort niet meer in staat zullen zijn om af te lossen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

 
zo 24 mei
Herstel Amerikaanse economie duurt langer: werkloosheid blijft voorlopig boven de 10 procent
 

De Amerikaanse economie wordt ongekend hard geraakt door de coronacrisis en het herstel gaat waarschijnlijk langer duren dan gedacht. Dat zeggen economen van de bank J.P. Morgan. Ze denken dat de werkloosheid in de grootste economie van de wereld in het eerste kwartaal volgend jaar nog boven de 10 procent zal liggen.

 
wo 20 mei
Torpederen en bombarderen van je eigen economie
 

Door kleine brandjes te blussen met steunmaatregelen kun je de pijn vertragen. Maar ja, hoe langer het duurt, hoe erger de problemen worden, zegt Kees de Kort. 'Dit is een soort eerste indicatie en een juridische realiteit. Heel veel zzp'ers zijn nog aan werken, maar hébben eigenlijk geen werk meer.'

 
wo 20 mei
Opinie | De ongelijkheid explodeert wereldwijd
 

De Amerikaanse arbeidsmarktcijfers zoals die op Payroll Friday bekend werden, waren dramatisch, maar de realiteit is nog vele malen verschrikkelijker. Want tussen het peilmoment en nu is het aantal werklozen in de VS weer verder gestegen.

 
wo 20 mei
‘Economische instorting is onvermijdelijk’/Huizenmarkt volgt?
 

Het is de Zwitserse professionele belegger en goudhandelaar Egon von Greyerz die ons waarschuwt voor de economic collapse die komt. Ons; eigenlijk iedereen die het horen wil (en anders zal het misschien voelen worden!) Als gewezen Zwitserse bankier, Financieel directeur en medestichter van een FTSE 100 onderneming in het VK kent hij de begrippen ‘geld’ en ‘economie’ door en door. En zeker ook de correlatie tussen die twee.

 
wo 20 mei
Dreigt economische depressie en deglobalisering?
 

Beleggers moeten zich voorbereiden op een economische depressie die drie keer zo erg is als de financieel-economische crisis van 2008. Dat zegt hedgefondsmanager Kyle Bass, die in de vorige crisis bekendheid kreeg door succesvol te speculeren tegen de Amerikaanse huizenmarkt. Hij verwacht dat de Amerikaanse economie met 7% tot 10% zal krimpen, percentages die horen bij een depressie.

 
" ... Everything is in a bubble ..." — Peter Schiff

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/usergp/domains/goudportal.nl/public_html/gp3_def/includes/c_allesover.php on line 34
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs