EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
44
kliks
Bron: businessinsider.com
30
kliks
Bron: Geotrendlines.nl
27
kliks
Bron: Geotrendlines.nl
 
Crisis & Recessie
vr 17 mei
Wereldhandel stort in tot op niveau van de financiële crisis
 

De escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China dreigt een einde te maken aan de heropleving van de wereldeconomie en aan een decennium van economische groei. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg en de stelling wordt onderschreven door tal van economen.

 
vr 17 mei
Een wereldwijde winstrecessie kan alsnog komen dit jaar

 

Aan het begin van dit jaar vreesden analisten nog voor tegenvallende winstcijfers. Toch lijken de winstcijfers tot nu toe nog erg mee te vallen. De meest recente kwartaalcijfers, over het eerste kwartaal van 2019, laten zien dat het winstplaatje er nog steeds behoorlijk goed uitziet. Toch biedt dat geen garantie voor de nabije toekomst.

Als we de economen mogen geloven dan zitten we op dit moment in de late fase van de economische cyclus. En het kenmerk van een dergelijke fase is, dat de bedrijfswinsten langzaam maar zeker beginnen af te nemen. En op het moment dat de winstcijfers daadwerkelijk omslaan, dan is dat vaak het begin van een winstrecessie.

 
vr 17 mei
Handelsoorlog vergroot de kans op een Amerikaanse recessie
 

De kans dat er in de komende twee jaar een recessie komt in Amerika is toegenomen. Althans dat blijkt uit een poll van Reuters onder analisten. De helft van hen schat de kans op een recessie in de komende twee jaar op 40 procent.

Een maand geleden was dit nog 35 procent. De kans op een recessie in de Verenigde Staten stijgt dus en dat is niet onlogisch. Zo is de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China in volle gang.

 
vr 17 mei
Wereldhandel richting depressie niveau!
 

De ‘global trade’ of wereldhandel is reeds sinds 2018 fors in volume aan het afnemen. Dat is des te verontrustender omdat in die neerwaartse trend de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China nog niet is vervat. Aan de oppervlakte van het economische en handelsleven is nog weinig te merken van deze achteruitgang. Dat is heel anders voor wie zich in de keiharde cijfers verdiept. De wereldhandel zit ei zo na op het niveau van 2008/2009. Toen ook moesten de gevolgen van de recessie/depressie nog gevoeld worden. Later gingen we die de Kredietcrisis noemen. Benieuwd welke naam de waarschijnlijk komende crisis zal krijgen?

 
di 14 mei
Wat is de kans dat China zijn Amerikaans staatspapier dumpt?
 

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is geëscaleerd. Zo hebben beide landen onlangs de importtarieven op goederen verhoogt. Maar China heeft nog een wapen, dat het kan gebruiken in de oorlog: het dumpen van Amerikaans staatspapier.

China bezit op het moment 1,13 biljoen dollar aan Amerikaans staatspapier volgens Neeraj Seth. Seth is directeur van de Aziatische kredietmarkt bij BlackRock. Volgens hem is de kans heel erg klein dat China het Amerikaanse staatspapier zal verkopen.

 
ma 13 mei
Amerikaans pensioentekort bedraagt $6 biljoen; wie gaat betalen?
 

Pensioen: nu geld opzij zetten voor later om van je oude dag te kunnen genieten. Maar hoe reëel is dit nog? In de Verenigde Staten is er momenteel een tekort van 6 biljoen dollar volgens berekeningen van het American Legislative Exchange Council. En deze wordt ieder jaar meer.

Financieel expert John Mauldin stelt wel dat de berekening een schatting is en daarom is het niet zeker. Maar daardoor is het niet minder zorgwekkend. De reële situatie is volgens Mauldin waarschijnlijk een nog hoger tekort.

 
za 11 mei
‘Deze markt is een tikkende tijdbom’
 

‘Huizen prijzen zullen in de Verenigde Staten nooit dalen’. Dat was wat iedereen geloofde halverwege de ’00. De rest is geschiedenis. Volgens gerenommeerd financieel expert John Mauldin zien we nu gelijke patronen. Nu niet in de huizenmarkt, maar in de markt voor bedrijfsobligaties.

Mauldin legt uit dat de bubbel in de huizenmarkt werd gevormd door zwakke kredietstandaarden en leningen met een lage rente. Hierdoor ontstond een hoge schuld van lage kwaliteit. Lage kwaliteit betekent dat de kans groot is dat de schuld niet wordt terug betaald.

 
vr 10 mei
Elke renteverhoging dreigt een acute crisis te ontketenen
 

In de landen van de OESO heeft zich een economisch evenwicht geĂŻnstalleerd dat gebaseerd is op extreem lage rentevoeten. Een plotse stijging van die rentevoeten zou een acute crisis veroorzaken.

 
vr 10 mei
‘Bond King’ Jeffrey Gundlach: Amerikaanse overheidsschuld loopt totaal uit de hand
 

De Amerikaanse overheidsschuld is naar een alarmerend niveau gestegen volgens DoubleLine CEO Jeffrey Gundlach. Volgens Gundlach beginnen mensen zich te realiseren dat de Amerikaanse schuld en overheidstekort volledig uit de hand lopen.

Gundlach zei dat de economische groei vooral wordt gedreven door de toegenomen schuld:

 
do 9 mei
Het gaat in China veel slechter dan we denken
 

De Chinese export- en importcijfers die gisteren bekend zijn geworden, zijn heel matig en voor Chinese begrippen héél erg matig, zegt macro-econoom Kees de Kort.

 
ma 6 mei
Trump tweet beurzen omlaag, handelsoorlog dreigt opnieuw te escaleren
 

Amerikaans president Trump kwam de afgelopen dagen verrassend uit de hoek, in de negatieve zin weliswaar. Op Twitter stuurde hij een bericht de wereld in die de financiële markten uit evenwicht hebben gebracht. Trump zou van plan zijn om importtarieven op bepaalde goederen te verhogen van 10 naar 25 procent. De Amerikaanse en Aziatische beurzen daalden aanzienlijk.

De handelsoorlog zou niet lang meer duren, dat was alvast de gedachte die marktkenners hadden gezien de positieve ontwikkelingen in dit dossier. Maar nu lijken we opeens verder verwijderd te zijn van deze situatie aangezien Trump een vrij vervelend bericht op Twitter plaatste zondag.

 
vr 3 mei
“Centrale banken hebben grote recessies onmogelijk gemaakt”
 

Centrale banken hebben een omgeving gecreëerd waarin zowel periodes van significante expansie als van grote recessie zo goed als onmogelijk zijn geworden. Dat heeft de Canadees-Sri Lankaanse durfkapitalist Chamath Palihapitiya gezegd op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

 
wo 1 mei
Voorspeller van de recessies in 2000 en 2008 waarschuwt opnieuw
 

Jeremy Grantham, een investeerder die in het verleden vroegtijdig de recessies van 2000 en 2008 voorspelde, trekt opnieuw aan de bel. Grantham verwacht dat de aandelenmarkten de komende jaren gaan teleurstellen. Voor de komende 20 jaar moeten we zelfs rekening houden met een gemiddeld jaarlijks rendement van slechts 2% tot 3%.

Jeremy Grantham heeft in een zeldzaam interview met CNBC zijn licht laten schijnen op de financiĂ«le markten. Volgens de ervaren investeerder moeten beleggers rekening houden met tegenvallende beursjaren. Volgens Grantham zijn de aandelenmarkten op dit moment nog steeds behoorlijk prijzig te noemen. De conjunctuurgezuiverde koers-winstverhouding (CAPE), een populaire maatstaf voor de beurswaarde die gedeeltelijk werd gecreĂ«erd door Nobelprijswinnaar econoom Robert Shiller, bedraagt ​​30,04. Dat getal ligt ruimschoots boven het historisch gemiddelde van 16,61.

 
di 30 apr
‘Monetair beleid zal nog extremer worden’
 

De laatste tien jaar hebben centrale banken voor een enorme monetaire expansie gezorgd. Gaat dit ooit stoppen? Of zal de expansie oneindig door gaan? Volgens James Grant, Wall Street expert, zal het beleid van centrale banken voorlopig nog voortzetten. Hij gelooft dat centrale banken een manier vinden om een nog extremer beleid te voeren.

Aldus Grant. De reden voor het extreme beleid is dat centrale banken de confrontatie niet aan willen gaan. Met die confrontatie bedoelt Grant een volgende crisis. Zo stelt hij:

 
ma 29 apr
Economische recessie laat zich bij jongere werknemer het langst voelen
 

Economische recessies laten zich bij jongere werknemers langer voelen dan hij hun oudere collega’s. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de University of Michigan en de University of Hongkong. Volgens de onderzoekers blijkt dat economische dalperiodes op het inkomen van jonge werknemers een levenslange impact kan hebben. De wetenschappers wijzen er daarbij op dat werknemers tijdens het begin van hun carriùre op de sterkste loonstijgingen kunnen rekenen. Elke verstoring van dat patroon kan dan ook een blijvende impact hebben.

 
vr 26 apr
De Griekse schuldenbalans begint weer op te laaien

 

In het jaar 2008 werd de gehele wereld geconfronteerd met de financiële crisis. De eurozonelanden kregen drie jaar later een nieuwe tik te verwerken. De uitbraak van de eurocrisis gaf in 2011 een extra impuls aan het negatieve sentiment. En deze eurocrisis werd voor een deel veroorzaakt door Griekenland.

Er zijn maar weinig Europese leiders te vinden die warme gevoelens koesteren als het om Griekenland gaat. Door het Griekse schuldenprobleem moesten de andere eurozonelanden noodgedwongen leningen verstrekken aan het land dat op omvallen stond. Het gevolg is dat de Grieken acht jaar later nog steeds gebukt gaan onder grote schulden. En de Griekse economie groeit op dit moment helaas niet hard genoeg mee om deze schulden op te vangen.

 
wo 24 apr
Nobelprijshouder Economie: “Recessie in aantocht” Trump: “Domoor”
 

Wat een domoor, die Paul Krugman, inderdaad. En vooral een party pooper. Een sfeerverpester. Net nu het beursfeest zo lekker aan de gang is, toch? (Wel tien jaar lang, en de uitputting dus nabij historisch gezien wat stierenmarkten betreft.) Wat kan ook een Nobelprijswinnaar Economie voorzien dat een president niet zou weten? En daarbij: de Amerikaanse beurzen staan toch op recordhoogte? Net dan spreek je toch het R-woord niet uit?! Trouwens: ook miljoenen beleggers weten het veel beter dan zo’n hoogleraartje, niet? Want de Dow Jones stijgt gelijk opnieuw met 160 punten.

 
di 23 apr
De ondergrondse veenbrand woedt ongestoord verder
 

Elke dag komen veel nieuwsberichten voorbij waarvan enkele opvallen en langdurig onder de aandacht staan. De media bepalen welke nieuwsitems hun grootste aandacht genieten zoals politiek en andere wereldse zaken. Grote rampen ontsieren als vanouds de voorpagina’s en de aanhoudende relletjes rondom Trump zijn hot items. Ook de handelsruzie tussen de VS en China passeert regelmatig de revue en uiteraard krijgen de klimaatdrammers de volle aandacht.

 
vr 19 apr
President excuseert zich voor gemaakte fouten: “Oekraïne dreigt failliet te gaan”
 

OekraĂŻne dreigt zijn schulden niet terug te kunnen betalen nu een rechtbank een belangrijke nationalisering in de banksector nietig verklaard heeft. Dat heeft president Petro Porosjenko vandaag gezegd. Tijdens een televisietoespraak excuseerde hij zich voor de gemaakte fouten nu hij de laatste dagen van de kiescampagne ingaat.

 
do 18 apr
Meer dan 500.000 daklozen in de Verenigde Staten
 

Het zogenaamd (!) rijkste land ter wereld telt meer dan een half miljoen burgers dat geen dak boven het hoofd heeft. MĂ©Ă©r heeft, want het merendeel van deze Amerikanen (van elke kleur) had het redelijk tot zelfs heel goed voor de Kredietcrisis van 2009. Sindsdien doken tentendorpen in zowat alle 50 staten op. Vele honderdduizenden zagen hun woning in no time in beslag genomen door de banken. Het verschijnsel ‘daklozen’ is een ‘rijk’ (nou ja) land niet waardig. Is zowiezo Ă©lke natie onwaardig. Geen American Dream dus voor deze sukkelaars. Het is de keiharde keerzijde van het kapitalisme. Dat velen naar meer welvaart tilt. Maar wie in financiĂ«le problemen raakt meest links laat liggen.

 
di 16 apr
Het Tijdperk van Onzekerheid
 

Age of Insecurity. A New Social Contract. Dat is de titel van een artikel dat verschijnt op de IMF website. Het Internationaal Monetair Fonds brengt zelfs een themanummer uit over sociale bescherming. Opvallend is hoe vaak zeker het laatste half jaar de internationale organisatie de sociale kaart trekt. Of laat belichten. Met artikels als ‘The Case for Universal Social Protection.’ ‘Seeking Balance.’ En nog in december 2018 met ‘Shifting Tides : Dramatic social changes mean the welfare state is more necessary than ever.’ Ook de OESO bracht net nog een stuk over de nood aan bescherming van de middenklasse. Het moet zijn dat e.e.a. ook dringend aandacht verdient zeker?

 
do 11 apr
Duitse autofabrikanten verkeren in grote crisis
 

De Duitse autosector heeft het op dit moment lastig. Als gevolg van de handelsperikelen in de wereld loopt de winst fors terug. Daarnaast dreigde Trump aan het begin van deze week nog met nieuwe importheffingen op Europese goederen. Het is geen geheim dat Trump zijn pijlen heeft gericht op de Duitse autobranche. Zo liet hij al eerder weten dat hij liever helemaal geen Duitse auto’s meer in de VS ziet.

De Duitse autofabrikanten Daimler (moederbedrijf van Mercedes), Volkswagen en BMW werden tijdens het afgelopen jaar hard afgestraft op de financiële markten. Diverse winstwaarschuwingen wisten er toe te leiden dat beleggers hun Duitse autoaandelen dumpten. Dit jaar tappen de Duitse autofabrikanten vooralsnog uit een ander vaatje, want over 2019 zijn er mooie koerswinsten waarneembaar.

 
wo 10 apr
Ruim een op tien Amerikanen heeft nooit een televisie-abonnement gehad
 

In de Verenigde Staten hebben 31 miljoen mensen nog nooit een televisie-abonnement gehad. Daarmee blijft inmiddels 12 procent van de totale Amerikaanse bevolking voor het televisiemedium onbereikbaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent MRI-Simmons. Twee jaar geleden gaf slechts 9 procent van de Amerikaanse populatie aan nog nooit een televisie-abonnement te hebben gehad.

 
wo 10 apr
IMF snoeit opnieuw in groeiprognose wereldeconomie
 

Het Internationale Monetaire Fonds heeft nogmaals de vooruitzichten voor de groei van de wereldeconomie verlaagd. Maar deze keer zou het met een korrel zout genomen kunnen worden want Christine Lagarde haalt twijfelachtige risicofactoren aan zoals de handelsoorlog tussen de USA en China en de verkrapping van het rentebeleid van de Federal Reserve.

Christine Lagarde, voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds, zei dat hun verwachting voor de groei van de wereldeconomie voor dit jaar zal uitkomen 3,3 procent. Dat is een daling van 0,2 procent ten opzichte van hun vorige voorspelling die immers ook al naar beneden was bijgesteld.

 
di 9 apr
Kans op een nieuwe Amerikaanse recessie neemt toe
 

Afgelopen vrijdag verschenen er prachtige banencijfers vanuit de VS. Tijdens de afgelopen maand werden er meer banen dan verwacht aan de Amerikaanse arbeidsmarkt toegevoegd. Daarnaast bleef het werkloosheidscijfer stabiel op 3,8%. Ondanks dat blijft de kans op een nieuwe Amerikaanse recessie toenemen. En dat signaal kunnen beleggers maar beter erg serieus nemen.

De groei van de wereldeconomie raakt langzaam maar zeker in verval, dat zal de meeste beleggers niet ontgaan zijn. De handelsoorlog tussen de VS en China is in steeds meer landen voelbaar. Met name de economieën die voor een groot deel afhankelijk zijn van de export worden op dit moment hard geraakt. Zo wist bijvoorbeeld de Duitse economie tijdens het afgelopen kwartaal nog net aan een officiële recessie te ontkomen.

 
di 9 apr
IMF somberder over de wereldeconomie
 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie verlaagd. Voor dit jaar houdt het IMF het nu op 3,3 procent groei. Dat is 0,2 procentpunt minder dan het fonds in januari nog voor mogelijk hield. Voor tal van landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Latijns-Amerika en ook het eurogebied, zijn de voorspellingen naar beneden bijgesteld.

 
di 9 apr
Crisis van economisch vertrouwen in Europa?
 

Economische cijfers voor Europa betekenen niet veel goeds voor de groei. Het economische vertrouwen in Europa lijkt weg te ebben. Vooral in Duitsland, daar noteert een belangrijk vertrouwenscijfer op het laagste punt in bijna zeven jaar.

Dat het vertrouwen in de Europese economie minder is, valt te zien in de inkoopmanagersindex cijfers van de productie. In Duitsland noteert dit cijfer op 44,1, alles onder de 50 duidt op een krimp van het vertrouwen in de economie.

 
ma 8 apr
Wat moeten de millenials doen om de crisis te overleven?
 

Nieuwe aflevering van Cafe Weltschmerz met Arno Wellens en Sven Hulleman. De babyboomers sleuren de welvaart mee hun graf in en laten de millenials met schulden en een verwoeste aarde achter. Advies aan de millenials; doe niets, ga lekker bankhangen en blijf bij je ouders wonen. Wacht 10 jaar en de tijd sleurt je door deze crisis heen.

 
ma 8 apr
De rek is eruit, maar wanneer volgt doemscenario?
 

Het is een economische wetmatigheid dat in tijden van een groeiende schuldenbubbel de economische groei automatisch afremt door de oplopende rente- en aflossingsverplichtingen. Hoe hoger de schuldenberg, hoe lager de groei. Centrale banken weten dat en hebben de rente naar bijna nul gemanipuleerd. Gevolg is dat consumenten, bedrijven en overheden juist meer zijn gaan lenen want geld werd goedkoop. Een neerwaartse rentespiraal tegenover een rijzende schuldenberg, maar niemand die zich zorgen maakt. Men vertrouwt volledig op het beleid van overheden en centrale banken. De economie draait toch goed, werkloosheid laag en bijna iedereen gelukkig. Nou ja, op een paar doemdenkende analisten na misschien. Net als de party zijn hoogtepunt bereikt door de alcohol en de snuif gaat altijd weer het licht aan voordat de feestvierder weer nuchter is.

 
vr 5 apr
Het doemscenario van Italië
 

In Italië is nog eens goed naar de economie gekeken. Het Italiaanse ministerie van Financiën was al niet enthousiast, maar dat blijft ook zo, beaamt ook BNR-macro-econoom Kees de Kort. Als alles meezit komen we dit jaar niet onder de nul uitkomen. De Kort weet dat ze dan juist wél onder de nul uitkomen. 'Het financieel stelsel is heel kwetsbaar. Het is niet heel toevallig dat de ECB begon over nieuwe steunmaatregelen voor de banken.'

 
do 4 apr
Verenigde Staten: een economisch model gebaseerd op de verarming van de armsten?
 

Amerikanen met de laagste inkomens worden op twee manieren “beroofd”, schrijft Patrick Artus, de hoofdeconoom van de Franse zakenbank Natixis, in een nota aan klanten. Het Amerikaans economisch model is zeer effectief, maar op termijn onhoudbaar, omdat de chronische toename van armoede in een democratie niet kan overleven.

 
do 4 apr
Amerikanen lenen 88 miljard dollar per jaar om hun ziektekosten te betalen
 

Het voorbije jaar heeft de bevolking van de Verenigde Staten een kapitaal van 88 miljard dollar moeten lenen om hun gezondheidszorg te kunnen financieren. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent West Health Gallup. De onderzoekers stelden daarbij vast dat een op de acht Amerikanen vorig jaar zijn toevlucht tot leningen moest nemen om zijn uitgaven voor gezondheidszorg te kunnen dekken. Tevens bleek dat 65 miljoen Amerikanen getuigde te kampen met een medisch probleem waarvoor ze echter wegens een gebrek aan financiële middelen geen behandeling hadden gezocht.

 
di 2 apr
“Angst voor globale recessie is overdreven”
 

De angst voor een globale recessie is overdreven en zal tijdens de tweede helft van het beursjaar afnemen, dat beweert PNC hoofdstrateeg Jeff Mills. Hij ligt ook niet wakker van de ‘yield curve inversion’ terwijl dit algemeen beschouwd wordt als een slecht signaal voor de Amerikaanse economie en de financiĂ«le markten. Mills focust zich meer op de bedrijfswinsten.

De globale groeivertraging en de Amerikaanse ‘yield curve inversion’ lijken angstaanjagend, maar volgens hoofdstrateeg Jeff Mills moeten we niet overdrijven. Hij is er van overtuigd dat de globale groei gaat stabiliseren tijdens de tweede helft van het jaar en dat de markten zich dan gaan focussen op de bedrijfswinsten. Hij raadt beleggers aan om niet overdreven te reageren op de huidige situatie.

 
di 2 apr
Duitse industriële activiteit (PMI) op laagste niveau in 80 maanden
 

De Markit Purchasing Managers Index voor de eurozone, een graadmeter van de economische activiteit in de privésector, kende in maart zijn grootste daling in zes jaar.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs