EUR/USD: | GOUD: | ZILVER: | BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Crisis & Recessie
ma 16 jul
Een Amerikaanse recessie-indicator knippert rood
 

De Amerikaanse economie draait op dit moment op volle toeren. Wat dat betreft kan de titel van deze blog dus wat verwarrend overkomen. Toch is deze titel wel juist, want een belangrijke recessie-indicator heeft onlangs een waarschuwingssignaal afgegeven. En het is de moeite waard om dit signaal serieus te nemen.

 
zo 15 jul
Economische groei moet je niet bij elkaar lenen
 

De totale schuldenberg in de wereld is behoorlijk opgelopen, zegt macro-econoom Kees de Kort. Als je alles bij elkaar optelt, kom je op een uitstaande schuld van 247.000 miljard dollar. En als je bedenkt dat de grote crisis van 2008/2009 een schuldencrisis was en dat de afgelopen tien jaar de schuld mondiaal harder is gegroeid dan de economie, ligt er nieuw gevaar op de loer. De enige reden dat er nog geen nieuwe crisis is, zegt De Kort, is dat de rente heel laag is geworden.

 
do 12 jul
"Verenigde Staten willen handel met China vernietigen"
 

“De Verenigde Staten willen de handel met China vernietigen.” Dat zei de Chinese onderminister van Handel Li Chenggang vandaag op een forum. De beschuldigingen komen er nadat Washington bekendmaakte een lijst te hebben opgesteld van 200 miljard dollar aan Chinese producten waarop vanaf september bijkomende invoerrechten geheven kunnen worden. Het Chinese ministerie van Handel dreigde al met represailles als de heffingen er komen. “Die zijn totaal onaanvaardbaar. Het irrationele gedrag van Washington schaadt China, de wereld en henzelf”, klinkt het.

 
ma 9 jul
'De chaos is weer compleet'
 

De Britten willen maar niet begrijpen hoe de de EU werkt, merkt macro-econoom Kees de Kort op. Er zijn verschillende Brexit-modellen waar het Verenigd Koninkrijk uit mag kiezen van de EU, maar zij verkiezen 'cherry picking'. Zo werkt het niet. En met het vertrek van David Davis is de chaos nu compleet. 'Wat een rotzooi is het daar zeg.'

 
ma 9 jul
Er gaan klappen vallen. En harde
 

Onlangs werden de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten van kracht. 'En dan slaat de vlam in de pan,' zegt Kees de Kort. Want China gaat naar rato reageren nu Trump China weer in het gareel probeert krijgen.

 
ma 9 jul
Handelsoorlog kan wereldeconomie 2 biljoen dollar kosten
 

De gevolgen van de huidige handelsspanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en zijn handelspartners zijn op dit moment lichtjes merkbaar. Maar Fitch Ratings vreest dat de impact nog veel groter kan worden indien er continu tegenmaatregelen worden genomen. Het kan de wereldeconomie maar liefst 2 biljoen dollar kosten volgens hun berekening.

Fitch Ratings, een Amerikaans onderzoeksbureau, heeft de gevolgen van de handelsoorlog onder de loep genomen. De verhoogde importtarieven op auto’s, staal en aluminium, verschillende Chinese producten en vooral de tegenreactie van andere landen verhogen volgens hen de kans op een verdere escalatie van het conflict. En dat gaat ons allemaal een flinke duit kosten.

 
ma 2 jul
Chinese beurs voorspelt onheil voor de Chinese economie
 

De Shanghai Composite index wist tijdens de afgelopen week officieel in een Bear Market te belanden. Ten opzichte van het hoogtepunt van januari is de grootste Chinese beurs inmiddels met meer dan 20% gedaald. Deze daling verhoogt de kans op tegenvallende macrocijfers.

De strategen van Nordea Markets and Macrobond hebben een opmerkelijk verband gevonden. Er bestaat namelijk een sterke correlatie tussen de Shanghai Composite index en de Chinese productiecijfers. En de recente daling voorspelt in dat geval weinig goeds.

 
ma 2 jul
Geur van crisis hangt boven Brexit
 

Er is maar één ding dat groeit in het Verenigd Koninkrijk en nee, dat is zéker niet het vertrouwen in de Brexit, zegt macro-econoom Kees de Kort. Het is ook wel echt kort dag, als je bedenkt dat er eind november al een deal moet zijn tussen de Britten en de EU. 'Het probleem was, is en blijft de tegenstelling binnen de regering. Mevrouw May blijft het maar vooruitschuiven, want als ze met een plan komt, dan komen in de Engelse regering de tegenstellingen op tafel te liggen en dat heeft de potentie om te leiden tot een heleboel problemen.'

 
ma 2 jul
Onvermijdelijke crash komt eraan: De gevaren van ons huidige financiële systeem
 

Niet te missen interview van Cafe Weltschmerz. Paul Buitink interviewt Lex Hoogduin, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, directeur/commissaris bij LCH/LSE en voormalig divisiedirecteur bij DNB. Het beleid van Draghi de afgelopen jaren heeft grote gevolgen gehad voor de stabiliteit van het monetaire systeem. Hoe toekomstbestendig is de Europese munt en wat kunnen we verwachten bij een komende conjuncturele tegenslag?

 
ma 2 jul
Nooit meer dakloze kinderen in Engeland sinds financiële crisis van 2007
 

Het aantal dakloze kinderen in Engeland heeft niveaus bereikt die sinds de wereldwijde financiële crisis tien jaar geleden niet meer werden waargenomen. Experts waarschuwen dat de effecten tientallen jaren voelbaar zullen blijven. Dat zegt Annabelle Timsit, redacteur van het magazine Quartz.

 
do 28 jun
De nieuwe globale kredietcrisis is begonnen
 

Volgens James Rickards staan we aan het begin van een nieuwe globale kredietcrisis. Deze keer zal het beginnen in een aantal groeilanden, maar daarna zal de crisis zich uitbreiden over de rest van de wereld. De geschiedenis herhaalt zichzelf nooit, maar ze rijmt wel van tijd tot tijd.

Rickards heeft al een stevige staat van dienst op monetair gebied. Hij zegt dat er gemiddeld om de 15 à 20 jaar een schuldencrisis uitbreekt bij de groeilanden. De eerste was van 1982 tot 1985 nadat de sterk gestegen grondstofprijzen deze landen een stevige duw in de rug gaven.

 
di 26 jun
Rosenberg: “Top is bereikt en binnen 12 maanden komt er een recessie”
 

David Rosenberg, hoofd-econoom en strateeg bij Gluskin Sheff & Associates, maakt zich grote zorgen over de Amerikaanse economie. Volgens hem bewegen we op dit moment binnen een zogenoemde ‘late economische cyclus’. Deze cyclus wordt volgens hem gekenmerkt door stijgende lonen en haast volledige werkgelegenheid. Daarnaast heeft de Amerikaanse centrale bank de zeepbel alleen maar verder opgeblazen.

 
do 21 jun
Het IMF leent 50 miljard dollar aan Argentinië en dat is de grootste lening in de geschiedenis
 

Het Internationaal Monetair Fonds heeft aangekondigd een kredietlijn van 50 miljard dollar voor Argentinië te hebben goedgekeurd. Het pakket vormt de grootste lening uit de geschiedenis van de instelling. De kredietlijn heeft een looptijd van drie jaar. Door de beslissing krijgen de Argentijnse autoriteiten onmiddellijk de beschikking over 15 miljard dollar.

De helft van dat bedrag zal worden besteed aan de ondersteuning van de begroting. Het resterend bedrag van 35 miljard dollar zal in de looptijd van de kredietlijn geleidelijk beschikbaar worden gesteld, afhankelijk van trimestriële evaluaties van het fonds.

 
do 21 jun
Grafiek: “Chinese beurs gaat gebukt onder de handelsoorlog”
 

De Chinese beurs (Shanghai index) wist tijdens de afgelopen handelsdagen onder de grens van 3.000 punten te zakken. Daarmee wist de Chinese beurs op het laagste niveau uit te komen over de laatste twee jaar gemeten. De importheffingen van Trump gooien duidelijk roet in het Chinese eten.

Trump begint steeds serieuzer te worden met het creëren van een mondiale handelsoorlog. Vorige week lanceerde hij een nieuw pakket aan importheffingen op Chinese producten en de kans is groot dat er meer importheffingen zullen gaan volgen. Zeker omdat de Chinezen de strijd aan willen gaan met Trump. En dat lijkt niet bepaald een goed idee te zijn, aangezien Trump een echte winnaarsmentaliteit heeft.

 
do 21 jun
Oud-voorman financieel district Londen: Brexit kost 75.000 banen
 

Een voormalig voorman van het financieel district van Londen verwacht dat het Britse vertrek uit de Europese Unie zo’n 75.000 banen zal kosten.

Mark Boleat schrijft dit in een nog te houden toespraak bij Cass Business School in Londen te verwachten dat het Verenigd Koninkrijk na een Brexit eenzelfde behandeling zal krijgen als andere niet-EU-landen.

 
do 21 jun
IMF stemt in met miljardenhulp voor Argentinië
 

De peso is sinds begin mei bijna een derde van zijn waarde verloren. Hierdoor zag de centrale bank van het land zich gedwongen de rente in korte tijd te verhogen tot 40 procent, een van de hoogste rentetarieven ter wereld. De regering van president Mauricio Macri heeft zich verplicht het begrotingstekort sterk terug te dringen.

 
do 14 jun
Baas WTO: ‘Wereldeconomie in groot gevaar’
 

“De wereldeconomie is in groot gevaar”. Het zijn letterlijk de niet-gratuite woorden van iemand die het kan weten als geen ander. Namelijk het Hoofd van de World Trade Organization (WTO). Hij, Roberto Azevêdo, waarschuwt de hele wereld voor desastreuze gebeurtenissen ‘im Gespräch mit dem Handelsblatt’. Een totale handelsoorlog komt eraan indien de dialoog tussen de wereldmachten niet hervat wordt. Met alle nefaste gevolgen voor de wereldeconomie, adus de Directeur.

 
do 14 jun
Lagarde ziet wolken samenpakken boven de wereldeconomie
 

De risico's voor de wereldeconomie nemen toe naarmate de grote industriële landen met een handelsoorlog dreigen. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), na een vergadering van de Groep van Zeven (G7) gezegd.

 
wo 13 jun
Directeur WTO: 'De wereldeconomie is in gevaar'
 

Volgens Roberto Azevêdo is de wereldeconomie in gevaar. De directeur van wereldhandelsorganisatie WTO zegt dat er een wereldwijde handelsoorlog ophanden is, en roept op tot gezamenlijk ingrijpen.

 
ma 11 jun
Een Eurocrisis? Dat is zwaar overdreven…
 

De plannen van de Italiaanse regering zijn niet onopgemerkt gebleven bij de beleggers. Tijdens de afgelopen twee weken reageerden de financiële markten nogal heftig als er nieuws vanuit Italië verscheen. Volgens sommige kenners zouden we in de nabije toekomst geconfronteerd kunnen gaan worden met een ware Eurocrisis.

 
vr 8 jun
Crisis in opkomende economieën wordt erger
 

In mei hebben internationale investeringsgroepen ruim 12,3 miljard dollar uit de opkomende economieën weggehaald. Het gaat om het hoogste bedrag in de voorbije 24 maanden, blijkt uit cijfers van het Institute of International Finance. Vooral Turkije en Argentinië worden met de kapitaalvlucht geconfronteerd.

 
vr 8 jun
Bewandelt Deutsche Bank hetzelfde pad als Lehman Brothers?
 

Het aandeel Deutsche Bank staat al maandenlang onder druk. Op dit moment noteert het aandeel zelfs onder de grens van € 10. Daarnaast zou het goed kunnen zijn dat deze koers alsnog veel te hoog is. Voorlopig lijkt de Duitse zakenbank immers goed op weg te zijn om hetzelfde pad als Lehman Brothers te bewandelen.

 
wo 6 jun
Alleen een nieuwe crisis als alles tegenzit
 

De Wereldbank kwam gister met haar halfjaarlijkse rapport. Daarin voorspellen ze dat de mondiale economische groei in 2018 vergelijkbaar zal zijn met 2017, mits er niet van alles tegenzit. Op de langere termijn verwachten ze dat de groei wat zal afzwakken, vertelt macro-econoom Kees de Kort. Dat heeft volgens de Wereldbank alles te maken met het mondiale beleid, want er zal minder steun zijn vanuit de centrale banken. Ze doen daarom weer een beroep op politici en bestuurders: het gaat nu goed, zorg dat je gebruik maakt van die omstandigheden om de economie voor te bereiden op slechtere tijden. En die slechtere tijden zullen alleen aanbreken als iedereen als een kip zonder kop in het rond gaat rennen, meent de Kort.

 
di 5 jun
Plan voor 'Doomsday Brexit' lijkt op horrorfilm
 

Indien Groot-Brittannië zich zonder een degelijke handelsovereenkomst uit de Europese Unie terugtrekt, dreigt het land met een zware economische instorting geconfronteerd te zullen worden. Dat is de conclusie van een rapport dat door een groep experts voor de Britse brexit-minister David Davis werd opgesteld.

 
di 29 mei
'Superbelegger' George Soros ziet een nieuwe crisis ontstaan
 

Een nieuwe crisis ligt mogelijk op de loer. Een stijgende dollar, kapitaalvlucht uit opkomende landen en een reeks politieke problemen voorspellen weinig goeds.

Alles dat fout kon gaan, ging ook fout, vertelde de Hongaars-Amerikaanse investeerder George Soros dinsdag in Parijs, meldt persbureau Bloomberg. Vooral over de Europese Unie is hij pessimistisch.

 
ma 28 mei
Italië is een probleemland
 

Het sleutelwoord in Italië is onzekerheid, zegt BNR-macro-econoom Kees de Kort over de politieke situatie in Italië. 'Wat gaat er gebeuren in Italië? Want de economie draait niet zo lekker: voor de financiële markten is dat een buitengewone onprettige combinatie van factoren.'

 
ma 28 mei
Erdogan rijdt zijn economie recht de afgrond in, maar geen Turkse analist die daar iets over zegt
 

In Turkije lijkt bijna niemand nog de moed te hebben om president Recep Tayyip Erdogan tegen te spreken. Dat geldt ook voor de economische analisten, die elke ongunstig signaal over het beleid van Erdogan vermijden. Dat schrijven Ugur Yilmaz en Cagan Koc, correspondenten van het economische persbureau Bloomberg, verwijzend naar de afwezigheid van elke kritiek op een aantal economische ingrepen die Erdogan heeft doorgevoerd, maar die desastreus dreigen uit te draaien.

 
vr 25 mei
Pas op! De Amerikaanse bedrijfsschulden blijven toenemen
 

Al maandenlang worden we getrakteerd op opbeurende nieuwsberichten. De wereldeconomie draait op volle toeren en de toekomst lijkt er uiterst zonnig uit te zien. In het bijzonder lijkt dat in de Verenigde Staten het geval te zijn. Is dat echt zo?

Het cijferseizoen ligt weer achter onze rug. Het algemene wereldplaatje ziet er redelijk goed uit. De Amerikanen spannen daarbij toch wel de kroon. Als gevolg van de belastinghervorming van president Trump, nam de gemiddelde winst per aandeel van een Amerikaans bedrijf binnen de S&P 500 index met meer dan 20% toe.

 
vr 25 mei
Bankregels ter voorkoming van financiële crisis opnieuw versoepeld
 

De strengere regels voor Amerikaanse banken ingevoerd onder Obama in 2010 werden onlangs opnieuw versoepeld. Weer weet de machtige bankenlobby haar doel te bereiken. Het Amerikaanse Congres stemde met een twee-derde meerderheid minder regulering en toezicht op financiële instellingen met activa beneden de 250 miljard dollar. Concreet betekent dit ‘de gedeeltelijke ontmanteling van de Dodd-Frank Act’.

 
do 24 mei
Hyperinflatie in Venezuela: 1 miljoen Bolivar voor 1 euro
 

De hyperinflatie in Venezuela loopt steeds verder uit de hand. Uit recente cijfers blijkt dat het inflatiepercentage inmiddels ruim boven de 20.000% uitkomt. Onderstaande grafiek via ZeroHedge. In 2017 lag het hyperinflatiepercentage nog op 1600%. Een onomkeerbare trend is ingezet. Volgens de VN zijn tussen 2015 en 2017 al ruim 1 miljoen Venezolanen het land ontvlucht. Niet zo gek als de waarde van je geld elke dag, of zelfs elk uur in waarde blijft afnemen.

 
wo 23 mei
Weten wanneer er een nieuwe recessie komt? Kijk naar deze grafiek…
 

De wereldeconomie loopt op rolletjes, dat is wat de meeste mensen wel weten. Toch is tijdens de afgelopen maanden de twijfels over de toekomst van de wereldeconomie toegenomen. Dit heeft te maken met de prominente plek die Trump probeert in te nemen op het wereldtoneel. Moeten we vrezen voor een nieuwe recessie?

 
wo 23 mei
Verborgen economische crash: 43% Amerikanen kan voedsel en huur niet meer betalen
 

Ook almaar groter wordend deel van Nederlandse bevolking wordt door regeringsbeleid richting armoede geduwd...

Onlangs kwam in de VS in het nieuws dat de meeste Amerikanen geen financiële buffer meer hebben, en tegenvallers van ‘slechts’ $ 1000,- niet meer kunnen betalen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het nog veel erger gesteld is met de Amerikaanse bevolking: maar liefst 43% heeft niet voldoende inkomsten om basiszaken zoals huur (/hypotheek) en zelfs voedsel te bekostigen. Dat betekent feitelijk dat het land as we speak economisch aan het instorten is. We vragen ons serieus af in hoeverre ook ons eigen land -achter de kunstmatige optimistische propaganda berichten van de overheid- op eenzelfde verborgen instorting en massale armoede afstevent.

 
di 22 mei
Paus: ‘De wereld heeft niets geleerd op economisch gebied’
 

Paus Franciscus veroordeelt in strenge bewoordingen – en niet voor de eerste keer – de huidige economische constellatie in de wereld. Die wereld heeft géén lessen getrokken uit de financiële crisis die 10 jaar geleden begon. Er bestond nochtans de mogelijkheid om een meer rechtvaardige economie op te bouwen, maar “we” lieten die kans aan ons voorbij gaan. In plaats daarvan zijn egoïsme, roofzucht, speculatie, kortzichtigheid en oppervlakkigheid weer helemaal terug, aldus het hoofd van het Vaticaan. Eerder dit jaar waarschuwde de Paus nog voor een Derde Wereldoorlog door de nucleaire dreiging. Niet geheel onterecht overigens als we naar Israel en Iran kijken.

 
di 15 mei
René Tissen: Donkere wolken pakken zich samen boven de Eurozone
 

Tegen alle verwachting in heeft Italië toch nog redelijk snel een nieuwe coalitieregering kunnen vormen. Beppe Grillo, de oprichter van de ooit zo eurovijandige Vijf Sterrenbeweging is inmiddels opgevolgd door de euro-elastische Luigi Di Maio. Hij gaat samen met de eurosceptische Lega van Matteo Salvini een poging doen om het sterk verarmde Italië uit het slop te halen, wetende dat het land in werkelijkheid verstikkend diep is wegzakt in de modder van achterklap, armoede en corruptie.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs