EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
43
kliks
40
kliks
24
kliks
 
Crisis & Recessie
do 18 jul
Pensioenen van grote fondsen worden volgend jaar mogelijk gekort
 

De vier grootste pensioenfondsen van Nederland dreigen volgend jaar te moeten korten op de pensioenen, terwijl kortingen ingaan tegen het recente pensioenakkoord dat deze juist moest voorkomen. ABP, Zorg & Welzijn (PFZW), PMT en PME geven de lage rente de schuld.

De fondsen zijn tevreden over hun beleggingswinsten, maar deze werden tenietgedaan door de lage rente, stellen ze. Daardoor steeg het geld te langzaam in waarde.

 
do 18 jul
Pensioenen van 8 miljoen Nederlanders dreigen verlaagd te worden
 

De vier grootste pensioenfondsen van Nederland dreigen volgend jaar te moeten korten op de pensioenen, ondanks het recente pensioenakkoord. Als dat gebeurt, dan worden de pensioenen verlaagd van zo'n 8 miljoen mensen in Nederland, schrijft NOS. De fondsen zeggen in reactie op hun kwartaalcijfers, die donderdag verschijnen, in de problemen te komen door de "extreem lage rente".

 
do 18 jul
‘Deutsche Bank Run’: klanten halen $1 miljard dollar per dag weg
 

Problemen bij Deutsche Bank, een van Duitslands grootste banken, lopen hoog op. Klanten, dat voornamelijk hedge fondsen zijn, halen hun tegoeden weg bij de bank. En wel op een hoog tempo: één miljard dollar. Zo stelt Bloomberg.

Het nieuws komt enkele weken nadat Deutsche een herstructureringsplan aankondigde. Deutsche heeft 18.000 man ontslagen en zal minder fungeren als investeringsbank. Het zou miljarden aan kosten moeten besparen. Maar voor hedge fondsen is het een teken om de benen te nemen. Het gevolg: een heuse bank run.

 
wo 17 jul
Institutionele klanten halen 1 miljard dollar per dag weg bij Deutsche Bank
 

Renaissance Technologies (Ren Tec), één van ‘s werelds best presterende hefboomfondsen, begon 2 weken geleden al zijn cash bij Deutsche Bank weg te halen. Dat gebeurde dagen vooraleer de bank zijn meest recente en ingrijpende herstructureringsplan kenbaar maakte. Twee weken later lijken vele klanten Ren Tec te volgen. Volgens het persagentschap Bloomberg is er sprake van een institutionele ‘bank run’, waarbij dagelijks 1 miljard dollar bij de bank wordt weggehaald door klanten. Het gaat meestal om hefboomfondsen, melden insiders.

 
ma 15 jul
Een megakredietcrisis nadert
 

Het is een kwestie van analyseren en alle economische achtergrondberichten in de gaten houden. Juist op de achtergrond spelen zich de zaken af die er toe doen. Op de voorgrond zien we de berichten vanuit de mainstream media waarin meestal economische voorspoed wordt aangekondigd. Misschien soms met een waarschuwend vingertje, maar altijd wijzend op het handelen van centrale banken die ons monetaire systeem bewaken. Met andere woorden, we kunnen rustig gaan slapen.

 
do 11 jul
De ‘race to the bottom’: nu ook rommelobligaties met negatieve rente
 

Een uitgifte van Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 50 jaar is dinsdag zes keer over-ingeschreven. Ondanks dat er een rente van amper 2,9% op werd beloofd, vlogen de obligaties de deur uit. Er was ruim zes keer meer vraag naar het papier dan er aanbod was.

 
di 9 jul
Chinese schuldenberg voert tempo van faillissementen en wanbetalingen snel op
 

Chinese bedrijven staken zich jarenlang in de schulden om op die manier van de explosieve groei van hun economie te profiteren. In 2018 kreeg het land er nog elke week 4 miljardairs bij. Maar die groei verborg ook de fouten die ze maakten. Door te investeren in sectoren waar ze niets te zoeken hadden of in producten waarvoor geen markt bestond. Nu de Chinese groei op zijn laagste niveau in meer dan 25 jaar staat, hebben die bedrijven het moeilijk om die schuldenberg af te bouwen.

 
di 9 jul
Deze banken hebben allemaal exposure aan Deutsche Bank
 

Financiële markten zweten peentjes.

 
ma 8 jul
Monetaire malaise: van krediet tot erger
 

Zonder het te beseffen zijn we een nieuw tijdperk in gemoffeld. Het tijdperk van de negatieve rentestandaard die een einde maakt aan het huidige monetaire stelsel waarin banken een verdienmodel hadden met kredietverlening. Het is een traag maar slopend proces wat in feite door de hebzucht van de mens in gang is gezet. Waarom wachten met de aanschaf als banken het bedrag graag voorschieten. Vanaf de Tweede Wereldoorlog zijn de wereldwijde economieën in een groeispurt geraakt. Het tijdperk van economische groei is nog nooit zo lang geweest. Vooral in de westerse landen hebben we kunnen profiteren van een economische expansiedoordat globalisering van de wereldwijde economieën voor aanhoudende groei zorgde.

 
vr 5 jul
Ook levenstevredenheid is een slachtoffer van financiële crisissen
 

Financiële crisissen kunnen niet alleen materieel een verwoestende impact hebben. Deze problemen hebben vaak ook een negatieve impact op de individuele levenstevredenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg en het Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle, gebaseerd op een analyse van de recente economische crisis in een aantal Europese landen. Daarbij hebben de onderzoekers ook vastgesteld dat vooral de zwakkere bevolkingsgroepen zwaardere psychische gevolgen dragen van zware economische crisissen.

 
vr 5 jul
Wat gaat Europa doen eens de recessie een feit is en de rentevoeten al negatief zijn?
 

“De economie van de eurozone lijkt op weg naar een recessie en heeft nu al negatieve rentevoeten. Ik heb vorig jaar tijdens een speech die ik in Brussel gaf voor zulk scenario gewaarschuwd en dacht even dat ik onmiddellijk uit de zaal zou worden geëscorteerd. Feit is dat dit nu wel het scenario lijkt dat er aan zit te komen.”

 
do 4 jul
Deutsche Bank: een dramatisch einde is beter dan drama zonder einde
 

De noodlijdende Deutsche Bank kondigt zondag aan dat het 20.000 van zijn 91.500 mensen gaat ontslaan en 50 miljard aan dubieuze leningen gaat transfereren naar een zogenaamde ‘bad bank’. Dat melden verschillende gespecialiseerde media.

 
di 2 jul
Vertrouwen van armste deel van de Amerikaanse bevolking zakt compleet in elkaar
 

Tijdens de afgelopen weken zijn er meerdere tegenvallende macrocijfers verschenen vanuit de VS. Door deze economische cijfers werd pijnlijk duidelijk dat de Amerikaanse economie ook begint te lijden onder de handelsoorlog. En met name het vertrouwen van het armste deel van de Amerikaanse bevolking is op dit moment ver te zoeken.

 
di 2 jul
Deze cijfers maken pijnlijk duidelijk hoe zwaar de wereldeconomie het heeft
 

De handelsoorlog vormt een steeds grotere economische bedreiging voor de wereldeconomie. Tijdens de afgelopen maanden is al duidelijk geworden dat met name de groeimarkten slachtoffer zijn geworden van de importheffingen van Trump, maar ook de Duitse economie begint er steeds meer onder te lijden. En de groei van de wereldeconomie zou zelfs binnenkort kunnen stilvallen.

Aan het begin van dit jaar leek het er nog sterk op dat president Trump een akkoord zou gaan bereiken met zijn Chinese collega Xi Jinping. Deze gedroomde handelsdeal verdween echter op het allerlaatste moment naar de prullenbak. En sinds dat moment zijn de handelsgemoederen alleen maar verder opgelopen. En hoe langer deze handelsoorlog blijft voortduren, hoe groter de economische schade zal zijn.

 
ma 1 jul
Recordaantal faillissementen in eerste jaarhelft
 

Er zijn in de eerste helft van dit jaar 6.218 bedrijven failliet gegaan in België. Dat is het grootste aantal ooit, zo meldt handelsinformatiekantoor Graydon. Het vorige record dateerde al van het eerste semester van 2013.

 
di 25 jun
680.000 Vlamingen (één op de tien) onder armoededrempel
 

Eén Vlaming op de tien of ongeveer 680.000 mensen leefden in 2018 onder de armoededrempel en liepen bijgevolg risico op armoede. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

 
ma 24 jun
Gratis geld: symptoom van diepe crisis van het kapitalisme
 

Dat is de conclusie die nl.express.live business trekt uit de economische stand van zaken in het Westen anno 2019. Omdat de rente in Europa zo laag staat dat je moet betalen om geld te mogen parkeren. Omdat dit a.h.w. ‘gratis geld’ de beurzen blijft voeden en aandelen niet meer om fundamentele redenen stijgen. ‘Dat gratis geld een symptoom van een diepe crisis van het kapitalisme en gerelateerde deflatoire krachten is, hoort men liever niet. Op de beurs geldt enkel de korte termijn.’

 
ma 24 jun
“Amerikaanse economie in milde recessie volgend jaar”
 

De Amerikaanse economie, net zoals vele andere economieën, presteert wat minder goed door de vertraging van de wereldeconomie. Om dit te counteren, gaat de Fed vermoedelijk de rentes opnieuw verlagen zodat de economie gestimuleerd wordt. Maar volgens een Europese investeerder gaat de Amerikaanse economie alsnog in een recessie belanden volgend jaar.

Centrale banken grijpen meestal in als ze zien dat de economie van hun land moeite heeft om te groeien. De afgelopen jaren kennen we eigenlijk niets anders meer, in Europa, China, de Verenigde Staten van Amerika… Al deze economieën hebben één of andere stimulus gekregen.

 
vr 21 jun
8 Miljoen procent inflatie in Venezuela veroorzaakt recordhandel in bitcoin
 

Het is wel typerend voor de anti inflatie eigenschappen van bitcoin en digitale munten in het algemeen. Een beperkte geldhoeveelheid (met crypto’s als het Nieuwe Geld) doet een munt in waarde toenemen. De koopkracht ervan stijgen. Het tegengestelde is waar voor een onbeperkte geldhoeveelheid. Zoals in alle landen, in alle munten! Maar het is des te opvallender in naties die te lijden hebben onder (hyper)inflatie. Waarvan Venezuela wel het posterchild is, helaas en jammer voor zijn burgers…

 
vr 21 jun
Grafiek: Stilte voor de echte storm?
 

De meeste aandelenmarkten zijn bezig aan een geweldige handelsmaand. Ook tijdens deze handelsweek noteren de meeste indices weer in het groen. Dat is mede te danken aan de Amerikaanse en Europese centrale bank. Hun monetaire plannen zijn in goede aarde gevallen bij beleggers. Wat dat betreft zou je dus kunnen stellen dat er goede beurstijden gaan aanbreken. Maar, is dat ook echt zo?

De kans is enorm groot dat de Amerikaanse centrale bank tijdens haar volgende rentebesluit, in juli, de rentestand zal gaan verlagen. Jerome Powell liet dat immers tijdens de persconferentie van gisteren al min of meer doorschemeren. Intussen beweegt Wall Street weer rond haar oude records.

 
do 20 jun
Amerikaanse consumentenschuld was nog nooit zo hoog
 

De schuldenlasten van de Amerikaanse consumenten groeien naar zorgwekkende niveaus. Uit data blijkt nu zelfs dat de totale schuldenpositie op dit moment hoger is dan de totale schuldenpositie die we zagen net voor het uitbreken van de financiële crisis. En dat kan toch wel gezien worden als een zorgwekkend teken.

Ben Mohr, analist en strateeg bij Marquette Associates, laat weten dat de totale Amerikaanse consumentenschuld tijdens het eerste kwartaal van 2019 is uitgekomen op een stand van $ 14 biljoen. En daarmee stijgt de totale schuldenpositie $ 1 biljoen uit boven het oude ‘record’ uit 2008. Destijds stond er voor ruim $ 13 biljoen open aan creditcardschulden, studieschulden, autoleningen en hypotheken.

 
do 20 jun
Wie schulden maakt wordt rijker: welkom in de nieuwe wereld
 

ECB-voorzitter Mario Draghi beloofde dinsdag nieuwe stimulerende monetaire maatregelen. Of dat zal helpen, blijft de vraag. Want ondanks dat de voorbije jaren duizenden miljarden euro in de economie werden gepompt en de rente nooit lager stond, blijven robuuste economische groei en inflatie achterwege. Maar door steeds opnieuw hetzelfde te doen hoopt men klaarblijkelijk toch een ander resultaat te bekomen.

 
do 20 jun
Italiaanse statistiekbureau verwacht krimp van economie in tweede kwartaal
 

De Italiaanse economie zal in het tweede kwartaal waarschijnlijk krimpe, verwacht het Italiaanse statistiekbureau Istat. Hierdoor wordt het voor de Italiaanse regering nog mogelijker om te voldoen aan de Europese begrotingseisen.

 
do 20 jun
Econoom: “Als de rente in de goede economische jaren al niet kon stijgen, dan zal het de komende jaren niet beter worden”
 

Leer leven met een lage rente. Dat is de boodschap die veel economen geven. Want de kans dat de rente snel zal stijgen, wordt als miniem beschouwd. We zitten dus nog een tijdje met een bodemrente van 0,11% op heel wat spaarboekjes opgescheept. Momenteel staat er meer dan 270 miljard euro geparkeerd op de Belgische gereglementeerde spaarrekeningen. Toch zijn er voldoende alternatieven. Een duidelijk overzicht van de mogelijkheden.

 
wo 19 jun
IJsland bereidt zich voor op diepere recessie na malaise toerisme
 

IJsland bereidt zich voor op een dieper dan verwachte recessie nadat het faillissement van budgetmaatschappij WOW air voor een malaise in de toerisme zorgt en de visvangst flink tegenvalt. Dit zegt de IJslandse centralebankgouverneur Mar Gudmundsson, meldt persbureau Bloomberg.

 
di 18 jun
Wereldhandel gedaald tot niveau van vorige kredietcrisis
 

De ontwikkelingen blijven elkaar in versneld tempo opvolgen. De handelsoorlog met China blijkt bepaald geen eendagsvlieg meer nu China de V.S. beschuldigt van “blunt” economisch terrorisme en voornemens is deze handschoen op te nemen. De toon is hiermee gezet. De vrees bestaat dat de neerwaartse trend in de mondiale goederenstroom daardoor in een versnelling komt, mede nu president Trump z’n pijlen op India, Mexico en mogelijk ook op Europa richt in verband met Nordstream 2 (de Russische gasleiding naar West-Europa).

 
di 18 jun
Collectief Stockholmsyndroom
 

Het was een tijdje rustig, maar mondiaal beginnen de centrale banken weer uitspraken en praten over, jawel, de vraag of ze niet méér moeten ingrijpen, in plaats van minder. Ze zijn op zeker moment ingestapt toen het slecht ging, daarna zou je logischerwijs die maatregelen moeten afbouwen. Maar nee hoor, de centrale banken denken alleen maar in termen van nieuwe maatregelen.

 
di 18 jun
Dekkingsgraad pensioenfondsen metaal verder gezakt , kortingen dreigen
 

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen voor de metaalsector zijn vorige maand verder gezakt. Pensioenfonds van de Metalektro (PME) en Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) kwamen in mei respectievelijk uit op een dekkingsgraad van 96,9 procent en 97,4 procent, meldden de fondsen.

 
di 18 jun
Deutsche Bank: “koerssteun ligt op…nul euro”
 

Het is Jeffrey Gundlach, chief executive bij DoubleLine Capital, die het wrange grapje maakt over de beurskoers van Deutsche Bank (DB). Met nieuwe laagtes opgezocht wel elke week. Of de notering gaat inderdaad naar of tot zero euro. Of wordt het misschien, met zoveel zwartgallige voorspellingen, net tijd om als contrarian in te stappen? In ieder geval is Gundlach iemand om aandachtig naar te luisteren op dit gebied alvast. Hij waarschuwde reeds in 2016 om weg te blijven van het aandeel. DB wil een zogenaamde ‘bad bank’ oprichten. Bevattend: toxische derivaten ter waarde van 50 miljard euro. Geweldig idee of ultieme wanhoopspoging?

 
ma 17 jun
Kredietcrisis van ongekende omvang in aantocht
 

Ik probeer in deze column uit te leggen waarom een EU in de huidige vorm gedoemd is te mislukken. Doorgroeien naar een grootschalige politieke unie zal weerstand oproepen bij de lokale bewoners van de lidstaten. De EU moet terug naar een beheersbare handelsunie met gelijke munt voor lidstaten die in gelijke economische snelheid voortbewegen. Een huwelijk tussen partners met uiteenlopende opvattingen draait vaak uit op echtscheiding. Zie chaos rondom Brexit.

 
ma 17 jun
Wordt Wall Street binnenkort getroffen door een beurscrash?
 

De aandelenmarkten bewegen in een spannende tijd. Op monetair gebied gebeurt er op dit moment van alles en ook de geopolitieke spanningen in de wereld lopen steeds verder op. Daarnaast blijft de handelsoorlog een ‘hoofdpijndossier’ voor de meeste beleggers. Wat dat betreft kan het nog een hete beurszomer gaan worden.

Er hangen op dit moment nog genoeg donkere wolken boven de financiële markten. Zo lijken de handelsspanningen in de wereld steeds verder op te lopen. Als gevolg daarvan hebben tal van Amerikaanse multinationals een brief aan Trump geschreven waarin ze verzoeken om te stoppen met het voeren van deze handelsoorlog. De kans is echter klein dat Trump gaat luisteren naar deze Amerikaanse bedrijven.

 
ma 17 jun
Is er een nieuwe schuldenzeepbel ontstaan?
 

Het ruimhartige monetaire beleid van de afgelopen jaren heeft er voor gezorgd dat de wereldeconomie uit het diepe dal wist te kruipen. Deze economische groei is onder andere aangewakkerd door middel van een zeer lage rente. Het nadeel van deze lage rente is echter dat veel bedrijven nieuwe schulden zijn aangegaan. En als gevolg daarvan kan er een nieuwe schuldenzeepbel zijn ontstaan.

Er zijn voor- en tegenstanders te vinden als het gaat om de effectiviteit van het monetaire beleid, zoals die de afgelopen jaren door de centrale banken is gevoerd. Feit is wel dat mede door de hulp van de centrale banken de wereldeconomie uit het diepe recessiegat is gekropen. De vraag is alleen welke prijs hier uiteindelijk voor betaald moet worden.

 
vr 14 jun
Kans op Amerikaanse recessie stijgt naar hoogste niveau sinds 2007
 

De afgelopen tijd zijn er wat scheurtjes ontstaan in het Amerikaanse economische beeld. Onder andere het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag viel zwaar tegen. Mede daardoor wist de euro een opmars neer te zetten. En volgens een betrouwbaar model moeten we ons serieus zorgen gaan maken over de Amerikaanse economie. En daarmee indirect ook over de wereldeconomie.

Tijdens de afgelopen weken is duidelijk geworden dat de Amerikaanse economie steeds meer hinder begint te ondervinden van de handelsoorlog. Zo heeft met name de Amerikaanse huizenmarkt het op dit moment lastig en volgens economen kan het consumentenvertrouwen de komende tijd gaan afnemen. En dat zou pas echt een groot probleem zijn, want de groei van het Amerikaanse BBP is voor het grootste deel gebaseerd op de consumentenuitgaven.

 
vr 14 jun
Van Italiaanse spaghetti-economie valt geen pizza meer te bakken
 

Het lijkt weer hommeles te worden in Italië nu de Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft gedreigd met aftreden. Nieuwe verkiezingen zouden misschien het anti-EU sfeertje wel eens kunnen versterken als bij de bevolking duidelijk wordt dat de premier onder druk is gezet door Brussel. Er wordt weer eens gedreigd met strafmaatregelen als het land niet snel aanstalten maakt om hun begroting op orde te brengen en hun schuldenlast af te bouwen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs