EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Crisis & Recessie
vr 18 jan
Duitse groeimotor sputtert
 

Duitsland is de op drie na grootste economie ter wereld, met een exportmachine die 1.600 miljard dollar per jaar omzet. Maar het land dreigt nu wel in de klappen te gaan delen.

Chinese klanten stellen hun bestellingen bij Duitse bedrijven alsmaar langer uit. Dat zeggen vertegenwoordigers van de Duitse ‘Mittelstand’, een term die bij ons de kmo’s aangeeft, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Na 10 jaar van ononderbroken groei brengt het politieke klimaat de wereldeconomie wel degelijk in gevaar.

[...]

 
vr 18 jan
Wereld lijkt met open ogen in volgende crisis te lopen
 

De wereldwijde risico's nemen toe, maar de wil om de dreigingen collectief aan te pakken, brokkelt af. Overal in de wereld roepen partijen op om de controle terug in eigen handen te nemen. Dat zegt een rapport van het World Economic Forum, gebaseerd op een enquête bij ongeveer duizend experts en besluitvormers. Het rapport waarschuwt voor minder gunstige economische vooruitzichten en verslechterende geopolitieke omstandigheden.

[...]

 
do 17 jan
Scherpe dalingen hoeven niet direct te leiden tot recessies
 

Tijdens het afgelopen kwartaal werden beleggers geconfronteerd met sterk dalende beurskoersen. Met name de beursdaling tijdens de laatste maand van het jaar was verrassend te noemen. Nog nooit eerder werden de aandelenmarkten in december geconfronteerd met een dergelijke crash. Leiden scherpe dalingen tot recessies?

Heel wat analisten en economen leggen vaak een verband tussen de aandelenmarkten en de reële economie. Op het moment dat de aandelenmarkten crashen, betekent dit onheil voor de economieën. En het klopt inderdaad dat scherpe dalingen op de financiële markten vaak weten te leiden tot recessies. Maar, dat is niet altijd het geval.

 
do 17 jan
WRR: Evenwicht geldstelsel verstoord, met hoog schuldniveau tot gevolg
 

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) stelt dat het evenwicht van ons geldstelsel verstoord is. Er zit te weinig remming op het scheppen van geld en kredietverlening. Dit heeft tot gevolg dat er een ongewenst hoog schuldniveau is bereikt, stelt de raad in een donderdag verschenen rapport.

 
do 17 jan
Inflatie opnieuw naar recordniveau in Zimbabwe
 

De inflatie in Zimbabwe is opnieuw naar een recordniveau gestegen. In december steeg het prijspeil in het Afrikaanse land met 42,1 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Zimbabwaanse statistiekbureau donderdag. Een maand eerder stond de inflatie op 31 procent.

Op maandbasis stegen de prijzen in december met 9 procent. Het zijn de hoogste inflatiecijfers sinds het land hyperinflatie doormaakte in 2008 en 2009.

 
do 17 jan
Deze belangrijke recessie-indicator slaat alarm…
 

De onzekerheid in de wereld lijkt met de dag toe te nemen. De Amerikaanse overheid zit nog steeds op slot en de gevolgen van deze shutdown beginnen steeds merkbaarder te worden. Onder andere ouderen en armen zijn de dupe van het gevecht tussen de Republikeinen en de Democraten. Ook op andere plekken in de wereld rammelt het.

Steeds meer macrocijfers maken duidelijk dat de groei van de wereldeconomie in verval aan het raken is. In het bijzonder ondervinden de groeilanden sterke economische hinder. En de oorzaak daarvan zit in het protectionistische handelsbeleid van Donald Trump. Ook binnen de Europese landsgrenzen is het bergafwaarts gegaan met de groei van het bruto binnenlands product.

 
do 17 jan
Toezichthouder financiële markten vreest gevolgen van 'no deal'-Brexit
 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het zorgwekkend dat tien weken voordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie beoogt te verlaten, er nog steeds grote onzekerheid is over de voorwaarden. 

In combinatie met de verdeeldheid in het Britse parlement vergroot dit volgens de toezichthouder de kans op een 'no deal'-Brexit.

 
wo 16 jan
‘Volgende crash wordt rollercoaster die niet meer te stoppen is’
 

Alvorens in te gaan op de ontwikkelingen in 2019 is het goed eerst nog een terugblik te werpen op 2018, met opvallende turbulenties in de tweede helft. Â Waren deze turbulenties weergegeven in onderstaande VIX grafiek na alle voorgaande rust voorzien?

 
wo 16 jan
Centrale bank China steekt 83 miljard dollar in afkoelende economie
 

De centrale bank van China heeft woensdag 83 miljard dollar (zo'n 73 miljard euro) in de economie gepompt. Het stimuleringsprogramma moet ervoor zorgen dat de economische groei niet verder daalt en moet voorkomen dat de werkloosheid toeneemt.

 
wo 16 jan
De euro is jarig, maar een feest is het niet: “Ik weet niet of de euro een volgende grote crisis kan weerstaan”
 

Lage rente, lage inflatie en behoorlijke economische groei. De euro heeft de deelnemende landen in de twintig jaar die de munt bestaat veel goeds gebracht. Maar het voortbestaan van de munt is niet gegarandeerd.

 
wo 16 jan
Deze angstaanjagende grafiek laat zien dat de werkloosheid zal toenemen
 

Het Amerikaanse werkloosheidscijfer zit al jaren in een dalende trend. Als gevolg van de groeiende Amerikaanse economie is er simpelweg meer behoefte aan personeel en daarom worden steeds meer vacatures opgevuld. De glorietijden kunnen echter helaas al achter de rug liggen.

In december steeg het Amerikaanse werkloosheidscijfer verrassend van 3,7 naar 3,9 procent. Daarmee werd het 49-jarige dieptepunt dus niet verder aangescherpt. Volgens economen had deze stijging te maken met het toenemende aantal Amerikanen dat opzoek is naar een baan. Met andere woorden is de beroepsbevolking toegenomen. De vraag is alleen of dat wel echt de oorzaak is.

 
wo 16 jan
Premier China: We moeten ons voorbereiden op economische moeilijkheden
 

De Chinese premier Li Keqiang heeft woensdag gewaarschuwd voor economische moeilijkheden. De premier deed dit op de Chinese staatsradio. Hij deed de uitspraak nadat de Chinese centrale bank bekendmaakte 83 miljard dollar (zo'n 73 miljard euro) in de economie te pompen.

Het stimuleringsprogramma moet ervoor zorgen dat de economische groei niet verder afneemt en moet voorkomen dat de werkloosheid toeneemt.

 
wo 16 jan
Geblokkeerde havens, een verstopt wegennet en lege winkelrekken
 

Naarmate de kans op een gestroomlijnde brexit steeds kleiner wordt, beginnen consumenten in Groot-Brittannië te vrezen voor geblokkeerde havens, een verstopt wegennet en lege winkelrekken. Die angst dreigt de Britse bevolking te zullen aanzetten om allerlei voorraden te beginnen hamsteren. Dat zegt Delphine Strauss, redacteur economie bij de Britse zakenkrant Financial Times.

[...]

 
wo 16 jan
Draait de groeivertraging in de EU uit op een heuse recessie?
 

[...]

“De wereld wordt geconfronteerd met diverse economische knelpunten,” aldus de Financial Times. “Tekenen van problemen in China en de Verenigde Staten gaan gepaard met toenemende aanwijzingen van zwakte in de eurozone, die zich ook slechts relatief langzaam van de wereldwijde financiële crisis heeft hersteld."

[...]

 
di 15 jan
'Shutdown' VS kost luchtvaartmaatschappij 25 miljoen dollar per maand
 

De sluiting van de Amerikaanse overheid kost luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines zo'n 25 miljoen dollar (21,8 miljoen euro) aan omzet per maand.

Het concern merkt bij de presentatie van de cijfers over 2018 dat een stuk minder ambtenaren het vliegtuig neemt en dat de resultaten in het huidige kwartaal hierdoor geraakt worden.

 
di 15 jan
Topman JPMorgan: Shutdown kan economische groei VS doen verdwijnen
 

Bankbestuurder Jamie Dimon, van JPMorgan Chase, denkt dat de Amerikaanse economische groei naar nul kan dalen als de sluiting van de Amerikaanse overheid het hele kwartaal voortduurt.  

Hij zegt dit dinsdag tijdens een toelichting van op de vierdekwartaalcijfers van de grootste bank van de Verenigde Staten.

 
di 15 jan
Financiële crisis nog steeds voelbaar bij Europese bankaandelen
 

Bankaandelen waren in de jaren 2005, 2006 en 2007 ‘musthaves’ voor beleggers. Deze bankaandelen wisten gigantische rendementen te produceren. Helaas liep uiteindelijk het beursfeestje bij deze aandelen af met een gigantische kater. Het doek viel voor de financiële sector en dat kostte Lehman Brothers zelfs de kop. En de financiële crisis is nu nog steeds goed voelbaar.

De bankensector heeft het nog steeds erg moeilijk. Door de strengere regelgeving kunnen banken minder risico nemen. En door deze regels is het voor banken moeilijk om nog winsten te realiseren zoals die voor het uitbreken van de financiële crisis werden bereikt. Daarnaast lijden de Europese banken onder de historisch lage rentestand.

 
ma 14 jan
Chinese groeivertraging nu onontkenbaar
 

Chinese doorverkopers verlagen prijs iPhone met 22%

JD.com en Suning, twee belangrijke Chinese e-commerceplatformen, hebben de prijzen van een reeks iPhone's met meer dan een vijfde verlaagd in de hoop zo de verkoop aan te zwengelen in de aanloop naar het Chinese nieuwjaar.

De prijsdalingen volgen op een zeldzame omzetwaarschuwing vorige week door Apple. Het bedrijf legde de oorzaak bij de dalende vraag naar iPhone’s vanuit China.

[...]

 
ma 14 jan
Industriële productie eurozone daalt flink, zorgen om Europese economie
 

De industriële productie in de eurozone is in november met 1,7 procent gedaald ten opzichte van oktober, dat maakt het Europese statistiekbureau Eurostat maandag bekend.

Jaar op jaar daalde de productie van eurozone-industrieën met 3,3 procent. De productie ging in alle sectoren omlaag, de grootste daling was terug te vinden onder kapitaalgoederen en duurzame consumentengoederen.

 
ma 14 jan
Export China laat sterkste krimp in twee jaar zien, ook import neemt af
 

De export van China is in december onverwacht gedaald, terwijl ook de import van het land afnam. De cijfers geven aan dat de handelsoorlog met de Verenigde Staten de Chinese economie ondermijnt, net als de afzwakkende wereldeconomie.

De export, gemeten in dollars, kromp met 4,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste daling in twee jaar. Economen hadden in doorsnee een stijging met 2 procent verwacht.

 
ma 14 jan
China, niet de beurs, zou u zorgen moeten baren
 

De wereld kijkt met spanning naar de gebeurtenissen op de Amerikaanse aandelenbeurzen, maar men zou er beter aan doen om meer aandacht te schenken aan de evoluties in China. Die waarschuwing komt van Matt O’Brien, columnist bij de Amerikaanse krant Washington Post. Hij wijst erop dat de belangrijkste Chinese beursindex het voorbije jaar een verlies van 25 procent moest incasseren.

[...]

 
ma 14 jan
Als de 'shutdown' nog 14 dagen duurt, overtreft zijn kost die van Trumps muur
 

Als de 'shutdown' van een reeks Amerikaanse overheidsdiensten nog 2 weken aanhoudt zal hij het land meer gekost hebben dan de 5,7 miljard dollar die Trump voor de bouw van zijn muur wil.

De Amerikaanse ‘shutdown’ was zaterdag aan zijn 21ste dag toe en evenaart daarbij de langste shutdown ooit, die onder het presidentschap van Bill Clinton plaatsvond in 1996. De kans dat een groot aantal overheidsdiensten nog weken gesloten blijven is niet denkbeeldig, want in Republikeinse kringen wordt rekening gehouden met een sluiting tot eind februari, blijkt uit berekeningen van het White House Office of Management and Budget, die door de Wall Street Journal konden worden ingekeken.

[...]

 
zo 13 jan
Gele hesjes nu ook in Londen: honderden demonstranten op de been
 

In Londen zijn gisteren honderden betogers op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingen van de regering. Ze willen ook dat er nieuwe verkiezingen komen. De Britse gele hesjes halen hun inspiratie bij de Franse demonstranten.

 
zo 13 jan
Duitsers hebben in 2018 al 40 miljard aan kapitaal verloren door de negatieve rente
 

Onlangs las ik een nogal alarmerend bericht op een website bij onze buren. De Duitsers hebben in 2018 al 40 miljard aan kapitaal verloren door de negatieve rente op hun spaartegoeden. Dat geeft te denken. Ook in ons land speelt dit. Veel rekeninghouders zijn zich niet bewust dat een kapitaaltje van bijvoorbeeld 10.000 euries elk jaar minder waard wordt. Als je dat wilt voorkomen dan moet je elk jaar flink meer bijstorten om in de pas te lopen met de geldontwaarding.

 
vr 11 jan
Bankrun op Franse banken: De ergste nachtmerrie van de Franse politiek
 

“De ergste nachtmerrie van de Franse politiek”. Zo benoemt een sympathisant van de Gele Hesjesbeweging (GH) het op Facebook. Een mogelijke bankrun staat zaterdag 11 januari 2019 te gebeuren in Frankrijk. Door sociale media is de protestbeweging snel gegroeid. Er wordt onderling contact gehouden en acties gecoördineerd. “La France en colère !”, zo staat op de site officiel des Gilets Jaunes (GJ) te lezen. Het is verzamelen geblazen te Bourges om 10:00. De negende actie ook van de GJ: ‘Acte 9 : Rassemblement de tous les Gilets Jaunes au centre de la France.’

 
vr 11 jan
“Chinese economie zorgwekkender dan Amerikaanse economie”
 

De toestand van de Chinese economie is een grotere zorg dan die van de Amerikaanse economie, aldus een investeringsexpert. Er zijn voldoende signalen die wijzen op een groeivertraging op korte termijn. De verhoogde Amerikaanse importtarieven en de omschakeling van het Chinese economische model wegen zwaar op de groei van de Chinese economie.

Felix Brill, aandelenstrateeg bij het Liechtensteinse VP Bank, zei tijdens een interview met CNBC dat beleggers zich moeten schrap houden voor meer volatiliteit op de financiële markten zolang de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China blijft voort woeden.

 
vr 11 jan
1.000 miljard dollar staan klaar om uit de City of Londen te worden weggehaald
 

Vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen en banken overwegen om activa voor een bedrag van 1.000 miljard dollar vanuit Londen naar het buitenland te transfereren. Reden is de onzekerheden die rond de scheiding van Groot-Brittannië en de Europese Unie worden gecreëerd. Dat blijkt uit een rapport van consulent Ernst & Young (EY), gebaseerd op een enquête bij ruim tweehonderd financiële bedrijven.

[...]

 
do 10 jan
1.000 miljard dollar staan klaar om uit de City of Londen te worden weggehaald
 

Vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen en banken overwegen om activa voor een bedrag van 1.000 miljard dollar vanuit Londen naar het buitenland te transfereren. Reden is de onzekerheden die rond de scheiding van Groot-Brittannië en de Europese Unie worden gecreëerd. Dat blijkt uit een rapport van consulent Ernst & Young (EY), gebaseerd op een enquête bij ruim tweehonderd financiële bedrijven.

[...]

 
wo 9 jan
De economische motor van Europa is aan het pruttelen
 

Steeds meer economen beginnen zich grote zorgen te maken over de economische motor van Europa. De industriële productie in Duitsland heeft het erg moeilijk en dat heeft grote gevolgen voor de groei van de Duitse economie. En dit economische virus kan in no time overslaan naar andere Europese landen.

Tijdens de afgelopen dagen zijn er tegenvallende cijfers over de Duitse industrie verschenen. De Duitse productie kromp in november ten opzichte van een jaar geleden met maar liefst 4,7%. Sinds het jaar 2009 werd de Duitse productiesector niet meer geconfronteerd met een dergelijke grote teruggang.

 
wo 9 jan
Gele hesjes organiseren bankrun in Frankrijk
 

De Gele Hesjes beweging doet de oproep tot een Bankrun in Frankrijk. Op zaterdag 12 januari worden de aanhangers van de Gele Hesjes gevraagd hun geld van de bank te halen. De Gele Hesjes uiten al weken hun onvrede over de huidige politieke en economische ontwikkelingen en zetten nu een nieuwe stap om hun doel te bereiken.

[...]

 
di 8 jan
Italiaanse staat komt noodlijdende bank te hulp
 

De Italiaanse regering komt de noodlijdende bank Banca Carige te hulp. Zo kan de bank aanspraak maken op overheidsgaranties en financiering van de centrale bank.

Hiermee probeert de overheid de stabiliteit van Carige te garanderen en de bank de ruimte te geven om het aantal 'slechte' leningen af te bouwen en het kapitaal te verhogen.

 
di 8 jan
We staan op nul
 

De groei van de wereldeconomie neemt af, dat zien we iedere dag. Veel landen zijn niet goed voorbereid op een eventuele recessie, zei een topman van het IMF onlangs.

 
vr 4 jan
SocGen: “Dit is nog maar het begin van de crash”
 

De meeste aandelenmarkten eindigden het afgelopen jaren in het rood. Alleen de beurzen in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië wisten het hoofd boven water te houden. De huidige dalende beweging is volgens SocGen strateeg Andrew Lapthorne slechts het begin van een veel diepere daling.

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van ZeroHedge, zijn de koersresultaten van het afgelopen jaar in beeld gebracht (afgezet in dollars). De daling op Wall Street viel relatief gezien nog erg mee en deze daling werd pas op het laatst gerealiseerd aangezien Wall Street in december ruim 9% moest inleveren. Dat betekende de slechtste decembermaand sinds het jaar 1957.

 
vr 4 jan
Welke zijn de 10 grootste aandelenbeurzen ter wereld?
 

Effectenbeurzen zijn plaatsen waar onder andere aandelen en obligaties kunnen worden verhandeld. Tegenwoordig hoeft dit natuurlijk geen fysieke locatie meer te zijn, en worden de meeste effecten via elektronische netwerken verhandeld. Toch is de handel alleen mogelijk als effecten genoteerd staan aan bepaalde beurs. Dit zijn volgens Statista in 2018 de grootste operatoren van beurzen ter wereld op basis van marktkapitalisatie.

[...]

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs