EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Edelmetalen
wo 8 apr
Edelmetalen schaarste: Comex in technische default
 

In de greep van de “griep” is het internationale monetaire systeem aan een va banque pokerspel ten prooi is gevallen. Uiteraard kun je wel eindeloos digitaal fiatpapier blijven bijdrukken en staats- en bedrijfsschuld opkopen maar de zich hiermee aftekenende mondiale monetaire misery krijgt steeds meer gezicht. Echter, onder de rap verslechterende corona omstandigheden konden de banken weinig anders meer doen dan deze dodelijke fuik verder in te duiken!

 
wo 8 apr
Goudmarkt ontregeld door gebrek aan liquiditeit
 

Een gebrek aan liquiditeit in de internationale goudmarkt zorgt voor merkwaardige bewegingen in de goudprijs. Zo lag de goudprijs op de beurs in New York dinsdag ongeveer $50 per troy ounce hoger dan in Londen. Onder normale omstandigheden is dat verschil hooguit een paar dollar, maar door gebrek aan arbitrage lopen de prijzen verder uit elkaar.

 
wo 8 apr
Crisis stuwt goud naar recordhoogte: edelmetaal flirt met grens van 50.000 euro
 

Wie gisterochtend een goudstaaf van één kilogram wou aankopen bij The House in Brussel, moest daar - inclusief marge voor de verkoper - meer dan 50.000 euro voor neertellen. “Dat is een record. In mijn dertigjarige loopbaan heb ik dit nog nooit meegemaakt”, zegt goudhandelaar Jan Van Cutsem. Tegen de avond was de verkoopprijs weer onder die kaap gezakt.

 
ma 6 apr
Jim Rickards: goud naar $10.000 à $50.000 per troy ounce
 

James G. Rickards is een Amerikaanse advocaat, spreker, goldbug en goudspeculant. Mediacommentator ook en auteur op het gebied van financiën en edele metalen. Hij is de schrijver van Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis en vijf andere boeken. Rickards spreekt zich in april 2020 uit over de toekomst van de goudprijs. Wel vaker, maar ditmaal lijkt zijn voorspelling zo over the top? In ieder geval trekt ze wel behoorlijk de aandacht. Met een goudprijs die wel vervijfvoudigde tussen 2001 en 2011. En sinds 2015 een nieuwe stierenmarkt inzette. Maar toch: van $1640 d.d. 3 april 2020 naar genoemde torenhoge contreien? En toch. De door ondergetekende almaar meer geapprecieerde George Gammon doet daar zelfs nog een schepje of zeg maar schep bovenop. Watch and learn: waarom de goudprijs misschien wel naar $100.000 per troy ounce (31,10 gram) kan!

 
vr 3 apr
Dit kan nog maar het begin van de goud Bull Market zijn…
 

Opvallend genoeg wist de goudprijs tijdens het afgelopen kwartaal amper te profiteren van de onrust op de financiële markten. Toch is het gele edelmetaal zeker haar functie als veilige haven niet verloren. De komende tijd zou de goudprijs zelfs in positieve zin kunnen gaan opvallen.

 
do 2 apr
Onze expert Paul D’Hoore: “Zelfs goud stelt teleur tijdens moeilijke beursdagen”
 

Economie “Als het echt slecht gaat zijn er geen veilige plekken op de financiële markten,” zegt expert Paul D’Hoore. “Dan wil iedereen weg uit alles: ook uit goud. Het spaarboekje is eigenlijk het enige echte vluchtoord.”

 
di 31 mrt
Rusland stopt met goud kopen
 

Rusland stopt met goud kopen via de binnenlandse goudmarkt, zo schrijft de centrale bank in een verklaring op haar website. Voor toekomstige goudaankopen wacht de centrale bank de ontwikkelingen op de financiële markten af. Vorig jaar kocht Rusland al veel minder goud dan in voorgaande jaren. Met deze maatregel kan Rusland de druk op de internationale goudmarkt verlichten.

 
ma 30 mrt
Er is geen fysiek goud meer te verkrijgen?
 

Goud is out. Met ‘out’ bedoelen we niet obsoleet, voorbij, passé, iets van ver vervlogen tijden. Neen, out is uit, weg, foetsie. De deur uit. ’t Is op! Hoeveel duidelijker kunnen we het nog stellen? Misschien kan Zerohedge het nog explicieter omschrijven: ‘”There’s No Gold” – COMEX Report Exposes Conditions Behind Physical Crunch’. Ach, had u ook nog wat van het schitterende, blinkende goedje gewild. Een onsje, een kilotje of… Zo jammer? Wie eerst komt eerst maalt. Het is geen grap, beste lezer. Van alle kanten bereiken ons berichten dat er geen fysiek goud meer geleverd kan worden.

 
ma 30 mrt
Wat is er aan de hand met de goudprijs?
 

Deze week zagen we een opmerkelijke beweging in de goudmarkt. Op dinsdag was de goudprijs op de beurs in New York namelijk $70 per troy ounce hoger dan in Londen, het grootste prijsverschil in veertig jaar. Deze prijzen lopen wel vaker uit elkaar, maar onder normale omstandigheden stappen handelaren in de markt om dit verschil weg te werken. Dat gebeurde nu niet, met als gevolg twee verschillende goudprijzen en krapte in de goudmarkt in New York. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

 
do 26 mrt
ABN AMRO laat goudbeleggers in de steek
 

De ABN AMRO laat goudbeleggers in de steek, want de bank sluit alle gewichtsrekeningen voor goud, zilver en platina. Ongeveer 2.000 klanten die via de bank edelmetalen op hun rekening hebben staan moeten dat voor 1 april verkopen. Doen ze dat niet, dan verkoopt de ABN AMRO deze posities voor de op dat moment geldende prijs. De bank kan niet garanderen dat dat tegen een gunstige koers plaatsvindt.

 
do 26 mrt
Zwitserse goudsmelterijen tijdelijk dicht door coronavirus
 

Drie grote smelterijen in de Zwitserse regio Ticino hebben tijdelijk hun productie stilgelegd. Vanwege het coronavirus moeten deze bedrijven tenminste een week lang hun activiteiten staken. Valcambi en PAMP leggen hun productie stil tot en met 29 maart, terwijl Argor-Heraeus pas op 5 april het werk hervat. De smelterijen liggen in een gebied dat grenst aan Italië, waar veel mensen reeds besmet zijn met het virus.

 
wo 25 mrt
Voer de goudstandaard weer in
 

De werkelijke oorzaak van de financiële instabiliteit en de crises van 2008 en 2020 is de publiek-private samenwerking tussen overheden en financiële markten. Alleen een ontvlechting van belangen en het opnieuw invoeren van de goudstandaard kunnen een oplossing bieden. En weer staan we aan de vooravond van wat mogelijk uitmondt in een diepe economische recessie.

 
ma 23 mrt
Goudaandelen zijn voor een enorme ‘discount’ te koop
 

De goudprijs staat al twee weken onder druk. Ondanks de dalende beurskoersen wist de goudprijs als veilige haven hier niet van te profiteren. In het jaar 2008 was er aanvankelijk een soortgelijk beeld zichtbaar. Op dit moment is met name de prestatie van goudaandelen bijzonder te noemen. En juist dat biedt beleggers kansen.

 
ma 23 mrt
Run op edelmetalen, levertijden lopen verder op
 

De extreme volatiliteit op de financiële markten zorgt voor een vlucht naar edelmetalen. Ondanks de daling van de goudprijs en een nog veel grotere prijsdaling van andere edelmetalen blijven spaarders en beleggers massaal fysiek edelmetaal kopen. Dat zorgt voor steeds langere levertijden, die nu oplopen van vier tot twaalf weken. Door de krapte in de markt lopen ook de premies op, waardoor de prijzen van munten en baren stijgen ten opzichte van de spotprijs.

 
wo 18 mrt
Goudprijs vertoont op dit moment gelijkenissen met het jaar 2008
 

Juist in deze onzekere tijd zou je verwachten dat beleggers massaal richting de veilige havens vluchten. Toch weten de veilige havens tot nu toe nog niet te profiteren van de dalende beurskoersen. Zo werden de traditionele ‘veilige havens’ goud en zilver tijdens de afgelopen twee weken geconfronteerd met stevige verliezen. Gisteren wist de zilverprijs zelfs te dalen naar een meerjarig dieptepunt. Hoe kan dit?

Niet alleen de traditionele veilige havens hebben het op dit moment lastig, ook de ‘moderne’ veilige havens staan onder druk. Zo werd de cryptomarkt tijdens de afgelopen weken ook geconfronteerd met stevige verliezen.

 
ma 16 mrt
Onrust financiële markten treft ook edelmetalen
 

[...] onrustig en zien we grote stijgingen en dalingen in alle beleggingscategorieën. Ook traditionele veilige havens blijken op de korte termijn niet immuun voor dit soort schokken in de markt. Vorige week vrijdag ging de goudkoers ook al hard onderuit, omdat beleggers in een vlucht naar liquiditeit alles verkochten.

 
do 12 mrt
Deutsche Bank: Goudprijs gaat verder stijgen
 

De goudprijs zal de komende tijd verder stijgen, zo verwachten analisten van Deutsche Bank. Ondanks de scherpe prijsdaling van eind februari blijven de fundamentele argumenten om goud te bezitten intact. Door de vlucht naar veilige havens is de rente scherp gedaald, waardoor goud een aantrekkelijker alternatief is geworden. Ook overwegen centrale banken nieuwe monetaire stimulering in de vorm van renteverlagingen en opkoopprogramma’s.

 
ma 9 mrt
Coronavirus = nachtmerrie! De economische gevolgen van meerdere schokken/Wat drijft de goudprijs
 

Daarover heeft George Gammon het in onderstaande video. Deze man met bijna 70.000 volgers toont dat hij héél goed snapt hoe de markten in mekaar zitten, een pluim! We hebben ons dan ook onlangs geabonneerd op zijn YouTube kanaal. Op YouTube verschijnt heel wat onzin, maar ook pareltjes. Dank weer aan R., een zeer oplettende, discrete en tevens uitstekend geïnformeerde lezer en aldus bijdrager op Biflatie sinds kort. Het gaat over de supply chain, de aanvoerketen. De demand, de vraag, die instuikt. En de goudprijs. Must watch!

 
za 7 mrt
De goudmarkt wordt nog steeds onderdrukt/De weg die elke fiatmunt volgt
 

Rob Kirby (Canada, 1960) startte na zijn universitaire studie een carrière bij verschillende beurshuizen en effectenmakelaars. Tot hij een soort aha-erlebnis ondervond en van een ongelovige (‘disbeliever’) een gelovige is geworden (‘believer’). Een ware goldbug, goudkever. In 2004 nam hij ontslag om zich aan het schrijven te wijden. Over goud uiteraard maar ook over de markten.

 
di 3 mrt
Het traditionele goudseizoen is nog niet begonnen
 

De goudprijs moest afgelopen week flink waarde inleveren. En dat is toch wel verrassend te noemen, want de aandelenmarkten moesten ook flink terrein inleveren. En normaliter weet het gele edelmetaal te profiteren van een daling op de financiële markten. Het echte goudseizoen moet trouwens nog beginnen.

 
di 3 mrt
Centrale bank VS komt markten te hulp, verlaagt rente om coronavirus
 

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft de rente met 0,5 procentpunt verlaagd vanwege de verspreiding van het coronavirus. De noodmaatregel moet de economische schade door het virus beperken.

De Amerikaanse centrale bank rekent na de verlaging een rente van tussen de 1 en 1,25 procent.

 
do 27 feb
Is goud nu de ultieme veilige haven?
 

De goudprijs is de laatste maanden in alle valuta sterk gestegen, zelfs in de dollar. Een zeer sterk teken. Deze prijsstijging vindt plaats terwijl schulddeflatie op de loer ligt. De opgepompte geldbubbel dreigt leeg te lopen. Dat verklaart volgens ons de stijging van de goudprijs. Toch wordt doorgaans gesteld dat goud juist een verzekering is tegen inflatie. Hoe zit dat nu? Wie heeft er gelijk? En wat kunnen we verder verwachten van goud?

 
wo 26 feb
De goudmarkt beschikt over een potentieel van minstens 30%
 

De goud- en zilverprijs moesten gisteren verrassend genoeg een pas op de plaats maken. Ondanks het feit dat de wereldwijde beurzen geconfronteerd werden met een nieuwe beursdaling, leverden ook de edelmetalen waarde in. De zilverprijs stond op een gegeven moment zelfs 4% lager. Een belangrijke grafiek laat zien dat de goudmarkt beschikt over een potentieel van minstens 30%.

 
wo 26 feb
Rusland breidt goudvoorraad uit naar 2.277 ton
 

Rusland heeft in januari opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht in de eerste maand van het jaar 200.000 troy ounce goud (6,22 ton), waarmee de totale goudvoorraad stijgt naar 2.276,8 ton. Door deze aankoop en de stijging van de goudprijs steeg de waarde van de totale goudvoorraad naar $115,82 miljard. Het edelmetaal vertegenwoordigt daarmee ongeveer 20% van de totale reserves.

 
di 25 feb
Goudprijs breekt door de €50.000 per kilo
 

De goudprijs brak vandaag voor het eerst door de €50.000 per kilogram. Zorgen over de verspreiding van het coronavirus zorgen voor onrust op de financiële markten. Met nieuwe besmettingen in Italië, Iran en Zuid-Korea begint het virus zich nu ook snel te verspreiden buiten China. Beleggers vrezen voor economische schade, omdat het virus ook wereldwijde productieketens overhoop gooit.

 
ma 24 feb
Beleggers vluchten naar goud: prijs naar hoogste punt sinds 2013
 

De goudprijs is maandag naar het hoogste niveau in zeven jaar tijd gestegen door zorgen rondom de uitbraak van het coronavirus. Beleggers zien het edelmetaal als 'veilige haven' om naar te vluchten in roerige tijden.

De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) steeg maandag omstreeks 11.20 uur met 2,2 procent naar 1.685 dollar (ongeveer 1.557 euro). Het is de hoogste goudprijs sinds januari 2013.

 
ma 24 feb
Beurzen Azië omlaag door zorgen over coronavirus, beleggers vluchten naar goud
 

Aandelenbeurzen in Azië zijn maandag slecht aan de week begonnen door toenemende zorgen over de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Korea, Italië en het Midden-Oosten. Door de zorgen gingen aandelenbeurzen onderuit en zochten investeerders hun toevlucht in goud.

 
ma 24 feb
Rusland schroef export goud op naar 115 ton
 

Rusland exporteerde vorig jaar 115 ton goud, voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Volgens berekeningen van Reuters was dat zeven keer zoveel als het jaar daarvoor. De centrale bank kocht het afgelopen jaar veel minder goud, waardoor er meer goud beschikbaar was voor export. Ook biedt de Russische centrale bank sinds mei vorig jaar onder de internationale goudprijs voor nieuwe aankopen. Daardoor is het voor goudmijnen en banken aantrekkelijker om goud te exporteren.

 
vr 21 feb
Goudprijs naar recordhoogte: €48.000 per kilo
 

De goudprijs blijft maar stijgen en bereikte donderdag zelfs een nieuw record van €48.000 per kilogram. Beleggers zoeken hun toevlucht in het edelmetaal vanwege de lagere rente en onzekerheid over de economische impact van het coronavirus. Ook duiken steeds meer beleggers op het edelmetaal, nu de prijs in een sterke opwaartse trend zit. De goudprijs in euro’s ligt inmiddels ruim boven het oude record van september 2012, toen de financiële markten in de ban waren van de Europese schuldencrisis. Nu zijn het vooral de extreem lage rente en de lage wisselkoers die de goudprijs in euro’s aanjagen. Op het moment van schrijven staat de euro op minder dan $1,08, terwijl de wisselkoers in 2012 ongeveer $1,20 was.

 
wo 19 feb
Goudprijs stijgt boven 1.600 dollar uit angst voor economische gevolgen Coronavirus
 

De toeloop op goud, dat geldt als ‘veilige haven’ voor beleggers, blijft aanhouden. De prijs van een ounce (31,1 gram) goud steeg woensdag tot 1.605 dollar (1486 euro).

 
vr 14 feb
Goudprijs naar 1.800 dollar per troy ounce?
 

De goudprijs noteert momenteel onder de 1.600 dollar maar analisten van Midas Touch Consulting verwachten dat dit niet lang meer zal blijven duren. Eens de grens doorbroken is, ligt de weg naar hogere prijzen open. Analist Florian Grummes verwacht een goudprijs van 1.800 dollar en benadrukt dat de ‘gold bulls’ de markt onder controle hebben en elke dip opkopen.

Florian Grummes, analist bij Midas Touch Consulting, is een rasechte ‘gold bull’ en verwacht dat de goudprijs tegen de lente zal gaan stijgen tot 1.800 dollar per troy ounce. Dit lijkt momenteel onmogelijk vermits de goudprijs nog onder de 1.600 dollar noteert, maar hij verwacht dat, eens dit plafond doorbroken wordt, de weg naar hogere prijzen volledig openligt.

 
do 13 feb
World Gold Council: “Centrale banken blijven goud kopen”
 

Centrale banken kochten vorig jaar 650 ton goud, bijna evenveel als het record van een jaar eerder. Ondanks de hoge goudkoers blijven verschillende landen hun goudreserves uitbreiden ter diversificatie van hun reserves. Volgens Juan Carlos Artigas van de onderzoeksafdeling van de World Gold Council zal deze trend ook dit jaar aanhouden. In een interview met Kitco geeft hij toelichting op de laatste cijfers over de goudmarkt.

 
do 13 feb
Van goud naar klatergoud: staatsleningen als ‘veilig’ onderpand
 

In de serie Trendlines University over de oorsprong en evolutie van ons geldsysteem is dit het derde deel. Het eerste deel – van goud naar Global Finance – kunt u hier teruglezen. Het tweede deel – Opkomst ongereguleerde geld-en kapitaalmarkt – kunt u hier teruglezen. In dit derde deel bespreken we hoe goud als anker voor het mondiale financiële systeem werd vervangen door staatsleningen, door schuldbewijzen. Staatsschulden werden als risicovrij verklaard en konden daardoor als 100% risicovrij vermogen worden opgenomen in de boeken. Sterker nog: deze staatsschulden konden zelfs worden gebruikt als onderpand om extra krediet te verstrekken. Schuld op schuld. Daardoor groeide de schuld exponentieel.

 
di 11 feb
Goudprijs op hoogste niveau in jaren door vrees coronavirus
 

De prijs van goud gaat al vier handelsdagen op rij omhoog door de onrust op de financiële markten vanwege de opmars van het nieuwe coronavirus. Het aantal doden en besmettingen door de besmettelijke longziekte blijft maar stijgen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs