EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Edelmetalen
di 9 jun
goud-zilver ratio vertoont ‘bullish’ signalen
 

De goud-zilver ratio is een belangrijk fenomeen op de financiële markten. Het is zelfs een gegeven dat 5000 jaar geleden werd geïntroduceerd. In de tijd van de Egyptenaren bedroeg de regel dat 2,5 delen zilver evenveel waard waren dan 1 deel goud. Tegenwoordig is deze ratio compleet veranderd maar uiteraard nog altijd heel relevant. Hoe staat de ratio er nu voor?

 
ma 8 jun
Blijft Jan Publiek straks met waardeloze aandelen zitten?/De gouden stier stormt verder
 

[...]

Bovenstaand ‘Verhaal van twee meren’ is toch maar wat het is hoor, wat het pretendeert: een verhaal(je). De praktijk, de realiteit schetst wel een genuanceerder verhaal. Want in de eerste vijf maanden van 2020, herinner u, de slechtste in decennia voor aandelen? Thetimeshub.in: ‘Inflows in gold ETFs (exchange traded funds – exchange traded funds) for the 5 months of 2020 amounted to 623,3 tons for $33.7 billion, estimated by the World Gold Council (WGC). It is more inflow following a record 2009 (about 591 tons).’

 
ma 8 jun
Ondersteunen Rusland en China de Amerikaanse papieren goudmarkt?
 

Sinds de coronacrisis is er een grote run op goud. Vooral in Europa en de Verenigde Staten is het edelmetaal niet aan te slepen. Daardoor is de goudprijs opgelopen en zijn er hier en daar zelfs tekorten ontstaan. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar de papieren goudmarkt werd verstoord door een schaarste aan fysiek leverbaar goud.

 
wo 3 jun
Zwitserland exporteerde recordhoeveelheid goud naar de VS
 

Zwitserland exporteerde in april een recordhoeveelheid van 111,7 ton goud naar de Verenigde Staten. Tegelijkertijd daalde de export van goud naar traditionele afzetmarkten als China en India, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Zwitserse douane. Normaal gesproken exporteert Zwitserland vrijwel geen goud naar de VS, maar door een run op edelmetalen is de vraag in de VS sterk toegenomen. Zo importeerde het land in maart ook al meer dan 43 ton goud via Zwitserland.

 
di 2 jun
Moet je goud kopen? Warren Buffett versus Ray Dalio/Madelon Praat
 

De goudprijs spint garen (gouddraad?) uit de economische chaos, ontstaan sedert het Coronavirus. Januari 2020 tot…einddatum onbekend. Het spreekwoordelijke laatste zetje dan wel dat een wereldeconomie reeds op lemen voeten doet wankelen. Ook de Amerikaanse maatschappij die sociaal maar ook economisch steeds meer verdeelt raakt intern, doet daar een schepje bovenop. Want tenslotte is de goudkoers nog meest in USD genoteerd. Wat zal voortduren tot die munt haar status als wereldreservemunt verliest.

 
ma 1 jun
Manipulatie, De echte waarde van edelmetalen
 

174! Dat is de hoeveel keer elke kilo zilver die uit de grond wordt gehaald op de wereldwijde financiële markten wordt verhandeld. 174 keer 30 miljoen kilo of 5.22 miljard kilo. 174 jaar aan zilverproductie. Elk jaar weer.

[...]

 
ma 1 jun
De zilver Bull Market staat nog maar in de kinderschoenen
 

Door de fantastische beursprestatie heeft zilver zichzelf weer in de schijnwerpers gezet. Het ‘kleine broertje’ van goud wist tijdens de afgelopen weken beduidend beter te presteren dan het gele edelmetaal. En uit onderzoek blijkt dat de zilver Bull Market nog maar in de kinderschoenen staat. Beleggers zouden juist nu de zilvermarkt goed in de gaten moeten houden.

De zilverprijs wist tijdens de afgelopen weken enorm goede zaken te doen. Eigenlijk kwam deze prijsstijging als een complete verrassing. Met name de zilvermarkt wist sterk te reageren op de zilverprijsexplosie. Zo wisten de meeste zilvermijnaandelen met tientallen procenten in waarde te stijgen.

 
ma 1 jun
Deze goudgrafiek ziet er behoorlijk ‘Bullish’ uit
 

Tijdens de afgelopen twee jaar heeft de goudprijs haar glans weer volledig weten terug te krijgen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens de goudprijs weet te stijgen naar een nieuwe recordkoers (in dollars gemeten). En een belangrijke goudgrafiek laat zien dat mogelijk de echte goudrally nog moet aanbreken.

 
zo 31 mei
Ontwikkeling goudprijs en koersdoel goud
 

Venezuela en de Bank of England (BoE) liggen op ramkoers. BoE weigert $1 miljard aan fysiek goud uit de Engelse kluis terug te geven aan Venezuela. Als het erop aan komt is goud blijkbaar een politiek metaal. Een paar maanden geleden was er sprake van een ander conflict. Libanon weigerde een eurobond lening af te lossen van $1 miljard. Maar de Libanese regering heeft ondertussen nog wel een buffer van $12 miljard aan goud achter de hand (287 ton). Toch verkoopt ze dat niet om de lening door te kunnen rollen. De waarde van het goud werd blijkbaar hoger ingeschat.

 
do 28 mei
Wanneer is goud een interessante belegging? Onze beursexpert vertelt hoe je eraan begint
 

Geld Goud spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding als symbool voor macht, rijkdom en prestige. Maar loont het de moeite om het ook zelf te kopen? Marijn van Zundert, goud- en beleggingsspecialist uit het team van onze geldexpert Geert Noels, somt de voor- en nadelen op en vertelt hoe je er zelf aan geraakt.

 
ma 25 mei
Beschikt de goudmarkt nog over potentieel?
 

De meeste goudmijnaandelen wisten tijdens de afgelopen weken fors in waarde te stijgen. De stijgende goudprijs wist er voor te zorgen dat steeds meer beleggers geïnteresseerd raakten in het gele edelmetaal. Beschikt de goudmarkt eigenlijk nog over voldoende groeipotentieel?

 
ma 25 mei
De terugkeer van monetair goud in drie scenario’s (Deel 3)
 

Een goudmuntstandaard is voor overheden en centrale banken geen aantrekkelijk vooruitzicht. De rol van deze instituties zal in dit scenario sterk naar de achtergrond verschuiven. Overheden zullen weer moeten gaan letten op hun uitgaven en voor centrale banken zal er misschien nog maar een beperkte rol zijn. Vergelijkbaar met die van de Amsterdamse Wisselbank. Wat kunnen overheden en centrale banken doen om hun rol in een nieuwe monetaire ordening te bestendigen? Dit komt aan bod in het tweede scenario dat we hieronder bespreken.

 
wo 20 mei
Vraag naar beleggingsgoud sterk toegenomen
 

De uitbraak van het coronavirus zorgde in het eerste kwartaal voor een vlucht naar goud als veilige haven. In Westerse economieën nam de vraag naar beleggingsgoud en goud-ETF’s sterk toe, terwijl de wereldwijde vraag naar gouden sieraden juist daalde. Daardoor bleef de totale vraag ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapportage over de goudmarkt.

 
wo 20 mei
Moeten we zilver verkiezen boven goud?
 

Goud weet al enkele jaren beter te presteren dan zilver. Eigenlijk is die trend al sinds het jaar 2011 van kracht. Tijdens de afgelopen maanden wist de interesse in het gele edelmetaal flink op te laaien. Het ‘kleine broertje’ werd echter door beleggers vaak genegeerd. Mogelijk komt er aan die trend binnenkort een einde.

 
ma 18 mei
Goudprijs stijgt naar hoogste niveau sinds 2012
 

De goudprijs is op het hoogste niveau sinds 2012 beland. De prijs per troy ounce (31,1 gram) lag toen rond 1.800 dollar (zo'n 1.661 euro). Maandag is dat 1.764 dollar per troy ounce. De opmars van de goudprijs is een direct gevolg van de coronacrisis.

 
zo 17 mei
Goud als strategische hedge
 

Goud blijkt een effectief instrument om het neerwaartse risico van een beleggingsportefeuille te verminderen. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw rapport. Ook tijdens de coronacrisis bleek het edelmetaal per saldo een effectief instrument om het neerwaartse risico te beperken. Terwijl de aandelenmarkt onderuit ging steeg de goudprijs juist tot recordhoogte. En hoewel goud niet de meest effectieve instrument is om dalende aandelenkoersen op te vangen heeft het van alle hedging instrumenten wel de beste eigenschappen. Zo is het minder gevoelig voor markttiming en profiteert het ook bij stijgende aandelenkoersen.

 
za 16 mei
Bank of England leent opnieuw goud aan GLD?
 

Een run op goud zorgde in het eerste kwartaal voor krapte in de fysieke goudmarkt. Door het coronavirus staan veel vliegtuigen aan de grond, waardoor het lastiger is om fysiek edelmetaal snel op de juiste plaats te krijgen. Deze logistieke problemen zorgden de afgelopen maanden voor langere levertijden en verstoorden de prijsvorming van goud in New York. De krapte in de markt was zo zelfs groot dat de Bank of England voor het eerst in vier jaar weer moest bijspringen. De centrale bank stelde dit voorjaar namelijk opnieuw goud beschikbaar aan het grootste goud-ETF ter wereld.

 
vr 15 mei
Ligt de ‘werkelijke’ zilverprijs veel hoger?
 

Goud en zilver staan al maanden in de belangstelling. Dat is overigens niet verwonderlijk, want de onzekerheid in de wereld zorgt er voor dat beleggers vluchten naar veilige havens. En de edelmetalen weten al decennialang te fungeren als een ‘veilige haven’. Overigens blijft de zilverprijs duidelijk achter op de goudprijs.

 
do 14 mei
Zilver- en goudmijnaandelen wachten al jaren op een uitbraak
 

De goudprijs is tijdens de afgelopen maanden meermaals positief in het nieuws verschenen. En daar was ook een duidelijke reden voor. Het gele edelmetaal fungeert immers al decennialang als een veilige haven. Steeds meer beleggers vluchten, als gevolg van de onzekerheid op de financiële markten, richting de goudmarkt. De interesse in het ‘kleine broertje’ van goud blijft vooralsnog uit. En dat heeft ook effect op de gecombineerde goud- en zilvermarkt.

 
wo 6 mei
Wat is er aan de hand met goud? Madelon Praat erover
 

Het motto van deze videoboodschap van Madelon Vos luidt: hoe doe je je voordeel met deze crisis? Als je hier maar beter uitkomt! Dat zal vast niet makkelijk worden voor de meerderheid der burgers. Maar ook bedrijven en overheden lijden. En om van onzentwege de stemming nog wat meer te verzieken (sorry hoor): You ain’t seen nothing yet! No way dat het business as usual wordt. Dat we de draad gewoon maar hebben op te pikken van pre Corona tijden. Pré? We zitten er nog middenin hoor, als wereld! Nederland, Europa mag niet klagen.

 
wo 29 apr
Amerikanen kopen massaal goud in…
 

Op dit moment hebben de meeste beurzen al een groot deel van de beursschade ingehaald. Dit is te danken aan de imposante herstelbeweging die tijdens de afgelopen handelsweken heeft plaatsgevonden. Ondanks dat kopen Amerikanen massaal goud in. Blijkbaar is er dus toch behoefte aan enige zekerheid.

 
di 28 apr
De terugkeer van monetair goud in drie scenario’s (Deel 1)
 

In het Insider artikel ‘Hoe nu verder’ beschreef ik drie scenario’s die kunnen volgen uit de huidige mondiale financiële en economische problemen. Bij één van die scenario’s is sprake van een serieuze vlucht naar goud. Daarbij kan goud op een aantal manieren weer een rol krijgen in het monetaire systeem. In een aantal artikelen zal ik hier dieper op in gaan, omdat het grote gevolgen heeft voor onze samenleving en economie.

 
di 28 apr
Australië stuurt duizenden goudstaven naar New York
 

De grootste smelterij van Australië heeft de productie van goudstaven flink opgeschroefd om de Amerikaanse goudmarkt te bedienen. Duizenden goudstaven gaan op het vliegtuig voor een vlucht van ruim 18.000 kilometer naar New York, waar de prijs van goudfutures nog steeds hoger is dan de spotprijs.

 
di 28 apr
Rusland verstrekt exportlicenties aan goudmijnsector
 

Rusland gaat permanente exportlicenties verstrekken aan goudmijnen, zodat ze hun goud rechtstreeks op de internationale markt kunnen aanbieden. Tot voor kort konden ze het alleen verkopen aan Russische banken, die het weer doorverkochten aan de centrale bank. Maar nu de centrale bank haar binnenlandse goudaankopen heeft gestaakt moeten de mijnen op zoek naar een nieuwe koper. Dat proces kwam moeizaam op gang, omdat de goudmijnen voor iedere internationale transactie een aanvraag moesten indienen. Door permanente licenties te verstrekken is dat in de toekomst niet meer nodig.

 
vr 24 apr
Grafiek: Dit belangrijke goudmijnaandeel is uitgebroken
 

De goudprijs zit al sinds de zomer van 2018 in de lift. Aanvankelijk wist de goudprijs weinig te profiteren van de coronaonrust. Tijdens de afgelopen weken zijn de goudstieren echter teruggekeerd op het speelveld. En ook de goudmarkt lijkt de opwaartse trend nu te pakken te hebben.

 
do 23 apr
Goudprijs breekt door de recordkaap van 1.600 euro
 

Economie De prijs van goud uitgedrukt in euro heeft donderdag een nieuw record bereikt. Voor het eerst ging de prijs van een ‘troy ounce’ (31,1 gram) over de kaap van 1.600 euro. Intussen noteert goud aan 1.603 euro.

 
do 23 apr
Goudprijs wist in deze valuta’s gemeten al te stijgen naar nieuwe records
 

De goudprijs zit sinds de zomer van 2018 al flink in de lift. Tot voor kort wist het gele edelmetaal weinig te profiteren van de onrust die er op de financiële markten te vinden was. Tijdens de afgelopen drie weken is dat beeld echter compleet veranderd. Op maandbasis gemeten noteert de goudprijs fors hoger. En in verschillende valuta’s gemeten is er zelfs sprake van een nieuwe recordkoers.

 
di 21 apr
‘De Fed kan geen goud printen’/Op naar de $3.000
 

Dat is de titel van een rapport van Bank of America. In ‘The Fed can’t print gold’ geeft de bank een koersdoel af van maar liefst $3.000 in 2021. De ‘Ultimate Store Of Value’ noemt zij het gele edelmetaal. Het ultieme waardebehoud, zouden we dat kunnen vertalen. Zerohedge.com sneert dat de bank overneemt wat de (sublieme, kritische, zeer goed geïnformeerde) website 9 jaar geleden schreef. Zerohedge:

 
ma 20 apr
Nu investeren in goud? Financieel expert legt uit waarom je voorzichtig moet zijn
 

De goudprijs brak deze week een record, of in elk geval omgerekend naar euro’s. Op de beurs van Londen werd voor een ons goud (31,1 gram) 1.580 euro neergeteld. Maar ook in dollars, de munt waarin goud wordt verhandeld, staat de goudprijs op het hoogste niveau in zeven jaar. Daarmee lijkt het edelmetaal zijn reputatie als veilige haven waar te maken. Dan tóch.

 
ma 20 apr
ABN AMRO verwacht hogere goudprijs
 

De ABN AMRO heeft haar koersdoel voor goud naar boven bijgesteld. Ook verwacht de bank dat de premie op munten en baren voorlopig hoog zal blijven door een toegenomen belangstelling voor fysiek edelmetaal. In een nieuwe update schrijft analiste Georgette Boele dat het vooruitzicht voor goud om verschillende redenen is verbeterd.

 
wo 15 apr
Zorgt het monetaire beleid voor een nieuwe zilverprijsexplosie?
 

Het zijn op dit moment bizarre tijden. Centrale banken proberen er alles aan te doen om de economische klap als gevolg van het coronavirus zo goed mogelijk op te vangen. Daarom hebben de meeste centrale banken de geldkraan volledig open gedraaid. Voor de edelmetalen kan dit monetaire beleid enorm gunstig gaan uitpakken.

 
wo 15 apr
Centrale banken zien goud weer als het ultieme onderpand
 

Sinds de financiële crisis van 2008 zoeken centrale banken hun toevlucht tot goud. Volgens analisten van Goldman Sachs verdwijnt 20% van het jaarlijkse aanbod tegenwoordig in de kluizen van centrale banken. De totale goudaankopen stegen de afgelopen jaren dan ook naar recordhoogten. Ook halen steeds meer landen hun goud terug uit het buitenland. De afgelopen vijf jaar repatrieerden onder andere Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Hongarije een deel van hun goudreserves.

 
za 11 apr
Verzekeraars dekken nu ook chartervluchten voor goud
 

Verzekeringsmaatschappijen gaan vanaf nu ook chartervluchten verzekeren die goud vervoeren. Dat maakte de Londen Bullion Market Association (LBMA) donderdag bekend. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in waardetransport kunnen daardoor makkelijker edelmetalen overvliegen. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat fysiek goud sneller op de plek van bestemming komen. Normaal gesproken vervoert men goud met passagiersvliegtuigen, maar die zijn door het coronavirus bijna allemaal aan de grond gezet.

 
wo 8 apr
Edelmetalen schaarste: Comex in technische default
 

In de greep van de “griep” is het internationale monetaire systeem aan een va banque pokerspel ten prooi is gevallen. Uiteraard kun je wel eindeloos digitaal fiatpapier blijven bijdrukken en staats- en bedrijfsschuld opkopen maar de zich hiermee aftekenende mondiale monetaire misery krijgt steeds meer gezicht. Echter, onder de rap verslechterende corona omstandigheden konden de banken weinig anders meer doen dan deze dodelijke fuik verder in te duiken!

 
" ... Everything is in a bubble ..." — Peter Schiff

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/usergp/domains/goudportal.nl/public_html/gp3_def/includes/c_allesover.php on line 34
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs