EUR/USD: | GOUD: | ZILVER: | BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Edelmetalen
ma 16 jul
Wordt dit (opnieuw) het goudenkwartaal voor goud?
 

De goudprijs staat al wekenlang onder druk en volgens de meeste analisten gaat daar in de nabije toekomst geen verandering in komen. De goudprijs weet in een tijd van oplopende geopolitieke spanningen niet te profiteren en dat baart de meeste analisten de grootste zorgen. Is de goudprijs daadwerkelijk haar glans verloren?

Normaal gesproken weet goud te schitteren in tijden van onrust en instabiliteit. Dat was bijvoorbeeld aan het begin van 2016 nog het geval toen er chaos was in China. Destijds wist de goudprijs in korte tijd flink in waarde te stijgen. De goud gerelateerde aandelen wisten zelfs exponentiële winsten te laten optekenen. Ook tijdens de afgelopen weken is de onrust toegenomen als gevolg van het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump. Toch wist de goudprijs hier niet van te profiteren.

 
ma 16 jul
TA Zilver Analyse Roy | Week 29 - 2018
 

Ook de afgelopen week werd uiteindelijk een prooi voor de beren. De lage omzet van vorige week vrijdag leidde inderdaad tot een verrassing en wel tot een stijgingspoging van de stieren. Direct na de opening op maandag ging het gas erop en probeerden de stieren het verlies van de week ervoor goed te maken door een stijging te creëren tot ruim boven de $16.20. Zoals echter al zo vaak gezien de afgelopen tijd konden de stieren het niveau ook nu niet vasthouden zodat beduidend onder het hoogste punt werd afgesloten.

 
do 12 jul
Onderzoek: Goud gaat de komende twee jaar olie verslaan
 

De goudprijs wordt op dit moment door het merendeel van de beleggers verguisd. Niet verwonderlijk, want het gele edelmetaal weet al weken teleur te stellen. En deze slechte prestatie blijft uiteraard niet onopgemerkt bij de beleggers. Terwijl de goudprijs blijft dalen, weet de olieprijs steeds hogere regionen te bereiken. Die tijd kan echter snel gaan keren.

 
di 10 jul
China investeert $250 miljoen in oliesector Venezuela
 

China wil meer dan $250 miljoen investeren in oliesector van Venezuela, zo meldt Bloomberg. De China Development Bank zal verschillende leningen verstrekken aan PDVSA, de grootste olieproducent van Venezuela. Die zal het geld gebruiken om nieuwe investeringen te doen in de Orinoco Belt, een gebied waar grote oliereserves liggen.

 
ma 9 jul
Palladium zit in auto's maar ook steeds vaker in juwelen
 

Goud of zilver? Vergeet het: palladium is de nieuwe heilige graal onder de edele metalen en niet alleen maar omdat ze de basis vormen voor automotoren. Ook juweliers gebruiken steeds meer palladium, maar de prijs blijft alleen maar stijgen. 

Ooit gehoord van palladium? De kans is nochtans groot dat je het goedje ooit al eens onrechtstreeks gebruikt hebt. Palladium is namelijk één van de grondstoffen die in benzinewagens gebruikt wordt om de katalysator op te bouwen. Aangezien de trend naar benzinewagens steeds sterker doorzet, heeft dat een gevolg voor de prijs van palladium. Dat heeft dan weer een effect op juweliers want ook in de sieradensector is palladium een goede gok. Met andere woorden: palladium is waardevol, maar moeten we goud dan gewoon vergeten? 

 
zo 8 jul
Hoeveel pijn moet goud nog doorstaan?
 

De goudprijs is bezig aan een rampzalige reeks. Al wekenlang staat de goudprijs onder druk en met de week lijkt het pessimisme toe te nemen. Inmiddels is de goudprijs beland bij het dieptepunt van december 2017. Gaat het gele edelmetaal op weg naar nieuwe dieptepunten?

 
wo 4 jul
De huidige goudbeweging lijkt sterk op die van vorig jaar
 

De goudprijs is in een vrije val beland, dat zal haast geen één belegger zijn ontgaan. Er heerst op dit moment groot pessimisme rondom het gele edelmetaal en volgens de meeste analisten is de kans klein dat het sentiment binnenkort gaat veranderen. Ondanks de scherpe daling lijkt de goudprijs voorlopig hetzelfde pad te bewandelen als vorig jaar het geval was.

 
ma 2 jul
Japanse Yen ondersteunt de daling bij de goudprijs niet
 

De goudprijs kende opnieuw een beroerde week. Al wekenlang staat het gele edelmetaal onder grote druk en steeds meer goudbeleggers gooien de handdoek in de ring. Opmerkelijk genoeg ondersteunt de Japanse Yen op dit moment de daling bij de goudprijs niet. En dat kan goed nieuws betekenen voor de goudprijs.

De goudprijs staat al wekenlang onder druk. Sinds april is de trend volledig omgeslagen en de beer heeft de afgelopen tijd behoorlijke tikken uitgedeeld. De goudprijs stond sinds december afgelopen jaar niet meer zo laag. Alle winst van de eerste maanden van dit jaar zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

 
zo 1 jul
Let op! Het goudseizoen breekt aan
 

Goud wist tijdens de voorbijgaande weken verrassend genoeg niet te profiteren van de onrust op de financiële markten. Volgens een grote groep beleggers gaf de teleurstellende prestatie van de goudprijs aan dat goud niet langer meer gezien kan worden als ‘veilige haven’. Moeten we inderdaad rekening houden met een verdere prijsdaling van het gele edelmetaal?

De goudprijs heeft al weken last van de duurdere dollar, dat is een feit. Maar, dat is niet het complete verhaal. Normaal gesproken weten de edelmetalen immers te profiteren op het moment dat de markten geconfronteerd worden met hoge volatiliteit. Dit was bijvoorbeeld ook het geval tijdens de eerste maanden van 2016. Ondanks de beweeglijkheid gebeurt op dit moment het tegenovergestelde bij goud.

 
vr 29 jun
Wat zijn de alternatieven nu de rol van goud als beschermer van rijkdom lijkt uitgespeeld?
 

Goud noteert op zijn laagste niveau in 6 maanden. Sinds begin van dit jaar is de koers van het gele metaal met 4% gedaald. Is de rol van goud als beschermer van rijkdom uitgespeeld?

Er mag gerust van een verrassing worden gesproken, want in politiek en economisch onzekere tijden speelt goud traditioneel de rol van veilige belegging. Vandaag staat de wereld aan de vooravond van een handelsoorlog, waren de geopolitieke spanningen nooit groter dan voor de invasie van Irak in 2003 en bevindt de EU zich in de grootste crisis sinds de schuldencrisis van 2010. Goud kan hier niet van profiteren en dat staat haaks op alle elementaire regels van het investeringsboekje.

 
do 28 jun
Kijk uit! Een ‘doodskruis’ is zichtbaar op de goudgrafiek
 

Er is iets vreemds aan de hand. De geopolitieke spanningen lopen wekelijks verder op en wat dat betreft zou je dus denken dat beleggers vluchten naar veilige havens. De aandelenmarkten dalen wel, maar de goudprijs daalt nog harder. En dat is vreemd aangezien goud gezien wordt als een ‘veilige haven’.

Al wekenlang staat de goudprijs onder druk en dat heeft hoofdzakelijk te maken met de duurdere dollar. Ondanks deze sterkere dollar is de daling bij de goudprijs alsnog opvallend te noemen. Zo laten onder andere de analisten van Commerzbank het volgende weten: “We kunnen nog steeds niet de reactie van de goudprijs begrijpen gezien de huidige marktcondities”.

 
di 26 jun
Kan de goudsector binnen enkele jaren vervijfvoudigen?
 

De titel lijkt wat verwarrend te zijn. De goudsector zit de afgelopen maanden immers nou niet bepaald in een trend waarbij je zou zeggen dat er exponentiële rendementen op de loer liggen. Toch kan daar in de nabije toekomst grote verandering in komen.

De goudprijs wist afgelopen week een nieuw dieptepunt van het jaar te bereiken. Al wekenlang ondervindt het gele edelmetaal hinder van de duurdere dollar. Daarnaast zijn er op dit moment nog maar weinig mensen te vinden die goud aanschaffen als bescherming voor de portefeuille. Niet vreemd dus dat het pessimisme over de toekomst van goud met de dag toeneemt.

 
ma 25 jun
Goudprijs: Geen harde bodem
 

Na de monetaire vergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank gaf de goudprijs in eerste instantie geen krimp. Dit bracht verschillende analisten er toe om de grens van 1300 dollar als ‘harde bodem’ te bestempelen, een niveau waar de prijs niet meer onder zou dalen.

 
ma 25 jun
TA Zilver Analyse Roy | Weel 26 - 2018
 

De flinke knal van vorige week vrijdag dreunde aan het begin van de week nog stevig na.

Op maandag probeerden de stieren wel iets te herstellen maar ze botsten al snel op het 50 d. MA dat weerstand bood en niet wilde wijken. Dit leidde uiteindelijk tot een nieuwe daling die de koers nog wat lager wegzette.

 
vr 22 jun
Deze cyclustheorie voorspelt een stijgende goudprijs
 

De goudprijs heeft er een aantal zware weken opzitten. Sinds halverwege april is er al sprake van een dalende trend en tijdens de afgelopen handelsdagen is die trend in een hogere versnelling beland. Niet vreemd dat het optimisme wegebt. Is dit het moment om de goudmarkt te verlaten?

Tijdens de afgelopen weken zijn de geopolitieke spanningen verder opgelopen. Donald Trump lijkt met het volste vertrouwen het gevecht (op handelsgebied) aan te durven met de rest van de wereld. Toch wist de goudprijs hier niet van te profiteren. En dat heeft voornamelijk te maken met de dollar. Sinds halverwege april is de dollar namelijk in een stijgende trend terecht gekomen en dat heeft uiteraard negatieve gevolgen voor de goudprijs.

 
do 21 jun
Nog één laatste aanval op de goudmijnen?
 

Hoe zit het nog met de goudmijnen, eigenlijk?

Als ik even naar mijn mailbox kijk, moet het sentiment inmiddels ver beneden het vriespunt zitten. Beleggers gooien de handdoek weer ééns massaal in de ring. Het doet me allemaal een beetje aan eind 2015 denken.

Yep, net voordat die verdomde goudmijnen honderden procenten hoger gingen en mij het beste beursjaar van mijn leven gaven.

Laten we er even wat grafiekjes bijhalen om deze stelling kracht bij te zetten. Ik begin met de goudmijnindex af te zetten ten opzichte van de goudprijs.

 
do 21 jun
Ergste crash in de geschiedenis komt eraan
 

Het Zwitserse Staatspensioenfonds verdubbelt haar investering in fysiek goud van 1 naar 2 procent. Het lijkt geen wereld- of zelfs schokkend nationaal (Zwitsers) nieuws, maar het betekent wel een verdubbeling! Het geeft daarbij ook een zeer sterk signaal af over hoe de Zwitsers denken over de State of Affairs. Hoe de zaken er werkelijk voorstaan op financieel-economisch gebied, vooreerst kijkend naar de situatie in en gevolgen van naderend onheil voor eigen land. Ook andere landen in Europa houden al rekening met tegenwind. In Zweden houden bereiden ze de mensen voor met een flyer over een crisis en oorlog. Is het tijd om wat goud in te slaan?

 
wo 20 jun
De dollar is weer aan het stijgen!
 

[... ...]

Iemand heeft voor ongelofelijk hoge bedragen short posities ingenomen met als doel de prijs te drukken op het moment dat zilver definitief dreigt uit te breken.

Punt is echter dat al die ingenomen short posities ook weer een keer gesloten moeten worden. Dus moeten worden teruggekocht.

Dat kan wel eens een dure grap worden voor degene die al die short posities heeft ingenomen.

 
wo 20 jun
'Voll Geld' in Zwitserland
 

Als u ooit het interieur van het appartement van Trump zag, dan weet u dat hij een fan van goud is. Zijn woonkamer geeft een nieuwe betekenis aan de Engelse uitdrukking “over the top”.

Het is één paleis van goud. Het is simpelweg walgelijk.

Trump heeft zich daarnaast in het verleden ook uitgelaten over de voordelen die er zouden zijn als geld gedekt zou worden door goud. Zou dat kunnen betekenen dat er een door goud gedekte dollar komt?

 
wo 20 jun
Laatste stuiptrekkingen voor de goudmarkt [Opinie]
 

[... ...]

In dergelijke omstandigheden zijn het vooral de grondstoffen, en in het bijzonder de edelmetalen, die de koopkracht waarborgen. Sterker nog, wie posities in de beste goudmijnen bezit, ziet de koopkracht van z’n vermogen sterk toenemen.

Maar wat deed de goudmarkt deze week na de oorlogsverklaringen?

 
di 19 jun
Na 15 jaar presteert Wall Street eindelijk beter dan goud
 

De goudsector is bij de meeste beleggers niet bepaald geliefd. Toch is dat wel opmerkelijk te noemen, want over de lange termijn gemeten verdient de goudprijs meer krediet. Zo heeft het 15 jaar geduurd voordat Wall Street eindelijk beter wist te presteren dan de goudprijs.

Charlie Bilello deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat sinds het jaar 2003 de goudprijs al beter weet te presteren dan de Dow Jones ETF (houdt rekening met dividend). Maar, daar is dus recent een verandering in gekomen. Het heeft de Dow Jones ETF 15 jaar geduurd om de prestatie van de goudprijs te verslaan.

 
di 19 jun
Goud- en zilverbeleggers: Houd deze grafiek in de gaten…
 

De goud- en zilverprijs moesten beide tijdens de laatste handelsdag van de week veel waarde inleveren. En dat was toch wel zonde, aangezien het feit dat beide edelmetalen bezig waren aan een uitstekende handelsweek. Overigens weet zilver het al enkele weken beter te doen dan goud en dat heeft tot een belangrijke trenddraai geleid.

De goud- en zilversector zijn door veel beleggers naar de achtergrond geschoven. Voor het laatst waren edelmetalen tijdens de eerste maanden van 2016 ‘hot’. Niet vreemd, want tijdens de eerste maanden van 2016 waren er exponentiële rendementen te behalen binnen de goud- en zilversector. Daarna is het allemaal weer wat bergafwaarts gegaan met een belegging in de edelmetalen en volgens het grotendeel van de beleggers is de glans van goud en zilver er wel af.

 
ma 18 jun
Laatste stuiptrekkingen voor de goudmarkt
 

[...]

Als we het sentiment zo proeven, hebben nog maar weinig beleggers zin in goud, zilver of de mijnaandelen. Opmerkelijk, als u de statistieken erop naslaat.

Toch halen de meeste beleggers tegenwoordig hun schouders op, als je ze aanspreekt op goud. Ze hebben meestal geen idee meer van de goudmarkt, simpelweg omdat ze er niet meer inzitten. En dan ontgaat de prijsactie.

 
ma 18 jun
Zilverprijs compleet ingedommeld
 

De zilverprijs is compleet ingedommeld. Er zat de voorbije maanden amper beweging in, en dat is toch redelijk ongewoon. Zilver is normaal vrij volatiel van aard. Laat je er als belegger niet door in slaap wiegen. Vaak zijn dit soort slaapverwekkende koerspatronen de voorbode van een explosieve beweging. De vraag of die beweging naar boven of onder zal zijn, lijkt inmiddels ook beantwoord:

[grafiek]

 
ma 18 jun
TA Zilver Analyse Roy | Week 25 - 2018
 

Het venijn zat afgelopen week overduidelijk weer eens in de staart, de mooie vooruitzichten van de stieren werden met één ferme klap om zeep geholpen.

Eind vorige week wel vermeld dat de bovenkant van de trading-range (rond $16.70) aanzienlijk onder druk lag en dat maar weinig nodig was om een uitbraak te forceren. Deze inschatting bleek inderdaad juist te zijn want op maandag gooiden de stieren nog wat olie op het vuur en werd de uitbraak uit de zone gerealiseerd door een stijging en slot ruim boven de $16.90. Met deze uitbraak werd direct ook het 200 d. MA doorbroken wat een belangrijk koopsignaal opleverde.

 
ma 18 jun
Breid uw goudvoorraad uit
 

De Fed heeft dus de rente verhoogd. Nogmaals. Volgens de traditionele goldbug-theorie is dat slecht voor goud, omdat dat zou betekenen dat de economie weer sterk genoeg is om hogere rentes aan te kunnen, en de vlucht naar goud, precies uit angst voor een inéénstortende economie, dus niet meer zo logisch is. Maar laat ons niet vergeten dat theorie slechts theorie is.

In 1970, bijvoorbeeld, stond de rente op om en bij de 4%. De goudprijs was toen iets van een 40 dollar per ounce. Toen Paul Volcker aankwam, in januari 1979, zwierde hij de maand daarop de rente naar maar liefst 22%, wat de Savings&Loan-crisis tot gevolg had. Goud stond toen 850 dollar, en hoewel je zou kunnen stellen dat zo’n crisisgevoel de vraag naar het gele goedje toch zou doen moeten stijgen, viel de prijs toen toch tot minder dan de helft terug.

 
ma 18 jun
Zilver breekt uit. Ondanks stijgende dollar!
 

Ik heb al een tijdje niet meer over goud en zilver geschreven. De reden daarvoor was dat we een stijgende dollar zagen aankomen door een gebrek aan liquiditeit in de markt voor dollars buiten de VS, ofwel de eurodollar-markt. Abonnees van ons rapport “De Dollar is aan het Stijgen” ontvingen de afgelopen maanden al diverse signalen, waarmee we al op mooie winsten staan. We verwachten snel meer signalen uit te sturen. Waarschijnlijk komende maandag al. Nu MOET ik echter weer over goud en zilver schrijven. Want nu stijgt de kans dat we een stijgende dollar gaan zien, in combinatie met een stijgende goud- en zilverprijs.

 
vr 15 jun
Let op! Het moment van de waarheid voor zilver is nabij
 

Sinds het begin van dit jaar beweegt de zilverprijs al min of meer binnen een zijwaartse trend. Op het eerste gezicht lijkt de grafiek van de zilverprijs dus weinig opwindend te zijn. Schijn bedriegt in dit geval, want onderhuids gebeurt er genoeg.

De zilverprijs zit sinds het jaar 2011 al gevangen binnen een dalend trendkanaal. Ondanks het feit dat dit behoorlijk negatief klinkt, hebben er de afgelopen twee jaar wat positieve ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo werd er aan het begin van 2016 een stevige bodem neergezet en sinds dat moment is de zilverprijs bezig met het vormen van hogere bodems.

 
vr 15 jun
Een gouden zet van zilver!
 

De Fed voert de druk op. Gisteren trok de Amerikaanse centrale bank haar korte rente andermaal op met 25 basispunten. Hierdoor bedraagt het rentetarief 1,75% tot 2%, wat inmiddels ver verwijderd is van internationale tegenhangers. Die overige centrale banken, zoals die van Japan of Europa, flirten nog altijd met de nulrente. De verschillen lopen steeds verder op. We weten uit ervaring dat dit op termijn geen houdbare situatie is.

 
di 12 jun
Wat zijn de belangrijkste goudmarkten?
 

De goudprijs beweegt enige tijd in een zeer smalle bandbreedte en schommelt al meer dan een jaar rond de €35.000 per kilo. Wanneer je kijkt naar alle geopolitieke spanningen en het ruime monetaire beleid van centrale banken zou je misschien een hogere goudprijs verwachten, maar volgens John Reade van de World Gold Council is het koersverloop van de laatste maanden een goede weerspiegeling van de laatste ontwikkelingen in de goudmarkt.

 
di 12 jun
Geopolitieke epicentrum verplaatst zich van West naar Oost
 

[...]

Binnen dit kader wordt een stappenplan uitgezet om de dollar op enige termijn zoveel mogelijk buiten de deur te zetten, met een primaire rol voor de Chinese munt. Het is ook om deze reden dat China nog steeds de grootste “goudsprokkelaar” ter wereld is om straks stevige rugdekking aan deze nieuwe opzet te kunnen geven. Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan de biljoenen kostende ‘Belt and Road’ (zijderoute) infrastructuur die vóór 2050 volledig zal zijn uitgerold, inclusief de beveiligde zeeroutes richting de Middellandse Zee. Wat hiervan de economische impact voor Europa zal zijn, laat zich raden. Het venster op het Oosten zal zich hieruit vanzelf manifesteren.

 
zo 10 jun
4 redenen waarom je nu toch maar best wat goudmijnaandelen koopt
 

Goud en goudmijnaandelen zijn niet bepaald geliefd, om het zacht uit te drukken. Op een korte (maar krachtige) opflakkering na in 2016 hebben beleggers in goudmijnaandelen al bijna 10 jaar geen plezier meer beleefd aan hun aandelen. Maar toch zijn er nog 4 goede redenen waarom je vandaag maar best wat goudmijnaandelen koopt.

Terwijl de aandelenmarkten blijven knallen, consolideert de goudprijs en kunnen goudmijnaandelen nog niet eens een deuk in een pakje boter slaan. Je zou voor minder radeloos worden en goudmijnaandelen opgeven.

 
vr 8 jun
“Goudprijs gaat profiteren van de zwakke dollar”
 

De goudprijs mag dan wel twee achtereenvolgende dalende maanden achter de rug hebben, maar dat hoeft niet te leiden tot een verdere koersdaling. Althans, dat is de mening van een strateeg van TD Securities. Deze strateeg rekent er op dat de goudprijs tijdens het tweede deel van 2018 gaat profiteren van de zwakkere dollar.

 
wo 6 jun
Maken de goudstieren zich klaar voor een gigantische rally?
 

De goudprijs heeft tijdens de afgelopen weken behoorlijk wat terrein moeten inleveren. Als gevolg van deze correctieve beweging noteert de goudprijs nu onder de slotstand van 2017. Toch zijn er signalen aanwezig die wijzen richting een naderende stevige rally.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockCharts, is te zien dat de goudprijs onlangs opnieuw wist op te veren vanaf de steunlijn die sinds de bodem van 2015/2016 actief is. Dit was de vierde keer sinds het ontstaan van deze steunlijn (duur van 128 weken).

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs