EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Edelmetalen
ma 18 mrt
Goud zakt weg naar aanleiding van Fed meeting
 

De goudprijs opende de beursweek met verlies naar aanleiding van de geplande bijeenkomst van de Federal Reserve op dinsdag. Beleggers proberen vooruit te lopen op de zaken en te voorspellen wat de bestuursleden van de centrale bank zullen beslissen. Ze verwachten dat de Federal Reserve toch het risico gaat nemen en het rentebeleid onveranderd zal laten.

De prijs voor een ounce goud daalde met 0,2 procent naar 1.299,13 dollar. De oorzaak hiervoor heeft te maken met een bijeenkomst van de bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank deze week. De financiële markten voorspellen namelijk dat het rentebeleid onveranderd zal blijven dit jaar.

 
za 16 mrt
Zwakte goud slechts tijdelijk
 

Goud is sinds het begin van dit jaar gestegen van $1.250 per troy ounce tot bijna $1.350 per troy ounce in februari. In de afgelopen weken staat de prijs van het edelmetaal echter onder druk door een opleving van de Amerikaanse dollar en cyclische assets. Volgens grondstoffenspecialist Nitesh Shah is die daling slechts tijdelijk

[...]

 
za 16 mrt
BofAML: Palladium stijgt dit jaar met 33%
 

Palladium is dit jaar een van de best presterende assets. Het edelmetaal is dit jaar gestegen met 24 procent. Ondanks deze bijzondere prestatie gelooft Bank of America Merrill Lynch (BoAML) dat de palladiumprijs dit jaar nog eens 33 procent hoger kan.

[...]

 
za 16 mrt
Goldman Sachs verhoogt koersdoel goud & zilver
 

Ondanks de recente terugval van goud en zilver is een van ’s werelds grootste zakenbanken nog steeds positief. Sterker nog, Goldman Sachs heeft in haar meeste recente grondstoffenrapport de koersdoelen voor de drie, zes en twaalf maanden prognoses verhoogd.

[...]

 
za 16 mrt
Koersverloop goud blijft grillig
 

De ferme koersstijging van het goud werd afgelopen week abrupt gecounterd door winstnemingen en de berichtgeving dat er wellicht een kleine impasse kan worden doorbroken in het globale handelsembargo. In dollars werd een correctie van $ 1340 per ounce naar $ 1280 waargenomen. Dit is, niet geheel toevallig, exact de range die het handelshuis in commodity’s INTL voorspelt de komende dagen. Een wat zwakkere dollar zou de steun voor de goudprijs kunnen betekenen. Een andere grote speler als Goldman Sachs stelde hun verwachtingen naar bóven bij. De verwachting in 3 maanden op $ 1350, 6 maanden $ 1400 en 12 maanden $ 1450.

[...]

 
za 16 mrt
Noodwet: Is mijn goud in het buitenland wel veilig?
 

In de afgelopen week hebben wij meerdere mensen gesproken die zich zorgen maken over de Noodwet Financieel Verkeer. De noodwet is in 1978 in het leven is geroepen om bij ernstige ontwrichtende situaties de overheid een mandaat te verschaffen om roerende en onroerende zaken van burgers en bedrijven te nationaliseren. Naar de oorzaak blijft het natuurlijk gissen maar vooral de ervaren belegger en mensen zonder enige ervaring maar met wat spaargeld lijken zich zorgen te maken.

[...]

 
za 16 mrt
Goudreserves van China stijgen naar 1874 ton
 

De goudreserves van China zijn in februari gestegen. China kocht in 2017 en in de eerste 11 maanden van 2018 geen goud. Vanaf december 2018 is China weer als koper actief in de goudmarkt. In december kocht China 10 ton goud en in januari was dat 12 ton.

[...]

 
vr 15 mrt
Moment van de waarheid is voor de zilverprijs aangebroken
 

De edelmetalen hebben het al weken lastig. Als gevolg van de beursrally is het optimisme onder de beleggers toegenomen. En meestal als de aandelenmarkten goede zaken weten te doen, dan raken de edelmetalen in de uitverkoop. En deze trenddraai kwam voor de zilverprijs op een zeer ongeschikt moment.

De zilverprijs heeft er een zwaar jaar opzitten. Tot en met de eerste dagen van november zat de zilverprijs gevangen in een dalende trend. Tijdens die eerste dagen van november werd zelfs de bodem van begin 2016 getest. En precies vanaf dat moment wisten de zilverstieren een dubbele bodem te produceren en ging er een nieuwe stijgende beweging van kracht. Toch kwam aan die stijgende trend tijdens de afgelopen weken een abrupt einde. Tijdens de afgelopen twee weken is de zilverprijs namelijk geconfronteerd met een stevige correctie.

 
ma 11 mrt
Koersdoel Goud en Zilver verder omhoog
 

Het koersdoel voor goud en zilver is verder verhoogd door Goldman Sachs. De Amerikaanse bank verhoogde in januari ook de koersdoelen van beide edelmetalen. Het koersdoel voor de komende drie, zes en twaalf maanden is met $25 per troy ounce omhoog gegaan.

[...]

 
ma 11 mrt
Rusland voegt 6,2 ton goud aan reserves toe
 

Rusland heeft in januari 6,2 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit cijfers van de centrale bank. Daarmee komt de totale goudvoorraad uit op 2118,2 ton, goed voor de vijfde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. Door de stijging van de goudprijs is de marktwaarde ook verder toegenomen, namelijk tot $89,5 miljard. Daarmee vertegenwoordigt het edelmetaal 18,8% van de totale reserves van de Russische centrale bank.

 
ma 11 mrt
Goudreserves van China nemen voor derde maand op rij toe
 

China’s goudreserves nemen weer toe. Voor de derde maand op rij kocht de Chinese centrale bank goud in. Daarmee had de centrale bank in februari totaal 60,26 miljoen ounce goud in reserves liggen.

De goudreserves van China waren overigens lange tijd stabiel. Sinds november 2016 namen de goudreserves namelijk niet meer toe. Maar nu stijgen de reserves weer in een rap tempo. Zo sluit de centrale bank van China zich aan bij andere centrale banken, namelijk door goud te kopen.

 
vr 8 mrt
Heeft de goudprijs een nieuw plafond bereikt?
 

De goudprijs heeft tijdens de afgelopen handelsdagen het nodige terrein moeten inleveren. Sinds 21 februari is er al sprake van een dalende trend bij de goudprijs. En het is nog maar sterk de vraag of daar in de nabije toekomst verandering in gaat komen. Technisch gezien ligt de goudprijs er namelijk niet zo florissant bij.

Beleggers lijken opnieuw afstand te nemen van de edelmetalen. Nu de aandelenkoersen in de lift zitten lijken beleggers geen ‘veilige havens’ meer nodig te hebben. En mede daardoor heeft onder andere de goudprijs een duikvlucht genomen.

 
do 7 mrt
Ook van goud wil Buffett niets weten (en dat is jammer voor hem)
 

Net als van cryptomunten en blockchain technologie trouwens (maar hij belegt er toch lekker $600 miljoen in). Door dit standpunt in te nemen kreeg hij de wind van voren van onder meer Max Keiser (en Biflatie). Met alle respect voor de enorme prestaties tijdens zijn lange leven als 88 jarige belegger. Toch moeten we hem opnieuw tegenspreken, ditmaal in zijn houding tegenover goud. Buffett vergelijkt namelijk appels met peren. Oftewel beleggen in aandelen en het gele edelmetaal.

 
wo 6 mrt
Zet de zilverprijs opnieuw een dubbele top neer?
 

De zilverprijs wist samen met de goudprijs tijdens de laatste maanden van 2018 goede zaken te doen. Als reactie op de toegenomen geopolitieke en economische spanningen in de wereld vluchtten beleggers richting de edelmetalen. Toch is dat beeld tijdens de afgelopen twee weken omgeslagen. En die omslag kwam voor de zilverprijs op een behoorlijk ongunstig moment.

De edelmetalen hebben het tijdens de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Aan het begin van 2016 leek er een definitieve bodem gezet te zijn, maar tijdens het afgelopen jaar werden de goud- en zilverprijs opnieuw geconfronteerd met sterke verkoopdruk. En ook nu lijken de edelmetalen een pas op de plaats te moeten maken.

 
za 2 mrt
Barrick Gold brengt vijandig bod uit op Newmont
 

Barrick Gold, ’s werelds grootste goudproducent, heeft een vijandig overnamebod uitgebracht op Newmont Mining.

Het bod omhelst een bedrag van bijna 18 miljard dollar dat volledig uit aandelen bestaat. De aandeelhouders van het Canadese Barrick Gold zouden dan 56 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen, terwijl het Amerikaanse Newmont de overige 44 procent krijgt.

[...]

 
za 2 mrt
Miljardair Sam Zell koopt voor het eerst goud
 

Miljardair Sam Zell heeft voor het eerst in zijn leven goud gekocht. Dit liet de vastgoedmagnaat weten in een interview met Bloomberg. Sam Zell stelt dat hij zijn geld zowel in goudmijnen als fysiek goud heeft gestoken.

[...]

 
za 2 mrt
Beleggingsfondsen stuwen goud hoger
 

In de afgelopen maanden steeg goud met 15 procent. Begin oktober betaalde men 32.700 euro voor een kilo goud. Op het moment van schrijven kost diezelfde kilo 37.640 euro. Ondanks deze stijging is de verwachting dat de goudprijs nóg hoger kan. Veel beleggingsfondsen hebben namelijk nog geen positie ingenomen in goud.

[...]

 
vr 1 mrt
Beleggen in goud? Is dat wel winstgevend?
 

Als het om beleggen in goud gaat, haken vaak veel beleggers af. Goud lijkt in deze tijd niet ‘sexy’ genoeg te zijn voor een investering. Onder beleggers heerst tegenwoordig ook de gedachte dat beleggen in goud niet winstgevend is. Die gedachte lijkt echter niet correct te zijn.

Sinds augustus is het gele edelmetaal al met meer dan 12% in waarde gestegen. Tijdens de afgelopen maanden wist goud met name te profiteren van de onrust op de financiële markten. En daarmee is direct de functie van goud als ‘veilige haven’ bewezen. Juist daarom moet goud volgens sommige analisten altijd een plekje binnen de portefeuille hebben.

 
ma 25 feb
Breken goud- en zilveraandelen definitief uit?
 

De edelmetalen zijn sterk uit de startblokken gekomen. Tijdens de eerste weken van het jaar wisten de goud- en zilverprijs goede zaken te doen. Toch moesten beide edelmetalen tijdens de afgelopen week het nodige terrein prijsgeven. Neemt de stier een tijdelijke adempauze, of volgt er een nieuwe dalende golf?

De edelmetalen wisten tijdens het afgelopen kwartaal in waarde te stijgen. En dat is iets waar veel beleggers jaloers op waren. Tijdens het vierde kwartaal van 2018 werden de aandelenmarkten immers geconfronteerd met stevige verliezen. Dat goud en zilver goede zaken wisten te doen is echter niet verwonderlijk, want de onrust in de wereld was groot. En normaliter profiteren de edelmetalen als ‘veilige havens’ hier stevig van.

 
ma 18 feb
Alan Greenspan: Goud en economische vrijheid (1966)
 

Alan Greenspan schreef in 1966 een helder essay over de essentie van goud. In het stuk houdt hij een pleidooi voor een gouden standaard, omdat dit de meest effectieve manier is om te voorkomen dat overheden teveel schulden maken. De voormalig centraal bankier schrijft over de disciplinerende werking van goud onder een gouden standaard, omdat het een excessieve kredietcreatie in de weg staat. Hij schrijft dat de grote depressie van de jaren dertig niet veroorzaakt is door de beperkingen die de gouden standaard oplegde, maar door een veel te ruime kredietcreatie in de jaren voorafgaand aan de crisis.

 
di 12 feb
Moeten beleggers goud verkiezen boven de aandelenmarkten?
 

Tijdens de afgelopen jaren heeft goud een deel van haar glans verloren. Niet in materiële, maar wel in immateriële zin. In de ogen van veel beleggers behoort goud niet langer tot de portefeuille. En dat is ook niet vreemd, want het gele edelmetaal heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Toch lijkt goud goed op weg te zijn om weer wat glans terug te winnen.

Maar weinig beleggers hebben er oog voor, maar de goudsector wist tijdens de afgelopen maanden uitstekende zaken te doen. Tijdens het vierde kwartaal wisten de goudaandelen erg goede zaken te doen. En dat was te danken aan de dalende beweging op de aandelenmarkten. In tijden van angst en nood vluchten beleggers naar veilige havens en goud is er daar een van.

 
di 12 feb
Salvini: "Controle over goudreserves overnemen van Banca d’Italia"
 

De Italiaanse vice-premier Matteo Salvini wil het Europese financiële establishment in het hart raken. Zondag gaf Salvini aan de Italiaanse centrale bank en de financiële waakhond Consob te willen elimineren. Tegelijkertijd wil hij de mensen die de Italiaanse spaarders hebben benadeeld ‘voor lange tijd achter de tralies zien’. Maandag gaf hij dan te kennen de Banca d’Italia de controle over de Italiaanse goudreserves te willen ontnemen.

 
ma 11 feb
Nieuwe consolidatieslag in de goudmijnsector?
 

Na een aantal zware jaren lijkt er eindelijk weer beweging te zitten in de goudmijnsector. In september vorig jaar werd Randgold overgenomen door Barrick Gold en begin dit jaar besloot Newmont haar concurrent Goldcorp in te lijven. De grootste mijnbouwbedrijven consolideren hun krachten, terwijl de goudprijs de afgelopen maanden profiteerde van een negatief sentiment op de aandelenmarkt.

[...]

 
ma 11 feb
Wat is de toegevoegde waarde van goud?
 

Wat zijn vandaag de dag de belangrijkste redenen om goud te kopen? Dat is de vraag die de World Gold Council probeert te beantwoorden in een nieuw rapport over de goudmarkt. Volgens de organisatie vormt het edelmetaal een waardevolle toevoeging aan de beleggingsportefeuille, omdat het een goed rendement heeft opgeleverd en geen tegenpartij risico kent. Ook blijkt goud goed te presteren in tijden van onzekerheid, waardoor het een goede manier is om risico's te spreiden.

[...]

 
za 9 feb
Rentepauze
 

Sinds het loslaten van de koppeling tussen de dollar en goud in 1971 hebben de centrale banken vorig jaar nog nooit zo veel goud ingekocht. De 651,5 ton goud was tevens de op een na hoogste hoeveelheid ooit gemeten, waar de 4 % stijging van aangekocht goud door particulieren vorig jaar maar magertjes tegen afstak. Op zich geen wonder, aangezien de particulier door de media wordt bezig gehouden met recordstanden van de Amerikaanse aandelenbeurs. Dat de centrale bankiers zich blijkbaar niet laten leiden door de euforie op de door hen zelf opgeklopte beurzen mag dan ook geen verbazing wekken; men weet immers wel beter.

[...]

 
za 9 feb
Rusland wil goud belastingvrij maken?
 

Het Russische Ministerie van Financiën overweegt de belasting op beleggingsgoud te schrappen, zo meldt de Russische krant Izvestia. Momenteel worden goudbaren in Rusland belast met 20% btw, waardoor het voor particulieren niet interessant is om goud te kopen. De belasting die je betaalt bij aankoop krijg je niet terug bij de verkoop, waardoor je een deel van de inleg meteen kwijt bent. Door de belasting op goud te schrappen wordt het opeens wel interessant om goud te kopen.

[...]

 
do 7 feb
De goudsector doet het al vier maanden uitstekend
 

Beleggers zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen binnen de financiële markten. Tijdens de afgelopen jaren ging met name de aandacht uit naar internetaandelen. Ook de opkomst van de cryptomarkt heeft wat los weten te maken bij beleggers. Steeds minder beleggers kijken nog naar de traditionele beleggingsmarkten.

De geliefde internetaandelen werden tijdens de laatste maanden van 2018 geconfronteerd met een zware beursdaling. Sommige internetaandelen moesten bijna de helft aan beurswaarde inleveren. En ook aandelen als Amazon en Netflix wisten het hoofd niet boven water te houden. De aandelen uit de goudsector wisten dat juist wel te doen. Maar, helaas hebben maar weinig beleggers daar oog voor.

 
do 7 feb
Record aankopen goud door centrale banken in 2018
 

[afbeelding]

 
di 5 feb
‘Er komt geen recessie in de Europese Unie’ (maar...?)
 

We mogen op onze beide oren slapen als Europeanen. (Hoe je dàt precies doet moet iemand ons nog eens uitleggen trouwens.) Zowel een lid van de Raad van bestuur van de ECB als de president van De Nederlandsche Bank verzekeren ons dat. Respectievelijk zijn dat Ewald Nowotny, tevens centraal bankier van Oostenrijk, en Klaas Knot. Die ook nog bestuurslid is van de BIS, de centrale bank der centrale banken. Welingelichte lieden toch, zou je zeggen. Maar Heren, waarom kopen zoveel centrale banken dan de grootste hoeveelheid goud sinds 1967?

 
di 5 feb
Centrale banken kopen het meeste goud in sinds 1967
 

Er is tijdens de afgelopen jaren een beeld ontstaan dat goud haar functie verloren heeft als het gaat om het fungeren als veilige haven. Toch werden die ‘doemdenkers’ tijdens de afgelopen maanden keihard op hun plek gezet. Juist tijdens de laatste maanden van 2018 bewees het gele edelmetaal dat het nog steeds fungeert als veilige haven. En dat blijkt ook uit de aankopen van de centrale banken.

Volgens de World Gold Council (WGC) was het jaar 2018 een historisch jaar voor goud. Sinds 1967 was het immers niet meer voorgekomen dat centrale banken zoveel goud inkochten als afgelopen jaar het geval was. De netto-aankopen van centrale banken bedroeg 651,5 ton in 2018. En dat betekende een jaar-op-jaar stijging van ruim 74%!

 
zo 3 feb
Goudprijs naar hoogste niveau sinds juni 2017
 

De goudprijs steeg deze week tot boven de €37.000 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau in ruim anderhalf jaar tijd. De prijs van het edelmetaal zit nu al vier maanden in een opwaartse trend, geholpen door de correctie op de aandelenmarkt en zorgen over de groei van de Chinese economie. Ook heeft goud palladium weer ingehaald, waarmee het edelmetaal haar rol als vluchthaven bevestigt.

[...]

 
zo 3 feb
Goudaankopen centrale banken naar hoogste niveau sinds 1967
 

Centrale banken voegde in 2018 netto 651 ton goud aan hun reserves toe, het hoogste volume sinds 1967. Rusland, Turkije en Kazachstan waren vorig jaar de grootste kopers, maar ook andere landen voegden edelmetaal aan hun reserves toe. Vergeleken met een jaar geleden stegen de totale goudaankopen zelfs met 74%.

[...]

 
zo 3 feb
Waar gaat het goud van Venezuela heen?
 

De laatste dagen is er veel te doen geweest over de goudvoorraden van Venezuela. De regering onder leiding van president Maduro wil goud terughalen uit Londen, maar wordt tegengewerkt door de Bank of England. In totaal ligt er voor $1,2 miljard aan goud in Londen, maar de centrale bank wil het niet vrijgeven.

[...]

 
zo 3 feb
Centrale banken leggen solide fundament onder goudmarkt
 

Centrale banken hebben vorig jaar 650 ton goud gekocht en legden daarmee een solide fundament onder de goudmarkt. Dat schrijft de World Gold Council in haar verslag over de goudmarkt in 2018. Ook steeg de wereldwijde afname naar beleggingsgoud, waarbij de vraag naar gouden munten het hoogste niveau in vijf jaar tijd bereikte.

[...]

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs