EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Edelmetalen
ma 24 feb
Beleggers vluchten naar goud: prijs naar hoogste punt sinds 2013
 

De goudprijs is maandag naar het hoogste niveau in zeven jaar tijd gestegen door zorgen rondom de uitbraak van het coronavirus. Beleggers zien het edelmetaal als 'veilige haven' om naar te vluchten in roerige tijden.

De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) steeg maandag omstreeks 11.20 uur met 2,2 procent naar 1.685 dollar (ongeveer 1.557 euro). Het is de hoogste goudprijs sinds januari 2013.

 
ma 24 feb
Beurzen Azië omlaag door zorgen over coronavirus, beleggers vluchten naar goud
 

Aandelenbeurzen in Azië zijn maandag slecht aan de week begonnen door toenemende zorgen over de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Korea, Italië en het Midden-Oosten. Door de zorgen gingen aandelenbeurzen onderuit en zochten investeerders hun toevlucht in goud.

 
ma 24 feb
Rusland schroef export goud op naar 115 ton
 

Rusland exporteerde vorig jaar 115 ton goud, voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Volgens berekeningen van Reuters was dat zeven keer zoveel als het jaar daarvoor. De centrale bank kocht het afgelopen jaar veel minder goud, waardoor er meer goud beschikbaar was voor export. Ook biedt de Russische centrale bank sinds mei vorig jaar onder de internationale goudprijs voor nieuwe aankopen. Daardoor is het voor goudmijnen en banken aantrekkelijker om goud te exporteren.

 
vr 21 feb
Goudprijs naar recordhoogte: €48.000 per kilo
 

De goudprijs blijft maar stijgen en bereikte donderdag zelfs een nieuw record van €48.000 per kilogram. Beleggers zoeken hun toevlucht in het edelmetaal vanwege de lagere rente en onzekerheid over de economische impact van het coronavirus. Ook duiken steeds meer beleggers op het edelmetaal, nu de prijs in een sterke opwaartse trend zit. De goudprijs in euro’s ligt inmiddels ruim boven het oude record van september 2012, toen de financiële markten in de ban waren van de Europese schuldencrisis. Nu zijn het vooral de extreem lage rente en de lage wisselkoers die de goudprijs in euro’s aanjagen. Op het moment van schrijven staat de euro op minder dan $1,08, terwijl de wisselkoers in 2012 ongeveer $1,20 was.

 
wo 19 feb
Goudprijs stijgt boven 1.600 dollar uit angst voor economische gevolgen Coronavirus
 

De toeloop op goud, dat geldt als ‘veilige haven’ voor beleggers, blijft aanhouden. De prijs van een ounce (31,1 gram) goud steeg woensdag tot 1.605 dollar (1486 euro).

 
vr 14 feb
Goudprijs naar 1.800 dollar per troy ounce?
 

De goudprijs noteert momenteel onder de 1.600 dollar maar analisten van Midas Touch Consulting verwachten dat dit niet lang meer zal blijven duren. Eens de grens doorbroken is, ligt de weg naar hogere prijzen open. Analist Florian Grummes verwacht een goudprijs van 1.800 dollar en benadrukt dat de ‘gold bulls’ de markt onder controle hebben en elke dip opkopen.

Florian Grummes, analist bij Midas Touch Consulting, is een rasechte ‘gold bull’ en verwacht dat de goudprijs tegen de lente zal gaan stijgen tot 1.800 dollar per troy ounce. Dit lijkt momenteel onmogelijk vermits de goudprijs nog onder de 1.600 dollar noteert, maar hij verwacht dat, eens dit plafond doorbroken wordt, de weg naar hogere prijzen volledig openligt.

 
do 13 feb
World Gold Council: “Centrale banken blijven goud kopen”
 

Centrale banken kochten vorig jaar 650 ton goud, bijna evenveel als het record van een jaar eerder. Ondanks de hoge goudkoers blijven verschillende landen hun goudreserves uitbreiden ter diversificatie van hun reserves. Volgens Juan Carlos Artigas van de onderzoeksafdeling van de World Gold Council zal deze trend ook dit jaar aanhouden. In een interview met Kitco geeft hij toelichting op de laatste cijfers over de goudmarkt.

 
do 13 feb
Van goud naar klatergoud: staatsleningen als ‘veilig’ onderpand
 

In de serie Trendlines University over de oorsprong en evolutie van ons geldsysteem is dit het derde deel. Het eerste deel – van goud naar Global Finance – kunt u hier teruglezen. Het tweede deel – Opkomst ongereguleerde geld-en kapitaalmarkt – kunt u hier teruglezen. In dit derde deel bespreken we hoe goud als anker voor het mondiale financiële systeem werd vervangen door staatsleningen, door schuldbewijzen. Staatsschulden werden als risicovrij verklaard en konden daardoor als 100% risicovrij vermogen worden opgenomen in de boeken. Sterker nog: deze staatsschulden konden zelfs worden gebruikt als onderpand om extra krediet te verstrekken. Schuld op schuld. Daardoor groeide de schuld exponentieel.

 
di 11 feb
Goudprijs op hoogste niveau in jaren door vrees coronavirus
 

De prijs van goud gaat al vier handelsdagen op rij omhoog door de onrust op de financiële markten vanwege de opmars van het nieuwe coronavirus. Het aantal doden en besmettingen door de besmettelijke longziekte blijft maar stijgen.

 
di 11 feb
Zilvermijnaandelen beschikken nog over voldoende potentieel
 

In het jaar 2011 wist de zilversector een stevige top neer te zetten. Sinds dat moment hebben de zilvermijnaandelen aanzienlijk veel terrein moeten inleveren. Het jaar 2016 leek het jaar van de wederopstanding te worden, maar ook die herstelbeweging duurde uiteindelijk maar iets meer dan 6 maanden. Is de zilversector nog wel koopwaardig?

Tijdens het afgelopen jaar wist de goudprijs goede zaken te doen. Zo wist de goudprijs te stijgen tot boven het niveau dat in 2016 bereikt werd. Bij de goudprijs was er daarom ook sprake van een zogenoemde ‘opwaartse uitbraak’. Het kleine broertje van het gele edelmetaal, zilver, heeft het een stuk lastiger. Bij de zilverprijs is er officieel nog geen sprake van een ‘opwaartse uitbraak’.

 
ma 10 feb
‘Ultimate 2020 Forecast’ voor Goud
 

De ultieme voorspellingen voor goud in 2020? Daar zijn we best nieuwsgierig naar. Het is inderdaad een panel van specialisten in de materie dat hier verzameld is. Goldbugs, goudkenners, mensen uit de praktijk. Met tonnen ervaring, kennis en know how. ‘Daniela Cambone (Kitco News), Frank Holmes (US Global), Rick Rule (Sprott US), Grant Williams (Vulpes Investment Management) and Peter Schiff (Euro Pacific) sit down at the VRIC 2020 to discuss their outlook on gold and gold stocks.’ Recht vanuit de Vancouver Resource Investment Conference dus, die recent plaatsvond op 19 en 20 januari 2020.

 
za 8 feb
Lange termijn blootstelling aan edelmetaal
 

Sparen in echt geld

Op 1 januari 2002 kwam de euro voor het eerst uit de pinautomaten. Het was een belangrijke gebeurtenis die bij velen nog vers in het geheugen zit. En omdat de introductie van de euro zo’n belangrijk monetair besluit was, koppel ik het graag aan de koers van goud. Datzelfde moment dat de euro werd geïntroduceerd kon u een kilo goud kopen voor iets meer dan 10,000 euro1.

[...]

 
do 30 jan
Is $2000,- de volgende etappe voor goud?
 

De goudprijs noteert op moment van schrijven rond het niveau van $1580,- per troy ounce (31,1 gram). Dat goud een safe haven is, is een open deur intrappen natuurlijk. Maar de uitbraak van het Coronavirus in China en meer dan een dozijn andere landen levert weer eens het bewijs. Wanneer beleggers wereldwijd zich onzeker voelen over de toekomst, kopen ze (meer) goud. Die onzekerheid kan dan voortvloeien uit: angst voor een economische recessie. Geopolitieke spanningen. Turbulenties op monetair gebied. Of zoals sinds een week of wat een mogelijke pandemie. Die hoe dan ook repercussies zal krijgen voor de (wereld)economie. De aandelenmarkten waren reeds geprijsd voor perfectie, en dan is het minste slechte nieuws een aanleiding om te verkopen. Bekomen winsten binnen te halen.

 
do 30 jan
Gaan de goudmijnaandelen eindelijk uitbreken?
 

Tijdens de sell-off op de aandelenmarkten eind 2018 wisten de goudmijnaandelen goede zaken te doen. Op het moment dat de paniek immers losbarst, gaan beleggers opzoek naar veiligheid. En goud wordt al decennialang gezien als een veilige investering. Opvallend genoeg kende de goudmarkt ook een goed 2019.

 
ma 27 jan
Rusland kocht in 2019 bijna 160 ton goud
 

Rusland heeft het afgelopen jaar 158,6 ton goud aan haar reserves toegevoegd. In december kocht de centrale bank 9,33 ton goud, evenveel als in de maanden oktober en november. Het land blijft haar goudreserve dus verder uitbreiden, maar doet dat in een beduidend lager tempo dan in voorgaande jaren. In 2018 kocht de centrale bank nog een recordhoeveelheid van 273 ton. Met de aankoop van afgelopen maand stijgt de goudvoorraad naar ruim 2.270 ton, goed voor een marktwaarde van $106 miljard.

 
za 25 jan
De zekerheid van uw pensioen en waarom goud de kloof kan overbruggen
 

  Het “beste pensioenstelsel ter wereld” staat onder druk. Ondanks dat er collectief meer dan 1500 miljard in de diverse pensioenpotten zit, luiden diverse beleidsmakers de noodklok en worden er steeds meer maatregelen aangekondigd om ons pensioenstelsel “houdbaar” te houden. De maatregelen bestaan uit het aanpassen van rekenrente, het verhogen van de inleg door deelnemers en de pensioenleeftijd, indexatie van de uit te keren pensioenen te verlagen of geheel over te slaan.

[...]

 
do 23 jan
Palladium is meer waard dan goud, met dank aan de hybride auto
 

De prijs van palladium, een edelmetaal dat onder meer wordt gebruikt in katalysatoren, schiet als een raket omhoog en het goedje is nu duurder dan goud. De vraag wordt vooral opgedreven door de toename van hybride auto's, strengere milieueisen en China. Maar het kan in één keer gedaan zijn met de opmars, als de elektrische auto de hybride voorbij gaat.

 
ma 20 jan
Is platina weer interessant voor een belegging?
 

Als we het over edelmetalen hebben dan wordt er vaak gedacht aan goud en zilver. Het is correct dat goud en zilver beide edelmetalen zijn, maar platina hoort ook in dit rijtje thuis. En voor beleggers kan een belegging in platina juist nu heel interessant zijn.

 
ma 20 jan
Turkije breidt goudvoorraad in hoog tempo uit
 

Turkije heeft de laatste jaren in hoog tempo goud aan haar reserves toegevoegd. Sinds 2016 kocht de centrale bank bijna 300 ton goud, want de voorraad steeg in deze periode van 116 ton naar 415 ton. Vooral de laatste maanden kocht Turkije veel edelmetaal, met een recordaankoop van 41,8 ton in de maand augustus. In het derde kwartaal van 2019 was Turkije zelfs de grootste koper met 71,4 ton, meer dan Rusland en China in dezelfde periode.

 
wo 15 jan
Breekt er een nieuwe prijsrally aan binnen de goudmarkt?
 

Tijdens de afgelopen maanden is het onderhuidse plaatje binnen de goudsector aanzienlijk verbeterd. Toch staan de goud- en zilversector op dit moment nog niet echt in de schijnwerpers. En dat komt met name door de goede prestatie bij de andere aandelen. Toch moeten beleggers deze kansrijke sectoren niet uit het oog verliezen.

 
ma 13 jan
Is dit het begin of is de storm pas net begonnen?
 

De investeerder in edelmetaal heeft een aantal zeer volatiele weken achter de rug waarbij er niet direct zicht op rustiger vaarwater is. Wat is de oorzaak van de onrust en is dit het begin of is de storm net begonnen?

 
zo 12 jan
Podcast: Sander Boon over de waarde van geld
 

We vinden het tegenwoordig vanzelfsprekend om te betalen met een bankpas of via internetbankieren. Het geldsysteem is gebaseerd op vertrouwen en is door digitalisering van het betalingsverkeer steeds afhankelijker geworden van banken. Dit niet altijd zo geweest, want vroeger was geld nog een marktfenomeen. Munten ontleenden hun waarde aan het gewicht in goud en zilver. Bankbiljetten aan het feit dat ze ingewisseld konden worden voor edelmetaal.

 
zo 12 jan
2019 was het beste jaar voor goud: is investeren nog altijd verstandig en wat zijn je andere opties?
 

De goudprijs steeg vorig jaar met maar liefst 18 procent. Dat maakte van 2019 het beste goudjaar sinds 2010. Voor dit jaar worden eerder magere resultaten verwacht. Is het edelmetaal nog altijd een ‘veilige haven’ voor beleggers? En wat zijn andere opties voor je geld, buiten het spaarboekje? We vroegen het aan onze experts.

 
za 11 jan
Een onstabiele periode doet goud glanzen
 

De investeerder in edelmetaal heeft een aantal zeer volatiele weken achter de rug waarbij er niet direct zicht op rustiger vaarwater is. Wat is de oorzaak van de onrust en is dit het begin of is de storm net begonnen?

[...]

 
vr 10 jan
Goldman Sachs en ABN AMRO over de goudprijs in 2020
 

Zowel Goldman Sachs als ABN AMRO verwachten dat de goudprijs in 2020 naar de....

 
do 9 jan
Goud in trek: Tot welk niveau gaat de goudprijs stijgen?
 

Een nieuw decennium, een nieuw geluid? Aan de hand van de vele voortekenen is dit decennium al ruimschoots ingeluid! Nooit eerder vertoonde schuldgroei, ‘uitzinnige’ uitholling van onze koopkracht via een ongebreidelde verruiming van de geldmarkt, manipulaties en machinaties op de edelmetaalmarkt alsmede het stimuleren van een ‘feel good feeling’ op de beurs en de vastgoedmarkt bepalen vooralsnog in hoge mate het huidige marktbeeld.

 
wo 8 jan
2020: Goud en Crypto of toch liever aandelen? (deel 3 van 3)
 

Na aandelen besproken te hebben (deel 1) en crypto (deel 2) sluiten we af met een ‘schitterend’ einde. Schitterend omdat dit één van de talrijke eigenschappen is van goud. In de vorm van juwelen dan. Er bestaat een oud adagium omtrent het gele edelmetaal dat stelt: zo de dollar gaat, zo gaat goud. In de tegengestelde richting dan wel. De reden is eenvoudig. Een lagere dollarkoers en dus een lagere goudprijs maakt het edelmetaal goedkoper in andere munten. Sinds midden 2018 is er echter iets ongewoons aan de hand. De goudprijs stijgt, terwijl ook de dollar in waarde toeneemt. Dat kunt u op deze grafiek zien.

 
wo 8 jan
2020: Goud en Crypto of toch liever aandelen? (deel 2 van 3)
 

In deel 1 maakten we het bilan op voor aandelen, met voor en tegenargumenten. In dit tweede deel en in het derde en laatste belichten we de kansen voor goud en cryptomuten, het jaar 2020 inluidend. Nog op de valreep van het oude jaar, 31 december 2019, bijzonder nieuws over goud. En wel uit Turkije, een land dat van oudsher een hechte relatie heeft met het gele edelmetaal. ”Takasbank, the central clearing house responsible for the fulfilment of orders transacted through the Borsa Instanbul (BIST) Exchange in Turkey, have announced their physically-backed blockchain platform for gold is now live. Known as the BiGA-Digital Gold Transfer Platform, it will allow for the transfer of ownership of gold‘…between participating banks 7/24‘

 
wo 8 jan
2020: Goud en Crypto of toch liever aandelen? (deel 1 van 3)
 

Kiezen we voor 2020 best voor een safe haven, veilige haven als goud? Tenslotte beleven we anno 2019 de langste stierenmarkt voor aandelen in de geschiedenis. Of rekenen we nog maar eens een jaartje op de drukpersen en hun oneindige stroom van vers geld? Er is een oud beursgezegde dat stelt: ‘don’t fight the Fed’. En de ECB dan en de Bank of Japan en… Want het zijn niet alleen dollars die de markten overspoelen. Wie dit de afgelopen tien jaar navolgde zal zijn portefeuille flink hebben zien aandikken. Kan het beursfeest dan blijven duren tot in het oneindige?

 
di 7 jan
Goudprijs naar hoogste niveau in zes jaar
 

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in zes jaar. De prijs steeg maandag bij opening van de handel met 2,2% naar $1.587 per troy ounce. In euro’s bereikte goud zelfs een nieuwe all-time high van meer dan €45.600 per kilogram. Oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor een vlucht naar veilige havens, waaronder edelmetalen.

 
ma 6 jan
Goudprijs piekt door spanning Midden-Oosten: mogen alle beursvoorspellingen voor 2020 de vuilbak in?
 

Spanning in het Midden-Oosten doet de sfeer op de financiële markten verzuren. Goud schittert meer dan ooit: de prijs in euro was nog nooit zo hoog.

 
ma 6 jan
Opluchting… maar aan de goudprijs zie je het niet!
 

Opluchting! Als ik het einde van 2019 in financieel-economisch opzicht zou moeten omschrijven met één woord, dan zou opluchting dat woord zijn.

 
ma 6 jan
Beleggers vluchten naar goud door spanningen in Midden-Oosten
 

De goudprijs is naar het hoogste niveau in zes jaar tijd gestegen door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Beleggers zouden het edelmetaal beschouwen als 'veilige haven' om naar te vluchten in roerige tijden.

 
do 2 jan
Een goed begin: goud als Trend Tracker voorbeeld
 

De goudprijs wist in december haar neerwaartse trend te doorbreken en maakte vervolgens een indrukwekkende eindejaarsrally. Deze beweging kwam niet geheel onverwacht, want een maand geleden schreef ik in dit artikel voor Insiders al over een aanstaande trendverandering in de goudmarkt. Dit werd ingegeven door de Trend Tracker, een zelf ontwikkeld beleggingsmodel op basis van technisch analyse.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs