EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
43
kliks
Bron: businessinsider.com
30
kliks
Bron: Geotrendlines.nl
27
kliks
Bron: Geotrendlines.nl
24
kliks
20
kliks
 
Grondstoffen
wo 15 mei
Saudische pijplijnen aangevallen door drones
 

De recente drone-aanval op olieleidingen van Saudi-Arabië is opgeëist door de rebellengroep Ansar Allah. Khalid Al Falih, energieminister van Saudi-Arabië, benadrukte snel dat de aanval de oliebevoorrading niet in het gedrang heeft gebracht. Toch toont de aanval de grotere slagkracht die Ansar Allah, de groepering van de Houthi-rebellen in Jemen.

 
wo 15 mei
Tekort aan helium bedreigt tal van sectoren
 

Er blijken steeds grotere bekommernissen te groeien over een mogelijk tekort aan helium. Er wordt al langer gewaarschuwd dat voorraden steeds minder gemakkelijk aangevuld zullen worden. De vrees lijkt echter nog aangewakkerd door een bericht van de Amerikaanse winkelketen Party City, die heeft aangekondigd dit jaar nog vijfentwintig filialen te zullen sluiten. Een tekort aan helium zou echter een groot aantal economische activiteiten in het gedrang kunnen brengen.

 
wo 15 mei
De oliemarkt staat in tweestrijd
 

De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China hangt zwaar boven de oliemarkt. ‘The economic implications of the U.S.-China trade war are putting downward pressure on oil prices, while the growing threat of military conflict in the Middle East is keeping prices up,’ schrijft Oilprice.com. De olieprijs zoekt richting en het kan beide kanten op. Aan de ene zijde is er de handelsoorlog en wie weet waar dit conflict gaat eindigen? Tegelijk is er mogelijk een heel ander conflict in the making. De VS hadden al twee vliegdekschepen naar de wateren voor de Iraanse kust gestuurd. Op 14 mei 2019 komt het bericht dat er twee Saoedische tankers ‘beschadigd’ zijn. Gesaboteerd naar het schijnt…

 
wo 1 mei
Benzineprijs bijna op recordhoogte
 

De gemiddelde prijs voor benzine aan de Nederlandse pomp staat slechts 5 cent onder het vorige record. Dat dateert van 2012. Sinds begin 2019 is de benzineprijs met zo’n 14 procent gestegen. Is het een wonder met alle politieke spanningen in de wereld? De recentste zijn wel president Trumps acties om Iran economisch lam te leggen.

Ook de productiebeperkingen vanwege de olieorganisatie OPEC liggen aan de bron van de hoge prijs. Zowel aan de pomp als voor vaten ruwe olie. Deze laatste prijs is zelfs 33 procent hoger gegaan. Trump heeft als objectief de olie export van Iran tot nul te reduceren. Het land is al decennialang een doorn in het oog van de VS. Onder de vorige president, Obama, heerste er relatieve rust op dit vlak. Iran ging zich aan beperkingen houden wat nucleaire energie betreft. President Trump blijft in de Oosterse natie een gevaar zien voor de wereldvrede.

 
di 30 apr
Benzineprijs bijna 5 cent onder record van 2012
 

De prijs voor een liter Euro95 is in enkele weken tijd flink gestegen en staat nu op bijna 5 cent onder het record van 1,895 euro. Dinsdagochtend was de gemiddelde adviesprijs 1,834 euro, 0,035 euro meer dan drie weken geleden.

Begin dit jaar lag de benzineprijs nog op 1,604 euro. Sindsdien is de prijs met 14 procent gestegen. Ook de dieselprijs is dit jaar licht gestegen naar een prijs van 1,49 euro per liter.

 
vr 26 apr
Olie voor het eerst sinds zes maanden duurder dan 75 dollar per vat
 

De prijs van een vat Brent-olie van de Noordzee heeft voor het eerst sinds eind oktober vorig jaar de kaap van 75 dollar overschreden.

 
vr 26 apr
Benzineprijs morgen op hoogste peil in jaren
 

Benzine tanken zal morgen duurder worden. Een liter benzine 95 E10 kost dan maximaal 1,565 euro aan de pomp, een stijging van 3 cent. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie vandaag.

 
di 16 apr
Benzine dit jaar al 15 procent duurder geworden
 

De prijzen voor benzine zijn dit jaar alleen nog maar gestegen. De FOD Economie kondigt voor morgen een nieuwe verhoging aan. Benzine 98 E10 zal dan 15 procent duurder zijn dan op 1 januari en Benzine 95 E10 13 procent duurder.

 
di 9 apr
Dieselprijs op hoogste niveau dit jaar
 

De maximumprijs van diesel gaat vandaag omhoog. Wie diesel (B7) tankt, betaalt dan maximaal 1,548 euro per liter, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Dat is het hoogste niveau dit jaar, volgens gegevens van de petroleumfederatie.

 
ma 8 apr
Crisis in Libië doet olieprijzen stijgen
 

De prijzen van ruwe olie zijn vandaag gestegen tot het hoogste niveau in vijf maanden. De markten zijn ongerust over een militair offensief in Libië, wat doet vrezen voor bevoorradingsproblemen.

 
vr 5 apr
3 op elke 4 Amerikaanse producenten van schalie-olie maken verlies
 

In de Verenigde Staten hebben de producenten van schalie-olie vorig jaar opnieuw meer geld uitgegeven dan ontvangen. Daarmee blijven de investeerders in de sector tevergeefs op sterke rendementen wachten. Dat blijkt uit een rapport van Reuters, het Sightline Institute en het Institute for Energy Economics and Financial Analysis, gebaseerd op een analyse van negenentwintig onafhankelijke producenten.

 
vr 5 apr
Benzine stijgt naar hoogste prijs sinds oktober
 

Wie de bolide volgooit met benzine, passeert best vandaag nog aan de pomp. Benzine wordt zaterdag 3 cent duurder, meldt de federale overheidsdienst Economie.

 
ma 1 apr
Beperkt aanbod stuwt olieprijzen
 

De oliemarkt is bezig aan een goed jaar. Het tweede kwartaal begon wederom met een stijging, nadat er in het eerste kwartaal de grootste winst in bijna 10 jaar werd geboekt. Momenteel weegt het beperkte olie-aanbod zwaarder dan zorgen over een afname in de vraag.

Als reactie stegen beide oliebenchmarks. Brent crude olie futures stegen op maandag met 0,6 procent naar 68,01 dollar per vat. Brent steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 27 procent. West Texas Intermediate (WTI) futures stegen met 0,5 procent naar 60,46 dollar per vat. De Amerikaanse olie had ook een goed eerste kwartaal met 32 procent stijging.

 
ma 1 apr
Trump mag niet opnieuw olieboringen in Arctische oceaan toestaan: “Onwettig”
 

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om olieboringen in de Arctische Oceaan toe laten, is illegaal. Dat heeft een federale rechter uit de staat Alaska beslist. Trump’s voorganger Barack Obama had boringen in het gebied verboden, onder meer om het milieu te beschermen. Dat verbod blijft voorlopig van kracht.

 
vr 29 mrt
Wie bezit de grootste olievoorraden?
 

Het begrip ‘oliesjeik’ is dermate ingeburgerd in de wereld, dat je waarschijnlijk automatisch denkt aan oliestaten zoals Saoedi-Arabië. Nochtans bekleedt een niet voor de hand liggend land de eerste plaats. In de landenlijst met de grootste oliereserves staat namelijk Venezuela bovenaan. Precies, waar een politieke en economische crisis heerst als zelden doorgemaakt in de laatste decennia. Volgens onderstaande grafiek zit er in de Mexicaanse grond voor 7,6 miljard vaten aardolie. Maar voor het eerst in 50 jaar wordt dat land een netto importeur, in plaats van exporteerder.

 
di 26 mrt
Noors investeringsfonds gaat olie en gas dumpen
 

Het Oljefondet, het Noorse staatsinvesteringsfonds, zal een groot deel van zijn belangen in de exploratie en productie van olie en gas verkopen. Daarmee wil het investeringsfonds zijn blootstelling aan fossiele brandstoffen beperken. Dat heeft de Noorse regering aangekondigd. Dankzij de petrodollars is het Oljefondet nochtans tot het grootste staatsinvesteringsfonds van de wereld uitgegroeid.

 
di 26 mrt
Commodities waren sinds de jaren ’70 niet meer zo goedkoop
 

De meeste commodities kennen al jaren zware beurstijden. Sinds het jaar 2011 staat de commoditysector onder grote verkoopdruk en daar lijkt de sector maar moeilijk vanaf te komen. Vandaag de dag stoppen beleggers hun centen liever in zogenoemde groeiaandelen. Toch is de commoditysector op dit moment interessanter dan veel beleggers denken.

De commoditysector wist in januari 2016 een stevige bodem neer te zetten. Sinds dat moment is er een herstelbeweging van start gegaan die tijdens het afgelopen jaar ten einde kwam. Als gevolg van de angst voor een tragere groei van de wereldeconomie verloor de sector tijdens de laatste maanden van 2018 tientallen procenten aan beurswaarde.

 
ma 25 mrt
Commodities, grondstoffen: opvallende stijgers en dalers van 2009 tot 2018
 

In deze infografiek zie je in één oogwenk welke de winnaars en verliezers waren onder de Commodities. Grondstoffen dus, en hun prestaties van de laatste tien jaar. Van palladium dat het ook anno 2019 weer uitstekend doet, tot goud, een meer bekend edelmetaal, dat aan een rustiger en minder opvallend tempo in waarde stijgt. Van aluminium tot graan en van aardolie tot lood. De wereld, de wereldeconomie kan niet zonder grondstoffen, om precies te zijn.

 
di 19 mrt
Olieprijs dichtbij nieuwe highs
 

De olieprijzen zijn dichtbij de highs van 2019. Dat komt voornamelijk door minder aanbod van de olieproducerende landen, de OPEC. Daarnaast helpen sancties van de Verenigde Staten tegen Iran en Venezuela de olieprijs omhoog.

Volgens CNBC noteerden futures van een vat West Texas Intermediate (WTI) op 59,10 dollar. Dat is dichtbij 59,23 dollar, het hoogtepunt van 2019.

 
ma 18 mrt
10 zaken die u wil weten over koffie
 

Koffie is het – op olie na – meest verhandelde product ter wereld. Dit maakt koffie tot een interessant product om in te beleggen. De basisprijs van koffie wordt bepaald op de handelsbeurzen van Londen, onderdeel van de New York Stock Exchange Euronext en op de New York Intercontinental Commodity Exchange (ICE). In 2014 steeg de prijs van koffie op 12 maanden tijd met 58%. Geen enkele grondstof deed beter.

 
vr 15 mrt
Vat olie kost 33% meer dan eind december 2018
 

De prijs van een vat Brent-olie noteert deze week ruim 33% hoger dan in december vorig jaar. Brent is de in Europa meest verhandelde soort. Een vat Brent kost vrijdag meer dan 67 Amerikaanse dollar. Eind december was dat nog 50 dollar.

 
do 14 mrt
Nederland voor het eerst netto importeur van aardgas
 

Nederland was in 2018 voor het eerst in de geschiedenis een netto importeur van aardgas, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Door het terugschroeven van de aardgasproductie in Groningen moest er meer aardgas uit het buitenland worden geïmporteerd. Vorig jaar exporteerde ons land voor €9,8 miljard aan gas, terwijl de import op €12 miljard uitkwam. Dat is een tekort van €2,1 miljard.

 
wo 13 mrt
Koffieprijs daalt naar recordniveau
 

Koffie is in jaren niet zo goedkoop geweest. Door een groot aanbod van arabica-bonen zakte de prijs tot het laagste niveau sinds 2006. Met name Brazilië, dat vorig jaar een recordoogst had, is voor de prijsdaling verantwoordelijk. Of de consument daar op korte termijn van gaat profiteren, is onduidelijk.

 
di 12 mrt
Voor het eerst handelstekort in aardgas in 2018
 

Dat Nederland nu voor het eerst netto importeur van aardgas is, komt doordat de gaskraan steeds verder wordt dichtgedraaid vanwege de aardbevingen die de gaswinning in Groningen veroorzaakt.

De gaswinning in Groningen wordt de komende jaren fors verminderd om in 2030 helemaal te worden stilgelegd.

 
do 7 mrt
Is dit het moment om in commodities te beleggen?
 

De Commodity Index wist tijdens de eerste maand van 2016 een stevige bodem neer te zetten. Tot de zomer van 2016 werden beleggers getrakteerd op een indrukwekkende rally. Toch is na de zomer van 2016 het voorzichtige optimisme teruggevallen tot pessimisme. Tijdens het afgelopen jaar verloor de Commodity Index meer dan 12% van haar waarde. Toch lijkt dit niet het ideale moment te zijn om pessimistisch gestemd te zijn over de commoditysector.

De commoditysector heeft het tijdens de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Sinds het jaar 2011 is alles binnen deze sector in een rap tempo omlaag gegaan. En tijdens het afgelopen jaar werden beleggers opnieuw geconfronteerd met tegenvallende koersresultaten. En dat was hoofdzakelijk te danken aan de negatieve economische ontwikkelingen in de wereld. Een lagere groei van de wereldeconomie resulteert immers in een lagere vraag naar commodities.

 
vr 22 feb
12 lege supertankers zeggen veel over de hedendaagse oliemarkt
 

Supertankers voeren olie van de Verenigde Staten uit naar de rest van de wereld. Nadat ze hun lading hebben afgeleverd, keert een groot gedeelte van die vloot echter zonder lading naar Amerikaanse havens terug. Dat fenomeen vormt een goede weerspiegeling van de huidige situatie op de internationale oliemarkt.

 
wo 13 feb
Saoedi’s gaan op globale jacht naar olie en gas
 

Saudi-Arabië is voornemens om voor de eerste keer in zijn geschiedenis te investeren in de exploratie en productie van energie. Het land bekijkt daarbij naar de ontginning van olie en gas. Dat heeft Klalid al Falih, minister van energie van Saudi-Arabië en voorzitter van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco, in een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times gezegd.

 
vr 8 feb
Uit het niets ontstaat een nieuwe petro-staat
 

Het Amerikaanse petroleumconcern ExxonMobil heeft de ontdekking van twee nieuwe olievelden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land Guyana gemeld. Daarmee heeft het oliegebied Stabroek – 120 mijl buiten de kust van de hoofdstad Georgetown – de jongste jaren al twaalf bronnen opgeleverd. Guyana kan door deze vondsten uitgroeien tot een belangrijk olieproducent.

 
wo 23 jan
Amerikaanse olieproductie bereikt een nieuw record
 

De olieprijs is uitstekend uit de startblokken gekomen. Terwijl het ‘zwarte goud’ tijdens het laatste kwartaal van 2018 nog ruim 38% aan waarde verloor, staat de teller dit jaar al op een winst van 19%. Hieruit blijkt dat het sentiment binnen de oliemarkt razendsnel kan veranderen. Toch lijkt nog niet alle kou uit de lucht verdwenen te zijn.

 
di 8 jan
Staat de olieprijs aan de vooravond van een historische comeback?
 

De olieprijs wist op weekbasis met bijna 6% in waarde te stijgen (ruwe olie). Deze stijging was hard nodig, want sinds de top van begin oktober moest de olieprijs al ruim 40% aan waarde inleveren. Moeten we rekening houden met een verdere daling, of is de bodem gezet?

De olieprijs raakte aan het einde van 2018 plots in verval. Dit werd voor een groot deel veroorzaakt door de hard stijgende Amerikaanse olieproductie. De Amerikaanse schalierevolutie heeft haar vruchten afgeworpen en daardoor produceert de VS nu meer olie dan bijvoorbeeld oliegiganten Rusland en Saoedi-Arabië. Daarnaast wist de afzwakkende groei van de wereldeconomie in het eten te gooien.

 
vr 4 jan
Amerikaanse schalie-oliereserves werden overschat
 

Duizenden Amerikaanse bronnen, waar de voorbije 5 jaar schalie-olie werd gewonnen, genereren nu minder olie dan eerst door hun eigenaars was ingeschat.

Fracking zorgde de voorbije jaren voor een ware revolutie op de oliemarkten. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt tot de aanhouden lage prijzen is de toegenomen productie in de Verenigde Staten. De Amerikanen zitten op enorme reserves schalie-olie, die net als schaliegas gewonnen wordt door middel van fracking. Die techniek heeft de Amerikaanse olie- en gasproductie doen pieken, maar is zeer controversieel, zowel in de VS als in Europa.

[...]

 
vr 21 dec
Is dit hét moment om in commodities te beleggen?
 

Het is op dit moment niet gemakkelijk om een goede beleggingsbeslissing te maken. De meeste aandelen zijn immers tijdens de afgelopen weken hard afgestraft. Haast geen enkele sector wist de dans te ontspringen. Voor de lange termijn gemeten is dit wellicht het ideale moment om commodityaandelen aan de portefeuille toe te voegen.

De commoditysector is tijdens de afgelopen jaren min of meer in het ‘vergeethoekje’ geraakt. Slechts een handjevol beleggers is vandaag de dag nog geïnteresseerd in grondstoffen. En dat is ook niet vreemd, want deze sector heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Toch kan die dramatische tijd achter de rug liggen.

 
do 20 dec
Laagste prijs sinds mei: dieselprijs blijft dalen
 

De prijs voor een liter diesel zakt morgen opnieuw met enkele centen. Sinds de absolute piek van de dieselprijs in oktober, zit de maximumprijs voor de brandstof in dalende lijn.

 
wo 19 dec
Deze onbeminde sector kan in 2019 exploderen
 

Hoe herken je een nieuwe start? Wanneer het slimme geld gebruik maakt van koopjes om de volgende rit omhoog voor te bereiden. Wanneer het aantal overnames sterk in de lift zit, kan je er ‘zeker’ van zijn dat de bodem in zicht is. En ‘dealmaking’ zit sterk in de lift … bij grondstoffen.

Grondstoffen in het algemeen bewegen al jaren zijwaarts. Aardgas staat wel 40% hoger, maar olie staat dan weer +30% lager. Maar grosso modo gaat de grondstoffensector er niet op vooruit of achteruit.

Maar het slimme geld ziet kansen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs