EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Grondstoffen
di 4 feb
Gaan de beurzen de koperprijs achterna?
 

De koperprijs kende een uitstekend einde van 2019. De prijs voor koper wist namelijk tijdens de laatste drie maanden van het jaar fors in waarde te stijgen. Maar, in twee weken tijd is deze prijsstijging volledig weggevaagd. Het coronavirus hield namelijk ook de koperprijs in zijn greep.

 
di 28 jan
Energiedeskundigen: Nederlands gas kan in 2030 al op zijn
 

De productie van Nederlands gas kan in 2030 al tot zo goed als nul zijn gereduceerd als de omstandigheden voor de winning ervan niet veranderen, meldt Trouw dinsdag op basis van een rapport van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

 
ma 27 jan
Is er nog een vangnet voor de olieprijs?
 

De olieprijs kende een dramatische week. Tijdens de afgelopen week daalde de olieprijs met 7,5%. Met name tijdens de laatste handelssessie van de week liepen de verliezen fors op. De verspreiding van het coronavirus voedt de angst onder investeerders dat dit virus effect kan hebben op de economische groei. En een tragere economische groei heeft uiteraard ook een negatief effect op de olieprijs.

 
ma 16 dec
Macro economie en grondstoffen
 

Grondstoffen, commodities, zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. Al zijn we ons daar niet altijd van bewust misschien. Ze worden onderverdeeld in categorieën zoals metalen, energie, agricultuur. In volgende infografiek van Visualcapitalist worden vier grondstoffen nader belicht. Koper, aluminium, staal en stikstof. Onder welke vorm komen deze voor, waar vinden we ze en wat is precies hun nut?

 
ma 16 dec
Buurland Suriname wordt nieuwe oliestaat
 

Suriname’s buurland Guyana lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe oliestaat. Oliehandelaren melden zich dit weekeinde in de hoofdstad Georgetown om te bieden op de eerste ladingen olie, gewonnen voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land.

 
ma 9 dec
Zweedse verzekeraar schrapt 21 miljard euro aan fossiele investeringen
 

De Noorse financiële dienstverlener Storebrand ASA heeft van haar Zweedse tak 230 miljard Zweedse kroon (ruim 21 miljard euro) aan investeringen in fossiele brandstoffen stopgezet. Zo geeft het bedrijf gehoor aan de zorgen van klanten over klimaatverandering, schrijft Bloomberg maandag.

 
di 3 dec
Hou kerncentrales langer open
 

... en voer elektrische salariswagens in: zo halen we de klimaatdoelstellingen volgens Vlaamse ingenieurs

[...] Om de klimaatdoelstellingen van Europa en Parijs te halen, is een omschakeling van fossiele brandstoffen naar groene energie noodzakelijk. Er wordt vandaag al energie gepuurd uit zon en wind, maar niet genoeg

 
di 26 nov
Belgische stroomprijs bij duurste van Europa
 

In de Europese Unie betalen enkel de Duitse en Deense gezinnen meer voor hun elektriciteit dan de Belgen. Dat wordt nog maar eens bevestigd door cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat over de eerste jaarhelft van 2019.

[ interactieve kaart ]

 
wo 13 nov
Internationale Energieagentschap voorspelt dat vraag naar olie zal stagneren rond 2030
 

De vraag naar olie zal rond 2030 stoppen met groeien dankzij efficiëntere en elektrische wagens. Dat voorspelt het Internationale Energieagentschap (IEA). De uitstoot van de schadelijke broeikasgassen zou dan weer nog toenemen tot 2040, alle klimaatmaatregelen ten spijt.

 
ma 11 nov
Commodities waren tijdens de afgelopen 50 jaar niet zo goedkoop…
 

De commoditysector heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Ten opzichte van de ‘normale’ aandelen hebben de meeste commodityaandelen zelfs een dramatische prestatie afgeleverd. Toch kan er binnenkort een trenddraai gaan plaatsvinden binnen deze hard afgestrafte sector.

De commoditysector is tijdens de afgelopen jaren min of meer in het ‘vergeethoekje’ geraakt. Slechts een handjevol beleggers is vandaag de dag nog geïnteresseerd in grondstoffen. En dat is ook niet vreemd, want deze sector heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Toch kan die dramatische tijd achter de rug liggen.

 
zo 10 nov
Iran ontdekt groot nieuw olieveld dat op een na grootste bron van land is
 

Iran heeft een nieuw groot olieveld ontdekt in het zuidwesten van het land, schrijft persbureau AP. Het veld zou zo’n 53 miljard vaten olie bevatten en is het op een na grootste veld van Iran, meldt premier Hassan Rohani zondag op de Iraanse staatstelevisie.

 
vr 8 nov
Amerikaanse oliesector boekt eerste handelsoverschot in ruim vier decennia
 

In de Verenigde Staten heeft de petroleumindustrie voor de eerste keer in meer dan veertig jaar een handelsoverschot laten optekenen. Daardoor slaagde de Amerikaanse economie erin tijdens de maand september ook zijn handelsdeficit te verminderen. Dat blijkt uit rapporten van het Amerikaanse ministerie van handel. Er wordt wel aan toegevoegd dat in alle economische sectoren de Amerikaanse export en import een daling liet optekenen.

 
do 7 nov
Grafiek: Commoditysector weet de 8-jarige weerstandslijn te breken
 

Vandaag de dag is het moeilijk om nog sectoren te vinden die nog over het nodige groeipotentieel beschikken. Door de stijgende beurskoersen van de afgelopen jaren is het merendeel van de sectoren ‘duur’ geworden. Een van de sectoren die nog over heel veel potentieel beschikt, is de commoditysector. En beleggers doen er verstandig aan om deze sector onder de loep te nemen.

 
wo 6 nov
Bolsonaro: “Brazilië wil oliegigant worden en mikt op OPEC-lidmaatschap”
 

Brazilië wil een wereldspeler worden in de oliesector. Het land rangschikt vandaag in de top 10 van de globale olieleveranciers, maar mikt nu wel degelijk op een plaats binnen de top 5. De Braziliaanse president Bolsonaro zegt ook lid te willen worden van het OPEC-oliekartel.

 
di 5 nov
OPEC verwacht komende jaren lager marktaandeel ...
 

... maar voorspelt dat olie in 2040 nog steeds belangrijkste energiebron is

Oliekartel OPEC denkt de komende jaren aanzienlijk minder olie op te hoeven pompen. Het marktaandeel van de organisatie zal daardoor tot circa 2025 zakken. Dat komt door de grote hoeveelheid Amerikaanse schalieolie die de markt overspoelt. De OPEC gaat er voorts van uit dat olie in 2040 nog steeds de belangrijkste energiebron zal zijn.

 
wo 30 okt
Zijn commodities koopwaardig?
 

Tijdens de afgelopen jaren wist de commoditysector in negatieve zin op te vallen. Terwijl de meeste sectoren genoten van het beursoptimisme, werd de commoditysector juist hard afgestraft. Sinds het jaar 2011 staat deze sector al onder druk en tijdens de afgelopen maanden is daar niet veel verandering in gekomen.

Beleggers die willen investeren in commodities, kunnen dat bijvoorbeeld doen via een belegging in de Bloomberg Commodity Index. Deze samengestelde index bestaat uit de belangrijkste commodities die er te vinden zijn. Sinds het jaar 2008 heeft deze index al meer dan 65% aan beurskapitaal moeten inleveren.

 
ma 28 okt
Rio Tinto vindt belangrijke lithium-voorraden in Mojave-woestijn
 

Rio Tinto wordt mogelijk de grootste Amerikaanse producent van lithiumcarbonaat. Voorwaarde is wel dat het concern een middel vindt om de grondstof op een rendabele manier te winnen en op een commerciële schaal te produceren. De ontdekking kan de Verenigde Staten helpen om zijn afhankelijkheid van buitenlandse lithium-voorraden – vooral uit China – te verminderen.

 
wo 9 okt
Koperprijs weerspiegelt sombere staat van de wereldeconomie
 

Koper noteerde vorige week op zijn laagste prijs in 24 maanden, een zoveelste indicator dat de globale groeivertraging wel degelijk een feit is. Het metaal noteert rond de 5.635 dollar per ton, ruim 20% lager dan in juni vorig jaar.

 
di 8 okt
Koffieprijzen naar laagste niveau in jaren
 

De prijs voor koffie is in Londen naar het laagste niveau sinds 2010 gezakt. Robusta-koffiebonen, die veel worden gebruikt voor instantkoffie, werden dit jaar al 17 procent minder waard. Dat komt doordat er een goede koffieoogst was, maar ook omdat de Braziliaanse real minder waard is geworden.

 
ma 23 sep
Saudi’s bevinden zich in een positie die een jaar geleden onmogelijk leek
 

Voor het eerst in 30 jaar worden er vragen gesteld bij de globale capaciteit om olieschokken op te vangen. Dat de Saudi’s er niet in slagen hun belangrijkste handelsfonds – de petroleumbronnen – te verdedigen tegen terreuracties doet in de regio twijfels rijzen over de status van Saudi-Arabië.

 
wo 18 sep
Moeten we vrezen voor een nieuwe olie-oorlog?
 

Afgelopen maandag wist de olieprijs fors in waarde te stijgen. En dat was te danken aan de drone-aanval op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië. Als gevolg daarvan is de olieproductie van het olieland met de helft verlaagd. Wie achter de aanvallen zit is nog altijd onduidelijk. Maar, mogelijk breekt er een nieuwe olie-oorlog aan.

De laatste keer dat er zoveel onrust in de oliemarkt was, was tijdens de beginjaren ’90. Irak viel in augustus 1990 buurland Koeweit binnen en annexeerde het. Een internationale coalitie bestaande uit troepen van onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Egypte viel in januari 1991 binnen in beide landen, om de bezetting door Irak ongedaan te maken. Deze oorlog werd bekend als de Golfoorlog.

 
di 17 sep
Olieprijs daalt flink na berichtgeving over snel herstel olieproductie
 

De olieprijs is dinsdag rap gedaald na berichtgeving over een mogelijk snel herstel van de olieproductie in Saoedi-Arabië. Door een droneaanval op twee Saoedische olie-installaties steeg de olieprijs maandag op het hoogtepunt met meer dan 10 procent. Het herstel hiervan zou in eerste instantie enkele maanden kunnen duren, maar ingewijden zeggen nu dat het maximaal drie weken zal duren.

 
di 17 sep
Stookolieprijs na drone-aanval Saudi-Arabië schiet omhoog
 

120 euro extra voor bestelling van 2.000 liter

De maximumprijs van stookolie gaat morgen zoals verwacht flink omhoog, met zowat 6 cent per liter. Wie 2.000 liter stookolie bestelt, moet tegen de maximumtarieven dus bijna 120 euro extra neertellen vanaf morgen. De prijsstijging is een gevolg van de drone-aanval het voorbije weekend op het hart van de Saudische olie-industrie.

 
di 17 sep
Trump zegt dat de VS geen olie uit het Midden Oosten meer nodig heeft, de realiteit zegt iets gans anders
 

De Saudische olieproductie is gehalveerd nadat de olievelden van Abqaiq vorig weekeinde door een reeks drones werden aangevallen. Dat heeft grote gevolgen voor de prijs van olie. Maandag ging de prijs van een vat ruwe olie ruim 14% hoger. Dat wordt straks doorgerekend in de benzineprijzen. Automobilisten zullen dan meer betalen voor benzine.

 
di 17 sep
Barclays analist: olieprijs makkelijk naar $85 dollar bij nieuw militair conflict
 

De olieprijs steeg deze week hard nadat van drones grote productiefaciliteiten in Saoedi Arabië aanvielen. President Donald Trump stelde al klaar te zijn voor vergeldingsacties, en dat zou de olieprijs nog hoger kunnen sturen. Althans dat gelooft Amarpreet Singh, energieanalist bij Barclays.

Maar ook al loopt het niet uit tot een nieuw conflict, kan de olieprijs stijgen volgens de analist. Want wanneer de huidige onrust aanhoudt, zonder militair ingrijpen, dan voorziet Singh een olieprijs van 75 dollar voor een vat Brent.

 
ma 16 sep
"Saudi Aramco verwacht wekenlange problemen olieproductie na drone-aanval”
 

Oliegigant Saudi Aramco verwacht dat het weken tot maanden duurt voordat het grootste deel van de productieproblemen is opgelost na een drone-aanval op twee productielocaties. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.

 
ma 16 sep
Olieprijs knalt omhoog, en dat gaan we merken aan de pomp
 

De olieprijs is maandag met zo'n 9 procent gestegen, nadat twee olie-installaties in Saoedi-Arabië zaterdag werden getroffen door een droneaanval. Voelen wij de gevolgen van de aanval straks aan de pomp?

 
ma 16 sep
Olieprijs hoger na aanval op olie-installaties Saoedi-Arabië
 

De olieprijs is maandag met meer dan 10% gestegen in reactie op aanvallen op Saoedische olie-installaties afgelopen weekend. Bij opening van de handel in Azië stond de olieprijs zelfs bijna 20% hoger dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Het was de grootste prijsstijging sinds 1990, toen Saddam Hussein buurland Koeweit binnenviel en een deel van de olieproductie wegviel.

 
ma 16 sep
Olieprijs schiet met een vijfde hoger
 

Lezers van Biflatie.nl zijn er vast niet verwonderd over. Die zagen wel aankomen wat de gevolgen zouden zijn van de aanval op Saoedi Arabië’s olie installaties op zaterdag 14 september 2019. Met een vijfde van ’s lands productie dat niet vlug terug op de markt zal komen. De olieprijs is dan ook hét onderwerp dat op 16 september de markten beheerst. Als eerste ‘werkdag’ voor de beurzen kan dit wel tellen.

 
wo 11 sep
Nederlandse regering wil gaswinning Groningen al stoppen in 2022
 

De Nederlandse regering wil de gaswinning in Groningen al in 2022 stoppen, in plaats van uiterlijk 2030, waarvan eerst werd uitgegaan. Dat meldt minister van Economische Zaken Eric Wiebes. Dat zal ook gevolgen hebben voor ons land, dat een belangrijke afnemer is van gas uit Groningen. Paniek is echter niet nodig, klinkt het bij gasnetbeheerder Fluxys. “Er is gas genoeg.”

 
di 3 sep
Ook China wil volop inzetten op ontwikkeling schaliegas
 

China wil zijn aardgasproductie verhogen om zijn afhankelijkheid van import te verminderen. Bovendien moeten de bijkomende voorraden ook aan de groeiende vraag in de nabije toekomst kunnen antwoorden. Dat zegt een rapport van de Chinese National Energy Administration (NEA) en een onderzoekstak van de Staatsraad van China. Het land wil daarbij vooral de productie van schaliegas verhogen.

 
vr 30 aug
Een Europees land zit op een berg lithium, maar extractie is niet voor morgen
 

Servië heeft mogelijk de grootste lithium-voorraden van Europa. De grootste uitdaging zal echter wellicht de ontginning van de reserves blijken. Dat staat in een rapport van James M Gomez en Misha Savic, correspondenten van het persbureau Bloomberg in Oost-Europa. Momenteel voeren een aantal bedrijven in de regio exploraties uit om een beter inzicht in de mogelijke kansen op ontginning te verkrijgen. Indien inderdaad aanzienlijke voorraden lithium aan het licht komen, kan het land een speerpunt worden om de onafhankelijk van Europa van Chinese leveringen gevoelig te verminderen.

 
wo 28 aug
Verenigde Staten zien in Australië betrouwbare partner voor zeldzame grondstoffen
 

De Verenigde Staten voeren gesprekken met Australië over de verwerking en levering van zeldzame metalen. De plannen vormen een onderdeel van de Amerikaanse ambities om zijn afhankelijkheid van Chinese leveringen af te bouwen. Dat heeft Ellen Ford, bij het Amerikaanse ministerie van defensie verantwoordelijk voor de aanvoer van grondstoffen, bevestigd. De Verenigde Staten vrezen dat er mogelijk bevoorradingsproblemen zouden kunnen komen met de leveringen van zeldzame metalen.

 
do 22 aug
Dr. Mark Mobius: koop goud! Anthony Pompliano: koop bitoin! Wat te doen?
 

Naarmate de geldvoorraad groeit, neemt de aantrekkingskracht van goud toe. “Gold’s long-term prospect is up, up and up, and the reason why I say that is money supply is up, up and up,” zegt Dr. Mark Mobius (geboren VS, 1936) Hij is wel een veteraan investeerder met enorm veel ervaring. Deze welbekende fondsbeheerder en oprichter van Mobius Capital Partners LLP. is al decennia geleden rijk geworden met investeren in groeilanden. De goudprijs bereikt in augustus 2019 nog een nieuw zesjarig hoogtepunt. Maar dan is er ook ‘Pomp’, Anthony Pompliano, van Morgan Creek Digital Assets. Die heeft zijn fortuin gemaakt met cryptomunten en raadt ons bitcoin en altcoins aan.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs