EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Grondstoffen
ma 16 sep
"Saudi Aramco verwacht wekenlange problemen olieproductie na drone-aanval”
 

Oliegigant Saudi Aramco verwacht dat het weken tot maanden duurt voordat het grootste deel van de productieproblemen is opgelost na een drone-aanval op twee productielocaties. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.

 
ma 16 sep
Olieprijs knalt omhoog, en dat gaan we merken aan de pomp
 

De olieprijs is maandag met zo'n 9 procent gestegen, nadat twee olie-installaties in Saoedi-Arabië zaterdag werden getroffen door een droneaanval. Voelen wij de gevolgen van de aanval straks aan de pomp?

 
ma 16 sep
Olieprijs hoger na aanval op olie-installaties Saoedi-Arabië
 

De olieprijs is maandag met meer dan 10% gestegen in reactie op aanvallen op Saoedische olie-installaties afgelopen weekend. Bij opening van de handel in Azië stond de olieprijs zelfs bijna 20% hoger dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Het was de grootste prijsstijging sinds 1990, toen Saddam Hussein buurland Koeweit binnenviel en een deel van de olieproductie wegviel.

 
ma 16 sep
Olieprijs schiet met een vijfde hoger
 

Lezers van Biflatie.nl zijn er vast niet verwonderd over. Die zagen wel aankomen wat de gevolgen zouden zijn van de aanval op Saoedi Arabië’s olie installaties op zaterdag 14 september 2019. Met een vijfde van ’s lands productie dat niet vlug terug op de markt zal komen. De olieprijs is dan ook hét onderwerp dat op 16 september de markten beheerst. Als eerste ‘werkdag’ voor de beurzen kan dit wel tellen.

 
wo 11 sep
Nederlandse regering wil gaswinning Groningen al stoppen in 2022
 

De Nederlandse regering wil de gaswinning in Groningen al in 2022 stoppen, in plaats van uiterlijk 2030, waarvan eerst werd uitgegaan. Dat meldt minister van Economische Zaken Eric Wiebes. Dat zal ook gevolgen hebben voor ons land, dat een belangrijke afnemer is van gas uit Groningen. Paniek is echter niet nodig, klinkt het bij gasnetbeheerder Fluxys. “Er is gas genoeg.”

 
di 3 sep
Ook China wil volop inzetten op ontwikkeling schaliegas
 

China wil zijn aardgasproductie verhogen om zijn afhankelijkheid van import te verminderen. Bovendien moeten de bijkomende voorraden ook aan de groeiende vraag in de nabije toekomst kunnen antwoorden. Dat zegt een rapport van de Chinese National Energy Administration (NEA) en een onderzoekstak van de Staatsraad van China. Het land wil daarbij vooral de productie van schaliegas verhogen.

 
vr 30 aug
Een Europees land zit op een berg lithium, maar extractie is niet voor morgen
 

Servië heeft mogelijk de grootste lithium-voorraden van Europa. De grootste uitdaging zal echter wellicht de ontginning van de reserves blijken. Dat staat in een rapport van James M Gomez en Misha Savic, correspondenten van het persbureau Bloomberg in Oost-Europa. Momenteel voeren een aantal bedrijven in de regio exploraties uit om een beter inzicht in de mogelijke kansen op ontginning te verkrijgen. Indien inderdaad aanzienlijke voorraden lithium aan het licht komen, kan het land een speerpunt worden om de onafhankelijk van Europa van Chinese leveringen gevoelig te verminderen.

 
wo 28 aug
Verenigde Staten zien in Australië betrouwbare partner voor zeldzame grondstoffen
 

De Verenigde Staten voeren gesprekken met Australië over de verwerking en levering van zeldzame metalen. De plannen vormen een onderdeel van de Amerikaanse ambities om zijn afhankelijkheid van Chinese leveringen af te bouwen. Dat heeft Ellen Ford, bij het Amerikaanse ministerie van defensie verantwoordelijk voor de aanvoer van grondstoffen, bevestigd. De Verenigde Staten vrezen dat er mogelijk bevoorradingsproblemen zouden kunnen komen met de leveringen van zeldzame metalen.

 
do 22 aug
Dr. Mark Mobius: koop goud! Anthony Pompliano: koop bitoin! Wat te doen?
 

Naarmate de geldvoorraad groeit, neemt de aantrekkingskracht van goud toe. “Gold’s long-term prospect is up, up and up, and the reason why I say that is money supply is up, up and up,” zegt Dr. Mark Mobius (geboren VS, 1936) Hij is wel een veteraan investeerder met enorm veel ervaring. Deze welbekende fondsbeheerder en oprichter van Mobius Capital Partners LLP. is al decennia geleden rijk geworden met investeren in groeilanden. De goudprijs bereikt in augustus 2019 nog een nieuw zesjarig hoogtepunt. Maar dan is er ook ‘Pomp’, Anthony Pompliano, van Morgan Creek Digital Assets. Die heeft zijn fortuin gemaakt met cryptomunten en raadt ons bitcoin en altcoins aan.

 
ma 19 aug
Waarom wil Trump Groenland kopen? (hint: het zit in je telefoon)
 

De Amerikaanse president Donald Trump wil Groenland kopen, een autonome regio binnen Denemarken. De voormalig zakenman kreeg nul op het rekest, maar het is wel duidelijk waar Trump naar op zoek is: 'de Groenlandse belofte'.

 
do 15 aug
China is een van de belangrijkste markten voor commodities
 

De Chinese overheid probeert een transitie door te maken van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. Toch is de Chinese economie op dit moment nog voor een sterk deel afhankelijk van haar export. En uiteraard zorgt dat voor een sterke vraag naar commodities.

Uit onderzoek van Macquarie Bank blijkt dat China nog steeds domineert als het gaat om het wereldwijde verbruik van industriële metalen. Daarnaast zijn de Chinezen ook nog steeds grote afnemers van edelmetalen.

 
di 13 aug
“Olieprijzen langdurig laag door handelsconflict tussen VS en China”
 

De olieprijzen blijven door de escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China waarschijnlijk langdurig laag. Ook de naar beneden bijgestelde economische groeiverwachtingen in veel landen helpen niet mee, zo verwacht ABN AMRO in een publicatie over de energiesector.

 
do 8 aug
Dieselprijs nadert laagste niveau van dit jaar
 

De maximumprijs van diesel gaat morgen omlaag. Wie diesel (B7) tankt, betaalt dan nog maximaal 1,468 euro per liter. Dat is 4,4 cent per liter minder dan nu. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie vandaag.

 
ma 22 jul
Gaan we binnenkort grondstoffen delven op de maan?
 

Het is ondertussen 50 jaar geleden dat de mens voet zetten op de maan, een prestatie die het onmogelijke mogelijk maakte. Maar stopt het daar voor onze maan of gaan we nog een stapje verder? Volgens NASA Administrator Jim Bridenstine gaan we er deze eeuw nog grondstoffen mijnen. Bedrijven zoals SpaceX, Virgin Galatic en Blue Origin maken er alvast werk van.

De maan zou vol zeldzame aardmetalen kunnen zitten en dat zou uiteraard interessant zijn. NASA Administrator Jim Bridenstine is van mening dat we deze eeuw nog mijnen zullen bouwen op de maan om deze zeldzame aardmetalen te delven. Verschillende bedrijven zijn hier zeker capabel genoeg voor mits verder onderzoek en nog meer ontwikkeling om deze taak uit te voeren.

 
ma 15 jul
Botswana na Rusland opnieuw grootste diamantproducent ter wereld
 

De wereldwijde diamantontginning heeft het voorbije jaar een productie van 148,2 miljoen karaat gerealiseerd. Dat betekende een daling met bijna 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Kimberley Proces. De inkomsten van de sector stegen daarentegen met 2 procent tot 14,47 miljard dollar. De producenten konden immers rekenen op een gemiddelde verkoopprijs van 97,5 dollar per karaat. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien.

 
do 11 jul
Komt er een soort OPEC-kartel voor koffieproducenten?
 

Koffieproducenten denken aan de creatie van een internationaal kartel. Een dergelijke organisatie moet, naar het voorbeeld van de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec), de belangen van de sector verdedigen. Op die manier hopen de koffieboeren voor hun oogsten ook minimumprijzen te kunnen doordrukken. Dat moet hen in staat stellen in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

 
vr 21 jun
Olieprijs schiet de lucht in na tweet van Trump
 

Olieprijzen zijn op donderdag omhoog gevlogen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump op twitter zei dat Iran een “zeer grote fout heeft begaan”. Iran heeft namelijk een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten.

Het is een tweede conflict tussen de twee landen in korte tijd. Onlangs beschuldigde de Verenigde Staten Iran er van dat het een olietanker van de Verenigde Staten heeft laten zinken. Iran ontkende dit.

 
do 20 jun
Goud en olie hoger door neerschieten Amerikaanse drone boven Iran
 

Iraans luchtafweer heeft op 20 juni 2019 een Amerikaanse drone neergehaald. Deze vloog naar verluid boven haar grondgebied, in de zuidelijke provincie Hormozgan. Terwijl de VS claimen dat er helemaal géén vluchten boven dat gebied plaatsvonden. Wie liegt, wie vertelt de waarheid? ‘General Hossein Salami, the commander of Iran’s Revolutionary Guard, said the incident sent “a clear message” to the US, adding that although Iran does “not have any intention for war with any country, but we are ready for war.”‘

 
wo 19 jun
Is dit het ideale moment om in koffie te beleggen?
 

Beleggers die al wat langer meelopen, zullen inmiddels wel weten dat je in bijna alles kan investeren. Beleggers die nog niet zolang actief zijn op de beurs, zullen wellicht vreemd opkijken bij het horen van een belegging in koffie. Toch is het mogelijk om in koffie te beleggen. En het kan zelfs behoorlijk lucratief zijn.

De koffieprijs kende in tegenstelling tot de aandelenmarkten een fanatische beursmaand mei. Tijdens deze maand steeg de koffieprijs met ruim 15% in waarde. Deze prijsstijging was overigens hard nodig, want de koffieprijs heeft sinds de top van 2011 ruim 70% aan waarde moeten inleveren. Net als veel andere commodities heeft koffie het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad.

 
wo 19 jun
Moeten beleggers hun vizier richten op de commoditysector?
 

De commoditysector heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Ten opzichte van de ‘normale’ aandelen hebben de meeste commodityaandelen zelfs een dramatische prestatie afgeleverd. Toch kan er binnenkort een trenddraai gaan plaatsvinden binnen deze hard afgestrafte sector.

De commoditysector is tijdens de afgelopen jaren min of meer in het ‘vergeethoekje’ geraakt. Slechts een handjevol beleggers is vandaag de dag nog geïnteresseerd in grondstoffen. En dat is ook niet vreemd, want deze sector heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Toch kan die dramatische tijd achter de rug liggen.

 
do 13 jun
Olieprijs knalt omhoog na mogelijke aanval op tankers in Golf van Oman
 

De prijs van een vat brentolie staat donderdagochtend 2,7 procent in de plus, na berichten over de evacuaties van twee tankers in de Golf van Oman.

Donderdagochtend rond 10:30 uur ligt de prijs van een vat brentolie op 61,57 dollar. Gisteren was dat 59,91 dollar.

 
do 13 jun
Olieprijs kan naar $30 per vat zonder verlenging deal
 

De olieprijs kan naar $30 per vat als de internationale afspraken over de oliemarkt niet worden verlengd. Dat zei de Russische minister van Energie Alexander Novak maandag in een verklaring tegenover de pers. Hij verwacht een groot overschot op de oliemarkt als internationale afspraken over de productie niet verlengd worden of als de wereldwijde handelsoorlog intensiveert.

 
do 6 jun
Prijs zeldzame aardmetalen uit China stijgt naar recordhoogte
 

De prijs van zeldzame aardmetalen is de afgelopen periode naar recordhoogte gestegen. China zet de stijgende prijzen in als wapen in zijn handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Zeldzame aardmetalen, een groep van zeventien elementen die zich in lage hoeveelheden onder grond bevinden, worden gebruikt in tal van producten zoals lasers, magneten en elektronica.

 
do 6 jun
Gaat China deze troef in de handelsoorlog spelen? Prijzen zeldzame elementen stijgen
 

Eerder werd al duidelijk dat China zeldzame elementen zou kunnen gebruiken in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. China is namelijk veruit de grootste producent van deze kritieke elementen en de Verenigde Staten is de grootste afzetmarkt. Persbureau Reuters meldt dat de afgelopen dagen de prijzen van kritieke elementen enorm hard zijn gestegen.

De zeldzame elementen waar het om gaat, is een groep van 17. China was tussen 2014 en 2017 goed voor 80 procent van de Amerikaanse vraag van deze elementen.

 
wo 5 jun
Deze grondstoffen staan op het punt om uit te breken…
 

Als het om investeren in grondstoffen gaat, haken veel beleggers vaak af. En dat is ook niet verwonderlijk, want tijdens de afgelopen jaren wist de grondstoffensector geen indrukwekkende beursprestatie af te leveren. Toch doen beleggers er verstandig aan om deze sector juist nu goed in de gaten te houden.

Vandaag de dag investeren beleggers liever in zogenoemde ‘groeiaandelen’. Dit zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven die nog een glansrijke toekomst in het verschiet hebben liggen. Tenminste, dat is wat analisten denken. De interesse in de ‘traditionele’ financiële instrumenten begint als gevolg daarvan steeds verder af te nemen.

 
di 4 jun
Lagere olieprijs door vrees voor recessie
 

Ruwe olie noteert dinsdag 20% onder de prijs van april. Dat is opmerkelijk omdat olie uit Iran de markten niet meer bereikt. De daling heeft dan ook verschillende redenen.

 
di 28 mei
Verenigde Staten importeren meer olie uit Rusland
 

De Verenigde Staten hebben deze maand veel meer olie uit Rusland geïmporteerd dan normaal. In de eerste helft van mei ging het om 5 miljoen vaten ruwe olie, drie keer zoveel als normaal. De belangrijkste reden daarvoor is het wegvallen van productie uit Venezuela. Door de Amerikaanse sancties wijken raffinaderijen uit naar andere leveranciers die vergelijkbare olie kunnen leveren.

 
wo 15 mei
Saudische pijplijnen aangevallen door drones
 

De recente drone-aanval op olieleidingen van Saudi-Arabië is opgeëist door de rebellengroep Ansar Allah. Khalid Al Falih, energieminister van Saudi-Arabië, benadrukte snel dat de aanval de oliebevoorrading niet in het gedrang heeft gebracht. Toch toont de aanval de grotere slagkracht die Ansar Allah, de groepering van de Houthi-rebellen in Jemen.

 
wo 15 mei
Tekort aan helium bedreigt tal van sectoren
 

Er blijken steeds grotere bekommernissen te groeien over een mogelijk tekort aan helium. Er wordt al langer gewaarschuwd dat voorraden steeds minder gemakkelijk aangevuld zullen worden. De vrees lijkt echter nog aangewakkerd door een bericht van de Amerikaanse winkelketen Party City, die heeft aangekondigd dit jaar nog vijfentwintig filialen te zullen sluiten. Een tekort aan helium zou echter een groot aantal economische activiteiten in het gedrang kunnen brengen.

 
wo 15 mei
De oliemarkt staat in tweestrijd
 

De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China hangt zwaar boven de oliemarkt. ‘The economic implications of the U.S.-China trade war are putting downward pressure on oil prices, while the growing threat of military conflict in the Middle East is keeping prices up,’ schrijft Oilprice.com. De olieprijs zoekt richting en het kan beide kanten op. Aan de ene zijde is er de handelsoorlog en wie weet waar dit conflict gaat eindigen? Tegelijk is er mogelijk een heel ander conflict in the making. De VS hadden al twee vliegdekschepen naar de wateren voor de Iraanse kust gestuurd. Op 14 mei 2019 komt het bericht dat er twee Saoedische tankers ‘beschadigd’ zijn. Gesaboteerd naar het schijnt…

 
wo 1 mei
Benzineprijs bijna op recordhoogte
 

De gemiddelde prijs voor benzine aan de Nederlandse pomp staat slechts 5 cent onder het vorige record. Dat dateert van 2012. Sinds begin 2019 is de benzineprijs met zo’n 14 procent gestegen. Is het een wonder met alle politieke spanningen in de wereld? De recentste zijn wel president Trumps acties om Iran economisch lam te leggen.

Ook de productiebeperkingen vanwege de olieorganisatie OPEC liggen aan de bron van de hoge prijs. Zowel aan de pomp als voor vaten ruwe olie. Deze laatste prijs is zelfs 33 procent hoger gegaan. Trump heeft als objectief de olie export van Iran tot nul te reduceren. Het land is al decennialang een doorn in het oog van de VS. Onder de vorige president, Obama, heerste er relatieve rust op dit vlak. Iran ging zich aan beperkingen houden wat nucleaire energie betreft. President Trump blijft in de Oosterse natie een gevaar zien voor de wereldvrede.

 
di 30 apr
Benzineprijs bijna 5 cent onder record van 2012
 

De prijs voor een liter Euro95 is in enkele weken tijd flink gestegen en staat nu op bijna 5 cent onder het record van 1,895 euro. Dinsdagochtend was de gemiddelde adviesprijs 1,834 euro, 0,035 euro meer dan drie weken geleden.

Begin dit jaar lag de benzineprijs nog op 1,604 euro. Sindsdien is de prijs met 14 procent gestegen. Ook de dieselprijs is dit jaar licht gestegen naar een prijs van 1,49 euro per liter.

 
vr 26 apr
Olie voor het eerst sinds zes maanden duurder dan 75 dollar per vat
 

De prijs van een vat Brent-olie van de Noordzee heeft voor het eerst sinds eind oktober vorig jaar de kaap van 75 dollar overschreden.

 
vr 26 apr
Benzineprijs morgen op hoogste peil in jaren
 

Benzine tanken zal morgen duurder worden. Een liter benzine 95 E10 kost dan maximaal 1,565 euro aan de pomp, een stijging van 3 cent. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie vandaag.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs