EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Grondstoffen
di 8 jan
Staat de olieprijs aan de vooravond van een historische comeback?
 

De olieprijs wist op weekbasis met bijna 6% in waarde te stijgen (ruwe olie). Deze stijging was hard nodig, want sinds de top van begin oktober moest de olieprijs al ruim 40% aan waarde inleveren. Moeten we rekening houden met een verdere daling, of is de bodem gezet?

De olieprijs raakte aan het einde van 2018 plots in verval. Dit werd voor een groot deel veroorzaakt door de hard stijgende Amerikaanse olieproductie. De Amerikaanse schalierevolutie heeft haar vruchten afgeworpen en daardoor produceert de VS nu meer olie dan bijvoorbeeld oliegiganten Rusland en Saoedi-Arabië. Daarnaast wist de afzwakkende groei van de wereldeconomie in het eten te gooien.

 
vr 4 jan
Amerikaanse schalie-oliereserves werden overschat
 

Duizenden Amerikaanse bronnen, waar de voorbije 5 jaar schalie-olie werd gewonnen, genereren nu minder olie dan eerst door hun eigenaars was ingeschat.

Fracking zorgde de voorbije jaren voor een ware revolutie op de oliemarkten. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt tot de aanhouden lage prijzen is de toegenomen productie in de Verenigde Staten. De Amerikanen zitten op enorme reserves schalie-olie, die net als schaliegas gewonnen wordt door middel van fracking. Die techniek heeft de Amerikaanse olie- en gasproductie doen pieken, maar is zeer controversieel, zowel in de VS als in Europa.

[...]

 
vr 21 dec
Is dit hét moment om in commodities te beleggen?
 

Het is op dit moment niet gemakkelijk om een goede beleggingsbeslissing te maken. De meeste aandelen zijn immers tijdens de afgelopen weken hard afgestraft. Haast geen enkele sector wist de dans te ontspringen. Voor de lange termijn gemeten is dit wellicht het ideale moment om commodityaandelen aan de portefeuille toe te voegen.

De commoditysector is tijdens de afgelopen jaren min of meer in het ‘vergeethoekje’ geraakt. Slechts een handjevol beleggers is vandaag de dag nog geïnteresseerd in grondstoffen. En dat is ook niet vreemd, want deze sector heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Toch kan die dramatische tijd achter de rug liggen.

 
do 20 dec
Laagste prijs sinds mei: dieselprijs blijft dalen
 

De prijs voor een liter diesel zakt morgen opnieuw met enkele centen. Sinds de absolute piek van de dieselprijs in oktober, zit de maximumprijs voor de brandstof in dalende lijn.

 
wo 19 dec
Deze onbeminde sector kan in 2019 exploderen
 

Hoe herken je een nieuwe start? Wanneer het slimme geld gebruik maakt van koopjes om de volgende rit omhoog voor te bereiden. Wanneer het aantal overnames sterk in de lift zit, kan je er ‘zeker’ van zijn dat de bodem in zicht is. En ‘dealmaking’ zit sterk in de lift … bij grondstoffen.

Grondstoffen in het algemeen bewegen al jaren zijwaarts. Aardgas staat wel 40% hoger, maar olie staat dan weer +30% lager. Maar grosso modo gaat de grondstoffensector er niet op vooruit of achteruit.

Maar het slimme geld ziet kansen.

 
wo 19 dec
“The only way is down”
 

De oliemarkt heeft het moeilijk en de kans dat de olieprijzen verder zullen dalen is bijzonder groot omwille van de zorgen omtrent het overaanbod. Analisten zijn alvast niet positief over de huidige ontwikkelingen, de overproductie en de grote voorraden werken allesbehalve ondersteunend voor de olieprijzen.

Beleggers en investeerders zijn momenteel niet tuk op de energiemarkt omwille van rapporten waarin staat vermeld dat de voorraden aan het toenemen zijn en de dat Russische en Amerikaanse productie van olie zullen gaan toenemen. Dat resulteert in een verkoopgolf op de energiemarkt met dalende olieprijzen tot gevolg.Voeg daar de wereldwijde economische vertraging aan toe (lees ook: minder vraag naar olie) en dan kom je uiteindelijk tot een situatie waar de aanbodzijde de vraag weer overstijgt. Het logische gevolg is uiteraard dat de prijzen voor olie dalen. De inspanningen van de OPEC-landen en andere olieproducerende landen zijn dus niet voldoende om evenwicht te creëren.

 
di 18 dec
Olieprijs naar laagste niveau van het jaar
 

De olieprijzen zijn naar het laagste niveau van het jaar gedaald. Handelaren zouden zich zorgen maken over een recordproductie van schalieolie in de Verenigde Staten en de afkoelende wereldeconomie.

Verder zijn er zorgen over de groeiende olievoorraden en twijfels over de geplande productieverlaging van oliekartel OPEC.

 
do 6 dec
Er komt leven in de uraniumsector
 

Een verandering van de fundamenten zorgde ervoor dat de prijs voor uranium na een jarenlange depressie met 30% steeg de laatste 5 maanden. Dit trekt op zijn beurt weer de aandacht van investeerders. Er komt dus weer leven in de uraniumsector. Wanneer we kijken naar de toekomst, is uranium zelfs verre van dood.

 
do 29 nov
Topman BP: “Trump blijft vriend van olie-industrie”
 

[...]

De oliebaas wees erop dat Trump zich naast die oproepen ook inspant om lastige regelgeving te schrappen. Daarbij zouden de hoge olieprijzen boven de 80 dollar per vat ook in de sector zelf een “oncomfortabel” gevoel teweeg gebracht hebben. De prijzen zijn met bijna een derde gedaald van meer dan 86 dollar voor een vat brentolie begin oktober tot minder 60 dollar per vat nu.

 
do 29 nov
Perfecte storm voor hogere uraniumprijs kan uraniummijnen doen exploderen
 

De prijs van uranium staat al 50% hoger sinds het dieptepunt. Toch is er bijna geen enkele analist die het over uranium heeft. Dat heeft natuurlijk te maken met de gigantische berenmarkt waar de grondstof door gaat. Toch vormt er zich een perfecte storm, aldus Blake Steel van Azarga Uranium.

De komende jaren zal de globale uraniummarkt geconfronteerd worden met een stijgende vraag, een dalend aanbod en een uitgeputte voorraad. De vraag naar uranium stijgt sterk in China, maar de kernreactoren uit Japan die stap voor stap weer online komen, zullen het verschil maken. Japan heeft ondertussen al 9 kernreactoren heropgestart en tegen 2030 zullen dat er 30 zijn.

 
do 29 nov
Prijs Amerikaanse olie daalt naar laagste punt in jaar
 

De olieprijzen gingen donderdag weer duidelijk omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte daarbij tot onder de 50 dollar (kleine 44 euro). Dat was voor het eerst sinds oktober 2017. Ook de prijs van Brentolie daalde verder.

De olieprijzen dalen al weken. Dat komt onder meer door berichten over een recordproductie in Saudi-Arabië, die de zorgen over een overaanbod al enige tijd aanwakkeren.

 
wo 28 nov
Het is tijd om de favoriete grondstof van de technologiewereld te kopen
 

Net als bij aandelen, draait het bij grondstoffen ook om de relatie tussen vraag en aanbod. Economische wetten zeggen dat wanneer de vraag stijgt terwijl het aanbod beperkt is, de prijs ook zal stijgen. De vraag naar 1 belangrijk metaal zal de komende jaren fors stijgen door de opmars van de elektrische auto terwijl het aanbod beperkt is. Het gaat dan over nikkel.

De vraag naar nikkel zal de komende jaren explosief toenemen. Waarom?

 
ma 26 nov
Waarom daalt de olieprijs zo hard?
 

Vorige week was het een halve vakantieweek op Wall Street. Een vrije dag met Thanksgiving en een halve handelsdag op Black Friday zorgde voor een laag volume. Dat lage volume was nefast voor de olieprijs, die nog eens 7% naar beneden donderde. Maar waarom daalt de olieprijs? Sinds begin oktober ging er meer dan 30%  van de prijs af.

Ten eerste is er het ‘domme geld’. Dit zijn de speculanten. Die speculanten hebben de laatste jaren een enorme ‘long’ positie opgebouwd. Nu de olieprijs daalt, worden veel van deze speculanten gedwongen met margin calls om die posities af te bouwen. Dit versterkt de verkoopgolf.

 
ma 26 nov
Tot hoe ver kan de olieprijs dalen?
 

De olieprijs kende opnieuw een dramatische week. Voor de zevende week op rij sloot het ‘zwarte goud’ in het rood de week af. Sinds de top van twee maanden geleden heeft de olieprijs al ruim 35% aan waarde moeten inleveren. Moeten we rekening houden met een verdere daling?

Het probleem binnen de oliemarkt is eigenlijk onveranderd gebleven. Het probleem dat al jaren speelt is namelijk het overaanbod op de oliemarkt. De vraag naar olie is stabiel en de vooruitzichten zien er wat betreft de vraagkant ook bijzonder goed uit. Alleen blijft de aanbodzijde het grote probleem. Steeds meer olielanden drukken het gaspedaal in wat betreft de olieproductie, aangezien het tegen de huidige olieprijs voor deze landen uiterst interessant is om te produceren.

 
vr 23 nov
Olieprijzen naar laagste niveau in een jaar tijd
 

Olieprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau in een jaar tijd. Sinds begin oktober hebben de olieprijzen een flinke daling gemaakt.

Voor een vat ruwe Brent-olie wordt vrijdagochtend 61,52 dollar betaald, een daling van 30 procent ten opzichte van het hoogtepunt van 86,74 dollar in oktober.

 
do 22 nov
Benzineprijs zakt naar laagste peil sinds maart
 

De maximumprijs van benzine 95 E10 daalt vrijdag met 3 cent naar 1,41 euro per liter, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Het is van maart dit jaar geleden dat de benzineprijs nog lager stond, blijkt uit de gegevens van de Belgische Petroleum Federatie.

 
wo 21 nov
Dit ‘vergeten metaal’ is cruciaal voor de toekomst van onze energie
 

De toekomst van energie is niet olie of aardgas, maar batterijen. Batterijen vormen de missing link voor groene energie om op grote schaal door te breken en voor de toekomst van elektrische voertuigen. Lithium, kobalt en vanadium explodeerden al, maar beleggers lijken 1 belangrijk metaal te vergeten: grafiet.

Grafiet is een cruciaal onderdeel van de batterij. In een lithium-ion batterij is grafiet naar gewicht het meest aanwezig van alle grondstoffen. Grafiet is de grondstof die de energie opslaat. Wanneer een batterij wordt opgeladen, gaat die energie naar grafiet. De innovatie om batterijen langer te laten meegaan, zit hem dus bij grafiet.

 
ma 19 nov
Diesel kost al 43 jaar hetzelfde, maar de accijnzen blijven maar stijgen
 

Diesel is sinds het einde van de oliecrisis in 1975 amper duurder geworden: de netto productprijs ging van 0,137 euro naar 0,159 euro, dat is plus 16 procent. Waarom we dan toch 1,611 euro betalen aan de pomp? Omdat accijnzen en BTW gigantisch gestegen zijn. Met die belastingen erbij bedraagt de stijging geen 16, maar 68 procent.

 
ma 19 nov
Olielanden gaan minder produceren om prijsdaling te counteren
 

Oliekartel OPEC bekijkt samen met zijn bondgenoten een grotere productieverlaging dan eerder werd gemeld. Volgens ingewijden wordt nu gesproken over een verlaging met meer dan 1 miljoen vaten per dag.

 
do 15 nov
Minister zet gaskraan open in elf gasvelden in Noorden
 

Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat, geeft groen licht aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om tot het einde van 2028 op elf plekken in Friesland, Groningen en Drenthe gas te winnen.

 
do 15 nov
Prijs voor aardgas explodeert (eindelijk)
 

Beleggers hebben er op een of andere manier hun buik vol van. En begrijp ons niet verkeerd; we snappen dit maar al te goed. Grondstoffen zijn een volatiel segment, een ‘high beta’ onderdeel in de markt. Je moet soms over stalen zenuwen beschikken, om grondstoffen toe te laten in je vermogen. Maar wie de volatiliteit de baas kan, die mag op langere termijn superieure rendementen verwachten.

 
wo 14 nov
Olieprijzen dalen met meer dan 6 procent
 

De olieprijzen gaan in rap tempo omlaag, dinsdag was tussentijds sprake van prijsdalingen van meer dan 6 procent. Zulke stevige prijsveranderingen komen niet vaak voor op de oliemarkt. Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp de komende tijd goedkoper.

 
di 13 nov
Elektrische wagens: heeft de wereld nu te veel of te weinig lithium?
 

Het Zuid-Amerikaanse land Peru kan een belangrijke producent van lithium, een cruciale grondstof voor de batterijen van elektrische wagens, worden. De Canadese groep Plateau Energy heeft er immers recent een aanzienlijke voorraad aangetroffen. Dat zegt Gideon Long, Latijns-Amerikaans correspondent voor de Britse zakenkrant Financial Times. Hij wijst er daarbij echter meteen op dat wereldwijd steeds grotere voorraden worden gemeld. Dat zou kunnen leiden tot een overaanbod, waardoor ook met belangrijke prijsdalingen rekening zou moeten worden gehouden.

[...]

 
di 13 nov
Moet de olieprijs nog meer terrein inleveren?
 

De olieprijs is bezig aan een rampzalige reeks. In ruim een maand tijd is de prijs voor een vat ruwe olie met meer dan 20% gedaald. Als gevolg van deze daling is alle jaarwinst als sneeuw voor de zon verdwenen. De schade zou zelfs de komende maanden nog verder kunnen gaan oplopen.

De oliemarkt is haast altijd een garantie voor stevige beweeglijkheid. Traders kunnen hun heil dus vinden in de oliesector. Toch is de huidige daling wel opmerkelijk te noemen. Amper een maand geleden lieten immers analisten nog weten dat we rekening moesten houden met een olieprijs van $ 100 per barrel. En juist toen sloeg de trend volledig om.

 
zo 11 nov
Olieprijs opnieuw richting 60 dollar per vat
 

Hoe goed het ging met de olieprijzen de afgelopen maanden, zo slecht gaat het in november. De sterke daling heeft plaats gemaakt voor een vrije val naar 60 dollar per vat. Beleggers en investeerders lijken zich geen zorgen meer te maken over de schaarste op de markt en dus tuimelde de prijs de afgelopen hard naar beneden.

 
vr 9 nov
De Chinezen en het maïsdebacle
 

China, cijfers en betrouwbaarheid noem je volgens BNR-macro-econoom Kees de Kort doorgaans niet in één adem. Er blijkt vorig jaar namelijk 20 procent meer maïs geproduceerd dan voorheen werd gedacht. 'Niet één procent, maar 20!' Dat baart De Kort zorgen: 'Maïs kun je gewoon wegen en optellen. Als je voor zoiets simpels al met zulke verschillen komt, geeft het te denken over cijfers die ingewikkelder zijn.'

 
wo 7 nov
Uraniumaandelen: tijd voor een jarenlange rit omhoog ?
 

Uraniumaandelen hebben er een verschrikkelijke 7 jaren opzitten. Ze presteerden zelfs slechter dan goud- en zilveraandelen. Wie de financiële markten volgt, weet voldoende. Het was een regelrechte ramp waar maar geen einde aan leek te komen. Maar zelfs de meest verguisde aandelen komen ooit terug tot leven. En dan wordt het interessant.

Uraniumaandelen zijn natuurlijk nauw verbonden met de prijs van uranium. Sinds de ramp in Fukushima zitten uranium futures in een neerwaartse trend die begon rond $75 en eindigde onder $20.

 
ma 5 nov
Vanadium: de nobele onbekende onder de grondstoffen
 

Als je het over grondstoffen hebt is vanadium niet meteen het eerste wat bij je opkomt. ‘Valuejagers.com’ noemt het zelfs ‘de ideale grondstof die niemand kent’. Nochtans betekent het toepassingen in tal van industrieën. Waarzonder een moderne economie in feite niet kan. Hoog tijd dus om het fenomeen vanadium eens te belichten.

 
do 1 nov
OPEC-leden hebben olieproductie in oktober fors opgevoerd
 

De landen aangesloten bij oliekartel OPEC hebben de olieproductie in oktober fors opgevoerd. Vooral Saoedi-Arabië en Libië pompten flink meer olie op. Dit gebeurde kort voordat nieuwe sancties tegen Iran in werking traden. De olieprijzen gingen, nadat de raming naar buiten kwam, stevig omlaag.

 
zo 28 okt
Kernreactoren: Gaat straks ook in Nederland het licht uit?
 

Vanwege een lekkage wordt een van beide kernreactoren in Petten, Noord Holland, uitgeschakeld. In 2014 waren er ook ernstige problemen met dezelfde reactor. ‘Kernreactoren zijn een veilige en schone manier van energie opwekken, maar de foutmarge is minimaal. En als het fout gaat, gaat het gelijk goed fout.’ In buurland België weten ze er alles van… of net niet?! Daar dreigt inderdaad het spreekwoordelijke licht uit te gaan. Het land draait nog maar op één van de zeven reactoren.

 
vr 26 okt
Amerikaanse regering geeft toestemming voor oliewinning op Noordpool
 

De Amerikaanse regering heeft het bedrijf Hilcorp Energy toestemming gegeven om olie te winnen in het Noordpoolgebied.

​Het is de eerste keer dat de Amerikaanse federale overheid daar een vaste oliewinningsinstallatie laat bouwen. Alaska stond eerder al wel olieboren toe in het deel van de zee waar deze staat zeggenschap over heeft.

 
di 16 okt
Breaking News! Nieuwe oliecrisis in de maak: “You want $400 oil?” (deel 2)
 

Saoedi-Arabië kan elk moment (we schrijven 16 oktober 2018) met een verklaring komen over het lot van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. Dat zegt CNN die haar info haalt uit ‘anonieme bronnen.’ Nog geen dag geleden dreigde het land ermee olie als wapen te gebruiken. Saoedi–Arabië voelde zich aangevallen met de recente beschuldiging door het Westen, Europa en de VS dus. Het ontkent tot nu ten stelligste elke betrokkenheid bij de verdwijning van de balling en journalist Jamal Khashoggi sinds 2 oktober 2018. Hoewel diens verloofde maar liefst tien uur lang buiten de Saoedische ambassade te Istanbul stond te wachten.

 
vr 12 okt
Dure energie maakt rentree en bedreigt wereldeconomie
 

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), met hun hoofdkantoor te Parijs, maakt zich zorgen over de stijgende energieprijzen. Volgens hun laatste maandelijkse rapport zijn de prijzen voor kolen, gas en olie hard gestegen. Het IEA concludeert dat de ‘dure energie’ zijn comeback maakt en dat dit op termijn een negatieve invloed zal hebben op de groei van de wereldeconomie.

 
vr 12 okt
Ook de olieprijs bezwijkt
 

De aandelenmarkten zijn in zwaar weer terecht gekomen. De zorgen over de stijgende Amerikaanse rentestanden en het aanhoudende handelsconflict hebben gezorgd voor forse verliezen. Met name tijdens de handelssessie van woensdag werden er flinke verliezen opgetekend. Ook de oliemarkt heeft het op dit moment moeilijk. En de schade voor de oliemarkt zou binnenkort nog verder kunnen oplopen.

De prijs voor een vat ruwe olie wist vorige week te stijgen naar de hoogste stand sinds het jaar 2014. Tijdens de afgelopen handelsdagen heeft het optimisme echter plaats moeten maken voor pessimisme. De zorgen over een lagere groei van de wereldeconomie drukken op dit moment op de olieprijs. Niet vreemd, want een lagere economische groei leidt normaliter tot een minder grote vraag naar olie en dus een lagere olieprijs (indien het aanbod gelijk blijft).

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs