EUR/USD: | GOUD: | ZILVER: | BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Grondstoffen
ma 16 jul
De Commodity Index staat op het punt om uit te breken
 

Het merendeel van de beleggers moet op dit moment niets hebben van grondstoffen. In de huidige tijd worden de grondstoffen aan de kant geschoven in ruil voor investeringen in internet- en technologieaandelen. Niet vreemd, want de internet- en technologieaandelen zijn over het algemeen ook een stuk sexyer. Maar, voor hoelang?

 
do 12 jul
Betalen we binnenkort meer dan €2/liter aan de pomp voor benzine?
 

Wie regelmatig zijn auto moet tanken, zal al gemerkt hebben dat de prijs voor benzine de laatste maanden fors gestegen is. Dat komt grotendeels door de sterke stijging van de olieprijs. Volgens analisten van Bernstein & Co kan de olieprijs nog eens verdubbelen. Hierdoor is het goed mogelijk dat we binnenkort meer dan €2/liter betalen aan de pomp.

Analisten van Bernstein & Co zien een volgende supercyclus door ‘chronische onderinvesteringen’ in de oliesector de laatste jaren. Die supercyclus kan de olieprijs katapulteren naar $150/vat. Dat is dubbel zoveel als vandaag.

 
di 26 jun
IEA ziet tot 2023 60 procent meer vraag naar gas door China
 

De wereldwijde vraag naar aardgas zal de komende jaren verder groeien, vooral dankzij de sterk toenemende behoefte vanuit China. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport over de gasindustrie.

 
do 21 jun
De prijs van deze vrij onbekende grondstof gaat parabolisch
 

Kobalt is een vrij onbekende grondstof, maar de vraag gaat de laatste jaren helemaal door het dak. Door de stijgende vraag is de prijs de afgelopen 18 maanden verdubbeld. Kobalt is een metaal dat onmisbaar is in de batterijen van elektrische voertuigen.

 
do 14 jun
Deze kostbare grondstof die we iedere dag gebruiken, wordt waardevoller dan olie
 

We staan er niet bij stil, maar een van de meest kostbare grondstoffen ter wereld komt iedere dag zonder problemen ons huis binnen. Waar in het verleden oorlog werd gevoerd voor de macht en controle over olie, zal in de toekomst oorlog worden gevoerd voor de macht en controle over … water. Water is een van de meest kostbare grondstoffen ter wereld en zal zelfs waardevoller worden dan olie.

 
di 12 jun
Je bent maar beter ‘koper’ van deze grondstof die 200% kan stijgen de komende jaren
 

De grondstof ‘koper’, staat weer in de schijnwerpers op de financiële markten. Na een bijzonder sterk 2016 en 2017 consolideerde de koperprijs, maar nu lijkt het moment weer daar voor een verdere stijging. Die kan de komende jaren nog 200% extra opleveren, al zijn er ook valkuilen om rekening mee te houden.

 
di 12 jun
NASA jaagt op 700 triljoen dollar aan zeldzame ruimtegrondstoffen: “Dit kan de hele wereldeconomie vernietigen”
 

Er zit een heuse nieuwe ‘gold rush’ aan te komen, maar deze keer in de ruimte. NASA en tal van andere bedrijven maken jacht op zeldzame grondstoffen op asteroïden die in totaal tot wel 700 triljoen dollar waard zouden zijn. 700 triljoen, dat is 700 miljard miljard, ofwel 700.000.000.000.000.000.000 dollar…

Bankiers van Goldman Sachs zeiden het al: de eerste biljonair (iemand die 1.000 miljard bezit) zal geen cryptobelegger of uitvinder zijn, maar wel een ontmijner van ruimtegrondstoffen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schat de totale waarde van de asteroïden binnen bereik op niet minder dan 700 triljoen dollar. Mocht je dat bedrag verdelen onder de wereldbevolking, dan zou elke mens op aarde 100 miljard dollar toegestopt krijgen. Volgens verschillende experten kan een dergelijke kapitaalsinjectie de wereldeconomie zelfs vernietigen.

 
ma 11 jun
De Amerikanen produceerden nog nooit zoveel olie
 

De Amerikanen lijken behoorlijk te profiteren van de hogere olieprijs. Aangezien de prijs voor een vat ruwe olie nu boven de kostprijs ligt van het gemiddelde schaliegasplatform. Niet verwonderlijk dus dat de productie de afgelopen maanden flink is opgeschroefd.

De Amerikanen hebben eigenlijk het geluk dat ze niet lid zijn van de organisatie van olielanden; beter bekend onder de naam OPEC. De OPEC besloot namelijk twee jaar geleden om het aanbod op de oliemarkt flink terug te schroeven om de olieprijs te stimuleren. De Amerikanen hoeven zich echter niet te houden aan deze maatregel.

 
vr 8 jun
Een nieuwe supercyclus in de grondstoffensector
 

Volgens de mensen van MacroOps staan we aan de vooravond van een enorme stierenmarkt in de grondstoffensector.

India & China groeien enorm en dat vergt een heleboel grondstoffen, om o.a. infrastructuur aan te leggen.

MacroOps stelt dat zodra mensen meer verdienen en je een middenklasse ziet die uit de armoede klimt, zij exponentieel meer grondstoffen gaan verbruiken zoals bijvoorbeeld olie en koper.

 
vr 8 jun
Hoge olieprijs? Deze landen profiteren ervan…
 

De olieprijs zat de afgelopen weken weer in de lift. Een vat ruwe olie wist zelfs even weer boven de grens van 70 dollar te komen. Ondanks het feit dat de olieprijs tijdens de afgelopen twee weken wat terrein heeft moeten inleveren, ziet het algehele plaatje er nog steeds uitstekend uit.

Tegen alle verwachtingen in wist de organisatie van olielanden (OPEC) er voor te zorgen dat het overaanbod relatief snel teruggedrongen werd. Mede daardoor is de olieprijs de afgelopen maanden zo sterk in waarde gestegen. Daarnaast zorgt de groei van de wereldeconomie er voor dat de vraag naar olie groot blijft.

 
vr 8 jun
Vanille nu duurder dan zilver
 

De prijs van vanille is op 5 jaar tijd met 1.500% gestegen van 20 tot 600 dollar per kilogram. Daarmee noteerde de smaakstof - die voornamelijk in Madagaskar wordt gewonnen uit de vruchten van de Vanilla-klimorchidee -  recent hoger dan zilver. 

De prijsstijging is het gevolg van de toegenomen vraag, maar ook van de schaarste die is veroorzaakt door enkele slechte oogsten en door de criminaliteit die de vanillehandel omringt.

 
wo 6 jun
De prijs voor deze commodity vliegt werkelijk door het dak
 

De meeste beleggers moeten niets hebben van de commoditysector. Door velen wordt deze sector gezien als ‘saai’. Daarnaast hebben de prestaties van de commoditysector van de afgelopen jaren niet bepaald een gunstige invloed gehad op het oordeelsbeeld van de beleggers. Toch is er één commodity die de afgelopen maanden werkelijk in waarde is geëxplodeerd.

 
di 5 jun
'VS vraagt OPEC productieverhoging van 1 miljoen vaten per dag'
 

De Amerikaanse regering heeft aan Saudi-Arabië en andere leden van oliekartel OPEC gevraagd de productie met 1 miljoen vaten per dag te verhogen. 

Dat meldden ingewijden rond het opmerkelijke verzoek aan persbureau Bloomberg.

 
wo 30 mei
'Nederlandse vraag naar aardgas zal verder toenemen'
 

De Nederlandse vraag naar aardgas zal de komende jaren verder toenemen als meer huizen elektrisch verwarmd moeten worden en er ook meer elektrische auto’s op de weg gaan rijden. Die conclusie trekken Machiel Mulder en José Luis Moraga González van de Rijksuniversiteit Groningen in een nieuwe onderzoek dat in opdracht van het Centre on Regulation in Europe werd uitgevoerd.

 
wo 30 mei
De Beers gaat artificiële diamanten verkopen
 

Het mijnbedrijf De Beers begint met de verkoop van kunstmatige diamanten, die in een laboratorium worden vervaardigd. De artificiële stenen worden voor een fractie van de prijs van reële diamanten te koop aangeboden. De strategie markeert een historische verschuiving voor De Beers, de grootste diamantproducent van de wereld, die lange tijd vasthield nooit stenen uit laboratoria te zullen verkopen.

 
di 29 mei
Dit veelzijdige metaal staat voor een gigantisch tekort
 

De koperprijs zou wel eens flink kunnen oplopen de komende 10 jaar, althans als we Kirill Klip van TNRG moeten geloven.

Volgens Klip staan we namelijk op de vooravond van steeds groter en groter wordende tekorten in de kopermarkt.

De onderstaande grafiek van True Vine Investments illustreert het scenario van Klip dan ook perfect:

 
vr 25 mei
'Benzineprijs kan op termijn naar 2 euro per liter'
 

De almaar oplopende olieprijzen zorgen er voor dat binnen niet al te lange tijd voor een liter Euro95 benzine 2 euro moet worden afgetikt. Dat is de verwachting van Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers.

 
wo 23 mei
Stijgende olieprijzen kunnen het moeilijk krijgen de komende maanden
 

De olieprijzen zijn de afgelopen weken fors gestegen door een combinatie van geopolitieke gebeurtenissen, maar of die stijging zal blijven duren is twijfelachtig. Verschillende marktkenners verwachten dat het momentum gaat afzwakken de komende 12 maanden waarbij de olieprijs horizontaal zal bewegen in een kanaal tussen de 55 en 75 dollar per vat.

 
do 17 mei
Mijnbouw in de ruimte kan biljoenen dollars opbrengen
 

Het begon allemaal met ‘als eerste in de ruimte te zijn’. Daarna ging de mensheid verder door de ruimte steeds meer te exploreren en zelfs te fantaseren over ruimte-toerisme. Tegenwoordig is ‘space-mining’ zelfs niet meer ondenkbaar. Het is in feite bijna perfect realiseerbaar en zou ontzettend veel geld kunnen opbrengen vermits er veel grondstoffen te rapen vallen.

 
di 15 mei
Heeft de olieprijs nog ruimte naar boven toe?
 

De olieprijs was zonder twijfel de absolute winnaar van de afgelopen week. Het ‘zwarte goud’ wist enkele procenten in waarde te stijgen als gevolg van de beslissing van Trump om het nucleaire akkoord met Iran te verbreken. Beschikt de olieprijs over nog meer potentieel?

 
ma 14 mei
Olie-overschot volgens oliekartel OPEC bijna weggewerkt
 

Volgens oliekartel OPEC zijn de wereldwijde olievoorraden dankzij het beleid van OPEC en enkele andere grote olieproducenten nagenoeg weggewerkt.

De voorraden in ontwikkelde landen was in maart negen miljoen vaten groter dan het vijfjaarsgemiddelde. In januari 2017 was de voorraad nog 340 miljoen vaten groter dan dat gemiddelde.

 
vr 11 mei
Olie en dollar stijgen allebei en dat is toch wel bijzonder…
 

De olieprijzen zijn in een stroomversnelling gekomen. Niet verwonderlijk, want het besluit van Donald Trump om de nucleaire deal met Iran op te zeggen, zorgt voor extra opwaartse prijsdruk. Ook de dollar wist tijdens de afgelopen weken goede zaken te doen. En het is toch wel bijzonder te noemen dat zowel olie als de dollar aan een stijgende beweging bezig is.

De mannen van Bespoke Investment Group deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Tijdens de afgelopen vier weken wist te Dollar Index met meer dan 3% te stijgen. In diezelfde periode wist de olieprijs het nog beter te doen met een stijging van meer dan 10%. De huidige periode is pas de 11e keer sinds 1983 dat ruwe olie meer dan 10% steeg tijdens hetzelfde vierweekse tijdsbestek dat de Dollar Index een plus kende van meer dan 3%.

 
vr 11 mei
'Perfecte storm' op de oliemarkten komt er aan: 5 indicaties
 

De olieprijs is sinds vorige zomer met 60% gestegen en de conflicten in het Midden Oosten en de langzame instorting van het regime Maduro in Venezuela dreigen de prijs ook de komende 12 à 18 maanden opnieuw op een niveau te katapulteren dat we de voorbije 10 jaar niet hebben gezien. In Californië moest donderdag meer dan 4 dollar betaald worden voor een gallon (3,8 liter). Het was bijna 1.000 dagen geleden dat die grens in de ‘Golden State’ nog eens werd doorbroken. 

 
do 10 mei
Maken de commodities binnenkort een einde aan de dalende trend?
 

Sinds het jaar 2011 zitten de meeste commodities al gevangen in een dalend trendkanaal. Toch wist de hard afgestrafte commoditysector aan het begin van 2016 een stevige bodem neer te zetten. Sinds dat moment zijn er indrukwekkende winsten behaald. Toch is de dalende trend nog steeds van kracht. Maar, voor hoelang?

Chris Kimble, een bekende technische analist, heeft de commoditysector onder de loep genomen.

 
wo 9 mei
Explosie van de olieprijs lijkt een certitude
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag aangekondigd dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het akkoord dat Iran, vijf andere wereldmachten (China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland)  en de EU in 2015 hebben gesloten. Bedoeling was daarbij om het Iraanse kernprogramma af te remmen. 

De president zei ook dat hij ‘het hoogste niveau van sancties’ tegen de Islamitische Republiek opnieuw wil invoeren. Voor de oliemarkten gaat het om het belangrijkste evenement sinds het akkoord tussen de OPEC en Rusland in december 2016.

 
di 8 mei
2018: Grondstoffen leiden de dans!
 

In de voorbije jaren was technologie dé smaakmaker. Maar inmiddels leiden grondstoffen de dans. Je kan er maar moeilijk meer naast kijken in 2018: grondstoffen namen duidelijk afstand van de aandelenmarkten. De werking van grondstoffen in de laatste fase van de cyclus begint tot uitwerking te komen. En opnieuw zien we aan de interne patronen dat dit het echte werk is.

Over welke patronen hebben we het dan?

 
di 8 mei
Benzineprijs vanaf morgen op hoogste niveau in 2,5 jaar
 

De prijs van benzine stijgt vanaf morgen, zo maakt de directie Energie van de FOD Economie bekend. De maximumprijs voor benzine 95 E10 stijgt tot 1,5 euro per liter, dat is 1,5 eurocent meer dan vandaag. 

 
ma 7 mei
Perikelen rond Iran stuwen olieprijs tot boven de 70 dollar
 

De dreiging van nieuwe economische sancties tegen Iran stuwt de olieprijs. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg daardoor voor het eerst sinds november 2014 boven de 70 dollar.

 
do 3 mei
Het optimisme rondom de olieprijs is angstig groot
 

De olieprijs zit al sinds het begin van 2016 in de lift. Onlangs wist de prijs voor een vat ruwe olie zelfs bijna de grens van 70 dollar te doorbreken. En juist nu de olieprijs relatief gezien weer zo hoog staat, groeit het vertrouwen onder de beleggers. En juist dat kan een groot gevaar zijn.

 
do 3 mei
“Olieprijs van 300 dollar per vat niet onmogelijk”
 

De situatie op de oliemarkt is aan het herstellen en dat doet sommigen nadenken over de scenario’s voor de olieprijzen. Eén van die personen is hedgefondsmanager Pierre Andurand, gespecialiseerd in alles wat met olie te maken heeft. Hij is heel optimistisch want hij denkt dat het mogelijk is dat olie binnen enkele jaren aan 300 dollar per vat zal noteren. 

 
do 3 mei
Benzineprijs stijgt naar hoogste peil sinds zomer 2015
 

De benzineprijs is in april naar het hoogste niveau sinds augustus 2015 geklommen. In april werd voor een liter Euro95 gemiddeld 1,61 euro betaald.

 
wo 2 mei
Het paradepaardje van deze sector is uit de startblokken geschoten
 

De maand mei is nooit positief geweest voor uraniumaandelen. De afgelopen jaren ging de uraniumsector telkens zo’n 8% omlaag in de maand mei. Dit jaar maken uraniumaandelen wel een goede start. Kijk maar naar deze grafiek van Cameco, het paradepaardje in de sector. De prijs schoot de laatste 30 dagen de hoogte in.

 
di 1 mei
Super-Trader voorspelt olieprijs van $300
 

Pierre Andurand is een naam die bij veel beleggers niet direct een belletje doet rinkelen. Maar de man is een legende in zijn vakgebied: grondstoffen en olie in het bijzonder. Volgens Andurand moet de olieprijs snel stijgen naar een hoger niveau om investeringen aan te wakkeren, anders dreigt een olieprijs van $300 de komende jaren.

 
ma 30 apr
Deze agrarische grondstof schiet hoger en er lijkt geen einde in zicht
 

Zowat iedereen die denkt aan de agrarische grondstoffen denkt meestal direct aan de bekendere voorbeelden in die sector zoals maïs en tarwe.

Echter is er eentje in deze sector die echt de show steelt dit jaar, en dat is die in cacaobonen, kijk maar eens naar onderstaande grafiek waarop je de prijs ziet tot een paar maanden terug, deze spreekt boekdelen!

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs