EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Grondstoffen
di 19 mrt
Olieprijs dichtbij nieuwe highs
 

De olieprijzen zijn dichtbij de highs van 2019. Dat komt voornamelijk door minder aanbod van de olieproducerende landen, de OPEC. Daarnaast helpen sancties van de Verenigde Staten tegen Iran en Venezuela de olieprijs omhoog.

Volgens CNBC noteerden futures van een vat West Texas Intermediate (WTI) op 59,10 dollar. Dat is dichtbij 59,23 dollar, het hoogtepunt van 2019.

 
ma 18 mrt
10 zaken die u wil weten over koffie
 

Koffie is het – op olie na – meest verhandelde product ter wereld. Dit maakt koffie tot een interessant product om in te beleggen. De basisprijs van koffie wordt bepaald op de handelsbeurzen van Londen, onderdeel van de New York Stock Exchange Euronext en op de New York Intercontinental Commodity Exchange (ICE). In 2014 steeg de prijs van koffie op 12 maanden tijd met 58%. Geen enkele grondstof deed beter.

 
vr 15 mrt
Vat olie kost 33% meer dan eind december 2018
 

De prijs van een vat Brent-olie noteert deze week ruim 33% hoger dan in december vorig jaar. Brent is de in Europa meest verhandelde soort. Een vat Brent kost vrijdag meer dan 67 Amerikaanse dollar. Eind december was dat nog 50 dollar.

 
do 14 mrt
Nederland voor het eerst netto importeur van aardgas
 

Nederland was in 2018 voor het eerst in de geschiedenis een netto importeur van aardgas, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Door het terugschroeven van de aardgasproductie in Groningen moest er meer aardgas uit het buitenland worden geïmporteerd. Vorig jaar exporteerde ons land voor €9,8 miljard aan gas, terwijl de import op €12 miljard uitkwam. Dat is een tekort van €2,1 miljard.

 
wo 13 mrt
Koffieprijs daalt naar recordniveau
 

Koffie is in jaren niet zo goedkoop geweest. Door een groot aanbod van arabica-bonen zakte de prijs tot het laagste niveau sinds 2006. Met name Brazilië, dat vorig jaar een recordoogst had, is voor de prijsdaling verantwoordelijk. Of de consument daar op korte termijn van gaat profiteren, is onduidelijk.

 
di 12 mrt
Voor het eerst handelstekort in aardgas in 2018
 

Dat Nederland nu voor het eerst netto importeur van aardgas is, komt doordat de gaskraan steeds verder wordt dichtgedraaid vanwege de aardbevingen die de gaswinning in Groningen veroorzaakt.

De gaswinning in Groningen wordt de komende jaren fors verminderd om in 2030 helemaal te worden stilgelegd.

 
do 7 mrt
Is dit het moment om in commodities te beleggen?
 

De Commodity Index wist tijdens de eerste maand van 2016 een stevige bodem neer te zetten. Tot de zomer van 2016 werden beleggers getrakteerd op een indrukwekkende rally. Toch is na de zomer van 2016 het voorzichtige optimisme teruggevallen tot pessimisme. Tijdens het afgelopen jaar verloor de Commodity Index meer dan 12% van haar waarde. Toch lijkt dit niet het ideale moment te zijn om pessimistisch gestemd te zijn over de commoditysector.

De commoditysector heeft het tijdens de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Sinds het jaar 2011 is alles binnen deze sector in een rap tempo omlaag gegaan. En tijdens het afgelopen jaar werden beleggers opnieuw geconfronteerd met tegenvallende koersresultaten. En dat was hoofdzakelijk te danken aan de negatieve economische ontwikkelingen in de wereld. Een lagere groei van de wereldeconomie resulteert immers in een lagere vraag naar commodities.

 
vr 22 feb
12 lege supertankers zeggen veel over de hedendaagse oliemarkt
 

Supertankers voeren olie van de Verenigde Staten uit naar de rest van de wereld. Nadat ze hun lading hebben afgeleverd, keert een groot gedeelte van die vloot echter zonder lading naar Amerikaanse havens terug. Dat fenomeen vormt een goede weerspiegeling van de huidige situatie op de internationale oliemarkt.

 
wo 13 feb
Saoedi’s gaan op globale jacht naar olie en gas
 

Saudi-Arabië is voornemens om voor de eerste keer in zijn geschiedenis te investeren in de exploratie en productie van energie. Het land bekijkt daarbij naar de ontginning van olie en gas. Dat heeft Klalid al Falih, minister van energie van Saudi-Arabië en voorzitter van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco, in een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times gezegd.

 
vr 8 feb
Uit het niets ontstaat een nieuwe petro-staat
 

Het Amerikaanse petroleumconcern ExxonMobil heeft de ontdekking van twee nieuwe olievelden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land Guyana gemeld. Daarmee heeft het oliegebied Stabroek – 120 mijl buiten de kust van de hoofdstad Georgetown – de jongste jaren al twaalf bronnen opgeleverd. Guyana kan door deze vondsten uitgroeien tot een belangrijk olieproducent.

 
wo 23 jan
Amerikaanse olieproductie bereikt een nieuw record
 

De olieprijs is uitstekend uit de startblokken gekomen. Terwijl het ‘zwarte goud’ tijdens het laatste kwartaal van 2018 nog ruim 38% aan waarde verloor, staat de teller dit jaar al op een winst van 19%. Hieruit blijkt dat het sentiment binnen de oliemarkt razendsnel kan veranderen. Toch lijkt nog niet alle kou uit de lucht verdwenen te zijn.

 
di 8 jan
Staat de olieprijs aan de vooravond van een historische comeback?
 

De olieprijs wist op weekbasis met bijna 6% in waarde te stijgen (ruwe olie). Deze stijging was hard nodig, want sinds de top van begin oktober moest de olieprijs al ruim 40% aan waarde inleveren. Moeten we rekening houden met een verdere daling, of is de bodem gezet?

De olieprijs raakte aan het einde van 2018 plots in verval. Dit werd voor een groot deel veroorzaakt door de hard stijgende Amerikaanse olieproductie. De Amerikaanse schalierevolutie heeft haar vruchten afgeworpen en daardoor produceert de VS nu meer olie dan bijvoorbeeld oliegiganten Rusland en Saoedi-Arabië. Daarnaast wist de afzwakkende groei van de wereldeconomie in het eten te gooien.

 
vr 4 jan
Amerikaanse schalie-oliereserves werden overschat
 

Duizenden Amerikaanse bronnen, waar de voorbije 5 jaar schalie-olie werd gewonnen, genereren nu minder olie dan eerst door hun eigenaars was ingeschat.

Fracking zorgde de voorbije jaren voor een ware revolutie op de oliemarkten. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt tot de aanhouden lage prijzen is de toegenomen productie in de Verenigde Staten. De Amerikanen zitten op enorme reserves schalie-olie, die net als schaliegas gewonnen wordt door middel van fracking. Die techniek heeft de Amerikaanse olie- en gasproductie doen pieken, maar is zeer controversieel, zowel in de VS als in Europa.

[...]

 
vr 21 dec
Is dit hét moment om in commodities te beleggen?
 

Het is op dit moment niet gemakkelijk om een goede beleggingsbeslissing te maken. De meeste aandelen zijn immers tijdens de afgelopen weken hard afgestraft. Haast geen enkele sector wist de dans te ontspringen. Voor de lange termijn gemeten is dit wellicht het ideale moment om commodityaandelen aan de portefeuille toe te voegen.

De commoditysector is tijdens de afgelopen jaren min of meer in het ‘vergeethoekje’ geraakt. Slechts een handjevol beleggers is vandaag de dag nog geïnteresseerd in grondstoffen. En dat is ook niet vreemd, want deze sector heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Toch kan die dramatische tijd achter de rug liggen.

 
do 20 dec
Laagste prijs sinds mei: dieselprijs blijft dalen
 

De prijs voor een liter diesel zakt morgen opnieuw met enkele centen. Sinds de absolute piek van de dieselprijs in oktober, zit de maximumprijs voor de brandstof in dalende lijn.

 
wo 19 dec
Deze onbeminde sector kan in 2019 exploderen
 

Hoe herken je een nieuwe start? Wanneer het slimme geld gebruik maakt van koopjes om de volgende rit omhoog voor te bereiden. Wanneer het aantal overnames sterk in de lift zit, kan je er ‘zeker’ van zijn dat de bodem in zicht is. En ‘dealmaking’ zit sterk in de lift … bij grondstoffen.

Grondstoffen in het algemeen bewegen al jaren zijwaarts. Aardgas staat wel 40% hoger, maar olie staat dan weer +30% lager. Maar grosso modo gaat de grondstoffensector er niet op vooruit of achteruit.

Maar het slimme geld ziet kansen.

 
wo 19 dec
“The only way is down”
 

De oliemarkt heeft het moeilijk en de kans dat de olieprijzen verder zullen dalen is bijzonder groot omwille van de zorgen omtrent het overaanbod. Analisten zijn alvast niet positief over de huidige ontwikkelingen, de overproductie en de grote voorraden werken allesbehalve ondersteunend voor de olieprijzen.

Beleggers en investeerders zijn momenteel niet tuk op de energiemarkt omwille van rapporten waarin staat vermeld dat de voorraden aan het toenemen zijn en de dat Russische en Amerikaanse productie van olie zullen gaan toenemen. Dat resulteert in een verkoopgolf op de energiemarkt met dalende olieprijzen tot gevolg.Voeg daar de wereldwijde economische vertraging aan toe (lees ook: minder vraag naar olie) en dan kom je uiteindelijk tot een situatie waar de aanbodzijde de vraag weer overstijgt. Het logische gevolg is uiteraard dat de prijzen voor olie dalen. De inspanningen van de OPEC-landen en andere olieproducerende landen zijn dus niet voldoende om evenwicht te creëren.

 
di 18 dec
Olieprijs naar laagste niveau van het jaar
 

De olieprijzen zijn naar het laagste niveau van het jaar gedaald. Handelaren zouden zich zorgen maken over een recordproductie van schalieolie in de Verenigde Staten en de afkoelende wereldeconomie.

Verder zijn er zorgen over de groeiende olievoorraden en twijfels over de geplande productieverlaging van oliekartel OPEC.

 
do 6 dec
Er komt leven in de uraniumsector
 

Een verandering van de fundamenten zorgde ervoor dat de prijs voor uranium na een jarenlange depressie met 30% steeg de laatste 5 maanden. Dit trekt op zijn beurt weer de aandacht van investeerders. Er komt dus weer leven in de uraniumsector. Wanneer we kijken naar de toekomst, is uranium zelfs verre van dood.

 
do 29 nov
Topman BP: “Trump blijft vriend van olie-industrie”
 

[...]

De oliebaas wees erop dat Trump zich naast die oproepen ook inspant om lastige regelgeving te schrappen. Daarbij zouden de hoge olieprijzen boven de 80 dollar per vat ook in de sector zelf een “oncomfortabel” gevoel teweeg gebracht hebben. De prijzen zijn met bijna een derde gedaald van meer dan 86 dollar voor een vat brentolie begin oktober tot minder 60 dollar per vat nu.

 
do 29 nov
Perfecte storm voor hogere uraniumprijs kan uraniummijnen doen exploderen
 

De prijs van uranium staat al 50% hoger sinds het dieptepunt. Toch is er bijna geen enkele analist die het over uranium heeft. Dat heeft natuurlijk te maken met de gigantische berenmarkt waar de grondstof door gaat. Toch vormt er zich een perfecte storm, aldus Blake Steel van Azarga Uranium.

De komende jaren zal de globale uraniummarkt geconfronteerd worden met een stijgende vraag, een dalend aanbod en een uitgeputte voorraad. De vraag naar uranium stijgt sterk in China, maar de kernreactoren uit Japan die stap voor stap weer online komen, zullen het verschil maken. Japan heeft ondertussen al 9 kernreactoren heropgestart en tegen 2030 zullen dat er 30 zijn.

 
do 29 nov
Prijs Amerikaanse olie daalt naar laagste punt in jaar
 

De olieprijzen gingen donderdag weer duidelijk omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte daarbij tot onder de 50 dollar (kleine 44 euro). Dat was voor het eerst sinds oktober 2017. Ook de prijs van Brentolie daalde verder.

De olieprijzen dalen al weken. Dat komt onder meer door berichten over een recordproductie in Saudi-Arabië, die de zorgen over een overaanbod al enige tijd aanwakkeren.

 
wo 28 nov
Het is tijd om de favoriete grondstof van de technologiewereld te kopen
 

Net als bij aandelen, draait het bij grondstoffen ook om de relatie tussen vraag en aanbod. Economische wetten zeggen dat wanneer de vraag stijgt terwijl het aanbod beperkt is, de prijs ook zal stijgen. De vraag naar 1 belangrijk metaal zal de komende jaren fors stijgen door de opmars van de elektrische auto terwijl het aanbod beperkt is. Het gaat dan over nikkel.

De vraag naar nikkel zal de komende jaren explosief toenemen. Waarom?

 
ma 26 nov
Waarom daalt de olieprijs zo hard?
 

Vorige week was het een halve vakantieweek op Wall Street. Een vrije dag met Thanksgiving en een halve handelsdag op Black Friday zorgde voor een laag volume. Dat lage volume was nefast voor de olieprijs, die nog eens 7% naar beneden donderde. Maar waarom daalt de olieprijs? Sinds begin oktober ging er meer dan 30%  van de prijs af.

Ten eerste is er het ‘domme geld’. Dit zijn de speculanten. Die speculanten hebben de laatste jaren een enorme ‘long’ positie opgebouwd. Nu de olieprijs daalt, worden veel van deze speculanten gedwongen met margin calls om die posities af te bouwen. Dit versterkt de verkoopgolf.

 
ma 26 nov
Tot hoe ver kan de olieprijs dalen?
 

De olieprijs kende opnieuw een dramatische week. Voor de zevende week op rij sloot het ‘zwarte goud’ in het rood de week af. Sinds de top van twee maanden geleden heeft de olieprijs al ruim 35% aan waarde moeten inleveren. Moeten we rekening houden met een verdere daling?

Het probleem binnen de oliemarkt is eigenlijk onveranderd gebleven. Het probleem dat al jaren speelt is namelijk het overaanbod op de oliemarkt. De vraag naar olie is stabiel en de vooruitzichten zien er wat betreft de vraagkant ook bijzonder goed uit. Alleen blijft de aanbodzijde het grote probleem. Steeds meer olielanden drukken het gaspedaal in wat betreft de olieproductie, aangezien het tegen de huidige olieprijs voor deze landen uiterst interessant is om te produceren.

 
vr 23 nov
Olieprijzen naar laagste niveau in een jaar tijd
 

Olieprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau in een jaar tijd. Sinds begin oktober hebben de olieprijzen een flinke daling gemaakt.

Voor een vat ruwe Brent-olie wordt vrijdagochtend 61,52 dollar betaald, een daling van 30 procent ten opzichte van het hoogtepunt van 86,74 dollar in oktober.

 
do 22 nov
Benzineprijs zakt naar laagste peil sinds maart
 

De maximumprijs van benzine 95 E10 daalt vrijdag met 3 cent naar 1,41 euro per liter, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Het is van maart dit jaar geleden dat de benzineprijs nog lager stond, blijkt uit de gegevens van de Belgische Petroleum Federatie.

 
wo 21 nov
Dit ‘vergeten metaal’ is cruciaal voor de toekomst van onze energie
 

De toekomst van energie is niet olie of aardgas, maar batterijen. Batterijen vormen de missing link voor groene energie om op grote schaal door te breken en voor de toekomst van elektrische voertuigen. Lithium, kobalt en vanadium explodeerden al, maar beleggers lijken 1 belangrijk metaal te vergeten: grafiet.

Grafiet is een cruciaal onderdeel van de batterij. In een lithium-ion batterij is grafiet naar gewicht het meest aanwezig van alle grondstoffen. Grafiet is de grondstof die de energie opslaat. Wanneer een batterij wordt opgeladen, gaat die energie naar grafiet. De innovatie om batterijen langer te laten meegaan, zit hem dus bij grafiet.

 
ma 19 nov
Diesel kost al 43 jaar hetzelfde, maar de accijnzen blijven maar stijgen
 

Diesel is sinds het einde van de oliecrisis in 1975 amper duurder geworden: de netto productprijs ging van 0,137 euro naar 0,159 euro, dat is plus 16 procent. Waarom we dan toch 1,611 euro betalen aan de pomp? Omdat accijnzen en BTW gigantisch gestegen zijn. Met die belastingen erbij bedraagt de stijging geen 16, maar 68 procent.

 
ma 19 nov
Olielanden gaan minder produceren om prijsdaling te counteren
 

Oliekartel OPEC bekijkt samen met zijn bondgenoten een grotere productieverlaging dan eerder werd gemeld. Volgens ingewijden wordt nu gesproken over een verlaging met meer dan 1 miljoen vaten per dag.

 
do 15 nov
Minister zet gaskraan open in elf gasvelden in Noorden
 

Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat, geeft groen licht aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om tot het einde van 2028 op elf plekken in Friesland, Groningen en Drenthe gas te winnen.

 
do 15 nov
Prijs voor aardgas explodeert (eindelijk)
 

Beleggers hebben er op een of andere manier hun buik vol van. En begrijp ons niet verkeerd; we snappen dit maar al te goed. Grondstoffen zijn een volatiel segment, een ‘high beta’ onderdeel in de markt. Je moet soms over stalen zenuwen beschikken, om grondstoffen toe te laten in je vermogen. Maar wie de volatiliteit de baas kan, die mag op langere termijn superieure rendementen verwachten.

 
wo 14 nov
Olieprijzen dalen met meer dan 6 procent
 

De olieprijzen gaan in rap tempo omlaag, dinsdag was tussentijds sprake van prijsdalingen van meer dan 6 procent. Zulke stevige prijsveranderingen komen niet vaak voor op de oliemarkt. Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp de komende tijd goedkoper.

 
di 13 nov
Elektrische wagens: heeft de wereld nu te veel of te weinig lithium?
 

Het Zuid-Amerikaanse land Peru kan een belangrijke producent van lithium, een cruciale grondstof voor de batterijen van elektrische wagens, worden. De Canadese groep Plateau Energy heeft er immers recent een aanzienlijke voorraad aangetroffen. Dat zegt Gideon Long, Latijns-Amerikaans correspondent voor de Britse zakenkrant Financial Times. Hij wijst er daarbij echter meteen op dat wereldwijd steeds grotere voorraden worden gemeld. Dat zou kunnen leiden tot een overaanbod, waardoor ook met belangrijke prijsdalingen rekening zou moeten worden gehouden.

[...]

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs