EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
45
kliks
42
kliks
41
kliks
Bron: Edelmetaal-info.nl
32
kliks
Bron: Edelmetaal-info.nl
23
kliks
 
Grondstoffen
do 15 nov
Minister zet gaskraan open in elf gasvelden in Noorden
 

Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat, geeft groen licht aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om tot het einde van 2028 op elf plekken in Friesland, Groningen en Drenthe gas te winnen.

 
do 15 nov
Prijs voor aardgas explodeert (eindelijk)
 

Beleggers hebben er op een of andere manier hun buik vol van. En begrijp ons niet verkeerd; we snappen dit maar al te goed. Grondstoffen zijn een volatiel segment, een ‘high beta’ onderdeel in de markt. Je moet soms over stalen zenuwen beschikken, om grondstoffen toe te laten in je vermogen. Maar wie de volatiliteit de baas kan, die mag op langere termijn superieure rendementen verwachten.

 
wo 14 nov
Olieprijzen dalen met meer dan 6 procent
 

De olieprijzen gaan in rap tempo omlaag, dinsdag was tussentijds sprake van prijsdalingen van meer dan 6 procent. Zulke stevige prijsveranderingen komen niet vaak voor op de oliemarkt. Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp de komende tijd goedkoper.

 
di 13 nov
Elektrische wagens: heeft de wereld nu te veel of te weinig lithium?
 

Het Zuid-Amerikaanse land Peru kan een belangrijke producent van lithium, een cruciale grondstof voor de batterijen van elektrische wagens, worden. De Canadese groep Plateau Energy heeft er immers recent een aanzienlijke voorraad aangetroffen. Dat zegt Gideon Long, Latijns-Amerikaans correspondent voor de Britse zakenkrant Financial Times. Hij wijst er daarbij echter meteen op dat wereldwijd steeds grotere voorraden worden gemeld. Dat zou kunnen leiden tot een overaanbod, waardoor ook met belangrijke prijsdalingen rekening zou moeten worden gehouden.

[...]

 
di 13 nov
Moet de olieprijs nog meer terrein inleveren?
 

De olieprijs is bezig aan een rampzalige reeks. In ruim een maand tijd is de prijs voor een vat ruwe olie met meer dan 20% gedaald. Als gevolg van deze daling is alle jaarwinst als sneeuw voor de zon verdwenen. De schade zou zelfs de komende maanden nog verder kunnen gaan oplopen.

De oliemarkt is haast altijd een garantie voor stevige beweeglijkheid. Traders kunnen hun heil dus vinden in de oliesector. Toch is de huidige daling wel opmerkelijk te noemen. Amper een maand geleden lieten immers analisten nog weten dat we rekening moesten houden met een olieprijs van $ 100 per barrel. En juist toen sloeg de trend volledig om.

 
zo 11 nov
Olieprijs opnieuw richting 60 dollar per vat
 

Hoe goed het ging met de olieprijzen de afgelopen maanden, zo slecht gaat het in november. De sterke daling heeft plaats gemaakt voor een vrije val naar 60 dollar per vat. Beleggers en investeerders lijken zich geen zorgen meer te maken over de schaarste op de markt en dus tuimelde de prijs de afgelopen hard naar beneden.

 
vr 9 nov
De Chinezen en het maïsdebacle
 

China, cijfers en betrouwbaarheid noem je volgens BNR-macro-econoom Kees de Kort doorgaans niet in één adem. Er blijkt vorig jaar namelijk 20 procent meer maïs geproduceerd dan voorheen werd gedacht. 'Niet één procent, maar 20!' Dat baart De Kort zorgen: 'Maïs kun je gewoon wegen en optellen. Als je voor zoiets simpels al met zulke verschillen komt, geeft het te denken over cijfers die ingewikkelder zijn.'

 
wo 7 nov
Uraniumaandelen: tijd voor een jarenlange rit omhoog ?
 

Uraniumaandelen hebben er een verschrikkelijke 7 jaren opzitten. Ze presteerden zelfs slechter dan goud- en zilveraandelen. Wie de financiële markten volgt, weet voldoende. Het was een regelrechte ramp waar maar geen einde aan leek te komen. Maar zelfs de meest verguisde aandelen komen ooit terug tot leven. En dan wordt het interessant.

Uraniumaandelen zijn natuurlijk nauw verbonden met de prijs van uranium. Sinds de ramp in Fukushima zitten uranium futures in een neerwaartse trend die begon rond $75 en eindigde onder $20.

 
ma 5 nov
Vanadium: de nobele onbekende onder de grondstoffen
 

Als je het over grondstoffen hebt is vanadium niet meteen het eerste wat bij je opkomt. ‘Valuejagers.com’ noemt het zelfs ‘de ideale grondstof die niemand kent’. Nochtans betekent het toepassingen in tal van industrieën. Waarzonder een moderne economie in feite niet kan. Hoog tijd dus om het fenomeen vanadium eens te belichten.

 
do 1 nov
OPEC-leden hebben olieproductie in oktober fors opgevoerd
 

De landen aangesloten bij oliekartel OPEC hebben de olieproductie in oktober fors opgevoerd. Vooral Saoedi-Arabië en Libië pompten flink meer olie op. Dit gebeurde kort voordat nieuwe sancties tegen Iran in werking traden. De olieprijzen gingen, nadat de raming naar buiten kwam, stevig omlaag.

 
zo 28 okt
Kernreactoren: Gaat straks ook in Nederland het licht uit?
 

Vanwege een lekkage wordt een van beide kernreactoren in Petten, Noord Holland, uitgeschakeld. In 2014 waren er ook ernstige problemen met dezelfde reactor. ‘Kernreactoren zijn een veilige en schone manier van energie opwekken, maar de foutmarge is minimaal. En als het fout gaat, gaat het gelijk goed fout.’ In buurland België weten ze er alles van… of net niet?! Daar dreigt inderdaad het spreekwoordelijke licht uit te gaan. Het land draait nog maar op één van de zeven reactoren.

 
vr 26 okt
Amerikaanse regering geeft toestemming voor oliewinning op Noordpool
 

De Amerikaanse regering heeft het bedrijf Hilcorp Energy toestemming gegeven om olie te winnen in het Noordpoolgebied.

​Het is de eerste keer dat de Amerikaanse federale overheid daar een vaste oliewinningsinstallatie laat bouwen. Alaska stond eerder al wel olieboren toe in het deel van de zee waar deze staat zeggenschap over heeft.

 
di 16 okt
Breaking News! Nieuwe oliecrisis in de maak: “You want $400 oil?” (deel 2)
 

Saoedi-Arabië kan elk moment (we schrijven 16 oktober 2018) met een verklaring komen over het lot van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. Dat zegt CNN die haar info haalt uit ‘anonieme bronnen.’ Nog geen dag geleden dreigde het land ermee olie als wapen te gebruiken. Saoedi–Arabië voelde zich aangevallen met de recente beschuldiging door het Westen, Europa en de VS dus. Het ontkent tot nu ten stelligste elke betrokkenheid bij de verdwijning van de balling en journalist Jamal Khashoggi sinds 2 oktober 2018. Hoewel diens verloofde maar liefst tien uur lang buiten de Saoedische ambassade te Istanbul stond te wachten.

 
vr 12 okt
Dure energie maakt rentree en bedreigt wereldeconomie
 

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), met hun hoofdkantoor te Parijs, maakt zich zorgen over de stijgende energieprijzen. Volgens hun laatste maandelijkse rapport zijn de prijzen voor kolen, gas en olie hard gestegen. Het IEA concludeert dat de ‘dure energie’ zijn comeback maakt en dat dit op termijn een negatieve invloed zal hebben op de groei van de wereldeconomie.

 
vr 12 okt
Ook de olieprijs bezwijkt
 

De aandelenmarkten zijn in zwaar weer terecht gekomen. De zorgen over de stijgende Amerikaanse rentestanden en het aanhoudende handelsconflict hebben gezorgd voor forse verliezen. Met name tijdens de handelssessie van woensdag werden er flinke verliezen opgetekend. Ook de oliemarkt heeft het op dit moment moeilijk. En de schade voor de oliemarkt zou binnenkort nog verder kunnen oplopen.

De prijs voor een vat ruwe olie wist vorige week te stijgen naar de hoogste stand sinds het jaar 2014. Tijdens de afgelopen handelsdagen heeft het optimisme echter plaats moeten maken voor pessimisme. De zorgen over een lagere groei van de wereldeconomie drukken op dit moment op de olieprijs. Niet vreemd, want een lagere economische groei leidt normaliter tot een minder grote vraag naar olie en dus een lagere olieprijs (indien het aanbod gelijk blijft).

 
wo 10 okt
Economische oorlog om zeldzame aardmetalen
 

Er is een economische oorlog gaande voor de rechten om zeldzame aardmetalen te mijnen. Rare earth metals, ook wel het nieuwe goud genoemd. Deze worden verwerkt in onder meer batterijen voor elektrische voertuigen; smartphones; flatscreen televisies; camera’s; precisie geleide raketten; industriële magneten; windturbines; zonnepanelen en vele andere high-tech items. Plus ook heel wat toepassingen die gebruikt worden voor oorlogvoering zoals satellieten, bommen, radars en gevechtsvliegtuigen. Allemaal zaken waar de moderne wereld niet zonder kan (uitgezonderd dat oorlogstuig.)

 
vr 5 okt
Ook benzine wordt duurder: prijs stijgt naar hoogste niveau in drie jaar
 

Benzine tanken wordt morgen opnieuw duurder. Voor Benzine 95 E10 stijgt de prijs zelfs naar het hoogste niveau in ruim 3 jaar. De dieselprijs was eerder deze week al naar het hoogste peil ooit gestegen.

 
vr 5 okt
Is koffie weer interessant voor een belegging?
 

De meeste grondstoffen hebben zware jaren achter de rug liggen. Dit is ook het geval voor de koffieprijs. Tijdens de afgelopen twee jaar heeft de commodity ruim 45% aan waarde moeten inleveren. Als gevolg daarvan hebben veel beleggers de koffiemarkt de rug toegekeerd. Maar, misschien is dit wel het ideale moment om terug te keren naar deze zwaar afgestrafte markt.

 
vr 5 okt
Gebruik plastic zal olievraag in de toekomst meer stuwen dan brandstof
 

De wereldwijde vraag naar olie zal in de toekomst vooral worden gestuwd door het toenemende gebruik van plastic en andere petrochemische producten. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De vraag naar olie voor brandstof voor transportdoeleinden zal juist afzwakken in de periode tot 2050.

 
di 2 okt
Grondstoffen bezig aan ommekeer?
 

Dr. Copper is weer bezig, volgens sommigen een signaal voor opwaartse aandelen in de mijnbouw, ondanks dat deze grotendeels over het hoofd worden gezien door investeerders en zelfs met angst wordt behandeld door anderen omwille van het conflict tussen de Verenigde Staten en China.

Gemiddeld presteren de Europese beurzen momenteel minder dan begin dit jaar. We zien een neerwaartse, semi-horizontale bewegingen de afgelopen maanden met als oorzaak de politieke spanningen in Italië en de zorgen omtrent de wereldeconomie door het handelsconflict.

 
di 2 okt
Diesel nooit eerder zo duur: 1,609 euro per liter
 

Diesel was nooit eerder zo duur. Een liter kost vanaf morgen maximaal 1,609 euro. Het gaat om een stijging met 4,2 cent, meldt de federale overheidsdienst Economie. Het vorige record dateert van 13 oktober 2012. De diesel steeg die dag tot 1,6 euro per liter.

 
di 18 sep
Koffieprijs staat op op laagste niveau in 10 jaar
 

De koffieprijs is fors gedaald. De prijs van koffie noteert namelijk op het laagste punt in de afgelopen 10 jaar. Ten opzichte van 2011 staat de koffieprijs zelfs zo’n 70% lager. Onderstaande grafiek (via Nasdaq) laat zien dat de tendens op de internationale grondstoffenbeurzen afgelopen jaren dalende is. De grafiek zet steeds lagere toppen neer. Het volume is in de afgelopen jaren wel toegenomen. De koffieprijs noteert inmiddels onder de 100 dollar per 100 LBS (zo’n 45 kg).

 
di 18 sep
De VS is nu ’s werelds grootste olieproducent
 

Voor het eerst sinds 1973 is de Verenigde Staten opnieuw de grootste olieproducent ter wereld. Volgens het Internationaal Energie Agentschap pompte de VS in de maand augustus net geen 11 miljoen vaten olie per dag op. Dat is meer dan Rusland. In februari stak de VS ook al Saoedi-Arabië voorbij.

 
wo 12 sep
Brent-olie voor het eerst sinds mei boven 80 dollar
 

De olieprijzen zijn vandaag gestegen op basis van signalen dat het wereldwijde olieaanbod aan het slinken is.

 
ma 27 aug
China is een van de belangrijkste markten voor commodities
 

De Chinese overheid probeert een transitie door te maken van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. Toch is de Chinese economie op dit moment nog voor een sterk deel afhankelijk van haar export. En uiteraard zorgt dat voor een sterke vraag naar commodities.

Uit onderzoek van Macquarie Bank blijkt dat China nog steeds domineert als het gaat om het wereldwijde verbruik van industriële metalen. Daarnaast zijn de Chinezen ook nog steeds grote afnemers van edelmetalen.

 
do 23 aug
Grootste producent uranium ter wereld zet sector op zijn kop
 

Eind vorig jaar nam Cameco, ’s werelds grootste producent van uranium ter wereld, een drastische beslissing. Cameco zou de McArthur River Mine en het Key Lake Mill complex voor 10 maanden offline halen. Dit zou 9% van de wereldwijde uraniumproductie uit de markt trekken om zo de prijs op te drijven. Eind juli nam het bedrijf echter een andere beslissing.

 
do 23 aug
Dit metaal blijft parabolisch stijgen in prijs
 

Er zijn heel wat grondstoffen waar je – indirect of niet – met grote regelmaat in contact komt.

Zo verbruikt de mensheid grote hoeveelheden olie, koper en andere grondstoffen als bouwstenen voor verdere economische groei.

Echter zijn er nog een aantal grondstoffen die erg nuttig blijken, maar totaal niet bekend zijn en dus misschien wel ondergewaardeerd.

 
di 21 aug
De best presterende grondstof van het moment
 

Grondstoffen hebben het enorm moeilijk de laatste tijd, de prijs van o.a. koper en zink lijken maar geen bodem te kunnen vinden.

Zelfs grondstoffen zoals goud & zilver – veelal bekend als vluchthaven – weten niet te ontkomen aan een steeds sterker wordende Amerikaanse dollar en de zogenaamde handelsoorlog.

 
ma 20 aug
Benzineprijs Venezuela: 3 miljoen liter voor een euro
 

Voor één hele euro koop je in Venezuela 3.022.601 liter benzine. Wil je benzine met octaangetal 95, dan krijg je 503.766 liter voor je euro. De oorzaak? Hyperinflatie.

 
ma 20 aug
Prijs van koper op laagste punt in jaar tijd: berenmarkt begonnen?
 

De prijs van koper staat op het laagste punt sinds de zomer van 2017. De prijs is in de afgelopen maanden gezakt van boven de 3,30, naar 2,60.

Het is niet alleen koper dat  daalt in waarde. Ook andere basismetalen, genoteerd op de London Metals Exchange (LME), staan flink in het rood. Het gaat om aluminium, zink, nikkel, lood en tin. Niet toevallig worden ze alle veelvuldig gebruikt in een goed draaiende economie. Het is niet voor niets dat koper de bijnaam ‘Doctor Copper’ kreeg van marktspecialisten om haar voorspellende waarde van de economie. Wanneer dit roodkleurige metaal in een berenmarkt verzeild raakt (een dalijng van 20% vanaf de top, wat nu het geval is), zegt dit meestal weinig goeds over de staat en toekomst van de (wereld)economie.

 
do 16 aug
Koper kost nu 21% minder dan begin juni en dat belooft weinig goeds voor wereldeconomie
 

De koperprijs noteert donderdag op zijn laagste prijs in 13 maanden, een zoveelste indicator dat de globale groeivertraging wel degelijk een feit is. Het metaal noteert nu al 21% lager dan begin juni.

Koper wordt op de financiële markten vaak "Dr. Copper" genoemd omdat het als een een voorspeller wordt gezien van toekomstige economische trends. Koper wordt namelijk in nagenoeg alle producten - van vliegtuigen tot smartphones - verwerkt. Naast olie is koper een van de meest actief verhandelde grondstoffen

 
ma 6 aug
Beleggen in grondstoffen: Het is nu of nooit
 

In het begin van het jaar voorspelde Jeffrey Currie van Goldman Sachs dat dit het beste moment in decennia was om grondstoffen te kopen. Op een zwakke maand juni na kreeg de analist gelijk. Grondstoffen spelen eerste viool in 2018. De huidige correctie is mogelijk de laatste kans om goedkoop in te stappen, zegt Goldman Sachs opnieuw.

 
ma 30 jul
Frankrijk, Spanje en Portugal investeren in aardgas
 

De regeringsleiders van Frankrijk, Spanje en Portugal hebben onlangs overeenstemming bereikt over nieuwe investeringen in hun energiemarkt. De drie landen willen hun netwerk van aardgasleidingen verder ontwikkelen, zodat het makkelijker wordt om aardgas te importeren en tussen de drie landen te distribueren. Deze nieuwe investeringen zijn volgens de regeringsleiders nodig om minder afhankelijk te worden van aardgas uit Rusland. 

 
ma 16 jul
De Commodity Index staat op het punt om uit te breken
 

Het merendeel van de beleggers moet op dit moment niets hebben van grondstoffen. In de huidige tijd worden de grondstoffen aan de kant geschoven in ruil voor investeringen in internet- en technologieaandelen. Niet vreemd, want de internet- en technologieaandelen zijn over het algemeen ook een stuk sexyer. Maar, voor hoelang?

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs