EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Grondstoffen
ma 15 jul
Botswana na Rusland opnieuw grootste diamantproducent ter wereld
 

De wereldwijde diamantontginning heeft het voorbije jaar een productie van 148,2 miljoen karaat gerealiseerd. Dat betekende een daling met bijna 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Kimberley Proces. De inkomsten van de sector stegen daarentegen met 2 procent tot 14,47 miljard dollar. De producenten konden immers rekenen op een gemiddelde verkoopprijs van 97,5 dollar per karaat. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien.

 
do 11 jul
Komt er een soort OPEC-kartel voor koffieproducenten?
 

Koffieproducenten denken aan de creatie van een internationaal kartel. Een dergelijke organisatie moet, naar het voorbeeld van de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec), de belangen van de sector verdedigen. Op die manier hopen de koffieboeren voor hun oogsten ook minimumprijzen te kunnen doordrukken. Dat moet hen in staat stellen in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

 
vr 21 jun
Olieprijs schiet de lucht in na tweet van Trump
 

Olieprijzen zijn op donderdag omhoog gevlogen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump op twitter zei dat Iran een “zeer grote fout heeft begaan”. Iran heeft namelijk een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten.

Het is een tweede conflict tussen de twee landen in korte tijd. Onlangs beschuldigde de Verenigde Staten Iran er van dat het een olietanker van de Verenigde Staten heeft laten zinken. Iran ontkende dit.

 
do 20 jun
Goud en olie hoger door neerschieten Amerikaanse drone boven Iran
 

Iraans luchtafweer heeft op 20 juni 2019 een Amerikaanse drone neergehaald. Deze vloog naar verluid boven haar grondgebied, in de zuidelijke provincie Hormozgan. Terwijl de VS claimen dat er helemaal géén vluchten boven dat gebied plaatsvonden. Wie liegt, wie vertelt de waarheid? ‘General Hossein Salami, the commander of Iran’s Revolutionary Guard, said the incident sent “a clear message” to the US, adding that although Iran does “not have any intention for war with any country, but we are ready for war.”‘

 
wo 19 jun
Is dit het ideale moment om in koffie te beleggen?
 

Beleggers die al wat langer meelopen, zullen inmiddels wel weten dat je in bijna alles kan investeren. Beleggers die nog niet zolang actief zijn op de beurs, zullen wellicht vreemd opkijken bij het horen van een belegging in koffie. Toch is het mogelijk om in koffie te beleggen. En het kan zelfs behoorlijk lucratief zijn.

De koffieprijs kende in tegenstelling tot de aandelenmarkten een fanatische beursmaand mei. Tijdens deze maand steeg de koffieprijs met ruim 15% in waarde. Deze prijsstijging was overigens hard nodig, want de koffieprijs heeft sinds de top van 2011 ruim 70% aan waarde moeten inleveren. Net als veel andere commodities heeft koffie het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad.

 
wo 19 jun
Moeten beleggers hun vizier richten op de commoditysector?
 

De commoditysector heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Ten opzichte van de ‘normale’ aandelen hebben de meeste commodityaandelen zelfs een dramatische prestatie afgeleverd. Toch kan er binnenkort een trenddraai gaan plaatsvinden binnen deze hard afgestrafte sector.

De commoditysector is tijdens de afgelopen jaren min of meer in het ‘vergeethoekje’ geraakt. Slechts een handjevol beleggers is vandaag de dag nog geïnteresseerd in grondstoffen. En dat is ook niet vreemd, want deze sector heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Toch kan die dramatische tijd achter de rug liggen.

 
do 13 jun
Olieprijs knalt omhoog na mogelijke aanval op tankers in Golf van Oman
 

De prijs van een vat brentolie staat donderdagochtend 2,7 procent in de plus, na berichten over de evacuaties van twee tankers in de Golf van Oman.

Donderdagochtend rond 10:30 uur ligt de prijs van een vat brentolie op 61,57 dollar. Gisteren was dat 59,91 dollar.

 
do 13 jun
Olieprijs kan naar $30 per vat zonder verlenging deal
 

De olieprijs kan naar $30 per vat als de internationale afspraken over de oliemarkt niet worden verlengd. Dat zei de Russische minister van Energie Alexander Novak maandag in een verklaring tegenover de pers. Hij verwacht een groot overschot op de oliemarkt als internationale afspraken over de productie niet verlengd worden of als de wereldwijde handelsoorlog intensiveert.

 
do 6 jun
Prijs zeldzame aardmetalen uit China stijgt naar recordhoogte
 

De prijs van zeldzame aardmetalen is de afgelopen periode naar recordhoogte gestegen. China zet de stijgende prijzen in als wapen in zijn handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Zeldzame aardmetalen, een groep van zeventien elementen die zich in lage hoeveelheden onder grond bevinden, worden gebruikt in tal van producten zoals lasers, magneten en elektronica.

 
do 6 jun
Gaat China deze troef in de handelsoorlog spelen? Prijzen zeldzame elementen stijgen
 

Eerder werd al duidelijk dat China zeldzame elementen zou kunnen gebruiken in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. China is namelijk veruit de grootste producent van deze kritieke elementen en de Verenigde Staten is de grootste afzetmarkt. Persbureau Reuters meldt dat de afgelopen dagen de prijzen van kritieke elementen enorm hard zijn gestegen.

De zeldzame elementen waar het om gaat, is een groep van 17. China was tussen 2014 en 2017 goed voor 80 procent van de Amerikaanse vraag van deze elementen.

 
wo 5 jun
Deze grondstoffen staan op het punt om uit te breken…
 

Als het om investeren in grondstoffen gaat, haken veel beleggers vaak af. En dat is ook niet verwonderlijk, want tijdens de afgelopen jaren wist de grondstoffensector geen indrukwekkende beursprestatie af te leveren. Toch doen beleggers er verstandig aan om deze sector juist nu goed in de gaten te houden.

Vandaag de dag investeren beleggers liever in zogenoemde ‘groeiaandelen’. Dit zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven die nog een glansrijke toekomst in het verschiet hebben liggen. Tenminste, dat is wat analisten denken. De interesse in de ‘traditionele’ financiële instrumenten begint als gevolg daarvan steeds verder af te nemen.

 
di 4 jun
Lagere olieprijs door vrees voor recessie
 

Ruwe olie noteert dinsdag 20% onder de prijs van april. Dat is opmerkelijk omdat olie uit Iran de markten niet meer bereikt. De daling heeft dan ook verschillende redenen.

 
di 28 mei
Verenigde Staten importeren meer olie uit Rusland
 

De Verenigde Staten hebben deze maand veel meer olie uit Rusland geïmporteerd dan normaal. In de eerste helft van mei ging het om 5 miljoen vaten ruwe olie, drie keer zoveel als normaal. De belangrijkste reden daarvoor is het wegvallen van productie uit Venezuela. Door de Amerikaanse sancties wijken raffinaderijen uit naar andere leveranciers die vergelijkbare olie kunnen leveren.

 
wo 15 mei
Saudische pijplijnen aangevallen door drones
 

De recente drone-aanval op olieleidingen van Saudi-Arabië is opgeëist door de rebellengroep Ansar Allah. Khalid Al Falih, energieminister van Saudi-Arabië, benadrukte snel dat de aanval de oliebevoorrading niet in het gedrang heeft gebracht. Toch toont de aanval de grotere slagkracht die Ansar Allah, de groepering van de Houthi-rebellen in Jemen.

 
wo 15 mei
Tekort aan helium bedreigt tal van sectoren
 

Er blijken steeds grotere bekommernissen te groeien over een mogelijk tekort aan helium. Er wordt al langer gewaarschuwd dat voorraden steeds minder gemakkelijk aangevuld zullen worden. De vrees lijkt echter nog aangewakkerd door een bericht van de Amerikaanse winkelketen Party City, die heeft aangekondigd dit jaar nog vijfentwintig filialen te zullen sluiten. Een tekort aan helium zou echter een groot aantal economische activiteiten in het gedrang kunnen brengen.

 
wo 15 mei
De oliemarkt staat in tweestrijd
 

De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China hangt zwaar boven de oliemarkt. ‘The economic implications of the U.S.-China trade war are putting downward pressure on oil prices, while the growing threat of military conflict in the Middle East is keeping prices up,’ schrijft Oilprice.com. De olieprijs zoekt richting en het kan beide kanten op. Aan de ene zijde is er de handelsoorlog en wie weet waar dit conflict gaat eindigen? Tegelijk is er mogelijk een heel ander conflict in the making. De VS hadden al twee vliegdekschepen naar de wateren voor de Iraanse kust gestuurd. Op 14 mei 2019 komt het bericht dat er twee Saoedische tankers ‘beschadigd’ zijn. Gesaboteerd naar het schijnt…

 
wo 1 mei
Benzineprijs bijna op recordhoogte
 

De gemiddelde prijs voor benzine aan de Nederlandse pomp staat slechts 5 cent onder het vorige record. Dat dateert van 2012. Sinds begin 2019 is de benzineprijs met zo’n 14 procent gestegen. Is het een wonder met alle politieke spanningen in de wereld? De recentste zijn wel president Trumps acties om Iran economisch lam te leggen.

Ook de productiebeperkingen vanwege de olieorganisatie OPEC liggen aan de bron van de hoge prijs. Zowel aan de pomp als voor vaten ruwe olie. Deze laatste prijs is zelfs 33 procent hoger gegaan. Trump heeft als objectief de olie export van Iran tot nul te reduceren. Het land is al decennialang een doorn in het oog van de VS. Onder de vorige president, Obama, heerste er relatieve rust op dit vlak. Iran ging zich aan beperkingen houden wat nucleaire energie betreft. President Trump blijft in de Oosterse natie een gevaar zien voor de wereldvrede.

 
di 30 apr
Benzineprijs bijna 5 cent onder record van 2012
 

De prijs voor een liter Euro95 is in enkele weken tijd flink gestegen en staat nu op bijna 5 cent onder het record van 1,895 euro. Dinsdagochtend was de gemiddelde adviesprijs 1,834 euro, 0,035 euro meer dan drie weken geleden.

Begin dit jaar lag de benzineprijs nog op 1,604 euro. Sindsdien is de prijs met 14 procent gestegen. Ook de dieselprijs is dit jaar licht gestegen naar een prijs van 1,49 euro per liter.

 
vr 26 apr
Olie voor het eerst sinds zes maanden duurder dan 75 dollar per vat
 

De prijs van een vat Brent-olie van de Noordzee heeft voor het eerst sinds eind oktober vorig jaar de kaap van 75 dollar overschreden.

 
vr 26 apr
Benzineprijs morgen op hoogste peil in jaren
 

Benzine tanken zal morgen duurder worden. Een liter benzine 95 E10 kost dan maximaal 1,565 euro aan de pomp, een stijging van 3 cent. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie vandaag.

 
di 16 apr
Benzine dit jaar al 15 procent duurder geworden
 

De prijzen voor benzine zijn dit jaar alleen nog maar gestegen. De FOD Economie kondigt voor morgen een nieuwe verhoging aan. Benzine 98 E10 zal dan 15 procent duurder zijn dan op 1 januari en Benzine 95 E10 13 procent duurder.

 
di 9 apr
Dieselprijs op hoogste niveau dit jaar
 

De maximumprijs van diesel gaat vandaag omhoog. Wie diesel (B7) tankt, betaalt dan maximaal 1,548 euro per liter, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Dat is het hoogste niveau dit jaar, volgens gegevens van de petroleumfederatie.

 
ma 8 apr
Crisis in Libië doet olieprijzen stijgen
 

De prijzen van ruwe olie zijn vandaag gestegen tot het hoogste niveau in vijf maanden. De markten zijn ongerust over een militair offensief in Libië, wat doet vrezen voor bevoorradingsproblemen.

 
vr 5 apr
3 op elke 4 Amerikaanse producenten van schalie-olie maken verlies
 

In de Verenigde Staten hebben de producenten van schalie-olie vorig jaar opnieuw meer geld uitgegeven dan ontvangen. Daarmee blijven de investeerders in de sector tevergeefs op sterke rendementen wachten. Dat blijkt uit een rapport van Reuters, het Sightline Institute en het Institute for Energy Economics and Financial Analysis, gebaseerd op een analyse van negenentwintig onafhankelijke producenten.

 
vr 5 apr
Benzine stijgt naar hoogste prijs sinds oktober
 

Wie de bolide volgooit met benzine, passeert best vandaag nog aan de pomp. Benzine wordt zaterdag 3 cent duurder, meldt de federale overheidsdienst Economie.

 
ma 1 apr
Beperkt aanbod stuwt olieprijzen
 

De oliemarkt is bezig aan een goed jaar. Het tweede kwartaal begon wederom met een stijging, nadat er in het eerste kwartaal de grootste winst in bijna 10 jaar werd geboekt. Momenteel weegt het beperkte olie-aanbod zwaarder dan zorgen over een afname in de vraag.

Als reactie stegen beide oliebenchmarks. Brent crude olie futures stegen op maandag met 0,6 procent naar 68,01 dollar per vat. Brent steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 27 procent. West Texas Intermediate (WTI) futures stegen met 0,5 procent naar 60,46 dollar per vat. De Amerikaanse olie had ook een goed eerste kwartaal met 32 procent stijging.

 
ma 1 apr
Trump mag niet opnieuw olieboringen in Arctische oceaan toestaan: “Onwettig”
 

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om olieboringen in de Arctische Oceaan toe laten, is illegaal. Dat heeft een federale rechter uit de staat Alaska beslist. Trump’s voorganger Barack Obama had boringen in het gebied verboden, onder meer om het milieu te beschermen. Dat verbod blijft voorlopig van kracht.

 
vr 29 mrt
Wie bezit de grootste olievoorraden?
 

Het begrip ‘oliesjeik’ is dermate ingeburgerd in de wereld, dat je waarschijnlijk automatisch denkt aan oliestaten zoals Saoedi-Arabië. Nochtans bekleedt een niet voor de hand liggend land de eerste plaats. In de landenlijst met de grootste oliereserves staat namelijk Venezuela bovenaan. Precies, waar een politieke en economische crisis heerst als zelden doorgemaakt in de laatste decennia. Volgens onderstaande grafiek zit er in de Mexicaanse grond voor 7,6 miljard vaten aardolie. Maar voor het eerst in 50 jaar wordt dat land een netto importeur, in plaats van exporteerder.

 
di 26 mrt
Noors investeringsfonds gaat olie en gas dumpen
 

Het Oljefondet, het Noorse staatsinvesteringsfonds, zal een groot deel van zijn belangen in de exploratie en productie van olie en gas verkopen. Daarmee wil het investeringsfonds zijn blootstelling aan fossiele brandstoffen beperken. Dat heeft de Noorse regering aangekondigd. Dankzij de petrodollars is het Oljefondet nochtans tot het grootste staatsinvesteringsfonds van de wereld uitgegroeid.

 
di 26 mrt
Commodities waren sinds de jaren ’70 niet meer zo goedkoop
 

De meeste commodities kennen al jaren zware beurstijden. Sinds het jaar 2011 staat de commoditysector onder grote verkoopdruk en daar lijkt de sector maar moeilijk vanaf te komen. Vandaag de dag stoppen beleggers hun centen liever in zogenoemde groeiaandelen. Toch is de commoditysector op dit moment interessanter dan veel beleggers denken.

De commoditysector wist in januari 2016 een stevige bodem neer te zetten. Sinds dat moment is er een herstelbeweging van start gegaan die tijdens het afgelopen jaar ten einde kwam. Als gevolg van de angst voor een tragere groei van de wereldeconomie verloor de sector tijdens de laatste maanden van 2018 tientallen procenten aan beurswaarde.

 
ma 25 mrt
Commodities, grondstoffen: opvallende stijgers en dalers van 2009 tot 2018
 

In deze infografiek zie je in één oogwenk welke de winnaars en verliezers waren onder de Commodities. Grondstoffen dus, en hun prestaties van de laatste tien jaar. Van palladium dat het ook anno 2019 weer uitstekend doet, tot goud, een meer bekend edelmetaal, dat aan een rustiger en minder opvallend tempo in waarde stijgt. Van aluminium tot graan en van aardolie tot lood. De wereld, de wereldeconomie kan niet zonder grondstoffen, om precies te zijn.

 
di 19 mrt
Olieprijs dichtbij nieuwe highs
 

De olieprijzen zijn dichtbij de highs van 2019. Dat komt voornamelijk door minder aanbod van de olieproducerende landen, de OPEC. Daarnaast helpen sancties van de Verenigde Staten tegen Iran en Venezuela de olieprijs omhoog.

Volgens CNBC noteerden futures van een vat West Texas Intermediate (WTI) op 59,10 dollar. Dat is dichtbij 59,23 dollar, het hoogtepunt van 2019.

 
ma 18 mrt
10 zaken die u wil weten over koffie
 

Koffie is het – op olie na – meest verhandelde product ter wereld. Dit maakt koffie tot een interessant product om in te beleggen. De basisprijs van koffie wordt bepaald op de handelsbeurzen van Londen, onderdeel van de New York Stock Exchange Euronext en op de New York Intercontinental Commodity Exchange (ICE). In 2014 steeg de prijs van koffie op 12 maanden tijd met 58%. Geen enkele grondstof deed beter.

 
vr 15 mrt
Vat olie kost 33% meer dan eind december 2018
 

De prijs van een vat Brent-olie noteert deze week ruim 33% hoger dan in december vorig jaar. Brent is de in Europa meest verhandelde soort. Een vat Brent kost vrijdag meer dan 67 Amerikaanse dollar. Eind december was dat nog 50 dollar.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs