EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 
Grondstoffen
do 9 apr
Saudi's stappen in grote Europese oliebedrijven
 

Economie Het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië heeft belangen genomen in vier grote Europese olie- en gasbedrijven, met een totale waarde van circa 1 miljard dollar. Het zou gaan om Shell, het Franse Total, het Italiaanse Eni en het Noorse Equinor, meldden ingewijden.

 
do 9 apr
De vraag naar olie daalt aan het snelste tempo ooit
 

Er is nog steeds sprake van een steekspel tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Binnenkort gaan beide olielanden met elkaar om de tafel met als doel om een overeenkomst te bereiken over het terugdringen van de olieproductie. Het probleem lijkt echter op dit moment met name aan de vraagkant te zitten.

 
vr 3 apr
Tweede grote olieveld gevonden voor de kust van Suriname
 

Het Franse olieconcern Total en zijn Amerikaanse joint venture partner Apache hebben een tweede grote olieveld gevonden voor de kust van Suriname. Dat heeft Total donderdag bekendgemaakt.

 
do 2 apr
Commodities zijn historisch laag gewaardeerd
 

De commoditysector heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Ten opzichte van de ‘normale’ aandelen hebben de meeste commodityaandelen zelfs een dramatische prestatie afgeleverd. Toch kan er binnenkort een trenddraai gaan plaatsvinden binnen deze hard afgestrafte sector.

 
do 2 apr
Olieprijzen omhoog door vooruitzicht op pauze in prijzenoorlog
 

De olieprijzen zitten donderdag in de lift na uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump over het beëindigen van een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland. De landen zijn het niet eens over een eventuele beperking van de olieproductie.

 
do 2 apr
Gaat de olieprijs een nieuwe bodem neerzetten?
 

De olieprijs heeft een rampzalig kwartaal achter de rug liggen. Nog nooit eerder wist het ‘zwarte goud’ in drie maanden tijd met 65% in waarde te dalen. De oliemarkt staat werkelijk in vuur en vlam. Met name de Amerikaanse oliebedrijven hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Het zou dus geen overbodige luxe zijn als de olieprijs een bodem weet te bereiken.

 
do 2 apr
Wat is er aan de hand met de olieprijs?
 

De olieprijs kwam dit jaar in een vrije val en bereikte deze week zelfs het laagste niveau in 18 jaar. Na het afwijzen van geplande productiebeperkingen door Rusland is een prijzenoorlog losgebarsten, waardoor de markt wordt overspoeld met olie. Daar komt nog eens bij dat er door het coronavirus veel minder vraag is naar olie en olieproducten. De bodem voor de olieprijs is

 
wo 1 apr
Dit was het slechtste kwartaal voor de olieprijs ooit
 

De olieprijs heeft er een rampzalig eerste kwartaal opzitten. Tijdens de afgelopen drie maanden moest het ‘zwarte goud’ ruim 65% aan waarde inleveren. Nog nooit eerder daalde de olieprijs op kwartaalbasis gemeten zo hard in waarde.

 
di 31 mrt
Dieselprijs op laagste niveau in 2,5 jaar
 

Diesel tanken wordt woensdag opnieuw goedkoper. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. De maximumprijs van een liter diesel (B7) zakt 2,5 cent tot 1,2730 euro per liter. Het gaat om de laagste prijs in meer dan 2,5 jaar.

 
di 31 mrt
Onze expert Paul D’Hoore: “Olie blijft nog lang goedkoop”
 

Economie Terwijl de vraag naar olie wegvalt omdat de wereldeconomie in sluimermodus zit, draaien Rusland en Saoedi-Arabië de kraan volledig open omdat ze niet tot een politiek akkoord kwamen. “De olieprijs staat daardoor op het laagste peil in 18 jaar, en dat zal zeker nog weken of zelfs maanden zo blijven, maar geen jaren”, zegt financieel expert Paul D’Hoore.

 
vr 27 mrt
'Sommige oliesoorten verhandeld voor minder dan 20 dollar per vat'
 

Sommige oliesoorten worden vanwege het wereldwijde aanbodoverschot met forse kortingen verhandeld, waardoor de prijs van sommige oliesoorten ruim onder de 20 dollar per vat blijft.

Ondanks dat de oliefutures voor de Brent-maatstaaf op een kleine 27 dollar per vat staan, ging de belangrijkste exportolie van Rusland deze week voor 16 dollar per vat, terwijl Saudi Arabië zijn oliesoort voor 16 dollar per vat aanbood, zo meldt Reuters op donderdag.

 
vr 27 mrt
Rusland zet deur voor OPEC-deal op een kier
 

Rusland staat open voor een overeenkomst met de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) over productiebeperkingen om zo de olieprijs te stabiliseren.

 
do 12 mrt
Weet de olieprijs een nieuwe bodem neer te zetten?
 

Saoedi-Arabië is een prijzenoorlog met Rusland begonnen. Beide olielanden willen laten zien dat zij om kunnen gaan met een lage olieprijs. Zo draaien beide landen op dit moment de oliekraan volledig open en dat heeft geleid tot een historische prijsdaling bij het zwarte goud. Toch kan een bodem dichtbij zijn.

 
ma 9 mrt
Internationaal Energie Agentschap ziet vraag naar olie voor eerst sinds 2009 dalen door coronavirus
 

De vraag naar olie daalt dit jaar als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Na de Chinese economie worden nu ook andere landen geraakt. Bovendien is de vraag naar reizen ingezakt. Dit alles treft de vraag naar olie, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt.

 
ma 9 mrt
Saudi-Arabië dropt oliebom bovenop viruspaniek: prijzen kennen sterkste daling sinds 1991
 

De olieprijzen zijn met bijna 30 procent gedaald nadat Saudi-Arabië besloot de vraagprijs voor zijn olie te verlagen. Bovendien kondigde het land aan in april flink meer te gaan produceren. Daarmee willen de Saudi’s Rusland dwingen alsnog akkoord te gaan met een door oliekartel OPEC voorgestelde productieverlaging. Volgens analisten gaat het om de zwaarste procentuele terugval op de oliemarkt sinds de Golfoorlog in 1991.

 
vr 6 mrt
Oliekartel OPEC wil olieprijs stutten met productiebeperking
 

De landen binnen oliekartel OPEC hebben een voorlopig akkoord bereikt over beperken van de olieproductie met 1,5 miljoen vaten olie per dag in het tweede kwartaal van 2020.

Voorlopig gaat het nog wel om een voorstel omdat Rusland en enkele andere landen nog hun fiat moeten geven aan het plan.

 
do 5 mrt
Gasprijs naar historisch laag niveau door warme winter en coronavirus
 

De gasprijzen zijn naar het laagste niveau in de afgelopen drie jaar gedaald door de warme winter en de economische gevolgen van het coronavirus, meldt vergelijker Pricewise donderdag.

 
di 4 feb
Gaan de beurzen de koperprijs achterna?
 

De koperprijs kende een uitstekend einde van 2019. De prijs voor koper wist namelijk tijdens de laatste drie maanden van het jaar fors in waarde te stijgen. Maar, in twee weken tijd is deze prijsstijging volledig weggevaagd. Het coronavirus hield namelijk ook de koperprijs in zijn greep.

 
di 28 jan
Energiedeskundigen: Nederlands gas kan in 2030 al op zijn
 

De productie van Nederlands gas kan in 2030 al tot zo goed als nul zijn gereduceerd als de omstandigheden voor de winning ervan niet veranderen, meldt Trouw dinsdag op basis van een rapport van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

 
ma 27 jan
Is er nog een vangnet voor de olieprijs?
 

De olieprijs kende een dramatische week. Tijdens de afgelopen week daalde de olieprijs met 7,5%. Met name tijdens de laatste handelssessie van de week liepen de verliezen fors op. De verspreiding van het coronavirus voedt de angst onder investeerders dat dit virus effect kan hebben op de economische groei. En een tragere economische groei heeft uiteraard ook een negatief effect op de olieprijs.

 
ma 16 dec
Macro economie en grondstoffen
 

Grondstoffen, commodities, zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. Al zijn we ons daar niet altijd van bewust misschien. Ze worden onderverdeeld in categorieën zoals metalen, energie, agricultuur. In volgende infografiek van Visualcapitalist worden vier grondstoffen nader belicht. Koper, aluminium, staal en stikstof. Onder welke vorm komen deze voor, waar vinden we ze en wat is precies hun nut?

 
ma 16 dec
Buurland Suriname wordt nieuwe oliestaat
 

Suriname’s buurland Guyana lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe oliestaat. Oliehandelaren melden zich dit weekeinde in de hoofdstad Georgetown om te bieden op de eerste ladingen olie, gewonnen voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land.

 
ma 9 dec
Zweedse verzekeraar schrapt 21 miljard euro aan fossiele investeringen
 

De Noorse financiële dienstverlener Storebrand ASA heeft van haar Zweedse tak 230 miljard Zweedse kroon (ruim 21 miljard euro) aan investeringen in fossiele brandstoffen stopgezet. Zo geeft het bedrijf gehoor aan de zorgen van klanten over klimaatverandering, schrijft Bloomberg maandag.

 
di 3 dec
Hou kerncentrales langer open
 

... en voer elektrische salariswagens in: zo halen we de klimaatdoelstellingen volgens Vlaamse ingenieurs

[...] Om de klimaatdoelstellingen van Europa en Parijs te halen, is een omschakeling van fossiele brandstoffen naar groene energie noodzakelijk. Er wordt vandaag al energie gepuurd uit zon en wind, maar niet genoeg

 
di 26 nov
Belgische stroomprijs bij duurste van Europa
 

In de Europese Unie betalen enkel de Duitse en Deense gezinnen meer voor hun elektriciteit dan de Belgen. Dat wordt nog maar eens bevestigd door cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat over de eerste jaarhelft van 2019.

[ interactieve kaart ]

 
wo 13 nov
Internationale Energieagentschap voorspelt dat vraag naar olie zal stagneren rond 2030
 

De vraag naar olie zal rond 2030 stoppen met groeien dankzij efficiëntere en elektrische wagens. Dat voorspelt het Internationale Energieagentschap (IEA). De uitstoot van de schadelijke broeikasgassen zou dan weer nog toenemen tot 2040, alle klimaatmaatregelen ten spijt.

 
ma 11 nov
Commodities waren tijdens de afgelopen 50 jaar niet zo goedkoop…
 

De commoditysector heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Ten opzichte van de ‘normale’ aandelen hebben de meeste commodityaandelen zelfs een dramatische prestatie afgeleverd. Toch kan er binnenkort een trenddraai gaan plaatsvinden binnen deze hard afgestrafte sector.

De commoditysector is tijdens de afgelopen jaren min of meer in het ‘vergeethoekje’ geraakt. Slechts een handjevol beleggers is vandaag de dag nog geïnteresseerd in grondstoffen. En dat is ook niet vreemd, want deze sector heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Toch kan die dramatische tijd achter de rug liggen.

 
zo 10 nov
Iran ontdekt groot nieuw olieveld dat op een na grootste bron van land is
 

Iran heeft een nieuw groot olieveld ontdekt in het zuidwesten van het land, schrijft persbureau AP. Het veld zou zo’n 53 miljard vaten olie bevatten en is het op een na grootste veld van Iran, meldt premier Hassan Rohani zondag op de Iraanse staatstelevisie.

 
vr 8 nov
Amerikaanse oliesector boekt eerste handelsoverschot in ruim vier decennia
 

In de Verenigde Staten heeft de petroleumindustrie voor de eerste keer in meer dan veertig jaar een handelsoverschot laten optekenen. Daardoor slaagde de Amerikaanse economie erin tijdens de maand september ook zijn handelsdeficit te verminderen. Dat blijkt uit rapporten van het Amerikaanse ministerie van handel. Er wordt wel aan toegevoegd dat in alle economische sectoren de Amerikaanse export en import een daling liet optekenen.

 
do 7 nov
Grafiek: Commoditysector weet de 8-jarige weerstandslijn te breken
 

Vandaag de dag is het moeilijk om nog sectoren te vinden die nog over het nodige groeipotentieel beschikken. Door de stijgende beurskoersen van de afgelopen jaren is het merendeel van de sectoren ‘duur’ geworden. Een van de sectoren die nog over heel veel potentieel beschikt, is de commoditysector. En beleggers doen er verstandig aan om deze sector onder de loep te nemen.

 
wo 6 nov
Bolsonaro: “Brazilië wil oliegigant worden en mikt op OPEC-lidmaatschap”
 

Brazilië wil een wereldspeler worden in de oliesector. Het land rangschikt vandaag in de top 10 van de globale olieleveranciers, maar mikt nu wel degelijk op een plaats binnen de top 5. De Braziliaanse president Bolsonaro zegt ook lid te willen worden van het OPEC-oliekartel.

 
di 5 nov
OPEC verwacht komende jaren lager marktaandeel ...
 

... maar voorspelt dat olie in 2040 nog steeds belangrijkste energiebron is

Oliekartel OPEC denkt de komende jaren aanzienlijk minder olie op te hoeven pompen. Het marktaandeel van de organisatie zal daardoor tot circa 2025 zakken. Dat komt door de grote hoeveelheid Amerikaanse schalieolie die de markt overspoelt. De OPEC gaat er voorts van uit dat olie in 2040 nog steeds de belangrijkste energiebron zal zijn.

 
wo 30 okt
Zijn commodities koopwaardig?
 

Tijdens de afgelopen jaren wist de commoditysector in negatieve zin op te vallen. Terwijl de meeste sectoren genoten van het beursoptimisme, werd de commoditysector juist hard afgestraft. Sinds het jaar 2011 staat deze sector al onder druk en tijdens de afgelopen maanden is daar niet veel verandering in gekomen.

Beleggers die willen investeren in commodities, kunnen dat bijvoorbeeld doen via een belegging in de Bloomberg Commodity Index. Deze samengestelde index bestaat uit de belangrijkste commodities die er te vinden zijn. Sinds het jaar 2008 heeft deze index al meer dan 65% aan beurskapitaal moeten inleveren.

 
ma 28 okt
Rio Tinto vindt belangrijke lithium-voorraden in Mojave-woestijn
 

Rio Tinto wordt mogelijk de grootste Amerikaanse producent van lithiumcarbonaat. Voorwaarde is wel dat het concern een middel vindt om de grondstof op een rendabele manier te winnen en op een commerciële schaal te produceren. De ontdekking kan de Verenigde Staten helpen om zijn afhankelijkheid van buitenlandse lithium-voorraden – vooral uit China – te verminderen.

 
 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs