EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 

Goud en bitcoin zijn twee valuta die veel die-hard "volgers" hebben, mensen voor wie de valuta klasse een essentiële investering lijkt. Ze hebben ook allemaal ernstige tegenstanders die beweren dat de een of de ander helemaal geen goede investering is.

Maar bitcoin wordt blockchain-goud genoemd, wat de vraag oproept - hoe vergelijkbaar zijn ze nu als een investering?

Er zijn veel meer verschillen dan overeenkomsten tussen deze twee activa. Het is enigszins vreemd hoe ze worden samengevoegd als je de details goed bekijkt.

goudstaaf

De geschiedenis van goud strekt zich uit over de hele wereld en is meer dan tienduizend jaar oud, terwijl bitcoin iets meer dan een decennium bestaat. Het eerste is een fysiek object dat in vele vormen en maten kan worden bewerkt, terwijl bitcoin alleen in het digitale rijk bestaat.

Misschien is het grootste verschil een risico: goud wordt vaak gezien als een van de veiligste investeringen, terwijl bitcoin, hoewel algemeen beschouwd als de toonaangevende crypto-investering, nog steeds wordt beschouwd als een extreem risicovolle investering bij niet-crypto-investeerders.

Zelfs in vergelijking met andere edelmetalen is goud een veilige investering. Warren Buffet stelt echter dat het op de lange termijn geen significante winsten kan opleveren, waardoor goud in vergelijking met aandelen in deze aandeelhoudersbrief ongunstig wordt vergeleken.

Centrale banken van de wereld kochten echter meer goud in 2018 dan sinds 1971 toen de VS de gouden standaard beëindigde. Goud investeerders verwachten dat goud van start gaat - vermoedelijk als de dollar verzwakt - en zijn klaar om beloond te worden voor hun vertrouwen in de blijvende waarde van het metaal.

Als er iets is waar bitcoin beleggers in geïnteresseerd zijn, verslaat het andere beleggingscategorieën op de lange termijn. Vele fanatieke volgelingen van crypto-valuta voorspellen de komende jaren een ongelooflijke winst voor bitcoin.

Ze denken dat het de wereld snel zal veranderen en veel investeerders rijk zal maken in het proces. Om deze reden maken veel ontwikkelaars tools zoals Bitcoin Trader. En zoekvolumes in Google voor termen als Bitcoin Trader Ervaringen blijven elk jaar stijgen.

Fervente goudzoekers daarentegen hebben de neiging zich te concentreren op veiligheid tegen elke vorm van financiële ramp, zelfs tot het punt van maatschappelijke ineenstorting.

money

Er is enige overlap, vooral binnen libertaire en anarchistische gemeenschappen, die bitcoin zien als een andere hedge tegen overheidscontrole en -manipulatie. Deze manier van denken kan misschien het best worden verklaard door het cult-klassieke boek 'The Sovereign Individual' van investeerders 'James Dale Davidson' en 'Lord William Rees-Mogg'.

Het boek schetst het idee dat door de overheid uitgegeven fiat-valuta's zullen worden vervangen door losse collectieven van individuen die digitale valuta's en goud gebruiken.

Het belangrijkste voordeel van bitcoin ten opzichte van goud

bitcoin

Goud is veel minder praktisch voor dagelijks gebruik dan bitcoin. Dit laatste kan zijn tekortkomingen hebben, maar in theorie maakt het vrijwel directe digitale microtransacties mogelijk zonder een gecentraliseerde bank in het midden.

Meestal kun je zelfs geen kop koffie met fysiek goud kopen. Er zijn enkele oplossingen, zoals betaalpassen die worden uitbetaald door een fysieke goudvoorraad van een derde partij, maar dit zijn uitzonderingen.

Het hoofddoel van bitcoin is om een ??nieuw soort transactie mogelijk te maken, bijna onmiddellijk en zonder wrijving, wat in wezen tegengesteld is aan de aard van goud.

De worst case scenario's voor goud- en bitcoin beleggers

Wat is het slechtste geval voor beleggers in elke activaklasse? Goud heeft een interessant mogelijk worst-case scenario: asteroïde mijnbouw. Sommige mensen geloven dat de huidige golf van ruimte ondernemers zoals SpaceX van Elon Musk en Blue Origin van Jeff Bezos zou kunnen leiden tot asteroïde mijnbouw die aanzienlijke extra hoeveelheden goud op de markt van de aarde zal brengen.

Dit zou theoretisch het aanbod van goud kunnen verhogen, geen alchemie nodig, en dus de prijs van goud verlagen, waardoor investeerders worden geschaad.

Voor bitcoin is het ergste geval directer: het systeem kan gewoon mislukken. Dit kan gebeuren door druk van de markt als de optimisten het mis hebben en het economische systeem als een toren instort zoals de beroemde Tulip Mania van de jaren 1600.

Het kan ook het gevolg zijn van een onvoorziene technische storing of aanvalsvector die de beveiliging van het systeem verpest. De eenvoudigste manier waarop bitcoin zou kunnen falen zou zijn door een enorme verstoring van het internet.

Als een ramp alle computers ter wereld zou uitschakelen, zou de transactiegeschiedenis van bitcoin gewoon verdwijnen.

 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs