EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 

Een van de meest waardevolle munten uit de Nederlandse muntgeschiedenis is het gouden tientje. Tijdens de uitgiftejaren van het gouden tientje, was de munt ook daadwerkelijk een munt die in het betaalverkeer werd gebruikt, omdat de waarde van de Nederlandse valuta gekoppeld was aan die van goud. Tegenwoordig is het gouden tientje een geliefd verzamel- en beleggingsobject.

Eerste gouden tientjes

De uitgifteperiodes van het Nederlandse geld is nauw verbonden met de regerende vorsten op dat moment. Zo wordt alle muntgeld gecategoriseerd onder de regeerperiode van een bepaalde vorst of vorstin. Nog voordat de regeerperiode van Koning Willem I aanving, verscheen in 1808 al het eerste gouden tientje. Nederland viel toentertijd onder de Franse overheersing en de broer van Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon was koning van Nederland. Ook in 1810 verscheen er nog een gouden tientje met de beeltenis van Lodewijk Napoleon. Koning Willem I regeerde van 1815 tot 1840 en het eerste gouden tientje met zijn beeltenis verscheen in 1818. Tijdens zijn regeerperiode verscheen er bijna jaarlijks een gouden tientje. Totaal bestaan er 18 verschillende gouden tientjes uit de regeerperiode van Willem I.

Willem II tot Wilhelmina

Koning Willem II heeft maar een korte regeerperiode gehad, van 1840 tot 1849. Tijdens zijn regering is er enkel in 1842 een gouden tientje uitgegeven met een lage oplage van 860 stuks. Vanaf 1849 tot 1890 regeerde koning Willem III. Zijn regeerperiode kent 10 verschillende gouden tientjes. Nadat Willem III in 1890 overleed, was zijn 10-jarige dochter Wilhelmina officieel koningin. Van 1892 tot 1897 verschenen de gouden tientje met Wilhelmina als afbeelding. Deze periode is erg geliefd, want het portret betreft Wilhelmina als meisje met loshangend haar. Daarnaast is het gouden tientje van 1892 de meest waardevolle, want de oplage was maar 61 stuks. De verzamelwaarde van deze munt loopt gemakkelijk op tot ruim € 20.000,-. Het allerlaatste gouden tientje met een afbeelding van Wilhelmina verscheen in 1933, toen de gouden standaard werd losgelaten.

Waarde gouden tientje

Gouden tientjes worden door verzamelaars verzameld als een verzamelobject, maar veelal worden gouden tientjes ook als beleggingsobject aangeschaft. Officieel wordt de waarde van gouden tientjes gelinkt aan de huidige goudwaarde. Dit is vooral van belang voor diegene die gouden tientjes als beleggingsobject aanschaft. Maar er is ook een verzamelwaarde. De verzamelwaarde is afhankelijk van de oplage in het jaar van uitgifte en de kwaliteit van het gouden tientje. De verzamelwaarde is officieel vastgelegd in de Nederlandse Munten Catalogus van de Nederlandse vereniging van Munthandelaren (NVMH). In veel gevallen is de verzamelwaarde hoger dan de goudwaarde.

Hoe gouden tientjes aankopen?

Er zijn diverse manieren om gouden tientjes aan te kopen en dan maakt het niet uit of ze als verzamelobject of als beleggingsobject worden aangekocht. Er zijn munthandelaren, muntenveilingen en goudkantoren waar zowel de verzamelaar als de belegger terecht kan. De meeste handel gebeurt tegenwoordig online en dat kan al met het langzaamste en goedkoopste internet. Hierdoor is het ook gemakkelijk om gouden tientjes aan te kopen van particulieren via websites als marktplaats of Ebay. Voor zowel verzamelaars als beleggers is een internetverbinding daarom noodzakelijk.

 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs