EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 

Terwijl de cryptomunten een opmerkelijke opmars aan het maken zijn, wil het edelmetaal in het bijzonder goud, maar geen langverwachte doorbraak realiseren.

Het leek er even op dat goud alle wind in de rug had. Geopolitieke conflicten, sancties, handelsbeperkingen, een 'false flag', tegenvallende aandelenmarkten, gevaren voor een nieuwe crisis, een destabiliserende wereldeconomie en tal van andere factoren haalden de goldbugs uit hun langdurige goudslaap. Je zou haast denken dat de goudprijs aan de vooravond van een zogeheten 'moonshot' staat. En wellicht is dat ook wel zo, maar moet deze lancering nog wél even uitgesteld worden.

Dollarindex remt goudprijs af

De dollarindex die recent is doorgebroken, gooit wellicht roet in het eten. Het afgelopen jaar is deze dollarindex met 10 punten ineengezakt. Dit is op zichzelf al opmerkelijk omdat deze zwakke dollar de euro in hetzelfde tijdsbestek ruimschoots verslagen heeft. Nu heeft het er alle schijn van dat een herstel van de dollarindex is ingezet zoals te zien is op onderstaande grafiek. Mocht dit herstel krachtig blijven, dan zal een doorbraak van de goudprijs waarschijnlijk op zich moeten laten wachten.

dollarindex

Vaak luidt een stijgende dollar een daling van grondstoffen in (zoals goud), maar niet altijd! De meeste grondstoffen noteren momenteel hoog zoals olie en koper. Deze grondstoffen zijn vaak indicatoren die aangeven hoe het met de wereldeconomie gaat. Wie niet enkel op deze factoren af wil gaan, zou ook eens een blik kunnen werpen op de baltic dry, de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulkscheepvaart. Ook deze indicator noteert met 1281 punten bovengemiddeld hoog.

We hebben hier te maken met een zeer interessante indicatorencocktail van een afgezwakte dollarindex die op het punt staat door te breken, een nog harder afgezwakte euro, een in kracht toegenomen wereldeconomie vergezeld door enorm oplopende geopolitieke spanningen en daarbovenop de recente daling van de aandelenkoersen. Een andere belangrijke speler in dit verhaal is de rente die mogelijk aan een langdurige stierenmarkt begonnen is. De rente zal stijgen en dus zal staatspapier meer aantrekkingskracht krijgen.

De rol van goud

De geopolitieke spanningen zijn waarschijnlijk niet erg genoeg om het goud wederom te laten schijnen.

De huidige geopolitieke spanningen zijn dus niet heftig genoeg, of de economische ontwikkelingen zijn dusdanig sterk dat de goudprijs niet genoeg losgerukt kan worden. Daarbij zal een aantrekkende dollar de grondstoffen in hun koersstijging doen afremmen. De vraag naar goud zal echter blijven bestaan, zelfs de goudhonger vanuit opkomende economieën zoals Rusland en China. Voorlopig doet goud voornamelijk dienst als 'store of value' en 'bescherming van vermogen'. Het kan derhalve geen kwaad om het koopgedrag van opkomende economieën te kopiëren. Immers, wat weten zij, dat wij wellicht nog niet weten?

Praat hierover met ons mee in onze telegram.

 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs