EUR/USD:
GOUD:
ZILVER:
BTC:
EUR/USD: | GOUD: | BTC:
 

Goud is één van de meeste kostbare elementen die op aarde te vinden zijn. Maar hoe ontstaat goud eigenlijk? Goud is namelijk geen metaalsoort dat door mensenhanden gemaakt kan worden. Bekend is dat goud vooral uit de aardbodem wordt gehaald. Maar hoe komt het daar terecht en hoe is goud ontstaan?

Het element goud

Het feit dat goud een element is, speelt een belangrijke rol om te weten waar goud van afkomstig is. Goud is een element dat een unieke atomaire structuur heeft. Met moleculen kan de mens wel aan de slag om te vermeerderen of om de eigenschappen te veranderen. Voor atomen is dit bewerken stukken lastiger. Lang hebben we het niet gekund, maar sinds het ontwikkelen van kernsplitsing als energiebron kunnen ook atomen worden bewerkt. In theorie zou goud gemaakt kunnen worden in een kernfusiecentrale (zou dit type centrale bestaan). Dit zou natuurlijk een droom zijn voor velen, om zo onbeperkt goud te maken. Net zoals energieprijzen vergelijken zouden mensen dan goud gaan vergelijken, waar het goedkoopste goud gekocht kan worden. Maar in de praktijk zal dit waarschijnlijk niet zover komen. Want het proces van atoombewerking voor goud is of zeer langzaam of te heftig. Op grote schaal zelf goud maken is dus niet mogelijk. Het zou ook zinloos zijn, want met een onbeperkte stroom aan goud, zal goud niets meer waard zijn.

Waar komt het goud vandaan?

Vrijwel al het goud dat gebruikt wordt voor sieraden en munten is afkomstig uit de aarde. Er zou dan gedacht kunnen worden dat goud net zoals veel andere delfstoffen een natuurlijk aards materiaal is, maar dit is het niet. Goud is namelijk afkomstig uit het heelal en wel van de sterren. De bekendste ster is de zon. Hier vindt kernreactie plaats, waarbij de zon helium produceert. Goud wordt door deze kernreactie niet gemaakt. Goud is afkomstig van sterren. Ook sterren zijn lichamen, zoals de zon die in eerste instantie door een kernreactie helium produceren. Maar hele zware sterren zijn ook erg oude sterren en die produceren nog andere elementen, waaronder goud. Zodra een ster heel zwaar wordt, ongeveer tienmaal zwaarder dan de zon, zal deze exploderen, wat ook wel supernova wordt genoemd. De kern van de ster zal dan imploderen tot een dichte massa. Alle buitenste elementen, zoals goud, vliegen het heelal in en daaruit kunnen onder andere nieuwe planeten ontstaan.

Goud is miljarden jaren oud

Ooit zijn na een supernova goud en allerlei andere metalen het heelal in gevlogen. Deze materialen hebben zich vermengd met bestaande gaswolken, waardoor de planeet aarde is ontstaan. Goud is dus al sinds die tijd aanwezig op aarde en kan dus al miljarden jaren oud zijn. Goud is daarom niet alleen heel zeldzaam omdat het niet in grote aantallen aanwezig is, goud is onlosmakelijk verbonden met het ontstaan van aarde en het zonnestelsel.

 
Vergelijk de prijs van goud en zilver
Powered By:

Daily Headlines

Meld je aan voor de de dagelijkse mailing. Je ontvangt dan elke avond de meest opmerkelijke headlines van de dag op het door jouw opgegeven e-mailadres.
E-mailadres:

Bedankt voor je aanmelding.

Vanaf heden ontvang je dagelijks de meest opmerkelijke headlines van de dag.
Je kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Contact

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Personal Finance
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs