Het prijsverschil tussen Brentolie en Amerikaanse olie slonk woensdag tot minder dan 0,50 dollar, de kleinste marge in bijna een jaar.
Het prijsverschil tussen Brentolie en Amerikaanse olie slonk woensdag tot minder dan 0,50 dollar, de kleinste marge in bijna een jaar.
De strijd om marktaandeel tussen de twaalf OPEC-landen en met name Amerikaanse producenten heeft al tijden veruit het grootste effect op de prijzen, maar ook een mogelijke opheffing van het veertigjarige EXPORTverbod in de Verenigde Staten had effect.
Het Amerikaanse Congres bereikte in de nacht van dinsdag op woensdag een akkoord dat een eind moet maken aan het verbod.
Lees verder op nu.nlTurkmenistan, dictatoriaal geregeerd en geïsoleerd zit op enorme gasreserves. De EXPORT naar Europa is echter geblokkeerd waardoor het amper kan genieten van de enorme mogelijkheden. Het land wil nu een nieuwe gasleiding aanleggen naar het Oosten, dwars door een land in oorlog, Afghanistan….
De Kaspische Zee scheidt Europa van Azië, een meer welke kan overstoken worden in ongeveer 17u met de veerboot. Een nieuwe pijpleiding aanleggen van ongeveer 300 km om dit meer te overbruggen is amper een technische uitdaging en zou op die manier de Europese markt openen voor gas uit Turkmenistan. Het probleem is echter dat de overige aangrenzende staten, in het bijzonder Rusland, hier op zijn zachtst gezegd nogal wat problemen mee hebben.
Lees verder op Beurs.comDe olieprijs is maandagochtend gezakt naar minder dan $35 per vat, het laagste niveau sinds februari 2009. Rond het middaguur noteerde een vat WTI olie $34,76, terwijl Brent voor $36,87 per vat verhandeld werd. De prijs daalde verder door uitspraken van de plaatsvervangend olieminister van Iran, Amir Hossein Zamaninia. Hij deed de belofte dat Iran meer olie zal produceren en EXPORTeren, ook al de prijs nog verder daalt.
Lees verder op MarketupdateDe keuze van de Organisatie van Olie EXPORTerende Landen (OPEC) voor marktaandeel boven het opdrijven van de olieprijs begint vruchten af te werpen.
De keuze van de Organisatie van Olie EXPORTerende Landen (OPEC) voor marktaandeel boven het opdrijven van de olieprijs begint vruchten af te werpen.
Dat stelde het Internationale Energie Agentschap (IEA) vrijdag in zijn maandelijkse rapport over de oliesector.
''Het huidige prijsniveau van minder dan 50 dollar per vat drukt duidelijk de productie in landen buiten het kartel'', aldus het IEA. De Parijse denktank verwacht dat de productie van niet-leden volgend jaar met 600.000 vaten per dag daalt, terwijl in 2014 nog sprake was van een stijging van 2,4 miljoen stuks per dag.
Lees verder op nu.nlNu de OPEC daadwerkelijk de productiequota heeft losgelaten gaat de olieprijs steeds dieper en dieper waarbij de 40 dollar-grens reeds doorbroken werd. De begrotingen van de diverse van deze EXPORTerende landen gaat diep in het rood maar hoe dicht zitten deze landen echt bij hun faillissement indien deze situatie blijft voortduren?
In Parijs probeert men momenteel iedereen op eenzelfde lijn te krijgen omtrent een nieuw klimaatverdrag welke voornamelijk focust op het beperken van de uitstoot van CO2 en de hierbij horende temperatuurstijging. Aangezien deze inspanningen net het gebruik van fossiele brandstoffen aan banden willen leggen zal de uitkomst van dit verdrag in hoge mate de toekomst van de olie bepalen.
Lees verder op Beurs.comGoudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.
Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.
Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].
Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.
Goudportal.nl